gessler
ONS
Newsy

Magda Gessler ostrzegała rok temu przed jajami tasiemca w znanej potrawie wigilijnej. Warto o tym przypomnieć 

Z pewnością nikt nie chciałby się zakazić tasiemcem - a szczególnie podczas Świąt! Wiedzieliście, że w jednej z tradycyjnych potraw mogą znajdować się jaja pasożytów?

Śledzie to obowiązkowy element wigilijnego stołu. Mogą być z cebulką, w śmietanie lub w musztardzie – przepisów jest mnóstwo! Ale czy wiecie, że mogą się w nich znajdować… jaja tasiemca?!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zakażenie tasiemcem

Tasiemiec to nie przelewki! Zjedzenie jego jaj powoduje chorobę zwaną tasiemczycą. Najczęściej dochodzi do tego poprzez spożycie surowego mięsa, np. tatara albo nieprzebadanych śledzi. Objawy zakażenia tasiemcem to:

  • Nagły spadek masy ciała
  • Bóle brzucha
  • Nudności
  • Brak apetytu
  • Wymioty
  • Zaparcia
  • Odwodnienie
  • Osłabienie

Aby zminimalizować ryzyko zakażenia tasiemcem, należy przede wszystkim:

  • Unikać jedzenia surowego i niedogotowanego mięsa – np. steków, tatara czy śledzi.
  • Myć ręce
  • Odrobaczać zwierzęta
  • Dbać o czystość miejsc, w których przebywają nasze zwierzęta

Niebezpieczne śledzie

Rok temu, przed świętami Magda Gessler na swoim kanale na YouTube podzieliła się z widzami kilkoma filmami, w których pokazywała jak przygotowywać różne potrawy wigilijne. Wśród nich znalazły się także śledzie. Wiele osób z pewnością było w szoku, gdy restauratorka zwróciła uwagę na to, że w kupowanych przez nas śledziach mogą znajdować się jaja tasiemca! Dlaczego? Okazuje się, że obecnie śledź jest „zaniedbaną” rybą w Polsce. Producenci oszczędzają i sprzedają praktycznie surowe filety, a to właśnie w surowym mięsie kryją się jaja pasożytów. Oczywiście przed dopuszczeniem do sprzedaży śledzie są badane, ale jeżeli kupujecie je np. prosto od rybaków, to bardzo prawdopodobne jest, że będą one skażone tasiemcem!

Restauratorka ubolewa także nad tym, że w Polsce nie da się już kupić śledzi „takich jak dawniej” i sama swoje śledzie kupuje w Niemczech. Jak twierdzi, Niemcy potrafią lepiej obchodzić się z tymi rybami niż my, ponieważ dłużej mają z nimi do czynienia. W końcu Polska dopiero od XX. wieku ma dostęp do morza, a wcześniej ryby morskie importowaliśmy właśnie z Niemiec.

AdobeStock
Newsy
Ostrzegamy. Tych śledzi nie kupujcie na święta. Mogą w nich być pasożyty
Okazuje się, że śledź, bez którego Polacy nie wyobrażają sobie wigilijnej kolacji, może być szkodliwy dla zdrowia. Bowiem wiele jego odmian z natury zawiera pasożyty zwane nicieniami. Ich spożycie może prowadzić do groźnych chorób, w tym glistnicy.

We wszystkich poławianych gatunkach śledzi występuje wiele pasożytów, zarówno tych szkodliwych dla organizmu człowieka, jak i tych nieszkodliwych. Do pierwszej grupy zalicza się między innymi nicienie . Ich odmiana, Anisakis , jest naprawdę groźna. Bowiem wywołuje anisakidozę. Objawy anisakidozy Anisakidoza to choroba atakująca głównie żołądek i jelita. Jej pierwsze objawy mogą wystąpić nawet kilka godzin po spożyciu larw nicieni. Do najczęściej wymienianych dolegliwości należy ostry ból brzucha, wymioty, nudności , ale również wysypka skórna oraz pokrzywka.  Wywołana spożyciem niewłaściwie przygotowanych śledzi choroba powoduje stany zapalne, które mogą stanowić przyczynę martwicy ścian układu pokarmowego. I choć z czasem dolegliwości powinny ustąpić, zdarza się, że pasożyta trzeba usuwać chirurgicznie. Magda Gessler krytykuje polskie śledzie Prawidłowo obrobiony i co najważniejsze bezpieczny dla zdrowia śledź powinien być umieszczony w beczce, dobrze zasolony, z dodatkiem ikry lub mleka. Tak przygotowane śledzie to rzadkość w polskich sklepach. Nawet jeśli je spotkacie z pewnością wybierzecie te z wiaderka. Bowiem na każdym kilogramie możecie w ten sposób oszczędzić ok. 7 złotych. „Każdy czeka na tego idealnego śledzia, a ostatnio są same porażki, ponieważ śledzie, które kupujemy, zazwyczaj są z kubełka, gdzie jest woda lekko osolona, a śledź jest prawie że surową rybą. Już nie mówię o ilości tasiemca lub jaj tasiemca, która się znajduję w tychże śledziach, bo jest to ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia” – stwierdza znana restauratorka, Magda Gessler, w jednym ze swoich filmików na Instagramie. Jak uratować śledzie z pudełka? Jeśli jednak jest już za późno i w waszych domach pojawiły się śledzie z...

