Przepis na tradycyjny kapuśniak zaporoski. To prawdziwy przysmak na Ukrainie
ONS.pl/AdobeStock
Newsy

Magda Gessler podała przepis na tradycyjny kapuśniak zaporoski. To prawdziwy przysmak na Ukrainie

Kapuśniak to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Sprawdźcie, jak przygotowuje się go za naszą wschodnią granicą - na Ukrainie.

Barszcz ukraiński, tort kijowski, pierogi (wareniki) czy deruny, czyli placki ziemniaczane, to jedne z najpopularniejszych dań na Ukrainie. Do tego grona należy również doliczyć kapuśniak zaporoski. Jak przygotowuje się to tradycyjne danie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kapuśniak zaporoski Magdy Gessler

Kapuśniak zaporoski to potrawa, z której Ukraina wręcz słynie. Występuje on również pod inną nazwą – kapuśniak kozacki i, co warto zaznaczyć – w niczym nie przypomina on zup na bazie kapusty, jakie przygotowujemy w Polsce. Jesteście ciekawi, czym różni się od „naszego" kapuśniaku?

Wprawdzie jednym ze składników jest kapusta kiszona, która stanowi nieodłączny element każdego kapuśniaku, to kapuśniak w ukraińskim wydaniu jest bardziej słodki od „naszego” kapuśniaku. Wszystko to za sprawą powideł śliwkowych. Oba kapuśniaki różni również to, że kapuśniak zaporoski powstaje na wywarze warzywnym. Poznajcie przepis na kapuśniak zaporoski Magdy Gessler.

Zobacz także
Magda Gessler ruszyła już z ofertą cateringową na Wielkanoc. Cena faszerowanych jajek zwala z nóg

Magda Gessler ruszyła z wielkanocną ofertą cateringową.  Za 30 zł sprzedaje 5 połówek faszerowanych jaj 

Magda Gessler namawia do zabierania resztek z restauracji.  Wyjaśnia dlaczego to jest takie ważne

Magda Gessler namawia do zabierania resztek z restauracji. Wyjaśnia, dlaczego to jest takie ważne

Składniki:

  • 250 g kapusty kiszonej
  • 100 g białej kapusty
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera w korzeniu
  • 2 litry wody
  • 2 borowiki
  • 1 duża łyżka powideł śliwkowych
  • kilka ziaren jałowca
  • 1 łyżka gęsiego smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę, marchew, pietruszkę i seler obierzcie, pokrójcie na kawałki, a następnie wrzućcie na patelnię i podsmażcie na smalcu lub na oleju.
  2. Zalejcie usmażone przełożone warzywa do garnka 2 litrami wody, a następnie wszystko razem gotujcie na wolnym ogniu, aż otrzymacie esencjonalny wywar.
  3. Gdy warzywa zmiękną, wyjmijcie je z wody.
  4. Obie kapusty pokrójcie i wrzućcie do gotowego bulionu warzywnego.
  5. Dodajcie pokrojone borowiki i znów gotujcie wszystko do miękkości.
  6. Przygotujcie zasmażkę. Mąkę wsypcie na rozgrzany na patelni smalec. Następnie energicznie mieszajcie składniki.
  7. Wlejcie do tego odrobinę zupy i zaprawcie.
  8. Zawartość patelni przełóżcie do garnka z kapuśniakiem i wszystko dobrze wymieszajcie.
  9. Do zupy dodajcie powidła, jałowiec oraz pozostałe przyprawy.
  10. Wszystko razem gotujcie jeszcze przez około 10 minut.
  11. Kapuśniak podajcie z ugotowanymi ziemniakami.
  12. Smacznego!

Źródło: stylzycia.radiozet.pl

Kapuśniak na żeberkach
gotujmy.pl/mariwanna
Newsy
Kapuśniak jak u babci. Dzięki wywarowi z tego mięsa wyjdzie wyjątkowo pyszny
Najlepsza zupa na rozgrzanie. Od razu poprawi wam nastrój!

