Macie ten objaw po jedzeniu? To może być oznaka raka jelita
AdobeStock
Newsy

Macie ten objaw po jedzeniu? To może być oznaka raka jelita

Po zjedzeniu posiłku pojawia się u was ten charakterystyczny objaw? Lepiej go nie lekceważcie.

Rak jelit jest jednym z najczęstszych nowotworów w Polsce. Mimo iż przez dłuższy czas rozwija się w utajeniu i nie daje jakichkolwiek objawów, to daje pewien charakterystyczny symptom, który często jest bagatelizowany. Są nim wzdęcia. Na co jeszcze należy zwrócić szczególną uwagę?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Charakterystyczny objaw raka jelit

Według najnowszych danych Krajowego Rejestru Nowotworów, w 2017 roku w Polsce na raka jelita grubego zachorowało 5073 kobiet oraz 5832 mężczyzn. Choroba ta dotyka najczęściej pacjentów po 60-tce, ale z roku na rok przybywa również o wiele młodszych pacjentów.

Badania wykazały, że istnieje znaczne opóźnienie między momentem, w którym ludzie po raz pierwszy zauważą oznaki raka jelita grubego, a jego faktycznym rozpoznaniem. To opóźnienie może spowodować dalsze rozprzestrzenianie się raka na okrężnicę, co zmniejsza szanse na skuteczne leczenie.

Jeżeli po jedzeniu zwykle pojawiają się u was wzdęcia, którym towarzyszy ból w dolnej części brzucha i dyskomfort, mogą być one objawem raka jelit. Jeśli sytuacja ta utrzymuje się dłużej niż miesiąc, konieczna jest wizyta u lekarza.

Zobacz także
FB: Dokucza wam wzdęty brzuch, niestrawność, gazy? Lekarstwo macie na półce z herbatami SEO: Lubicie pić miętę? To naturalne lekarstwo na wzdęty brzuch, niestrawność, gaz

Dokucza wam wzdęty brzuch, niestrawność, gazy? Ratunek znajdziecie na półce z herbatami 

Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar natury

Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar

Pozostałe objawy raka jelit

Do innych objawów tego stanu należy również zaliczyć:

  • utratę apetytu,
  • chudnięcie bez wyraźnej przyczyny (co najmniej 5% masy ciała w okresie od sześciu do 12 miesięcy),
  • luźne stolce lub trudności z oddawaniem stolca,
  • krew w kale,
  • biegunkę,
  • nudności,
  • wymioty,
  • niewyjaśnione zmęczenie.

Jeśli gazy i wzdęcia są związane z rakiem okrężnicy, zwykle są to późne objawy. Wzdęcia mogą również wystąpić w wyniku rozprzestrzeniania się raka do pobliskich węzłów chłonnych.

Nie każde wzdęcie jest oznaką raka jelit

Nie każde wzdęcie brzucha po jedzeniu musi być od razu oznaką raka jelit. Bardzo często winowajcami są czynniki dietetyczne, na przykład napoje gazowane, produkty mleczne i produkty bogate w błonnik oraz zaburzenia trawienia (na przykład nieswoiste zapalenie jelit).

Źródło: verywellhealth.com, abczdrowie.pl

Po jedzeniu boli was żołądek? Oto … możliwych przyczyn
AdobeStock
Newsy
Po jedzeniu boli was żołądek? Poznajcie możliwe przyczyny
Po zjedzeniu posiłku zaraz dokucza wam ból brzucha? Sprawdźcie, co może być tego przyczyną.

