Gessler mielone
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Magda Gessler dodaje do mielonych nieoczekiwany składnik. Dzięki niemu będą tak pyszne, że w mig znikną ze stołu

Swój patent na doskonałe kotlety mielone, powinna mieć każda polska gospodyni domowa. Nie inaczej jest z Magdą Gessler.

Znana restauratorka na kotletach wszelkiej maści zjadła zęby. W niejednej restauracji podczas nagrywania „Kuchennych rewolucji”, musiała udzielać na ten temat korepetycji.

Jakie są metody dydaktyczne profesor Gessler? Gwiazda TVN-u ma na przygotowanie kotletów mielonych kilka prostych rad.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotowuje kotlety mielone Magda Gessler?

Chodzi o wymieszanie dwóch gatunków mięsa. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze kotlety wychodzą na całkiem tłustym mięsie, np. na wieprzowej łopatce.

Gessler idzie jednak o krok dalej i wybiera mieszankę wołowo-wieprzową. Taka kombinacja zapewnia charakterystyczny, bardziej szlachetny smak.

Jakość i delikatna nutę smakową kotletów mielonych, Magdy Gessler podkreśla podsmażona na maśle cebulka. Spróbujcie sami!

Na koniec jeszcze kwestia panierowania kotletów w bułce tartej. Jedni wolą kotlety zapanierowane, inni dodają bułkę tartą do środka. Kto ma rację?

Wydaje się, że w tej sytuacji nie błądzi nikt. I jedna, i druga wersja kotletów, smakuje dobrze. Wybór zależy wyłącznie od waszych przyzwyczajeń.

Zobacz także
Daria Widawska

Daria Widawska przeszła na nietypową dietę i szybko schudła prawie 9 kg. Co wykluczyła z jadłospisu?

Warzywny sok z selera

Ten sok na maksa podkręca metabolizm. Po 2 tygodniach spodnie będą na was wisiały

Przepis na kotlety mielone Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (może być gotowa mielonka, można wymieszać odrobinę mięsa mielonego z wołowym na własną rękę i zmielić w maszynce)
  • 2 cebule
  • 2 bułki
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • Mleko
  • Sól
  • Pieprz
  • Bułka tarta
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Mięso zmielcie w maszynce.
  2. Bułki namoczcie w mleku do zmięknięcia.
  3. Cebulkę obierzcie z łupiny, pokrójcie najdrobniej jak się tylko da i zeszklijcie na złoty kolor na rozpuszczonym maśle. Dzięki temu kotlety nabiorą łagodnego, maślanego aromatu.
  4. Kiedy cebulka nieco ostygnie, dodajcie ją do surowego mięsa.
  5. Do mięsa dodajcie także rozmoczoną bułkę, jajka, sól i pieprz do smaku.
  6. Wyrabiajcie gładką masę, do momentu aż mięso będzie odchodziło od ręki.
  7. Formujcie kotlety o typowym kształcie i spłaszczajcie je lekko od góry.
  8. Panierujcie kotlety w bułce tartej.
  9. Rozgrzejcie patelnię, dodajcie na nią odrobinę oleju i smażcie kotlety na brązowy kolor z obu stron.
  10. Podawajcie z ziemniakami i surówką lub np. buraczkami czy marchewką na gorąco.

Smacznego!

Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Macie już dość nudnych kotletów mielonych? Nie chcecie kolejny już raz obtaczać ich w bułce tartej? Mamy dla was ciekawą alternatywę.

