Znana restauratorka na kotletach wszelkiej maści zjadła zęby. W niejednej restauracji podczas nagrywania „Kuchennych rewolucji”, musiała udzielać na ten temat korepetycji.

Jakie są metody dydaktyczne profesor Gessler? Gwiazda TVN-u ma na przygotowanie kotletów mielonych kilka prostych rad.

Jak przygotowuje kotlety mielone Magda Gessler?

Chodzi o wymieszanie dwóch gatunków mięsa. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze kotlety wychodzą na całkiem tłustym mięsie, np. na wieprzowej łopatce.

Gessler idzie jednak o krok dalej i wybiera mieszankę wołowo-wieprzową. Taka kombinacja zapewnia charakterystyczny, bardziej szlachetny smak.

Zobacz także:

Jakość i delikatna nutę smakową kotletów mielonych, Magdy Gessler podkreśla podsmażona na maśle cebulka. Spróbujcie sami!

Na koniec jeszcze kwestia panierowania kotletów w bułce tartej. Jedni wolą kotlety zapanierowane, inni dodają bułkę tartą do środka. Kto ma rację?

Wydaje się, że w tej sytuacji nie błądzi nikt. I jedna, i druga wersja kotletów, smakuje dobrze. Wybór zależy wyłącznie od waszych przyzwyczajeń.

Przepis na kotlety mielone Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (może być gotowa mielonka, można wymieszać odrobinę mięsa mielonego z wołowym na własną rękę i zmielić w maszynce)
  • 2 cebule
  • 2 bułki
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • Mleko
  • Sól
  • Pieprz
  • Bułka tarta
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Mięso zmielcie w maszynce.
  2. Bułki namoczcie w mleku do zmięknięcia.
  3. Cebulkę obierzcie z łupiny, pokrójcie najdrobniej jak się tylko da i zeszklijcie na złoty kolor na rozpuszczonym maśle. Dzięki temu kotlety nabiorą łagodnego, maślanego aromatu.
  4. Kiedy cebulka nieco ostygnie, dodajcie ją do surowego mięsa.
  5. Do mięsa dodajcie także rozmoczoną bułkę, jajka, sól i pieprz do smaku.
  6. Wyrabiajcie gładką masę, do momentu aż mięso będzie odchodziło od ręki.
  7. Formujcie kotlety o typowym kształcie i spłaszczajcie je lekko od góry.
  8. Panierujcie kotlety w bułce tartej.
  9. Rozgrzejcie patelnię, dodajcie na nią odrobinę oleju i smażcie kotlety na brązowy kolor z obu stron.
  10. Podawajcie z ziemniakami i surówką lub np. buraczkami czy marchewką na gorąco.

Smacznego!