Magda Gessler otworzyła stragan na świątecznym jarmarku. Za grzybową chce 70 zł,  To dużo?
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy

Magda Gessler otworzyła stragan na świątecznym jarmarku. Za grzybową chce 70 zł. To dużo?

Stragan „U Fukiera” Magdy Gessler działa wśród innych, warszawskich stoisk. Goście chwalą smak i narzekają na ceny. „Kogo na to stać?” – pytają.

Bożonarodzeniowe jarmarki w wielu miastach Polski wystartowały już pod koniec listopada. Ten warszawski wcale nie jest najdroższy w kraju. Bardziej kosztowne dania znaleźliśmy we Wrocławiu czy Gdańsku. Tam za pajdę chleba ze smalcem trzeba zapłacić 25 zł, a w Warszawie „tylko” 20 zł. Jednak dania, które możecie kupić na stoisku Magdy Gessler nie można nazwać tanimi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Duża popularność straganu Magdy Gessler

Bożonarodzeniowy jarmark jest bardzo chętnie odwiedzany przez warszawiaków. Tłumek ustawia się też przed straganem Magdy Gessler. Można tam kupić i zjeść na miejscu pajdę chleba ze smalcem, pasztetem z dziczyzny czy tatar ze śledzia, a wypić grzane wino. Na profilu Facebookowym restauracja „U Fukiera” prowadząca stragan, dziękowała klientom za świetną inaugurację jarmarku:

- Otwarcie budki świątecznej U Fukiera przekroczyło nasze najśmielsze oczekiwania Dziękujemy za liczne odwiedziny, serdeczne słowa i sugestie Jesteśmy tu dla was, by cieszyć wasze podniebienia i serca w tym wspaniałym świątecznym klimacie Do zobaczenia na Rynku Starego Miasta!

Klienci także byli zadowoleni z odwiedzin:

- Tatar ze śledzia z plackiem obled, grzaniec też pyszny obsługa cudowna - pisali.

- Pajda z pasztetem z dziczyzny z grzybkami marynowanymi pychotka obsługa przemiła, polecam.

Niektórym nie wystarczają świąteczne smakołyki, chcieliby zobaczyć właścicielkę, dopytują więc, czy na straganie bywa Magda Gessler?

- Czy będzie szansa spotkać Panią Magdę w budce? Pozdrawiam :)

Niestety, obsługa restauracji, dotychczas nie odpowiedziała czy restauratorka dogląda osobiście straganu.

Za ile Magda Gessler sprzedaje Bigos?

Poza przekąskami do zjedzenia na miejscu, na straganie sprzedawane są przetwory i dania gotowe, dostępne także w Delikatesach Magdy Gessler.  Ceny na zimowym stoisku "u Fukiera":

  • Bigos 0,9 l - 60 zł
  • Gołąbki  0,9 l- 60 zł
  • Zupa Grzybowa 0,9 l - 70 zł 
  • Barszcz czerwony na zakwasie 0,9 l - 50 zł

Wszystko drożeje, a wyroby z restauracji sprzedawane na bożonarodzeniowym straganie też nie mogą być tanie. Większość klientów nie komentuje więc cen delikatesów świątecznych autorstwa Magdy Gessler i skupia się na smaku.

Zobacz także
25 zł za pajdę chleba ze smalcem? Ceny na jarmarku we Wrocławiu wołają o pomstę do nieba

25 zł za pajdę chleba ze smalcem. Ceny na jarmarku we Wrocławiu wołają o pomstę do nieba

zupa grzybowa przepis Magda Gessler

Grzybowa z zaskakującym składnikiem od Magdy Gessler. Nadaje zupie wyjątkowo wyśmienity smak

Znaleźli się jednak tacy, którzy wytknęli restauratorce, że od innych wymaga w swoich programach obniżania cen, a sama winduje je w kosmos:

- Dobre, ale nie każdego stać. Wszędzie drogo, bo inflacja wiadomo, ale u pani Magdy najdrożej. W ten sposób nie przyciągnie klienteli na stałe. Podczas kuchennych rewolucji zawsze niby za drogo pani Magdzie u osób biorących udział w przemianie a sama ma ceny z galaktyki - komentowali internauci.

Innej klientce krytykującej wysokie ceny, obsługa restauracji odpowiedziała niezbyt grzecznie. Wpis szybko jednak zniknął z sieci:

- Przykro nam, że ceny nie sprostały pani oczekiwaniom.

