Macie problemy z żołądkiem? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego warzywa
AdobeStock/Pixabay
Newsy

Macie problemy z żołądkiem? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego warzywa

Boli was żołądek? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego warzywa, bo możecie tylko pogorszyć swój stan.

Nie od dziś wiadomo, że przy problemach żołądkowych nie powinno się spożywać tłustych i smażonych potraw oraz pić alkoholu. Nasza dieta powinna wówczas być lekkostrawna i zarazem pożywna. Powinna nam dostarczać niezbędnych witamin i składników i jednocześnie ograniczać wydzielanie soku trawiennego. Czego nie powinna jeść osoba, która ma problemy z żołądkiem?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nie należy jeść ogórków wobec problemów z żołądkiem

Mimo iż surowe ogórki są bardzo zdrowe, osoby z problemami żołądkowymi nie powinny jeść tych warzyw. Ogórek zawiera mnóstwo wartości odżywczych, to bogate źródło witaminy K, przeciwutleniaczy, a także przeciwzapalnego flawonolu zwanego fisetyną, który odgrywa ważną rolę w promowaniu zdrowia mózgu. Ogórek sprzyja też utracie wagi, jest niskokaloryczny a także zawiera witaminę C, białko, potas, błonnik, magnez i mangan. Jednak nie wszyscy powinni go jeść.

Ogórek jest niewskazany dla osób o wrażliwym żołądku. Warzywo to zawiera kukurbitacynę, która jest silnym składnikiem, o którym wiadomo, że powoduje problemy z niestrawnością. Nawet niewielka niestrawność może prowadzić do wzdęć lub tak zwanego odbijania się. Osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego (IBS) zaleca się zmniejszenie spożycia ogórków, aby wspomóc trawienie.

Zobacz także
Nigdy nie przechowujcie tak ziemniaków. Zaczną wydzielać rakotwórcze substancje

Nigdy nie przechowujcie tak ziemniaków. Będą wydzielać rakotwórcze substancje

Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba

Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba

Czego jeszcze nie powinny jeść osoby o wrażliwym żołądku?

U osób z wrażliwym żołądkiem narząd ten łatwo ulega rozstrojowi. Osoby takie mogą odczuwać nawracające gazy, wzdęcia, nudności, wymioty, zaparcia lub biegunkę.

Pokarmy, które mogą podrażniać wrażliwy żołądek, to:

  • produkty mleczne
  • pikantne jedzenie (ocet, cebula, czosnek, papryczka chili)
  • przetworzona żywność (salceson, parówki, wędliny)
  • tłuste lub smażone potrawy (mięso, ryby, ziemniaki, frytki)
  • alkohol
  • gluten

Osoby takie powinny włączyć do swojej diety:

  • gotowane owoce i warzywa
  • chude białko
  • lekkostrawne ziarna
  • beztłuszczowe lub niskotłuszczowe produkty mleczne

Źródło: o2.pl, timesofindia.com

czego nie jeść na noc
AdobeStock
Newsy
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedzcie na kolację. Lepiej ich unikać
Wiecie, jak ogromny wpływ na jakość snu ma to, co zjecie na kolację? Sprawdźcie, czego nie powinno się jeść na noc!

Kolacja jest równie ważnym posiłkiem w trakcie dnia co śniadanie. Trzeba zwracać baczną uwagę na to, co znajdzie się wieczorem na talerzu, ponieważ ma to ogromny wpływ na jakość snu oraz zdrowie całego organizmu. Jeżeli pójdziecie spać głodni, będziecie mieli duże problemy z zaśnięciem. Jeśli jednak przejecie się przed spaniem, to również wasz sen będzie bardzo niespokojny. Jak znaleźć złoty środek? Zacznijcie od poznania produktów, których lepiej nie jeść przed położeniem się do łóżka! Kiełbasa i parówki Choć bardzo smaczne, parówki i kiełbaski nie są najlepszym pomysłem na kolację. Mogą powodować zgagę i refluks, a tym samym utrudniać zasypianie. Lepiej jeść te produkty na obiad! Brokuły Brokuły są fantastycznym źródłem żelaza i powinny je jeść zwłaszcza osoby zagrożone niedokrwistością. Jednak warzywa te powodują spore problemy ze wzdęciami, a te są gwarancją niespokojnego snu. Ból brzucha to ostatnie, czego byście sobie życzyli przed zaśnięciem! Warto jeść brokuły na obiad lub podwieczorek. Wołowina Czerwone mięso jest bardzo ciężkostrawne, dlatego zjedzone na kolację skutecznie utrudni wam zasypianie. Organizm zamiast się wyciszyć i regenerować będzie zajęty trawieniem mięsa, a wy nie będziecie mogli zasnąć. Pikantne potrawy Chilli, salsa i inne pikantne sosy i przyprawy nie są tym, co powinno się jeść na kolację! Mocno podrażniają układ pokarmowy, a u osób z wrażliwym żołądkiem mogą wywołać ból brzucha, biegunkę i niestrawność. Kolacja składająca się z tych dodatków może sprawić, że zamiast w wygodnym łóżku noc spędzicie w toalecie! Żółty ser Przez zawartość tyraminy żółte sery zaburzają pracę układu hormonalnego, co przekłada się na jakość snu. W dodatku u osób ze...

siemię lniane
AdobeStock
Newsy
Działa antynowotworowo, a kosztuje grosze. Warto jeść go codziennie
Profilaktyka przeciwnowotworowa jest bardzo ważna. Należy się regularnie badać oraz wdrożyć do swojej diety produkty, które obniżą ryzyko rozwoju raka. Jeden z nich pewnie masz w swojej kuchni - powinniście codziennie go spożywać!

Coraz popularniejsze są produkty z tzw. grupy „superfoods”. To jedzenie, które jest najczęściej bardzo tanie i ma szereg prozdrowotnych właściwości. Zalicza się do nich jarmuż, żurawinę, miód, dynię, a także… siemię lniane! Sprawdźcie, do czego można je wykorzystać i w jaki sposób wpływa ono na wasz organizm. Właściwości siemienia lnianego Siemię lniane ma postać małych, płaskich nasion lnu. Zalane wodą pęcznieją i tworzą charakterystyczny śluz, dlatego można się spotkać z określeniem „glutek” lub „kisiel z siemienia”. Co czyni siemię tak wyjątkowym? Okazuje się, że nasiona zawierają ogromne ilości błonnika – jedna łyżka zawiera go aż 3 gramy, co odpowiada 1/10 dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka. Z tego powodu siemię lniane jest bardzo polecane osobom mającym problemy z zaparciami, ponieważ regularne spożywanie nasion świetnie reguluje pracę układu pokarmowego. Pomaga zmniejszyć cholesterol Przeprowadzono badanie, w którym wybrana grupa osób przez pewien czas spożywała napój z dodatkiem siemienia lnianego. Okazało się, że poziom cholesterolu u tych osób znacznie się obniżył, a ich organizm wydalał więcej tłuszczu niż normalnie. W innym badaniu nasiona lnu zmniejszyły ciśnienie krwi u badanych. Obniża ryzyko rozwoju nowotworów Siemię lniane zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów hormonozależnych, takich jak: Rak jajnika Rak piersi Rak jelita grubego Rak prostaty Wszystko dzięki zawartemu w nasionach kwasowi tłuszowemu ALA. Ogranicza on rozwój guzów nowotworowych i komórek rakowych. Choć najczęściej nowotwory hormonozależne występują u kobiet, to mężczyźni również powinni włączyć do swojej diety siemię lniane, ponieważ są oni zagrożeni rakiem prostaty....

woda z ogórków
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, by mielone były wilgotne? Sok po ogórkach kiszonych może ci w tym pomóc. Genialny trik
Nie wylewaj wody po ogórkach! Możesz ją ponownie wykorzystać w kuchni do kotletów i innych dań!

