Macie w domu ziemniaki i jaja? Zróbcie tę zupę. Mało kto o niej słyszał, a jest lepsza niż żurek
Getty/iStock
Newsy

Macie w domu ziemniaki i jaja? Zróbcie tę zupę. Mało kto o niej słyszał, a jest lepsza niż żurek

Jeśli został wam jeszcze zapas jaj po Wielkanocy, wykorzystajcie je do zrobienia pysznej zupy. Potrzebne wam będą jeszcze ziemniaki i kilka innych dodatków, które nadają jej smaku. Chwila pracy i smaczny obiad gotowy.

Po świętach wielkanocnych z pewnością wszystkim już przejadł się tradycyjny żurek z kiełbasą. Jeżeli jednak przepadacie za takimi aromatycznymi zupami, mamy dla was coś nowego. To przepis na białą, aromatyczną zupę z dodatkiem grzybów i warzyw. Podaje się ją z ziemniakami i jajkiem, podobnie jak żurek. Sprawdźcie, jak ją przygotować. 

Co to jest kulajda?

Pod tajemniczą nazwą „kulajda” kryje się bardzo popularna czeska potrawa. Można jej spróbować również w Polsce, a dokładniej na południowo-zachodnich terenach naszego kraju, blisko granicy z Czechami.

Kulajda z wyglądu nieco przypomina polski żurek. Ma jasny kolor, jest jednocześnie słodka i nieco kwaśna. Różni się od żurku brakiem zakwasu, oraz tym, że nie znajdziecie w niej kiełbasy - zamiast tego, do kulajdy dodaje się sporo pieczarek oraz suszonych grzybów, które nadają jej cały aromat.

Konieczny jest też dodatek jajka. Może być ugotowane na twardo, choć typową kulajdę podaje się z jajkiem w koszulce. Wypróbujcie poniższy przepis. 

Przepis na zupę kulajdę

Składniki:

  • 1 szklanka śmietany 18%

  • 5 ugotowanych jaj

  • 4 ziemniaki

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 1 pęczek koperku

  • garść suszonych grzybów

  • 400 g pieczarek

  • 2 łyżki mąki

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżka octu

  • 1 łyżeczka cukru

  • liście laurowe

  • ziele angielskie

  • kminek

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Rosół z tym 1 dodatkiem to pogromca bakterii. Dodajcie dopiero pod koniec gotowania

Rosół z tym 1 dodatkiem to pogromca bakterii. Dodajcie dopiero pod koniec gotowania

Macie już dość pomidorówki na rosole? Ta pyszna zupa bije ją na kolana

Macie już dość pomidorówki na rosole? Ta pyszna zupa bije ją na kolana

Przygotowanie:

  1. Zalejcie suszone grzyby ciepłą wodą i odstawcie na kilka godzin.

  2. Gdy grzyby już się namoczą, zostawcie je w tej wodzie, w której się moczyły i doprowadźcie do wrzenia. Dodajcie kilka kulek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, szczyptę soli i gotujcie przez 30 minut. 

  3. W osobnym, dużym garnku rozpuśćcie masło. Cebulę oraz pieczarki pokrójcie w kostkę i usmażcie.

  4. Zetrzyjcie obraną marchew na grubych oczkach, a ziemniaki pokrójcie w kostkę. Dodajcie do garnka z cebulą i pieczarkami. Wymieszajcie i smażcie jeszcze chwilę.

  5. Odcedźcie gotowane grzyby i pokrójcie drobno, a wodę wlejcie do dużego garnka z warzywami. Dodajcie grzyby i wymieszajcie.

  6. Gdy całość się zagotujcie, zmniejszcie ogień i gotujcie tak długo, aż ziemniaki zmiękną.

  7. Po tym czasie dodajcie przyprawy: kminek, sos sojowy oraz sól i pieprz.

  8. Na koniec do kubka wlejcie śmietanę wraz z octem, mąką i cukrem. Starannie wymieszajcie, aż mąka się rozpuści i znikną grudki.

  9. Tak zaprawioną śmietanę wlejcie do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Pod koniec wsypcie posiekany koperek. Smacznego!

Kotlety mielone

żurek przepis
AdobeStock
Newsy
Zróbcie 1 trik z białą kiełbasą i wrzućcie ją do gotującego się żurku. Prosta metoda, która genialnie podkręci jego smak
Jeżeli jeszcze nie znaliście tej kulinarnej sztuczki na ugotowanie kiełbasy do żurku, to koniecznie ją wykorzystajcie. Dzięki niej zupa wyjdzie jeszcze lepsza.

