Nawet prosta pomidorowa autorstwa słynnej Magdy Gessler musi różnić się od zwykłego przepisu znanego tysiącom polskich gospodyń. Oprócz tego, wszyscy dobrze wiedzą, że znana restauratorka i gospodyni „Kuchennych rewolucji” stawia zawsze wyłącznie na świeże, najlepsze składniki.

Jak ugotować zupę pomidorową jak Magda Gessler?

O dojrzałe, pełne smaku pomidory najłatwiej oczywiście późnym latem, ale warto zanotować sobie podany przez nas przepis na pomidorówkę autorstwa Gessler także i na zimę - wówczas świeże pomidory zastąpicie passatą pomidorową albo domowymi pomidorami ze słoiczka.

A do tego cała moc świeżych ziół w towarzystwie  świeżych pomidorów uduszonych na maśle z dodatkiem w postaci fenomenalnych grzanek z kozim serem. Ach, po prostu palce lizać. Odrobina pracy, trochę dobrych, jakościowych składników takich jak choćby wspomniany ser czy lipowy miódMagda Gessler podzieliła się przepisem na pomidorową. Gwiazda stawia na nietypowe, drogie składniki i danie jak z najlepszej restauracji gotowe! 

Przepis na zupę pomidorową Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 kg bardzo dojrzałych pomidorów albo zamiennik w postaci odpowiedniej ilości passaty pomidorowej czy pomidorów w puszkach
  • 1 duży seler
  • 5 białych pietruszek
  • 3 marchewki
  • Nać pietruszki - duży pęczek
  • Nać kopru, najlepiej kwiat kopru
  • Zielony pęczek
  • Pół litra koziego jogurtu
  • Bagietka
  • Kozi ser
  • Pasta pomidorowa
  • Rozmaryn
  • Miód lipowy
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. W dużym płaskim rondlu rozpuśćcie masło.
  2. Pokrójcie pomidory na mniejsze cząstki i duście na maśle.
  3. W tym czasie obierzcie warzywa.
  4. Zetrzyjcie marchewkę, seler i pietruszkę na tarce lub w malakserze.
  5. Dodajcie warzywa do pomidorów i dalej duście przez ok. 1 godzinę na małym  ogniu.
  6. W tym czasie posiekajcie koper.
  7. Zwińcie razem umytą nać pietruszki z pęczkiem kopru z kwiatem i zielonym selerem.
  8. Posólcie zupę i dodajcie do niej nieco miodu dla podkręcenia słodyczy.
  9. Połóżcie na wierzchu gotującej się zupy wiązkę natek, nie zanurzając ich do środka.
  10. Po pół godziny gotowania wyjmijcie zioła z zupy.
  11. Przetrzyjcie lub zmiksujcie zupę po ugotowaniu.
  12. Do zupy krem dodajcie pół litra koziego jogurtu i małą łyżeczkę rozmarynu.
  13. Przygotujcie grzanki. Pastę pomidorową połączcie z odrobiną miodu i posmarujcie nią kawałki pieczywa.
  14. Na każdą kromkę dodajcie plaster koziego sera i zapieczcie grzanki w piekarniku na funkcji grill do uzyskania rumianego koloru.
  15. Podawajcie zupę w głębokich talerzach lub miskach z dodatkiem pieprzu i grzanek.
  16. Smacznego!