Macie problem z rozwałkowaniem ciasta na pierogi? Zapomnieliście o 1 ważnej rzeczy
Adobe Stock
Newsy

Macie problem z rozwałkowaniem ciasta na pierogi? Zapomnieliście o 1 ważnej rzeczy

Pierogi ruskie, z mięsem, kapustą i grzybami, białym serem, szpinakiem i serem feta czy owocami, a to jeszcze nie wszystko. Wybór odpowiedniego nadzienia zależy tylko od waszych preferencji, gdyż ich wybór jest ogromny. Jednak by były idealnie, należy pamiętać o dobrym cieście.

Pierogi to potrawa uwielbiana przez wszystkich. Są serwowane na polskich stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Dzięki szerokiemu wyborowi farszu można się nimi zajadać przez cały rok, niemalże na każdy posiłek w ciągu dnia. Występują w wersji na słono i słodko, dlatego też idealnie sprawdzą się dla mniejszych oraz większych ich fanów. Nadzienie jest ważne, ale pierwsze skrzypce gra oczywiście parzone ciasto. Odpowiednio przygotowane będzie plastyczne oraz foremne, dzięki czemu pierogi nie będą się rozpadać podczas gotowania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy dodawać jajko do ciasta na pierogi?

Istnieją dwie różne szkoły przygotowywania ciasta na pierogi. Pierwsza z nich mówi o dodaniu jajka do środka, zaś druga kompletnie temu zaprzecza. Tutaj kwestia jest dowolna, wybór zależy od preferencji.

Jednak ciasto z tym składnikiem będzie miało bardziej żółty kolor, a bez może być z kolei nieco bardziej elastycznym w obróbce. Ciasto bez dodatku jajka będzie z pewnością odpowiednim wyborem dla wegan lub osób nietolerujących tego produktu.

Jak odpowiednio rozwałkować ciasto na pierogi?

Wbrew pozorom rozwałkowanie ciasta na pierogi nieraz może przysporzyć wiele kłopotów. Z przygotowanych wcześniej składników, czyli mąki, gorącej wody, soli i ewentualnie jajka, należy szybko zagnieść ciasto, a następnie odłożyć je i przykryć ściereczką. Powinno odpocząć przed dalszą obróbką przez przynajmniej 30 minut. Dzięki temu zabiegowi jego rozwałkowywanie będzie znacznie prostsze.

Ciasto podczas późniejszego lepienia nie będzie się rwać, a idealnie będzie się formować w dłoniach. Po upływie czasu należy podzielić je na dwie bądź trzy części. Jedną z nich rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, a resztę przykryć ściereczką by w tym czasie zupełnie nie wyschło. Odpoczynek ciasta na pierogi jest niezwykle ważnym punktem w całym procesie, gdyż będzie dzięki temu bardziej plastyczne oraz foremne.

Z czym i jak podawać pierogi?

Pierogi są głównie znane w formie gotowanej z wody. Najczęściej tak przyrządza się pierogi ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami czy z owocami. Jak już wspomnieliśmy, są one przygotowane z delikatnego, prostego ciasta parzonego. Gotowanie to najszybsza i najprostsza forma obróbki termicznej.

Jednak pierogi mogą być również smażone na głębokim tłuszczu na surowo bądź po ugotowaniu. Wówczas będą miały chrupiącą skórkę, a nadzienie ich pozostanie delikatne oraz soczyste. W taki sposób można przyrządzić pierogi z mięsem czy ruskie.

W pewnych regionach naszego kraju (Lubelszczyzna, Podlasie) spotyka się również pierogi w formie pieczonej. To jednak zdecydowanie inne danie. Są one bowiem przyrządzane z ciasta drożdżowego z różnymi nadzieniami. Pierogi z piekarnika można przygotować w formie jednego większego pieroga na włoską modłę, wówczas nazywany jest mianem calzone. 

Pierogi, sposób na pierogi
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Newsy
Pierogi jak zwykle rozklejają się wam podczas gotowania? Ten babciny trik zapobiegnie tej katastrofie
Rozpadające się pierogi tuż przed podaniem wigilijnej kolacji to prawdziwy koszmar. Dowiedzcie się, jak mu zapobiec!

