Macie wysoki cholesterol? Jedzcie te produkty, żeby go obniżyć
Pixabay
Newsy

Macie wysoki cholesterol? Jedzcie te produkty, żeby go obniżyć

Podwyższony poziom cholesterolu doskwiera wielu Polakom. Nie należy go ignorować! Co możecie zrobić?

Cholesterol dzieli się na dwie odmiany: HDL to tzw. „dobry” cholesterol, a LDL – ten niekorzystny dla naszego zdrowia. LDL może przyczyniać się do powstawania wielu chorób takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa, a także udar mózgu. Normy cholesterolu są różne w zależności od wieku, płci i uwarunkowań zdrowotnych.

Pierwszym narzędziem w walce z cholesterolem jest zdrowa, zrównoważona dieta, odpowiednia dawka ruchu oraz włączenie do jadłospisu produktów zwalczających dolegliwości związane z wysokim cholesterolem, a także wspomagające trawienie i rozkład niezdrowych tłuszczy. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie produkty zwalczają cholesterol?

  • Karczochy – zawierają bardzo dużo witamin, błonnika i antyoksydantów. Zwalczają odkładanie się „złego” cholesterolu.
  • Czosnek – posiada on bardzo wiele prozdrowotnych właściwości, działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie, a ponadto może zwiększać poziom „dobrego cholesterolu”.
  • Siemię lniane – bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik, wspomaga walkę z zaparciami oraz biegunkami, reguluje trawienie.
  • Babka płesznik – nasiona babki to niezwykłe źródło błonnika, który wspomaga trawienie i zapobiega odkładaniu się tłuszczu, a także złego cholesterolu.
  • Awokado – to prawdziwie cudotwórczy owoc bogaty w niezwykle korzystne dla zdrowia i piękna kwasy omega-3, omega-6 i omega-9.
Zobacz także
syrop na przeziębienie przepis

Ta prosta do zrobienia mikstura obniża cholesterol i poprawia odporność. Pijcie ją codziennie na czczo

Eliksir zdrowia przepis

Ta prosta mikstura usuwa z organizmu nadmiar tłuszczu i cholesterolu. Regularne picie daje spektakularne efekty

  • Płatki owsiane – skarbnica minerałów, błonnika i innych składników pozytywnie działających na układ krwionośny oraz trawienny. Świetne także dla wszystkich, którzy chcą zgubić kilogramy.
  • Ryby – nie od dziś wiadomo, że wszystkie osoby zmagające się z chorobami sercowo-naczyniowymi, wysokim cholesterolem czy nadciśnieniem powinny włączyć do swojego jadłospisu ryby. Są one niezwykle bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe i wspomagają odporność, kości oraz pracę wątroby.

Czytaj też:

Ich niedobór skraca życie, jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Adobe Stock
Newsy
Niedobór tej substancji skraca życie tak samo jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Jak jeść, żeby długo żyć? Amerykańscy naukowcy udowodnili, że nie wystarczy rzucić palenia. Sprawdźcie, dlaczego niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może poskutkować skróceniem długości życia.

Dietetycy twierdzą, że niedobór tej substancji, to najbardziej powszechny problem, którego źródłem jest dieta człowieka. Przyczyną jest źle skomponowany jadłospis, a także negatywne trendy w żywieniu. Włączenie do diety żywności wysoko przetworzonej i ograniczenia spożycia ryb i tłuszczy zawierających duże ilości kwasów omega-3, nie tylko wpływa negatywnie na zdrowie. Jak ustalili naukowcy, deficyt kwasów omega-3 może nawet przyczynić się do skrócenia długości życia. Jaki ma związek niedobór kwasów omega-3 z paleniem papierosów? Wyniki badań przeprowadzonych na jednym z amerykańskich uniwersytetów są jednoznaczne. Niedobór kwasów omega-3 w naszym organizmie, może być tak samo szkodliwy jak palenie papierosów. Podczas trwającego 7 lat badania, obejmującego 2,5 tys. osób, w wieku 66 do 73 lat, badacze porównali długość życia mieszkańców Stanów Zjednoczonych i Japonii. Obserwowana grupę stanowiła ludność dwóch całkiem odmiennych rejonów świata, z zupełnie inną kuchnią charakterystyczną dla tych obszarów. Okazało się, że mieszkańcy Japonii, w których diecie znajdowało się znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, pochodzących m.in. z ryb i owoców morza, mieli znacznie wyższe stężenie omega-3 w organizmie i żyli średnio o 5 lat dłużej. Amerykanie, w których diecie znajdowało się z kolei więcej niezdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych, mieli w organizmach znacząco niższe stężenie omega-3 i żyli średnio 5 lat krócej. Wnioski wyciągnięte z badania były takie, że dieta uboga w kwasy omega-3 może nie tylko zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ale też skrócić życie. Produkty bogate...

