Macie problem z wyjęciem pestki z brzoskwini? Ten trik sprawi, że zrobicie to w sekundę
Wikimedia Commons
Newsy

Macie problem z wyjęciem pestki z brzoskwini? Ten trik sprawi, że zrobicie to w sekundę

Późne lato to czas śliwek. Z większości tych owoców usuwa się pestki bez większych problemów. Z innymi trzeba się mocno namęczyć. Chodzi tu głównie o smakowite brzoskwinie i nektarynki. 

Któż ich nie uwielbia? Słodkie i soczyste, doskonałe na surowo, a także w postaci dżemów i jako dodatek do ciast. Problem zaczyna się wówczas, gdy trzeba wyjąć z nich pestkę. Pół biedy, gdy chce się po prostu zjeść brzoskwinię gorzej, gdy trzeba przygotować ich większą ilość na dżem. 

Co zatem zrobić, by nie męczyć się z dużymi pestkami tych owoców? Mamy dla was prosty trik, który pozwoli szybko się ich pozbyć. 

Różne sposoby radzenia sobie z pestkami brzoskwiń 

Jeżeli po prostu chcecie zjeść brzoskwinię czy nektarynkę, możecie obgryźć z miąższu pestkę. Nie jest to rozwiązanie idealne, gdyż są to soczyste owoce i przy takiej operacji z pewnością poczujecie sok ściekający po palcach. 

Prawdziwy problem pojawia się, gdy postanowicie brzoskwinię pokroić i na siłę wyjąć środek. Jeżeli robicie to nieumiejętnie, zawsze zakończy się katastrofą. Przy takim działaniu, owoc zazwyczaj zostaje zmiażdżony. 

Zobacz także
Nigdy więcej nie wyrzucajcie tej pestki. Zalejcie ją wodą, a otrzymacie miksturę na bolący żołądek

Nigdy więcej nie wyrzucajcie tej pestki. Zalejcie ją wodą, a otrzymacie miksturę na bolący żołądek

Jedzcie te pestki codziennie, a obniżycie błyskawicznie cholesterol i zapomnicie o wałeczkach na brzuchu

Jedzcie te pestki codziennie, a obniżycie błyskawicznie cholesterol i zapomnicie o wałeczkach na brzuchu

Jak usunąć pestkę z brzoskwini bez rozlewu soku i niszczenia owocu? 

Okazuje się, że jest banalnie prosty patent, by sobie z tym poradzić. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób pokroicie brzoskwinię. Zazwyczaj nieudane próby wyciągnięcia pestki polegają na przecięciu owocu wzdłuż rowka - tej linii, która biegnie od łodygi do czubka. Nie tędy jednak droga po pestkę. 

Teraz spróbujcie to zrobić inaczej. Wystarczy dojrzałą brzoskwinię lub nektarynkę przeciąć ostrym nożem w poprzek, prostopadle do naturalnej linii. Połówkę, w której zostanie pestka musicie przeciąć jeszcze na pół i wówczas lekkim ruchem wyciągnąć pestkę.  

Trik pochodzi z Instagrama z profilu "It's Holly". Koniecznie wypróbujcie go  w domu. 

Do jakich dań i przetworów możecie wykorzystać brzoskwinie? 

  • Brzoskwinie to świetny dodatek do deserów. Ciasta, drożdżówki, galaretki czy lody będą smakować z tymi owocami wybornie. 

  • Można też przyrządzać z nich orzeźwiające i zdrowe koktajle. Wzbogacone miodem lub syropem klonowym i świeżą miętą są kwintesencją lata. 

  • Brzoskwinie dobrze komponują się w kuchni z produktami mlecznymi i bakaliami. Warto więc przygotować pyszną i pożywną owsiankę z ich udziałem.  

  • Oczywiście, panie domu doskonale wiedzą, że konfitury, dżemy lub kompot z brzoskwiń to coś, co uwielbiają wszyscy domownicy. 

Źródło: gotowanie.onet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jecie te owoce z pestkami? Uważajcie – to śmiertelnie groźne
Pixabay
Newsy
Jecie te owoce z pestkami? Uważajcie – może to być śmiertelnie groźne
Zdarza wam się czasami zjeść wiśnie razem z pestkami? Lepiej tego nie róbcie, bo to bardzo szkodliwe dla zdrowia.

