Macie problem z wyjęciem pestki z brzoskwini? Ten trik sprawi, że zrobicie to w sekundę
Wikimedia Commons
Newsy

Macie problem z wyjęciem pestki z brzoskwini? Ten trik sprawi, że zrobicie to w sekundę

Późne lato to czas śliwek. Z większości tych owoców usuwa się pestki bez większych problemów. Z innymi trzeba się mocno namęczyć. Chodzi tu głównie o smakowite brzoskwinie i nektarynki. 

Któż ich nie uwielbia? Słodkie i soczyste, doskonałe na surowo, a także w postaci dżemów i jako dodatek do ciast. Problem zaczyna się wówczas, gdy trzeba wyjąć z nich pestkę. Pół biedy, gdy chce się po prostu zjeść brzoskwinię gorzej, gdy trzeba przygotować ich większą ilość na dżem. 

Co zatem zrobić, by nie męczyć się z dużymi pestkami tych owoców? Mamy dla was prosty trik, który pozwoli szybko się ich pozbyć. 

Różne sposoby radzenia sobie z pestkami brzoskwiń 

Jeżeli po prostu chcecie zjeść brzoskwinię czy nektarynkę, możecie obgryźć z miąższu pestkę. Nie jest to rozwiązanie idealne, gdyż są to soczyste owoce i przy takiej operacji z pewnością poczujecie sok ściekający po palcach. 

Prawdziwy problem pojawia się, gdy postanowicie brzoskwinię pokroić i na siłę wyjąć środek. Jeżeli robicie to nieumiejętnie, zawsze zakończy się katastrofą. Przy takim działaniu, owoc zazwyczaj zostaje zmiażdżony. 

Zobacz także
Nigdy więcej nie wyrzucajcie tej pestki. Zalejcie ją wodą, a otrzymacie miksturę na bolący żołądek

Nigdy więcej nie wyrzucajcie tej pestki. Zalejcie ją wodą, a otrzymacie miksturę na bolący żołądek

Jedzcie te pestki codziennie, a obniżycie błyskawicznie cholesterol i zapomnicie o wałeczkach na brzuchu

Jedzcie te pestki codziennie, a obniżycie błyskawicznie cholesterol i zapomnicie o wałeczkach na brzuchu

Jak usunąć pestkę z brzoskwini bez rozlewu soku i niszczenia owocu? 

Okazuje się, że jest banalnie prosty patent, by sobie z tym poradzić. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób pokroicie brzoskwinię. Zazwyczaj nieudane próby wyciągnięcia pestki polegają na przecięciu owocu wzdłuż rowka - tej linii, która biegnie od łodygi do czubka. Nie tędy jednak droga po pestkę. 

Teraz spróbujcie to zrobić inaczej. Wystarczy dojrzałą brzoskwinię lub nektarynkę przeciąć ostrym nożem w poprzek, prostopadle do naturalnej linii. Połówkę, w której zostanie pestka musicie przeciąć jeszcze na pół i wówczas lekkim ruchem wyciągnąć pestkę.  

Trik pochodzi z Instagrama z profilu "It's Holly". Koniecznie wypróbujcie go  w domu. 

Do jakich dań i przetworów możecie wykorzystać brzoskwinie? 

  • Brzoskwinie to świetny dodatek do deserów. Ciasta, drożdżówki, galaretki czy lody będą smakować z tymi owocami wybornie. 

  • Można też przyrządzać z nich orzeźwiające i zdrowe koktajle. Wzbogacone miodem lub syropem klonowym i świeżą miętą są kwintesencją lata. 

  • Brzoskwinie dobrze komponują się w kuchni z produktami mlecznymi i bakaliami. Warto więc przygotować pyszną i pożywną owsiankę z ich udziałem.  

  • Oczywiście, panie domu doskonale wiedzą, że konfitury, dżemy lub kompot z brzoskwiń to coś, co uwielbiają wszyscy domownicy. 

Źródło: gotowanie.onet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jecie te owoce z pestkami? Uważajcie – to śmiertelnie groźne
Pixabay
Newsy
Jecie te owoce z pestkami? Uważajcie – może to być śmiertelnie groźne
Zdarza wam się czasami zjeść wiśnie razem z pestkami? Lepiej tego nie róbcie, bo to bardzo szkodliwe dla zdrowia.

