Macie te objawy? Natychmiast zrezygnujcie z jedzenia chleba
Flickr
Newsy

Występują u was te objawy? Natychmiast zrezygnujcie z jedzenia chleba

Pachnący, biały chleb i świeże bułki na śniadanie, bagietka do obiadu, a wieczorem jeszcze razowiec do kanapek. Któż nie lubi pieczywa? Niestety nie dla wszystkich jest ono wskazane. 

Szczególnie białe, pszenne pieczywo daje się mocno we znaki organizmowi. To właśnie spożywanie mięciutkich bułeczek i białego chleba może najmocniej odcisnąć się na zdrowiu.

Badania pokazują, że wiele osób cierpi na różnego rodzaju niedogodności i schorzenia, które są wynikiem alergii pokarmowej lub nietolerancji glutenu. Zobaczcie, co powinno was zastanowić i skłonić do odstawienia lub ograniczenia pieczywa. 

Czy wzrost wagi jest spowodowany jedzeniem bułek? 

Nie od dziś wiadomo, że kto w dużej ilości zjada bułeczki, niezawodnie ma szansę sam zamienić się w jedną z nich... Jeżeli lubicie jasne pieczywo i jecie je każdego dnia, waga najprawdopodobniej będzie wskazywała coraz wyższe wartości.

Badanie z roku 2014 (serwis PubMed) wyraźnie pokazuje, że jedzenie nawet dwóch porcji takiego pieczywa dziennie wpływa na podwyższenie ryzyka nadwagi lub otyłości. Jeśli czujecie się opuchnięci i niezadowoleni z dodatkowych kilogramów - przemyślcie jego zamianę na zdrowsze, ciemniejsze warianty. 

Bóle brzucha i biegunki mogą być objawem celiakii 

Celiakia to przewlekła choroba autoimmunologiczna, w której układ odpornościowy nieprawidłowo reaguje na gluten znajdujący się w pieczywie czy makaronach. Objawami celiakii mogą być: 

  • bóle brzucha,  

  • wzdęcia,  

  • biegunki,  

  • a także zaparcia.  

Jeżeli zaobserwujecie, że po zjedzeniu śniadania bogatego w gluten wasz żołądek daje o sobie znać - powinniście udać się z tym problemem do lekarza specjalisty, który wykluczy lub potwierdzi chorobę i wskaże odpowiednią dietę.  

Zobacz także
Najprostszy sposób na zrobienie białego chleba. Już nie w maszynie ani w piekarniku

Najprostszy sposób na zrobienie białego chleba. Już nie w maszynie ani w piekarniku

Został wam czerstwy chleb? Ten smaczny patent na jego wykorzystanie was zachwyci

Został wam czerstwy chleb? Nie wyrzucajcie go, zrobicie z niego coś pysznego na śniadanie

Czy od jedzenia jasnego pieczywa może wzrosnąć ciśnienie? 

Niestety tak, a to za sprawą znajdującej się w nim soli. Według WHO, dzienne spożycie soli przez dorosłego nie powinno być większe niż 5 g (płaska łyżeczka) na dobę. Niestety w pieczywie znajduje się dość dużo tej przyprawy.

Przykładowy, zwykły pszenny biały chleb potrafi zawierać jej nawet 3%. Zatem, jeżeli spożywacie takie pieczywo w dużych ilościach, przekraczacie tę normę - a to problem dotykający nie tylko ciśnienia, lecz również np. nerek. 

Problemy skórne mogą być spowodowane spożyciem glutenu 

Uważa się, że problemy skórne mają jedynie podłoże dermatologiczne lub wirusowe. Okazuje się, że nie zawsze. Pokrzywka, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry czy choroba Dühringa, w której przebiegu pojawiają się swędzące pęcherzyki i grudki - mogą również świadczyć, że zmagacie się z celiakią. Są to objawy, które występują nawet u około 10 proc. chorych.  

Źródło: zywienie.medonet.pl, celiakia.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Katarzyna Bosacka demaskuje producenta chleba kukurydzianego. Skład woła o pomstę do nieba
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Katarzyna Bosacka demaskuje producenta chleba kukurydzianego. Skład woła o pomstę do nieba
Nikt nie spodziewałby się, że produkt podpisany jako „chleb kukurydziany” będzie zawierał coś takiego.

