Znana restauratorka na kotletach wszelkiej maści zjadła zęby. W niejednej restauracji podczas nagrywania „Kuchennych rewolucji”, musiała udzielać na ten temat korepetycji.
Jakie są metody dydaktyczne profesor Gessler? Gwiazda TVN-u ma na przygotowanie kotletów mielonych kilka prostych rad.
Jak przygotowuje kotlety mielone Magda Gessler?
Chodzi o wymieszanie dwóch gatunków mięsa. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze kotlety wychodzą na całkiem tłustym mięsie, np. na wieprzowej łopatce.
Gessler idzie jednak o krok dalej i wybiera mieszankę wołowo-wieprzową. Taka kombinacja zapewnia charakterystyczny, bardziej szlachetny smak.
Zobacz także:
Jakość i delikatna nutę smakową kotletów mielonych, Magdy Gessler podkreśla podsmażona na maśle cebulka. Spróbujcie sami!
Na koniec jeszcze kwestia panierowania kotletów w bułce tartej. Jedni wolą kotlety zapanierowane, inni dodają bułkę tartą do środka. Kto ma rację?
Wydaje się, że w tej sytuacji nie błądzi nikt. I jedna, i druga wersja kotletów, smakuje dobrze. Wybór zależy wyłącznie od waszych przyzwyczajeń.
Przepis na kotlety mielone Magdy Gessler
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (może być gotowa mielonka, można wymieszać odrobinę mięsa mielonego z wołowym na własną rękę i zmielić w maszynce)
- 2 cebule
- 2 bułki
- 2-3 łyżki masła
- 2 jajka
- Mleko
- Sól
- Pieprz
- Bułka tarta
- Olej
Przygotowanie:
- Mięso zmielcie w maszynce.
- Bułki namoczcie w mleku do zmięknięcia.
- Cebulkę obierzcie z łupiny, pokrójcie najdrobniej jak się tylko da i zeszklijcie na złoty kolor na rozpuszczonym maśle. Dzięki temu kotlety nabiorą łagodnego, maślanego aromatu.
- Kiedy cebulka nieco ostygnie, dodajcie ją do surowego mięsa.
- Do mięsa dodajcie także rozmoczoną bułkę, jajka, sól i pieprz do smaku.
- Wyrabiajcie gładką masę, do momentu aż mięso będzie odchodziło od ręki.
- Formujcie kotlety o typowym kształcie i spłaszczajcie je lekko od góry.
- Panierujcie kotlety w bułce tartej.
- Rozgrzejcie patelnię, dodajcie na nią odrobinę oleju i smażcie kotlety na brązowy kolor z obu stron.
- Podawajcie z ziemniakami i surówką lub np. buraczkami czy marchewką na gorąco.
Smacznego!