Niektóre podpowiedzi doświadczonych kucharzy są nieocenione. Często dotyczą bardzo prostych czynności, które przynoszą ogromną zmianę. Zupa gulaszowa Magdy Gessler jest pełna takich drobnych podpowiedzi. Podajemy je wszystkie.

Kilka trików Magdy Gessler, które warto zapamiętać

Restauratorka, podając przepis na zupę gulaszową, ukochaną, mięsno–paprykową zupę wielu Polaków, podpowiada, jak wydobyć z niej cały smak i korzystając ze sprytnych kucharskich sztuczek, doprowadzić ją do perfekcji.

  1. Mięso, które dodacie do zupy, koniecznie zamarynujcie w czosnku, papryce, kminku i soli. Zacznijcie więc je przygotowywać dzień wcześniej.
  2. Przed dodaniem do potrawy, zamarynowane mięso wyjmijcie z lodówki. Powinno mieć temperaturę pokojową. Rzucone na tłuszcz nie ochłodzi go, a podczas smażenia, lepiej zamkną się mięsne włókna.
  3. Wywar mięsny i warzywny gotujcie osobno. Każdy z nich odda cały smak bulionowi. Dopiero w zupie oba buliony zmieszajcie.
  4. Jeśli zupa nie jest wystarczająco gęsta, zagęśćcie ją używając harrisy, czyli pasty z ostrych papryczek. Innym sposobem zagęszczenia zupy gulaszowej może być dodanie purée ziemniaczanego lub przecieru pomidorowego. Harrisa jest jednak zagęstnikiem szczególnie polecanym przez restauratorkę z tego względu, że poza gęstością nada zupie wyjątkowego charakteru i pikantności.

Przepis na zupę gulaszową Magdy Gessler ze zmieszanych 2 wywarów

Składniki:

  • 1 kilogram schabu (najlepiej karkowego)
  • 3 łyżki smalcu do smażenia
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 6 porządnych łyżek słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki ostrej papryki w proszku
  • 1 cebula
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 3 upieczone papryki czerwone
  • 3 ziemniaki
  • Przyprawy (sól, pieprz, kminek)

Składniki na wywar mięsny:

  • 1 nóżka wieprzowa
  • 1 gicz cielęca 

Składniki na wywar warzywny:

  • 2-3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 mały seler lub połowa większego
  • 1 litr wody

Przygotowanie:

  1. Schab na zupę, czyli mięso, które dodacie do zupy w kawałkach, zamarynujcie 12 godzin przed przygotowaniem dania. Schab pokrójcie w kostkę, dodajcie dwie duże łyżki słodkiej papryki, czosnek rozetrzyjcie z odrobiną soli, dodajcie kminek i zamarynujcie mięso.
  2. Z podanych składników ugotujcie dwa wywary: mięsny i warzywny. Mięsny powinien mieć konsystencję gęstego rosołu.
  3. Na patelni rozpuśćcie smalec i wrzućcie cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula zacznie się szklić, dodajcie mięso i krótko przesmażcie Gdy mięso zacznie puszczać sok, dodajcie kolejne trzy łyżki papryki, zalejcie wywarem z mięsa i zagotujcie. Następnie stopniowo dolewajcie wywaru warzywnego.
  4. Do wywaru dodajcie pokrojone w ćwiartki pomidory, upieczoną i pokrojoną paprykę, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ostrą paprykę w proszku. Całość zagotujcie.
  5. Zupę gulaszową podawajcie z pieczywem lub z zacierkami.
  6. Smacznego!

Źródło: haps.pl, polki.pl