Wielu osobom zdarza się czasem przypadkowo połykać  wiśnie wraz  z pestkami. Mało kto jednak wie, że to bardzo szkodliwe dla zdrowia. Dlaczego nie wolno jeść wiśni z pestkami? Wiśnie to bardzo zdrowe i smaczne owoce, ale nigdy nie należy jeść ich z pestkami . Ta część wiśni zawiera bowiem bardzo niebezpieczny dla zdrowia glikozyd - amigdalinę. Amigdalina to związek cyjanogenny, który ma bardzo szkodliwe działanie na ludzki organizm. Pod wpływem enzymów uwalnia się z niego niezwykle trujący cyjanowodór. O tym, jak groźne w skutkach może być jedzenie pestek wiśni, przekonał się pochodzący z angielskiego Lancashire Matthew Creme. Pewnego dnia nieroztropny mężczyzna postanowił rozłupać pestkę wiśni i zjeść całą jej zawartość, a konkretnie znajdującą się w niej białą maź. Co ciekawe, środek pestki wiśni bardzo posmakował ciekawskiemu Anglikowi. Przypominał nieco w smaku gorzkie migdały z przyjemnym wiśniowym aromatem. Skuszony smakołykiem Matthew postanowił zjeść kolejne dwie pestki. To było takie pyszne – powiedział Brytyjczyk w wywiadzie dla „Timesa". Po upływie 20 minut, mężczyzna zaczął bardzo źle się czuć, co było skutkiem zatrucia cyjankiem potasu. Dokuczała mu senność, zawroty głowy i gorączka. Pan Matthew postanowił zadzwonić po karetkę, nie wiedząc jeszcze, że zatruł się pestkami wiśni. Nie wiedział, że były to pestki wiśni, które zawierają związek chemiczny znany jako amigdalina. Jest to związek, który po spożyciu zamienia się w cyjanowodór - donosi „The Independent". Niektóre niewidoczne części owoców, takie jak pestki czereśni i wiśni, zawierają cyjanek i nie są przeznaczone do spożycia — ostrzega brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności. Nie tylko pestki wiśni są...

Czy na pewno można jeść pestki arbuza? Lepiej sprawdźcie
Pixabay
Newsy
Czy na pewno można jeść pestki arbuza? Lepiej sprawdźcie
Arbuz to owoc, który nieodłącznie kojarzy nam się z latem. Ale czy można go zjeść wraz z pestkami czy lepiej się ich pozbyć? Wyjaśniamy!

Sezon na arbuzy rozpoczyna się w czerwcu i trwa do końca sierpnia. Ten smaczny i niezwykle soczysty owoc to prawdziwy symbol lata. Zwykle zjadamy go pokrojonego w cząstki. Niektórzy dodają go do sałatki owocowej lub robią z niego orzeźwiający sorbet albo koktajl . Ale czy można go zjeść razem z pestkami czy lepiej je jednak wyrzucić? Czy można jeść pestki arbuza? Arbuz jest niezwykle soczysty, ponieważ zawiera około 92% wody. Owoc ten zawiera wiele cennych minerałów i witamin. Jest w nim też dużo nasion, które zazwyczaj wyrzucamy do kosza. To błąd! Czy wiecie, że te małe czarne nasionka to prawdziwa skarbnica składników odżywczych? Czy pestka arbuza jest trująca? Większości z nas zdarzyło się kiedyś zjeść pestkę arbuza. Czy taka pestka może być trująca? Wręcz przeciwnie! Czarne pestki arbuza w rzeczywistości są bardzo zdrowe a ich jedzenie w żadnym stopniu nam nie zaszkodzi. W jednym z artykułów pisaliśmy, że skórka arbuza jest zdrowsza niż sam arbuz . Okazuje się, że to samo dotyczy jego pestek. Pestki arbuza to bogate źródło zdrowych tłuszczów oraz białka. Zawierają też dużo magnezu, żelaza, cynku, miedzi, potasu, witaminy C, kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy. Ich działanie prozdrowotne jest wprost zaskakujące. Pestki arbuza działają: Przeciwzapalnie Przeciwbólowo Wzmacniają kości Poprawiają metabolizm Wspierają układ krążenia Wzmacniają układ nerwowy a nawet spowalniają procesy starzenia Co więcej – z uwagi na fakt, że nasiona te są wypełnione proteinami i żelazem, poprawiają wygląd naszych włosów a także wspomagają ich porost. Jak jeść pestki arbuza? Spożywanie ich na surowo razem z miąższem owocu może nie być najlepszym pomysłem. Jak w takim razie jeść arbuzowe pestki? Możecie je przykładowo...

