Macie w domu takie szklanki? Mają długą historię, obchodzą nawet urodziny
własne
Newsy

Macie w domu takie szklanki? Mają długą historię, obchodzą nawet swoje urodziny

Popularna szklanki z płaskimi ściankami mają ponad 400 lat historii. Nadal są produkowane. Można w nich pić zimne i gorące napoje. Macie je?

Dziś można je dostać w sklepach IKEA, ale także wielu innych punktach. Są produkowane na całym świecie. Wzór szklanki pochodzi z Rosji, a jej dzieje sięgają XVIII wieku i czasów Piotra I Wielkiego. Szklanka wyglądała w tych czasach trochę inaczej niż dziś. O tym rodzaju szklanki w ostatnich miesiącach słyszeliśmy dużo, za sprawą doniesień o przypadkach eksplodującego szkła. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pochodzenie szklanek z płaskimi bokami

Historycy twierdzą, że szklanki były używane w carskiej Rosji, w czasach Piotra I. To on nakazał produkcję swoich ulubionych szklanych naczyń. Z rozpowszechnieniem tego rodzaju szklanek wiąże się pewna historia.

Piotr I Wielki był władcą, który rozpoczął budowę rosyjskiej floty. Na statkach bujało i stojące na stołach szklanki często turlały się i rozbijały. Szklanki z płaskimi ściankami nie toczyły się po blacie i dzięki temu były trwalsze.

W czasach, w których pito głównie z naczyń drewnianych to, że na statkach pojawiły się szklanki, symbol zachodu i nowoczesności marynarze zawdzięczali właśnie Piotrowi Wielkiemu. Rosyjski car zapatrzony w europejskie nowinki, szczególnie upodobał sobie picie napojów w pionierskich i kruchych szklankach.

Zobacz także
Wasze dania stygną zaraz po nałożeniu na talerz? Zastosujcie trik prosto z najdroższych restauracji

Wasze dania stygną zaraz po nałożeniu na talerz? Zastosujcie trik prosto z najdroższych restauracji

Co najczęściej przygotowywano w prodiżu? Dzięki niemu nawet dania w PRL-u miały fantastyczny smak

Macie w domu prodiż? Sprawdźcie, dlaczego wciąż warto piec różne dania w tym PRL-owskim cacku

Jak produkowano szklanki w czasach Piotra I?

Zanim produkcja szklanek stała się masowa, i zaczęto je wytwarzać w dużych hutach szkła, były produkowane ręcznie. Wydmuchiwano szkło, wykorzystując do tego drewniane formy, przypominające beczki.

Z tego kształtu formy, wykonanej z wąskich deseczek, ścianki szklanki były płaskie. Pierwsze modele nie miały też obłego zakończenia. Ścianki były płaskie na całej wysokości, od dna, aż do góry. Pierwsza szklanka współczesnego modelu, czyli ta zakończona obłą ścianką, została wyprodukowana w Związku Radzieckim w 1943 roku, podczas II wojny światowej.

Szklanka nowego typu została zaprojektowana przez radziecką rzeźbiarkę, znaną polskim kinomanom ze słynnej rzeźby pt. Robotnik i kołchoźnica", widocznej na czołówkach filmów produkowanych przez wytwórnię Mosfilm. Rosjanie obchodzą nawet urodziny szklanki z płaskimi ściankami. Święto szklanki celebrowane jest 11 września.

Wybuchające szklanki IKEA

Na początku tego roku, głośna stała sprawa eksplodujących szklanek z płaskimi ściankami. Chodzi o szklanki ze szkła hartowanego Pekal, wytwarzane przez szwedzkiego producenta. Przypadków rozpryskujących się szklanek było przynajmniej 5.

Pękanie nie następowało pod wpływem zimnej czy wysokiej temperatury. Któryś z reklamujących szklanki klientów mówił o tym, że wyjmował naczynia z już zimnej zmywarki, gdy jedna z nich dosłownie wybuchła mu w rękach. Inna klientka zgłaszała, że nalała do szklanki ciepłe, ale nie gorące mleko, które następnie wypiła jej córka. Szklanka została odstawiona, po czym panie opuściły pomieszczenie, a chwilę potem usłyszały głośny huk. Okazało się, że to odstawiona szklanka rozprysła się na drobne kawałki.

Wybuchanie szklanek to może być efekt tzw. „samoistnego pękania szkła”. Dotyka to głównie szkła hartowanego. Jako powody dochodzenia do takich wypadków wskazywane są zmiany temperatury czy niedoskonałości podczas produkcji. Wada skutkująca wybuchem może się ujawnić nawet kilka lat od zakupu.

Obecnie szklanki nadal znajdują się w sprzedaży. 1 sztuka kosztuje 2 zł.

