Macie problemy z pęcherzem i drogami moczowymi? Koniecznie jedzcie wtedy takie dania
Adobe Stock
Newsy

Macie problemy z pęcherzem i drogami moczowymi? Koniecznie jedzcie wtedy takie dania

Nie tylko antybiotyki i medykamenty na bazie żurawiny – w walce z zapaleniem pęcherza i dróg moczowych ważna jest także odpowiednia dieta.

Zapalenie pęcherza moczowego to niezwykle przykre i dolegliwe schorzenie, które w większym stopniu dotyczy zwykle kobiet. Panie, bardziej podatne na infekcje dróg moczowych od panów, powinny przykładać szczególną wagę do diety w czasie przebywania takiej choroby.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy na zapalenie pęcherza dobra jest tylko żurawina?

Najczęściej polecanym przez aptekarzy środkiem na problemy z pęcherzem jest żurawina w wielu postaciach. Tabletki, syropy, dżemy – o tym wszystkim wiadomo nie od dziś. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że w walce z zapaleniem pęcherza moczowego pomaga także odpowiednio dobrane jedzenie.

Nie ma prostej odpowiedzi na to, co jeść w trakcie przebywania tej niezwykle nieprzyjemnej choroby. Eksperci są jednak zdania, że w trakcie walki z infekcjami dróg moczowych i z zapaleniem pęcherza ważne jest utrzymywanie ciepła narządów wewnętrznych.

Zobacz także
Dodajcie to do miodu, a efekt totalnie was zaskoczy. Pomaga na kilkanaście dolegliwości

Dodajcie to do miodu, a efekt totalnie was zaskoczy. Pomaga na kilkanaście dolegliwości

Domowy hit na niestrawność. Ta mieszanka zwalczy błyskawicznie wszystkie przykre dolegliwości

Domowy hit na niestrawność. Ta mieszanka zwalczy błyskawicznie wszystkie przykre dolegliwości

Usuwanie zimna i wilgoci z organizmu jest możliwe dzięki konsumpcji ciepłych posiłków. To nie znaczy jednak, że chorzy na zapalenie pęcherza powinni popijać „wiadrami” wrząca herbatę i zarzucać organizm wściekle gorącą zupą…

Co jeść w czasie chorowania na zapalenie dróg moczowych i pęcherza?

Zamiast tego, należy spożywać m.in. te pokarmy, które nie tylko rozgrzewają, ale też po prostu dłużej utrzymują ciepło – także wewnątrz organizmu, już w trakcie procesu trawienia.

Oto lista dań, które warto jeść w trakcie zapalenia pęcherza moczowego:

Czego nie jeść w czasie zapalenia pęcherza moczowego?

Ciepłe posiłki to jednak nie wszystko. Podczas walki ze schorzeniami pęcherza ważne jest także odpowiednie nawadnianie organizmu i unikanie pokarmów bogatych w histaminę. Unikajcie więc wtedy takich produktów jak:

Źródło: agnieszkamaciąg.pl, zdrowypecherz.pl

Czytaj także:

Macie dość przewlekłych problemów z zapaleniem pęcherza? Ten sok może rozwiązać problem
Adobe Stock
Zdrowie
Macie dość przewlekłych problemów z zapaleniem pęcherza? Ten sok może rozwiązać problem
Te statystyki mogą zrobić na was wrażenie. Lekarze szacują, że niemal połowa dorosłej populacji Polek przynajmniej raz w życiu będzie zmagać się z zapaleniem pęcherza. Czas zadbać o swoją odporność.

