Otwieranie słoika
Adobe Stock
Newsy

Macie problem z odkręceniem słoika? Nie bierzcie go siłą, tylko sposobem. Ten sposób jest genialny

Kiedy w pobliżu nie ma męża, a słoik za nic w świecie nie chce się otworzyć, trzeba działać sposobem. Wypróbujcie nasze metody.

Kobieta oddająca mężczyźnie słoik do odkręcenia – na pewno wszyscy widzieliście w swoim życiu tego typu sceny. To, że delikatne panie domu mają czasem kłopot z niesfornymi nakrętkami, można zrozumieć. Czasem jednak zdarza się, że „oporne” słoiki nie dają się odkręcić nawet silniejszym panom.

W takich wypadkach trzeba zmienić metodę działania. Zamiast rozwiązania siłowego, wybierzcie inne sztuczki. Zacznijcie od mało inwazyjnych metod. Przecież raz użyty słoiczek z pokrywką może przydać się także w przyszłości! Ponadto, podczas „walki” ze słoikiem, należy uważać, by szkło nie stłukło się wam w rękach. Od czego więc zacząć?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak łatwo odkręcić słoik?

Poniżej przedstawiamy wam nasz zbiór domowych metod na otwarcie opornych słoików. Któryś z nich na pewno zda egzamin i w waszym przypadku!

  • Na początek po prostu wytrzyjcie ręce i sam słoik. W nerwach często zdarza się, że po prostu się o tym zapomina. Bez suchych rąk, nie ma mowy o gładkim otwarciu słoja!
  • Jeśli tradycyjna metoda odkręcania nie działa, pora na różnego rodzaju kombinacje. Takie choćby, jak delikatne „opukanie” wieczka słoika czymś twardym. Spróbujcie postukać w nakrętkę z kilku stron np. zwykłym nożem stołowym. Czasami delikatne stuknięcie w wieczko może poskutkować zelżeniem zacisku nakrętki na słoiku. Stosując tę metodę, pamiętajcie o tym, że przykrywka może ulec delikatnemu wygięciu i nie będzie się nadawać do ponownego użytku.
Zobacz także
Jak zrobić gołąbki w liściach kiszonej kapusty? Lepsze niż tradycyjne

Czy można zawekować gołąbki? Podpowiadamy, jak przygotować gołąbki ze słoika

Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej

Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej

  • Jeżeli powyższa metoda także zawodzi, warto spróbować podważenia nakrętki od wewnątrz. Do tego również można wykorzystać zwykły nóż lub łyżeczkę do herbaty. Tym razem nie stukajcie w wieczko, a podważcie je od spodu. dookoła, gdy robicie to nożem, lub w kilku miejscach, gdy używacie łyżeczki. . Taka metoda powinna ułatwić odkręcenie słoika.
  • Jeżeli i ta opcja nie zdaje egzaminu, trzeba szukać rozwiązań alternatywnych. Może tak zdarzyć się zwłaszcza ze starymi słojami, w których między gwint a wieczko dostały się na przykład fragmenty skrystalizowanego cukru. Wtedy dobrym rozwiązaniem będzie włożenie felernego słoiczka na kilka chwil do gorącej wody, wieczkiem do dołu. Po takiej „kuracji” słoik powinien wreszcie „puścić”.

Co zrobić gdy nakrętki zardzewieją?

Jeszcze inny problem pojawia się gdy słoik jest przykryty zardzewiałą nakrętką.

Takie słoiki najtrudniej jest otworzyć. Starajcie się to zrobić kolejnymi metodami, zaczynając od tych naj mniej inwazyjnych. 

Jednak ciężkie odkręcanie słoika z zardzewiałą zakrętką, to tylko jeden z problemów. Innym jest to, że rdza dostaje się do przetworów w środku. Niszczy je i nadaje im metaliczny posmak.

Jeśli sami przygotowujecie przetwory, nigdy nie używajcie starych, pogiętych czy zardzewiałych nakrętek. Jeśli natomiast kupujecie i otwieracie przetwory z zardzewiałym wieczkiem, przede wszystkim sprawdźcie czy wraz z rdzą, nie pojawiła się pleśń. Jeśli tak, słoik należy oczywiście wyrzucić. Jeśli nie, wystarczy zamienić zakrętkę na nową i do zużycia zawartości słoika, używać właśnie tej. Możecie ją wziąć z innych weków, które są już puste lub kupić zapas nowych nakrętek, w sklepach z produktami do gospodarstwa domowego.

Znacie wszystkie sposoby na odkręcanie słoika i żadna nie działa?  Jasiek Kuroń pokazał sposób, którego nie znaliście
Adobe Stock
Newsy
Znacie wszystkie sposoby na odkręcanie słoika i nic nie działa? Jasiek Kuroń pokazał nowy trik
Co robicie gdy nie możecie otworzyć mocno zakręconego słoika? Rozglądacie się za silniejszymi dłońmi w domu czy szukacie przyrządów, które pozwolą wam otworzyć słoik? Jeden z nich macie na pewno w kuchni.

