Macie te objawy? Natychmiast zrezygnujcie z jedzenia chleba
Flickr
Newsy

Występują u was te objawy? Natychmiast zrezygnujcie z jedzenia chleba

Pachnący, biały chleb i świeże bułki na śniadanie, bagietka do obiadu, a wieczorem jeszcze razowiec do kanapek. Któż nie lubi pieczywa? Niestety nie dla wszystkich jest ono wskazane. 

Szczególnie białe, pszenne pieczywo daje się mocno we znaki organizmowi. To właśnie spożywanie mięciutkich bułeczek i białego chleba może najmocniej odcisnąć się na zdrowiu.

Badania pokazują, że wiele osób cierpi na różnego rodzaju niedogodności i schorzenia, które są wynikiem alergii pokarmowej lub nietolerancji glutenu. Zobaczcie, co powinno was zastanowić i skłonić do odstawienia lub ograniczenia pieczywa. 

Czy wzrost wagi jest spowodowany jedzeniem bułek? 

Nie od dziś wiadomo, że kto w dużej ilości zjada bułeczki, niezawodnie ma szansę sam zamienić się w jedną z nich... Jeżeli lubicie jasne pieczywo i jecie je każdego dnia, waga najprawdopodobniej będzie wskazywała coraz wyższe wartości.

Badanie z roku 2014 (serwis PubMed) wyraźnie pokazuje, że jedzenie nawet dwóch porcji takiego pieczywa dziennie wpływa na podwyższenie ryzyka nadwagi lub otyłości. Jeśli czujecie się opuchnięci i niezadowoleni z dodatkowych kilogramów - przemyślcie jego zamianę na zdrowsze, ciemniejsze warianty. 

Bóle brzucha i biegunki mogą być objawem celiakii 

Celiakia to przewlekła choroba autoimmunologiczna, w której układ odpornościowy nieprawidłowo reaguje na gluten znajdujący się w pieczywie czy makaronach. Objawami celiakii mogą być: 

  • bóle brzucha,  

  • wzdęcia,  

  • biegunki,  

  • a także zaparcia.  

Jeżeli zaobserwujecie, że po zjedzeniu śniadania bogatego w gluten wasz żołądek daje o sobie znać - powinniście udać się z tym problemem do lekarza specjalisty, który wykluczy lub potwierdzi chorobę i wskaże odpowiednią dietę.  

Zobacz także
Najprostszy sposób na zrobienie białego chleba. Już nie w maszynie ani w piekarniku

Najprostszy sposób na zrobienie białego chleba. Już nie w maszynie ani w piekarniku

Został wam czerstwy chleb? Ten smaczny patent na jego wykorzystanie was zachwyci

Został wam czerstwy chleb? Nie wyrzucajcie go, zrobicie z niego coś pysznego na śniadanie

Czy od jedzenia jasnego pieczywa może wzrosnąć ciśnienie? 

Niestety tak, a to za sprawą znajdującej się w nim soli. Według WHO, dzienne spożycie soli przez dorosłego nie powinno być większe niż 5 g (płaska łyżeczka) na dobę. Niestety w pieczywie znajduje się dość dużo tej przyprawy.

Przykładowy, zwykły pszenny biały chleb potrafi zawierać jej nawet 3%. Zatem, jeżeli spożywacie takie pieczywo w dużych ilościach, przekraczacie tę normę - a to problem dotykający nie tylko ciśnienia, lecz również np. nerek. 

Problemy skórne mogą być spowodowane spożyciem glutenu 

Uważa się, że problemy skórne mają jedynie podłoże dermatologiczne lub wirusowe. Okazuje się, że nie zawsze. Pokrzywka, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry czy choroba Dühringa, w której przebiegu pojawiają się swędzące pęcherzyki i grudki - mogą również świadczyć, że zmagacie się z celiakią. Są to objawy, które występują nawet u około 10 proc. chorych.  

Źródło: zywienie.medonet.pl, celiakia.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Nie wykluczajcie go z diety
AdobeStock
Newsy
Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Nie wykluczajcie go z diety
Wiecie, jakie pieczywo jest najzdrowsze i jak je rozpoznać?

