cholesterol
Adobe Stock
Newsy

Macie za wysoki cholesterol i jesteście już po 50-tce? Tych napojów zdecydowanie unikajcie

Wysoki cholesterol może przyczyniać się do poważnych schorzeń. Pewne produkty mogą mieć wpływ znaczny na jego wzrost. Sprawdźcie, co należy unikać by zadbać o swoje zdrowie!

Wysoki cholesterol to choroba cywilizacyjna. Z biegiem czasu coraz więcej osób choruje na tą przypadłość. To wszystko ze względu na posiłki bogate w niekorzystne tłuszcze. Będąc w tej grupie ryzyka należy jak największą uwagę zwracać na spożywane produkty.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest cholesterol?

Dla uproszczenia każdy ma cholesterol, jednak może być on dobry lub zły. Wszystko zależy od pewnych czynników. Przede wszystkim jest niezbędny do funkcjonowania organizmu człowieka.

Część tego związku organicznego jest produkowana przez wątrobę, a niewielka jego ilość jest dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem.

Funkcje w organizmie

Wbrew pozorom i krążącym mitom, cholesterol bierze czynny oraz ważny udział w różnych działaniach zachodzących w organizmie. Wśród najważniejszych należy wyróżnić:

  • budulec błon komórkowych,
  • udział w produkcji części hormonów,
  • jest konieczny do wytwarzania jak i przetwarzania witaminy D,
  • ułatwia proces trawienia tłuszczów.

Nie należy go traktować jak wroga, ale zwracać uwagę na jego odpowiedni poziom, gdyż znaczna nadwyżka może być niebezpieczna dla zdrowia, jak i życia.

Przyczyny 

Głównym powodem wzrostu złego cholesterolu jest nieodpowiednia dieta. Zazwyczaj jest bogata w tłuszcze nasycone oraz trans, które znajdują się w tłustym mięsie, wysoko przetworzonym jedzeniu, słodyczach, konserwach czy produktach z udziałem oleju palmowego.

Skutki

Wysoki poziom cholesterolu nie boli, ale z czasem daje znać organizmowi, kiedy w znacznym stopniu odłoży się w ściankach tętnic. Taka sytuacja może doprowadzić do miażdżycy wiążącą się z problemami z koncentracją, zapamiętywaniem czy odkładaniu się złogów cholesterolu w skórze w postaci zgrubień i guzków. Zbyt długie zwlekanie z badaniami, konsultacją u lekarza, a przede wszystkim zmianą trybu życia może skutkować chorobą wieńcową, a w najgorszym przypadku zawałem serca czy udarem mózgu. Dlatego też tak ważne jest regularne badanie się, dbanie o właściwą dietę oraz w miarę możliwości unikanie złych tłuszczy.

Niekorzystne napoje dla wysokiego cholesterolu

Osoby mające przewlekłe problemy z wysokim poziomem cholesterolu powinny na co dzień szczególną uwagę zwracać na właściwą dietę. Sposób żywienia najlepiej jakby był wzbogacony o witaminy i mikroelementy naturalnego pochodzenia. Odradza się spożywanie wysoko przetworzonych produktów czy tłustego mięsa. Jak się okazuje, takie osoby powinny również unikać niektórych napojów, gdyż mogą mieć wpływ na wzrost tego związku organicznego! Nie zaleca się picia:

  • napojów kokosowych,
  • napojów na bazie lodów,
  • wysokotłuszczowych produktów mlecznych, 
  • napojów zawierających w swoim składzie olej palmowy bądź kokosowy,
  • kawy czy herbaty z dodatkiem śmietanki, bitej śmietany lub mleka o wysokiej zawartości tłuszczu.

Zmagając się z wysokim cholesterolem powinno wybierać się produkty niskotłuszczowe, gdyż ich nadmiar od razu podbija jego ilość i może nieść ze sobą poważne konsekwencje.
 

Macie wysoki cholesterol? Jedzcie te produkty, żeby go obniżyć
Pixabay
Newsy
Macie wysoki cholesterol? Jedzcie te produkty, żeby go obniżyć
Podwyższony poziom cholesterolu doskwiera wielu Polakom. Nie należy go ignorować! Co możecie zrobić?

