jak wyczyścić spaloną patelnię
Newsy

Macie w domu przypalone patelnie? Magda Gessler od razu by nimi rzuciła! Użyjcie 2 produktów z kuchni, a będą lśniły 

Czy spalona patelnia nadaje się tylko do kosza? Absolutnie! Możecie ją jeszcze doczyścić, stosując jeden z tych trzech sposobów.

Kto ogląda „Kuchenne rewolucje”, ten dobrze wie, jak przebiegają wizyty Magdy Gessler w lokalach, które potrzebują pomocy. Najpierw Magda próbuje dań serwowanych przez restaurację, a później idzie do kuchni zrobić inspekcję. Nie chcielibyście być w skórze tych kucharzy, którzy gotują w przypalonych garnkach i patelniach!

Gessler nikomu nie daje taryfy ulgowej i natychmiast zrzuca wszystkie brudne i zniszczone sprzęty na podłogę, z poleceniem wyczyszczenia ich lub wyrzucenia do śmieci, jeśli nie da się ich już odratować. Niektórzy właściciele, zamiast spędzać noc na szorowaniu garnków, wolą kupić zestaw nowych.

Taki ruch prawie zawsze jest wyśmiewany przez Magdę Gessler, która uważa, że jeśli coś jest zabrudzone, nie znaczy, że należy od razu to wyrzucać – ważne jest, by dbać o sprzęt, na którym się gotuje i go regularnie czyścić. Dowiedzcie się, co można zrobić z przypalonymi patelniami!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wyczyścić przypaloną patelnię?

Jeśli spalicie patelnię, to najczęściej nie wszystko jeszcze stracone – da się ją domyć, używając produktów, które każdy z was ma w kuchni. Wykorzystajcie te sposoby:

Zobacz także
Robicie tak ze swoją patelnią? Szybko będzie do wyrzucenia

Robicie tak ze swoją patelnią? Szybko będzie do wyrzucenia (nie, nie chodzi o rysy)

Jak wyczyścić przypaloną patelnię? Weźcie to warzywo i odrobinę soli a będzie jak nowa

Jak wyczyścić przypaloną patelnię? Weźcie to warzywo i odrobinę soli a będzie jak nowa

  • Soda i woda utleniona – oba te składniki należy wymieszać w miseczce w równych proporcjach na gładką pastę. Następnie należy nasmarować nią spód spalonej patelni i zostawić na parę minut. Później przy użyciu wilgotnego ręcznika lub ścierki zetrzyjcie pastę i gotowe!
  • Ocet – niezastąpiony uniwersalny środek do czyszczenia! W dużym garnku zagotujcie litr wody, wlejcie ¾ szklanki octu i wsypcie trzy łyżki soli. Zamieszajcie dokładnie i włóżcie do środka przypaloną patelnię albo garnek. Zostawcie na godzinę. Po tym czasie wyszorujcie spód gąbką lub druciakiem.
  • Soda oczyszczona – podobnie działa sposób z użyciem sody. Do garnka należy wsypać pół szklanki sody i zalać ją sporą ilością wrzątku. Następnie zanurzcie w tej miksturze przypalone naczynia i zostawcie na kilkanaście minut, a po tym czasie wyszorujcie druciakiem.
Jak doczyścić brudny spód patelni? To banalnie proste!
AdobeStock
Newsy
Jak doczyścić brudny spód patelni? To banalnie proste!
Ubrudzone od spodu patelnie to wasza zmora? Łatwo je wyczyścicie domowymi sposobami.

