Przepis na tradycyjny kapuśniak zaporoski. To prawdziwy przysmak na Ukrainie
ONS.pl/AdobeStock
Newsy

Magda Gessler podała przepis na tradycyjny kapuśniak zaporoski. To prawdziwy przysmak na Ukrainie

Kapuśniak to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Sprawdźcie, jak przygotowuje się go za naszą wschodnią granicą - na Ukrainie.

Barszcz ukraiński, tort kijowski, pierogi (wareniki) czy deruny, czyli placki ziemniaczane, to jedne z najpopularniejszych dań na Ukrainie. Do tego grona należy również doliczyć kapuśniak zaporoski. Jak przygotowuje się to tradycyjne danie?

Przepis na kapuśniak zaporoski Magdy Gessler

Kapuśniak zaporoski to potrawa, z której Ukraina wręcz słynie. Występuje on również pod inną nazwą – kapuśniak kozacki i, co warto zaznaczyć – w niczym nie przypomina on zup na bazie kapusty, jakie przygotowujemy w Polsce. Jesteście ciekawi, czym różni się od „naszego" kapuśniaku?

Wprawdzie jednym ze składników jest kapusta kiszona, która stanowi nieodłączny element każdego kapuśniaku, to kapuśniak w ukraińskim wydaniu jest bardziej słodki od „naszego” kapuśniaku. Wszystko to za sprawą powideł śliwkowych. Oba kapuśniaki różni również to, że kapuśniak zaporoski powstaje na wywarze warzywnym. Poznajcie przepis na kapuśniak zaporoski Magdy Gessler.

Zobacz także
Magda Gessler ruszyła już z ofertą cateringową na Wielkanoc. Cena faszerowanych jajek zwala z nóg

Magda Gessler ruszyła z wielkanocną ofertą cateringową.  Za 30 zł sprzedaje 5 połówek faszerowanych jaj 

Magda Gessler namawia do zabierania resztek z restauracji.  Wyjaśnia dlaczego to jest takie ważne

Magda Gessler namawia do zabierania resztek z restauracji. Wyjaśnia, dlaczego to jest takie ważne

Składniki:

  • 250 g kapusty kiszonej
  • 100 g białej kapusty
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera w korzeniu
  • 2 litry wody
  • 2 borowiki
  • 1 duża łyżka powideł śliwkowych
  • kilka ziaren jałowca
  • 1 łyżka gęsiego smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę, marchew, pietruszkę i seler obierzcie, pokrójcie na kawałki, a następnie wrzućcie na patelnię i podsmażcie na smalcu lub na oleju.
  2. Zalejcie usmażone przełożone warzywa do garnka 2 litrami wody, a następnie wszystko razem gotujcie na wolnym ogniu, aż otrzymacie esencjonalny wywar.
  3. Gdy warzywa zmiękną, wyjmijcie je z wody.
  4. Obie kapusty pokrójcie i wrzućcie do gotowego bulionu warzywnego.
  5. Dodajcie pokrojone borowiki i znów gotujcie wszystko do miękkości.
  6. Przygotujcie zasmażkę. Mąkę wsypcie na rozgrzany na patelni smalec. Następnie energicznie mieszajcie składniki.
  7. Wlejcie do tego odrobinę zupy i zaprawcie.
  8. Zawartość patelni przełóżcie do garnka z kapuśniakiem i wszystko dobrze wymieszajcie.
  9. Do zupy dodajcie powidła, jałowiec oraz pozostałe przyprawy.
  10. Wszystko razem gotujcie jeszcze przez około 10 minut.
  11. Kapuśniak podajcie z ugotowanymi ziemniakami.
  12. Smacznego!

Źródło: stylzycia.radiozet.pl

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA