Macie słoik który trudno wyczyścić? Wystarczy kilka skorupek jaj i ten babciny trik, a efekt was zachwyci
Adobe Stock
Newsy

Macie słoik który trudno wyczyścić? Wystarczą skorupki z jaj i 1 babciny trik. Efekt was zachwyci

Jak poradzić sobie z brudnym słoikiem? Wiedziały to już nasze babcie i wykorzystywały do tego... skorupki jaj.

Szklane butelki i słoiki to wygodne opakowania wielorazowego użytku. Za te zwrotne dostaniemy zwrot części kosztów zakupu, te bezzwrotne możemy z kolei użyć w domu do przetworów, a nawet przechowywania produktów w lodówce, jeśli potrzebujemy szczelnego opakowania. Ale jak umyć słoik po dżemie czy majonezie, żeby nadawał się do ponownego użytku?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Prosty babciny trik na umycie brudnego słoika

Jeśli chcecie umyć słoik po majonezie, musztardzie czy dżemie, najłatwiej jest wlać do niego wodę, dodać parę kropli płynu do mycia naczyń, zakręcić nakrętkę, wstrząsnąć i odstawić na pół godziny. Po tym czasie ponownie wstrząsajcie płynem w środku i obserwujcie jak resztki żywności odklejają się od ścianek.

Po kilku końcowych wstrząśnięciach pozostaje odkręcić nakrętkę, wylać zanieczyszczoną wodę i wstawić słoik do zmywarki lub już bez problemu domyć go ręcznie tak, jak myjecie szklanki i kubki. 

Zobacz także
Jak poznać podrobiony miód? Zróbcie ten test ze słoikiem

Jak poznać podrobiony miód? Zróbcie ten test ze słoikiem

Znacie wszystkie sposoby na odkręcanie słoika i żadna nie działa?  Jasiek Kuroń pokazał sposób, którego nie znaliście

Znacie wszystkie sposoby na odkręcanie słoika i nic nie działa? Jasiek Kuroń pokazał nowy trik

Ale co zrobić gdy pomimo kilkakrotnych prób brudny osad nadal jest przyklejony do ścianek i kolejne wstrząśnięcia słoikiem nic nie dają? Wtedy właśnie zastosujcie trik naszych oszczędnych babć, które przecież bardzo nie lubiły wyrzucania czegokolwiek i nawet skorupki od jajek zamiast do śmieci, wrzucały do tajemniczej torebki, która wsuwały do szuflady kredensu. Oto, do czego między innymi używały tych zebranych skorupek:

  1. Powtórzcie metodę czyszczenia słoika za pomocą wody z płynem do naczyń, tylko oprócz płynu dorzućcie do środka kilka pokruszonych skorupek od jaj.
  2. Zakręćcie słoik i wstrząsajcie, a następnie odstawcie na pół godziny, żeby detergent lepiej wniknął w resztki pokarmu.
  3. Po tym czasie znowu potrząsajcie woda ze skorupkami w środku, a na koniec wylejcie zanieczyszczoną wodę.

Dlaczego po tych zabiegach słoik będzie czysty? Ponieważ na resztki pokarmu działał tym razem nie tylko detergent, ale też szorstkie skorupki. Ich dodanie spowodowało efekt jak po szorowaniu szczotką.

Czy trzeba myć słoiki przed wyrzuceniem do śmieci?

Jeśli segregujecie śmieci, to pewnie też czasem macie dylemat co wyrzucać do pojemnika na szkło i jak szkło powinno zostać przygotowane, na przykład, czy musi zostać umyte? Do frakcji szklanej śmieci możecie wyrzucić:

  • Butelki i słoiki szklane po napojach i żywności
  • Butelki po napojach alkoholowych
  • Szklane opakowania po kosmetykach 

Nie należy natomiast wyrzucać stłuczonych szklanek, kieliszków czy pękniętych talerzy i naczyń ceramicznych. Te odpady należy umieścić w pojemniku na śmieci zmieszane.

Portal „Nasze śmieci” odpowiada na dwa najczęstsze pytania dotyczące postępowania ze szklanymi opakowaniami:

Czy przed wyrzuceniem należy umyć szklane opakowania?

- Nie powinno się myć opakowań, o ile gmina wyraźnie tego nie zaleca. Pamiętajmy, że mycie opakowań powoduje zwiększone zużycie wody. Opakowania należy jednak opróżniać (nie wyrzucajmy do śmieci w połowie pełnego słoika z dżemem).

Czy przed wyrzuceniem należy usunąć etykiety z butelek i słoików?

- Nie powinno się usuwać etykiet, jeśli wymaga to użycia wody. Jeśli na etykiecie znajduje się informacja, że etykieta wykonana jest z folii termokurczliwej (PVC) należy ją zdjąć. Zdjęta folia PVC nie nadaje się do recyclingu, należy ją wrzucić do śmieci zmieszanych.