Niewątpliwie na korzyść kuchenki indukcyjnej przemawia fakt, że jest o wiele łatwiejsza w utrzymaniu czystości niż kuchenka gazowa. A ponadto nie brudzi garnków i patelni! Częste gotowanie na gazie sprawia, że w końcu spód tych naczyń zaczyna się pokrywać lepką, tłustą i czarną mazią, którą jest bardzo trudno usunąć. Jeszcze gorzej, gdy z garnka coś wykipi i przypali się na gazie! Wyszorowanie tak brudnego garnka albo patelni stanowi wyzwanie. Sprawdźcie, jak łatwo można sobie poradzić z tym problemem, wykorzystując domowe sposoby! Soda oczyszczona do czyszczenia garnków i patelni Jeden z najpopularniejszych sposobów, stosowany już przez nasze babcie. Jeżeli wasza patelnia jest brudna od spodu i szorowanie z pomocą płynu do naczyń nic nie daje, warto sięgnąć po sodę oczyszczoną z dodatkiem wody utlenionej. Należy wymieszać oba te składniki w proporcji 1:2 na gęstą pastę. Następnie wysmarujcie nią spód patelni i odstawcie na 10-30 minut, aż pasta wyschnie. Po tym czasie za pomocą skrobaczki albo szczoteczki do zębów usuńcie brud. Ocet Kwas zawarty w occie to nieocenione remedium na wszelkie zabrudzenia domowych sprzętów. Wlejcie ocet do dużej miski albo zlewu i włóżcie tam patelnię – najważniejsze, by zanurzony był zabrudzony spód. Zostawcie patelnię w occie na godzinę, a później za pomocą szczotki do zębów wyszorujcie zabrudzenia. Sól Gdy sam ocet nie pomoże, wspomóżcie się solą! Postępujcie dokładnie tak, jak powyżej – włóżcie patelnię do napełnionego octem zlewu i zostawcie na godzinę. Po tym czasie posypcie patelnię dużą ilością soli i zacznijcie szorować. W razie potrzeby użyjcie więcej soli. Jeśli i to nie pomoże, polejcie patelnię także płynem do mycia naczyń – powstała piana ułatwi usuwanie zabrudzeń.

Naczynie żaroodporne zaszło brudem? Zastosujcie tę miksturę a będzie jak nowe
Adobe Stock
Newsy
Naczynie żaroodporne zaszło brudem? Zastosujcie tę miksturę a będzie jak nowe
Pieczenie to świetna metoda przyrządzania zarówno dań słodkich, jak i słonych. Pieczemy ciasta, mięsa, warzywa, a także zapiekanki. Niestety oczyszczanie naczyń i piekarnika po zakończonym gotowaniu potrafi być prawdziwą zmorą…

Mycie piekarnika, blach, kratek czy naczyń żaroodpornych, to prawdziwe wyzwanie. Chociaż producenci prześcigają się w wymyślaniu nowych detergentów, które mają przyspieszać mycie przypalonych powierzchni – nadal ciężko znaleźć jedno zawsze skuteczne rozwiązanie. Jak domyć naczynia z przypalonego tłuszczu? Naczynia żaroodporne mają tendencję do zachodzenia tłuszczem, który bardzo ciężko zmyć – nie jest to jednak niemożliwe. Wystarczy sporządzić miksturę składającą się z produktów, które można znaleźć w kuchennych szufladach większości domów! Mieszankę można później zetrzeć z pomocą ostrej strony gąbki lub plastikowej szczotki. Nie należy używać druciaków, które zbyt mocno ścierają powierzchnię naczyń i tworzą na nich nieestetyczne rysy. Przepis na naturalny detergent do mycia blach i naczyń żaroodpornych Składniki: Soda oczyszczona Ocet spirytusowy Zmieszaj składniki w proporcji 1:1. Jeśli dodajesz 2 łyżki octu, dodaj również 2 łyżki sody. Powstała w ten sposób mieszanka powinna być płynna, ale nie zupełnie lejąca się. Otrzymaną pastę należy nanieść na przypaloną powierzchnię i zostawić na 15-45 minut. Następnie wyszoruj naczynie za pomocą ostrej szczotki ryżowej.  Soda oczyszczona to składnik bardzo wielu detergentów. Odkleja przypalone zabrudzenia, a także stary, stwardniały tłuszcz. W naturalnych środkach czyszczących często stosuje się także ocet, sok z cytryny lub boraks.  Warto poddać naczynia żaroodporne lub blachy tego typu „myciu wstępnemu” za pomocą naturalnych składników, a następnie umyć je w wysokiej temperaturze w zmywarce. Jeśli nie posiadasz zmywarki, możesz zmyć miksturę z pomocą wrzącej lub bardzo gorącej wody zagotowanej w czajniku. Zabrudzenia, nawet te najbardziej...

Zróbcie to przed pierwszym użyciem patelni. Będzie wam o wiele dłużej służyć
AdobeStock
Newsy
Zróbcie to przed pierwszym użyciem patelni. Będzie wam o wiele dłużej służyć
Co zrobić, żeby przedłużyć żywotność naszej patelni? Ten prosty trik to prawdziwy hit sieci. Przetestujecie go?