Źródło: Youtube/ Joe Monster, InPoland.pl

paprykarz przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Mamy tu fanów paprykarza szczecińskiego? Z łatwością zrobicie go sami w domu
Paprykarz to jeden z symboli PRLu. Jeżeli chcesz sobie przypomnieć jego smak, możesz go przygotować sama w domu! Wystarczy kilka składników.

Konserwa rybna z ryżem w sosie pomidorowym jest już tak popularną w Polsce przekąską, że została wpisana na listę produktów tradycyjnych! Smak paprykarza znany jest u nas od blisko 50 lat i choć koneserzy preferują oryginalny produkt z puszki, to z łatwością możecie sami zrobić paprykarza w domu! Afrykańskie korzenie polskiej konserwy Pierwszy paprykarz pojawił się w Polsce w latach 60. XX wieku. Polscy technolodzy pracujący na statkach u wybrzeży Afryki Zachodniej byli zachwyceni daniem spożywanym w okolicach Senegalu, które było bardzo podobne do naszego paprykarza. Ponieważ składniki konserwy były bardzo tanie (mięso było pozyskiwane ze ścinków przy produkcji ryb), paprykarz szczeciński z ogromnym powodzeniem natychmiast podbił PRL. Danie stało się bardzo popularne i szybko zaczęły powstawać wariacje na jego temat – używano mięsa z innych ryb lub dodawano kaszę zamiast ryżu. Dopiero w 2010 roku sprawa ta została uporządkowana prawnie i od tamtego czasu tylko oryginalny paprykarz szczeciński może nosić tę nazwę. W dodatku wówczas stał się polskim produktem tradycyjnym! Przepis na paprykarza szczecińskiego Paprykarz składa się z kilku łatwo dostępnych składników, a jego przygotowanie jest niezwykle proste, dlatego zachęcamy do przygotowania domowej wersji tego przysmaku. Do jej przygotowania potrzebujecie: 250 dag mięsa dowolnej wędzonej ryby. Polecamy wymieszać ze sobą różne gatunki – doskonale sprawdza się makrela, morszczuk i pstrąg. 1 woreczek (100 gram) białego ryżu 3 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pół szklanki bulionu 1 marchew 1 duża cebula 1 korzeń pietruszki 1 łyżka papryki słodkiej Pół łyżki papryki ostrej Sól Pieprz Przygotowanie Dokładnie obierz ryby ze skóry i ości, pozostawiając samo...

Chrupiący kurczak
Gotujmy.pl
Newsy
Zdradzamy sekret na chrupiącego kurczaka. Najlepsza marynata do mięs
Marynowanie to konserwowanie nie tylko przy użyciu octu. Same marynaty mają niewielką wartość odżywczą, ale ogromne walory smakowe! Zapraszamy po przepis na jedną z lepszych.

Marynować można różnego rodzaju mięso, jednak leżakowanie w przyprawach najbardziej lubi drób. To najpopularniejsze mięso na świecie. Marynata, którą chcemy wam zdradzić, jest uniwersalna i bardzo prosta do zrobienia.  Marynata do drobiu Nadaje się do całego drobiu, skrzydełek, udek i pałek z kurczaka . Dzięki niej wasz przyrządzony w domu kurczak będzie soczysty i chrupiący. Wystarczy kwadrans, żeby ją przygotować, a potrzebne produkty macie najprawdopodobniej w lodówce! Składniki marynaty: 4 łyżki delikatnej oliwy z oliwek 2 płaskie łyżki musztardy np. delikatesowej 5 średnich ząbków czosnku 4 łyżki soku z cytryny 1 łyżka płynnego miodu lub np. syropu klonowego garść posiekanych ziół np. rozmaryn, oregano, czy tymianek po płaskiej łyżce słodkiej papryki i soli po płaskiej łyżeczce pieprzu i ostrej papryki Kalorie w marynacie Kaloryczność marynaty to około 500 kalorii, a jej pojemność to średniej wielkości szklanka (250 ml). Proporcja ze składników wyżej starczy do obłożenia całego kurczaka lub też do 1,5 kilograma piersi, udek, pałek, czy skrzydełek z kurczaka.  Jak zrobić marynatę do kurczaka? Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę bezpośrednio do miseczki. Wyciskamy również cztery łyżki soku z cytryny lub limonki. Jeśli zamienicie mięso na kaczkę lub indyka, równie dobrze sprawdzi się kilka łyżek soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy. Przygotowujemy po płaskiej łyżce słodkiej papryki oraz soli. Do tego jeszcze po płaskiej łyżeczce pieprzu i ostrej papryki. Siekamy drobno pół gałązki świeżego rozmarynu. Zamiast rozmarynu można użyć oregano lub tymianku.  Do miseczki z sokiem z cytryny i czosnkiem wrzucamy wszystkie...

