Flaki z przepisu Magdy Gessler
ONS.pl/Flickr
Newsy

Magda Gessler na początku gotowania flaków wrzuca do nich 1 składnik. Jej trik jest genialny. Flaki nabierają niesamowitego smaku

Przepis na flaki Magdy Gessler zaskoczyłby was chyba tylko wtedy, gdyby zabrakło w nim zaskoczeń i niespodzianek.

Cóż, trzeba to sobie powiedzieć jasno. Znana restauratorka nie byłaby sobą, gdyby nie wprowadziła do swojej receptury na flaki pewnej innowacji.

Tradycyjne, skromne flaczki po zamojsku byłyby za proste i zbyt nudne dla ekscentrycznej showmanki TVN-u.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gessler „łamie” przepisy

Gwiazda „Kuchennych rewolucji” musiała więc troszeczkę „zamieszać” w swojej recepturze na tę tradycyjną potrawę.

Co takiego dodaje Gessler do swojej zupy? Tym składnikiem jest niezwykle szlachetna gicz cielęca, która nadaje flakom iście królewski sznyt.

Przyznacie, że brzmi to naprawdę smacznie. Jeśli macie dostęp do cielęcego mięsa wysokiej jakości, nie wahajcie się wypróbować tego przepisu.

Poza dodatkiem tego szlachetnego mięsa i imbirem, Gessler stawia w swoim przepisie na znane wszystkim pozostałe składniki.

Nie zabraknie więc włoszczyzny – selera, marchwi, pietruszki, a także przyprawy, na czele oczywiście z obowiązkowym majerankiem.

Przed zabraniem się za przygotowanie flaków zadbajcie także o dobry, świeży surowiec podstawowy, czyli żołądki wołowe.

Zobacz także
placki

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Przepis na flaki Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych (żołądki)
  • 1 mała gicz cielęca
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Ćwierć korzenia selera
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Pieprz w ziarnach
  • Sól
  • Świeżo starty imbir
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • Gałka muszkatołowa
  • 2–3 łyżki słodkiej papryki
  • Majeranek

Przygotowanie:

  1. Flaki ugotujcie w garnku z giczą cielęcą wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. W trakcie gotowania dodajcie do środka pokrojoną włoszczyznę.
  3. Posólcie i przyprawcie pieprzem do smaku.
  4. „Wyłówcie” gicz z zupy i dokładnie oddzielcie od kości mięso, które z powrotem wrzućcie do flaków.
  5. Podsmażcie mąkę z masłem na ciemną zasmażkę.
  6. Dodajcie do zupy zasmażkę, pozostałe przyprawy i starty imbir.
  7. Podawajcie gorące.

Smacznego!

 

flaki jak łajno gessler restauracja
ONS.pl/Adobe STock
Newsy
Magda Gessler porównała flaki z restauracji do „łajna”. Kucharka odpowiedziała, że zrobiła je według jej przepisu
Magda Gessler znów daje o sobie znać. Tym razem nie pozostawiła suchej nitki na flakach wołowych w jednej z knajp w Słupsku.