Kupujecie jagody w lesie przy drodze? 1 błąd i mogą stać się śmiertelnie niebezpieczne
Adobe Stock
Newsy
Kupujecie jagody w lesie przy drodze? 1 błąd i mogą stać się śmiertelnie niebezpieczne
W lasach pojawiły już się pierwsze jagody. Sezon na te pyszne letnie owoce jest jednak bardzo krótki, dlatego jeśli chcecie ich skosztować, to lepiej się pospieszcie. Jak zbierać jagody? Kiedy mogą one być dla nas niebezpieczne? Wyjaśniamy!

W lasach pojawiły się już pierwsze owoce jagód. Dziko rosnące krzaczki tych pysznych letnich owoców , znajdziecie w całej Polsce. Szczególnie upodobały sobie one kwaśne gleby w lasach iglastych i liściastych, ale znajdziemy je także na wrzosowiskach. Co dobrego poza oczywiście wyjątkowym smakiem, skrywają w sobie jagody? Kiedy trwa sezon na jagody? Sezon na jagody rozpoczyna się pod koniec czerwca i trwa przez cały lipiec aż do sierpnia. Właśnie wtedy najlepiej zbierać i spożywać te owoce, ponieważ w szczycie sezonu mają one najwięcej właściwości zdrowotnych. Co się stanie, gdy zje się nieumyte jagody leśne? Jeśli wybierzecie się do lasu i natraficie na jagody, pod żadnym pozorem nie jedzcie ich prosto z krzaczka. Jagody zawsze trzeba dobrze umyć przed spożyciem, ponieważ na ich powierzchni mogą się znajdować larwy tasiemca bąblowcowego, które mogą doprowadzić do zakażenia organizmu bąblowicą . Najczęściej do zakażenia tą chorobą dochodzi poprzez spożywanie niemytych jagód i innych owoców leśnych, takich jak poziomki, borówki czy maliny, do których mogą być przyczepione jaja bąblowca. Jakie są objawy bąblowicy? Bąblowica to choroba, która postępuje powoli, a jej rozpoznanie zwykle jest późne. Najważniejszym objawem tego stanu jest torbiel. W większości przypadków jest ona umiejscowiona w wątrobie, ale występuje też w płucach, śledzionie, kościach lub mózgu. Torbiel ta może być bardzo duża - osiąga nawet 20 cm. W środku zawiera płyn i otoczona jest dwiema błonami. Z czasem torbiel prowadzi do objawów uciskowych. Może spowodować: cholestazę zastoinowe zapalenie wątroby nadciśnienie wrotne. Torbiel może też pęknąć. Wówczas dochodzi do uwolnienia płynu bąblowca do jamy otrzewnej, co może spowodować rozsiew pasożyta i śmiertelnie niebezpieczny wstrząs anafilaktyczny . ...

5 owoców, których nigdy nie powinno się jeść prosto z krzaka
AdobeStock
Newsy
5 owoców, których nigdy nie powinno się jeść prosto z krzaka
Wybieracie się do lasu na poziomki, jeżyny lub jagody? Uważajcie! Zjedzone prosto z krzaka mogą być zabójczo niebezpieczne.