Wielu osobom zdarza się czasem przypadkowo połykać  wiśnie wraz  z pestkami. Mało kto jednak wie, że to bardzo szkodliwe dla zdrowia. Dlaczego nie wolno jeść wiśni z pestkami? Wiśnie to bardzo zdrowe i smaczne owoce, ale nigdy nie należy jeść ich z pestkami . Ta część wiśni zawiera bowiem bardzo niebezpieczny dla zdrowia glikozyd - amigdalinę. Amigdalina to związek cyjanogenny, który ma bardzo szkodliwe działanie na ludzki organizm. Pod wpływem enzymów uwalnia się z niego niezwykle trujący cyjanowodór. O tym, jak groźne w skutkach może być jedzenie pestek wiśni, przekonał się pochodzący z angielskiego Lancashire Matthew Creme. Pewnego dnia nieroztropny mężczyzna postanowił rozłupać pestkę wiśni i zjeść całą jej zawartość, a konkretnie znajdującą się w niej białą maź. Co ciekawe, środek pestki wiśni bardzo posmakował ciekawskiemu Anglikowi. Przypominał nieco w smaku gorzkie migdały z przyjemnym wiśniowym aromatem. Skuszony smakołykiem Matthew postanowił zjeść kolejne dwie pestki. To było takie pyszne – powiedział Brytyjczyk w wywiadzie dla „Timesa". Po upływie 20 minut, mężczyzna zaczął bardzo źle się czuć, co było skutkiem zatrucia cyjankiem potasu. Dokuczała mu senność, zawroty głowy i gorączka. Pan Matthew postanowił zadzwonić po karetkę, nie wiedząc jeszcze, że zatruł się pestkami wiśni. Nie wiedział, że były to pestki wiśni, które zawierają związek chemiczny znany jako amigdalina. Jest to związek, który po spożyciu zamienia się w cyjanowodór - donosi „The Independent". Niektóre niewidoczne części owoców, takie jak pestki czereśni i wiśni, zawierają cyjanek i nie są przeznaczone do spożycia — ostrzega brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności. Nie tylko pestki wiśni są...

Nie wylewajcie soku po brzoskwiniach z puszki. Zrobicie z niego coś pysznego
AdobeStock
Newsy
Nie wylewajcie soku po brzoskwiniach z puszki. Zrobicie z niego coś pysznego
Słodki syrop można wykorzystać na wiele smacznych sposobów - wypróbujcie jeden z nich!

Brzoskwinie i inne owoce z puszki stanowią świetny składnik ciast i tortów - zwłaszcza wtedy, gdy nie można dostać świeżych owoców lub po prostu gdy preferujecie słodki smak i charakterystyczną strukturę tych z puszki. Syrop, w którym znajdują się owoce najczęściej ląduje później w odpływie. Wielka szkoda, ponieważ można go z powodzeniem wykorzystać do przyrządzenia smacznego deseru! Przepis na galaretkę z soku z brzoskwiń Świetnym pomysłem na wykorzystanie takiego soku z brzoskwiń z puszki (lub z ananasów czy innych owoców) jest zrobienie galaretki. Taki deser doskonale sprawdzi się w trakcie upałów i zawsze wtedy, gdy macie ochotę na coś słodkiego. Do przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: szklanka soku z brzoskwiń z puszki pół szklanki wody 1 łyżka żelatyny Przygotowanie: Do małego garnka wlejcie wodę i wsypcie łyżkę żelatyny. Mieszajcie do rozpuszczenia i zagotujcie.  Kiedy wodą z żelatyną zacznie już wrzeć, zdejmijcie garnek z ognia i odstawcie na inny palnik. Cały czas mieszając, powoli wlewajcie sok z brzoskwiń. Wymieszajcie.  Wlejcie płyn do miseczek i odstawcie je do ostudzenia. Gdy osiągną temperaturę pokojową, wstawcie je do lodówki, by galaretka stężała. Gotowe! Pomysły na wykorzystanie soku po brzoskwiniach z puszki Galaretka to nie jedyny pomysł na wykorzystanie soku po owocach z puszki. Możecie zrobić z niego na przykład domowe lody na patyku - wystarczy wlać syrop do formy na lody i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Zamiast do formy, syrop można wlać także do formy na kostki do lodu. Wówczas wyjdą wam słodkie i kolorowe kostki lodu, które będą stanowiły ciekawy dodatek do napojów i drinków. Wreszcie, sok możecie po prostu wymieszać z zimną wodą, dodać kilka...

Ta maseczka zadziała jak botoks i przywróci skórze jej blask. Składniki macie w kuchni
AdobeStock
Newsy
Ta maseczka zadziała jak botoks i przywróci skórze jej blask. Składniki macie w kuchni
Jak sprawić, by zmarszczki były mniej widoczne, a skóra bardziej odżywiona? Z pomocą przyjdzie maseczka odmładzająca domowej roboty.

