Macie wysoki cholesterol? Jedzcie te produkty, żeby go obniżyć
Pixabay
Newsy

Macie wysoki cholesterol? Jedzcie te produkty, żeby go obniżyć

Podwyższony poziom cholesterolu doskwiera wielu Polakom. Nie należy go ignorować! Co możecie zrobić?

Cholesterol dzieli się na dwie odmiany: HDL to tzw. „dobry” cholesterol, a LDL – ten niekorzystny dla naszego zdrowia. LDL może przyczyniać się do powstawania wielu chorób takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa, a także udar mózgu. Normy cholesterolu są różne w zależności od wieku, płci i uwarunkowań zdrowotnych.

Pierwszym narzędziem w walce z cholesterolem jest zdrowa, zrównoważona dieta, odpowiednia dawka ruchu oraz włączenie do jadłospisu produktów zwalczających dolegliwości związane z wysokim cholesterolem, a także wspomagające trawienie i rozkład niezdrowych tłuszczy. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie produkty zwalczają cholesterol?

  • Karczochy – zawierają bardzo dużo witamin, błonnika i antyoksydantów. Zwalczają odkładanie się „złego” cholesterolu.
  • Czosnek – posiada on bardzo wiele prozdrowotnych właściwości, działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie, a ponadto może zwiększać poziom „dobrego cholesterolu”.
  • Siemię lniane – bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik, wspomaga walkę z zaparciami oraz biegunkami, reguluje trawienie.
  • Babka płesznik – nasiona babki to niezwykłe źródło błonnika, który wspomaga trawienie i zapobiega odkładaniu się tłuszczu, a także złego cholesterolu.
  • Awokado – to prawdziwie cudotwórczy owoc bogaty w niezwykle korzystne dla zdrowia i piękna kwasy omega-3, omega-6 i omega-9.
Zobacz także
syrop na przeziębienie przepis

Ta prosta do zrobienia mikstura obniża cholesterol i poprawia odporność. Pijcie ją codziennie na czczo

Eliksir zdrowia przepis

Ta prosta mikstura usuwa z organizmu nadmiar tłuszczu i cholesterolu. Regularne picie daje spektakularne efekty

  • Płatki owsiane – skarbnica minerałów, błonnika i innych składników pozytywnie działających na układ krwionośny oraz trawienny. Świetne także dla wszystkich, którzy chcą zgubić kilogramy.
  • Ryby – nie od dziś wiadomo, że wszystkie osoby zmagające się z chorobami sercowo-naczyniowymi, wysokim cholesterolem czy nadciśnieniem powinny włączyć do swojego jadłospisu ryby. Są one niezwykle bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe i wspomagają odporność, kości oraz pracę wątroby.

Czytaj też:

Ich niedobór skraca życie, jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Adobe Stock
Newsy
Niedobór tej substancji skraca życie tak samo jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Jak jeść, żeby długo żyć? Amerykańscy naukowcy udowodnili, że nie wystarczy rzucić palenia. Sprawdźcie, dlaczego niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może poskutkować skróceniem długości życia.

Dietetycy twierdzą, że niedobór tej substancji, to najbardziej powszechny problem, którego źródłem jest dieta człowieka. Przyczyną jest źle skomponowany jadłospis, a także negatywne trendy w żywieniu. Włączenie do diety żywności wysoko przetworzonej i ograniczenia spożycia ryb i tłuszczy zawierających duże ilości kwasów omega-3, nie tylko wpływa negatywnie na zdrowie. Jak ustalili naukowcy, deficyt kwasów omega-3 może nawet przyczynić się do skrócenia długości życia. Jaki ma związek niedobór kwasów omega-3 z paleniem papierosów? Wyniki badań przeprowadzonych na jednym z amerykańskich uniwersytetów są jednoznaczne. Niedobór kwasów omega-3 w naszym organizmie, może być tak samo szkodliwy jak palenie papierosów. Podczas trwającego 7 lat badania, obejmującego 2,5 tys. osób, w wieku 66 do 73 lat, badacze porównali długość życia mieszkańców Stanów Zjednoczonych i Japonii. Obserwowana grupę stanowiła ludność dwóch całkiem odmiennych rejonów świata, z zupełnie inną kuchnią charakterystyczną dla tych obszarów. Okazało się, że mieszkańcy Japonii, w których diecie znajdowało się znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, pochodzących m.in. z ryb i owoców morza, mieli znacznie wyższe stężenie omega-3 w organizmie i żyli średnio o 5 lat dłużej. Amerykanie, w których diecie znajdowało się z kolei więcej niezdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych, mieli w organizmach znacząco niższe stężenie omega-3 i żyli średnio 5 lat krócej. Wnioski wyciągnięte z badania były takie, że dieta uboga w kwasy omega-3 może nie tylko zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ale też skrócić życie. Produkty bogate...