Patelnia to naczynie kuchenne, bez którego trudno jest wyobrazić sobie gotowanie. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów patelni. Do wyboru mamy: patelnie teflonowe, ceramiczne, granitowe, emaliowane... Bez względu na to, jaką wybierzecie patelnię, pamiętajcie o tym, żeby zawsze o nią dbać. Jeśli będziecie ją odpowiednio pielęgnować, będzie wam ona służyć nawet przez kilka miesięcy. Dobrym pomysłem będzie jej zaimpregnowanie. Podpowiadamy wam, jak to zrobić. Jak zaimpregnować patelnię? Jeśli kupiliście patelnię, warto ją zaimpregnować przed pierwszym użyciem. Zaimpregnowanie patelni sprawi, że będzie ona mniej podatna na zarysowania i szybciej będzie nabierała odpowiedniej temperatury. Jak to zrobić? Weźcie patelnię, nalejcie na nią odrobinę oleju i rozgrzejcie go. Następnie wylejcie tłuszcz i posypcie patelnię odrobiną soli. Po upływie kilku chwil, dokładnie przetrzyjcie patelnię ściereczką. Po tych zabiegach dokładnie umyjcie patelnię. Jak wyczyścić brudną patelnię? Jeśli nie planujecie zakupu patelni, bo ta, którą macie dobrze wam jeszcze służy, sprawdźcie, jak prawidłowo o nią dbać. Przede wszystkim – zawsze dokładnie myjcie patelnię po użyciu i nie pozwólcie, by zabrudzona lub co gorsza - przypalona patelnia, leżała przez kilka godzin w zlewie. Co zrobić, gdy nasza patelnia jest przypalona? Istnieje kilka skutecznych metod czyszczenia przypalonej patelni. Oto tylko niektóre z nich.  Soda oczyszczona + ocet Napełnijcie brudną patelnię równą częścią wody i octu. Doprowadźcie mieszaninę do wrzenia, a następnie dodajcie 2 łyżki sody oczyszczonej. Zdejmijcie z ognia i pozwólcie moczyć się patelni przez 15 minut. Wylejcie płyn do zlewu, a następnie użyjcie gąbki lub w ostrożny sposób druciaka, aby zeskrobać wszelkie...

Nie ma lepszego sposobu na przypalony garnek. Weźcie torebkę ryżu a będzie jak nowy
AdobeStock
Newsy
Nie ma lepszego sposobu na przypalony garnek. Użyjcie torebki ryżu, a będzie jak nowy
Jak wyczyścić przypalony garnek? Wykorzystajcie do tego torebkę ryżu. Ta metoda naprawdę działa cuda.

Każdemu z nas zdarzy się czasem przypalić patelnię lub garnek. Mimo iż usunięcie zwęglonego osadu może wydawać się niezwykle trudne, istnieje kilka prostych sposobów, dzięki którym jest to możliwe. Pamiętajcie jednak, że liczy się czas - im szybciej podejmiecie działanie, tym lepiej. Czy słyszeliście kiedyś o metodzie czyszczenia przypalonego garnka przy pomocy ryżu? Jak wyczyścić przypalony garnek przy pomocy ryżu? Jeżeli chcecie wyczyścić przypalony garnek, wystarczy, że do osmolonego naczynia wsypiecie trochę ryżu (lub użyjecie ryżu w torebce), a następnie zalejecie go wodą i zagotujecie. Dzięki tej metodzie o wiele łatwiej i szybciej pozbędziecie się uporczywych zabrudzeń. Inne metody na wyczyszczenie przypalonego garnka Użycie ryżu to nie jedyna metoda na wyczyszczenie przypalonego garnka. Oto kilka innych, równie skutecznych sposobów. Soda oczyszczona + ocet Wlejcie do przypalonego garnka równą częścią wody i octu. Doprowadźcie mieszaninę do wrzenia, po czym dodajcie 2 łyżki sody oczyszczonej. Zdejmijcie garnek z ognia i pozwólcie mu moczyć się przez ok. 15 minut. Wylejcie płyn, a następnie użyjcie gąbki lub druciaka, aby zeskrobać wszelkie przypalone resztki. Jeśli nadal będziecie widzieć plamy, nałóżcie pastę z sody oczyszczonej zmieszanej z niewielką ilością wody i pozostawcie na kilka minut przed ponownym szorowaniem. Cytryny Pokrójcie 2-3 cytryny w plastry i włóżcie je do przypalonego garnka. Umieśćcie garnek na średnim ogniu i napełnijcie go wystarczającą ilością wody, aby przykryła ona cytryny. Zagotujcie wodę z cytryną przez 5-8 minut, a następnie zdejmijcie garnek z ognia. Gdy zobaczycie cząstki jedzenia unoszące się na powierzchni wody, będzie to oznaczało, że garnek jest gotowy do szorowania....