Kotlety mielone to jeden ze standardów polskiej kuchni. W sąsiednich krajach to proste, mięsne danie nazywa się często frykadelkami. Jak zwał, tak zwał – mielone są lubiane przez całe rzesze ludzi na całym świecie. W Polsce przyjęło się, że kotlety z mielonego mięsa robi się z dodatkiem cebuli, czasem czosnku i bułki tartej. Sporo gospodyń obtacza także gotowe mielone w bułce tartej i w ten sposób smaży je na oleju lub na smalcu. Z czasem taka panierka może już się znudzić nawet i największym kulinarnym konserwatystom i tradycjonalistom. Zamiast bułki tartej użyjcie do panierki więc płatków owsianych. Tak przygotowane kotlety będą wyglądać efektowanie, a dodatkowo zyskają na smaku. Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych Składniki: 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 2 łyżki bułki tartej lub namoczona mała kajzerka 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 ząbek czosnku Niecała szklanka płatków owsianych górskich Sól Pieprz Smalec lub inny tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w jak najdrobniejszą kostkę. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie dokładnie przez praskę. Mięso z łopatki w razie potrzeby zmielcie w maszynce do mięsa i włóżcie do miski. Do mięsa dodajcie bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek, wbijcie do środka jajko i doprawcie solą i pieprzem. Wyrabiajcie mięso na gładką masę. Z mięsa formujcie owalne kotlety i obtaczajcie je dokładnie w płatkach owsianych. Na patelni rozgrzejcie smalec lub olej i smażcie kotlety z obu stron na lekko brązowy kolor. Podawajcie z ziemniakami i ulubionymi surówkami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Polecamy także inne wydania kotletów...

jak zrobić kotlety z dorsza mielone gessler
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Soczyste i rozpływające się w ustach kotlety rybne Magdy Gessler. Gwiazda robi je tylko z takiej ryby. Wychodzą genialne
Nie ma dobrej potrawy, bez dobrych składników. Z takiego założenia wychodzi zawsze Magda Gessler. Na przykład podczas przygotowywania swoich kotletów mielonych z dorsza.

Słyszeliście kiedyś o mielonych kotletach rybnych? Być może część z was wzdrygnie się na samą myśl o marnotrawstwie cennego, rybiego mięsa. Mielenie ryby w maszynce do mięsa wcale nie musi oznaczać jednak straty cennego składnika i surowca. Kotlety mielone z przepisu Magdy Gessler mogą być prawdziwą ucztą dla koneserów dobrego jedzenia. Ciekawym pomysłem znanej restauratorki jest wymieszanie mięsa rybiego z mięsem wieprzowym, czyli z podgardlem. Z czym podawać kotlety mielone z dorsza? Wierzcie nam – taki miks zapewni niesamowite doznania smakowe. Dość tłuste podgardle zapewni kotlecikom rybnym naprawdę ciekawe smakowe tło. Z czym podawać kotleciki, które Magda Gessler wprowadzała w jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji”? Mielone z dorsza i podgardla świetnie będą smakowały podlane białym, gęstym sosem tatarskim i na przykład z frytkami. Przepis na mielone kotlety rybne z dorsza Magdy Gessler Składniki: 50 dag filetów z dorsza lub z innej białej, świeżej ryby 1 jajo Sucha bułka Szklanka mleka 2 ząbki czosnku Łyżeczka curry Sól, Pieprz Koperek świeży Łyżka majonezu 1 cebula 10 dag mielonego podgardla Bułka tarta Olej do smażenia Przygotowanie: W pierwszej kolejności namoczcie suchą bułkę w mleku. Zmielcie mięso z ryby i podgardle w maszynce do mięsa. Cebulę obierzcie ze skórki, pokrójcie i podsmażcie na patelni na złoty kolor, po czym dodajcie ją do mięsa. Do mięsa dodajcie także rozmoczoną bułkę, jajko, majonez i czosnek. Doprawcie farsz solą, pieprzem, koperkiem, przyprawą curry. Wymieszajcie dokładnie farsz. Będzie gotowy, gdy łatwo zacznie odklejać się od ręki. Wyrabiajcie kotlety, mocząc ręce w wodzie przed uformowaniem kolejnej kulki. Kotlety można zapanierować w...

Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad
Gotujmy.pl/BożenaMatuszczyk
Newsy
Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad
Kotlety mielone to tradycyjne, bardzo popularne w wielu polskich domach danie. Wzbogaćcie je, dodając do środka ugotowane na twardo jajko. W takim wydaniu smakują naprawdę pysznie!

