Mrożonki
Pixabay/ElasticComputeFarm
Newsy

Macie w domu ten produkt? Natychmiast wyrzućcie go do kosza

To zazwyczaj pomysł na szybki i tani obiad. Dostaniemy go w każdym sklepie. Co gorsze, niektórzy podają to dzieciom!

To co popularne i tanie, nie zawsze służy nam i naszym bliskim. Niektóre produkty warto wyeliminować z diety raz na zawsze.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ostrzeżenia dotyczące żywności

Kontrolą jakości produktów i ich produkcji zajmuje się w Polsce Główny Inspektorat Sanitarny. Jeśli macie na uwadze swoje zdrowie, na pewno śledzicie oficjalne komunikaty podawane na stronach GIS-u. Nie wszystko jednak szkodzi wam pod względem procedur stosowanych przed jednostki kontrolujące żywność. Czasami wystarczy przyjrzeć się składowi kupowanych produktów, a odpowiedź nasunie się sama. 

Produkty, które zwiększają ryzyko chorób

Produkty, które świetnie smakują i można z nich przygotować szybki posiłek, cieszą się ogromnym powodzeniem. Takim produktem są paluszki rybne, uwielbiane nie tylko przez dzieci. Czy ich spożywanie to dobry pomysł? Przyjrzyjmy się im trochę dokładniej. 

Najlepsza dieta dla waszego zdrowia to ta, która jest oparta na naturalnych, nieprzetworzonych i pełnowartościowych produktach spożywczych.  Nic z tego nie znajdziecie  niestety w zazwyczaj smacznych paluszkach rybnych. Składają się głównie z marnej jakości fileta.

Gdyby tego było mało, faktycznej ryby z fileta jest w paluszkach rybnych minimum. Paluszki to produkt przetworzony i mrożony. Oznacza to jedynie, że najczęściej powstają z odpadów filetów rybnych, lub mielonego mięsa ryb. Mięso jest nie tylko mielone, ale i siekane, rozdrabniane i ponownie sklejane.

Rybny paluszek w formie serduszka lub kotlecika

Mielone mięso ryb jest typowym wyrobem garmażeryjnym. Niestety, jego skład bywa czasami wielką niewiadomą. Zmieleniu bywają poddawane również rybne odpady, takie jak skóra i ości. Możecie zasugerować się swoim samopoczuciem po ich jednorazowym zjedzeniu. Wasz żołądek da wam najtrafniejszą odpowiedź!

Kalorie, tłuszcz i zero właściwości odżywczych

Zero. Dokładnie tyle składników odżywczych można znaleźć w popularnych paluszkach rybnych. To, że ryby kojarzą się ze zdrowym trybem odżywiania, nie mówi nic o paluszkach. Zawierają one bowiem ogromne ilości szkodliwego tłuszczu, który jest zabójcą waszego zdrowia, z sercem na czele. 

Jeśli macie w zwyczaju liczenie kalorii, przy paluszkach złapiecie się ze zdziwienia za głowę. Smażone paluszki rybne to nawet dwukrotność kaloryczna podana na opakowaniu. To ani trochę zdrowy i lekki posiłek. Niezdrowy tłuszcz w posiłkach zatruwa wasz organizm i zmusza wątrobę do dodatkowej pracy.

Wątpliwy skład paluszków rybnych

Niektóre paluszki rybne znanych producentów obsmażane są we fryturach otrzymanych z utwardzonych olejów roślinnych. To najgorszy dla naszego zdrowia rodzaj tłuszczu. Co jeszcze znajdziecie w paluszkach?

  • skrobię kukurydzianą;

  • substancje słodzące;

  • spulchniacze – np. E541;

  • regulatory kwasowości – np. E450;

  • stabilizatory – np. E452;

  • syntetyczne aromaty;

  • utwardzone tłuszcze trans;

  • barwniki.

