placki z dyni przepis
goofy9/gotujmy.pl
Newsy

Macie problem z wysokim cholesterolem? Włączcie do diety te pyszne placuszki. One szybko sobie z nim poradzą

Wysoki cholesterol to nie wyrok! Nadal można jeść na przykład te pyszne placki – należy je tylko odpowiednio przyrządzić.

Coraz więcej Polaków zmaga się z podwyższonym poziomem cholesterolu. Przyczynia się do tego niewłaściwa dieta, niezdrowy styl życia oraz czynniki genetyczne. Zbyt wysoki cholesterol prowadzi do chorób układu krążenia, a nieleczony jest przyczyną zawałów serca i wylewów krwi do mózgu! Dlatego ogromnie ważna jest dieta, która pomoże obniżyć cholesterol oraz ryzyko wystąpienia udaru i zawału.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co jest przyczyną cholesterolu?

Głównym powodem zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi jest niewłaściwa dieta. Jeśli lubicie tłuste wędliny, śmietanę, pączki, smażone mięso oraz fast foody, to lepiej zbadajcie swój cholesterol! Jego podwyższony poziom długo nie daje żadnych objawów. Jednak gdy jest już bardzo wysoki, możecie zaobserwować u siebie takie objawy, jak:

  • Zażółcenia i zgrubienia na powiekach i łokciach
  • Problemy z koncentracją
  • Zapominanie

Dieta w cholesterolu

Osoby, u których stwierdzono podwyższony cholesterol, powinny zmienić swoje nawyki żywieniowe i stosować zdrową dietę, opartą na zdrowych tłuszczach. Zakazane jest jedzenie słodyczy, chipsów i żywności wysoko przetworzonej.

Zobacz także
czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Przepis na lekkie placuszki z dyni

Czy wysoki cholesterol oznacza całkowitą rezygnację ze smacznego jedzenia? Oczywiście, że nie! Wypróbujcie ten przepis na smaczne placki z dyni, które są jak najbardziej wskazane w diecie osób zmagających się z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • 10 dag puree z dyni
  • 1 jajko
  • 130 g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • Płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka imbiru mielonego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • Pół łyżki soli

Przygotowanie

  1. Do miski przesiejcie mąkę i dodajcie do niej sodę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Wymieszajcie.
  2. W drugiej misce zmieszajcie puree z dyni z mlekiem, jajkiem, syropem klonowym i olejem. Dokładnie wymieszajcie.
  3. Wlejcie zawartość drugiej miski do naczynia z mąką i zamieszajcie do połączenia składników.
  4. Posmarujcie cienko patelnię olejem i rozgrzejcie. Smażcie placki z obu stron tak, by się zarumieniły.

I gotowe! Placuszki podawajcie z syropem klonowym.

cholesterol dieta
AdobeStock
Newsy
3 najgorsze produkty, które zapchają tętnice i podwyższą poziom cholesterolu. Wyrzućcie je do kosza
Jeżeli wasi bliscy mają podwyższony poziom cholesterolu, to absolutnie nie powinni jeść tych produktów! Przekażcie im te informacje jak najprędzej.

Kto dba o swoje zdrowie, ten koniecznie powinien przyjrzeć się własnej diecie. Wiele pozornie nieszkodliwych i zwyczajnych produktów może wyrządzić wiele złego – zwłaszcza jeśli cierpicie na podwyższony poziom cholesterolu. Sprawdźcie, czego powinniście unikać! Dlaczego podwyższony cholesterol jest tak groźny? Od lat dużo się mówi o problemie podwyższonego cholesterolu. Nie bez powodu! Jeżeli poziom cholesterolu we krwi jest zbyt wysoki, może to prowadzić do bardzo poważnych chorób. Zaczyna się on odkładać w ścianach tętnic. Zmniejszona drożność żył prowadzi do miażdżycy i choroby wieńcowej . Szczególnie narażone są osoby cierpiące na nadwagę, otyłość, a także cukrzycę. W grupie ryzyka są ludzie, którzy skończyli 50. rok życia. Dieta na cholesterol Chcąc uniknąć problemów związanych z podwyższonym poziomem złego cholesterolu LDL, należy przestrzegać diety, która im zapobiegnie. Koniecznie unikajcie poniższych produktów, które z takich, a nie innych powodów znalazły się na tej krótkiej, czarnej liście: Margaryna. Zawarte w margarynie tłuszcze trans są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Są to utwardzone tłuszcze roślinne, które mają najmniej wartości odżywczych ze wszystkich kwasów tłuszczowych. Mogą powodować choroby krążenia oraz cukrzycę typu 2. Parówki z marketów. Jeśli nie potraficie odmówić sobie parówek, to przynajmniej kupujcie je ze sprawdzonych źródeł, np. w dobrym sklepie mięsnym. Te sprzedawane w supermarketach są produkowane z MOM, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie – w skrócie odpadków. Można znaleźć tam chrząstki, błony czy ścięgna. Częste jedzenie takich parówek spowoduje wzrost stężenia cholesterolu i zapychanie tętnic. Tłusty nabiał. Jeżeli znajdujecie...

pancakes przepis
AdobeStock
Newsy
Przepis na puszyste naleśniki pancakes. Jest prosty i niezawodny
Słyszeliście o puszystych, amerykańskich naleśnikach pancakes? Wypróbujcie banalny przepis na ten smaczny deser.

