Nie od dziś wiadomo, że przy problemach żołądkowych nie powinno się spożywać tłustych i smażonych potraw oraz pić alkoholu. Nasza dieta powinna wówczas być lekkostrawna i zarazem pożywna. Powinna nam dostarczać niezbędnych witamin i składników i jednocześnie ograniczać wydzielanie soku trawiennego. Czego nie powinna jeść osoba, która ma problemy z żołądkiem?

Nie należy jeść ogórków wobec problemów z żołądkiem

Mimo iż surowe ogórki są bardzo zdrowe, osoby z problemami żołądkowymi nie powinny jeść tych warzyw. Ogórek zawiera mnóstwo wartości odżywczych, to bogate źródło witaminy K, przeciwutleniaczy, a także przeciwzapalnego flawonolu zwanego fisetyną, który odgrywa ważną rolę w promowaniu zdrowia mózgu. Ogórek sprzyja też utracie wagi, jest niskokaloryczny a także zawiera witaminę C, białko, potas, błonnik, magnez i mangan. Jednak nie wszyscy powinni go jeść.

Ogórek jest niewskazany dla osób o wrażliwym żołądku. Warzywo to zawiera kukurbitacynę, która jest silnym składnikiem, o którym wiadomo, że powoduje problemy z niestrawnością. Nawet niewielka niestrawność może prowadzić do wzdęć lub tak zwanego odbijania się. Osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego (IBS) zaleca się zmniejszenie spożycia ogórków, aby wspomóc trawienie.

Czego jeszcze nie powinny jeść osoby o wrażliwym żołądku?

U osób z wrażliwym żołądkiem narząd ten łatwo ulega rozstrojowi. Osoby takie mogą odczuwać nawracające gazy, wzdęcia, nudności, wymioty, zaparcia lub biegunkę.

Zobacz także:

Pokarmy, które mogą podrażniać wrażliwy żołądek, to:

  • produkty mleczne
  • pikantne jedzenie (ocet, cebula, czosnek, papryczka chili)
  • przetworzona żywność (salceson, parówki, wędliny)
  • tłuste lub smażone potrawy (mięso, ryby, ziemniaki, frytki)
  • alkohol
  • gluten

Osoby takie powinny włączyć do swojej diety:

  • gotowane owoce i warzywa
  • chude białko
  • lekkostrawne ziarna
  • beztłuszczowe lub niskotłuszczowe produkty mleczne

Źródło: o2.pl, timesofindia.com