Macie ten objaw po jedzeniu? To może być oznaka raka jelita
AdobeStock
Newsy

Macie ten objaw po jedzeniu? To może być oznaka raka jelita

Po zjedzeniu posiłku pojawia się u was ten charakterystyczny objaw? Lepiej go nie lekceważcie.

Rak jelit jest jednym z najczęstszych nowotworów w Polsce. Mimo iż przez dłuższy czas rozwija się w utajeniu i nie daje jakichkolwiek objawów, to daje pewien charakterystyczny symptom, który często jest bagatelizowany. Są nim wzdęcia. Na co jeszcze należy zwrócić szczególną uwagę?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Charakterystyczny objaw raka jelit

Według najnowszych danych Krajowego Rejestru Nowotworów, w 2017 roku w Polsce na raka jelita grubego zachorowało 5073 kobiet oraz 5832 mężczyzn. Choroba ta dotyka najczęściej pacjentów po 60-tce, ale z roku na rok przybywa również o wiele młodszych pacjentów.

Badania wykazały, że istnieje znaczne opóźnienie między momentem, w którym ludzie po raz pierwszy zauważą oznaki raka jelita grubego, a jego faktycznym rozpoznaniem. To opóźnienie może spowodować dalsze rozprzestrzenianie się raka na okrężnicę, co zmniejsza szanse na skuteczne leczenie.

Jeżeli po jedzeniu zwykle pojawiają się u was wzdęcia, którym towarzyszy ból w dolnej części brzucha i dyskomfort, mogą być one objawem raka jelit. Jeśli sytuacja ta utrzymuje się dłużej niż miesiąc, konieczna jest wizyta u lekarza.

Zobacz także
FB: Dokucza wam wzdęty brzuch, niestrawność, gazy? Lekarstwo macie na półce z herbatami SEO: Lubicie pić miętę? To naturalne lekarstwo na wzdęty brzuch, niestrawność, gaz

Lubicie pić miętę? To naturalne lekarstwo na wzdęty brzuch, niestrawność, gazy

Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar natury

Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar

Pozostałe objawy raka jelit

Do innych objawów tego stanu należy również zaliczyć:

  • utratę apetytu,
  • chudnięcie bez wyraźnej przyczyny (co najmniej 5% masy ciała w okresie od sześciu do 12 miesięcy),
  • luźne stolce lub trudności z oddawaniem stolca,
  • krew w kale,
  • biegunkę,
  • nudności,
  • wymioty,
  • niewyjaśnione zmęczenie.

Jeśli gazy i wzdęcia są związane z rakiem okrężnicy, zwykle są to późne objawy. Wzdęcia mogą również wystąpić w wyniku rozprzestrzeniania się raka do pobliskich węzłów chłonnych.

Nie każde wzdęcie jest oznaką raka jelit

Nie każde wzdęcie brzucha po jedzeniu musi być od razu oznaką raka jelit. Bardzo często winowajcami są czynniki dietetyczne, na przykład napoje gazowane, produkty mleczne i produkty bogate w błonnik oraz zaburzenia trawienia (na przykład nieswoiste zapalenie jelit).

Źródło: verywellhealth.com, abczdrowie.pl

produkty które źle wpływają na jelita
Adobe Stock
Newsy
Te pokarmy niszczą wasze jelita. Na pewno większość macie w swojej kuchni
Właściwie funkcjonujące jelita to podstawa zdrowego organizmu i dobrego samopoczucia, eksperci nie mają co do tego wątpliwości. Niestety, w codziennej diecie większości Polaków nie brakuje produktów, które szczególnie szkodzą temu fragmentowi przewodu pokarmowego. Lepiej ich unikajcie!