Okropne pieczenie i krwawienie podczas oddawania moczu, nieustanne parcie na pęcherz i dokuczająca gorączka – to tylko kilka z typowych objawów zapalenia pęcherza. O tym jak bardzo uciążliwe i nieprzyjemne schorzenie wiedzą tylko ci, którzy przez to już przeszli. Jak zapobiegać infekcjom pęcherza? Zapalenie pęcherza to doprawdy fatalna dolegliwość. Oprócz tego, że wywołuje nieprzyjemne bóle, to na nieszczęście dla chorujących może wielokrotnie nawracać z tą samą siłą. Na tę chorobę kobiety zapadają niemal 50 razy częściej niż mężczyźni. Stąd nasz apel właśnie do pań – nie lekceważmy tego zagrożenia i zawsze konsultujmy z lekarzem wyżej wymienione objawy. Są jednak sposoby, by nieco wspomóc swój organizm w walce z zakażeniami. Jeżeli nasze ciało jest odpowiednio do tego przygotowane, może zwalczyć infekcję dróg moczowych już na samym początku. Aby tak się działo, należy przede wszystkim zachowywać higienę miejsc intymnych. Oprócz tego warto wprowadzić do swojej diety jeden składnik. Jak działa sok z żurawiny na zapalenie pęcherza? Sok z tego owocu to prawdziwe remedium na problemy z drogami moczowymi. Nie bez przyczyny żurawina (a raczej wyciąg z niej) jest głównym składnikiem suplementów diety i tabletek, które często dostajemy w aptece właśnie na problemy z pęcherzem. Zamiast truć się tak zwaną chemią, warto postawić na naturę i zacząć spożywać sok z żurawiny. Ten życiodajny napój czyni prawdziwe cuda. Żurawina utrudnia bakteriom e.coli przyleganie do błony śluzowej dróg moczowych. Sok z żurawiny to nie tylko działanie antybakteryjne. To prawdziwy eliksir młodości. O co chodzi? Badania wykazują, że sok żurawinowy wspomaga układ krwionośny i zmniejsza ryzyko udarów. Kłopot z sokiem z tych...

Jest zdrowsza niż wiśnie i czereśnie. Chroni przed miażdżycą, rakiem i chorobami serca
Pixabay
Newsy
Jest zdrowsza niż wiśnie i czereśnie. Chroni przed miażdżycą, rakiem i chorobami serca
Okres kwitnienia czarnej porzeczki przypada od kwietnia do maja, ale to właśnie w lipcu roślina ta wypuszcza swoje drogocenne owoce. Dlaczego warto je jeść?

Czarna porzeczka to jeden z najpopularniejszych krzewów owocowych w Polsce. Właśnie obrodziła w owoce. Owoce czarnej porzeczki są niezwykle zdrowe i mają szerokie działanie prozdrowotne. Dlaczego warto je jeść? Właściwości zdrowotne czarnej porzeczki Czarna porzeczka to nie tylko smaczny, kwaskowaty owoc. To także roślina o wspaniałych właściwościach zdrowotnych. Owoc czarnej porzeczki zawiera duże ilości witaminy C oraz PP. W 100 g tych owoców znajduje się aż 180 mg witaminy C, co stanowi aż 258 proc. dziennego zapotrzebowania człowieka. Porzeczka zawiera też witaminę A, B, kwas foliowy oraz biotynę a także niezliczone składniki mineralne takie jak magnez, wapń, potas i żelazo. Owoc ten przyspiesza przemianę materii, działa moczopędnie oraz zwiększa odporność organizmu . Znany jest również z tego, że ma działanie napotne oraz przeciwzapalne. Jest wykorzystywany do leczenia nieżytów żołądka i jelit oraz schorzeń w obrębie pęcherza i dróg moczowych, np. powtarzających się stanów zapalnych pęcherza moczowego.  Czarna porzeczka znana jest też z tego, że doskonale oczyszcza organizm oraz ma właściwości przeciwnowotworowe. Obecne w niej flawonoidy opóźniają procesy starzenia oraz obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko miażdżycy i chorób serca. Czarna porzeczka ma też działanie antybakteryjne i wspiera zdrowie wątroby. Nie tylko owoce Jeżeli macie dostęp do czarnej porzeczki, zerwijcie nie tylko jej owoce, ale również liście. Liście tego krzewu doskonale się sprawdzają jako okład na trudno gojące się rany oraz hamują swędzenie po ukąszeniach komarów. Można ich również użyć do przygotowania ogórków małosolnych . Jak wykorzystać czarną porzeczkę w kuchni? Jeżeli zebraliście owoce czarnej...

Te pyszne, maleńkie owoce to prawdziwa bomba dla zdrowia. Kobiety powinny się nimi zajadać
AdobeStock
Newsy
Te pyszne, maleńkie owoce to prawdziwa prozdrowotna bomba. Kobiety powinny się nimi zajadać
Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach żurawiny? O regularnym jedzeniu tych smacznych owoców szczególnie powinny pamiętać kobiety. Wyjaśniamy, dlaczego.

