Macie problemy z żołądkiem? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego warzywa
AdobeStock/Pixabay
Newsy

Macie problemy z żołądkiem? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego warzywa

Boli was żołądek? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego warzywa, bo możecie tylko pogorszyć swój stan.

Nie od dziś wiadomo, że przy problemach żołądkowych nie powinno się spożywać tłustych i smażonych potraw oraz pić alkoholu. Nasza dieta powinna wówczas być lekkostrawna i zarazem pożywna. Powinna nam dostarczać niezbędnych witamin i składników i jednocześnie ograniczać wydzielanie soku trawiennego. Czego nie powinna jeść osoba, która ma problemy z żołądkiem?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nie należy jeść ogórków wobec problemów z żołądkiem

Mimo iż surowe ogórki są bardzo zdrowe, osoby z problemami żołądkowymi nie powinny jeść tych warzyw. Ogórek zawiera mnóstwo wartości odżywczych, to bogate źródło witaminy K, przeciwutleniaczy, a także przeciwzapalnego flawonolu zwanego fisetyną, który odgrywa ważną rolę w promowaniu zdrowia mózgu. Ogórek sprzyja też utracie wagi, jest niskokaloryczny a także zawiera witaminę C, białko, potas, błonnik, magnez i mangan. Jednak nie wszyscy powinni go jeść.

Ogórek jest niewskazany dla osób o wrażliwym żołądku. Warzywo to zawiera kukurbitacynę, która jest silnym składnikiem, o którym wiadomo, że powoduje problemy z niestrawnością. Nawet niewielka niestrawność może prowadzić do wzdęć lub tak zwanego odbijania się. Osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego (IBS) zaleca się zmniejszenie spożycia ogórków, aby wspomóc trawienie.

Zobacz także
Nigdy nie przechowujcie tak ziemniaków. Zaczną wydzielać rakotwórcze substancje

Nigdy nie przechowujcie tak ziemniaków. Będą wydzielać rakotwórcze substancje

Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba

Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba

Czego jeszcze nie powinny jeść osoby o wrażliwym żołądku?

U osób z wrażliwym żołądkiem narząd ten łatwo ulega rozstrojowi. Osoby takie mogą odczuwać nawracające gazy, wzdęcia, nudności, wymioty, zaparcia lub biegunkę.

Pokarmy, które mogą podrażniać wrażliwy żołądek, to:

  • produkty mleczne
  • pikantne jedzenie (ocet, cebula, czosnek, papryczka chili)
  • przetworzona żywność (salceson, parówki, wędliny)
  • tłuste lub smażone potrawy (mięso, ryby, ziemniaki, frytki)
  • alkohol
  • gluten

Osoby takie powinny włączyć do swojej diety:

  • gotowane owoce i warzywa
  • chude białko
  • lekkostrawne ziarna
  • beztłuszczowe lub niskotłuszczowe produkty mleczne

Źródło: o2.pl, timesofindia.com

czego nie jeść na noc
AdobeStock
Newsy
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedzcie na kolację. Lepiej ich unikać
Wiecie, jak ogromny wpływ na jakość snu ma to, co zjecie na kolację? Sprawdźcie, czego nie powinno się jeść na noc!