Jelito cienkie Jelito cienkie to najdłuższy odcinek przewodu pokarmowego. W organizmie dorosłego człowieka może osiągać nawet 6 metrów! To bardzo ważny element waszego organizmu. To właśnie dzięki niemu cenne składniki odżywcze ze spożywanych pokarmów są wchłaniane do krwioobiegu, rozprowadzane po organizmie, a następnie wykorzystywane do różnych procesów życiowych. Jelito grube Z kolei jelito grube to ostatni odcinek ludzkiego układu pokarmowego. To właśnie w nim resztki niestrawionego jedzenia przybierają formę kału, a następnie są wydalane z organizmu. Na tym jednak nie koniec. Jelito grube jest w stanie odzyskać nawet do 90 proc. wody z pożywienia, które do niego dociera, ale również nieco elektrolitów i soli mineralnych. Nie ulega więc wątpliwości, że o jelita trzeba dbać. To one odpowiadają za prawidłowego funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Niestety, w polskiej kuchni istnieją pokarmy, które spożywane w dużych ilościach mogą wpływać na nie bardzo negatywnie. Szkodliwa wieprzowina Najpopularniejszym czerwonym mięsem w Polsce jest oczywiście wieprzowina. Niestety, jej regularne spożywanie, szczególnie w postaci smażonej lub grillowanej, zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Eksperci apelują, by jeść ją stosunkowo rzadko. Zamiast wieprzowiny do diety warto włączyć ryby oraz białe mięso, najlepiej z indyka lub kury. Niebezpieczny cukier dla jelit Cukier, bez względu na jego rodzaj, stanowi pożywkę dla złych bakterii, drożdży oraz grzybów. Regularnie spożywane powodują wzdęcia oraz zaburzenia trawienia, które mogą prowadzić nawet do ostrego zapalenia jelit. Dodawanie go codziennie do herbaty czy kawy nie jest dobrym pomysłem. Ciężkostrawny czosnek i cebula Choć czosnek i cebulę dodaje się niemal do każdego dania w polskiej kuchni, w...

Rak szyjki macicy objawy
AdobeStock
Zdrowie
Każdego roku choruje na nią nawet 3 tysiące kobiet. Pierwszych objawów choroby nie wolno lekceważyć
Obfite miesiączki, ból miednicy, nieprawidłowa praca jelit i nerek, a nawet nieprzyjemny zapach śluzu szyjkowego, to tylko niektóre objawy mogące zwiastować poważną chorobę.

Wśród najczęściej diagnozowanych nowotworów ginekologicznych u kobiet, zaraz po raku piersi i jajnika, wymienia się raka szyjki macicy. Każdego roku w Polsce choroba dotyka nawet trzy tysiące z nich. Pod tym względem zajmujemy pierwsze miejsce w Europie. Choć liczba zgonów spowodowanych schorzeniem wolno lecz sukcesywnie maleje, jej pierwszych objawów nie należy lekceważyć .  Groźne objawy Rak szyjki macicy, w przypadku kobiet będących w okresie przedmenopauzalnym, najczęściej przejawia się poprzez krwawienia między miesiączkami, ale również po stosunku. Zbyt obfite miesiączki także mogą napawać niepokojem. Jest to wczesne stadium, które przy braku badań profilaktycznych będzie po cichu się rozwijać. Z kolei pacjentki, u których diagnozowany jest rak szyjki macicy w postaci zaawansowanej często skarżą się na nieprawidłowości w pracy jelit i nerek spowodowane zablokowaniem odpływu moczu. Odczuwają one również silny ból w podbrzuszu, obrzęk kończyn dolnych, ból miednicy, a nawet nieprzyjemny zapach śluzu szyjowego. Przyczyny Nowotwór szyjki macicy powstaje na skutek długotrwałego zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego HPV. Ten przenoszony jest drogą płciową. Najbardziej narażone są na niego kobiety, które wcześnie rozpoczęły współżycie i często zmieniają partnerów. W grupie ryzyka znajdują się również osoby po wielu porodach, stosujące doustną antykoncepcję hormonalną, czy palące papierosy. Wyścig z czasem Nie jest tajemnicą, że w przypadku chorób onkologicznych czas odgrywa ogromną rolę. Im szybciej pacjentka zostanie zdiagnozowana i rozpocznie leczenie, tym większe ma szanse na powrót do zdrowia.  Szacuje się, że w przypadku przedinwazyjnego stadium raka szyjki macicy wyleczonych zostaje...

Świąteczny stół
Pixabay/Andypoland
Newsy
Dodaj to do świątecznych potraw i zapomnij o niestrawności. Ból brzucha już nie zepsuje ci świąt
Świąteczne jedzenie, jakkolwiek smaczne, nie ułatwia pracy naszemu układowi pokarmowemu. Na tłuste i ciężkostrawne potrawy są jednak sposoby. Podpowiadamy jakie!

