Macie więcej niż 40 lat? Wzbogaćcie dietę w te 2 składniki, a kilogramy będą znikać jak szalone
Adobe Stock
Newsy

Macie więcej niż 40 lat? Wzbogaćcie dietę w te 2 składniki, a kilogramy będą znikać jak szalone

Po 40. roku życia w ludzkim organizmie dochodzi do szeregu zmian związanych przede wszystkim z wahaniami stężeń hormonów we krwi. Wśród nich wymienia się między innymi wolniejszy metabolizm, który jest bezpośrednią przyczyną przybierania na wadze. Jeśli chcecie zachować szczupłą sylwetkę koniecznie zmieńcie swoją dietę.

Czas, w którym możecie jeść „cokolwiek”, przemija wraz z 40. rokiem życia. To właśnie wtedy w waszym organizmie dochodzi do licznych zmian związanych ze stopniowym spadkiem stężenia estrogenów we krwi. Ten okres jest szczególnie trudny dla kobiet, bowiem wchodzą one w tak zwaną premenopauzę, która zazwyczaj przypada na 45-55 rok życia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie są objawy premenopauzy?

Do najczęstszych objawów premenopauzy należy między innymi ogólne osłabienie kondycji organizmu, zaburzenia koncentracji, pamięci oraz snu, a także zmniejszone libido, skłonność do infekcji intymnych, zaburzenia cyklu miesiączkowego czy gwałtowny przyrost wagi. Aby opóźnić te procesy, powinno się przede wszystkim zmienić dotychczasowy styl życia na bardziej aktywny oraz dietę na zdrowszą.

Spożywajcie więcej białka i wapnia

Po 40 roku życia należy przede wszystkim urozmaicić dietę o produkty bogate w białko i wapń. To właśnie te dwa składniki odżywcze w głównej mierze odpowiadają za sprężystość, elastyczność i młodzieńczy wygląd waszej skóry. Ich niedobór sprawi, że na waszej twarzy, szyi oraz dekolcie zaczną pojawiać się zmarszczki. Z kolei wasze włosy i paznokcie staną się niesamowicie słabe.

Nie można również zapomnieć, że dieta bogata w ryby, produkty mięsne oraz wędliny ma bardzo korzystny wpływ na metabolizm. Jeśli chcecie, by wasz organizm szybciej spalał dostarczone kalorie, koniecznie wzbogaćcie swoje posiłki o te produkty. Korzystny wpływ na wasze ciało ma także mleko, ser żółty oraz jarmuż, który chroni kości oraz zapobiega osteoporozie.

Zobacz także
Macie problemy z żołądkiem? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego warzywa

Macie problemy z żołądkiem? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego warzywa

Cierpisz na tę przypadłość? Lepiej nie jedz arbuza

Cierpicie na tę przypadłość? Lepiej nie jedzcie arbuza

Jedzcie dużo warzyw i owoców

Jeśli skończyliście 40 lat, nie możecie również zapomnieć o włączeniu do swojej diety dużych ilości warzyw i owoców. Okazuje się bowiem, że stanowią one doskonałe źródło błonnika, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego układu trawiennego, a co za tym idzie, przyspiesza metabolizm oraz pomaga w zachowaniu nienagannej, szczupłej figury.

Właśnie dlatego w waszym jadłospisie nie może zabraknąć marchewek, moreli, zielonej pietruszki, ale również bogatych w witaminę C cytrusów takich jak pomarańcze czy cytryny. Pamiętajcie, że warzywa i owoce stanowią najlepsze źródło cennych antyoksydantów i beta karotenu, a na dodatek są niskokaloryczne.

Czy głodówka to dobry pomysł?

Eksperci apelują do osób po 40 roku życia, aby się nie głodziły. Spożywane przez nich posiłki powinny być małe, ale częste i regularne. Specjaliści zachęcają również do zwiększonej aktywności fizycznej, która pomoże w utrzymaniu dotychczasowej wagi.

Źródło: healthline.com

Dlaczego kobieta po 50-tce powinna jeść pestki z dyni?
Adobe Stock
Newsy
Kobiety po 50-tce powinny codziennie jeść 3 łyżki pestek z dyni. Wspaniale działają na...
Każdy kolejny etap w życiu niesie za sobą nie tylko zmianę zainteresowań i form spędzania wolnego czasu, ale również zmianę diety. Jeśli skończyłyście 50 lat koniecznie zacznijcie jeść pestki z dyni.

