Macie problemy z pęcherzem i drogami moczowymi? Koniecznie jedzcie wtedy takie dania
Adobe Stock
Newsy

Macie problemy z pęcherzem i drogami moczowymi? Koniecznie jedzcie wtedy takie dania

Nie tylko antybiotyki i medykamenty na bazie żurawiny – w walce z zapaleniem pęcherza i dróg moczowych ważna jest także odpowiednia dieta.
Hubert Rój
czerwiec 08, 2021

Zapalenie pęcherza moczowego to niezwykle przykre i dolegliwe schorzenie, które w większym stopniu dotyczy zwykle kobiet. Panie, bardziej podatne na infekcje dróg moczowych od panów, powinny przykładać szczególną wagę do diety w czasie przebywania takiej choroby.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy na zapalenie pęcherza dobra jest tylko żurawina?

Najczęściej polecanym przez aptekarzy środkiem na problemy z pęcherzem jest żurawina w wielu postaciach. Tabletki, syropy, dżemy – o tym wszystkim wiadomo nie od dziś. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że w walce z zapaleniem pęcherza moczowego pomaga także odpowiednio dobrane jedzenie.

Nie ma prostej odpowiedzi na to, co jeść w trakcie przebywania tej niezwykle nieprzyjemnej choroby. Eksperci są jednak zdania, że w trakcie walki z infekcjami dróg moczowych i z zapaleniem pęcherza ważne jest utrzymywanie ciepła narządów wewnętrznych.

Zobacz także

Usuwanie zimna i wilgoci z organizmu jest możliwe dzięki konsumpcji ciepłych posiłków. To nie znaczy jednak, że chorzy na zapalenie pęcherza powinni popijać „wiadrami” wrząca herbatę i zarzucać organizm wściekle gorącą zupą…

Co jeść w czasie chorowania na zapalenie dróg moczowych i pęcherza?

Zamiast tego, należy spożywać m.in. te pokarmy, które nie tylko rozgrzewają, ale też po prostu dłużej utrzymują ciepło – także wewnątrz organizmu, już w trakcie procesu trawienia.

Oto lista dań, które warto jeść w trakcie zapalenia pęcherza moczowego:

Czego nie jeść w czasie zapalenia pęcherza moczowego?

Ciepłe posiłki to jednak nie wszystko. Podczas walki ze schorzeniami pęcherza ważne jest także odpowiednie nawadnianie organizmu i unikanie pokarmów bogatych w histaminę. Unikajcie więc wtedy takich produktów jak:

Źródło: agnieszkamaciąg.pl, zdrowypecherz.pl

Czytaj także:

Komentarze
sok żurawinowy
Kraken Images/Adobe Stock
Zdrowie Cudowny sok na odporność. Przy okazji eliminuje problem ponad połowy kobiet!
Te statystyki mogą zrobić na was wrażenie. Lekarze szacują, że niemal połowa dorosłej populacji Polek przynajmniej raz w życiu będzie zmagać się z zapaleniem pęcherza. Czas zadbać o swoją odporność.
Hubert Rój
listopad 16, 2020

Okropne pieczenie i krwawienie podczas oddawania moczu, nieustanne parcie na pęcherz i dokuczająca gorączka – to tylko kilka z typowych objawów zapalenia pęcherza. O tym jak bardzo uciążliwe i nieprzyjemne schorzenie wiedzą tylko ci, którzy przez to już przeszli. Boli? Oto co należy robić Zapalenie pęcherza to doprawdy fatalna dolegliwość. Oprócz tego, że wywołuje nieprzyjemne bóle, to na nieszczęście dla chorujących może wielokrotnie nawracać z tą samą siłą. Na tę chorobę kobiety zapadają niemal 50 razy częściej niż mężczyźni. Stąd nasz apel właśnie do pań – nie lekceważmy tego zagrożenia i zawsze konsultujmy z lekarzem wyżej wymienione objawy. Są jednak sposoby, by nieco wspomóc swój organizm w walce z zakażeniami. Jeżeli nasze ciało jest odpowiednio do tego przygotowane, może zwalczyć infekcję dróg moczowych już na samym początku. Aby tak się działo, należy przede wszystkim zachowywać higienę miejsc intymnych. Oprócz tego warto wprowadzić do swojej diety jeden składnik. Czerwone remedium Jest nim żurawina. Sok z tego owocu to prawdziwe remedium na problemy z drogami moczowymi. Nie bez przyczyny żurawina (a raczej wyciąg z niej) jest głównym składnikiem suplementów diety i tabletek, które często dostajemy w aptece właśnie na problemy z pęcherzem. Zamiast truć się tak zwaną chemią, warto postawić na naturę i zacząć spożywać sok z żurawiny. Ten życiodajny napój czyni prawdziwe cuda. Żurawina utrudnia bakteriom E.coli przyleganie do błony śluzowej dróg moczowych. Sok z żurawiny to nie tylko działanie antybakteryjne. To prawdziwy eliksir młodości. O co chodzi? Badania wykazują, że sok żurawinowy wspomaga układ krwionośny i zmniejsza ryzyko udarów. Kłopot z sokiem z tych czerwonych jagód jest taki,...