Kolacja jest równie ważnym posiłkiem w trakcie dnia co śniadanie. Trzeba zwracać baczną uwagę na to, co znajdzie się wieczorem na talerzu, ponieważ ma to ogromny wpływ na jakość snu oraz zdrowie całego organizmu. Jeżeli pójdziecie spać głodni, będziecie mieli duże problemy z zaśnięciem. Jeśli jednak przejecie się przed spaniem, to również wasz sen będzie bardzo niespokojny. Jak znaleźć złoty środek? Zacznijcie od poznania produktów, których lepiej nie jeść przed położeniem się do łóżka! Kiełbasa i parówki Choć bardzo smaczne, parówki i kiełbaski nie są najlepszym pomysłem na kolację. Mogą powodować zgagę i refluks, a tym samym utrudniać zasypianie. Lepiej jeść te produkty na obiad! Brokuły Brokuły są fantastycznym źródłem żelaza i powinny je jeść zwłaszcza osoby zagrożone niedokrwistością. Jednak warzywa te powodują spore problemy ze wzdęciami, a te są gwarancją niespokojnego snu. Ból brzucha to ostatnie, czego byście sobie życzyli przed zaśnięciem! Warto jeść brokuły na obiad lub podwieczorek. Wołowina Czerwone mięso jest bardzo ciężkostrawne, dlatego zjedzone na kolację skutecznie utrudni wam zasypianie. Organizm zamiast się wyciszyć i regenerować będzie zajęty trawieniem mięsa, a wy nie będziecie mogli zasnąć. Pikantne potrawy Chilli, salsa i inne pikantne sosy i przyprawy nie są tym, co powinno się jeść na kolację! Mocno podrażniają układ pokarmowy, a u osób z wrażliwym żołądkiem mogą wywołać ból brzucha, biegunkę i niestrawność. Kolacja składająca się z tych dodatków może sprawić, że zamiast w wygodnym łóżku noc spędzicie w toalecie! Żółty ser Przez zawartość tyraminy żółte sery zaburzają pracę układu hormonalnego, co przekłada się na jakość snu. W dodatku u osób ze...

Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Róbcie to tylko pod 1 warunkiem
Własne
Newsy
Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Róbcie to tylko pod 1 warunkiem
Co lepsze: zdrowa śliwka złapana w biegu, drożdżówka czy ominięcie śniadania? Każdy z waszych wyborów będzie miał wpływ na zdrowie.

Nie jecie śniadań, bo nie macie na nie rano czasu? Przekąszacie coś w biegu, najlepiej nie wymagającego przygotowywania? Na przykład kupione wczoraj śliwki, które leżą na talerzu w kuchni, pięknie wyglądają i zachęcają do zjedzenia? Czy to dobry pomysł, czy może wielki błąd, złapać w biegu kilka śliwek i zjeść je w drodze do autobusu? Sprawdzamy. Czy śliwki można jeść na czczo?  Cóż, chciałoby się powiedzieć: zamiast śliwek zjedzcie zwykłe śniadanie! Owoce, w tym śliwki są zdrowe, ale trzeba je jeść w odpowiedni sposób, w odpowiednim czasie. Mogą być jedzone na śniadanie, pod warunkiem, że poza nimi na śniadaniowym talerzu znajdzie się coś jeszcze, np. płatki owsiane. Zawarty w nich błonnik pokarmowy przyczyni się do przedłużenia uczucia sytości po posiłku. Bardzo pozytywnie na żołądek działają też śliwki suszone i można je jeść z samego rana, pod warunkiem, że głównym uzasadnieniem sięgania po nie na czczo, są problemy z żołądkiem. W każdym innym przypadku lepiej, zamiast wyciągać rękę po pięknie prezentujące się śliwki, zjeść normalne śniadanie, które obudzi żołądek po stanie nocnego uśpienia i dostarczy energii na pierwszą połowę dnia. Jakie śniadanie jest zdrowe? Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Gdy jecie trzy posiłki dziennie, śniadanie powinno dostarczyć wam aż 30% dziennych wartości kalorycznych. To oznacza, że powinno mieć 450-660 kcal. Jeśli jecie cztery razy dziennie – śniadanie powinno zapewnić 25% dziennych kalorii. Jakie powinno być śniadanie? Przede wszystkim urozmaicone. Komponujcie je z produktów z różnych grup żywieniowych, a więc zarówno zboża, białko zwierzęce i roślinne, dobrej jakości tłuszcze, a także owoce i warzywa. Śniadaniowe produkty zbożowe Wybierajcie pieczywo pełnoziarniste, płatki...

Skuteczna dieta bez efektu jo-jo? Istnieje i jest bardzo prosta
AdobeStock
Newsy
Skuteczna dieta bez efektu jo-jo? Istnieje i jest bardzo prosta
Macie problem, by schudnąć? Poznajcie zasady odchudzania się bez efektu jo-jo.