Nie od dziś wiadomo, że jednym z obowiązkowych składników zdrowej diety jest pieczywo. Zawiera dużo błonnika i węglowodanów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Jak wybrać dobre pieczywo i które w zasadzie jest najzdrowsze? Sprawdźcie! Rodzaje pieczywa Najpierw należy wymienić rodzaje dostępnego w sklepach pieczywa. Najpopularniejszy jest chleb pszenny, ale przecież wybór w piekarniach jest o wiele bardziej szeroki! Dostępne jest takie pieczywo, jak: Chleb pszenny Chleb żytni Chleb razowy Chleb orkiszowy Chleb słonecznikowy Chleb gryczany Pumpernikiel Nie można zapomnieć również o bułkach, które często pieczone są z dodatkiem ziaren, np. pestek dyni, słonecznika, z makiem czy sezamem. Jak wybrać odpowiednie dla siebie pieczywo? Wybór pieczywa uzależniony jest nie tylko od waszych preferencji, ale przede wszystkim stanu zdrowia. Jeśli zależy wam na dużej ilości witamin i błonnika, to wybierzcie chleb razowy. Zawiera on witaminy z grupy B, witaminę E, a także potas, żelazo, fosfor, cynk i magnez. Razowe pieczywo jest bardzo polecane dla osób stosujących dietę odchudzającą, ponieważ jest bardzo sycące i na długo zaspokaja głód. Z kolei osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego, takie jak choroba wrzodowa żołądka czy refluks żołądkowo-przełykowy , zdecydowanie powinny unikać razowego chleba. W zaczynie, który stosuje się do pieczenia takiego pieczywa, znajduje się kwas mlekowy i octowy, które działają drażniąco na błonę śluzową żołądka, przełyku i jelit. W takim wypadku lepiej zdecydować się na delikatne pieczywo pszenne. Jeżeli zaś cierpicie na celiakię , czyli nadwrażliwość na gluten, to powinniście spożywać jedynie pieczywo gryczane, kukurydziane lub ryżowe. Jak rozpoznać dobrej jakości...

pilne
Newsy
GIS alarmuje: w tym pieczywie wykryto szkodliwy tlenek etylenu. Nie jedzcie go
Uważajcie podczas wyboru pieczywa chrupkiego. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed trefnym towarem.

Polacy polubili pieczywo chrupkie. Lekkie płatki to świetne uzupełnienie diety dla osób dbających o linię. Wafle ryżowe, kukurydziane, wieloziarniste pieczywo chrupkie – wszystkie rodzaje tych wypieków świetnie nadają się na śniadanie. Wystarczy posmarować je delikatną warstwą masła orzechowego i położyć na kawałku takiego wafelka plaster jabłka czy gruszki. Pieczywo groźne dla zdrowia? Świetny smak kruchego i chrupiącego pieczywa nie może przesłonić wam jednak tego, by wybierać zawsze bezpieczne produkty dla swojego zdrowia. A z tym jak się okazuje może być różnie. Główny Inspektorat Sanitarny alarmuje, że w pieczywie chrupkim dostępnym w sklepie IKEA wykryto szkodliwy tlenek etylenu. Nie od dziś wiadomo, że znana szwedzka sieć meblowa oprócz sprzedaży szafek i dywanów, prowadzi także dystrybucję innego rodzaju artykułów. Wśród nich jest miejsce także i na jedzenie. Obok słynnej restauracji z klopsikami z mięsa mielonego, IKEA sprzedaje także skandynawskie produkty spożywcze. Trefny towar z Finlandii Wśród nich między innymi pieczywo chrupkie MULTIGRAIN CRISPBREAD 250 g, znane wcześniej także pod nazwą FLERKORN. Opakowania tego produktu wyprodukowanego w Finlandii wyglądają właśnie tak: Uważajcie na to pieczywo. Badanie specjalistów z GIS-u wykazało, że to właśnie w tym produkcie znajduje się niedozwolona na terenie Unii Europejskiej dawka tlenku etylenu. Groźna substancja w tym właśnie pieczywie pochodzi z sezamu, użytego do wypieku fińskiego chlebka. Nasiona sezamu zostały skażone pestycydem zawierającym tlenek etylenu. IKEA wycofuje produkt Substancja ta jest szkodliwa dla zdrowia człowieka. Wykazuje działanie narkotyczne, a przemysłowo wykorzystywane jest poza branżą spożywczą w celach przeciwgrzybicznych i antybakteryjnych....

Szybko się męczycie i dzwoni wam w uszach? To znak, że brakuje wam witamin. Znajdziecie je w tych produktach
AdobeStock
Newsy
Szybko się męczycie i dzwoni wam w uszach? To znak, że brakuje wam witamin. Znajdziecie je w tych produktach
Niedobory tej witaminy grożą nieprzyjemnymi konsekwencjami. Zacznijcie jeść odpowiednie produkty, by uzupełnić poziom witamin w organizmie.