domowe paluszki rybne
Gotujmy.pl/misia5
Newsy
Domowe paluszki rybne są o wiele zdrowsze niż te kupowane. Dodajcie 1 składnik a będą obłędne w smaku
Paluszki rybne to dla wielu osób wspomnienie czasów dzieciństwa. Najczęściej były podawane z frytkami na obiad. Jednak przygotowanie ich samodzielnie w domu jest banalnie proste. Dodanie do nich jednego składnika sprawi, że będą przepyszne w smaku. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Wiele osób w okresie dzieciństwa unikało jedzenia ryb, gdyż niekoniecznie przemawiały do nich smakiem czy zapachem. Wówczas mamy często serwowały swoim pociechom gotowe paluszki rybne z półek sklepowych. To również było idealnym rozwiązaniem na szybki obiad. Jak się okazuje przyrządzenie domowej wersji paluszków rybnych jest dziecinnie proste.  Domowe paluszki rybne Samodzielne przyrządzenie paluszków rybnych w domowych warunkach, nie należy do skomplikowanych czynności. Warto przede wszystkim zaopatrzyć się w dobrej jakości rybę. Takie danie będzie zdecydowanie zdrowsze oraz bardziej wartościowe niż te ze sklepowych półek. Często gotowce są z dodatkiem zbędnych ulepszaczy, konserwantów i sztucznych barwników, które nie wpływają korzystnie na zdrowie. Sekretny składnik paluszków rybnych  Podczas przygotowywania ryby do smażenia, zazwyczaj wcześniej przyprawia się ją wybranymi przyprawami. Najczęściej jest to klasyczna sól oraz pieprz. Jednak, aby uzyskać niepowtarzalny smak dania, to warto wówczas zamienić zwykły pieprz na kolorowy. To on nada całej potrawie wyjątkowego aromatu. Taka zmiana jest zdecydowanie na plus. Zresztą mięso rybne zdecydowanie bardziej komponuje się z różnymi kolorowymi przyprawami. Przepis na paluszki rybne z kolorowym pieprzem Składniki: 3-4 filety miruny sól morska pieprz kolorowy 2 jajka mąka mleko panierka do ryb olej do smażenia Przygotowanie: Jeśli używacie mrożonej ryby to wyjmijcie ją odpowiednio wcześniej przed przygotowaniem, aby zdążyła się rozmrozić. Ułóżcie ją na kratce, aby nadmiar wody mógł swobodnie ściekać, a nie wsiąkać w mięso. Mirunę umyjcie pod ciepłą wodą, a następnie dokładnie osuszcie ją ręcznikiem papierowym. Filety...

Jecie te ryby? Przestańcie jak najszybciej. Zawierają duże ilości rtęci (2 źródła)
Adobe Stock
Newsy
Jecie te ryby? Przestańcie jak najszybciej. Zawierają duże ilości rtęci
Nie dość, że Polacy jedzą bardzo mało zdrowych ryb, kiedy już po nie sięgają, wybierają te najmniej wartościowe, a nawet… trujące! Jak je rozpoznać?

Ryby bogate są w zdrowe tłuszcze omega-3, które znane są z właściwości obniżających cholesterol. Wspomagają walkę z chorobami serca i nadciśnieniem, a także zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Ryby są także źródłem pełnowartościowego białka. Polacy jednak wciąż sięgają po nie znacznie rzadziej niż ich europejscy sąsiedzi. Przeciętny mieszkaniec Polski zjada zaledwie 13 kg ryb rocznie. Dla porównania, w Portugalii wynik ten wynosi 55,3 kg, w Hiszpanii 46,2 kg, a na Litwie – 44,7 kg. Na naszych talerzach najczęściej lądują mintaje, śledzie, makrele, dorsze i łososie, a także paluszki krabowe surimi. Te ostatnie są bardzo częstym składnikiem sałatek. Niestety ich skład ma niewiele wspólnego z prawdziwym krabem – zawiera zmielone mięso rybne, wodę, skrobię, sól, cukier, konserwanty oraz… ekstrakt z kraba. Które ryby mogą być niebezpieczne dla zdrowia? W rybach, po które często sięgają Polacy znajdują się spore ilości rtęci. Wśród tych najbardziej niebezpiecznych znajdziemy rybę maślaną, okonia, węgorza, płotki oraz dorsza. Najmniejszą ilość rtęci posiadają krewetki, małże, ostrygi, śledzie, mintaj, sardynki i świeży łosoś – jednak na pewno nie ten z zanieczyszczonego Bałtyku! Metale ciężkie, takie jak rtęć, najczęściej atakują organy odpowiedzialne właśnie za eliminację toksyn, czyli wątrobę czy nerki. Nierzadko zdarza się też, że mają one wpływ na mózg, kości czy mięśnie utrudniając syntezę białek. Eksperci twierdzą, że najbezpieczniej jest sięgać po ryby z Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego (Pacyfiku) lub z Morza Północnego. Najwięcej rtęci znajdziemy w długowiecznych dużych rybach oraz w rybach drapieżnych, które pożerają duże ilości mniejszych ryb.  Czy wszystkie ryby są zdrowe? Nie, chociaż nie jest to kwestia...

Inspekcja Jakości Handlowej skontrolowała sprzedawców ryb. Tych lepiej nie kupować
Adobe Stock
Newsy
Inspektorzy skontrolowali sprzedawców ryb. Wnioski są fatalne, tych ryb lepiej nie kupować
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w blisko czterdziestu sklepach, gdzie sprawdziła jakość sprzedawanych ryb. Wynik badań może szokować. Zobaczcie, których ryb unikać.

