Jak długo można przechowywać ugotowane jajka w lodówce? To zaskoczy każdego
Adobe Stock
Newsy

Macie te objawy? To może być uczulenie na jajka

Męczy was swędząca wysypka, lub kichacie po zjedzeniu jajecznicy? To może być alergia. Podpowiadamy, jakie mogą występować inne objawy i jak potwierdzić czy przyczyną rzeczywiście są jajka.

Gdy zauważacie dolegliwości po jedzeniu, często pierwszą myślą jest, że to alergia. Wysypka, kaszel czy katar mogą być reakcją uczuleniową na jedzenie, czy inne alergeny. Jednak, żeby to potwierdzić często potrzeba czasu, konieczna jest wizyta u lekarza i cierpliwe obserwowanie jak organizm reaguje na kolejne potrawy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Uczulenie na jajka – objawy

Uczulenie na gluten występujący w mące, z której produkowane jest pieczywo, na laktozę, znajdującą się w mleku czy jajka, to bardzo częste alergie pokarmowe. Dużo ludzi w dzisiejszym świecie nie może też jeść niektórych owoców, np. truskawek, owoców morza np. krewetek, a nawet zwykłego selera. Wymienione produkty to najczęstsza alergeny, czyli składniki występujące w żywności, wywołujące uczulenie.

Jeśli po zjedzeniu jajek macie takie objawy, to może być uczulenie na jajka:

  • Pojawia się wysypka czy pokrzywka, która może występować na całym ciele
  • Macie niestrawność
  • Pojawiają się skurcze żołądka
  • Macie nudności i wymioty
  • Cierpicie na biegunkę
  • Występują stany zapalne jamy ustnej
  • Męczy was kaszel
  • Macie zatkany nos, katar, ciągle kichacie
  • Pojawia się świszczący oddech
  • Czujecie ucisk w klatce piersiowej, macie duszności i trudności w oddychaniu
  • Oczy stają się czerwone i łzawią
  • Pojawiają się zawroty głowy
Zobacz także
Męczy was alergia na pyłki? Koniecznie musicie unikać tych pokarmów. Wzmagają objawy!

Męczy was alergia na pyłki? Koniecznie musicie unikać tych pokarmów. Wzmagają objawy!

Uczulenia na gluten może dać 2 różne objawy. Ten drugi jest mało znany.

Uczulenie na gluten może dawać różne objawy. Ten drugi rodzaj zmian jest mało znany

Jak sprawdzić, czy coś uczula?

Najczęstszą przyczyną alergii pokarmowych jest nieszczelność jelit. Z tego powodu dochodzi do przedostawania się z jelit do krwiobiegu niestrawionych białek pokarmowych, toksyn bakteryjnych i innych patogenów.

Do uczuleń dochodzi z bardzo różnych powodów, m.in. mogą być towarzyszącym objawem wielu innych chorób, jak: choroba Leśniowskiego-Crohna, reumatoidalne zapalenie stawów, choroba Hashimoto. Na coraz większą ilość diagnozowanych alergii ma też wpływ zanieczyszczenie środowiska i samych pokarmów.

Jak sprawdzić, czy uczulenie jest związane ze spożytym pokarmem?

Nie da się tego sprawdzić w sposób prosty i szybki. Duże znaczenie ma obserwowanie swojego organizmu i dostrzeganie powiązań pomiędzy zjadanym pokarmem a pojawiającymi się dolegliwościami. Tu jednak trzeba być wyczulonym na to, że zwykle niewystępujące objawy mogą pojawić się nagle, gdy danego alergenu zjemy więcej niż zwykle np. po długiej przerwie zjemy dużo truskawek.

Może się wtedy zdarzyć, że w kolejnych tygodniach nawet niewielkie ilości owoców będą wywoływały podobne objawy, a możliwe też jest, że zjedzenie ciasta z galaretką truskawkową nie będzie powodowała żadnych dolegliwości.

Jeśli udaje wam się powiązać objawy ze zjedzonym produktem, najprostszym sposobem potwierdzenia wystąpienia uczulenia jest kontakt z lekarzem i wykonanie testów uczuleniowych. Po potwierdzeniu diagnozy leczenia polega zwykle na odstawieniu z diety uczulających składników dań.

Często zdarza się, że obserwujecie objawy uczulenia, ale nie wiecie co je wywołuje. Testy także mogą tego nie potwierdzić. Wtedy lekarze zalecają wycofywanie z diety jednego składnika np. jajek i obserwowanie czy objawy alergii utrzymują się, czy znikają.

Jeśli po tygodniu niejedzenia jaj dolegliwości nadal są, a nawet nasilają się, należy przejść do wycofania kolejnego „podejrzanego" o wywoływanie reakcji uczuleniowej, np. pieczywa glutenowego. W ten sposób metodą stopniowej eliminacji kolejnych produktów, prędzej czy później udaje się trafić na ten, który był sprawcą uczulenia.