Naleśniki znają wszyscy. A czy próbowaliście już amerykańskiej wersji tego pysznego dania, czyli pancakes? Naleśniki po amerykańsku są znacznie mniejsze i bardziej puchate – swoim wyglądem bardziej przypominają polskie racuchy. Sekretem puszystości tych naleśników jest sposób przygotowania i odpowiednie składniki. Jajka przed dodaniem mleka trzeba bardzo mocno roztrzepać tak, by masa zrobiła się puszysta. Dodatkowo, do mąki dodaje się kilka łyżek proszku do pieczenia – to sprawia, że placuszki są o wiele bardziej pulchne! Prawidłowo zrobione pancakes powinny być dość grube – nie zawija się ich tak, jak polskie lub francuskie naleśniki, tylko układa jeden na drugim i podaje z dodatkami. Z czym podawać pancakes? Często pancakes podaje się z syropem klonowym, bardzo popularnym w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Możecie też zamiast tego użyć miodu, czekolady, a na wierzch położyć świeże owoce z dodatkiem bitej śmietany. Przepis na naleśniki pancakes Do przygotowania puchatych i lekkich naleśników potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 jajka 75 g płynnego masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Szczypta soli Przygotowanie: Wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiejcie do miski. Dodajcie 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Wymieszajcie. Do drugiej miseczki wbijcie dwa jajka i rozkłóćcie widelcem lub za pomocą trzepaczki. Dodajcie 1,5 szklanki mleka i 75 g płynnego, zimnego masła. Wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszajcie, najlepiej mikserem, do połączenia wszystkich składników. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju i za pomocą chochli wylewajcie małe placuszki. Pancakes są mniejsze od naleśników, dlatego porcje ciasta na patelni nie powinny być...

Przepis na puszyste pankejki. Zróbcie te lekkie placuszki zamiast oklepanych naleśników
Flickr
Newsy
Przepis na puszyste pankejki. Zróbcie te lekkie placuszki zamiast oklepanych naleśników
Grube i puszyste pankejki to idealna propozycja na słodkie śniadanie. Robią się błyskawicznie, jeszcze szybciej znikają z talerzy.

Jeśli potrzebujecie odmiany od klasycznych naleśników i racuchów, amerykańskie pancakes to świetny pomysł na śniadanie na słodko. Są delikatne i bardzo puszyste.  Przepis na puszyste pankejki Składniki: 3 szklanki mąki pszennej  3 szklanki maślanki  Ćwierć szklanki oleju 2 łyżki miodu  4 jajka  2 łyżeczki sody oczyszczonej  1 łyżka proszku do pieczenia  Przygotowanie: W jednej misce dokładnie połączcie mokre składniki: roztrzepane jajka, maślankę, olej i miód. Do drugiej przesiejcie przez sitko suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Połączcie ze sobą suche i mokre składniki, nie musicie robić tego idealnie – mieszajcie mikserem albo łyżką tylko do połączenia się składników. W masie mogą zostać grudki. Przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie na około 15 minut. Smażcie małe placki (wielkości racuchów) na klarowanym maśle, aż zarumienią się z każdej strony. Smacznego! Z czym podawać pankejki? Najczęściej podaje się je na słodko – z syropem klonowym, miękkim masłem, które topi się pod wpływem temperatury placuszków, bitą śmietaną oraz owocami. W wielu przepisach do pankejków na patelni wkłada się borówki albo jagody – bardzo polecamy ten sposób, owoce staną się miękkie, puszczą sok i wzbogacą smak pancakes. Czy pankejki różnią się od naleśników? Choć są dość podobne to wiele je różni. Przede wszystkim mają zupełnie inną konsystencję – ciasto naleśnikowe jest rzadkie, aby można było je rozlać na całej patelni cienką warstwą. Za to ciasto na pancakes ma o wiele bardziej gęstą konsystencję, dzięki której możecie formować mniejsze placuszki. Również składniki użyte do...

Placuszki z serka homogenizowanego
Gotujmy.pl/kuchenny swiat
Newsy
Lekkie jak chmurka placuszki z serka homogenizowanego. Szybkie i proste, zasmakują każdemu
Delikatne, rozpływające się w ustach, z nutką wanilii… Pokochacie je od pierwszego kęsa.

Przepisów na pyszne racuszki jest mnóstwo. Na kefirze, maślance, z dodatkiem serka homogenizowanego albo na bazie białego sera. To właśnie one nadają placuszkom tak niezwykłej delikatności i lekkości, że aż rozpływają się w ustach.  Placki są bardzo uniwersalnym i prostym daniem do zrobienia. Pasują zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Lubią je dorośli, zajadają się nimi najmłodsi. W misce wystarczy wymieszać składniki, a następnie usmażyć placuszki na rozgrzanym oleju, są więc wyjątkowo szybką potrawą. Zrobicie je dosłownie w kilka-kilkanaście minut, dlatego powinniście robić je wtedy, gdy nie macie za dużo czasu lub ochoty na stanie w kuchni. Z czym najlepiej jeść słodkie placuszki? Polecamy z samym cukrem pudrem, polane syropem klonowy, podane z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Możliwości jest całe mnóstwo, każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.     Jak dać im wyjątkowej puszystości? Wystarczy pewien prosty trik. Gdy będziecie dodawać do masy sypkie składniki, takie jak mąka i proszek do pieczenia, użyjcie sitka. Dzięki niemu napowietrzycie mąkę. Ten sposób zawsze działa, zapamiętajcie go, aby w przyszłości wykorzystać przy pieczeniu ciast. Zawsze działa. Przepis na lekkie placuszki z serka homogenizowanego  Składniki 200g serka waniliowego homogenizowanego 1 jajko 2 łyżeczki cukru 8 płaskich łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Cukier puder do posypania Przygotowanie W misce wymieszajcie dokładnie serek waniliowy z jajkiem i cukrem. Następnie wlejcie olej. Przesiejcie przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia – to nada placuszkom wyjątkowej lekkości. Delikatnie wymieszajcie trzepaczką. Na dużej patelni rozgrzejcie olej, łyżką nakładajcie ciasto i smażcie placuszki, aż się...