W ostatnim czasie, w kilkudziesięciu sklepach spożywczych kontrolę przeprowadziła Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Tym razem pod lupę trafiły mrożone ryby. Wynik przeprowadzonej kontroli Po przeprowadzonej kontroli Inspekcja Jakości Handlowej opublikowała obszerny raport. Jego wynik może zaskoczyć. Ze 178 partii, jakie podlegały kontroli, aż w 46 kontrolerzy wykryli nieprawidłowości. Wynikają one ze zbyt dużej ilości glazury na mrożonej rybie, co  jednocześnie przekłada się na zwiększoną ostateczną wagę produktu. Wielu producentów dodaje do płatów rybnych zbyt wiele wody, która stanowi dodatkowe obciążenie. Poza tym w tabeli wartości odżywczych były wpisane błędne dane.  Oszukane ryby  Kilkukrotne glazurowanie płatów rybnych to sposób działania producentów, którzy chcą zwiększyć wagę produktu poprzez dodanie wody. To nieuczciwy wobec konsumenta trik. Wówczas klient, zamiast kupować dobrej jakości rybę, inwestuje w zamrożoną wodę. Pozostałe wnioski z raportu Inspekcja Jakości Handlowej w ostatecznym raporcie zamieściła szereg innych uchybień, jakich dopatrzyła się w mrożonych produktach rybnych. Wśród nich są: stosowanie terminu „swojski” w nazwie wyrobu pochodzącego z przemysłowej produkcji brak w gotowych produktach informacji o zawartości substancji słodzącej brak wyszczególnienia w składzie produktu wszystkich wykorzystanych dodatków brak wyróżnienia składników alergennych brak informacji o warunkach oraz czasie przechowywania produktu po otwarciu. Apel do konsumentów Unikajcie mrożonych ryb ze zbyt wysokim połyskiem. To świadczy o sporej ilości wody. Nie należy również kupować produktów bez pełnego oznaczenia. Czytaj...

Jak smażyć rybę, żeby nie była w środku sucha? Nie zapomnijcie o jednej ważnej rzeczy. Bez niej się nie uda
Adobe Stock
Newsy
Jak smażyć rybę, żeby nie była w środku sucha? Nie zapomnijcie o 1 ważnej rzeczy. Bez niej się nie uda
Niemal wszystkie ryby charakteryzują się delikatnym mięsem. Zaraz dowiecie się, jak sprawić, by po wysmażeniu nadal były soczyste.

Smażenie ryby to tylko jeden z możliwych wariantów obróbki termicznej ryby. Oprócz tego pozostaje wam do wyboru także popularne pieczenie i gotowanie w wodzie i na parze. Te dwa ostatnie sposoby są używane znacznie rzadziej. Jednak wydaje się, że to świetne rozwiązanie dla osób na diecie niskotłuszczowej. Decyzja o tym, jak daną rybę powinno się przygotowywać, powinna wynikać głównie z tego, jaką rybą dysponujecie.  Jakie ryby powinno się panierować? Wróćmy do smażenia. Zasadniczo smażenie może odbywać się na dwa główne sposoby. A więc – w panierce i bez panierki. O tym czy rybę powinno się zapanierować decydują jej właściwości. Warto obtoczyć filety rybne w cieście naleśnikowym wtedy, gdy kupiliście w sklepie rybę chudą Do takich zalicza się m.in. solę, dorsza, morszczuka, sandacza, tilapię, mintaja, szczupaka, mirunę, pangę czy leszcza. Czy ryby tłuste należy panierować? Panierka lub otoczka z ciasta chroni chude rybie mięso przed wysuszeniem. Jeśli nie macie czasu na zrobienie ciasta naleśnikowego, wystarczy wam tradycyjny zestaw złożony z jajka, mąki i bułki tartej. Jednak jeżeli przyrządzacie na obiad rybą tłustszą, panierowanie jest zbędne. Tak będzie między innymi w przypadku smażenia łososia, makreli (oczywiście tej jeszcze nieuwędzonej) czy pstrąga tęczowego. Co zrobić z rybami, które zwyczajowo nie należą ani do grupy ryb tłustych, ani chudych? Wtedy decyzja należy do was i od okazu, który macie w lodówce. Kiedy wasz karp czy pstrąg wykazuje znamiona posiadania dużej ilości tłuszczu, lepiej odpuśćcie sobie jego panierowanie. Kiedy powinno się solić rybę podczas smażenia? Niezależnie od tego, czy panierujecie swoją rybę, czy też smażycie ją bez tego rodzaju dodatków, koniecznie musicie stosować się do kilku...