Cholesterol dzieli się na dwie odmiany: HDL to tzw. „dobry” cholesterol, a LDL – ten niekorzystny dla naszego zdrowia. LDL może przyczyniać się do powstawania wielu chorób takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa, a także udar mózgu. Normy cholesterolu są różne w zależności od wieku, płci i uwarunkowań zdrowotnych. Pierwszym narzędziem w walce z cholesterolem jest zdrowa, zrównoważona dieta, odpowiednia dawka ruchu oraz włączenie do jadłospisu produktów zwalczających dolegliwości związane z wysokim cholesterolem, a także wspomagające trawienie i rozkład niezdrowych tłuszczy.  Jakie produkty zwalczają cholesterol? Karczochy – zawierają bardzo dużo witamin, błonnika i antyoksydantów. Zwalczają odkładanie się „złego” cholesterolu. Czosnek – posiada on bardzo wiele prozdrowotnych właściwości, działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie, a ponadto może zwiększać poziom „dobrego cholesterolu”. Siemię lniane – bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik, wspomaga walkę z zaparciami oraz biegunkami, reguluje trawienie. Babka płesznik – nasiona babki to niezwykłe źródło błonnika, który wspomaga trawienie i zapobiega odkładaniu się tłuszczu, a także złego cholesterolu. Awokado – to prawdziwie cudotwórczy owoc bogaty w niezwykle korzystne dla zdrowia i piękna kwasy omega-3, omega-6 i omega-9. Płatki owsiane – skarbnica minerałów, błonnika i innych składników pozytywnie działających na układ krwionośny oraz trawienny. Świetne także dla wszystkich, którzy chcą zgubić kilogramy. Ryby – nie od dziś wiadomo, że wszystkie osoby zmagające się z chorobami sercowo-naczyniowymi, wysokim cholesterolem czy nadciśnieniem powinny włączyć do swojego jadłospisu ryby. Są...

placki z dyni przepis
goofy9/gotujmy.pl
Newsy
Macie problem z wysokim cholesterolem? Włączcie do diety te pyszne placuszki. One szybko sobie z nim poradzą
Wysoki cholesterol to nie wyrok! Nadal można jeść na przykład te pyszne placki – należy je tylko odpowiednio przyrządzić.

Coraz więcej Polaków zmaga się z podwyższonym poziomem cholesterolu. Przyczynia się do tego niewłaściwa dieta, niezdrowy styl życia oraz czynniki genetyczne. Zbyt wysoki cholesterol prowadzi do chorób układu krążenia, a nieleczony jest przyczyną zawałów serca i wylewów krwi do mózgu! Dlatego ogromnie ważna jest dieta, która pomoże obniżyć cholesterol oraz ryzyko wystąpienia udaru i zawału. Co jest przyczyną cholesterolu? Głównym powodem zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi jest niewłaściwa dieta. Jeśli lubicie tłuste wędliny, śmietanę, pączki, smażone mięso oraz fast foody, to lepiej zbadajcie swój cholesterol! Jego podwyższony poziom długo nie daje żadnych objawów. Jednak gdy jest już bardzo wysoki, możecie zaobserwować u siebie takie objawy, jak: Zażółcenia i zgrubienia na powiekach i łokciach Problemy z koncentracją Zapominanie Dieta w cholesterolu Osoby, u których stwierdzono podwyższony cholesterol, powinny zmienić swoje nawyki żywieniowe i stosować zdrową dietę, opartą na zdrowych tłuszczach. Zakazane jest jedzenie słodyczy, chipsów i żywności wysoko przetworzonej. Przepis na lekkie placuszki z dyni Czy wysoki cholesterol oznacza całkowitą rezygnację ze smacznego jedzenia? Oczywiście, że nie! Wypróbujcie ten przepis na smaczne placki z dyni, które są jak najbardziej wskazane w diecie osób zmagających się z podwyższonym poziomem cholesterolu. Będą wam potrzebne poniższe składniki: 10 dag puree z dyni 1 jajko 130 g pełnoziarnistej mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 łyżki proszku do pieczenia Płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka imbiru mielonego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka syropu klonowego Pół łyżki soli Przygotowanie...

Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL
Adobe Stock
Newsy
Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL
Choć o cholesterolu myślimy z reguły w kontekście jego nadmiaru i martwimy się jego szkodliwym działaniem, odgrywa on również ważną i pozytywną rolę w naszym organizmie. Do czego służy i jak można wpływać na jego poziom poprzez jedzenie orzechów?

