
To co popularne i tanie, nie zawsze służy nam i naszym bliskim. Niektóre produkty warto wyeliminować z diety raz na zawsze.
Ostrzeżenia dotyczące żywności
Kontrolą jakości produktów i ich produkcji zajmuje się w Polsce Główny Inspektorat Sanitarny. Jeśli macie na uwadze swoje zdrowie, na pewno śledzicie oficjalne komunikaty podawane na stronach GIS-u. Nie wszystko jednak szkodzi wam pod względem procedur stosowanych przed jednostki kontrolujące żywność. Czasami wystarczy przyjrzeć się składowi kupowanych produktów, a odpowiedź nasunie się sama.
Produkty, które zwiększają ryzyko chorób
Produkty, które świetnie smakują i można z nich przygotować szybki posiłek, cieszą się ogromnym powodzeniem. Takim produktem są paluszki rybne, uwielbiane nie tylko przez dzieci. Czy ich spożywanie to dobry pomysł? Przyjrzyjmy się im trochę dokładniej.
Najlepsza dieta dla waszego zdrowia to ta, która jest oparta na naturalnych, nieprzetworzonych i pełnowartościowych produktach spożywczych. Nic z tego nie znajdziecie niestety w zazwyczaj smacznych paluszkach rybnych. Składają się głównie z marnej jakości fileta.
Gdyby tego było mało, faktycznej ryby z fileta jest w paluszkach rybnych minimum. Paluszki to produkt przetworzony i mrożony. Oznacza to jedynie, że najczęściej powstają z odpadów filetów rybnych, lub mielonego mięsa ryb. Mięso jest nie tylko mielone, ale i siekane, rozdrabniane i ponownie sklejane.
Rybny paluszek w formie serduszka lub kotlecika
Mielone mięso ryb jest typowym wyrobem garmażeryjnym. Niestety, jego skład bywa czasami wielką niewiadomą. Zmieleniu bywają poddawane również rybne odpady, takie jak skóra i ości. Możecie zasugerować się swoim samopoczuciem po ich jednorazowym zjedzeniu. Wasz żołądek da wam najtrafniejszą odpowiedź!
Kalorie, tłuszcz i zero właściwości odżywczych
Zero. Dokładnie tyle składników odżywczych można znaleźć w popularnych paluszkach rybnych. To, że ryby kojarzą się ze zdrowym trybem odżywiania, nie mówi nic o paluszkach. Zawierają one bowiem ogromne ilości szkodliwego tłuszczu, który jest zabójcą waszego zdrowia, z sercem na czele.
Jeśli macie w zwyczaju liczenie kalorii, przy paluszkach złapiecie się ze zdziwienia za głowę. Smażone paluszki rybne to nawet dwukrotność kaloryczna podana na opakowaniu. To ani trochę zdrowy i lekki posiłek. Niezdrowy tłuszcz w posiłkach zatruwa wasz organizm i zmusza wątrobę do dodatkowej pracy.
Wątpliwy skład paluszków rybnych
Niektóre paluszki rybne znanych producentów obsmażane są we fryturach otrzymanych z utwardzonych olejów roślinnych. To najgorszy dla naszego zdrowia rodzaj tłuszczu. Co jeszcze znajdziecie w paluszkach?
-
skrobię kukurydzianą;
-
substancje słodzące;
-
spulchniacze – np. E541;
-
regulatory kwasowości – np. E450;
-
stabilizatory – np. E452;
-
syntetyczne aromaty;
-
utwardzone tłuszcze trans;
-
barwniki.