Uwielbiamy zupy. Kapuśniak o kwaśnym smaku z dodatkiem żeberek zajmuje w naszym sercu specjalne miejsce. W zimne dni ta zupa rozgrzeje jak żadna inna i doda niesamowitej energii. Kapusta kiszona, kluczowy składnik zupy, jest bardzo zdrowa. Bakterie kwasu mlekowego w niej zawarte, pozytywnie wpływają na florę bakteryjną oraz cały układ odpornościowy. Kapusta jest także niskokaloryczna i znacznie zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.  Jednym słowem to potężna bomba witaminowa.  Pyszny, zdrowy kapuśniak W górach kapuśniak ma swoją odmianę w postaci kwaśnicy. Wywar do tej pysznej zupy gotuje się z mięsa wędzonego, z bardzo dużą ilością soku z kapusty kiszonej. Im zupa kwaśniejsza, tym lepsza, dlatego dodając do wywaru osobno ugotowaną kapustę, nigdy nie odlewajcie z niej wody!  Wyjątkowa receptura na kapuśniak Ta wyjątkowa babcina receptura na kapuśniak nie sprawi nikomu problemu. Niektórzy robią go na rosole. My proponujemy do przyrządzenia zupy użyć wędzonych i świeżych żeberek. Wywar będzie znacznie smaczniejszy. Składniki: 1 kg żeberek wędzonych (można na pół ze świeżymi) 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego Gałązka suszonego lubczyku 1 pietruszka 1 marchew 1 kg kiszonej kapusty pieprz świeżo mielony 1 cebula 1 łyżka smalcu  1 łyżka majeranku opcjonalnie - 2 ziemniaki Sposób przygotowania:  Żeberka podzielcie na mniejsze kawałki, zalejcie wodą by całe były w niej zanurzone i zagotujcie.  Jeśli pojawi się piana, zdejmijcie ją łyżką cedzakową. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk i gotujcie pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.  Następnie obraną marchew i pietruszkę pokrójcie w plasterki i wrzućcie do garnka. Kapustę poszatkujcie, dodajcie do garnka i gotujcie ponad...

Jak długo gotować kapuśniak, żeby był miękki i smaczny? Polacy nagminnie popełniają 1 błąd
AdobeStock
Newsy
Jak długo gotować kapuśniak, żeby był miękki i smaczny? Polacy nagminnie popełniają 1 błąd
Kapuśniak to prawdziwa bomba witaminowa. Jak przygotować tę smaczną i aromatyczną zupę? Trzymajcie się poniższych kroków.

Polacy wprost uwielbiają kapuśniak . Zupa ta doskonale się odnajduje się w towarzystwie ugotowanych ziemniaków oraz aromatycznych żeberek . Jak zrobić kapuśniak idealny? Na co należy zwrócić szczególną uwagę? Jak zrobić smaczny kapuśniak? Jesień to idealny czas na przygotowanie kapuśniaku. Najważniejszym składnikiem tej zupy jest oczywiście kiszona kapusta . Nie bez znaczenia jest też dobrej jakości mięso – świetnie się tu sprawdzą aromatyczne, wędzone żeberka. Jak zabrać się za przygotowanie tej smacznej zupy i jak długo należy ją gotować? Jeśli mieliście kiedyś okazję zjeść kapuśniak u babci na pewno zauważyliście, że kapusta w zupie przyjemnie rozpływa się w ustach. Cały sekret tkwi nie tylko w dodatkach, ale również w odpowiednim czasie gotowania kapuśniaku. Pierwszym krokiem do przygotowania idealnego kapuśniaku jest sprawdzenie, czy kupiona przez nas kapusta nie jest zbyt kwaśna lub słona. Jeśli tak jest wystarczy, że opłuczecie ją w wodzie i dobrze odciśniecie. Następnie drobno posiekajcie kapustę i podsmażcie ją na patelni na odrobinie oleju rzepakowego. Gdy kapusta zacznie się smażyć, możecie zacząć ją przyprawiać. Dodajcie do niej świeżo zmielony pieprz, ziele angielskie i listki laurowe, które nadadzą naszej zupie wspaniałego aromatu. Kapusta powinna smażyć się przez ok. pół godziny. Po upływie tego czasu możemy przełożyć ją do garnka. Kiszona kapusta powinna gotować się 1,5 a nawet 2 godziny. Tylko wtedy będziemy mieli pewność, że będzie miękka i będzie się rozpływała w ustach. Przepis na kapuśniak na żeberkach z warzywami i kiełbasą Składniki: 80 dkg żeberek wieprzowych 1 kostka rosołowa 1/2 kg kapusty kiszonej 8 ziemniaków 1 marchew 1 pietruszka 1/4 selera 4 kiełbasy śląskie 5 dag...

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Tak dobra zupa, że palce lizać
margolata/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Tak dobra zupa, że palce lizać
Prosty przepis na kapuśniak z młodej kapusty przyda się każdemu, kto lubi jednogarnkowe dania. Wypróbujcie sami.