Szukacie pomysłu na prosty i zarazem niebanalny obiad, ale nie chcecie po raz kolejny przygotowywać kotletów schabowych czy mielonych ? Zróbcie coś innego, co zaskoczy waszych bliskich. Co powiecie na pyszne drugie danie w postaci klopsów mielonych z ugotowanym na twardo jajkiem? Klopsy mielone z jajkiem na twardo Klopsy mielone z jajkiem na twardo to doskonała propozycja na tani, smaczny i bardzo sycący obiad. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to mięso mielone, ugotowane na twardo jajka, cebula, czosnek oraz przyprawy. Zaskoczcie swoich bliskich tak przygotowanymi kotletami, a na pewno poproszą o dokładkę. Danie jest niebanalne, sycące i naprawdę pyszne! Składniki: mięso mielone około 600 g, bułka namoczona w mleku, 1 jajko cebula 1 szt., 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, przyprawa do mielonego do smaku, Dodatkowo; jajka ugotowane na twardo u mnie 3 szt., (w zależności ile potrzebujemy klopsów), bułka tarta do panierowania, olej lub masło klarowne do smażenia, Przygotowanie: Do miski włożyć mięso mielone, parę razy przemieszać, aby mięso się związało i zrobiło się kleiste. Do mięsa dodać jajko, obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną w mleku, odciśniętą bułkę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać (gdyby masa była zbyt luźna, można dodać odrobinę bułki tartej). Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli. Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą i obrać ze skorupek. Porcje masy nabierać w dłoń rozpłaszczyć, zrobić wgłębienie i włożyć obrane, ugotowane jajko. Jajko całe oblepić masą, a następnie panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle klarownym z każdej strony. Smacznego! Źródło:...

magda gessler przepisy
ziutula/gotujmy.pl
Newsy
Pyszne i soczyste kotlety mielone Magdy Gessler. Smak zależy od 1 rzeczy. Domownicy poproszą o więcej
Chcecie zrobić kotlety mielone, które oczarują domowników i sprawią, że będą błagać o dokładkę? Koniecznie wypróbujcie ten przepis od Magdy Gessler!

Znana restauratorka Magda Gessler od lat z powodzeniem ratuje upadające lokale. Ma świetne pomysły nie tylko na kreatywne nazwy restauracji i odświeżenie wystroju. Kluczem do sukcesu jest pyszne jedzenie z przepisów Magdy Gessler! Dziś pokażemy wam, jak zrobić soczyste kotlety mielone z przepisu restauratorki. Rozpływają się w ustach! Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby kotletów mielonych. Za tym przysmakiem przepadają nawet małe dzieci. Kotlety są proste w przygotowaniu, pyszne i pasuje do nich mnóstwo dodatków. Jak zrobić dobre mielone - wskazówka Magdy Gessler Pamiętaj o tym, żeby zwracać uwagę na to, gdzie kupujesz mięso. To sprzedawane w marketach często nie jest zbyt smaczne, dlatego najlepiej zaopatrzyć się w nie w porządnym sklepie mięsnym lub u dobrego rzeźnika. To gwarancja, że kupisz naprawdę dobre mięso na mielone. Przepis na kotlety mielone Magdy Gessler Składniki: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 2 jaja 2 kajzerki mleko 2 duże cebule masło (ok. 50 g) bułka tarta Sól i pieprz Przygotowanie: Na patelni rozpuśćcie masło. Cebulę drobno posiekajcie, wrzućcie na patelnię i smażcie na średnim ogniu do momentu, aż się zeszkli. Gotową cebulę ostudźcie i wymieszajcie razem z mięsem w dużym naczyniu. Dodajcie sól, pieprz, jajka i 50 ml wody i dodajcie do mięsa. Kajzerki namoczcie w mleku, a następnie przepuśćcie przez maszynkę do mięsa. Uzyskaną papkę dodajcie do mięsa i dokładnie wymieszajcie. Z mięsa formujcie kulki, które następnie obtaczajcie w bułce tartej i smażcie na głębokim i rozgrzanym tłuszczu. Kotlety smażcie na średnim ogniu. Dzięki temu mięso będzie w środku dobrze usmażone, a panierka się nie przypali. Kotlety mielone najlepiej...