Brzoskwinie
Liz Fitch/unsplash.com
Triki kulinarne
Ta BANALNIE prosta sztuczka pomoże twoim brzoskwiniom dojrzeć! Niewiarygodny sposób!
Na pewno znacie ten ból. Przynosimy ze sklepu albo z rynku cały zapas pięknych brzoskwiń, po czym okazuje się, że są jeszcze zbyt twarde i niedojrzałe.

Oczywiście najprościej byłoby po prostu spokojnie poczekać, aż nasze brzoskwinie powoli dojrzeją, leżakując sobie w koszyczku. Dla niecierpliwych i smakoszy tych smacznych owoców mamy jednak sprytną radę. Co trzeba zrobić, by przyspieszyć proces dojrzewania brzoskwiń? Ten trick będzie prostszy niż może się wam wydawać. Wystarczy zapakować nasze owoce do papierowej torebki. Możecie wykorzystać stare opakowania po zakupionym wcześniej pieczywie. Do brzoskwiń będą jak znalazł! Jeżeli nie dysponujecie takimi torebkami, owoce można włożyć do lnianego woreczka albo zapakować je w szmatkę wykonaną z tego materiału. Uwaga! Plastikowa torebka nie przyspieszy procesu dojrzewania, a jedynie spowoduje psucie owoców, dlatego nie radzimy jej używać. Tak samo odradzamy przechowywanie brzoskwiń w lodówce – w ten sposób także nie dojrzeją one w odpowiedni sposób. Zapytacie, co takiego sprawia, że brzoskwinie szybciej dojrzeją w papierowej torebce po bułkach? Cały sekret tkwi w gazie etylenowym. Tę substancję wydzielają naturalnie brzoskwinie i to właśnie ona odpowiada za proces ich dojrzewania. Kiedy zamykamy owoce w papierze, blokujemy uwalnianie gazu na zewnątrz i jednocześnie umożliwiamy brzoskwiniom pozbycie się wilgoci. Jej nadmiar powoduje gnicie owoców. Źródło: mashed.com

Jak zawijać tortillę? Genialny trik na złożenie tortilli, wprost z Instagrama. Łatwiejszego nie ma!
AdobeStock
Newsy
Jak zawijać tortillę? Genialny trik na złożenie tortilli, wprost z Instagrama. Łatwiejszego nie ma!
Smaczna tortilla doskonale sprawdzi się w sytuacjach, gdy macie ochotę zjeść coś ciepłego na szybko. Wypróbujcie ciekawy sposób na szybkie i proste złożenie tortilli.

Tortilla to coraz popularniejsze w Polsce danie, które doskonale pasuje na obiad, lunch lub kolację. Można łatwo przygotować placek samodzielnie w domu, lub kupić gotowe placki na tortillę w sklepie – wówczas przygotowanie jest jeszcze szybsze! Do tego smaczny farsz składający się z ulubionych dodatków i gotowe! Poznajcie prosty sposób na złożenie tortilli, dzięki czemu jej przyrządzanie będzie jeszcze łatwiejsze. Sposób na złożenie tortilli Tortillę najczęściej się zawija do środka jak wrap lub w rulonik, który następnie można pokroić i podawać w formie roladek. Jeszcze jednym sposobem jest składanie tortilli w ćwiartki, dzięki czemu można ją wygodnie wziąć do ręki jak kanapkę. Jak to zrobić? Ten trik jest banalny – wystarczy po prostu przeciąć placek wzdłuż, zatrzymując się w połowie. Następnie należy położyć wszystkie składniki i składać tortillę do środka, każdą ćwiartką po kolei.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez 🇲​🇦​🇾​🇪​🇱​🇦​’🇸​ 🇯​🇴​🇺​🇷​🇳​🇪​🇾 (@mayelasjourney) Przepis na tortillę z szynką, mozzarellą i pomidorami Wypróbujcie prosty i błyskawiczny przepis na tortillę. Polecamy na koniec skorzystać z opiekacza, dzięki czemu tortilla będzie wyjątkowo chrupiąca. Podane poniżej składniki wystarczą do przygotowania 1 tortilli. Składniki: 1 placek tortilli 7-8 pomidorków koktajlowych 3 grube plastry mozzarelli Garść rukoli 50 g szynki Serrano Świeże liście bazylii Gęsty ocet balsamiczny...