Przygotowanie stołu wielkanocnego to jedno z większych i ważniejszych zadań na Święta Wielkanocne. Na pewno macie jakieś kultowe potrawy, które jada się w waszych rodzinach, które co roku stawiacie na stole w trakcie Świąt Wielkanocnych. Sprawdźcie, co na temat wielkanocnych tradycji ma do powiedzenia Magda Gessler. Celebrytka dale Polakom rady jak przygotować piękny, pyszny i pełny stół wielkanocny.

Magda Gessler od wielu lat znana jest jako polska restauratorka, która spełnia się w misji edukacji kulinarnej restauratorów. W autorskim programie telewizyjnym pomaga ona restauratorom w prowadzeniu biznesu i przede wszystkim: uczy ich jak smacznie gotować. Magda chętnie dzieli się też radami, które wy też możecie zastosować w swoich domach. Tym razem zdradza, jak według niej powinien wyglądać tradycyjny stół wielkanocny.

Dekoracje na stole wielkanocnym Magdy Gessler

Gwiazda nie owija w bawełnę, wymienia konkrety, które koniecznie powinny znaleźć się na wielkanocnym stole. Zaczyna od dekoracji:

  • Biały obrus
  • Bukszpan
  • Świeżo wysiany owies
  • Hiacynty
  • Tulipany
  • Inne świeże kwiaty i zielone wianki
  • Pisanki

Magda stawia na bardzo wiosenną dekorację stołu nawiązującą do budzącej się przyrody.

Zobacz także:

Potrawy i produkty na wielkanocnym stole według Magdy Gessler

Gwiazda szybko przechodzi do jadalnych elementów, które według niej koniecznie muszą zdobić stół na Wielkanoc. Wymienia:

  • jajka na twardo
  • jaja w każdej innej postaci
  • potrawy z zieleniną i dużą ilością świeżych zielonych warzyw
  • świeże borówki
  • świeżo tarty chrzan
  • wieprzowina
  • zimne nóżki
  • żurek z białą kiełbasą
  • wielkanocna baba
  • inne słodkie ciasto, najlepiej sernik lub pascha

Stół wielkanocny w domu Magdy Gessler

Magda Gessler jest protestantką, mówi jednak, że pod względem kulinarnym, jej Święta nie różnią się w żaden sposób od tych znanych z katolickich domów. Przygotowuje ona też koszyk wielkanocny.

Magda Gessler nie ukrywa, że u niej na stole wielkanocnym, specjalne miejsce mają też różnorodne nalewki owocowe. Poleca ona nalewki porzeczkowe i malinowe serwowane z wieprzowiną.

Jednym z ważniejszych elementów wielkanocnych, według Magdy Gessler, jest samodzielnie robiona biała kiełbasa. Gwiazda zawsze przyrządza ją sama. Miesza cielęcinę z wieprzowiną i rosołem, przyprawia ją czosnkiem, majerankiem i zielem angielskim.

Gwiazda zapytana o ulubione przysmaki na Wielkanoc odpowiada, że uwielbia jajka gotowane na twardo z dodatkami: majonezem lub faszerowane po polsku.