Czego jak czego, ale fantazji w wymyślaniu Magdzie Gessler nigdy nie brakowało. Tym razem dostało się pewnej kucharce, która usiłowała ugotować jak najlepszą zupę dla restauratorki. Wszystko zaczęło się tak, jak zwykle w programach 67-latki. „Kuchenne rewolucje” przyjechały do Słupska. Dokąd pojechała z „Kuchennymi rewolucjami” Magda Gessler? W jednej z zabytkowych kamienic tego pomorskiego miasta swoją siedzibę ma restauracja  „Mikołajek”. Od około roku właścicielką lokalu jest pani Jolanta, która postanowiła wezwać Magdę Gessler, by ta nieco pomogła w rozwoju i promocji tego miejsca. Dawna marka „Mikołajka” jeszcze z czasów PRL-u już dawno przeminęła i właścicielka notowała co miesiąc same straty z tytułu prowadzenia restauracji. Nic więc dziwnego, że na miejscu pojawiła się osoba od zadań specjalnych, czyli słynna Magda Gessler. Jakie danie wypróbowała Magda Gessler? Co wynikło z jej wizytacji? Na początku było tak jak zwykle. Gessler wprawnym okiem ogarnia restauracyjną salę i okolicę i zaraz każe sobie przygotowywać podstawowe pozycje z karty dań. Już od początku „telewizyjnej inspekcji” Magda Gessler nie była pozytywnie nastawiona do miejsca, w którym się znalazła. Na pierwszy ogień dostało się stronie wizualnej restauracji – słynnej blondwłosej restauratorce nie spodobał się choćby szyld „Mikołajka”. W końcu doszło do tego, na co wszyscy pracownicy knajpy czekali z niecierpliwością, ale i z dużym niepokojem. Pierwsza, próbna degustacja. W lokalu pani Jolanty ze Słupska padło na flaki. Klasyka kuchni polskiej, danie absolutnie podstawowe, która szanująca się restauracyjna kuchnia musi przygotowywać na tip-top. Co nie pasowało Magdzie Gessler we flakach z jej przepisu? Co wyszło z...

Czym przyprawić flaki?
Adobe Stock
Newsy
Bez tych przypraw nie ma dobrych flaków. To one sprawiają, że danie smakuje tak dobrze
Sekret przepysznych flaków tkwi przede wszystkim w przyprawach. Pieprz i majeranek to podstawa. Po jakie jeszcze powinniście sięgnąć?

Doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, że podstawą udanego i smacznego dania są właściwie dobrane przyprawy. Nie inaczej jest w przypadku flaków. Zupa musi być naprawdę wyrazista – ostra i nieco ziołowa. Potrawa nie mogłaby więc istnieć bez dużej ilości pieprzu i majeranku. Na tym jednak nie koniec. Sięgnijcie również po inne przyprawy.  Jakich przypraw użyć do przyrządzenia flaków? Najznamienitsi szefowie kuchni wzbogacają flaki różnymi przyprawami. Wśród nich, oprócz pieprzu i majeranku, znajduje się również mielona, ostra papryka, gałka muszkatołowa, oregano, maggi, a nawet cynamon. Spróbujcie przyrządzić je także z dodatkiem cebuli i czosnku. Będą smakować naprawdę wyśmienicie. Przepis na wyraziste flaki wołowe Będziecie potrzebować 1 kilograma flaków wołowych 3 litrów bulionu Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, kawałka selera i pora 3 łyżek masła 2 łyżek mąki pszennej Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, oregano, gałki muszkatołowej, papryki słodkiej i ostrej Przygotowanie Flaki umieśćcie w dużym garnku, zalejcie wodą i zagotujcie. Kiedy staną się miękkie, odcedźcie je. W tym samym garnku umieśćcie bulion. Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodajcie do niego obgotowane wcześniej flaki.  Warzywa – marchewki, pietruszkę oraz selera, obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Pora pokrójcie w plastry lub, jak kto woli, w półplastry. Tak przygotowane warzywa przełóżcie na patelnię i podduście na maśle. Kiedy zmiękną, doprawcie je solą oraz pieprzem, dokładnie zamieszajcie i przełóżcie do garnka z flakami. Całość gotujcie przez ok. 10 minut. Na patelni rozpuśćcie masło, dodajcie do niego mąkę i chwilę podsmażcie. Tak przygotowaną zasmażkę dodajcie do flaków,...

flaki wołowe przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Aromatyczne flaczki z przepisu Magdy Gessler to niebo w gębie. Lepszej zupy nigdy nie zjecie
Mało kto zna się na gotowaniu tak, jak Magda Gessler! Poznajcie jej przepis na flaczki wołowe - są niesamowite!