Lekki kapuśniak z młodej kapusty to świetna propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Jest pełen witamin dzięki znajdującej się w nim kapuście, a dodanie boczku i kiełbasy sprawia, że zupa jest bardzo sycąca i nawet nie trzeba do niej przygotowywać drugiego dania. Wypróbujcie pyszny przepis na kapuśniak od jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Smakuje fantastycznie, a do tego cudownie pachnie! Przepis na kapuśniak z młodej kapusty Do przygotowania smacznego kapuśniaku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka kapusty 300 g boczku Wędzone żeberka 3 ziemniaki 2 marchewki 1 suszony grzyb 1 cebula 1 ząbek czosnku Kiełbasa 1 łyżka mąki 1 łyżka masła Kostka rosołowa Ziele angielskie Liść laurowy Majeranek Pieprz Przygotowanie: Obierzcie cebulę, przekrójcie na pół i jedną połówkę pokrójcie w kostkę. Włóżcie wędzone żeberka do garnka i zalejcie wodą. Po zagotowaniu gotujcie przez pół godziny i dodajcie pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę cebulę, 1 obrany ząbek czosnku oraz 1 suszonego grzyba. Kapustę umyjcie, zdejmijcie wierzchnie liście i poszatkujcie ją drobno. Sparzcie gorącą wodą i dodajcie do garnka z żeberkami. Gotujcie przez kwadrans. Ziemniaki i marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Dodajcie do kapusty i zagotujcie. Do smaku dodajcie kostkę rosołową i wymieszajcie. Pokrójcie boczek w kostkę i usmażcie na patelni. Gdy już się podsmaży, dodajcie do garnka z kapustą. Na tłuszczu, który wytopił się z boczku, usmażcie pokrojoną w kostkę kiełbasę i gdy będzie gotowa, wrzućcie do garnka. Do pozostałego tłuszczu wsypcie łyżkę mąki i wymieszajcie, by nie było grudek. W razie, gdyby tłuszczu było za mało,...

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Pyszny, wiosenny obiad
kloruś/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kapuśniak z młodej kapusty z wędzonym boczkiem. Pyszny, wiosenny obiad
Kapuśniak z młodej kapusty z dodatkiem wędzonego boczku jest delikatniejszy i lżejszy od tradycyjnego kapuśniaku z kiszonej kapusty. Ten jest delikatnie słodkawy z interesującą nutą wędzonki. Wypróbujcie koniecznie.

Zupy z dodatkiem kapusty są wyjątkowo aromatyczne. Z tego powodu warto ugotować na przykład rosół z kilkoma liśćmi kapusty , by nabrał głębszego smaku! Jednak przyznacie, że nie ma to jak prawdziwy, swojski kapuśniak . Świetnie smakuje ten z kiszonej kapusty , ale gdy przychodzi sezon na młodą kapustę, to zbrodnią jest jej nie wykorzystać! Kapuśniak z młodej kapusty to wspaniała zupa sezonowa pełna witamin. A do tego jak smakuje… Ugotujcie go z dodatkiem boczku i posypcie na koniec koperkiem, a wyjdzie idealny! Wypróbujcie przepis na kapuśniak z młodej kapusty autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kapuśniak z młodej kapusty Do przygotowania pysznego kapuśniaku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 200 g boczku wędzonego Pół główki młodej kapusty 2 ćwiartki z kurczaka 2 duże marchewki 4 ziemniaki 2 pietruszki 1 większy seler 1 cebula Biała część pora Kilka gałązek lubczyku Majeranek Ziele angielskie Liście laurowe Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie kurczaka w zimnej wodzie. Włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. W trakcie gotowania zbierzcie szumowiny Następnie obierzcie wszystkie jarzyny, a cebulę opalcie nad palnikiem kuchenki (jeżeli macie kuchenkę indukcyjną, wystarczy przeciąć cebulę na pół i podsmażyć na suchej patelni). Dodajcie do kurczaka poza ziemniakami – te ugotujcie osobno. Doprawcie zupę kilkoma ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, lubczykiem, pieprzem i solą. Gotujcie na małym ogniu przez 40 minut. Po ugotowaniu odcedźcie zupę. Ziemniaki i boczek pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka. Gotujcie 5 minut. Kapustę poszatkujcie drobno i wrzućcie do zupy. Gotujcie, aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie dodajcie do zupy...