Czas jest niestety sprawiedliwy dla każdego z nas. Gdy kolejne lata mijają, skóra wiotczeje, a zmarszczki robią się coraz bardziej widoczne. Nie da się zatrzymać tego procesu (choć bardzo byśmy tego chcieli!), ale dzięki odpowiedniej pielęgnacji można go nieco spowolnić. Odżywienie i nawilżenie skóry to klucz do tego, by wyglądać świeżo i promiennie przez długi czas. Pomoże wam w tym domowa maseczka z wykorzystaniem smacznego owocu.  Działanie brzoskwiń na skórę Brzoskwinie mają bardzo dobroczynny wpływ na cały organizm. Jedzenie tych owoców pomaga na trawienie oraz przynosi ulgę przy chorobach nerek, ze względu na działanie moczopędne. Z kolei miąższ z brzoskwiń, stosowany na skórę, odświeża ją i działa tonizująco. Cenne walory tych owoców zostały już dawno docenione przez przemysł kosmetyczny, gdzie stosuje się olej z pestek brzoskwiń do produkcji wielu, często bardzo drogich kosmetyków. Owoce te działają bowiem także oczyszczająco na skórę, spłycają zmarszczki i mocno nawilżają. Wykorzystajcie cenne właściwości brzoskwiń i zróbcie z nich domową maseczkę odmładzającą. Przepis na maseczkę na zmarszczki  Do przygotowania odmładzającej, domowej maseczki potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 brzoskwinia 1 żółtko 1 łyżeczka oliwy z oliwek Przygotowanie: Obierzcie brzoskwinię, przekrójcie na pół i usuńcie pestkę. Rozgniećcie owoc za pomocą widelca.  Do miąższu dodajcie jedno żółtko oraz łyżeczkę oliwy z oliwek. Wymieszajcie. Gotową maseczkę nałóżcie na oczyszczoną twarz i pozostawcie na 15 minut. Po tym czasie zmyjcie maseczkę ciepłą wodą.  Uwaga: jeżeli po nałożeniu maseczki poczujecie na twarzy pieczenie, szczypanie lub inne niepokojące objawy, natychmiast zmyjcie ją z...

Czy na pewno można jeść pestki arbuza? Lepiej sprawdźcie
Pixabay
Newsy
Czy na pewno można jeść pestki arbuza? Lepiej sprawdźcie
Arbuz to owoc, który nieodłącznie kojarzy nam się z latem. Ale czy można go zjeść wraz z pestkami czy lepiej się ich pozbyć? Wyjaśniamy!

Sezon na arbuzy rozpoczyna się w czerwcu i trwa do końca sierpnia. Ten smaczny i niezwykle soczysty owoc to prawdziwy symbol lata. Zwykle zjadamy go pokrojonego w cząstki. Niektórzy dodają go do sałatki owocowej lub robią z niego orzeźwiający sorbet albo koktajl . Ale czy można go zjeść razem z pestkami czy lepiej je jednak wyrzucić? Czy można jeść pestki arbuza? Arbuz jest niezwykle soczysty, ponieważ zawiera około 92% wody. Owoc ten zawiera wiele cennych minerałów i witamin. Jest w nim też dużo nasion, które zazwyczaj wyrzucamy do kosza. To błąd! Czy wiecie, że te małe czarne nasionka to prawdziwa skarbnica składników odżywczych? Czy pestka arbuza jest trująca? Większości z nas zdarzyło się kiedyś zjeść pestkę arbuza. Czy taka pestka może być trująca? Wręcz przeciwnie! Czarne pestki arbuza w rzeczywistości są bardzo zdrowe a ich jedzenie w żadnym stopniu nam nie zaszkodzi. W jednym z artykułów pisaliśmy, że skórka arbuza jest zdrowsza niż sam arbuz . Okazuje się, że to samo dotyczy jego pestek. Pestki arbuza to bogate źródło zdrowych tłuszczów oraz białka. Zawierają też dużo magnezu, żelaza, cynku, miedzi, potasu, witaminy C, kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy. Ich działanie prozdrowotne jest wprost zaskakujące. Pestki arbuza działają: Przeciwzapalnie Przeciwbólowo Wzmacniają kości Poprawiają metabolizm Wspierają układ krążenia Wzmacniają układ nerwowy a nawet spowalniają procesy starzenia Co więcej – z uwagi na fakt, że nasiona te są wypełnione proteinami i żelazem, poprawiają wygląd naszych włosów a także wspomagają ich porost. Jak jeść pestki arbuza? Spożywanie ich na surowo razem z miąższem owocu może nie być najlepszym pomysłem. Jak w takim razie jeść arbuzowe pestki? Możecie je przykładowo...