Jak ugotować zupę pomidorową Magdy Gessler
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy

Przepis Magdy Gessler na zupę pomidorową. Sprawdźcie jakich nietypowych i drogich składników używa

Ekscentryczna gwiazda TVN-u zaskakuje swoimi wykwintnymi wydaniami prostych, polskich dań. Sprawdźcie z czym Magda Gessler podaje swoją niezwykłą zupę pomidorową.

Nawet prosta pomidorowa autorstwa słynnej Magdy Gessler musi różnić się od zwykłego przepisu znanego tysiącom polskich gospodyń. Oprócz tego, wszyscy dobrze wiedzą, że znana restauratorka i gospodyni „Kuchennych rewolucji” stawia zawsze wyłącznie na świeże, najlepsze składniki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak ugotować zupę pomidorową jak Magda Gessler?

O dojrzałe, pełne smaku pomidory najłatwiej oczywiście późnym latem, ale warto zanotować sobie podany przez nas przepis na pomidorówkę autorstwa Gessler także i na zimę - wówczas świeże pomidory zastąpicie passatą pomidorową albo domowymi pomidorami ze słoiczka.

A do tego cała moc świeżych ziół w towarzystwie  świeżych pomidorów uduszonych na maśle z dodatkiem w postaci fenomenalnych grzanek z kozim serem. Ach, po prostu palce lizać. Odrobina pracy, trochę dobrych, jakościowych składników takich jak choćby wspomniany ser czy lipowy miódMagda Gessler podzieliła się przepisem na pomidorową. Gwiazda stawia na nietypowe, drogie składniki i danie jak z najlepszej restauracji gotowe! 

Przepis na zupę pomidorową Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 kg bardzo dojrzałych pomidorów albo zamiennik w postaci odpowiedniej ilości passaty pomidorowej czy pomidorów w puszkach
  • 1 duży seler
  • 5 białych pietruszek
  • 3 marchewki
  • Nać pietruszki - duży pęczek
  • Nać kopru, najlepiej kwiat kopru
  • Zielony pęczek
  • Pół litra koziego jogurtu
  • Bagietka
  • Kozi ser
  • Pasta pomidorowa
  • Rozmaryn
  • Miód lipowy
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Magda Gessler nie chce w swoich knajpach osób niezaszczepionych. Woli obostrzenia jak zagranicą

Magda Gessler nie chce w swoich knajpach osób niezaszczepionych. Woli obostrzenia jak zagranicą

Z pomidorów zrobicie nie tyko zupę. Placki pomidorowe z Grecji à la placki ziemniaczane

Z pomidorów zrobicie nie tylko zupę. Placki pomidorowe z Grecji à la placki ziemniaczane

Przygotowanie:

  1. W dużym płaskim rondlu rozpuśćcie masło.
  2. Pokrójcie pomidory na mniejsze cząstki i duście na maśle.
  3. W tym czasie obierzcie warzywa.
  4. Zetrzyjcie marchewkę, seler i pietruszkę na tarce lub w malakserze.
  5. Dodajcie warzywa do pomidorów i dalej duście przez ok. 1 godzinę na małym  ogniu.
  6. W tym czasie posiekajcie koper.
  7. Zwińcie razem umytą nać pietruszki z pęczkiem kopru z kwiatem i zielonym selerem.
  8. Posólcie zupę i dodajcie do niej nieco miodu dla podkręcenia słodyczy.
  9. Połóżcie na wierzchu gotującej się zupy wiązkę natek, nie zanurzając ich do środka.
  10. Po pół godziny gotowania wyjmijcie zioła z zupy.
  11. Przetrzyjcie lub zmiksujcie zupę po ugotowaniu.
  12. Do zupy krem dodajcie pół litra koziego jogurtu i małą łyżeczkę rozmarynu.
  13. Przygotujcie grzanki. Pastę pomidorową połączcie z odrobiną miodu i posmarujcie nią kawałki pieczywa.
  14. Na każdą kromkę dodajcie plaster koziego sera i zapieczcie grzanki w piekarniku na funkcji grill do uzyskania rumianego koloru.
  15. Podawajcie zupę w głębokich talerzach lub miskach z dodatkiem pieprzu i grzanek.
  16. Smacznego!
zupa grzybowa przepis Magda Gessler
Adobe Stock
Newsy
Grzybowa z zaskakującym składnikiem od Magdy Gessler. Nadaje zupie wyjątkowo wyśmienity smak
Zupa grzybowa to podstawa każdej wigilijnej kolacji. Z racji, że na co dzień jada się ją naprawdę rzadko, przyrządzona na święta musi smakować wybornie. Ta z dodatkiem wódki, według przepisu Magdy Gessler, z pewnością cię zachwyci!

