Otwieranie słoika
Adobe Stock
Newsy

Macie problem z odkręceniem słoika? Nie bierzcie go siłą, tylko sposobem. Ten sposób jest genialny

Kiedy w pobliżu nie ma męża, a słoik za nic w świecie nie chce się otworzyć, trzeba działać sposobem. Wypróbujcie nasze metody.

Kobieta oddająca mężczyźnie słoik do odkręcenia – na pewno wszyscy widzieliście w swoim życiu tego typu sceny. To, że delikatne panie domu mają czasem kłopot z niesfornymi nakrętkami, można zrozumieć. Czasem jednak zdarza się, że „oporne” słoiki nie dają się odkręcić nawet silniejszym panom.

W takich wypadkach trzeba zmienić metodę działania. Zamiast rozwiązania siłowego, wybierzcie inne sztuczki. Zacznijcie od mało inwazyjnych metod. Przecież raz użyty słoiczek z pokrywką może przydać się także w przyszłości! Ponadto, podczas „walki” ze słoikiem, należy uważać, by szkło nie stłukło się wam w rękach. Od czego więc zacząć?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak łatwo odkręcić słoik?

Poniżej przedstawiamy wam nasz zbiór domowych metod na otwarcie opornych słoików. Któryś z nich na pewno zda egzamin i w waszym przypadku!

  • Na początek po prostu wytrzyjcie ręce i sam słoik. W nerwach często zdarza się, że po prostu się o tym zapomina. Bez suchych rąk, nie ma mowy o gładkim otwarciu słoja!
  • Jeśli tradycyjna metoda odkręcania nie działa, pora na różnego rodzaju kombinacje. Takie choćby, jak delikatne „opukanie” wieczka słoika czymś twardym. Spróbujcie postukać w nakrętkę z kilku stron np. zwykłym nożem stołowym. Czasami delikatne stuknięcie w wieczko może poskutkować zelżeniem zacisku nakrętki na słoiku. Stosując tę metodę, pamiętajcie o tym, że przykrywka może ulec delikatnemu wygięciu i nie będzie się nadawać do ponownego użytku.
Zobacz także
Jak zrobić gołąbki w liściach kiszonej kapusty? Lepsze niż tradycyjne

Czy można zawekować gołąbki? Podpowiadamy, jak przygotować gołąbki ze słoika

Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej

Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej

  • Jeżeli powyższa metoda także zawodzi, warto spróbować podważenia nakrętki od wewnątrz. Do tego również można wykorzystać zwykły nóż lub łyżeczkę do herbaty. Tym razem nie stukajcie w wieczko, a podważcie je od spodu. dookoła, gdy robicie to nożem, lub w kilku miejscach, gdy używacie łyżeczki. . Taka metoda powinna ułatwić odkręcenie słoika.
  • Jeżeli i ta opcja nie zdaje egzaminu, trzeba szukać rozwiązań alternatywnych. Może tak zdarzyć się zwłaszcza ze starymi słojami, w których między gwint a wieczko dostały się na przykład fragmenty skrystalizowanego cukru. Wtedy dobrym rozwiązaniem będzie włożenie felernego słoiczka na kilka chwil do gorącej wody, wieczkiem do dołu. Po takiej „kuracji” słoik powinien wreszcie „puścić”.

Co zrobić gdy nakrętki zardzewieją?

Jeszcze inny problem pojawia się gdy słoik jest przykryty zardzewiałą nakrętką.

Takie słoiki najtrudniej jest otworzyć. Starajcie się to zrobić kolejnymi metodami, zaczynając od tych naj mniej inwazyjnych. 

Jednak ciężkie odkręcanie słoika z zardzewiałą zakrętką, to tylko jeden z problemów. Innym jest to, że rdza dostaje się do przetworów w środku. Niszczy je i nadaje im metaliczny posmak.

Jeśli sami przygotowujecie przetwory, nigdy nie używajcie starych, pogiętych czy zardzewiałych nakrętek. Jeśli natomiast kupujecie i otwieracie przetwory z zardzewiałym wieczkiem, przede wszystkim sprawdźcie czy wraz z rdzą, nie pojawiła się pleśń. Jeśli tak, słoik należy oczywiście wyrzucić. Jeśli nie, wystarczy zamienić zakrętkę na nową i do zużycia zawartości słoika, używać właśnie tej. Możecie ją wziąć z innych weków, które są już puste lub kupić zapas nowych nakrętek, w sklepach z produktami do gospodarstwa domowego.

jak otworzyć słoik
Flickr
Newsy
Jak szybko odkręcić słoik? Ta metoda jest o wiele lepsza niż stukanie dnem o stół
Koniec z męczącym otwieraniem słoików z ogórkami! Poznajcie niezwykły i bardzo prosty sposób na poradzenie sobie z zamkniętymi słoikami.

