Cóż, trzeba to sobie powiedzieć jasno. Znana restauratorka nie byłaby sobą, gdyby nie wprowadziła do swojej receptury na flaki pewnej innowacji.

Tradycyjne, skromne flaczki po zamojsku byłyby za proste i zbyt nudne dla ekscentrycznej showmanki TVN-u.

Gessler „łamie” przepisy

Gwiazda „Kuchennych rewolucji” musiała więc troszeczkę „zamieszać” w swojej recepturze na tę tradycyjną potrawę.

Co takiego dodaje Gessler do swojej zupy? Tym składnikiem jest niezwykle szlachetna gicz cielęca, która nadaje flakom iście królewski sznyt.

Zobacz także:

Przyznacie, że brzmi to naprawdę smacznie. Jeśli macie dostęp do cielęcego mięsa wysokiej jakości, nie wahajcie się wypróbować tego przepisu.

Poza dodatkiem tego szlachetnego mięsa i imbirem, Gessler stawia w swoim przepisie na znane wszystkim pozostałe składniki.

Nie zabraknie więc włoszczyzny – selera, marchwi, pietruszki, a także przyprawy, na czele oczywiście z obowiązkowym majerankiem.

Przed zabraniem się za przygotowanie flaków zadbajcie także o dobry, świeży surowiec podstawowy, czyli żołądki wołowe.

Przepis na flaki Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych (żołądki)
  • 1 mała gicz cielęca
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Ćwierć korzenia selera
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Pieprz w ziarnach
  • Sól
  • Świeżo starty imbir
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • Gałka muszkatołowa
  • 2–3 łyżki słodkiej papryki
  • Majeranek

Przygotowanie:

  1. Flaki ugotujcie w garnku z giczą cielęcą wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. W trakcie gotowania dodajcie do środka pokrojoną włoszczyznę.
  3. Posólcie i przyprawcie pieprzem do smaku.
  4. „Wyłówcie” gicz z zupy i dokładnie oddzielcie od kości mięso, które z powrotem wrzućcie do flaków.
  5. Podsmażcie mąkę z masłem na ciemną zasmażkę.
  6. Dodajcie do zupy zasmażkę, pozostałe przyprawy i starty imbir.
  7. Podawajcie gorące.

Smacznego!