Coraz więcej Polaków zmaga się z podwyższonym poziomem cholesterolu. Przyczynia się do tego niewłaściwa dieta, niezdrowy styl życia oraz czynniki genetyczne. Zbyt wysoki cholesterol prowadzi do chorób układu krążenia, a nieleczony jest przyczyną zawałów serca i wylewów krwi do mózgu! Dlatego ogromnie ważna jest dieta, która pomoże obniżyć cholesterol oraz ryzyko wystąpienia udaru i zawału.

Co jest przyczyną cholesterolu?

Głównym powodem zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi jest niewłaściwa dieta. Jeśli lubicie tłuste wędliny, śmietanę, pączki, smażone mięso oraz fast foody, to lepiej zbadajcie swój cholesterol! Jego podwyższony poziom długo nie daje żadnych objawów. Jednak gdy jest już bardzo wysoki, możecie zaobserwować u siebie takie objawy, jak:

  • Zażółcenia i zgrubienia na powiekach i łokciach
  • Problemy z koncentracją
  • Zapominanie

Dieta w cholesterolu

Osoby, u których stwierdzono podwyższony cholesterol, powinny zmienić swoje nawyki żywieniowe i stosować zdrową dietę, opartą na zdrowych tłuszczach. Zakazane jest jedzenie słodyczy, chipsów i żywności wysoko przetworzonej.

Przepis na lekkie placuszki z dyni

Czy wysoki cholesterol oznacza całkowitą rezygnację ze smacznego jedzenia? Oczywiście, że nie! Wypróbujcie ten przepis na smaczne placki z dyni, które są jak najbardziej wskazane w diecie osób zmagających się z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Zobacz także:

Będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • 10 dag puree z dyni
  • 1 jajko
  • 130 g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • Płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka imbiru mielonego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • Pół łyżki soli

Przygotowanie

  1. Do miski przesiejcie mąkę i dodajcie do niej sodę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Wymieszajcie.
  2. W drugiej misce zmieszajcie puree z dyni z mlekiem, jajkiem, syropem klonowym i olejem. Dokładnie wymieszajcie.
  3. Wlejcie zawartość drugiej miski do naczynia z mąką i zamieszajcie do połączenia składników.
  4. Posmarujcie cienko patelnię olejem i rozgrzejcie. Smażcie placki z obu stron tak, by się zarumieniły.

I gotowe! Placuszki podawajcie z syropem klonowym.