Cholesterol znajduje się w większości komórek ciała człowieka, bierze udział w produkcji hormonów, kwasów żółciowych, odgrywa ważną rolę w pracy mózgu. Jest więc niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak do właściwego działania naszych organów wystarcza tyle cholesterolu, ile samodzielnie produkuje nasz organizm w wątrobie. Jeśli dostarczamy sobie dodatkowego cholesterolu z pożywieniem, zaczynamy mieć go za dużo, a to właśnie nadmiar jest dla nas szkodliwy. Jest przyczyną chorób serca i układu krążenia, zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu. To w końcu cholesterol jest dobry czy zły dla człowieka? Dobry i zły cholesterol i ich prawidłowe stężenia Potocznie mówimy o wysokim cholesterolu, jednak warto wiedzieć, że tak na dobrą sprawę cholesterole są dwa: dobry HDL i zły LDL. Oba wpływają na kondycję układu krwionośnego człowieka i ważne jest aby występowały we krwi w określonej proporcji, która pozwoli im prawidłowo współdziałać. Zły cholesterol LDL jest transportowany z wątroby do krwi i odkłada się w naczyniach krwionośnych, z kolei dobry HDL odpowiada za usuwanie nadmiaru i odprowadzanie go z powrotem do wątroby. Proste badanie krwi potrafi wykazać poziom złego, dobrego cholesterolu oraz poziom tej substancji ogółem. A jakie są normy dla cholesterolu? Warto je znać, żeby wiedzieć czy mamy problem: Cholesterol całkowity: poniżej 190 mg/dl (niektóre laboratoria jako normę podają 200 mg/dl); Dobry cholesterol HDL: od 40mg/dl do 60mg/dl; Zły cholesterol LDL: poniżej 115 mg/dl; Badanie poziomu cholesterolu, należy robić regularnie. Jeśli wyniki odbiegają od normy trzeba się skonsultować z lekarzem. Najczęściej pierwszym zaleceniem będzie odstawienie produktów sprzyjających odkładaniu się cholesterolu i...

Ten smaczny owoc może obniżyć poziom cholesterolu. Są nowe badania
AdobeStock
Newsy
Ten smaczny owoc może obniżyć poziom cholesterolu. Są nowe badania
Badacze odkryli, że owoce te mogą mieć wpływ na zmniejszenie poziomu cholesterolu w organizmie. Włączcie je do swojej diety już dziś!

Mamy dobrą wiadomość dla osób zmagających się z wysokim cholesterolem. Najnowsze badania wykazują pozytywne działanie winogron na poziom cholesterolu. Czy to oznacza, że można teraz jeść te owoce bez wyrzutów sumienia? Sprawdźcie szczegóły.  Winogrona na cholesterol Badanie przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego oraz badacze z David Geffen School of Medicine. Przedmiotem badania były prozdrowotne właściwości proszku winogronowego.  19 dorosłych osób w wieku od 18 do 55 lat przez 4 tygodnie było na diecie, w której znajdowało się bardzo mało polifenoli oraz błonnika. Później badani dostawali codziennie 46 gramów proszku winogronowego, co odpowiada mniej więcej dwóm porcjom świeżych winogron.  Przed badaniem, w trakcie restrkycyjnej diety bez błonnika i polifenoli oraz po podaniu proszku z winogron badanym pobierano próbki krwi, moczu i kału. Okazało się, że proszek winogronowy spowodował wzrost różnorodności mikrobioty jelitowej. Oznacza to zwiększenie odporności organizmu. Ponadto, zmniejszył się poziom cholesterolu u badanych: cholesterol całkowity: spadek o 6,1 proc.  HDL: 7,6 proc.  LDL: 5,9 proc.  Badacze wskazują, że przeprowadzone badania pozwolą lepiej poznać prozdrowotne właściwości winogron oraz ich wpływ na poziom cholesterolu w organizmie. Właściwości winogron  Winogrona warto włączyć do swojej diety przede wszystkim ze względu na witaminy i składniki odżywcze, które się w nich znajdują. Są to witaminy z grupy B, witamina C, K, A oraz E. Jedzenie winogron pomaga zwiększyć elastyczność skóry, poprawić jej kolor oraz łagodzi stany zapalne naskórka.  Ponadto, winogrona są bogatym źródłem antyoksydantów, które eliminują z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za rozwój nowotworów oraz szybsze starzenie się...