W polskiej kuchni pasteryzowanie żywności jest bardzo popularne. Nic dziwnego! W ten sposób przyrządza się jedzenie w wielu krajach, w których panują mroźne zimy. Dawniej, zanim wynaleziono lodówki i zamrażarki, ludzie musieli nauczyć się konserwować jedzenie, by nie umrzeć z głodu w trakcie zimy, gdy na polach nic nie rosło. Dziś nie jest to koniecznie, ale kiszona kapusta, ogórki czy słodkie dżemy i powidła, są tak smaczne, że Polacy wciąż się nimi zajadają. Ale ze słoikami jest pewien problem – często bardzo trudno jest je odkręcić! Na szczęście, istnieją sposoby na to, by sobie poradzić z tą niedogodnością. Jak odkręcić słoik? Do odkręcenia słoika trzeba dużo siły albo… dużo sprytu! Wystarczy zastosować jeden z tych trików, a zbyt mocno zakręcony słoik, nie będzie już wyzwaniem. Sprawdźcie sami! Gumka recepturka Potrzebna wam będzie jedynie gumka recepturka, którą każdy ma w swojej kuchni. Należy umieścić ją na nakrętce słoika i spróbować przekręcić. Dzięki gumce zwiększycie opór i ułatwicie otwarcie. Banalnie proste! Dociskanie Sposób podobny do stukania słoikiem o stół, ale o wiele bezpieczniejszy. Obróćcie słoik do góry dnem i ustawcie pod kątem 45 stopni. Dociśnijcie skraj nakrętki do stołu lub deski do krojenia i obracajcie słoikiem dookoła. Teraz spróbujcie go odkręci. Prawda, że łatwo poszło? Podważanie nożem Trik stary jak świat. Po prostu weźcie niewielki kuchenny nóż, wsadźcie ostrze pod nakrętkę i podważajcie. Drewniana łyżka Łatwy i bezpieczny sposób. Za pomocą drewnianej łyżki, postukajcie w nakrętkę słoika z każdej strony. Nakrętka nieco „odpuści” i łatwiej będzie ją odkręcić. Niektórzy używają w tym celu noża, ale odkształca on nakrętkę, przez co...

Pleśń na zakwasie buraczanym to zmora. Te 3 sposoby pozwolą jej uniknąć
Adobe Stock
Newsy
Pleśń na zakwasie buraczanym to zmora. Te 3 sposoby pozwolą jej uniknąć
W słoiku rozwinęła się pleśń? Trudno. Nie żałujcie i nie próbujcie go ratować, tylko wyrzućcie cały zakwas i zróbcie następną kiszonkę. Podpowiadamy, jak uniknąć pleśnienia przetworów.

Zakwas z buraków to jeden z łatwiejszych przetworów do wykonania w domu. Wystarczą buraki, kilka prostych przypraw, woda z solą i wyparzone słoiki. Na koniec trzeba pamiętać, aby solanki dodać tyle, żeby przykryła buraki, a słoiki szczelnie zakręcić i gotowe. Tylko dlaczego, jeśli to takie proste, to zakwas czasem pleśnieje? Tych kilka wskazówek pozwoli nastawić idealny zakwas.  Nie każda biała plamka to pleśń – jak rozpoznać pleśń? W trakcie tworzenia zakwasu, na powierzchni może powstawać biały osad. Nie wpadajcie wtedy w panikę, to nie musi być pleśń. Często biały nalot wynika z fermentacji mlekowej. W takiej sytuacji można go usunąć, a sam zakwas wykorzystać. Pleśń poznacie po tym, że pokrywa się niebieskim lub zielonym nalotem, a na powierzchni znajdziecie włochate plamki, które mogą mieć kolor od białego poprzez szary do zielonego. Taki zakwas należy wyrzucić. Niestety, cały słoik nie nadaje się wtedy do spożycia. Nie wystarczy zebrać nalot, a resztę wykorzystać. Produkt, który zaczął pleśnieć, w całości nie nadaje się do użytku. Sama pleśń znajduje się miejscowo, jednak toksyny, które towarzyszą powstaniu pleśni są niewidoczne i rozproszone po całym zakwasie. Sposoby na udany zakwas Przygotowując każdy zakwas trzeba pamiętać o kilku rzeczach. Kluczowa jest czystość, stężenie solanki i prawidłowe ukierunkowanie rozwoju bakterii. Jeśli spełnicie te trzy warunki, wasz zakwas będzie idealny. Czystość. Nie chodzi tutaj jedynie o to, żeby buraki przed obraniem były dokładnie umyte, a po obraniu jeszcze raz wypłukane, żeby razem z warzywami nie włożyć do słoika drobinek ziemi. Ważnym elementem sterylności są słoiki. Muszą być porządnie umyte i wraz z pokrywkami sparzone wrzątkiem. Jednak istotne też jest to, żeby słoiki i nakrętki nie były zużyte. Szkło...

Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy
Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu
Fasolka szparagowa w słoikach to produkt, który każdy powinien mieć w swojej spiżarni. Doskonała na zimę albo czarną chwilę, gdy musicie ugotować szybko obiad. Zróbcie ją z naszego sprawdzonego przepisu.

Fasolka szparagowa ze słoików to doskonały dodatek do obiadu zamiast surówki albo baza do zupy. Zróbcie zapas fasolki właśnie teraz, gdy nie jest zbyt droga i zostawcie słoiki na czarną godzinę, gdy będziecie musieli przygotować posiłek na szybko albo na zimę, gdy nie będzie można nigdzie kupić tego warzywa. Przepis na fasolkę szparagową w słoiku Składniki 5 kg żółtej lub zielonej fasolki szparagowej 10 łyżeczek soli 10 łyżeczek cukru Przygotowanie Słoiki i nakrętki dokładnie umyjcie, opłuczcie i sparzcie wrzątkiem. Może również po umyciu wyparzyć je w piekarniku w 110 stopniach przez 15 minut. Fasolkę szparagową dobrze umyjcie i odetnijcie końcówki. Możecie ją pokroić w mniejsze kawałki lub zostawić w całości. Gotujcie przez 3-5 minut w delikatnie wrzątku. Wody nie wylewajcie. Przestudzoną fasolkę szparagową włóżcie do słoików. Ułóżcie ją ściśle. Do każdego słoika wsypcie po łyżeczce soli i cukru. Zalejcie fasolkę wodą, tak, żeby ją zakrywała. Jeśli zabraknie wam wody z gotowania, możecie dopełnić słoiki zwykłą wodą. Zakręćcie dobrze słoiki. Aby zapasteryzować słoiki, potrzebujecie szerokiego garnka. Jego dno wyłóżcie ściereczką i ustawcie słoiki, tak aby się nie dotykały. Dolejcie wodę, tak by sięgała 3/4 wysokości słoików. Wolno gotujcie pod przykryciem przez godzinę. Wyjmijcie, żeby ostygły. Po 24 godzinach zapasteryzujcie słoiki z fasolką ponownie w ten sam sposób przez 40 minut. Smacznego! Przepisy na fasolkę szparagową Fasolka szparagowa jest bardzo wdzięcznym warzywem, z którego zrobicie mnóstwo mało skomplikowanych dań. Chyba każdy próbował ugotowanej fasolki podanej z bułką tartą. Możecie zrobić lekką jarzynową zupę z fasolką , podać w formie...

Papryka konserwowa
Adobe Stock
Przepisy
Przepis na paprykę konserwową do słoika. Jeden błąd i straci swój niepowtarzalny smak!
Marynowanie warzyw potrafi niesamowicie zmienić ich smak. Nie inaczej jest w przypadku papryki konserwowej. Właściwie przyrządzona zaostrza apetyt!

Domowa papryka konserwowa prosto ze słoika to wspaniały dodatek do śniadaniowych kanapek. Świetnie sprawdzi się również jako składnik rozmaitych sałatek. Można ją także podawać solo, w charakterze przekąski. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż godzinę ! Będziesz potrzebować: 1 kg papryki (weź taką, którą najbardziej lubisz, może być czerwona, zielona, a nawet żółta – do wyboru do koloru) 1 cebula 4 ząbki czosnku Pół szklanki octu spirytusowego 10 proc. Pół szklanki cukru 3 szklanki wody Oliwa lub olej rzepakowy Przyprawy i zioła: świeży tymianek, sól, pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca Składniki wystarczą na ok. 4 słoiki o pojemności 500 ml. Przygotowanie Zacznij od zalewy. W rondelku zagotuj wodę, a następnie wlej do niej ocet, dosyp cukier i płaską łyżkę soli. Całość wymieszaj i ponownie zagotuj tak, aby sól i cukier całkowicie się rozpuściły. Tak przygotowaną zalewę zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia. W tym czasie zacznij przygotowywać papryki. Na początku dokładnie umyj warzywa. Następnie pokrój je na cztery kawałki i oczyść z nasion. Jeśli powstałe kawałki wydają ci się za duże pokrój je wzdłuż na jeszcze mniejsze części wedle uznania. Na dnie każdego słoika (bardzo ważne, żeby słoiki były czyste i niezniszczone) umieść ćwiartkę cebuli, zgnieciony nożem ząbek czosnku, dwa ziela angielskie, jeden liść laurowy, 4 ziarenka pieprzu, 4 ziarenka gorczycy i gałązkę świeżego tymianku (może być też tymianek suszony). W tak przygotowanym słoiku umieść wcześniej pokrojoną paprykę. Ważne, aby układać ją w miarę ciasno. Do tak zapełnionych słoików wlej przestudzoną zalewę (może by jeszcze ciepła, ważne, żeby nie była gorąca). Pamiętaj jednak, by nie...