Wylewasz wodę po ogórkach kiszonych? Ogromny błąd! Można ją wykorzystać chociażby do zakwaszania zup albo po prostu wypić prosto ze słoika. Bogata jest w cenne witaminy i minerały oraz kwas mlekowy, który świetnie usprawnia działanie układu pokarmowego. Jakie jeszcze właściwości ma woda z ogórków? Sprawdź koniecznie, a już nigdy więcej jej nie wylejesz! Właściwości wody z ogórków kiszonych Woda z ogórków jest doskonałym źródłem witamin niezbędnych do prawidłowego działania naszego organizmu. Jej właściwości to m.in.: Wspomaganie pracy układu pokarmowego Wyrównanie gospodarki wodno-zasadowej Nawodnienie organizmu Jest źródłem witaminy C, E, K, A oraz B Woda z ogórków na odchudzanie i problemy z żołądkiem Zalewa po ogórkach zawiera duże ilości kwasu mlekowego i bakterii probiotycznych. Działają one kojąco na układ pokarmowy i wspomagają trawienie. Zalety wody po ogórkach docenią także osoby cierpiące na problemy z nieregularnym wypróżnianiem, ponieważ doskonale reguluje ona pracę jelit i pomaga na zaparcia. Pomoże także tym, którzy uskarżają się na zatrzymywanie wody w organizmie! Opuchnięte stopy i dłonie często są wbrew pozorom wynikiem odwodnienia, a nie nadmiaru wody. Gdy jej brakuje, organizm zaczyna zatrzymywać ją w tkankach i stąd opuchlizny. Warto włączyć do swojej diety wodę z ogórków, by zwalczyć ten problem. Jak stosować wodę z ogórków? Sposobów na wykorzystanie zalewy po ogórkach jest naprawdę sporo! Oto najpopularniejsze z nich: Zakwaszanie zup i sosów – zupa ma mało wyrazisty smak? Dodaj do niej wody z ogórków! Nada jej charakteru i kwaśnego posmaku. Świetnie pasuje do zupy jarzynowej, kalafiorowej i ogórkowej oczywiście....

kasza gryczana kto nie może jeść
Adobe Stock
Newsy
Nie każdy może jeść kaszę gryczaną. Lepiej na nią uważać
Kasza gryczana powinna stanowić podstawowy składnik wielu diet. Mimo, że produkt ten wykazuje cenne właściwości zdrowotne, okazuje się, że nie każdy może go jeść. Jeśli zmagasz się z niewydolnością nerek pod żadnym pozorem po nią nie sięgaj!

Kasza gryczana to produkt, który nie każdy lubi. Jednak jej fanów również nie brakuje. Nic dziwnego, bowiem prawidłowo przyrządzona potrafi naprawdę dopieścić kupki smakowe . Ponadto jest także niesamowicie zdrowa. Niewiele osób ma świadomość, jak dużo są w stanie zdziałać w organizmie te małe, brązowe ziarenka. Cenne właściwości kaszy gryczanej Kasza gryczana jest przede wszystkim bardzo cennym źródłem błonnika. Ten obniża poziom cholesterolu oraz stężenie glukozy we krwi, zmniejsza również ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową. Jej regularne spożywanie może nawet pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Na tym jednak nie koniec. Produkt ten zawiera również unikatowe aminokwasy, takie jak lizyna. To właśnie dzięki niej ludzki organizm jest w stanie wytwarzać białe krwinki, tak istotne w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz kości . Ponadto związek ten korzystnie wpływa między innymi na kondycję psychiczną. Nie można także zapomnieć, że kasza gryczana zawiera niesamowicie duże ilości witamin z grupy B. Dlatego też jej regularne spożywanie pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego. W gryce nie brakuje również soli mineralnych, takich jak wapń, żelazo, cynk, fosfor czy magnez. Dlatego tak ważne jest włączenie jej do codziennej diety. Idealna dla osób na diecie bezglutenowej Kasza gryczana to produkt bezglutenowy, stąd z powodzeniem mogą ją jeść między innymi osoby przestrzegające tego typu diety lub chorujące na celiakię. Niestety, istnieje również grupa ludzi, która pod żadnym pozorem nie powinna spożywać tego produktu. Nie powinnaś spożywać kaszy gryczanej jeśli... Jeśli zmagasz się z niewydolnością nerek, kamicą, wrzodami żołądka, problemami jelitowymi lub chorą dwunastnicą , ogranicz spożywanie kaszy gryczanej...