Macie ochotę na flaczki? To danie występuje w wielu wariantach, ale wersji Magdy Gessler na pewno jeszcze nie jedliście! Przygotujcie flaczki z tego przepisu, a wszyscy będą was pytać, jak je zrobiliście! Przepis Magdy Gessler na flaki wołowe W sieci krąży przepis na flaki wołowe, który zdradziła słynna restauratorka. Składniki: 1 kg gotowanych flaków wołowych 3 litry bulionu wołowego 2 marchwie 1 korzeń pietruszki Pół selera Ćwierć pora Łyżeczka słodkiej papryki Płaska łyżeczka ostrej papryki Majeranek Masło 2 łyżki mąki Przygotowanie: Flaki umyjcie, włóżcie do garnka z osoloną wodą i ugotujcie. Obierzcie marchewki, por i selera, a następnie zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Pora pokrójcie w plasterki. W rondelku rozpuśćcie dwie łyżki masła, podsmażcie i podduście warzywa. Doprawcie solą. Wlejcie do garnka rosół, a gdy się zagotuje, wrzućcie flaki. Gotujcie przez 5 minut, dodajcie duszone warzywa i gotujcie kolejne 5 minut. Doprawcie mieloną papryką. Gotowy wywar zagęśćcie mąką i na koniec doprawcie majerankiem. Historia flaczków Flaki to danie znane chyba we wszystkich kuchniach świata. Zależnie od regionu przygotowuje się je nieco inaczej i z wykorzystaniem innego mięsa. W Polsce, Czechach i na Węgrzech flaczki gotuje się dość podobnie, doprawiając je papryką, by nadać im ostrego smaku. Z kolei we Francji przygotowuje się danie, którego podstawą są cielęce żołądki i flaki. W Ameryce Środkowej jada się flaki wołowe lub wieprzowe duszone z warzywami, natomiast Chińczycy uwielbiają gęstą zupę z makaronem i flaczkami. Ponieważ dawniej mięso było rarytasem, nie wolno było nic marnować i z tego powodu dania z podrobów mięsnych powszechne są we wszystkich kuchniach świata. Polacy...

jak zagęścić flaki
reniz / gotujmy.pl
Newsy
Prawie wszyscy popełniają ten błąd przy zagęszczaniu flaków. To rujnuje ich smak. Wiemy, co robicie źle
Czasami źle zrobiona zasmażka, może całkowicie zepsuć smak flaczków. Sprawdźcie, czy popełniacie ten błąd.

Flaczki mają tylu zwolenników, co przeciwników. Można by powiedzieć, że albo się kocha to danie, albo się go nienawidzi! Charakterystyczny zapach podrobów nie każdemu przypadnie do gustu, ale bardzo wiele osób chętnie się nimi zajada. Flaczki to świetny pomysł na sycący obiad, choć jeśli chcecie przyjmować nimi gości, to lepiej dowiedzieć się wcześniej, czy wszyscy lubią flaki. Przyrządzenie tego dania jest całkiem łatwe, ale trzeba umieć poprawnie je zagęścić. Jeden błąd i flaki wyjdą niesmaczne! Dowiedzcie się co zrobić, by były idealne. Jak zagęszczać flaki? Flaczki można zagęścić na 3 proste sposoby. Który z nich stosujecie? Śmietana – chyba najmniej popularna metoda. Sprawia, że danie jest za delikatne w smaku. Sprawdzi się zarówno tradycyjna śmietana, jak i ta w wersji roślinnej. Bułka tarta – do wrzących flaków należy wsypać trochę bułki tartej. Wystarczy chwilę zaczekać, by bułka napęczniała i zagęściła flaczki. Zasmażka – na patelni albo w rondelku należy rozpuścić masło. Następnie wsypuje się do niego odrobinę mąki i miesza. Tak przygotowaną zasmażkę można wlać do zupy. Uwaga! Jeśli będziecie smażyć zbyt długo, przypalona zasmażka całkowicie zniszczy smak flaków! Przepis na flaczki Skoro już wiecie jak poprawnie zagęścić flaki, to czemu by nie przygotować ich jutro na obiad? Wykorzystajcie ten świetny przepis! Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kg flaków wołowych 2 udka z kurczaka 1 pietruszka 2 marchwie Pół selera 1 cebula Ziele angielskie Gałka muszkatołowa Liść laurowy Przyprawa do flaków Majeranek Sól Pieprz Oraz masło i mąka do zasmażki! Przygotowanie: Flaki dobrze wypłuczcie i...