Słoiki czasem zasysają się tak mocno, że żadna siła na nie nie działa. Próbujecie pukać, stukać, podważacie pokrywkę łyżeczką, wstawiacie słoik do gorącej wody i nic. Pomimo wielu zabiegów przykrywka ani drgnie. I wtedy z pomocą przychodzi Jasiek Kuroń i jego prosty sposób na oporne słoiki. Kim jest Jakub Kuroń? Jasiek Kuroń to kucharz specjalizujący się w klasycznych daniach kuchni polskiej. Jest synem innego kucharza, który jako pierwszy prowadził w naszym kraju telewizyjne programy kulinarne, i wnukiem Jacka Kuronia – polityka, ministra pracy i polityki socjalnej znanego z rozdawania bezdomnym „Kuroniówki”. Potomek rodziny o kulinarnych korzeniach nie tylko gotuje. Radzi także jak przygotowywać przetwory. Jego przepisy na zakwas na barszcz czy żurek cieszą się dużym zainteresowaniem fanów w mediach społecznościowych. Tym razem kucharz podsuwa prosty sposób na poradzenie sobie ważnym kuchennym problemem: otwarciem mocno zakręconego słoika.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Jak otwieraczem do butelek otworzyć zakręcony słoik? Przyrząd służący do otwierania butelek może okazać się pomocny także przy otwieraniu słoika. Użycie otwieracza powoduje, że lekko podważacie brzeg zakrętki i pozwalacie na dostanie się pod wieczko niedużej ilości powietrza. Już samo to wystarczy, żeby nakrętka odessie się i pozwoli odkręcić bez użycia siły. Do otwarcia słoika wykorzystywany jest ten sam mechanizm, którego używacie podważając nakrętkę trzonkiem łyżeczki czy...

jak otworzyć słoik
Flickr
Newsy
Jak szybko odkręcić słoik? Ta metoda jest o wiele lepsza niż stukanie dnem o stół
Koniec z męczącym otwieraniem słoików z ogórkami! Poznajcie niezwykły i bardzo prosty sposób na poradzenie sobie z zamkniętymi słoikami.

W polskiej kuchni pasteryzowanie żywności jest bardzo popularne. Nic dziwnego! W ten sposób przyrządza się jedzenie w wielu krajach, w których panują mroźne zimy. Dawniej, zanim wynaleziono lodówki i zamrażarki, ludzie musieli nauczyć się konserwować jedzenie, by nie umrzeć z głodu w trakcie zimy, gdy na polach nic nie rosło. Dziś nie jest to koniecznie, ale kiszona kapusta, ogórki czy słodkie dżemy i powidła, są tak smaczne, że Polacy wciąż się nimi zajadają. Ale ze słoikami jest pewien problem – często bardzo trudno jest je odkręcić! Na szczęście, istnieją sposoby na to, by sobie poradzić z tą niedogodnością. Jak odkręcić słoik? Do odkręcenia słoika trzeba dużo siły albo… dużo sprytu! Wystarczy zastosować jeden z tych trików, a zbyt mocno zakręcony słoik, nie będzie już wyzwaniem. Sprawdźcie sami! Gumka recepturka Potrzebna wam będzie jedynie gumka recepturka, którą każdy ma w swojej kuchni. Należy umieścić ją na nakrętce słoika i spróbować przekręcić. Dzięki gumce zwiększycie opór i ułatwicie otwarcie. Banalnie proste! Dociskanie Sposób podobny do stukania słoikiem o stół, ale o wiele bezpieczniejszy. Obróćcie słoik do góry dnem i ustawcie pod kątem 45 stopni. Dociśnijcie skraj nakrętki do stołu lub deski do krojenia i obracajcie słoikiem dookoła. Teraz spróbujcie go odkręci. Prawda, że łatwo poszło? Podważanie nożem Trik stary jak świat. Po prostu weźcie niewielki kuchenny nóż, wsadźcie ostrze pod nakrętkę i podważajcie. Drewniana łyżka Łatwy i bezpieczny sposób. Za pomocą drewnianej łyżki, postukajcie w nakrętkę słoika z każdej strony. Nakrętka nieco „odpuści” i łatwiej będzie ją odkręcić. Niektórzy używają w tym celu noża, ale odkształca on nakrętkę, przez co...

Macie słoik który trudno wyczyścić? Wystarczy kilka skorupek jaj i ten babciny trik, a efekt was zachwyci
Adobe Stock
Newsy
Macie słoik który trudno wyczyścić? Wystarczą skorupki z jaj i 1 babciny trik. Efekt was zachwyci
Jak poradzić sobie z brudnym słoikiem? Wiedziały to już nasze babcie i wykorzystywały do tego... skorupki jaj.

