Po świętach wielkanocnych z pewnością wszystkim już przejadł się tradycyjny żurek z kiełbasą. Jeżeli jednak przepadacie za takimi aromatycznymi zupami, mamy dla was coś nowego. To przepis na białą, aromatyczną zupę z dodatkiem grzybów i warzyw. Podaje się ją z ziemniakami i jajkiem, podobnie jak żurek. Sprawdźcie, jak ją przygotować. 

Co to jest kulajda?

Pod tajemniczą nazwą „kulajda” kryje się bardzo popularna czeska potrawa. Można jej spróbować również w Polsce, a dokładniej na południowo-zachodnich terenach naszego kraju, blisko granicy z Czechami.

Kulajda z wyglądu nieco przypomina polski żurek. Ma jasny kolor, jest jednocześnie słodka i nieco kwaśna. Różni się od żurku brakiem zakwasu, oraz tym, że nie znajdziecie w niej kiełbasy - zamiast tego, do kulajdy dodaje się sporo pieczarek oraz suszonych grzybów, które nadają jej cały aromat.

Zobacz także:

Konieczny jest też dodatek jajka. Może być ugotowane na twardo, choć typową kulajdę podaje się z jajkiem w koszulce. Wypróbujcie poniższy przepis. 

Przepis na zupę kulajdę

Składniki:

  • 1 szklanka śmietany 18%

  • 5 ugotowanych jaj

  • 4 ziemniaki

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 1 pęczek koperku

  • garść suszonych grzybów

  • 400 g pieczarek

  • 2 łyżki mąki

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżka octu

  • 1 łyżeczka cukru

  • liście laurowe

  • ziele angielskie

  • kminek

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Zalejcie suszone grzyby ciepłą wodą i odstawcie na kilka godzin.

  2. Gdy grzyby już się namoczą, zostawcie je w tej wodzie, w której się moczyły i doprowadźcie do wrzenia. Dodajcie kilka kulek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, szczyptę soli i gotujcie przez 30 minut. 

  3. W osobnym, dużym garnku rozpuśćcie masło. Cebulę oraz pieczarki pokrójcie w kostkę i usmażcie.

  4. Zetrzyjcie obraną marchew na grubych oczkach, a ziemniaki pokrójcie w kostkę. Dodajcie do garnka z cebulą i pieczarkami. Wymieszajcie i smażcie jeszcze chwilę.

  5. Odcedźcie gotowane grzyby i pokrójcie drobno, a wodę wlejcie do dużego garnka z warzywami. Dodajcie grzyby i wymieszajcie.

  6. Gdy całość się zagotujcie, zmniejszcie ogień i gotujcie tak długo, aż ziemniaki zmiękną.

  7. Po tym czasie dodajcie przyprawy: kminek, sos sojowy oraz sól i pieprz.

  8. Na koniec do kubka wlejcie śmietanę wraz z octem, mąką i cukrem. Starannie wymieszajcie, aż mąka się rozpuści i znikną grudki.

  9. Tak zaprawioną śmietanę wlejcie do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Pod koniec wsypcie posiekany koperek. Smacznego!