Czymże byłaby Wielkanoc bez żurku? Ta tradycyjna zupa jest pamiątką z dawnych czasów, gdy ludzie zimą musieli oszczędzać zapasy i nie mogli sobie pozwolić na wymyślne dania. Zupa z zakwasu (czyli żurek) była jedną z potraw, które można było gotować wówczas praktycznie bez ograniczeń. Sprawdźcie poniższy przepis na wielkanocny żurek i koniecznie wykorzystajcie prosty trik na białą kiełbasę! Przepis na wielkanocny żurek z białą kiełbasą Do przygotowania pysznego, tradycyjnego żurku na Wielkanoc z dodatkiem białej kiełbasy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 800 ml zakwasu na żurek 250 ml słodkiej śmietany Pół kilograma białej parzonej kiełbasy Pół kilograma ziemniaków 150 g wędzonego boczku 3 cebule 3 łyżki masła Kilka suszonych grzybów lub pieczarek 5 średnich jajek 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie: Najpierw ponacinajcie kiełbasę – dzięki temu skóra nie popęka i nie odpadnie w trakcie gotowania! Cebule obierzcie i pokrójcie je drobno w kostkę. Rozpuśćcie na patelni 3 łyżki masła i podsmażcie pokrojoną cebulę. Wlejcie dwa litry wody do dużego garnka. Dodajcie ponacinaną kiełbasę, pokruszone grzyby, podsmażoną cebulę oraz 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, sól i pieprz. Zagotujcie i gotujcie przez 20 minut. Po tym czasie wyjmijcie z garnka kiełbasę i wlejcie zakwas na żurek. Gdy się zagotuje, gotujcie przez 10 minut. Zabielcie śmietaną i zdejmijcie garnek z gazu. Obierzcie ziemniaki, pokrójcie w dużą kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie. Kiedy będą już miękkie, włóżcie je do garnka z żurkiem. Ugotujcie jajka na twardo, a po ugotowaniu obierzcie ze skorupek i pokrójcie na...

Sposób Ewy Wachowicz na świątecznego karpia. Zamiast smażyć, zawińcie go w taki sposób
AdobeStock, ONS.pl
Newsy
Sposób Ewy Wachowicz na świątecznego karpia. Zamiast smażyć, zawińcie go w taki sposób
Jeśli znudził się wam tradycyjny sposób przyrządzania karpia, nie bójcie się eksperymentować w kuchni. Ewa Wachowicz zaprezentowała karpia w zupełnie nowej odsłonie - prostej i jednocześnie wyjątkowej.

Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać swoimi pomysłami na świąteczne dania. Wpadlibyście na to, że karpia można przygotować w taki sposób? Zapomnijcie o smażeniu go na patelni - w takiej wersji jest równie pyszny, choć smakuje nieco inaczej.  Pomysł Ewy Wachowicz na świątecznego karpia  W większości domów karpia jada się wyłącznie na święta i zwykle jest to ryba w panierce smażona na patelni. Niektórzy robią jeszcze karpia w galarecie, choć nie każdy przepada za tym przysmakiem. Ewa Wachowicz zaproponowała zupełnie nowy sposób na przyrządzenie karpia - chodzi mianowicie o… gołąbki! Taki rybny farsz z karpia zaskoczy was swoim smakiem. Koniecznie zróbcie do tych gołąbków sos grzybowy - pasuje do nich doskonale.  Przepis Ewy Wachowicz na gołąbki z karpiem Składniki: 2 filety z karpia bez skóry 1 cebula plastry boczku Ugotowane liście kapusty białej 1 łyżka masła klarowanego świeży koperek sok z 1 cytryny sól pieprz Na sos: garść suszonych grzybów pół szklanki śmietany 1 cebula 1 łyżka mąki 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz  Przygotowanie: Zalejcie grzyby wodą i odstawcie do namoczenia. By wyszły tak miękkie, jak świeże, powinny się moczyć nawet 4 godziny. Po tym czasie zagotujcie grzyby i gotujcie do miękkości. Liście kapusty wrzućcie do osolonej, wrzącej wody i gotujcie chwilę, a następnie wyjmijcie je z garnka i odstawcie, aż wystygną.  Pokrójcie cebulę w piórka, a świeży koperek umyjcie i podzielcie na gałązki.  Filety z karpia pokrójcie na kawałeczki i doprawcie solą oraz pieprzem z obu stron. Na koniec polejcie sokiem ze świeżo...