Szklane butelki i słoiki to wygodne opakowania wielorazowego użytku. Za te zwrotne dostaniemy zwrot części kosztów zakupu, te bezzwrotne możemy z kolei użyć w domu do przetworów, a nawet przechowywania produktów w lodówce, jeśli potrzebujemy szczelnego opakowania. Ale jak umyć słoik po dżemie czy majonezie, żeby nadawał się do ponownego użytku? Prosty babciny trik na umycie brudnego słoika Jeśli chcecie umyć słoik po majonezie, musztardzie czy dżemie, najłatwiej jest wlać do niego wodę, dodać parę kropli płynu do mycia naczyń, zakręcić nakrętkę, wstrząsnąć i odstawić na pół godziny. Po tym czasie ponownie wstrząsajcie płynem w środku i obserwujcie jak resztki żywności odklejają się od ścianek. Po kilku końcowych wstrząśnięciach pozostaje odkręcić nakrętkę, wylać zanieczyszczoną wodę i wstawić słoik do zmywarki lub już bez problemu domyć go ręcznie tak, jak myjecie szklanki i kubki.  Ale co zrobić gdy pomimo kilkakrotnych prób brudny osad nadal jest przyklejony do ścianek i kolejne wstrząśnięcia słoikiem nic nie dają? Wtedy właśnie zastosujcie trik naszych oszczędnych babć, które przecież bardzo nie lubiły wyrzucania czegokolwiek i nawet skorupki od jajek zamiast do śmieci, wrzucały do tajemniczej torebki, która wsuwały do szuflady kredensu. Oto, do czego między innymi używały tych zebranych skorupek: Powtórzcie metodę czyszczenia słoika za pomocą wody z płynem do naczyń, tylko oprócz płynu dorzućcie do środka kilka pokruszonych skorupek od jaj. Zakręćcie słoik i wstrząsajcie, a następnie odstawcie na pół godziny, żeby detergent lepiej wniknął w resztki pokarmu. Po tym czasie znowu potrząsajcie woda ze skorupkami w środku, a na koniec wylejcie zanieczyszczoną wodę. Dlaczego po tych zabiegach słoik będzie czysty? Ponieważ na...

Pleśń na zakwasie buraczanym to zmora. Te 3 sposoby pozwolą jej uniknąć
Adobe Stock
Newsy
Pleśń na zakwasie buraczanym to zmora. Te 3 sposoby pozwolą jej uniknąć
W słoiku rozwinęła się pleśń? Trudno. Nie żałujcie i nie próbujcie go ratować, tylko wyrzućcie cały zakwas i zróbcie następną kiszonkę. Podpowiadamy, jak uniknąć pleśnienia przetworów.

Zakwas z buraków to jeden z łatwiejszych przetworów do wykonania w domu. Wystarczą buraki, kilka prostych przypraw, woda z solą i wyparzone słoiki. Na koniec trzeba pamiętać, aby solanki dodać tyle, żeby przykryła buraki, a słoiki szczelnie zakręcić i gotowe. Tylko dlaczego, jeśli to takie proste, to zakwas czasem pleśnieje? Tych kilka wskazówek pozwoli nastawić idealny zakwas.  Nie każda biała plamka to pleśń – jak rozpoznać pleśń? W trakcie tworzenia zakwasu, na powierzchni może powstawać biały osad. Nie wpadajcie wtedy w panikę, to nie musi być pleśń. Często biały nalot wynika z fermentacji mlekowej. W takiej sytuacji można go usunąć, a sam zakwas wykorzystać. Pleśń poznacie po tym, że pokrywa się niebieskim lub zielonym nalotem, a na powierzchni znajdziecie włochate plamki, które mogą mieć kolor od białego poprzez szary do zielonego. Taki zakwas należy wyrzucić. Niestety, cały słoik nie nadaje się wtedy do spożycia. Nie wystarczy zebrać nalot, a resztę wykorzystać. Produkt, który zaczął pleśnieć, w całości nie nadaje się do użytku. Sama pleśń znajduje się miejscowo, jednak toksyny, które towarzyszą powstaniu pleśni są niewidoczne i rozproszone po całym zakwasie. Sposoby na udany zakwas Przygotowując każdy zakwas trzeba pamiętać o kilku rzeczach. Kluczowa jest czystość, stężenie solanki i prawidłowe ukierunkowanie rozwoju bakterii. Jeśli spełnicie te trzy warunki, wasz zakwas będzie idealny. Czystość. Nie chodzi tutaj jedynie o to, żeby buraki przed obraniem były dokładnie umyte, a po obraniu jeszcze raz wypłukane, żeby razem z warzywami nie włożyć do słoika drobinek ziemi. Ważnym elementem sterylności są słoiki. Muszą być porządnie umyte i wraz z pokrywkami sparzone wrzątkiem. Jednak istotne też jest to, żeby słoiki i nakrętki nie były zużyte. Szkło...