Mówi się, że ilu kucharzy, tyle pomysłów na danie. Nie inaczej jest w przypadku zupy grzybowej. Gwiazda Kuchennych Rewolucji poleca przyrządzić ją z odrobiną wódki. Ta sprawi, że wywar będzie o wiele bardziej klarowny i smaczny. Przepis na zupę grzybową z wódką Będziesz potrzebować 30 sztuk suszonych grzybów (najlepiej borowików) 3 średnie cebule 2 pory 1 pęczek selera naciowego 1 pęczek kopru 6 pietruszek 2 selery Sok z połowy cytryny Śmietana 36 proc. Wódka Masło Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec Przygotowanie Grzyby umieść w niewielkiej miseczce, zalej wodą i dostaw do namoczenia na ok. 3 godziny. Selery obierz i pokrój w kostkę. 2 z 3 przygotowanych cebul obierz i przekrój na pół. Z kolei pietruszki i pora tylko obierz. Wszystkie warzywa umieść w dużym, ok. 6 litrowym garnku.  Całość zalej wodą do ¾ wysokości garnka, dodaj przyprawy – sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie oraz jałowiec i zagotuj. Po kilku minutach gotowania do wywaru dodaj namoczone wcześniej grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Ostatnią cebulę obierz, pokrój w pióra i zeszklij na gorącym maśle. Tak przygotowaną cebulę dodaj do powstającej zupy grzybowej. W garnku umieść również pęczek kopru i seler naciowy. Całość zamieszaj i gotuj pod pokrywką przez ok. 1 godzinę, na wolnym ogniu. Po upływie tego czasu przelej zupę przez sitko. W wywarze zostaw tylko grzyby. Do zupy dodaj ok. 20 ml wódki, łyżkę zimnego masła oraz sok z połowy cytryny. Całość zamieszaj. Gotowe! Tak przygotowana zupa grzybowa najlepiej smakuje z łazankami. Dla tych, którzy obawiają się jej wyrazistego smaku zaleca się również dodanie śmietany.

krupnik przepis
Adobe Stock
Newsy
Magda Gessler sprzedaje krupnik za niebotyczną cenę. Bez trwonienia pieniędzy zrobisz go w domu taniej 
Rozgrzewający krupnik to danie, po które sięgamy bardzo często, szczególnie zimą. Znana restauratorka, Magda Gessler, sprzedaje go za 50 złotych za 900 ml. Wydając tę samą kwotę w sklepie i przyrządzając zupę samodzielnie uzyskasz aż dwa razy tyle przysmaku.

