Kto ogląda „Kuchenne rewolucje”, ten dobrze wie, jak przebiegają wizyty Magdy Gessler w lokalach, które potrzebują pomocy. Najpierw Magda próbuje dań serwowanych przez restaurację, a później idzie do kuchni zrobić inspekcję. Nie chcielibyście być w skórze tych kucharzy, którzy gotują w przypalonych garnkach i patelniach!

Gessler nikomu nie daje taryfy ulgowej i natychmiast zrzuca wszystkie brudne i zniszczone sprzęty na podłogę, z poleceniem wyczyszczenia ich lub wyrzucenia do śmieci, jeśli nie da się ich już odratować. Niektórzy właściciele, zamiast spędzać noc na szorowaniu garnków, wolą kupić zestaw nowych.

Taki ruch prawie zawsze jest wyśmiewany przez Magdę Gessler, która uważa, że jeśli coś jest zabrudzone, nie znaczy, że należy od razu to wyrzucać – ważne jest, by dbać o sprzęt, na którym się gotuje i go regularnie czyścić. Dowiedzcie się, co można zrobić z przypalonymi patelniami!

Jak wyczyścić przypaloną patelnię?

Jeśli spalicie patelnię, to najczęściej nie wszystko jeszcze stracone – da się ją domyć, używając produktów, które każdy z was ma w kuchni. Wykorzystajcie te sposoby:

Zobacz także:

[content:0_5685,0_5549:undefined]
  • Soda i woda utleniona – oba te składniki należy wymieszać w miseczce w równych proporcjach na gładką pastę. Następnie należy nasmarować nią spód spalonej patelni i zostawić na parę minut. Później przy użyciu wilgotnego ręcznika lub ścierki zetrzyjcie pastę i gotowe!
  • Ocet – niezastąpiony uniwersalny środek do czyszczenia! W dużym garnku zagotujcie litr wody, wlejcie ¾ szklanki octu i wsypcie trzy łyżki soli. Zamieszajcie dokładnie i włóżcie do środka przypaloną patelnię albo garnek. Zostawcie na godzinę. Po tym czasie wyszorujcie spód gąbką lub druciakiem.
  • Soda oczyszczona – podobnie działa sposób z użyciem sody. Do garnka należy wsypać pół szklanki sody i zalać ją sporą ilością wrzątku. Następnie zanurzcie w tej miksturze przypalone naczynia i zostawcie na kilkanaście minut, a po tym czasie wyszorujcie druciakiem.