Źródło: Radiozet.pl, naszesmieci.gov.pl

Otwieranie słoika
Adobe Stock
Newsy
Macie problem z odkręceniem słoika? Nie bierzcie go siłą, tylko sposobem. Ten sposób jest genialny
Kiedy w pobliżu nie ma męża, a słoik za nic w świecie nie chce się otworzyć, trzeba działać sposobem. Wypróbujcie nasze metody.

Kobieta oddająca mężczyźnie słoik do odkręcenia – na pewno wszyscy widzieliście w swoim życiu tego typu sceny. To, że delikatne panie domu mają czasem kłopot z niesfornymi nakrętkami, można zrozumieć. Czasem jednak zdarza się, że „oporne” słoiki nie dają się odkręcić nawet silniejszym panom. W takich wypadkach trzeba zmienić metodę działania. Zamiast rozwiązania siłowego, wybierzcie inne sztuczki. Zacznijcie od mało inwazyjnych metod. Przecież raz użyty słoiczek z pokrywką może przydać się także w przyszłości! Ponadto, podczas „walki” ze słoikiem, należy uważać, by szkło nie stłukło się wam w rękach. Od czego więc zacząć? Jak łatwo odkręcić słoik? Poniżej przedstawiamy wam nasz zbiór domowych metod na otwarcie opornych słoików. Któryś z nich na pewno zda egzamin i w waszym przypadku! Na początek po prostu wytrzyjcie ręce i sam słoik. W nerwach często zdarza się, że po prostu się o tym zapomina. Bez suchych rąk, nie ma mowy o gładkim otwarciu słoja! Jeśli tradycyjna metoda odkręcania nie działa, pora na różnego rodzaju kombinacje. Takie choćby, jak delikatne „opukanie” wieczka słoika czymś twardym. Spróbujcie postukać w nakrętkę z kilku stron np. zwykłym nożem stołowym. Czasami delikatne stuknięcie w wieczko może poskutkować zelżeniem zacisku nakrętki na słoiku. Stosując tę metodę, pamiętajcie o tym, że przykrywka może ulec delikatnemu wygięciu i nie będzie się nadawać do ponownego użytku. Jeżeli powyższa metoda także zawodzi, warto spróbować podważenia nakrętki od wewnątrz. Do tego również można wykorzystać zwykły nóż lub łyżeczkę do herbaty. Tym razem nie stukajcie w wieczko, a podważcie je od spodu. dookoła, gdy robicie to nożem, lub w kilku miejscach, gdy używacie łyżeczki. . Taka metoda powinna...

Czym wyczyścić lodówkę z uporczywych zabrudzeń? Ten babciny sposób to hit
AdobeStock
Newsy
Czym wyczyścić lodówkę z uporczywych zabrudzeń? Ten babciny sposób to hit
Wiosenne porządki to idealna okazja do tego, by zrobić gruntowny przegląd lodówki i dokładnie ją wyczyścić. Sprawdźcie naturalne sposoby na umycie lodówki!

Lodówka to jedno z miejsc w domu, które jest najbardziej narażone na różne zabrudzenia. A jednocześnie lodówka powinna być jak najczystsza, ponieważ to w końcu tam przechowuje się otwartą, świeżą żywność, która szybko się psuje! Jeżeli urządzenie nie jest regularnie czyszczone, to zaczynają się w nim rozwijać bakterie i grzyby, które następnie przechodzą na przechowywane w środku mięso, wędliny, sery i inne otwarte produkty. Brzmi strasznie, prawda? Dlatego tak ważne jest dbanie o lodówkę i regularne czyszczenie! Sprawdźcie, jak zrobić to skutecznie. Jak umyć lodówkę? Tylko bardzo dokładnie umycie lodówki jest gwarancją tego, że pozbędziecie się z niej resztek jedzenia i ewentualnych, powstałych w niej kolonii pleśni i bakterii. Postępujcie według poniższych kroków: Odłączcie lodówkę od prądu. Wyjmijcie ze środka wszystkie znajdujące się tam produkty – również te zapakowane. Wyjmijcie wszystkie półki i szuflady. Jeśli znajduje się na nich zaschnięty brud, włóżcie je do miski z ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń. Za pomocą gąbki, ściereczki i wybranych detergentów umyjcie dokładnie wszystkie powierzchnie i zakamarki w lodówce. Później wytrzyjcie lodówkę wilgotną ścierką, by usunąć pianę po środkach czyszczących. Gdy urządzenie będzie już czyste, wytrzyjcie je do sucha ręcznikami papierowymi lub suchą ścierką. Półki i szuflady wyszorujcie i po wysuszeniu włóżcie z powrotem do lodówki. Jak często należy myć lodówkę? Najlepiej jest myć lodówkę na bieżąco – gdy tylko powstanie zabrudzenie, od razu umyjcie je detergentem. Większe mycie lodówki należy przeprowadzać co najmniej co dwa tygodnie. Czym myć lodówkę? Do mycia...