Przeczytaj
Gorączka covid
nischaporn/Adobe Stock
Zdrowie Czy można mieć koronawirusa BEZ gorączki? Ta wiedza może ci się przydać!
Trwa druga fala pandemii koronawirusa. Zagrożenie zakażaniem jest już znacznie większe, dlatego warto dobrze poznać szczegóły dotyczące objawów i symptomów COVID-19.
Hubert Rój
listopad 11, 2020

Już przez 8 miesięcy żyjemy w Polsce z wirusem. Są zakażeni, są ofiary, są także potencjalnie nowi chorzy. W grupie szczególnego ryzyka są oczywiście osoby starsze. Zaraz za nimi znajdują się wszyscy inni – jednak zakażenie wirusem może przebiegać u wielu osób w inny sposób. Różne objawy, ten sam wirus Kaszel, brak smaku, brak zapachu, duszności, problemy z oddychaniem, osłabienie, czy wreszcie - gorączka – wszystko to pacjenci chorujący na chorobę wywołaną wirusem COVID-19 często uwzględniają jako główne objawy zakażenia. Mimo ośmiomiesięcznego doświadczenia lekarzy i naukowców z tym koronawirusem, wciąż nie wiem o nim wszystkiego. Także o potencjalnym przebiegu choroby u różnych osób. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że zakażenie koronawirusem objawia się różnymi symptomami w trakcie mutacji wirusa w naszym organizmie. Pierwszymi objawami mogą być zwykle: mokry kaszel, ból mięśni, nudności połączone z wymiotami, a także problemy z układem trawiennym na czele z biegunką. Koronawirus a gorączka Różnice mogą następować z kolei w dalszym przebiegu choroby, podczas którego pojawiają się choćby problemy pacjentów z oddychaniem, z brakiem tlenu – stąd właśnie biorą się nieustanne medialne doniesienia o potrzebie zapewnienia większej ilości wolnych respiratorów. Często ich dostępność decyduje o szansach na powodzenie terapii. Teraz słów kilka o gorączce albo jej braku w czasie przebywania zakażenia koronawirusem. Badanie wykonane już w kwietniu 2020 roku wykazało, że gorączkę obserwuje się u nieco ponad 55% zakażonych wirusem COVID-19. To dużo, czy mało? Odpowiedź na tak postawione pytanie nie jest oczywista. Co prawda mierzenie temperatury stało się niejako symbolem wykrywania koronawirusa na całym świecie, to przypadki...