Źródło: interia.pl, zdrowegeny.pl

Nie jedzcie truskawek, jeśli macie takie objawy. To może być niebezpieczne
AdobeStock
Newsy
Nie jedzcie truskawek, jeśli macie takie objawy. To może być niebezpieczne
U części osób truskawki mogą wywoływać objawy bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Lepiej sprawdźcie, czy was również to dotyczy.

W sezonie na truskawki bardzo trudno jest oprzeć się tym owocom! Nie dość, że są przepyszne, to zawierają mnóstwo witamin. Jednak nie wszyscy mogą je jeść – truskawki są bowiem dość częstym alergenem. Objawy uczulenia na truskawki mogą być na tyle łagodne, że nawet nie zwrócicie na nie uwagi. Czasami jednak alergia na te owoce bywa tak silna, że stanowi zagrożenie dla życia! Sprawdźcie, czy nie pojawiają się u was takie dolegliwości po zjedzeniu truskawek. Objawy uczulenia na truskawki Najczęściej objawy alergii na truskawki widoczne są na skórze i w okolicach jamy ustnej, ale mogą się pojawić także objawy ze strony układu oddechowego – te są najbardziej niebezpieczne. Częste oznaki uczulenia na truskawki to: Wysypka Swędzenie skóry Pokrzywka Atopowe zapalenie skóry Bóle brzucha Biegunka Wymioty Duszności Mrowienie języka Mrowienie ust, podniebienia, uczucie pieczenia w ustach Obrzęki twarzy, ust, gardła i języka Warto wiedzieć, że najmocniej uczulają świeże truskawki. Jeżeli więc odczuwacie lekkie objawy alergii po zjedzeniu świeżych owoców, to możecie spróbować jedzenia np. dżemów truskawkowych lub pieczonych ciast z truskawkami . Dzięki obróbce termicznej owoce te znacznie mniej uczulają. Co zrobić, gdy wystąpią objawy alergii na truskawki? W przypadku łagodnych objawów uczulenia nie należy się przesadnie martwić – wystarczy, że odstawicie truskawki. Jeżeli jednak pojawią się duszności, poty, silne zaczerwienienie twarzy i klatki piersiowej czy kołatanie serca, to należy jak najszybciej wezwać pogotowie ratunkowe. Takie objawy mogą bowiem świadczyć o wystąpieniu wstrząsu anafilaktycznego , bardzo silnej reakcji alergicznej, która pozbawiona odpowiedniej reakcji może skończyć się śmiercią....

Macie takie objawy? Nie powinniście jeść pomidorów
AdobeStock
Newsy
Macie takie objawy? Nie powinniście jeść pomidorów
Choć alergia na pomidory nie występuje tak często, jak na inne produkty spożywcze, może być równie uciążliwa.

Alergia na pomidory bywa lekceważona, ponieważ występuje dość rzadko. Jednak gdy pojawią się pewne objawy, które wskazują na uczulenie na pomidory, powinniście zachować ostrożność! Objawy alergii na pomidory Najczęściej, w przypadku alergii na pomidory, dochodzi do alergii krzyżowej. Oznacza to, że osoby uczulone na te warzywa mają także wysoką wrażliwość na cytrusy, melony, ananasy, banany i arbuza. Wszystko przez fakt, że zawierają one białko - profilinę. Najczęstsze objawy uczulenia na pomidory to: Szczypanie skóry na rękach Uczucie pieczenia i swędzenia warg Pieczenie oczu Gorzki posmak w ustach Odbijanie (refluks) Uczucie guli w gardle Rzadziej pojawiają się ataki duszności, kaszel, biegunka, pokrzywka i wyprysk kontaktowy. Jak w przypadku każdej alergii, również przy uczuleniu na pomidory może dojść do bardzo niebezpiecznego wstrząsu anafilaktycznego, choć występuje on stosunkowo rzadko u osób z alergią na pomidory. U kogo najczęściej występuje alergia na pomidory? Często alergia na pomidory pojawia się u osób, które zawodowo pracują w gastronomii, przy sortowaniu lub sprzedaży warzyw i mają codzienny kontakt z alergenem. Występuje ona również u małych dzieci, najczęściej w postaci wysypki na całym ciele. Zwykle alergia na pomidory jest alergią kontaktową, tj. pojawia się po kontakcie z pomidorami. Rzadziej jest to alergia pokarmowa, która objawia się bólami brzucha, biegunką czy wymiotami. Jak można leczyć alergię na pomidory? Uczulenia na pomidory nie można niestety wyleczyć – jest to przypadłość na całe życie. Sposobem na poradzenie sobie z alergią jest stosowanie diety eliminacyjnej, czyli całkowite odstawienie pomidorów ze swojej diety. Można po jakimś czasie, na przykład po roku, spróbować ponownie włączyć...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega: w popularnych ciastkach wykryto niezgłoszony przez producenta alergen
Producent nadziewanych pierniczków zgłosił się do GIS z informacją, że w jego produktach wykryty został alergen w postaci białka migdałowego.

