Po świętach wielkanocnych z pewnością wszystkim już przejadł się tradycyjny żurek z kiełbasą. Jeżeli jednak przepadacie za takimi aromatycznymi zupami, mamy dla was coś nowego. To przepis na białą, aromatyczną zupę z dodatkiem grzybów i warzyw. Podaje się ją z ziemniakami i jajkiem, podobnie jak żurek. Sprawdźcie, jak ją przygotować.
Co to jest kulajda?
Pod tajemniczą nazwą „kulajda” kryje się bardzo popularna czeska potrawa. Można jej spróbować również w Polsce, a dokładniej na południowo-zachodnich terenach naszego kraju, blisko granicy z Czechami.
Kulajda z wyglądu nieco przypomina polski żurek. Ma jasny kolor, jest jednocześnie słodka i nieco kwaśna. Różni się od żurku brakiem zakwasu, oraz tym, że nie znajdziecie w niej kiełbasy - zamiast tego, do kulajdy dodaje się sporo pieczarek oraz suszonych grzybów, które nadają jej cały aromat.
Zobacz także:
Konieczny jest też dodatek jajka. Może być ugotowane na twardo, choć typową kulajdę podaje się z jajkiem w koszulce. Wypróbujcie poniższy przepis.
Przepis na zupę kulajdę
Składniki:
-
1 szklanka śmietany 18%
-
5 ugotowanych jaj
-
4 ziemniaki
-
1 cebula
-
1 marchewka
-
1 pęczek koperku
-
garść suszonych grzybów
-
400 g pieczarek
-
2 łyżki mąki
-
2 łyżki masła
-
1 łyżka sosu sojowego
-
1 łyżka octu
-
1 łyżeczka cukru
-
liście laurowe
-
ziele angielskie
-
kminek
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Zalejcie suszone grzyby ciepłą wodą i odstawcie na kilka godzin.
-
Gdy grzyby już się namoczą, zostawcie je w tej wodzie, w której się moczyły i doprowadźcie do wrzenia. Dodajcie kilka kulek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, szczyptę soli i gotujcie przez 30 minut.
-
W osobnym, dużym garnku rozpuśćcie masło. Cebulę oraz pieczarki pokrójcie w kostkę i usmażcie.
-
Zetrzyjcie obraną marchew na grubych oczkach, a ziemniaki pokrójcie w kostkę. Dodajcie do garnka z cebulą i pieczarkami. Wymieszajcie i smażcie jeszcze chwilę.
-
Odcedźcie gotowane grzyby i pokrójcie drobno, a wodę wlejcie do dużego garnka z warzywami. Dodajcie grzyby i wymieszajcie.
-
Gdy całość się zagotujcie, zmniejszcie ogień i gotujcie tak długo, aż ziemniaki zmiękną.
-
Po tym czasie dodajcie przyprawy: kminek, sos sojowy oraz sól i pieprz.
-
Na koniec do kubka wlejcie śmietanę wraz z octem, mąką i cukrem. Starannie wymieszajcie, aż mąka się rozpuści i znikną grudki.
-
Tak zaprawioną śmietanę wlejcie do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Pod koniec wsypcie posiekany koperek. Smacznego!