Oglądacie „Kuchenne rewolucje”? Uczestnicy biorą w tym programie udział z własnej woli, choć patrząc na ich reakcje po przyjeździe Magdy Gessler do lokalu, można podejrzewać, że szybko zaczynają żałować swojej decyzji. Gessler jest bezwzględna – wypluwa niesmaczne jedzenie, głośno wyraża swoją dezaprobatę, a w kuchni z hukiem wyrzuca jedzenie z lodówek i ciska brudnymi garnkami. Ale większość restauratorów po przełknięciu tej gorzkiej pigułki rozumie, jakie błędy wcześniej popełniali i z ochotą uczą się nowych trików od Magdy Gessler. A ta zna ich bardzo dużo!

Idealne placki ziemniaczane według Magdy Gessler

Choć prowadzone przez Magdę Gessler restauracje oferują głównie bardzo wykwintne dania, to gwiazda ma ogromną wiedzę na temat tego, jak przyrządzać nawet najprostsze, polskie potrawy. Takie, jak placki ziemniaczane! Nie raz Magda krytykowała restauracje w „Kuchennych rewolucjach” za źle doprawione lub nieodpowiednio usmażone placki. Jej sposobem na idealne placki są odpowiednie proporcje składników i smaczne dodatki, dzięki którym placki będą wyjątkowe.

Przepis na placki ziemniaczane Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na małych oczkach.
  2. Powstałą masę przełóżcie na sitko i odciśnijcie z nadmiaru wody. Nie wylewajcie jej!
  3. Ziemniaki z cebulą włóżcie do miski, dodajcie do nich dwa jajka, 2-3 łyżki pszennej mąki oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
  4. Z wody po odciśniętych ziemniakach odlejcie skrobię ziemniaczaną i dodajcie ją do masy ziemniaczanej z łyżką śmietany. Dodajcie sól i pieprz i wymieszajcie.
  5. Na patelni rozgrzejcie dużą ilość oleju. Gdy będzie już gorący, chochlą nakładajcie ciasto na patelnię i smażcie placki na średnim ogniu, na złoty kolor.

I gotowe! Placki możecie podawać z czym tylko chcecie. Zachęcamy, byście wypróbowali ulubione połączenie Magdy Gessler, które niektórzy uwielbiają, a inni mogą o nim słyszeć pierwszy raz. Gotowe, gorące placki posypcie odrobiną… cukru! Zależnie od waszych preferencji, może to być cukier typu kryształ lub cukier puder. Magda Gessler wprost przepada za takimi plackami!

 

Zobacz także: