Magda Gessler ostrzega wszystkich Polaków przed tym mięsem. „Jest jedną z najgroźniejszych rzeczy, jakie można zjeść”
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy

Magda Gessler ostrzega wszystkich Polaków przed tym mięsem. „Jest jedną z najgroźniejszych rzeczy, jakie można zjeść”

Mięso jest cennym źródłem białka w diecie, dlatego jest jednym z produktów zalecanych przez specjalistów. Jednak jak się okazuje, nie wszystkie są bezpieczne dla zdrowia. Magda Gessler alarmuje i ostrzega Polaków przed tym produktem.

Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Poniekąd mają rację, gdyż zawiera ono sporo wartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Należy mieć jednak na uwadze, aby pochodziło ze sprawdzonego źródła, a w swoim składzie nie zawierało zbędnych dodatków. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rodzaje mięsa na rynku 

Mięso to ważny produkt w codziennej diecie. Oprócz białka, ma w składzie również wiele cennych wartości. Na rynku w sprzedaży można spotkać się z różnymi rodzajami tego produktu. Do najpopularniejszych zalicza się takie jak: 

  • wieprzowina,
  • wołowina,
  • baranina,
  • mięso drobiowe,
  • czy dziczyzna. 

Każde z nich ma swoje walory smakowe czy aromatyczne. Wybór właściwego rodzaju, zależy tylko i wyłącznie od indywidualnych preferencji, a także przyrządzonego dania. 

Zobacz także
Dr Zaczyński: „Zostałbym na majówkę w domu, żeby mieć później wakacje”. Lepiej urządzić grilla w ogrodzie

Dr Zaczyński: „Zostałbym na majówkę w domu, żeby mieć później wakacje”. Lepiej urządzić grilla w ogrodzie

Kasjerka w Biedronce pracowała bez maseczki. Klient nie wytrzymał. Co mu odpowiedziała?

Kasjerka w Biedronce pracowała bez maseczki. Klientka nie wytrzymała. Co jej odpowiedziała?

Właściwości zdrowotne mięsa

Mięso wzbogaca dietę w wiele cennych wartości, które odżywiają organizm. Jadłospis bez tych produktów jest ubogi w różne składniki. Z tego też powodu specjaliści zalecają włączenie go do codziennego żywienia. Poza tym charakteryzuje się pewnymi właściwościami. Wśród nich wyróżnia się:

  • źródło witamin z grupy B,
  • prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • świetne źródło łatwo przyswajalnego białka,
  • budulec mięśni.

Do zdrowszych mięs należy drób. Zawiera mniej kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze mogą być niebezpieczne dla zdrowia. 

Magda Gessler jako autorytet kulinarny

Magda Gessler jest niekwestionowanym autorytetem kulinarnym w całej Polsce. Jest właścicielką kilku restauracji w kraju, a także prowadzi swój program, gdzie przeprowadza zmiany w lokalach gastronomicznych. Dzięki takiemu działaniu uratowała wiele miejsc oraz pokazała im nowe kierunki rozwoju. Ze swoimi odbiorcami komunikuje się poprzez media społecznościowe, gdzie również pokazuje swoje codzienne życie, zamieszcza różne przepisy czy udziela rady odnośnie gotowania. 

Gessler ostrzega przed tym mięsem

Restauratorka alarmuje i jednoznacznie swoich rodaków przed pewnym produktem. Podczas kręcenia jednego z odcinków swojego programu, otrzymała do zjedzenia półsurowe mięso z kurczaka.

Magda Gessler przyznaje: 

Podawanie surowego kurczaka jest jedną z groźniejszych rzeczy, jakie można zjeść. Właśnie w mięsie kurczęcym jest od cholery bakterii i to bardzo groźnych.

Zła obróbka termiczna niesie ze sobą wiele poważnych konsekwencji dla zdrowia. Surowy bądź nie do końca przygotowany drób ma wiele bakterii, które mogą przyczynić się do wielu chorób, a w ostateczności do śmierci. Celebrytka przestrzega, aby kategorycznie takiego mięsa nie jeść.

Czytaj także:

mięso z indyka solanka
Adobe Stock
Newsy
Prosty trik, żeby mięso z indyka było soczyste. Wymoczcie je w tym płynie, a będzie doskonałe
Mimo, iż mięso z indyka jest bardzo podobne do kurczaka, to jednak w przygotowaniu jest bardziej wymagające. Jeśli po obróbce termicznej jest suche i niesmaczne to koniecznie przetestujcie ten patent. Dzięki niemu indyk będzie wręcz rozpływał się w ustach!