Odchudzacie się, a rezultatów wciąż nie ma? Lub, co gorsza, dopadł was efekt jo-jo? Prawdopodobnie popełniacie wiele błędów które sprawiają, że wasze wysiłki spełzają na niczym. Poznajcie zasady skutecznej diety odchudzającej, która pomoże wam zgubić kilka kilogramów! Co to jest efekt jo-jo i z czego wynika? Osoby odchudzające się na pewno słyszały o efekcie jo-jo . Co to dokładnie jest? Efekt jo-jo pojawia się wtedy, gdy po diecie odchudzającej bardzo szybko wraca się do pierwotnej wagi lub nawet waży się więcej, niż przed rozpoczęciem odchudzania! O tym, jaki jest najczęstszy powód występowania efektu jo-jo, mówi Katarzyna Lichosik, konsultant dietetyczny TU Zdrowie dla portalu strefabiznesu.pl: Jednym z największych i najczęściej powtarzanych błędów jest przechodzenie na restrykcyjną dietę z dnia na dzień, a następnie nagłe jej przerwanie. To najlepsza droga do efektu jo-jo, ale jednocześnie wskazówka, aby następnym razem dobrze zaplanować walkę ze zbędnymi kilogramami. Jak się odchudzać, by nie przytyć? Zrzucanie wagi potrafi sprawić sporo kłopotu. Zwłaszcza tym, którzy robią to pierwszy raz w życiu! Nie wiadomo co jeść, kiedy i w jakich ilościach. Co, jeśli jecie za mało? Lub za dużo? Katarzyna Lichosik radzi, by skorzystać z porady specjalisty: Aby prawidłowo rozpocząć proces odchudzania, trzeba go dokładnie i rozsądnie zaplanować. Najlepiej podzielić na etapy i ustalić ze sobą, albo z dietetykiem, na czym mają się kończyć poszczególne części planu. Może to być utrata określonej liczby kilogramów albo możliwość założenia spodni, które wcześniej były za ciasne. Na końcu każdego udanego etapu powinna czekać nagroda, ale raczej w postaci nowych butów do biegania, a nie czekoladek z karmelem. Ekspert wymienia także...

kapusta kiszona przepis
AdobeStock
Newsy
Ekspresowy sposób na kiszenie kapusty do bigosu. Jest gotowa już po 7 dniach i zawsze się udaje
Dobry bigos to taki, który ugotowany jest na bazie swojskiej, kiszonej kapusty. Nie kupujcie jej w sklepie – zrobicie ją sami z naszego przepisu.

Z pewnością będziecie gotować bigos na święta! Najlepszy jest ten przygotowany z własnej kiszonej kapusty, którą można zrobić w naprawdę ekspresowym tempie. Kapusta z tego przepisu jest gotowa już po 7 dniach! Właściwości kapusty kiszonej Kapusta kiszona to nie tylko główny składnik bigosu i chrupiących surówek! Warto ją jeść także ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie. Sprawdźcie, jakie właściwości ma kapusta kiszona: Witaminy Podobnie jak ogórki kiszone i inne warzywa poddane procesowi fermentacji, kapusta zawiera duże ilości witaminy C oraz kwasu mlekowego, który wspomaga pracę układu trawiennego. Błonnik W kapuście znajdziecie dużo błonnika, który pomaga przy problemach z zaparciami , a także obniża poziom cholesterolu . Ponadto częste spożywanie błonnika pozwala zapobiec rozwojowi chorób serca ! Ulga dla żołądka Sok z kiszonej kapusty działa łagodząco na problemy z żołądkiem, takie jak nadżerki i wrzody . Osłabia działanie kwasów żołądkowych, dzięki czemu żołądek jest mniej podrażniony. Regulowanie cukru we krwi Spożywanie kiszonej kapusty pomoże regulować poziom glukozy we krwi , dlatego osoby cierpiące na cukrzycę zdecydowanie powinny włączyć kiszonki do swojej diety. Przepis na szybką kapustę kiszoną Do przygotowania takiej ekspresowej kapusty kiszonej, z której później z powodzeniem można zrobić bigos, potrzebne będą poniższe składniki: Składniki: 3 duże główki białej kapusty 1 marchewka 1 łyżeczka soli Kminek Liść laurowy Pieprz Woda po gotowaniu ziemniaków Przygotowanie: Umyjcie i poszatkujcie drobno kapustę. Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na tarce na dużych oczkach. Przełóżcie kapustę z marchewką do dużej miski. Dodajcie...