
Po świętach wielkanocnych z pewnością wszystkim już przejadł się tradycyjny żurek z kiełbasą. Jeżeli jednak przepadacie za takimi aromatycznymi zupami, mamy dla was coś nowego. To przepis na białą, aromatyczną zupę z dodatkiem grzybów i warzyw. Podaje się ją z ziemniakami i jajkiem, podobnie jak żurek. Sprawdźcie, jak ją przygotować.
Co to jest kulajda?
Pod tajemniczą nazwą „kulajda” kryje się bardzo popularna czeska potrawa. Można jej spróbować również w Polsce, a dokładniej na południowo-zachodnich terenach naszego kraju, blisko granicy z Czechami.
Kulajda z wyglądu nieco przypomina polski żurek. Ma jasny kolor, jest jednocześnie słodka i nieco kwaśna. Różni się od żurku brakiem zakwasu, oraz tym, że nie znajdziecie w niej kiełbasy - zamiast tego, do kulajdy dodaje się sporo pieczarek oraz suszonych grzybów, które nadają jej cały aromat.
Konieczny jest też dodatek jajka. Może być ugotowane na twardo, choć typową kulajdę podaje się z jajkiem w koszulce. Wypróbujcie poniższy przepis.
Przepis na zupę kulajdę
Składniki:
-
1 szklanka śmietany 18%
-
5 ugotowanych jaj
-
4 ziemniaki
-
1 cebula
-
1 marchewka
-
1 pęczek koperku
-
garść suszonych grzybów
-
400 g pieczarek
-
2 łyżki mąki
-
2 łyżki masła
-
1 łyżka sosu sojowego
-
1 łyżka octu
-
1 łyżeczka cukru
-
liście laurowe
-
ziele angielskie
-
kminek
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Zalejcie suszone grzyby ciepłą wodą i odstawcie na kilka godzin.
-
Gdy grzyby już się namoczą, zostawcie je w tej wodzie, w której się moczyły i doprowadźcie do wrzenia. Dodajcie kilka kulek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, szczyptę soli i gotujcie przez 30 minut.
-
W osobnym, dużym garnku rozpuśćcie masło. Cebulę oraz pieczarki pokrójcie w kostkę i usmażcie.
-
Zetrzyjcie obraną marchew na grubych oczkach, a ziemniaki pokrójcie w kostkę. Dodajcie do garnka z cebulą i pieczarkami. Wymieszajcie i smażcie jeszcze chwilę.
-
Odcedźcie gotowane grzyby i pokrójcie drobno, a wodę wlejcie do dużego garnka z warzywami. Dodajcie grzyby i wymieszajcie.
-
Gdy całość się zagotujcie, zmniejszcie ogień i gotujcie tak długo, aż ziemniaki zmiękną.
-
Po tym czasie dodajcie przyprawy: kminek, sos sojowy oraz sól i pieprz.
-
Na koniec do kubka wlejcie śmietanę wraz z octem, mąką i cukrem. Starannie wymieszajcie, aż mąka się rozpuści i znikną grudki.
-
Tak zaprawioną śmietanę wlejcie do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Pod koniec wsypcie posiekany koperek. Smacznego!