Mięso drobiowe jest jednym ze zdrowszych tego rodzaju produktów na rynku. Jednym z nich jest indyk. Dzięki wysokiej zawartości białka, a niskiej tłuszczu jest często wybierane przez Polaków podczas zakupów. Jednak jego samodzielne przyrządzenie może nieraz sprawić trudność. By za każdym razem wyszło idealnie soczyste, należy je przed obróbką zamoczyć w pewnej miksturze. Właściwości zdrowotne mięsa z indyka Indyk to rodzaj drobiu, który jest jednym z popularniejszych mięs dostępnych na rynku w sprzedaży. Oprócz niewysokiej ceny ma również wiele cennych składników i wartości, dzięki którym jest zalecane przez dietetyków. Jest świetnym źródłem, takich witamin jak selen, cynk czy witamin z grupy B. Dzięki tym czynnikom, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Wśród właściwości mięsa z indyka należy wyróżnić: jest niskokaloryczne, zawiera bardzo niską zawartość tłuszczu, idealne źródło białka dla osób na diecie, wysoka wartość odżywcza, a także jest łatwo dostępny i stosunkowo tani. Jeśli chodzi o składniki odżywcze, jest zdecydowanie lepszym wyborem niż kurczak, który zawiera tych wartości znacznie mniej. Jak przyrządzić soczystego indyka? Mięso tego rodzaju mimo, iż jest podobne do kurczaka to jednak po obróbce termicznej, ma tendencję do stwardnienia. Wówczas mięso jest niesmaczne i dość gumowate. By uniknąć takiej wpadki, wystarczy przed pieczeniem bądź smażeniem zastosować jeden prosty trik, a mianowicie zamoczyć indyka w solance. Daną miksturę należy przygotować z półtorej łyżki soli oraz jednego litra wody. Przyprawa powinna być dokładnie rozpuszczona w cieczy. Mięso należy przełożyć do większego naczynia i zalać przygotowaną solanką. Indyk powinien spędzić w...

kurczak
Pixabay
Newsy
Ta część kurczaka ma najmniej właściwości zdrowotnych. Prawdopodobnie ją uwielbiacie
Mięso z kurczaka jest najczęściej wybieranym rodzajem mięsa przez Polaków, a także jest rekomendowany przez dietetyków. Zawiera wiele wartości odżywczych, korzystnie wpływających na organizm człowieka.

Jest jednym z najpopularniejszych i najzdrowszych produktów tego typu dostępnych w sprzedaży. Dzięki swoim właściwościom jest zalecane do włączenia do codziennej diety. Drób zawiera stosunkowo sporą ilość białka, przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu. Uwielbiane przez Polaków mięso często gości na stołach w różnej postaci. Polska na czele Nasz kraj jest wiodącym producentem drobiu w Europie. Produkcja zapewnia zapotrzebowanie w państwie, a także eksportuje ten towar za granicę. Dzięki rodzimej działalności, można mieć pewność co do jakości mięsa. Dodatkowo, gwarancję zapewnia Unia Europejska, której standardy muszą być spełnione, aby taki towar trafił na rynek międzynarodowy. Wartości godne uwagi Mięso drobiowe wiedzie prym, dzięki swoim właściwościom. Zawiera bardzo dużą ilość białka łatwo przyswajalnego przez organizm, przy niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Zalicza się do jednych z najchudszych rodzajów mięs dostępnych na sklepowych półkach, zatem jest rekomendowane dla osób będących na diecie czy mających problemy z wagą.  Nie wszystko złoto, co się świeci Tłuszcz jest w głównej mierze zlokalizowany pod skórą, a nie w samym mięsie. Poza tym, nie ma ona większych wartości odżywczych, które mogłyby przysługiwać się organizmowi. Dla osób dbających o właściwe wartości odżywcze, stosujących dietę niskotłuszczową czy zmagających się z nadmiernym cholesterolem, odradza się konsumowanie tej części kurczaka. Mimo iż po upieczeniu bądź duszeniu jest idealnie przyrumieniona, chrupiąca i kusi do skosztowania, to nie będzie to dobry wybór. Znikome właściwości nie dostarczają potrzebnych mikroelementów, a jedynie mogą zwiększyć kaloryczność potrawy i udział tłuszczu w danym posiłku. Lepiej tę pulę kalorii...

Chcecie zasnąć jak dziecko? Włączcie do diety ten produkt. Kojarzy się ze śniadaniem, a szkoda
Adobe Stock
Newsy
Chcecie zasnąć jak dziecko? Włączcie do diety ten produkt. Kojarzy się ze śniadaniem, a szkoda
Jakość snu zależy od kilku aspektów, m.in. od diety. Osoby mające trudności z zasypianiem, powinny włączyć do swojej diety twaróg.