Już 2 łyżeczki dziennie pomogą spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol. Pijcie na zdrowie
AdobeStock
Newsy
Już 2 łyżeczki dziennie pomogą spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol. Pijcie na zdrowie
Wspaniały smak, aromat i witaminy zamknięte w butelce - tak można opisać ten produkt, który staje się coraz popularniejszy w polskich domach. Dodawajcie go do potraw lub pijcie prosto z butelki, a wasz organizm prędko wam za to podziękuje.

Każdej jesieni można zaobserwować duży wzrost zainteresowania dynią. To warzywo obecne w naszej kuchni od wielu lat znów stało się bardzo popularne - z dyni przyrządza się smaczne zupy, zapiekanki, a nawet ciasta. Równie wartościowe są jej pestki, a także olej, jaki się z nich pozyskuje. Wykazuje on wiele prozdrowotnych właściwości - sprawdźcie, jak go stosować.   Właściwości oleju z pestek dyni Olej ten wytwarza się z prażonych pestek dyni, które następnie są mielone. Olej ma intensywnie orzechowy smak i zapach oraz ciemnozielony kolor. Z tego względu wspaniale komponuje się z sałatkami, nadając im wyjątkowego aromatu. Ponadto, olej dyniowy zawiera w sobie witaminy i składniki odżywcze, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, tak potrzebne każdemu z nas. Znajdziecie w nim m.in.: witaminę A, C, D, E oraz K i witaminy z grupy B nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-6 i Omega-9 cenne aminokwasy cynk, selen, miedź, jod, skwalen, żelazo, mangan, potas, wapń, fosfor i magnez  fitosterole  Działanie oleju z pestek dyni Poza bogactwem witamin i minerałów, olej z pestek dyni wykazuje dobroczynne działanie na cały organizm. Osoby, które borykają się z nadwagą, docenią go ze względu na błonnik - składnik ten, znajdujący się w oleju z dyni, pomaga wyregulować metabolizm, zapewnia uczucie sytości i w rezultacie ułatwia zrzucanie nadprogramowych kilogramów.  Spożywanie oleju z pestek dyni pomaga również obniżyć „zły” cholesterol LDL i poziom trójglicerydów we krwi. Na skutek picia oleju można natomiast zaobserwować wzrost HDL, czyli „dobrego” cholesterolu. Ponadto, regularne picie oleju wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, przyśpiesza gojenie się ran, a także poprawia koncentrację i pamięć.  Jak pić olej z pestek dyni?...

Ten olej to płynne złoto. Łagodzi stany zapalne w jelitach i usuwa złogi tłuszczu w żyłach
AdobeStock
Newsy
Ten olej to płynne złoto. Łagodzi stany zapalne w jelitach i usuwa złogi tłuszczu w żyłach
Zalecana dzienna dawka oleju lnianego to dwie łyżki stołowe. Po jednej łyżeczce wypijajcie rano i wieczorem, resztę dodawajcie do posiłków w ciągu dnia. Podpowiadamy, z czym jeść „płynne złoto”