Ból brzucha po jedzeniu może być oznaką zjedzenia czegoś nieodpowiedniego, ale może również być symptomem poważniejszego problemu zdrowotnego. Jakie są najczęstsze przyczyny bólu brzucha po jedzeniu? Przyczyny bólu brzucha po jedzeniu Istnieje wiele różnych przyczyn bólu brzucha po jedzeniu. Oto niektóre z nich: Przejadanie się i zbyt szybkie jedzenie. Ból żołądka jest często spowodowany zbyt szybkim spożywaniem jedzenia. Dlatego jedząc posiłek przeżuwajcie go powoli, kęs po kęsie i nigdzie się nie spieszcie. Wrzody żołądka. Wrzód żołądka to ubytek błony śluzowej, który rozwija się na wyściółce żołądka. Stan ten powoduje piekący ból w środku żołądka. Kamienie żółciowe. Kamienie żółciowe to twarde kawałki, które tworzą się w woreczku żółciowym. Jeśli zablokują one przewód żółciowy i spowodują jego niedrożność, mogą powodować ostry, nagły ból. Nadczynność tarczycy. Nadczynność tarczycy to stan, który może powodować problemy zdrowotne, które mogą wpływać na kości, mięśnie i serce. Jednym z objawów nadczynności tarczycy jest ból brzucha i biegunka. Stres. Stres także może powodować ból brzucha, ponieważ może powodować napięcie mięśni, co może powodować ból lub dyskomfort w żołądku. Dlatego pamiętajcie, by tuż przed jedzeniem wziąć kilka powolnych, głębokich wdechów i wydechów, aby rozluźnić mięśnie. Nietolerancje pokarmowe. Statystyki pokazują, że prawie 20% populacji ma nietolerancję lub wrażliwość na niektóre pokarmy. Ból i skurcze żołądka są częstymi objawami nietolerancji pokarmowych lub wrażliwości, które często są związane z nabiałem, glutenem, orzechami, drożdżami i pomidorami....

Dokuczają wam wzdęcia i ból brzucha? Usuńcie te nieoczywiste produkty z diety
AdobeStock
Newsy
Dokuczają wam wzdęcia i ból brzucha? Usuńcie te nieoczywiste produkty z diety
Jeżeli nieustannie boli was brzuch i macie problem ze wzdęciami, przyczyna najpewniej tkwi w waszej diecie. Sprawdźcie, czego powinno się unikać.

Często ciągłe bóle brzucha i wzdęcia są objawem nietolerancji pokarmowej lub IBS – zespołu jelita drażliwego. To choroba, która dotyka coraz więcej osób, a jej objawy są naprawdę uciążliwe. By je złagodzić, należy wykluczyć niektóre produkty ze swojej diety. Zespół jelita drażliwego – co to jest? Zespół jelita drażliwego (IBS) to jedna z chorób układu pokarmowego. Zamiennie stosuje się nazwę nerwicy jelit ze względu na to, że często choroba jest wywoływana przez nadmierny stres, ale także wielokrotne infekcje układu pokarmowego. Objawy przy zespole jelita drażliwego Najczęstsze objawy zespołu jelita drażliwego to: Biegunka Zaparcia Ból brzucha Wzdęcia Bóle głowy Osłabienie Problemy z koncentracją Niepokój Depresja Rozdrażnienie Przetworzone jedzenie a wzdęcia Przy leczeniu zespołu jelita drażliwego bardzo ważna jest odpowiednia dieta. Część produktów może wzmacniać nieprzyjemne objawy, dlatego należy dowiedzieć się, czego powinno się unikać. Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego koniecznie powinny zrezygnować z jedzenia przetworzonej żywności, czyli np. chipsów, paluszków, płatków śniadaniowych, ciastek, wafelków, batoników, a także konserw mięsnych, pasztetów czy parówek. Przetworzone jedzenie to takie, które zostało poddane obróbce technologicznej, podczas której dodano do żywności barwniki, aromaty czy konserwanty. Wszystkie te składniki mogą podrażniać układ pokarmowy i powodować wzdęcia, dlatego jeśli cierpicie na te objawy, postawcie tylko na świeże jedzenie. Nabiał i ból brzucha Kolejnym produktem, który często odpowiada za uciążliwe wzdęcia oraz ból brzucha jest nabiał. Wiele osób...

Przypaliliście schabowego? Sprawdźcie czy można jeść przypalone jedzenie
AdobeStock
Newsy
Przypaliliście kurczaka? Sprawdźcie, czy można jeść przypalone jedzenie
Większości z nas zdarzyło się kiedyś przypalić jedzenie. Czy można jeszcze je zjeść? Sprawdźcie.