Ten olej to "płynne złoto". Pijcie łyżkę na czczo i przed snem.
Adobe Stock
Newsy
Ten olej to płynne złoto. Pijcie jedną łyżkę na czczo i drugą przed snem. Pomoże wam obniżyć cholesterol
Zalecana dzienna dawka oleju lnianego to dwie łyżki stołowe. Po jednej łyżeczce wypijajcie rano i wieczorem, resztę dodawajcie do posiłków w ciągu dnia. Podpowiadamy z czym jeść „płynne złoto”

Olej lniany to olej wyciskamy z nasion lnu. Tłoczy się go na zimno z siemienia lnianego. Zawiera 45% tłuszczu, w skład którego wchodzą jego najwartościowsze składniki: nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Dzięki nim w organizmie dochodzi do obniżenia „złego cholesterolu” przy jednoczesnym podniesieniu stężenia tego „dobrego”. Zmiana proporcji cholesterolu znacząco wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. A to tylko jedno z wielu z wielu zdrowotnych właściwości oleju lnianego. Jak go pić, kiedy i ile? Wartości odżywcze i działanie oleju lnianego To jeden z najzdrowszych olejów roślinnych, których nie powinno zabraknąć w waszej diecie. Swoje wartościowe działanie zawdzięcza niepowtarzalnej i bardzo korzystnej dla ludzkiego organizmu proporcji kwasów omega-3 i 6. Nie tylko jest elementem zdrowej diety i olejem stosowanym w profilaktyce wielu chorób, ale też bardzo ważnym składnikiem diety osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Dostarcza tych samych substancji, w które jest bogata dieta osób jedzących mięso i ryby. Jest olejem roślinnym o bardzo szerokim zastosowaniu zdrowotnym: Wspomaga profilaktykę oraz leczenie chorób układu krążenia w tym nadciśnienia Wspomaga działanie układu nerwowego  Sprzyja funkcji zapamiętywania. Wspiera leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy Wzmacnia i regeneruje błonę śluzową na całej długości przewodu pokarmowego Łagodzi przewlekłe stany zapalne jelit Obniża poziom „złego cholesterolu” i poprawia proporcje pomiędzy „złym” a „dobrym” cholesterolem Stosowany jest w profilaktyce nowotworowej Skutecznie łagodzi skutki przewlekłych zaparć Jak stosować olej lniany? Zalecana dzienna dawka oleju lnianego to około 30...

Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL
Adobe Stock
Newsy
Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL
Choć o cholesterolu myślimy z reguły w kontekście jego nadmiaru i martwimy się jego szkodliwym działaniem, odgrywa on również ważną i pozytywną rolę w naszym organizmie. Do czego służy i jak można wpływać na jego poziom poprzez jedzenie orzechów?