W wielu polskich domach pierogi to danie przygotowywane nie tylko od święta. Ruskie, z mięsem, z grzybami, na słodko – każdy ma swój ulubiony farsz. Choć dawniej przyrządzanie pierogów było okazją do spędzenia razem czasu, a młodsze pokolenie mogło się nauczyć sztuki przygotowywania pysznego farszu i klejenia pierogów, to ta tradycja coraz częściej zanika. Dziś bez problemu można kupić bardzo smaczne i gotowe pierogi, dlatego mało jest osób, które uczą się jak robić to polskie danie. Chociaż dzięki temu oszczędza się mnóstwo pracy i czasu, to niestety przez fakt, iż gotowe rozwiązania są coraz popularniejsze, to zanikają dawne tradycje.   Możecie to odczuć szczególnie wtedy, gdy zdecydujecie się zrobić na święta własne pierogi zamiast kupować gotowe w sklepie. Sprawa się komplikuje w momencie gdy uświadamiacie sobie, że może trzeba było podpatrzeć jak mama i babcia robią ciasto, ponieważ wasze (mimo najszczerszych chęci i pracy) rozpada się w trakcie gotowania! Na szczęście można temu zapobiec. Dlaczego pierogi się rozklejają podczas gotowania? Zasadniczo przyczyny rozpadania się pierogów są dwie. Pierwsza to gotowanie zamrożonych pierogów – jeśli wrzucicie ich za dużo na raz do garnka, to obniżą temperaturę wody, która przestanie się gotować i pierogi zamiast szybko się ugotować rozmiękną i zaczną się rozpadać. Drugi powód to sytuacja, w której w trakcie zlepiania farsz dostał się między krawędzie pierogów. To sprawia, że ciasto nie skleja się do końca i tak wykonane pierogi otworzą się podczas gotowania w wodzie. Jak zapobiec rozpadaniu się pierogów Najlepszym sposobem na upewnienie się, że ciasto jest odpowiednio sklejone i nie za twarde, jest ugotowanie „testowego pieroga”. Zamiast skleić na raz kilkadziesiąt (albo...

Pierogi jak u babci, pierogi wigilijne
Pixabay/skyradar
Newsy
Najlepszy prezent na święta od babci. Pyszne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami według jej przepisu
Mówcie co chcecie, wiemy i tak, że pierogi z domu babci to uniwersalne wspomnienie dzieciństwa. Może by tak odtworzyć ten genialny smak na Wigilię?

Wigilia bez pierogów to nie to samo. Szczególnie, że ich kulturowa symbolika nie jest bez znaczenie. Te zjedzone z wigilijnego stołu mają nam zapewnić dobrobyt i wszelkie powodzenie. Pierogi wigilijne Zazwyczaj do pierogów świątecznych daje się farsz, który bazuje na trzech prostych składnikach. Mowa o kapuście, grzybach lub pieczarkach. Przepis na ciasto, choć prosty, kryje w sobie małe tajemnice, których świadomość znacznie ułatwi wam pracę. Jedną z nich, o której wiedzą prawdziwe gospodynie domowe, jest dokładnie do ciasta roztopionego masła. Dzięki temu prostemu rozwiązaniu, pierogi są miękkie i smaczne, a ciasto gładkie i bardzo elastyczne. Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Klasyką wigilijnych potraw są pierogi z nadzieniem grzybowym i kapuścianym. Właśnie one, jako danie postne, zasilają 12 przysmaków, charakterystycznych dla Wigilii. Jeśli nie chcecie tego wieczoru eksperymentować, warto postawić na sprawdzony przepis jak u babci. Przyda się kilka znanych wam z codziennego gotowania składników i podzielenie gotowania na etapy. Takich pierogów jeszcze nie jedliście! Składniki: Farsz 700 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów około 150 g cebuli 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego olej do smażenia pieprz sól Ciasto 700 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 250 ml gorącej wody 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Etapy przygotowania pierogów Grzyby Suszone grzyby dokładnie płuczemy na durszlaku pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Całość odstawiamy do namoczenia na kilka godzin. Następnie jeżeli trzeba, odlewamy...

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
Danusia19671/gotujmy.pl
Newsy
Przepyszne pierogi na Wigilię. Łatwy i tani przepis. Najlepiej smakują z czerwonym barszczykiem
Wigilia to nie tylko uszka. Wielu z nas do świątecznego barszczyku wybierze... pierogi!

Pierogi wigilijne to nieodłączna część świąt w wielu polskich domach. Jak już wspomnieliśmy, są takie miejsca, w których to właśnie pierogi jada się do barszczu. O tym, że 12 potraw wigilijnych nie stanowi stałej, zamkniętej listy dla wszystkich Polaków, może świadczyć jeszcze jeden przykład. Są rodziny, które zamiast barszczu czerwonego wybierają na wigilijną kolację zupę grzybową! Jeżeli nie wierzycie, sprawdźcie ten przepis: KLIK! My tymczasem skupmy się na obiecanych pierogach. Rzadko przygotowujemy w ciągu roku nadzienie z kapusty i grzybów. A szkoda. Ich smak jest doskonały zarówno w wersji wyłącznie gotowanej, jak i w tej odsmażanej. Po prostu niebo w gębie. Oczywiście kluczem będzie dobre, klasyczne, mięciutkie ciasto na pierogi. Użyjmy więc bardzo ciepłej wody, nie wyrabiajmy ciasta zbyt długo – działajmy dokładnie tak jak w przypadku robienia ciasta na klasyczne pierogi ruskie. Oprócz tego kluczem będą smakowite suszone grzyby i odpowiednio przygotowana kapusta kiszona. Jeżeli nie lubimy zbyt dużej kwasowości, poświęćmy chwilkę na delikatne przepłukanie wodą nazbyt kwaśnej kapusty. Przepis na pierogi wigilijne z kapustą i grzybami Składniki 50 dag mąki pszennej Ciepła woda Sól i pieprz 60 dag kapusty kiszonej 5 dag suszonych grzybów 1 cebula Olej do smażenia Przygotowanie Zacznijmy od przygotowania farszu. Grzyby moczymy w wodzie, następnie obgotowujemy, a potem kroimy na drobne kawałki. Kapustę w razie konieczności płuczemy, kroimy drobno i gotujemy w wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni do miękkości. Wkładamy na patelnię grzyby, obsmażamy, następnie dodajemy kapustę. Doprawiamy pieprzem i solą i przesmażamy razem przez ok. 5-10 min. Przystępujemy do wyrabiania ciasta na...

Tosty
Adobe Stock
Przepisy
Smakowite tosty, które twoje dzieci pokochają. Błyskawiczne i tanie w przygotowaniu. Wystarczą 4 składniki!
Czym byłoby śniadanie bez tostów… Polacy wprost uwielbiają je jeść! Z dżemem, masłem, serem, miodem, pomidorem, a nawet czekoladą! To przysmak, który od lat kradnie serca dzieci i dorosłych.

Nie od dziś wiadomo, że nasi milusińscy szybko się nudzą, jeśli chodzi o kulinaria. Wybrzydzają, że znowu to samo, że to już było i niedobre. Mamy jednak na to radę! Czas zamienić zwykłe tosty w coś, co przykuje ich uwagę! Będziesz potrzebować Chleb tostowy (pszenny lub żytni) Jajka Masło Sól Przygotowanie Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła. W kromkach chleba tostowego wytnij okrąg (możesz to zrobić na przykład przy pomocy zwykłej szklanki). Tak przygotowane kromki chleba połóż na roztopionym maśle. Kiedy jedna strona pieczywa już się zarumieni (po ok. 2 minutach) obróć ją na drugą stronę. Do wykrojonych wcześniej okręgów wlej po jednym jajku w całości. Całość dopraw szczyptą soli (jeśli lubisz możesz też dodać pieprz i słodką paprykę). Patelnie przykryj pokrywką. Dzięki temu jajka ładnie się zetną (nie musisz ich ścinać całkowicie, jeśli twoje dzieci lubią bardziej płynną konsystencje jajka sadzonego, to poczekaj tylko do tego momentu). Jeśli tosty zaczynają się przypalać od spodu, a jajko wciąż nie jest ścięte tak jak lubisz, obróć tosty na drugą stronę, tak aby żółtko dotykało patelni i smaż przez chwilę. Po ok. 3 minutach tosty są gotowe! Dla ozdoby możesz posypać je szczypiorkiem. Tak przygotowane tosty idealnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania. Oczywiście każdy może do nich dodać to, co lubi najbardziej - pomidorka, ogórka, szynkę czy ser żółty. Jeśli twoje jajko ma płynną konsystencję, wtedy najlepiej będzie zjeść tosty sztućcami. Jeśli jednak postawiłaś na całkowicie ścięty nabiał, wtedy bez obaw możesz wziąć je w rękę. Takie śniadanie bez dwóch zdań najwięcej radości sprawi dzieciom, które będą zafascynowane nowym sposobem jedzenia. Pamiętaj, że w ten...