Główny Inspektorat Sanitarny znów wydał ostrzeżenie dotyczące alergenów znajdujących się w produkcie dostępnym w sklepach. Tym razem z obrotu zostaje wycofana partia nadziewanych pierniczków. Sprawdźcie szczegóły. Ciastka wycofane ze sprzedaży Wymieniony w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego produkt to pierniki nadziewane, produkowane przez Fabrykę Cukierniczą Kopernik S.A. Poniżej szczegóły dotyczące tego produktu: Nazwa produktu: Pierniki z nadzieniem kremowym Orzech laskowy Numer partii: L1293147A Data minimalnej trwałości: 07.2022 Producent: Fabryka Cukiernicza Kopernik S.A., ul. Żółkiewskiego 34, 87-100 Toruń Producent poinformował Główny Inspektorat Sanitarny o wykryciu w piernikach alergenu - białka migdałowego. W przypadku, gdyby osoby uczulone na migdały spożyły ten produkt, mogłoby dojść u nich do reakcji alergicznej. Producent Fabryka Cukiernicza „Kopernik” S.A. wycofał pierniki nadziewane ze sprzedaży, a osoby, które go kupiły, mają możliwość zwrotu produktu. Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje wycofywanie ciastek ze sprzedaży. Objawy alergii na migdały Uczulenie na migdały jest dość rzadkie. Występuje znacznie rzadziej niż alergia na orzeszki ziemne czy mleko, jednak również potrafi dać się we znaki. Na szczęście, objawy uczulenia na migdały zwykle nie są bardzo poważne. Najczęściej jest to swędzenie ust oraz skóry, choć może się także pojawić obrzęk języka i jamy ustnej. Występuje też pokrzywka skóry i wysypka.  Objawy alergii ze strony układu oddechowego to m.in. kichanie, wodnisty katar i łzawienie oczu. U niektórych uczulonych na migdały pojawiają się też dolegliwości ze strony układu pokarmowego - mogą oni obserwować u siebie bóle brzucha, biegunkę czy wymioty po spożyciu tych orzechów.  Należy pamiętać, że nawet w...

5-latek trafił do szpitala po zjedzeniu miodu. Wcześniej jadł miód wielokrotnie. Przyczyną był 1 składnik
Adobe Stock
Newsy
5-latek trafił do szpitala po zjedzeniu miodu. Wcześniej jadł go wielokrotnie. Przyczyną był 1 składnik
Jak to możliwe, że wielokrotnie jecie jakiś produkt i dobrze go tolerujecie, a nagle wszystko się zmienia i pojawia się uczulenie? Jest kilka powodów.

Mały chłopiec z północy Włoch jadł miód, który bardzo lubił. Nagle źle się poczuł. Najpierw zaczął mieć duszności, na jego ciele pojawiła się pokrzywka, a już po chwili miał poważne problemy z oddychaniem. Tak objawia się wstrząs anafilaktyczny. Gdyby dziecko nie zostało szybko dowiedzione do szpitala, mogłoby umrzeć. Na szczęście wszystko dobrze się skończyło. Skąd jednak tak gwałtowna reakcja alergiczna u chłopca, który wcześniej wielokrotnie jadł miód? Nie był przecież uczulony na ten produkt. Zagadkę rozwiązali lekarze. Wysoka jakość miodu mogła być przyczyną alergii Miód, który jadł włoski chłopiec to wysokiej jakości, staranie wytworzony produkt z rzemieślniczej pasieki. Pszczelarz przywiązywał dużo uwagi do jakości swoich wyrobów. Tego typu produkty zwykle są uważane za bardziej wartościowe niż miody produkowane w dużych partiach, sprzedawane w supermarketach, przetworzone i pasteryzowane. I faktycznie miody rzemieślnicze zawierają więcej składników odżywczych. Ten konkretny miał większe stężenie pyłku kwiatowego. I to właśnie ta duża zawartość pyłku była przyczyną wstrząsu wywołanego u pięciolatka. Alergia na pyłek kwiatowy nie jest częsta. Zdarza się najczęściej u osób, które biorą suplementy z dodatkiem pyłku, bo w nich stężenie alergenu jest wysokie. Z kolei tego typu uczulenie po zjedzeniu miodu u małego dziecka, zdarzyło się po raz pierwszy. Przypadek włoskiego chłopca został więc opisany w branżowej prasie medycznej. Stężenie alergenów przesądza o wystąpieniu uczulenia Na co dzień stykamy się z bardzo wieloma produktami, które uczulają. Nazywane są alergenami. Najbardziej popularne alergeny to: Pyłki roślin. Roztocza kurzu domowego  Sierść i naskórek zwierząt  Zarodniki pleśni...