
Cóż, trzeba to sobie powiedzieć jasno. Znana restauratorka nie byłaby sobą, gdyby nie wprowadziła do swojej receptury na flaki pewnej innowacji.
Tradycyjne, skromne flaczki po zamojsku byłyby za proste i zbyt nudne dla ekscentrycznej showmanki TVN-u.
Gessler „łamie” przepisy
Gwiazda „Kuchennych rewolucji” musiała więc troszeczkę „zamieszać” w swojej recepturze na tę tradycyjną potrawę.
Co takiego dodaje Gessler do swojej zupy? Tym składnikiem jest niezwykle szlachetna gicz cielęca, która nadaje flakom iście królewski sznyt.
Przyznacie, że brzmi to naprawdę smacznie. Jeśli macie dostęp do cielęcego mięsa wysokiej jakości, nie wahajcie się wypróbować tego przepisu.
Poza dodatkiem tego szlachetnego mięsa i imbirem, Gessler stawia w swoim przepisie na znane wszystkim pozostałe składniki.
Nie zabraknie więc włoszczyzny – selera, marchwi, pietruszki, a także przyprawy, na czele oczywiście z obowiązkowym majerankiem.
Przed zabraniem się za przygotowanie flaków zadbajcie także o dobry, świeży surowiec podstawowy, czyli żołądki wołowe.
Przepis na flaki Magdy Gessler
Składniki:
- 1 kg flaków wołowych (żołądki)
- 1 mała gicz cielęca
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Ćwierć korzenia selera
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Pieprz w ziarnach
- Sól
- Świeżo starty imbir
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- Gałka muszkatołowa
- 2–3 łyżki słodkiej papryki
- Majeranek
Przygotowanie:
- Flaki ugotujcie w garnku z giczą cielęcą wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
- W trakcie gotowania dodajcie do środka pokrojoną włoszczyznę.
- Posólcie i przyprawcie pieprzem do smaku.
- „Wyłówcie” gicz z zupy i dokładnie oddzielcie od kości mięso, które z powrotem wrzućcie do flaków.
- Podsmażcie mąkę z masłem na ciemną zasmażkę.
- Dodajcie do zupy zasmażkę, pozostałe przyprawy i starty imbir.
- Podawajcie gorące.
Smacznego!