Dopiero z tym dodatkiem pierogi z kapustą i grzybami nabiorą prawdziwego smaku. To sekret Magdy Gessler
AdobeStock, ONS.pl
Newsy
Z tym dodatkiem pierogi z kapustą i grzybami nabiorą wspaniałego smaku. To sekret Magdy Gessler
Smakowite pierogi z kapustą i grzybami będą jeszcze lepsze, gdy dodacie do farszu ten 1 składnik. Poznajcie wskazówki Magdy Gessler na pyszne pierogi na Wigilię.

Święta absolutnie nie mogą się obyć bez tradycyjnych postnych pierogów z kapustą i grzybami. Jak zaznacza sama Magda Gessler, to danie to „wyzwolenie wigilijne”: – Wszyscy się modlą: niech karpi się skończy, a zaczną się pierogi - żartowała Magda Gessler na temat sytuacji przy każdym polskim wigilijnym stole. Żeby pierogi były udane, ważne jest nie tylko miękkie i cienkie ciasto, ale oczywiście również farsz. Poza suszonymi grzybami i kapustą, wzbogaćcie je jeszcze jednym składnikiem.  Trik na pierogi z kapustą i grzybami Magda podkreśla, że wigilijne pierogi z kapustą i grzybami nie mogą być jałowe i „byle jakie” - a takie często są, jeżeli kapusta nie jest dostatecznie kwaśna. Do tego koniecznie przyprawy w postaci pieprzu i kminku, najlepiej zmielonego w moździerzu. Ponadto, dodajcie do farszu jedną łyżkę miodu albo cukru - ciekawie przełamie kwasowość kapusty i jeszcze mocniej podkręci smak.  Przepis na pierogi z kapustą i grzybami Magdy Gessler Składniki: 500 g kapusty kiszonej sok z kapusty 1 cebula pół szklanki grzybów suszonych 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 3 goździki kminek olej lniany 1 łyżka miodu lipowego sól pieprz  Na ciasto: 300 g mąki 200 ml wody 30 g masła sól Przygotowanie: Zalejcie grzyby wodą i odstawcie na kilka godzin.  Cebulę obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę i zeszklijcie na patelni na oleju lnianym. Zagotujcie grzyby. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, podsmażoną cebulę oraz sól i pieprz. Gotujcie do miękkości i dodajcie szczyptę kminku. W osobnym garnku podgrzejcie kapustę wraz...

Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? To najgorsze, co można zrobić
Własne
Newsy
Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? To najgorsze, co można zrobić
Płukać kapustę kiszoną czy nie? Zanim zrobicie z niej bigos sprawdźcie, jak należy postępować z kiszoną kapustą.

Kiszona kapusta stanowi ważny składnik wielu polskich dań. Można z niej zrobić gołąbki lub dodać ją do białego barszczu i wielu innych dań. Oraz oczywiście zrobić z niej bigos! Zanim jednak przejdziecie do naszego przepisu na tradycyjny bigosik, zastanówmy się, czy kiszoną kapustę wolno płukać. Cel takiego działania jest wiadomy. Nieraz zdarzy się przecież, że kapusta kiszona jest zanadto kwaśna czy po prostu za słona. Wielu zadaje sobie pytanie - co w takich wypadkach czynić. Chociaż płukanie wydaje się jedynym ratunkiem, warto dwa razy przemyśleć takie działanie. Dlaczego? Sprawdźcie sami. Czy należy płukać kiszoną kapustę? Jako się rzekło, niektórzy dodając kapustę kiszoną do bigosu lub przyrządzając z niej surówkę, wcześniej płuczą ją w wodzie. A to błąd! Płukanie sprawi, że pozbędziecie się z kapusty większości witamin i składników odżywczych. Dlaczego? Wypłukanie kapusty kiszonej w wodzie sprawia, że z jej powierzchni zmywany są cenne bakterie kwasu mlekowego, czyli produkt fermentacji mlekowej, która zachodzi w każdej kiszonce. To właśnie kwas mlekowy odpowiada za wartościowe właściwości kapusty. Zapomnijcie więc o płukaniu raz na zawsze! Przepis na bigos z kiszonej kapusty Do przygotowania tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kg kiszonej kapusty Pół kilograma mięsa wieprzowego 200 g kiełbasy 30 g suszonych grzybów 1 cebula 1 jabłko 3 szklanki bulionu 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Kilka śliwek suszonych 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy Przygotowanie: Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili...