Któż ich nie uwielbia? Słodkie i soczyste, doskonałe na surowo, a także w postaci dżemów i jako dodatek do ciast. Problem zaczyna się wówczas, gdy trzeba wyjąć z nich pestkę. Pół biedy, gdy chce się po prostu zjeść brzoskwinię gorzej, gdy trzeba przygotować ich większą ilość na dżem. 

Co zatem zrobić, by nie męczyć się z dużymi pestkami tych owoców? Mamy dla was prosty trik, który pozwoli szybko się ich pozbyć. 

Różne sposoby radzenia sobie z pestkami brzoskwiń 

Jeżeli po prostu chcecie zjeść brzoskwinię czy nektarynkę, możecie obgryźć z miąższu pestkę. Nie jest to rozwiązanie idealne, gdyż są to soczyste owoce i przy takiej operacji z pewnością poczujecie sok ściekający po palcach. 

Zobacz także:

Prawdziwy problem pojawia się, gdy postanowicie brzoskwinię pokroić i na siłę wyjąć środek. Jeżeli robicie to nieumiejętnie, zawsze zakończy się katastrofą. Przy takim działaniu, owoc zazwyczaj zostaje zmiażdżony. 

Jak usunąć pestkę z brzoskwini bez rozlewu soku i niszczenia owocu? 

Okazuje się, że jest banalnie prosty patent, by sobie z tym poradzić. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób pokroicie brzoskwinię. Zazwyczaj nieudane próby wyciągnięcia pestki polegają na przecięciu owocu wzdłuż rowka - tej linii, która biegnie od łodygi do czubka. Nie tędy jednak droga po pestkę. 

Teraz spróbujcie to zrobić inaczej. Wystarczy dojrzałą brzoskwinię lub nektarynkę przeciąć ostrym nożem w poprzek, prostopadle do naturalnej linii. Połówkę, w której zostanie pestka musicie przeciąć jeszcze na pół i wówczas lekkim ruchem wyciągnąć pestkę.  

Trik pochodzi z Instagrama z profilu "It's Holly". Koniecznie wypróbujcie go  w domu. 

Do jakich dań i przetworów możecie wykorzystać brzoskwinie? 

  • Brzoskwinie to świetny dodatek do deserów. Ciasta, drożdżówki, galaretki czy lody będą smakować z tymi owocami wybornie. 

  • Można też przyrządzać z nich orzeźwiające i zdrowe koktajle. Wzbogacone miodem lub syropem klonowym i świeżą miętą są kwintesencją lata. 

  • Brzoskwinie dobrze komponują się w kuchni z produktami mlecznymi i bakaliami. Warto więc przygotować pyszną i pożywną owsiankę z ich udziałem.  

  • Oczywiście, panie domu doskonale wiedzą, że konfitury, dżemy lub kompot z brzoskwiń to coś, co uwielbiają wszyscy domownicy. 

Źródło: gotowanie.onet.pl