W lasach pojawiły się już pierwsze poziomki , jagody i jeżyny . Jeżeli wybieracie się na spacer do lasu z zamiarem zjedzenia tych przepysznych i bardzo zdrowych owoców, pamiętajcie o jednej prostej zasadzie. Nigdy nie spożywajcie ich prosto z krzaka , ponieważ może to mieć bardzo poważne konsekwencje dla waszego zdrowia. 5 owoców, których nie należy jeść prosto z krzaka W lasach aż zaroiło się od przepysznych, letnich owoców. Rosną już borówki, jeżyny, maliny, poziomki i jagody. Wszystkie z nich są oczywiście bardzo zdrowe, ponieważ zawierają prawdziwe bogactwo witamin i przeciwutleniaczy, ale pod żadnym pozorem nie należy ich jeść prosto z krzaka. Czego konkretnie lepiej nie jeść i dlaczego?   Czym jest bąblowica? Leśne owoce mają wspaniały smak, ale mogą zawierać jaja pasożyta, który wywołuje bąblowicę. Chorobę tę wywołuje tasiemiec, którego przenoszą dzikie zwierzęta takie, jak lisy i dziki, ale również psy i koty. Jaja tego tasiemca, przeniesione wraz z kałem lub moczem tych zwierząt, mogą być przyczepione do: jeżyn jagód poziomek malin borówki brusznicy Czy można to zauważyć na pierwszy rzut oka? Niestety nie. Nawet zakażona jajami tasiemca jagoda czy malina, wygląda zupełnie normalnie i nic nie widać "gołym okiem". Co się stanie, gdy zjemy takie owoce? Po zjedzeniu owoców zakażonych jajami tasiemca, jajeczka przedostają się do krwi i zaczynają atakować różne części naszego ciała. Najważniejszym symptomem bąblowicy jest torbiel, która zwykle jest umiejscowiona w wątrobie, ale występuje też w płucach, śledzionie, kościach lub mózgu. Torbiel osiąga nawet 20 cm. W jej środku znajduje się płyn i jest ona otoczona dwiema błonami. Z czasem torbiel prowadzi do objawów uciskowych....

magda gessler śledzie
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Magda Gessler apeluje, by nigdy nie kupować takich śledzi. Mogą zawierać pasożyty
Śledzie pojawiają się na polskich stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Idealnie sprawdzają się jako przekąska podczas wielu uroczystości. Magda Gessler apeluje, aby podczas zakupów zwracać szczególną uwagę na jedną rzecz. Okazuje się, że taki śledź może być niebezpieczny dla zdrowia!

Płaty śledziowe solone w wiaderkach to najpowszechniejsza forma produktu, w jaki zaopatrują się Polacy. Jest nie tyle wygodniejsza do przechowywania, ile tańsza. Śledzie kupowane luzem są znacznie droższe od paczkowanych. Okazuje się, że te z wiaderka mogą w nieprzyjemny sposób wpłynąć na zdrowie. Apel Magdy Gessler: nie kupujcie takich śledzi Magda Gessler to niekwestionowany autorytet w kręgu kulinarnym. Restauratorka zaapelowała jakiś czas temu do Polaków, aby nie kupowali śledzi w wiaderkach w marketach, a możliwe u sprawdzonych sprzedawców. Najlepsze śledzie to te po wcześniejszej obróbce termicznej w solance z dodatkiem ikry. Takie można dostać tylko u lokalnych sprzedawców. Niestety, ryby w wiaderkach mogą zawierać różnego rodzaju patogeny, które w negatywny sposób mogą wpłynąć na nasze zdrowie. Śledzie w ogóle łatwo się psują. To dlatego, że zawierają dużo wody, nawet do 85 proc.! Konserwowanie ich solą zaraz po złowieniu, zapobiega rozwojowi drobnoustrojów chorobowych i tych odpowiedzialnych za gnicie. Śledzie sprzedawane w wiaderkach i na tackach mogą być konserwowane w solance o niższym stężeniu, a przez to mają krótszy okres przydatności do spożycia od tych solonych w beczkach. Pasożyty w śledziach W śledziach znajdują się różne pasożyty, z których dla człowieka najbardziej szkodliwe są nicienie Anisakis - tzw. robaki śledziowe.  Larwy tych nicieni występują we wszystkich gatunkach śledzi. Od razu po połowie śledzie są patroszone, by pozbawić je wnętrzności, w których bytują larwy Anisakis. U ludzi te nicienie wywołują anisakidozę - „chorobę wielorybów i ludzi". Jej objawy przypominają zatrucie pokarmowe, może też towarzyszyć jej wysypka skórna. Czy to oznacza, ze lepiej w ogóle nie...