Źródło: Facebook/U Fukiera, Instagram/ U Fukiera, Pudelek.pl

Ile kosztuje schabowy u Magdy Gessler? Trzeba za niego zapłacić majątek
ONS/AdobeStock
Newsy
Ile kosztuje schabowy u Magdy Gessler? Trzeba za niego zapłacić majątek
Nie od dziś wiadomo, że ceny w restauracjach Magdy Gessler nie należą do najniższych. Ile z kolei trzeba zapłacić za zwykły kotlet schabowy? Mimo wszystko możecie się nieźle zdziwić.

Magda Gessler to niekwestionowana królowa polskiej gastronomii. Na co dzień prowadzi kilka restauracji i jest gwiazdą programów kulinarnych, takich jak m.in. „ Kuchenne rewolucje " czy „ MasterChef ". Mało kto zna się na kuchni tak jak ona. Gessler ma ogromną kulinarną wiedzę i niebywałe wyczucie smaku. Nic dziwnego, że każe sobie słono płacić za serwowane w jej restauracji dania. Ile kosztuje schabowy w jej słynnej restauracji „U Fukiera”? Cena może was zwalić z nóg. Ile kosztuje schabowy w restauracji Magdy Gessler? Jeśli wybieracie się na obiad do restauracji Magdy Gessler, lepiej przygotujcie sporą ilość gotówki. Ceny „U Fukiera” mogą was zwalić z nóg. Przykładowo, za kawałek sernika trzeba zapłacić aż 31 zł. Ile kosztuje obiad – na przykład schabowy? Za następującą propozycję: „kotlet schabowy z kapustą, na całą patelnię" oraz ziemniaki - trzeba u niej zapłacić 64 złote. Porcja jest jednak rzeczywiście całkiem spora i z powodzeniem można ją podzielić na dwie osoby. Jeżeli myślicie, że schabowy to najdroższa pozycja w menu u Magdy Gessler, to jesteście w błędzie. O wiele droższe są – uwaga – placki ziemniaczane z gulaszem, za które trzeba zapłacić 79 złotych. Jeszcze drożej kosztuje antrykot smażony na kamieniu z masłem czosnkowym, który kosztuje aż 130 złotych za porcję.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez „U Fukiera” Magda Gessler (@u.fukiera) Lubicie jeść sałatki? W restauracji Magdy Gessler macie do wyboru trzy a ich ceny wahają...

Znamy ceny pączków u Magdy Gessler. znacznie drożej niż w zeszłym roku......
ONS.pl, Instagram/U Fukiera
Newsy
Znamy ceny pączków u Magdy Gessler. Kosztują dużo drożej niż w zeszłym roku
Zastanawiacie się na ile pączków będzie was stać w tym roku? Jeśli zamiast zajadać się pączkami, będziecie mogli zjeść tylko jednego, nie martwcie się. Będzie z tego inna korzyść.

Magda Gessler prowadzi kilka restauracji w całej Polsce, jednak ta najbardziej znana, to warszawska restauracja mieszcząca się na rynku Starego Miasta, „U Fukiera”. Z powodu karnawału, restauracja od początku tygodnia promuje swoje nowe słodkości, które będzie sprzedawać do samego tłustego czwartku. Nie uwierzycie, ile kosztuje jeden pączek. Podwyżki w restauracji Magdy Gessler dużo wyższe niż inflacja Trzeba przyznać, że pączki sprzedawane przez Magdę Gessler, wyglądają zjawiskowo. Są miękkie, mięsiste i pachnące. Ciastkarze wyraźnie nie żałowali ani lukru, ani dodatków. Pączki możecie kupić w wersjach: Z wiśnią Z różą Z malinami Sprzedawane są w delikatesach przy restauracji „U Fukiera” oraz na świąteczno-noworocznym straganie. W tym roku kosztują aż 13 zł za sztukę. To dużo drożej niż w zeszłym roku, gdy można było je kupić, w zależności od wersji, w cenach od 8 do 11 zł. To oznacza, że restauratorka postanowiła podnieść ceny o 60 proc, porównując ceny do najtańszych zeszłorocznych wersji, i o 20 proc. jeśli porównamy bieżącą cenę do tej wyższej, za jaką sprzedawała w zeszłym roku. To znacznie więcej niż wynosi obecna inflacja. Przypominamy, Główny Urząd Statystyczny ogłosił, że inflacja w grudniu wyniosła 8,6 proc.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez „U Fukiera” Magda Gessler (@u.fukiera) Po ile pączków zjecie w tłusty czwartek w tym roku? O tym dlaczego pączki sprzedawane przez Gesslerów są tak drogie, opowiadała portalowi...