Jakub Piątkowski
AdobeStock
Newsy
Porównał kobietę do... „brudnej szklanki”! To video z księdzem to prawdziwy hit sieci!
Młodzi księża idą z duchem czasu i teraz głoszą słowo Boże w sieci. Jednak ten kapłan posunął się nieco za daleko!

Kościół w Polsce ostatnio nie ma łatwo! Skandale dotyczące księży, kardynałów, a nawet samego papieża zdecydowanie nie wpływają na budowanie pozytywnego wizerunku Kościoła. Swoją cegiełkę do panującego obecnie zamieszania dorzucił ksiądz, który w filmiku udostępnionym w sieci pomysłowo porównywał kobiety do… brudnych szklanek. Promocja wiary na TikToku? TikTok to bijące rekordy popularności medium społecznościowe. Pierwotne założenie twórców aplikacji było takie, że użytkownicy mogą na ten platformie dzielić się z innymi filmikami, na których tańczą do różnych utworów. Początkowo z TikToka korzystały głównie dzieci, jednak ponieważ aplikacja stała się bardzo popularna również wśród starszej widowni, możemy znaleźć tam profile znanych polskich gwiazd, YouTuberów i influencerów. Swoich sił próbują także… księża! Pewien młody ksiądz, Jakub Piątkowski, postanowił spróbować za pomocą TikToka zachęcać młodych ludzi do chodzenia do Kościoła. Ostatnio dużym zainteresowaniem cieszy się jego filmik, na którym w dość osobliwy sposób tłumaczy zasadność wstrzemięźliwości seksualnej przed ślubem. Kobieta jak "brudna szklanka"? Ksiądz Jakub w swoim filmiku na TikToku trzymając szklankę ,mówi: Szklanka. Kiedyś była pełna, teraz już jest pusta, troszkę brudna. Wiele osób z niej piło. Chcesz się napić? Prawdopodobnie nie. Mówię to dlatego, gdyż pod ostatnim filmikiem niektóre osoby pytały mnie, co sądzę o tej dziewczynie, która na TikToku chwali się swoją czystością przed ślubem. Ona też jest szklanką, ale czystą i pełną. Z tej szklanki piło wielu, zostawili coś po sobie i jest pusta. – stwierdził. Dalej kontynuuje swoje przemyślenia: A ta...

Ciasto wiewiórka
Gotujymy.pl/Katarzyna J.
Newsy
Obłędnie dobre ciasto dla miłośników bakalii - słynna Wiewiórka z tego przepisu jest najlepsza
Idealny deser do kawy lub herbaty? Ciasto szybkie i łatwe do przygotowania. Odpowiedź może być tylko jedna - Wiewiórka.

Zdaje się, że jesień poszła w niepamięć. Jednak z sentymentu do niej, warto zrobić coś prostego, słodkiego i z łatwo dostępnych składników. Ciasto Wiewiórka to kwintesencja złotej pory roku, które zrobi furorę na waszych stołach.  Jabłka, cynamon, orzechy i rodzynki Połączenie smaków momentami może zaskakiwać. Często bowiem gotujemy na zasadzie sprzątania lodówki. W tym przypadku jabłka, cynamon, orzechy i rodzynki spotykają się w jednym cieście. Niektórzy pamiętają je z dzieciństwa, inni robią je z zachwytem do dziś.  Przepis na to ciasto bywał obowiązkową pozycją w każdym zeszycie z przepisami kucharskimi. Niekiedy właśnie na tym cieście amatorzy gotowania uczą się piec. Wiewiórka to prawdziwie sentymentalna podróż, szalenie prosta w wykonaniu! Suszone owoce Suszone owoce służą jako idealna baza pod wszelkiego rodzaju ciasta. To te owoce, z których większość pierwotnej zawartości wody została usunięta naturalnie, poprzez suszenie na słońcu lub za pomocą specjalistycznych suszarek lub odwadniaczy. Tego typu owoce mają długą tradycję stosowania. Są cenione ze względu na słodki smak, wartość odżywczą oraz długi okres przydatności do spożycia. Obecnie spożycie suszonych owoców jest powszechne. Popularne owoce, pochodzące z suszenia, to m.in.: rodzynki, śliwki, figi, morele, brzoskwinie, jabłka czy gruszki. Niektóre produkty sprzedawane jako suszone owoce, takie jak papaja, kiwi i ananasy są jednak najczęściej kandyzowanymi owocami, konserwowanymi poprzez smażenie w słodkim syropie. Ciasto z bakaliami Nie wszystkie owoce w sezonie jesienno-zimowym smakują nam równie dobrze. Nie wszystkie są również dostępne. Z suszonymi owocami nie ma takiego problemu. Dostaniemy je o każdej porze roku. Składniki na ciasto...