Cholesterol znajduje się w większości komórek ciała człowieka, bierze udział w produkcji hormonów, kwasów żółciowych, odgrywa ważną rolę w pracy mózgu. Jest więc niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak do właściwego działania naszych organów wystarcza tyle cholesterolu, ile samodzielnie produkuje nasz organizm w wątrobie. Jeśli dostarczamy sobie dodatkowego cholesterolu z pożywieniem, zaczynamy mieć go za dużo, a to właśnie nadmiar jest dla nas szkodliwy. Jest przyczyną chorób serca i układu krążenia, zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu. To w końcu cholesterol jest dobry czy zły dla człowieka? Dobry i zły cholesterol i ich prawidłowe stężenia Potocznie mówimy o wysokim cholesterolu, jednak warto wiedzieć, że tak na dobrą sprawę cholesterole są dwa: dobry HDL i zły LDL. Oba wpływają na kondycję układu krwionośnego człowieka i ważne jest aby występowały we krwi w określonej proporcji, która pozwoli im prawidłowo współdziałać. Zły cholesterol LDL jest transportowany z wątroby do krwi i odkłada się w naczyniach krwionośnych, z kolei dobry HDL odpowiada za usuwanie nadmiaru i odprowadzanie go z powrotem do wątroby. Proste badanie krwi potrafi wykazać poziom złego, dobrego cholesterolu oraz poziom tej substancji ogółem. A jakie są normy dla cholesterolu? Warto je znać, żeby wiedzieć czy mamy problem: Cholesterol całkowity: poniżej 190 mg/dl (niektóre laboratoria jako normę podają 200 mg/dl); Dobry cholesterol HDL: od 40mg/dl do 60mg/dl; Zły cholesterol LDL: poniżej 115 mg/dl; Badanie poziomu cholesterolu, należy robić regularnie. Jeśli wyniki odbiegają od normy trzeba się skonsultować z lekarzem. Najczęściej pierwszym zaleceniem będzie odstawienie produktów sprzyjających odkładaniu się cholesterolu i...

Ryba po bałkańsku z cebulą. Prosty przepis na piątkowy obiad
jovi/Gotujmy.pl
Newsy
Ryba po bałkańsku z cebulą. Prosty przepis na piątkowy obiad
Chociaż mamy dostęp do wielu świeżych ryb z rodzimego Bałtyku, Polacy w dalszym ciągu jedzą ich dość mało. Wypróbujcie przepis, który sprawi, że ryba będzie znacznie częściej gościć na waszym stole!

Ryby bogate są w niezwykle cenne kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9, zmniejszają ryzyko zawałów i chorób sercowo-naczyniowych, a także zwalczają „zły cholesterol”. Ryby zawierają także moc witamin (A, B, D, E) oraz minerałów i mogą również wspomagać walkę z chorobami tarczycy. Warto jednak dbać o to, aby pochodziły one od dobrych hodowców, dzięki czemu będziecie mieć gwarancję, że są świeże i zdrowe. Jak sprawić, żeby ryba zyskała zupełnie nowy smak i zachwyciła waszą rodzinę i gości? Przyrządźcie ją w zupełnie nowy sposób! Przepis na rybę po bałkańsku z cebulą Składniki: 1 kg filetów rybnych (dowolnych, według preferencji) mąka bułka tarta mleko pełnotłuste 1 jajo przyprawa do ryb sól Sos: 1 kostka bulionowa woda 4-5 marchewek 1 pietruszka 1 seler 1 cebula 2 papryki różnokolorowe 1 mały koncentrat pomidorowy olej sól pieprz cukier Przygotowanie:  Rybę przyprawić solą i przyprawą do ryb.  Jajo roztrzepać z dodatkiem szczypty przyprawy do ryb. Następnie przyprawioną rybę moczyć i panierować kolejno w mleku, mące, potem w jajku, bułce tartej i smażyć na oleju, aż do zrumienienia.  Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, cebulę i paprykę pokroić w cienkie paski, a następnie podsmażyć na odrobinie oleju, po czym zalać wodą, aby zakrywała warzywa, dodać kostkę bulionową i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.  Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Rybę układać na przemian z sosem w szklanym, szerokim naczyniu, tak aby wierzch potrawy stanowił sos. Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też: Zróbcie tak, a ryba nie...