Nie od dziś wiadomo, że ceny dań w restauracjach oraz sklepach Magdy Gessler zwalają z nóg. Nie każdy może sobie na nie pozwolić. Na szczęście w sieci nie brakuje przepisów autorstwa gwiazdy. Dzięki temu z powodzeniem możesz przyrządzać różne przysmaki bez trwonienia pieniędzy.  Nie inaczej jest w przypadku krupniku na żeberkach cielęcych. Upichcony według receptury znanej restauratorki będzie smakował wybornie! Przepis na krupnik według Magdy Gessler Będziesz potrzebować 2 litry wody 500 gramów żeberek cielęcych Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por 300 gramów ziemniaków 100 gramów kaszy pęczak 30 gramów suszonych grzybów 100 ml śmietany Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, pietruszka Przygotowanie Żeberka umyj i umieść w dużym garnku. Dodaj również kaszę oraz suszone grzyby. Całość zalej zimną wodą do ¾ wysokości i zagotuj.  Trzymaj na ogniu przez ok. 1 godzinę lub dłużej, do momentu, w którym mięso zacznie odchodzić od kości. Po upływie tego czasu dopraw wywar solą oraz pieprzem i zamieszaj. Marchewkę, pietruszkę, selera i pora umyj pod bieżącą wodą. Wszystkie warzywa obierz i umieść w całości w garnku z wywarem. Dopraw majerankiem oraz pietruszką i gotuj na wolnym ogniu przez kolejną godzinę. W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki w niewielką kosteczkę, a następnie ugotuj je w czystym garnku. Po upływie godziny zdejmij zupę z ognia, wyjmij z niej żeberka i odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Następnie oddziel mięso od kości i pokrój na mniejsze kawałki i ponownie umieść w garnku. W garnku umieść też ugotowane ziemniaki. Do szklanki lub małej miseczki nalej dwie chochle zupy i dodaj śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj aż do połączenia się...

uszka z grzybami magda gessler
ONS
Newsy
„Robię naprawdę najlepsze uszka na świecie”. Przepis na perfekcyjne uszka do wigilijnego barszczu od Magdy Gessler
Nieważne, czy przygotowujecie uszka co roku samodzielnie lub kupujecie gotowe w sklepie - ten przepis Magdy Gessler jest tak prosty, że na pewno go wypróbujecie!

Czysty, czerwony i jarski barszcz to nieodłączny element polskiego świętowania Bożego Narodzenia. W zupie muszą oczywiście znajdować się uszka, czyli małe pierożki nadziewane farszem z kapusty i grzybów. Jak zwykle cudowna Magda Gessler nas nie zawodzi i dzieli się swoim przepisem na wigilijne uszka do barszczu. Jesteście ciekawi, jak je przyrządza? Pyszne uszka Zwyczaj przygotowywania małych pierożków do zupy jest typowo polski. Dodaje się je do zup niezagęszczanych, takich właśnie jak wigilijny barszcz czy zupa pomidorowa. Można też podawać je samodzielnie, podsmażone np. ze skwarkami, jak pierogi. Danie podobne do naszych uszek jedzą także Żydzi – ich wersja tej potrawy nazywa się kreplech i jada się ją podczas święta Sukkot. Przepis Magdy Gessler na uszka wigilijne Jeżeli chcecie przygotować w tym roku naprawdę wyjątkowe uszka do barszczu, to koniecznie wypróbujcie ten przepis Magdy Gessler! Będziecie potrzebowali tych składników: Do ciasta: Mąka Woda Sól Do farszu: 1 cebula Suszone grzyby (najlepiej prawdziwki) Masło Bułka tarta Pieprz Ziele angielskie Liść laurowy Sól Przygotowanie Grzyby wkładamy do garnka i zalewamy je wodą. Dorzucamy kilka liści laurowych, ziele angielskie i sól. Następnie kroimy cebulę w ćwiartki i dwie dodajemy do garnka. Resztę należy zeszklić na maśle i później dodać do farszu. Masła dodajemy bardzo dużo, bo to właśnie dzięki niemu uszka są tak smaczne i soczyste! Gotujemy pod przykryciem do miękkości. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Przesiewamy pół kilograma mąki i dodajemy około pół litra letniej wody oraz sól. Nie używamy jajek! Sprawiają one, że ciasto jest twarde, a to na uszka powinno być bardzo cienkie i delikatne. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Jeżeli lepi...