Przypalone jedzenie to zmora każdego kucharza. Wystarczy chwila zapomnienia lub nieodpowiednie odmierzenie czasu pieczenia i w całej naszej kuchni czuć swąd spalenizny. Czy spalone jedzenie nadaje się już tylko do kosza? Czy można je jeszcze uratować i zjeść? Czy można jeść przypalone jedzenie? Jedzenie przypalonego jedzenia nie jest zbyt dobrym pomysłem, ponieważ czarny nalot na jedzeniu jest oznaką tego, że w naszym pożywieniu pojawił się bardzo groźny dla zdrowia związek o nazwie akrylamid. Akrylamid jest związkiem powszechnie stosowanym do produkcji różnych produktów, takich jak tkaniny, barwniki, kosmetyki, przybory toaletowe, papiery i tekstylia. Związek ten może również tworzyć się w produktach skrobiowych podczas gotowania w wysokiej temperaturze. Jest to spowodowane reakcją chemiczną między białkami i cukrami, która nadaje gotowanym potrawom ciemny kolor i charakterystyczny gorzki smak. Pokarmowy akrylamid znajduje się w różnych składnikach, w tym w potrawach smażonych i pieczonych, które zbyt długo trzymaliśmy na patelni, grillu lub w piekarniku. Im bardziej przypalone jest nasze danie, tym więcej prawdopodobnie zawiera akrylamidu. Jak szkodliwy jest akrylamid? Akryloamid w diecie został powiązany z kilkoma negatywnymi zjawiskami zdrowotnymi, w tym z rakiem. Jedzenie przypalonego jedzenia nie jest ani smaczne ani zdrowe. Nie oznacza to jednak, że musicie od razu wyrzucić je do kosza. Jeśli przypaliliście tosta, kurczaka lub kotleta schabowego, usuńcie przypaloną część i zjedzcie resztę swojego dania. Nie zjadajcie jednak nigdy przypalonego mięsa, ponieważ regularne spożywanie takich produktów zwiększa ryzyko zachorowania na raka. W 1994 roku Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem sklasyfikowała akrylamid jako prawdopodobny czynnik rakotwórczy u ludzi. Wiele...

produkty które źle wpływają na jelita
Adobe Stock
Newsy
Te pokarmy niszczą wasze jelita. Na pewno większość macie w swojej kuchni
Właściwie funkcjonujące jelita to podstawa zdrowego organizmu i dobrego samopoczucia, eksperci nie mają co do tego wątpliwości. Niestety, w codziennej diecie większości Polaków nie brakuje produktów, które szczególnie szkodzą temu fragmentowi przewodu pokarmowego. Lepiej ich unikajcie!

Jelito cienkie Jelito cienkie to najdłuższy odcinek przewodu pokarmowego. W organizmie dorosłego człowieka może osiągać nawet 6 metrów! To bardzo ważny element waszego organizmu. To właśnie dzięki niemu cenne składniki odżywcze ze spożywanych pokarmów są wchłaniane do krwioobiegu, rozprowadzane po organizmie, a następnie wykorzystywane do różnych procesów życiowych. Jelito grube Z kolei jelito grube to ostatni odcinek ludzkiego układu pokarmowego. To właśnie w nim resztki niestrawionego jedzenia przybierają formę kału, a następnie są wydalane z organizmu. Na tym jednak nie koniec. Jelito grube jest w stanie odzyskać nawet do 90 proc. wody z pożywienia, które do niego dociera, ale również nieco elektrolitów i soli mineralnych. Nie ulega więc wątpliwości, że o jelita trzeba dbać. To one odpowiadają za prawidłowego funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Niestety, w polskiej kuchni istnieją pokarmy, które spożywane w dużych ilościach mogą wpływać na nie bardzo negatywnie. Szkodliwa wieprzowina Najpopularniejszym czerwonym mięsem w Polsce jest oczywiście wieprzowina. Niestety, jej regularne spożywanie, szczególnie w postaci smażonej lub grillowanej, zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Eksperci apelują, by jeść ją stosunkowo rzadko. Zamiast wieprzowiny do diety warto włączyć ryby oraz białe mięso, najlepiej z indyka lub kury. Niebezpieczny cukier dla jelit Cukier, bez względu na jego rodzaj, stanowi pożywkę dla złych bakterii, drożdży oraz grzybów. Regularnie spożywane powodują wzdęcia oraz zaburzenia trawienia, które mogą prowadzić nawet do ostrego zapalenia jelit. Dodawanie go codziennie do herbaty czy kawy nie jest dobrym pomysłem. Ciężkostrawny czosnek i cebula Choć czosnek i cebulę dodaje się niemal do każdego dania w polskiej kuchni, w...