Jak wyczyścić szafki kuchenne? Wcale nie potrzeba specjalnych detergentów
Adobe Stock
Newsy
Jak wyczyścić szafki kuchenne? Wcale nie potrzeba specjalnych detergentów
Szafki kuchenne gromadzą duże ilości zanieczyszczeń – tłuszcz, resztki jedzenia czy kurz. Czy na pewno myjecie je regularnie?

Szafki kuchenne narażone są na znacznie większą ilość zanieczyszczeń i należą do... najbrudniejszych powierzchni w kuchni . Blaty zmywane są regularnie, tak samo jak kuchenka czy inne sprzęty kuchenne. O dziwo, szafki należą do najrzadziej mytych powierzchni w kuchni – pomimo faktu, że są brudzone „od góry do dołu”, zarówno produktami spadającymi z blatu, jak i tymi wyjmowanymi z szafek. Jeśli do tego dołączycie regularne wyjmowanie śmieci spod zlewu , macie przepis na toksyczną mieszankę, która zamieszkuje wasze meble kuchenne. Jak je skutecznie oczyścić? Jak umyć szafki kuchenne? Na szafkach może nawarstwiać się mieszanka kurzu i tłuszczu – jeśli za bardzo zaniedbacie czyszczenie mebli, zabrudzenia te mogą być ciężkie do usunięcia. Nie jest to jednak niemożliwe. Przy większości zabrudzeń świetnie sprawdzi się dobrze znany płyn do mycia naczyń, który posiada zdolność rozpuszczania tłuszczu . Jeśli jednak szafki pokryte są bardziej opornymi zanieczyszczeniami, warto sięgnąć po dobrze znaną mieszankę sody oczyszczonej i octu. Należy jednak upewnić się, że detergent ten nie uszkodzi lakieru na szafkach. Uwaga! Jeśli macie meble kuchenne zrobione z litego drewna, zachowajcie ostrożność przy myciu. Ten rodzaj powierzchni bardzo nie lubi dużej ilości wody, dlatego można ją przemywać wyłącznie mocno odsączoną szmatką o miękkiej teksturze. Mycie szafek kuchennych. Do czego jaki detergent? Woda z płynem do mycia naczyń – mycie z tym detergentem należy przeprowadzić wzdłuż kierunku słojów drewna za pomocą miękkiej szmatki, a następnie wytrzeć szafki do sucha. Świetnie rozpuści tłuszcz. Soda oczyszczona z octem i wodą – oczyści plamy z tłuszczu, które zdążyły już wniknąć w powierzchnię mebli. Mieszankę z sodą należy wcierać w...

Jak przygotować domowy suplement ze skorupek jajek? Pomaga na osteoporozę i nawracające infekcje
Adobe Stock
Newsy
Jak przygotować domowy suplement ze skorupek jajek? Pomaga na osteoporozę i nawracające infekcje
Zjadacie jajka i wyrzucacie skorupki? To błąd. Jak poznacie wartości skorupek jaj, to już nigdy ich nie wyrzucicie.

Jajka są najtańszym i najlepszym źródłem białka. Z tego powodu jadamy je chętnie od tysięcy lat, na całym świecie. Jednak współczesne normy żywieniowe zwracają uwagę nie tylko na wartości odżywcze jajek, ale także na ich niekorzystny wpływ na zdrowie, szczególnie przy nadużywaniu tego pokarmu, zalecają spożywanie nie więcej niż 2 jajek tygodniowo. Niezależnie od tego czy jadacie jajka i czy stosujecie się do zaleceń niejedzenia zbyt dużej ich ilości, nie warto wyrzucać skorupek po rozbiciu jajek. Są zbyt wartościowe, żeby trafiły po prostu do śmieci. Wartości prozdrowotne skorupek jajek Skorupka jajka jest zbudowana z węglanu wapnia. To substancja utrzymująca zdrowie naszych kości. Jednak skorupka na całej powierzchni nie jest jednolita, składa się z warstw, a każda z nich ma nieco inny skład. Pierwsza warstwa, najtwardsza, niemal w całości (w 95-97%) składa się właśnie z węglanu wapnia Dwie inne – membrany, zbudowane są z białek. Są jednocześnie mocne i elastyczne, to dzięki jednemu z białek, jakie je tworzą – keratynie Skorupki nie tylko są doskonałym źródłem wapnia, które jest przyswajalne w 90%. Poza wapniem zawierają miedź, żelazo, fluor, mangan, cynk i krzem. To minerały bardzo cenne dla człowieka. Jedna skorupka ze średniej wielkości jajka, może wam dostarczyć dwa razy więcej wapnia niż dzienna dawna zalecana dla osoby dorosłej. Jak przygotować suplement ze skorupek jajek? Skorupki jajek są wartościową, ale też chorobotwórczą częścią jajka. Jej funkcją jest ochrona jajka przed zagrożeniami występującymi na zewnątrz. Skorupka zatrzymuje bakterie i inne drobnoustroje, nie dopuszcza ich do wnętrza jajka. Jednak bakterie, z najczęściej występującą, niebezpieczną Salmonellą, osiadają na niej i już na niej zostają. Dlatego używając skorupek...