Każdy wiek rządzi się innymi zasadami, również jeśli chodzi o dietę. Dzieci muszą spożywać dużo białka i wapnia, po 20 roku życia powinno się dbać przede wszystkim o prawidłowy poziom żelaza, kwasu foliowego oraz magnezu.  Z kolei po 40-tce zaleca się odstawienie tłustego mięsa i słodyczy. Na polskich portalach nie brakuje również zasad dotyczących żywienia po 50. roku życia.  Dlaczego po 50-tce powinno się jeść pestki z dyni? Nie od dziś wiadomo, że wiek 45-50 lat oznacza menopauzę, która wiąże się z wieloma zmianami w organizmie kobiety, a także zaburzeniami hormonalnymi. Brak równowagi między estrogenami i androgenami sprawia, że zaczynają wypadać włosy, łamać się paznokcie, a skóra staje się nieelastyczna. Eksperci zachęcają więc kobiety po 50-tce do regularnego spożywania pestek z dyni. Zawierają one bowiem bardzo dużo witaminy E, A, K i C, a także błonnika, cynku, kwasów omega-3, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, kwasu foliowego oraz niacyny. Włączenie do diety tego produktu nie tylko wzmocni wasze kości, włosy oraz paznokcie, ale także opóźni procesy starzenia się skóry, poprawi metabolizm i wzmocni odporność. Nie można również zapomnieć, że pestki z dyni zapobiegają miażdżycy, zwalczają wolne rodniki oraz zapobiegają spadkom nastroju. Jedzcie 3 łyżki tego produktu dziennie. Czego nie powinno się jeść po 50-tce? Niestety, menopauza to czas, w którym większość kobiet drastycznie przybiera na wadze. Dzieje się tak, ponieważ wasz metabolizm niesamowicie zwalnia i nie działa już tak sprawnie jak wcześniej. Jeśli chcecie zachować atrakcyjny wygląd powinnyście wyeliminować ze swojej diety kilka produktów. Alkohol to puste kalorie Nawet lampka wina lub puszka piwa dziennie, są szkodliwe dla waszego organizmu. Bowiem...

Niesamowite właściwości bakalii
Adobe Stock
Newsy
Nie ma zdrowszej przekąski niż ta. Wzmacnia organizm i działa antyrakotwórczo. Chrupcie ją garściami
Orzechy, rodzynki, suszone i kandyzowane owoce – jak tu ich nie kochać? Bakalie to nie tylko niesamowicie smaczna, ale przede wszystkim zdrowa przekąska. Koniecznie włączcie je do swojej diety.

Rozmowa o bakaliach, a w szczególności rodzynkach, zawsze wywołuje spore emocje – w końcu jedni je kochają, inni jedzą wybiórczo, a pozostali nienawidzą. Okazuje się jednak, że tego typu produkty, powinny na stałe gościć w jadłospisie każdego zdrowego człowieka. Zamiast chrupać czekoladowego batonika, lepiej sięgnijcie po te frykasy. Cenne wartości odżywcze bakalii Bakalie to najlepsze co możecie zaserwować swojemu organizmowi. Są nie tylko pyszne i sycące. Ich regularne spożywanie, ma przede wszystkim bardzo pozytywny wpływ na wasze zdrowie – pomaga zapobiegać nowotworom i zawałom, a także doskonale łagodzi dolegliwości żołądkowe. Na tym jednak nie koniec. Orzechy dbają o wasze serce i pamięć Orzechy to jedne z najczęściej spożywanych bakalii. Nic dziwnego. W końcu są nie tylko pyszne, ale również najbardziej wartościowe ze wszystkich tego typu produktów. Zawarte w nich tłuszcze, regulują poziom złego cholesterolu we krwi, a także działają przeciwzakrzepowo – zapobiegają miażdżycy i chorobom serca. W orzechach nie brakuje również kwasu foliowego, który przede wszystkim poprawia waszą pamięć, ale również dba o prawidłowy rozwój płodu – właśnie dlatego ich spożywanie zaleca się kobietom w ciąży. Suszone morele wspierają odchudzanie Regularne spożywanie suszonych moreli zaleca się przede wszystkim osobom, które obficie miesiączkują lub przebywają na diecie odchudzającej. Produkt ten zawiera bowiem mnóstwo cennego żelaza. Morele to również źródło cennego potasu, który wspaniale reguluje ciśnienie krwi i jest odpowiedzialny za usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Nie można również zapomnieć, że włączenie do diety tego typu owoców, minimalizuje ryzyko zachorowania na nowotwór. Rodzynki łagodzą...

Aneta Zając dieta
ons
Newsy
Co jadła Aneta Zając, że zrzuciła aż 10 kilogramów? Jej dieta jest tania i bardzo prosta
Aneta Zając, znana przede wszystkim z serialu „Pierwsza miłość”, w ostatnim czasie przeszła spektakularną metamorfozę. Dzięki zdrowej diecie i regularnym ćwiczeniom aktorka schudła aż 10 kilogramów.