Już niebawem usiądziemy do świątecznego stołu, na którym znajdą się uszka z grzybami, kapusta wigilijna, smażony karp i cała paleta lukrowanych ciast. Jak zaoszczędzić organizmowi problemów z trawieniem ciężkich potraw? Nie jest tajemnicą, że 12 potraw na Boże Narodzenie nie należy do najlżejszych dla naszego żołądka. Kapusta, grzyby i duża ilość słodkości powodują, że brzuch ma do zrobienia kawał pracy. Po świętach najczęściej tyjemy albo odczuwamy niestrawność . Objawy niestrawności Nieprzyjemnych objawów przejedzenia lub spożycia ciężkich potraw jest co najmniej kilka. Gwarantujemy, że rozpoznacie je bez pudła. Sygnały świadczące o tym, że nasz organizm ma problemy z trawieniem świątecznych specjałów to nawracające bóle brzucha, pieczenie w żołądku, zgaga czy wzdęcia. Aby uniknąć podobnych dolegliwości, wystarczy dodać do potraw 5 powszechnie znanych składników. Kminek Nasi przodkowie potrafili pomagać sobie w naturalny sposób. Już w średniowieczu dodawali do potraw te niepozornymi ziarenka, które działają na tłuste i ciężkostrawne potrawy. Mowa o kminku, który wzbogaca walory smakowe kapusty, ale przede wszystkim pomaga na dolegliwości żołądkowe. Przyprawa poprawi  trawienie, regulując przy tym przemianę materii i działając na jelita rozkurczowo . Jałowiec Jałowiec można z powodzeniem dodać do bigosu oraz pieczonych wędlin. Jest niezwykle aromatyczny i ma wyjątkowe właściwości lecznicze. To bardzo popularny krzew, który występuje w Polsce w dużym natężeniu. Dodany do przygotowywanych potraw skutecznie wspomaga trawienie i ułatwia wydzielanie szkodliwych produktów przemiany materii . Jest silnie moczopędny. Rozmaryn To jedna z przypraw, której smak i aromat jest nie do podrobienia. Oprócz...

siemię lniane
AdobeStock
Newsy
Działa antynowotworowo, a kosztuje grosze. Warto jeść go codziennie
Profilaktyka przeciwnowotworowa jest bardzo ważna. Należy się regularnie badać oraz wdrożyć do swojej diety produkty, które obniżą ryzyko rozwoju raka. Jeden z nich pewnie masz w swojej kuchni - powinniście codziennie go spożywać!

Coraz popularniejsze są produkty z tzw. grupy „superfoods”. To jedzenie, które jest najczęściej bardzo tanie i ma szereg prozdrowotnych właściwości. Zalicza się do nich jarmuż, żurawinę, miód, dynię, a także… siemię lniane! Sprawdźcie, do czego można je wykorzystać i w jaki sposób wpływa ono na wasz organizm. Właściwości siemienia lnianego Siemię lniane ma postać małych, płaskich nasion lnu. Zalane wodą pęcznieją i tworzą charakterystyczny śluz, dlatego można się spotkać z określeniem „glutek” lub „kisiel z siemienia”. Co czyni siemię tak wyjątkowym? Okazuje się, że nasiona zawierają ogromne ilości błonnika – jedna łyżka zawiera go aż 3 gramy, co odpowiada 1/10 dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka. Z tego powodu siemię lniane jest bardzo polecane osobom mającym problemy z zaparciami, ponieważ regularne spożywanie nasion świetnie reguluje pracę układu pokarmowego. Pomaga zmniejszyć cholesterol Przeprowadzono badanie, w którym wybrana grupa osób przez pewien czas spożywała napój z dodatkiem siemienia lnianego. Okazało się, że poziom cholesterolu u tych osób znacznie się obniżył, a ich organizm wydalał więcej tłuszczu niż normalnie. W innym badaniu nasiona lnu zmniejszyły ciśnienie krwi u badanych. Obniża ryzyko rozwoju nowotworów Siemię lniane zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów hormonozależnych, takich jak: Rak jajnika Rak piersi Rak jelita grubego Rak prostaty Wszystko dzięki zawartemu w nasionach kwasowi tłuszowemu ALA. Ogranicza on rozwój guzów nowotworowych i komórek rakowych. Choć najczęściej nowotwory hormonozależne występują u kobiet, to mężczyźni również powinni włączyć do swojej diety siemię lniane, ponieważ są oni zagrożeni rakiem prostaty....