Uczulenie na gluten do dolegliwość, która dotyka coraz więcej osób. Białko to występuje w wielu zbożach, dlatego osoby uczulone na gluten muszą całkowicie wykluczyć produkty zawierające poszczególne zboża ze swojej diety. To w praktyce oznacza zaś, że nie mogą w ogóle jeść większości pieczywa. Dawniej osoby z celiakią musiały całkowicie wykluczyć chleb ze swojej diety, jednak dziś na szczęście wybór mąk bezglutenowych jest na tyle szeroki, że można samodzielnie wypiekać takie pieczywo w domu albo kupić je w większości sklepów. Najbardziej popularny dla „bezglutenowców” jest chleb kukurydziany, wypiekany z mąki kukurydzianej i całkowicie pozbawiony glutenu. Niestety, etykiety takich produktów trzeba czytać bardzo dokładnie, o czym przekonała się jedna z obserwatorek Katarzyny Bosackiej.  Chleb bezglutenowy z glutenem Katarzyna Bosacka regularnie dzieli się na swoim profilu na Instagramie zdjęciami różnych kontrowersyjnych produktów (a nawet paragonów) podsyłanych jej przez osoby, które ją obserwują w mediach społecznościowych. Ostatnio dziennikarka podjęła temat bezglutenowego pieczywa, które okazało się takie tylko w teorii. Opublikowała zdjęcie etykiety chleba „kukurydzianego”. Jego skład okazał się szokujący: – W tym chlebie nie ma ani grama kukurydzy, jest za to: mąka żytnia, mąka pszenna, płatki żytnie, płatki owsiane, płatki pszenne, płatki sojowe, gluten pszenny, mąka sojowa, drożdże, woda i sól. Mąki kukurydzianej brak – pisze Katarzyna Bosacka na Instagramie. Wprowadzanie w błąd konsumentów Trudno powiedzieć, czy sprzedawanie zwykłego, mieszanego pieczywa pod nazwą „chleb kukurydziany” to niedopatrzenie, czy celowe wprowadzanie konsumentów w błąd. W przypadku osób, które są uczulone na gluten, zjedzenie takiego pieczywa mogłoby się bardzo źle...

To połączenie produktów to tortura dla układu trawiennego. Ból brzucha i wzdęcia gwarantowane
AdobeStock
Newsy
To połączenie produktów to tortura dla układu trawiennego. Ból brzucha i wzdęcia gwarantowane
Następnym razem dobrze się zastanówcie, zanim zjecie razem te dwa warzywa. Będą dużym wyzwaniem dla waszego układu trawiennego.

Nawet najbardziej zdrowe produkty spożywcze, w połączeniu z innymi mogą stanowić mieszankę wybuchową. Tak dzieje się w przypadku papryki która, choć jest bardzo zdrowa, powinna być spożywana z rozwagą. A w duecie z uwielbianym przez Polaków warzywem może nieźle poturbować wasz układ trawienny! Sprawdźcie, z czym lepiej nie łączyć papryki w kuchni.  Czy każdy może jeść paprykę? Papryka jest warzywem bogatym w witaminy i składniki odżywcze. Ponadto, wykazuje ona szereg właściwości zdrowotnych, m.in.: wzmacnia kości podnosi odporność zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego obniża ciśnienie Jednak papryka, pomimo swoich wspaniałych właściwości, jest dość ciężkostrawna. Osoby, które mają problemy z trawieniem lub cierpią na choroby układu pokarmowego powinny ograniczać to warzywo w swojej diecie lub całkowicie z niego zrezygnować. Ponadto, papryka często wywołuje reakcje alergiczne - szczególnie u dzieci.  Nie łączcie papryki z cebulą Ze względu na to, że papryka jest ciężkostrawna, nie powinno się jej łączyć z… cebulą. Ta informacja może być sporym zaskoczeniem - w końcu w polskiej kuchni bardzo często łączymy te dwa warzywa. Są składnikiem leczo, gulaszu, zapiekanek warzywnych oraz sałatek.  Cebula, podobnie jak papryka, także stanowi pewne wyzwanie dla układu trawiennego. Jest mocno wzdymająca, a w połączeniu z papryką może spowodować bóle brzucha i ogólny dyskomfort. Lepiej więc unikać takiego duetu w kuchni - zwłaszcza na surowo! Papryka i cebula to nie jedyne produkty, których nie powinno się jeść w nadmiarze. Warzywa, choć są bardzo zdrowe, w zbyt dużych ilościach mogą zaszkodzić. Dzieje się tak ze względu na błonnik - gdy spożyjecie go za dużo, możecie...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje ze sprzedaży popularne chipsy. Dla niektórych mogą być niebezpieczne 
Jak podał GIS, ze względu na błędne oznakowanie i brak informacji o obecności alergenu - mleka, z rynku wycofuje się niektóre partie popularnych chipsów ziemniaczanych. Jest to wiadomość szczególnie istotna dla osób silnie uczulonych na produkty zawierające białko mleka krowiego. Sprawdźcie, czy macie je w domu.

