Przygotowanie stołu wielkanocnego to jedno z większych i ważniejszych zadań na Święta Wielkanocne. Na pewno macie jakieś kultowe potrawy, które jada się w waszych rodzinach, które co roku stawiacie na stole w trakcie Świąt Wielkanocnych. Sprawdźcie, co na temat wielkanocnych tradycji ma do powiedzenia Magda Gessler. Celebrytka dale Polakom rady jak przygotować piękny, pyszny i pełny stół wielkanocny.
Magda Gessler od wielu lat znana jest jako polska restauratorka, która spełnia się w misji edukacji kulinarnej restauratorów. W autorskim programie telewizyjnym pomaga ona restauratorom w prowadzeniu biznesu i przede wszystkim: uczy ich jak smacznie gotować. Magda chętnie dzieli się też radami, które wy też możecie zastosować w swoich domach. Tym razem zdradza, jak według niej powinien wyglądać tradycyjny stół wielkanocny.
Dekoracje na stole wielkanocnym Magdy Gessler
Gwiazda nie owija w bawełnę, wymienia konkrety, które koniecznie powinny znaleźć się na wielkanocnym stole. Zaczyna od dekoracji:
- Biały obrus
- Bukszpan
- Świeżo wysiany owies
- Hiacynty
- Tulipany
- Inne świeże kwiaty i zielone wianki
- Pisanki
Magda stawia na bardzo wiosenną dekorację stołu nawiązującą do budzącej się przyrody.
Zobacz także:
Potrawy i produkty na wielkanocnym stole według Magdy Gessler
Gwiazda szybko przechodzi do jadalnych elementów, które według niej koniecznie muszą zdobić stół na Wielkanoc. Wymienia:
- jajka na twardo
- jaja w każdej innej postaci
- potrawy z zieleniną i dużą ilością świeżych zielonych warzyw
- świeże borówki
- świeżo tarty chrzan
- wieprzowina
- zimne nóżki
- żurek z białą kiełbasą
- wielkanocna baba
- inne słodkie ciasto, najlepiej sernik lub pascha
Stół wielkanocny w domu Magdy Gessler
Magda Gessler jest protestantką, mówi jednak, że pod względem kulinarnym, jej Święta nie różnią się w żaden sposób od tych znanych z katolickich domów. Przygotowuje ona też koszyk wielkanocny.
Magda Gessler nie ukrywa, że u niej na stole wielkanocnym, specjalne miejsce mają też różnorodne nalewki owocowe. Poleca ona nalewki porzeczkowe i malinowe serwowane z wieprzowiną.
Jednym z ważniejszych elementów wielkanocnych, według Magdy Gessler, jest samodzielnie robiona biała kiełbasa. Gwiazda zawsze przyrządza ją sama. Miesza cielęcinę z wieprzowiną i rosołem, przyprawia ją czosnkiem, majerankiem i zielem angielskim.
Gwiazda zapytana o ulubione przysmaki na Wielkanoc odpowiada, że uwielbia jajka gotowane na twardo z dodatkami: majonezem lub faszerowane po polsku.