Blond włosy, duże, niebieskie oczy, piękne usta i symetryczna buzia – Aneta Zając zawsze zachwycała urodą. Niestety, w kwestii figury rzadko świeciła przykładem. Raz było jej więcej, za chwilę mniej i tak w kółko.  Z czasem okazało się jednak, że aktorka zmaga się z Hashimoto, czyli przewlekłym zapaleniem tarczycy, które ma bezpośredni wpływ na wahania jej wagi. Za radą lekarza postanowiła więc przejść na specjalną dietę błonnikową. Przyczyna i objawy choroby Hashimoto Przyczyn choroby może być wiele. Jednak wśród najczęstszych wymienia się czynniki genetyczne oraz stres. Hashimoto może także dopaść osoby, których dieta jest bardzo uboga w selen lub zbyt bogata w jod. Eksperci twierdzą, że osoby zmagające się z tą chorobą, przez pierwsze kilka lat nie mają o niej w ogóle pojęcia. Podejrzenia padają dopiero wtedy, gdy podupadają na zdrowiu. Do objawów Hashimoto zalicza się m.in. zawroty głowy, wczesne poronienia, problemy z zajściem w ciąże, zaburzenia rytmu serca, bóle mięśni i stawów, trudności z oddychaniem, zmęczenie, senność, ale również gwałtowny przyrost wagi. Na jakiej diecie była Aneta Zając? Chorym na Hashimoto, oprócz suplementacji przepisanych przez lekarza leków, zaleca się przede wszystkim spożywanie produktów bogatych w błonnik. Bowiem choroba spowalnia pracę jelit, z kolei błonnik je pobudza, a także usuwa toksyny z organizmu. Nic więc dziwnego, że Aneta Zając zdecydowała się właśnie na nią. Ten sposób żywienia zakłada przede wszystkim, dostarczanie do organizmu co najmniej 50 gramów błonnika dziennie. Ten powinien pochodzić z naturalnych zbóż. Dlatego też aktorka nie stroni od ciemnego ryżu, kaszy, pieczywa razowego, warzyw oraz owoców – zarówno świeżych jak i suszonych. Aneta...

Co jeść przy chorej tarczycy?
Adobe Stock
Newsy
Jesteście po 50 i macie problemy z tarczycą? Codziennie musicie jeść ten produkt spożywczy
Chora tarczyca to problem, z którym zmaga się wiele osób po 50 roku życia. Jeśli chcecie, by objawy były łagodniejsze koniecznie włączcie do swojej diety jeden produkt. Każdy ma go w lodówce.

Czas, w którym możecie jeść „cokolwiek”, przemija wraz z 50 rokiem życia. To właśnie wtedy w waszym organizmie dochodzi do licznych zmian związanych przede wszystkim ze spadkiem stężenia estrogenów we krwi oraz zwalniającym metabolizmem. Większość z was z pewnością zmaga się również z chorą tarczycą. Objawy chorej tarczycy Tarczyca znajduje się w szyi. Organ ten odpowiedzialny jest przede wszystkim za wytwarzanie hormonów, które regulują proces przemiany materii we wszystkich tkankach i narządach ludzkiego organizmu. Jej prawidłowe funkcjonowanie jest bardzo istotne. Bowiem ma wpływ na stan układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, pokarmowego, rozrodczego i mięśniowo-szkieletowego. Do pierwszych objawów występujących przy chorej tarczycy zalicza się problemy z włosami i skórą głowy – wypadanie, suchość, łamanie, przerzedzenie oraz łupież.  Możecie również mieć z nią problem jeśli odczuwacie ciągłe zmęczenie, jesteście wrażliwi na niską temperaturę, towarzyszy wam ciągłe uczucie ucisku w gardle, cierpicie na nadmierną łamliwość paznokci, a także odnotowujecie kłopoty z koncentracją czy zaburzenia miesiączkowania. Oczywiście tego typu objawy wymagają konsultacji z lekarzem, aby jednak zmniejszyć ich intensywność powinniście codziennie spożywać 1 żółtko. Dlaczego żółtko dobrze wypływa na chorą tarczyce? Żółtko jaja jest źródłem trzech składników odżywczych, które stanowią podstawę prawidłowej pracy tarczycy. Należy do nich tyrozyna, jod oraz selen. Przeczytajcie o ich cennych właściwościach. Tyrozyna na lepsze samopoczucie Osobom cierpiącym na chorą tarczycę zazwyczaj doskwiera nadmierna nerwowość. Tyrozyna jest w stanie jej zapobiec. Ten aminokwas wpływa bowiem na dobry nastrój, eliminuje uczucie...