Problemy ze wzrokiem, szybkie męczenie się, a także charakterystyczne uczucie dzwonienia w uszach – to mogą być objawy niedoboru witaminy A. Jeżeli zaobserwowaliście je u siebie, warto włączyć do swojej diety produkty zawierające tę witaminę. Objawy niedoboru witaminy A Gdy organizmowi zaczyna czegoś brakować, szybko daje o tym znać. Różne nieprzyjemne objawy są sygnałem ostrzegawczym – oznaczają, że organizm nie funkcjonuje prawidłowo. Dzieje się tak również w przypadku niedoboru witaminy A. Czy obserwujecie u siebie poniższe objawy? Słabszy wzrok i gorsze widzenie wieczorem (tzw. kurza ślepota) Wysychanie rogówki oka Sucha skóra Wypadanie włosów Kruche i łamliwe paznokcie Trądzik Biegunki Próchnica Bezsenność Szybkie męczenie się Dzwonienie w uszach Obniżenie odporności Zaburzenie miesiączkowania Choć najczęściej problemem jest niedobór witaminy A, to można ją także przedawkować. Typowe objawy hiperwitaminozy to w tym przypadku bóle brzucha, nudności i zabarwienie skóry na kolor pomarańczowy. Ostatni objaw pojawia się u osób, które piją zbyt dużo soku marchewkowego. Przedawkowanie witaminy A może być bardzo groźne dla kobiet w ciąży, ponieważ istnieje ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u płodu. W jakich produktach znajduje się witamina A? Wysokie dawki witaminy A znajdują się przede wszystkim w produktach mlecznych, takich jak choćby mleko i masło . Zwłaszcza masło jest polecane osobom, które skarżą się na osłabiony wzrok – właśnie ze względu na zawartą w nim witaminę A. Znajduje się ona również w podrobach zwierzęcych, tłustych rybach , jajkach, jarmużu, szpinaku i w batatach (słodkich ziemniakach). Najwięcej karetoneidów, które są potrzebne organizmowi, zawierają...

ile chleba można zjeść
Pixabay
Newsy
Ile kromek chleba możecie dziennie zjeść, żeby nie przytyć? Dietetycy wyłożyli karty na stół
By schudnąć, trzeba ograniczyć jedzenie pieczywa – wiele osób trzyma się tej zasady. A ile chleba można zjeść, żeby nie przytyć?

Jeżeli kiedykolwiek próbowaliście się odchudzać, to na pewno znacie porady, jakich najczęściej udziela się osobom chcącym stracić kilka kilogramów. „Nie jedz słodyczy”, „Nie jedz tłusto”, „Zacznij jeść dużo warzyw”, „Ogranicz chleb”. Ile w tym prawdy? Zanim zaczniecie się odchudzać, warto poznać zdanie specjalistów w tej dziedzinie, czyli dietetyków. Dowiedzcie się, ile chleba można jeść dziennie! Co znajduje się w pieczywie? Najpierw należy odpowiedzieć sobie na pytanie „Dlaczego chleb tuczy?”. I czy rzeczywiście to właśnie nadmiar spożywanego pieczywa odpowiada za odkładające się kilogramy? Jeżeli przyjrzeć się ilości kalorii w chlebie, to można mieć co do tego wątpliwości. Jedna kromka pieczywa ma 80 kalorii – wydaje się, że to niewiele. Ale przecież na pewno nie jecie suchego chleba! Każdy dodaje do niego jakieś smarowidło w postaci masła, pasztetu albo serków topionych. Do tego wędlina, żółty ser i szybko kalorii robi się coraz więcej. A na jednej kanapce zwykle się nie kończy! Łatwo można więc wyliczyć, że trzy kromki z grubym kawałkiem tłustej wędliny i żółtym serem mają tyle kalorii, co sycący obiad. Ciemny czy jasny chleb? Kolejną kwestią jest rodzaj pieczywa. Popularne stało się jedzenie chleba pełnoziarnistego, który podobno jest bardziej dietetyczny od tradycyjnego, białego chleba z mąki pszennej. Ale czy rzeczywiście ciemne pieczywo jest mniej tuczące? Znów warto spojrzeć na tabele z których wynika, że niezależnie od rodzaju mąki użytej do pieczenia chleba, zarówno ciemne i jasne pieczywo ma podobną ilość kalorii. Z czego więc wynika „dietetyczność” pełnoziarnistego chleba? Wszystko dzięki błonnikowi, którego w ciemnym pieczywie jest znacznie więcej niż w jasnym. Odpowiada...