Myśleliście, że 64 zł za schabowego u Gessler to dużo? Dziś trzeba za niego zapłacić o wiele więcej
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Myśleliście, że 64 zł za schabowego u Gessler to dużo? Dziś trzeba za niego zapłacić o wiele więcej
Restauracja Magdy Gessler „U Fukiera” udowadnia, że ceny polskich dań mogą być jeszcze wyższe. Sprawdziliśmy, o ile wzrosły w ciągu roku.

Nie od dziś wiadomo, że u Magdy Gessler za jedzenie płaci się dużo. Gwiazda „Kuchennych rewolucji” oraz „Masterchefa” nie kryje się z tym, że w jej restauracjach jest drogo. Gwiazda zawsze słusznie podkreśla, że wysokie ceny są wynikiem używania składników najwyższej jakości i nierzadko dodaje, że nie ma obowiązku stołowania się w jej restauracji, jeżeli komuś nie odpowiadają ceny podane w menu. Wszystko to jest zrozumiałe, jednak suma, jaką dziś należy zapłacić za schabowego u Magdy Gessler, niejednego wprowadziłaby w lekką konsternację... Rekordowo drogi schabowy u Magdy Gessler O tym, jaki jest wpływ inflacji na ceny żywności i prowadzenia biznesu można się przekonać na własne oczy, porównując menu różnych restauracji z zeszłego roku z obecnym. Rok temu w sierpniu pisaliśmy już o cenach „U Fukiera”. Na pewno zaskoczyła was cena 64 zł za kotleta schabowego z kapustą zasmażaną. Dziś brzmi to jak atrakcyjna obniżka, ponieważ teraz za to samo danie trzeba zapłacić u Magdy Gessler… aż 78 złotych! Droższy jest także sernik, który podrożał o 4 złote w ciągu roku i teraz kosztuje 35 złotych za porcję, a to nie koniec podwyżek w tej restauracji.          Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez „U Fukiera” Magda Gessler (@u.fukiera) Drogie pyszności u Magdy Gessler Ceny w restauracji “U Fukiera” już zwalają z nóg, jednak dopiero porównanie cen z zeszłym rokiem pozwala zauważyć, jak mocno podrożała żywność. W sierpniu antrykot marmurkowy smażony na...

Ile kosztuje schabowy u Magdy Gessler? Trzeba za niego zapłacić majątek
ONS/AdobeStock
Newsy
Ceny potraw na wynos z restauracji Magdy Gessler zwalają z nóg. Ile życzy sobie za schabowego?
Postanowiliśmy rzucić okiem na menu w restauracji Magdy Gessler „U Fukiera”. Gwiazda TVN-u słono liczy sobie za swoje dania na wynos.

Restauracja  „U Fukiera” to prawdziwe oczko w głowie Magdy Gessler. Gospodyni „Kuchennych rewolucji” jest właścicielką tego miejsca od 1991 roku. Na stronie internetowej knajpy czytamy, że to najstarsza restauracja w Warszawie, tradycjami sięgająca aż XVI stulecia. Czy to jednak tłumaczy tak wysokie ceny? Wiele o historii i procesie tworzenia tego miejsca Gessler opowiada w swojej autobiografii , którą właśnie promuje. Dlaczego ceny w knajpie Magdy Gessler są tak wysokie? Restauracja „U Fukiera” może się pochwalić całą listą laurów, nagród i odznaczeń od wielu organizacji badających punkty gastronomiczne na całym świecie. Nic więc dziwnego w tym, że słynna restauratorka nawet za klasyczne polskie zupy liczy sobie naprawdę słono. Niedawno pisaliśmy o tym, że rosół u Magdy Gessler może kosztować nawet 75 zł! Pierogi, żur, rosół czy kotlet schabowy – komplet takich dań zjecie w barze mlecznym za mniej niż łącznie 40 zł. Tymczasem w tej cenie u Magdy Gessler nie zobaczycie nawet słoika rosołu! Aż trudno sobie to wyobrazić… A oto mała próbka z menu „U Fukiera” na wynos. Uwaga, poniższe ceny nie dotyczą porcji dla całej rodziny, a tylko dla jednej osoby! Jedyny wyjątek stanowi deska polski, kozich serów, którą Magda Gessler proponuje dwóm osobom, na przykład do wina. Ceny na wynos w restauracji Magdy Gessler „U Fukiera” Podczas lockdownu restauracja sygnowana nazwiskiem Gessler zaczęła oferować swoim klientom specjalną selekcję potraw dostępnych na wynos. Wśród nich znalazły się m.in.: Pierogi ruskie z siekaną miętą i prawdziwą wiejską śmietaną: 36 zł Żur na prawdziwkach z białą kiełbasą – słoik 0,9 l: 50 zł Rosół na wielu mięsach, czysty – słoik 0,9 l: 49 zł Barszcz...