Przeczytaj
przeziębienie co jeść
AdobeStock
Newsy Czego lepiej nie jeść podczas przeziębienia? Tych produktów warto się wystrzegać
Raczej dobrze wiemy co jeść, gdy jesteśmy przeziębieni. A czego NIE jeść? Mamy dla was krótką listę produktów, których nie powinno się jeść w trakcie choroby!
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Jesienią i zimą jesteśmy bardzo podatni na infekcje. Mroźny wiatr, duża wilgotność w powietrzu i ciągłe skoki temperatur (wychodzenie z ciepłego mieszkania na mróz) stanowią ogromne wyzwanie dla naszego systemu odpornościowego. Jesteśmy osłabieni, mamy gorączkę i kompletnie przechodzi nam ochota na jakiekolwiek jedzenie. To zrozumiałe – organizm walcząc z infekcją wykorzystuje całą energię na pokonanie wirusów i ma mniej siły na trawienie. Jednak wszyscy dobrze wiemy jak ważne jest odpowiednie odżywianie podczas choroby! Ale czy wiedzieliście, że pewnych produktów powinno się wręcz unikać w przypadku przeziębienia lub grypy? Tego nie jedz w trakcie choroby! Toczony infekcją organizm jest bardzo osłabiony. Dlatego jedzenie w tym czasie produktów ciężkostrawnych może jeszcze pogorszyć jego stan! Kiedy chorujemy, musimy wspierać swoje ciało w tej walce, a nie ją utrudniać. To właśnie dlatego chorym podaje się lekkostrawne potrawy, takie jak rosół, kleik czy budyń. Za to najgorszym pomysłem może być zjedzenie podczas grypy czegoś bardzo ciężkostrawnego – na przykład grzybów czy tłustego mięsa. Poniżej zebraliśmy dla was listę produktów, których absolutnie nie powinniście jeść gdy jesteście chorzy! Alkohol – niektórzy lubią dla kurażu dolać sobie odrobinę mocnego alkoholu do herbaty. A to duży błąd! Po pierwsze, na pewno bierzecie na przeziębienie jakieś leki, a ich absolutnie nie wolno łączyć z alkoholem. A po drugie, napoje wysokoprocentowe odwadniają organizm i wypłukują z niego cenne mikro- i makroelementy. Ostre jedzenie – pikantne potrawy bardzo podrażniają śluzówkę i przełyk. Dlatego podczas zapalenia gardła lepiej odpuście sobie chilli, ostre papryczki czy imbir w dużych ilościach. Muesli i granola – wszelkiego rodzaju twarde płatki...

Przeczytaj
herbata
Gotujmy.pl
Newsy 5 powodów, dla których warto pić ciepłą herbatę z cytryną i miodem
Czujesz, że cię rozkłada? Wyraźne osłabienie i ból głowy mogą świadczyć o tym, że dopadło cię przeziębienie. Podajemy 5 powodów, dla których warto wtedy napić się herbaty z miodem i cytryną!
Katarzyna Wyborska
grudzień 08, 2020

Gdy przychodzą zimne i mroźne zimowe dni, nasz organizm jest naprawdę wystawiony na próbę. Chłodne poranki, lodowaty wiatr i ubranie przemoczone od padającego śniegu – to wszystko może się skończyć przeziębieniem! Dlatego tak ważne jest wspieranie odporności w tym czasie. Popularnym, domowym sposobem jest gorąca herbata z cytryną i łyżką miodu. Nic tak nie stawia na nogi! Jest smaczna, rozgrzewa i chroni przed przeziębieniem. Dziś mamy dla was aż 5 powodów, które przekonają was do picia takiej herbatki! Herbatka z prądem Przepis na herbatę z cytryną i miodem to najbardziej podstawowa wersja tego napoju. Niektórzy lubią dodać imbir, laskę cynamonu, a nawet… odrobinę mocnego alkoholu! Miłośnicy herbaty „z prądem” lubią dodać do niej nieco whisky, rumu czy brandy. Tylko pamiętajcie, żeby nie podawać jej dzieciom! Wszystkie te dodatki mają sprawić, że herbata będzie jeszcze bardziej rozgrzewająca. Dlaczego warto ją pić? Pomaga zwalczać stan zapalny – udowodniono, że regularne spożywanie niewielkich ilości cynamonu znacznie przyspiesza regenerację organizmu w przypadku stanów zapalnych. Łagodzi ból gardła – miód jest doskonałym domowym lekarstwem na ból gardła. Mówi się o nim „naturalny antybiotyk” nie bez przyczyny! Nawadnia – picie wody w trakcie choroby jest ogromnie ważne! Odwodniony organizm dużo dłużej się regeneruje, dlatego by szybko wrócić do zdrowia, należy pić dużo wody, herbaty i jeść zupy. Pełna witamin – nie trzeba chyba przypominać, że cytryna jest bogatym źródłem witaminy C, która jest podstawą w leczeniu przeziębienia? Rozgrzewa – zziębnięty organizm będzie dłużej dochodził do siebie i z tego powodu należy dbać o to, by było nam ciepło! Grube skarpetki, sweter, koc i kubek...

Przeczytaj