
Całe zamieszanie powstało przez zawarty w parówkach imbir. Pochodzi on z partii skażonej tlenkiem etylenu. Używanie tlenku etylenu jest w Europie zabronione, ponieważ działa rakotwórczo, mutagennie, szkodzi płodności.
Mimo iż tlenek etylenu jest zakazany w produkcji w Europie, zdarza się jednak, że pojawia się w niektórych produktach. Na straży jakości artykułów spożywczych stoi Główny Inspektorat Sanitarny. W ostatnim czasie organizacja wycofała przyprawę marki Kamis, kurkumę. Ona także zawierała niebezpieczny dla zdrowia dodatek.
Wycofane parówki skażone tlenkiem etylenu
Popularna sieć supermarketów Auchan wycofuje ze sprzedaży dwa produkty z parówkami od producenta Zakład Mięsny WASĄG SpJ, wśród nich są:
- BIO Parówki z szynki 150g (numery partii: 0352021, 0422021, 0492021)
- BIO Parówki z indyka 150g (numery partii: 0352021, 0422021, 0492021).
Taka decyzja została podjęta po wykryciu w ich składzie niebezpiecznego dla zdrowia tlenku etylenu. Znajduje się on w imbirze BIO, który jest jednym ze składników parówek. Spożycie tego produktu wiąże się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.
Nie jedzcie, oddajcie do sklepu
Wraz z wycofaniem feralnych partii produktu ze sprzedaży, firma apeluje do osób, które w ostatnim czasie zakupiły wspomniane parówki. Są one proszone o zwrot produktu do najbliższego sklepu sieci Auchan. Klienci otrzymają zwrot pieniędzy.
Czytaj także:
- GIS ostrzega: nie używajcie tego oleju. Jest niebezpieczny dla zdrowia. Szybko go wyrzućcie
- Uwaga: w jedzeniu z Lidla i Biedronki wykryto salmonellę. Wyrzućcie je natychmiast do kosza
- Te popularne i tanie akcesoria do kuchni są bardzo niebezpieczne. Zawierają rakotwórcze substancje. Lepiej wyrzućcie je do kosza

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem czekolady skażonej rakotwórczym tlenkiem etylenu. Sprawdźcie, czy nie macie jej przypadkiem w swojej kuchni. GIS wycofuje dwie partie czekolady Główny Inspektorat Sanitarny opublikował komunikat, w którym ostrzegł przed spożyciem czekolady skażonej tlenkiem etylenu. Wycofany produkt to niektóre partie czekolady Happy Edition Curcuma Ginger Lemon 60 g. Do jej produkcji użyto składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu – sproszkowanego imbiru. Szczegóły dotyczące wycofywanej partii: Nazwa produktu: Benjamissimo Happy Edition Curcuma Ginger Lemon 60g Nazwa produktu wg systemu Eko-Wital: Czekolada wegańska HE z kurkumą, imbirem i cytryną BIO 60 g., Kod EAN: 3800500804996 Numery partii: 21147, 21161 Data minimalnej trwałości: 27.05.2022, 10.06.2022 Producent: Bio Benjamin Ltd Dystrybutor: Eko – Wital Sp. z.o.o., ul. Staniewicka 5, 03-310 Warszawa Zalecenia dla konsumentów: GIS informuje, żeby pod żadnym pozorem nie spożywać partii produktu określonego w tym komunikacie. Jeśli kupiliście taką czekoladę, zwróćcie ją do sklepu lub wyrzućcie do kosza. Zjedzenie jej może być bardzo szkodliwe dla waszego zdrowia z uwagi na obecność tlenku etylenu. Czym jest tlenek etylenu? Tlenek etylenu to łatwopalny, bezbarwny gaz o zapachu przypominającym eter. Używa się go do produkcji rozpuszczalników, płynów zapobiegających zamarzaniu, tekstyliów, detergentów, klejów, a także do produkcji preparatów do niszczenia szkodników np. w drewnie oraz do sterylizacji sprzętu chirurgicznego w szpitalach. Czym grozi spożycie żywności skażonej tlenkiem etylenu? Tlenek etylenu to szkodliwa substancja, której w ogóle nie powinno się dodawać do jedzenia. Po raz...