O tym, że sen jest ważny dla zdrowia, wiadomo nie od dziś. Z tego też powodu warto zadbać o jego odpowiednią jakość. Właściwa dieta (np. jedzenie kiwi przed snem !) pomoże wam nie tylko szybciej zasnąć, ale i lepiej przespać noc. Twaróg na lepszy sen Niewiele osób zdaje sobie sprawę z cennych właściwości twarogu. Ten produkt jest wykorzystywany głównie przy przygotowywaniu śniadań, przykładowo twarożku ze szczypiorkiem czy placków . Jednakże równie świetnie sprawdzi się także na kolację, gdyż w swoim składzie zawiera tryptofan. Ten aminokwas obniża poziom stresu, a także ułatwia zaśnięcie.  Właściwości zdrowotne twarogu  Biały ser nie jest specjalnie docenianym produktem, a ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. W składzie twarogu można znaleźć magnez, potas, cynk, a także witaminy A, D, E oraz te z grupy B. Wśród innych cennych właściwości tego sera wymienia się: zawartość łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka niską kaloryczność (jest idealny dla osób odchudzających się) dużą zawartość wapnia. Czynniki wpływające na zły sen  Aby zadbać o odpowiedni sen, wcześniej należy przyjrzeć się czynnikom, które mogą go zakłócać. Część z tych punktów może okazać się oczywista, ale warto sobie o nich przypomnieć i wprowadzić pewne zmiany w swoim życiu. Źle na sen wpływa: korzystanie z telefonu przed położeniem się do łóżka, nieodpowiednia dieta bogata w przetworzoną żywność, drink na dobranoc, nieprzewietrzone pomieszczenie, zbyt wysoka temperatura w sypialni. Czytaj także: Pijcie szklankę tego napoju przed snem. Nie tylko poprawi wasze trawienie i sen, ale też pomoże wam schudnąć Mini kiwi i ich wspaniałe korzyści dla zdrowia i...

jak wybierać filet z kurczaka
Adobe Stock
Newsy
Jak wybrać dobry filet z kurczaka? Uważajcie. Taki może was tylko zatruć
Statystyczny Polak zjada rocznie aż 27 kilogramów mięsa z kurczaka. Nic dziwnego, ponieważ drób jest najtańszym i łatwo dostępnym na rynku mięsem, a z racji, że jego smak jest bardzo delikatny, idealnie nadaje się do niemal każdej potrawy. Okazuje się jednak, że kurczak należy również do najszybciej psujących się gatunków mięs.

Wiele osób obawia się, że spożywanie mięsa drobiowego może negatywnie wpłynąć na ich zdrowie. Bowiem od kilku lat nie milkną głosy mówiące, że kurczaki są faszerowane antybiotykami i hormonami. Okazuje się jednak, że te z polskich hodowli są naprawdę zdrowe. W końcu nie bez powodu nasz kraj znajduje się na 1. miejscu, jeśli chodzi o eksport drobiu na Europę. Cenne wartości odżywcze mięsa drobiowego Mięso drobiowe powinno znaleźć się w diecie każdego człowieka - eksperci nie mają co do tego wątpliwości. Bowiem kurczaki nie tylko zawierają mnóstwo łatwo przyswajalnego białka, ale również są bogate w witaminy z grupy B, które uczestniczą w syntezie białek, przemianie węglowodanów i tłuszczów, produkcji hormonów, enzymów, a także hemoglobiny. W mięsie z kurczaka nie brakuje też cynku, magnezu, fosforu czy selenu. Drób to najszybciej psujący się rodzaj mięsa Spożycie drobiu w Polsce jest bardzo duże – 1 osoba zjada go aż 27 kilogramów rocznie. Mimo to niewiele osób ma świadomość, że mięso z kurczaka jest jednym z najszybciej psujących się mięs. Na szczęście bardzo łatwo rozpoznać moment, w którym produkt nie nadaje się już do jedzenia. To uchroni was i wasze rodziny przed groźnym zatruciem pokarmowym. Zapach zepsutego mięsa Przede wszystkim psujące się mięso drobiowe wydziela bardzo charakterystyczną, lekko kwaskowatą woń. Kiedy je powąchacie, nie będziecie mieli wątpliwości, że nadaje się do kosza - dosłownie zwali was z nóg. Przy jego pomocy można by wskrzesić zmarłych, uwierzcie na słowo. Wątpliwa konsystencja Kolejną ważną cechą jest konsystencja. Świeża pierś z kurczaka powinna być sprężysta i jędrna. Powstałe po dotknięciu palcem wgłębienia powinny zniknąć dosłownie po chwili. Zupełnie odwrotnie będzie w...