Jeżeli lubicie słone przekąski, być może macie w swoich domach te chipsy. Z tyłu ich opakowania powinna być informacja wskazująca na to, jakie alergeny zawierają. Niestety w tym przypadku dane są niepełne. W wyniku pomyłki w zakładzie produkcyjnym doszło do zapakowania pewnej ilości produktów w nieprzeznaczone dla nich opakowania, czego wynikiem jest brak odpowiedniej informacji o obecności składnika alergennego.  Które chipsy są wycofywane ze sprzedaży?  Poniżej znajdziecie szczegółowe dane na temat wycofywanych ze sprzedaży chipsów. Jeżeli już je kupiliście, a cierpicie na alergię na mleko, nie spożywajcie tej przekąski. Wyrzućcie lub zwróćcie do sklepu, w którym ją kupiliście.  Nazwa produktu: „Lay’s Oven Baked Grilled vegetables flavoured 50% less fat – pieczone formowane chipsy ziemniaczane o smaku grillowanych warzyw, 125 g   Producent: Frito Lay Poland Sp. z o.o. ul. Zachodnia 1. 05-825 Grodzisk Mazowiecki  Frito Lay Sp. z o.o. Fabryka w Tomaszowie Mazowieckim, ul. Włókiennicza 12/18  Dystrybutor: Frito Lay Poland Sp. z o.o. ul. Zachodnia 1. 05-825 Grodzisk Mazowiecki  Numer partii: PLT 107 138 22:09 10 do: PLT 107 138 23:34 10  Data minimalnej trwałości: 30.10.2022  Proces wycofywania tych produktów z rynku jest monitorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.  Jakie objawy daje alergia na mleko?  Każda alergia daje szereg różnych objawów. Podobnie jest z tą na mleko. Mogą się one pojawić natychmiast po spożyciu białka mleka krowiego albo wystąpić z opóźnieniem nawet do 72 godzin. Do najbardziej charakterystycznych należą:   objawy skórne: świąd, wysypka, bąble pokrzywkowe, rumień, a nawet atopowe zapalenie skóry  objawy...

Trzymacie chleb w chlebaku czy w lodówce? Jedna z tych metod sprawia, że o wiele szybciej czerstwieje
Flickr
Newsy
Trzymacie chleb w chlebaku czy w lodówce? 1 z tych metod sprawia, że o wiele szybciej sczerstwieje
Polacy jedzą coraz mniej pieczywa. Ale wciąż to właśnie chleb często jest podstawą naszej diety. Jak prawidłowo go przechowywać?

Chleb nie tylko zajmuje ważne miejsce w naszym jadłospisie. Chleb to także element naszej kultury narodowej. To właśnie chlebem i solą tradycyjnie witani byli ważni goście. Dzisiaj ten obrzęd zachował się właściwie tylko jako element ślubnego ceremoniału. Tak czy siak, większość z nas wciąż z szacunkiem i estymą wyraża się o chlebie. W końcu to właśnie „na chleb” się zarabia, czy też „za chlebem” wyjeżdża się do innych krajów... Niektóre starsze osoby do dziś zachowują niemal nabożny stosunek nawet do okruszków chleba, które spadają na ziemię. Wszystko w imię tego, by „chleba nam nigdy nie zabrakło”. Warto kontynuować i pielęgnować ten piękny stosunek dawnych Polaków do chleba. Jednak dzisiaj nie dość, że konsumpcja pszennych i żytnich bochenków spada, to jeszcze sporo pieczywa się marnuje. Powinno się więc kupować pieczywo z głową. Ponadto konieczne jest zdecydowanie, w jaki sposób chleb będzie się przechowywało. Jak powinno się przechowywać pieczywo? Na wstępie musimy zaznaczyć, że inaczej świeżość zachowuje pieczywo żytnie, a inaczej pszenne. Wypieki żytnie na zakwasie lepiej zniosą nawet parę dni po wypieku, z kolei pszenne bułki i chleby wysusza się o wiele szybciej. I właśnie temu wielu z nas stara się zapobiec na przeróżne sposoby. Jednym z nich jest przechowywanie pieczywa w foliowych torebkach. Wbrew pozorom nie jest on pozbawiony sensu. Krótki pobyt pieczywa (zwłaszcza pszennego) w torebce foliowej zapobiegnie jego wyschnięciu i pozwoli na zachowanie smaku chleba. Dłuższe przechowywanie chleba w siateczce może jednak przyspieszyć proces jego psucia. Ponadto tak przechowywane pieczywo szybko stanie się gumowe i niezbyt smaczne i apetyczne. Alternatywą dla foliowego worka jest worek papierowy. Ten lepiej nada się do pieczywa żytniego. Takie chleby przechowywane w workach papierowych,...