Żurawina to nic innego, jak małe, okrągłe, jadalne jagody, które mają kolor od jasnoczerwonego do ciemnoczerwonego. Owoce żurawiny rosną na niewielkich, wiecznie zielonych krzewach i można je spotkać w całej Europie oraz Ameryce Północnej i Środkowej. Z uwagi na swój specyficzny, cierpki i kwaskowaty smak, żurawina nie jest lubiana przez wszystkich. W przeciwieństwie do większości jagód nie jest słodka. To dlatego, żeby uczynić ją smaczniejszą, większość ludzi dodaje do nich cukier lub dodaje ją do różnych wypieków, takich jak ciasta czy tarty. Właściwości zdrowotne żurawiny Żurawina posiada jednak niezliczone właściwości prozdrowotne. Oto tylko niektóre z nich: Żurawina jest dobrym źródłem silnych przeciwutleniaczy, w tym przeciwutleniającej witaminy C. Jak pokazują badania, regularne spożywanie świeżych żurawin może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zapobiec gromadzeniu się płytki nazębnej na ścianach tętnic, przyczyniając się do zdrowia układu krążenia. Dzięki dużej ilości witaminy C, żurawina ma silne działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Posiada też właściwości ściągające, a także pomaga łagodzić biegunki. Badania pokazują, że owoce te szczególnie powinny sobie upodobać kobiety. Preparaty z żurawiną pomagają hamować wzrost bakterii E. coli, zmniejszając częstość infekcji dróg moczowych, a także hamując rozprzestrzenianie się innych rodzajów bakterii. Wykazano również, że żurawina zawiera specjalne związki, które pomagają zapobiegać próchnicy i zmniejszają ryzyko chorób zapalnych. Ze względu na zawartość witaminy C i potencjał przeciwzapalny, świeże jagody są dobre dla osób cierpiących na zapalenie stawów, pomagając...

wpływ wieprzowiny na zdrowie
Adobe Stock
Newsy
5 powodów, dla których lepiej jest odstawić wieprzowinę. Numer 3 sprawi, że wstrzymacie oddech
Karkówka, łopatka, boczek, schab, a nawet szynka – te produkty z pewnością często pojawiają się w waszym jadłospisie. Badania dowodzą, że to właśnie mięso wieprzowe cieszy się największą popularnością wśród Polaków – statystyczna osoba zjada go aż 42 kilogramy rocznie. Niestety, takie praktyki mogą mieć bardzo negatywny wpływ na wasze zdrowie.

Mięso wieprzowe, w zależności od części tuszy, którą wybierzecie, jest przede wszystkim bogate w białko. Najwięcej znajdziecie go w schabie, z kolei najmniej w żeberkach. Nie można również zapomnieć, że wieprzowina to źródło cennych soli mineralnych, takich jak sód, potas, żelazo oraz cynk. Ponadto, mięso pozyskane ze świni zawiera mnóstwo witamin z grupy B oraz witaminę A i E. Wydawać, by się mogło, że jest całkowicie zdrowe. Nic bardziej mylnego. Częste spożywanie mięsa wieprzowego może stanowić poważne zagrożenie dla waszego zdrowia, zwłaszcza jeśli je nieodpowiednio przygotujecie. Produkt ten może mieć negatywny wpływ nie tylko na wasz cholesterol i serce, ale również wątrobę oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Co to oznacza? Zaraz wszystko stanie się dla was jasne. 1. Zapalenie wątroby typu E Ta zakaźna choroba przewodu pokarmowego zwykle przebiega bezobjawowo. Istnieją jednak przypadki, w których wirus daje o sobie znać poprzez gorączkę, wymioty, powiększenie wątroby lub jej niewydolność, bóle stawów oraz brzucha, a także ogólne osłabienie organizmu. Jak się okazuje, choroba jest szczególnie niebezpieczna w przypadku ciężarnych kobiet. W 25 proc. przypadków prowadzi bowiem do śmierci matki lub płodu. 2. Choroby neurologiczne Częste spożywanie wieprzowiny może również prowadzić do wielu chorób układu nerwowego – zapalenia nerwów obwodowych, drętwienia, mrowienia i bólów kończyn, a nawet stwardnienia rozsianego, które całkowicie wyniszcza organizm. 3. Nowotwory Okazuje się, że nadmierne spożywanie mięsa wieprzowego może być bezpośrednią przyczyną raka jelita grubego, przełyku, płuc, trzustki oraz wątroby. Według Światowej Organizacji Zdrowia, każde 50 gramów tego produktu, zwiększa...