Stosowanie tlenku etylenu jako substancji w żywności jest zakazane na terenie całej Unii Europejskiej. GIS podał informacje o niektórych partiach sezamu, których należy się bezwzględnie wystrzegać. Sprawcy raka Badania pokazują, że ponad 700 000 zgonów rocznie na całym świecie następuje w wyniku nowotworów zawodowych. Różne substancje mogą niestety powodować raka. Dobrą wiadomością jest to, że raka wywołanego czynnikami rakotwórczymi w miejscu pracy można uniknąć. W ostatnich dziesięcioleciach przepisy bezpieczeństwa i wartości graniczne dla substancji rakotwórczych w miejscu pracy stały się coraz bardziej rygorystyczne. I dobrze! Odpowiednie rozwiązania w zakresie ochrony mogą pomóc w jego pokonaniu - nawet w sposób efektywny ekonomicznie. Substancje, które do raka przyczyniają się w sposób bezpośredni to m.in. benzen, tlenek etylenu, 1,3-butadien, akrylonitryl. Pomimo postępu technicznego, stosowanie niektórych rodzajów substancji rakotwórczych jest niezbędne w produkcji niektórych wyrobów. Niebezpieczny dla zdrowia Najnowsze odkrycia inspekcji sanitarnej dotyczą tlenku etylenu. G IS wykrył go w niektórych partiach sezamu, który tym samym postanowił wycofać z dalszego obrotu. Ostrzeżenie dotyczy wybranych produktów: Sezam biały łuskany bio 1 kg - Bio Planet, Sezam biały łuskany bio 500 g - Bio Planet, Sezam biały łuskany bio 250 g - Bio Planet, Sezam biały łuskany bio 250 g - Eko Alfabet, Ich 9-cio cyfrowe numery partii rozpoczynają się od cyfr "173” i są skonstruowane w następujący sposób: 173-xxxxxx. Producentem jest Bio Planet S.A. Spółka poinformowała swoich odbiorców o nieprawidłowościach dotyczących feralnych partii.

Choć kontrole dotyczące żywności są teraz bardzo dokładne, a przepisy dotyczące produkcji jedzenia niezwykle surowe, to nadal od czasu do czasu ze sklepów wycofywane są różne produkty ze względu na znajdujące się w nich trujące substancje. Przyczyn jest wiele – często decydują o tym zupełnie losowe przypadki, gdy z jakiegoś powodu do jednej partii produktów trafi szkodliwy składnik. Ostatnio z polskich sklepów wycofano popularny produkt ze względu na wykrycie w nim trującego pierwiastka! Główny Inspektorat Sanitarny wydał niedawno komunikat w którym informuje, że zakazano sprzedaży 3 partii sezamu czarnego marki „Helio”, w opakowaniu 200 g. Wykryto w nim tlenek etylenu, który jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Produkty zostały natychmiast wycofane ze sklepów, ponieważ związek ten jest toksyczny i jego użycie w produkcji żywności jest surowo zakazane w Unii Europejskiej. Jeżeli kupiliście niedawno czarny sezam marki „Helio”, to sprawdźcie czy na opakowaniu nie znajduje się jeden z trzech poniższych numerów (oznaczają one serię produktu): nr partii: 91412; data minimalnej trwałości: 10.2021 nr partii: 54016; data minimalnej trwałości: 12.2021 nr partii: 7504; data minimalnej trwałości: 04.2022 Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów Źródło: gov.pl Jeżeli zakupiliście sezam z partii wycofanej ze sprzedaży, to natychmiast go wyrzućcie! Objawy zatrucia tlenkiem etylenu Tlenek etylenu jest niezwykle toksyczną substancją. Wykazano jego działanie rakotwórcze i drażniące, a także mutagenne. Objawy ostrego zatrucia to: Nudności Wymioty Bóle głowy Upośledzenie koordynacji ruchowej Utrata pamięci Podrażnienie błon śluzowych W przypadku, gdy przyjęto wysoką dawkę tlenku...

Choć dokłada się wszelkich starań do tego, by proces produkcji żywności był jak najbardziej sterylny, to niestety czasami dochodzi do skażenia jedzenia. Na przykład substancjami, które w ogóle nie powinny się w nim znaleźć – tak stało się z przyprawami sprzedawanymi w jednym z dużych sklepów, w których znaleziono trujący tlenek etylenu. Właściwości tlenku etylenu Tlenek etylenu jest organicznym związkiem chemicznym, który wykazuje się silnym działaniem antybakteryjnym i grzybobójczym. Stosuje się go głównie w przemyśle medycznym do odkażania i dezynfekcji sprzętu medycznego. Czasami używany jest także do odkażania żywności, na przykład przypraw. Jednak w Europie jest to całkowicie zakazane ze względu na to, że tlenek etylenu negatywny wpływ na ludzkie zdrowie. Stwierdzono, że ten związek chemiczny działa na ludzi rakotwórczo, mutagennie, a także wpływa na płodność. Chociaż w Europie nie wolno stosować tlenku etylenu w produkcji żywności, to i tak co roku zgłasza się kilkadziesiąt przypadków znalezienia tego związku chemicznego w jedzeniu. Dotyczy to najczęściej przypraw, które produkowane są poza terenem Unii Europejskiej – w niektórych krajach tlenek etylenu jest normalnie stosowany przy produkcji przypraw do odkażania. Skażone przyprawy Kamis Problem przypraw skażonych tlenkiem etylenu dotyczy także Polski. Niedawno sieć sklepów Selgros poinformowała o wycofaniu ze sprzedaży kurkumy marki Kamis, ze względu na wykrycie w niej tlenku etylenu. Dokładniej chodzi o produkt „KAMIS Kurkuma 37 g w słoiczku”, produkowany przez McCormick Polska SA., Malinowa 18/20, 05-552 Stefanowo. Numer partii skażonych produktów to 1019 o dacie minimalnej trwałości 19.01.2024 r. Firma Selgros na swojej stronie internetowej opublikowała powyższe dane oraz...