Olej lniany to olej wyciskamy z nasion lnu. Tłoczy się go na zimno z siemienia lnianego. Zawiera 45% tłuszczu, w skład którego wchodzą jego najwartościowsze składniki: nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Dzięki nim w organizmie dochodzi do obniżenia „złego cholesterolu” przy jednoczesnym podniesieniu stężenia tego „dobrego”. Zmiana proporcji cholesterolu znacząco wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. A to tylko jedno z wielu z wielu zdrowotnych właściwości oleju lnianego. Jak go pić, kiedy i ile? Wartości odżywcze i działanie oleju lnianego To jeden z najzdrowszych olejów roślinnych, których nie powinno zabraknąć w waszej diecie. Swoje wartościowe działanie zawdzięcza niepowtarzalnej i bardzo korzystnej dla ludzkiego organizmu proporcji kwasów omega-3 i 6. Nie tylko jest elementem zdrowej diety i olejem stosowanym w profilaktyce wielu chorób, ale też bardzo ważnym składnikiem diety osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Dostarcza tych samych substancji, w które jest bogata dieta osób jedzących mięso i ryby. Jest olejem roślinnym o bardzo szerokim zastosowaniu zdrowotnym: Wspomaga profilaktykę oraz leczenie chorób układu krążenia w tym nadciśnienia Wspomaga działanie układu nerwowego  Sprzyja funkcji zapamiętywania. Wspiera leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy Wzmacnia i regeneruje błonę śluzową na całej długości przewodu pokarmowego Łagodzi przewlekłe stany zapalne jelit Obniża poziom „złego cholesterolu” i poprawia proporcje pomiędzy „złym” a „dobrym” cholesterolem Stosowany jest w profilaktyce nowotworowej Skutecznie łagodzi skutki przewlekłych zaparć Jak stosować olej lniany? Zalecana dzienna dawka oleju lnianego to około 30 ml dziennie, czyli 2 łyżki stołowe. Najlepiej 1...

Wzmacnia odporność, spowalnia starzenie i chroni przed chorobami oczu. Czym jest kumkwat i jak go jeść?
AdobeStock
Newsy
Wzmacnia odporność, spowalnia starzenie i chroni przed chorobami oczu. Czym jest kumkwat i jak go jeść?
Ten niepozorny owoc jest pełen witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które zapewniają szereg korzyści zdrowotnych. Jedliście kiedyś kumkwat?

Kumkwat to jeden z owoców cytrusowych, który wywodzi się z Chin i Indii. Jest on w całości jadalny i - co warto zaznaczyć - jego skórka jest znacznie słodsza niż miąższ. Nazwa kumkwat pochodzi od kantońskiego słowa „kamkwat”, które oznacza „złotą pomarańczę/mandarynkę”. Te niewielkie, pomarańczowe owoce mają kwaśno-słodki smak i zawierają wiele właściwości odżywczych Kumkwat jest bogaty w witaminę C i błonnik oraz szereg składników odżywczych, takich jak żelazo, witaminy z grupy B, mangan, miedź i wapń. Nasiona kumkwatu także są jadalne i zawierają zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3. Owoce te mają też sporo wody, dzięki czemu zapewniają organizmowi odpowiednie nawodnienie i nawilżenie. Dlaczego warto jeść kumkwat? Kumkwaty to owoce o silnych właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych i wzmacniających odporność. Ponadto: z uwagi na wysoką zawartość błonnika, mogą pomagać w chorobach jelit i w utrzymaniu prawidłowej wagi a także poprawiają trawienie zawierają spore ilości wody, dzięki czemu są świetną niskokaloryczną, ale jednocześnie sycącą przekąską mają niską zawartość tłuszczu, dlatego powinny go spożywać osoby z chorobami serca oraz wysokim poziomem cholesterolu jadalne nasiona tych owoców zawierają śladowe ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają obniżać zły cholesterol i poprawiać dobry cholesterol są bogate w witaminy antyoksydacyjne, takie jak witamina A i C przeciwutleniacze obecne w kumkwatach mogą zmniejszać stres oksydacyjny wywoływany przez wolne rodniki są bogate we flawonoidy, takie jak kemferol, luteolina, hesperydyna, kwercetyna, C-glikozyd i wiele innych obecne w tych owocach karotenoidy, takie jak beta karoten, zeaksantyna i luteina,...