Otwieranie słoika
Adobe Stock
Newsy

Macie problem z odkręceniem słoika? Nie bierzcie go siłą, tylko sposobem. Ten sposób jest genialny

Kiedy w pobliżu nie ma męża, a słoik za nic w świecie nie chce się otworzyć, trzeba działać sposobem. Wypróbujcie nasze metody.

Kobieta oddająca mężczyźnie słoik do odkręcenia – na pewno wszyscy widzieliście w swoim życiu tego typu sceny. To, że delikatne panie domu mają czasem kłopot z niesfornymi nakrętkami, można zrozumieć. Czasem jednak zdarza się, że „oporne” słoiki nie dają się odkręcić nawet silniejszym panom.

W takich wypadkach trzeba zmienić metodę działania. Zamiast rozwiązania siłowego, wybierzcie inne sztuczki. Zacznijcie od mało inwazyjnych metod. Przecież raz użyty słoiczek z pokrywką może przydać się także w przyszłości! Ponadto, podczas „walki” ze słoikiem, należy uważać, by szkło nie stłukło się wam w rękach. Od czego więc zacząć?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak łatwo odkręcić słoik?

Poniżej przedstawiamy wam nasz zbiór domowych metod na otwarcie opornych słoików. Któryś z nich na pewno zda egzamin i w waszym przypadku!

  • Na początek po prostu wytrzyjcie ręce i sam słoik. W nerwach często zdarza się, że po prostu się o tym zapomina. Bez suchych rąk, nie ma mowy o gładkim otwarciu słoja!
  • Jeśli tradycyjna metoda odkręcania nie działa, pora na różnego rodzaju kombinacje. Takie choćby, jak delikatne „opukanie” wieczka słoika czymś twardym. Spróbujcie postukać w nakrętkę z kilku stron np. zwykłym nożem stołowym. Czasami delikatne stuknięcie w wieczko może poskutkować zelżeniem zacisku nakrętki na słoiku. Stosując tę metodę, pamiętajcie o tym, że przykrywka może ulec delikatnemu wygięciu i nie będzie się nadawać do ponownego użytku.
Zobacz także
Jak zrobić gołąbki w liściach kiszonej kapusty? Lepsze niż tradycyjne

Czy można zawekować gołąbki? Podpowiadamy, jak przygotować gołąbki ze słoika

Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej

Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej

  • Jeżeli powyższa metoda także zawodzi, warto spróbować podważenia nakrętki od wewnątrz. Do tego również można wykorzystać zwykły nóż lub łyżeczkę do herbaty. Tym razem nie stukajcie w wieczko, a podważcie je od spodu. dookoła, gdy robicie to nożem, lub w kilku miejscach, gdy używacie łyżeczki. . Taka metoda powinna ułatwić odkręcenie słoika.
  • Jeżeli i ta opcja nie zdaje egzaminu, trzeba szukać rozwiązań alternatywnych. Może tak zdarzyć się zwłaszcza ze starymi słojami, w których między gwint a wieczko dostały się na przykład fragmenty skrystalizowanego cukru. Wtedy dobrym rozwiązaniem będzie włożenie felernego słoiczka na kilka chwil do gorącej wody, wieczkiem do dołu. Po takiej „kuracji” słoik powinien wreszcie „puścić”.

Co zrobić gdy nakrętki zardzewieją?

Jeszcze inny problem pojawia się gdy słoik jest przykryty zardzewiałą nakrętką.

Takie słoiki najtrudniej jest otworzyć. Starajcie się to zrobić kolejnymi metodami, zaczynając od tych naj mniej inwazyjnych. 

Jednak ciężkie odkręcanie słoika z zardzewiałą zakrętką, to tylko jeden z problemów. Innym jest to, że rdza dostaje się do przetworów w środku. Niszczy je i nadaje im metaliczny posmak.

Jeśli sami przygotowujecie przetwory, nigdy nie używajcie starych, pogiętych czy zardzewiałych nakrętek. Jeśli natomiast kupujecie i otwieracie przetwory z zardzewiałym wieczkiem, przede wszystkim sprawdźcie czy wraz z rdzą, nie pojawiła się pleśń. Jeśli tak, słoik należy oczywiście wyrzucić. Jeśli nie, wystarczy zamienić zakrętkę na nową i do zużycia zawartości słoika, używać właśnie tej. Możecie ją wziąć z innych weków, które są już puste lub kupić zapas nowych nakrętek, w sklepach z produktami do gospodarstwa domowego.

kiełbasianka przepis
AdobeStock
Newsy
Kiełbasianka jak dawniej. Bez dodatku konserwantów. Można ją długo przechowywać w lodówce
Lubicie mielonkę z puszki? Po co kupować gotową, gdy można ją zrobić samodzielnie w domu! Wypróbujcie ten przepis, a już nigdy więcej nie kupicie konserwy mięsnej w sklepie!

Tęsknicie za smakiem konserwy mięsnej na biwaku? Nadal można kupić taką w sklepie, jednak część osób twierdzi, że pełna jest konserwantów, a inni że to po prostu nie to samo co kiedyś. Aby uzyskać smak prawdziwej, pozbawionej ulepszaczy mielonki mięsnej warto przygotować ją samodzielnie! Tradycyjna kiełbasianka Zwyczaj przygotowywania domowych konserw z mielonego mięsa jeszcze do niedawna był praktykowany w wielu domach – zwłaszcza w czasach, gdy na sklepowych półkach trudno było cokolwiek znaleźć. Gdy już udało się zdobyć mięso, to zwykle były to takie ilości, że trzeba było je szybko konserwować aby się nie zepsuło. Kiełbasiankę można przechowywać przez kilka tygodni, a nawet miesięcy! Wszystko zależy od tego jak będziemy ją pasteryzować. Takie mielonki to świetne rozwiązanie, gdy wybieramy się na biwak lub dłuższą wycieczkę albo mamy po prostu ochotę na domowe mięso prosto ze słoika. Przepis na kiełbasiankę Do przygotowania kiełbasianek potrzebne ci będą te składniki: 1,5kg karkówki 1,5 kg mięsa ze schabu 1,5 kg mięsa z szynki 70 dag podgardla 750 ml wody 50 g soli Paczka pieprzu mielonego Łyżka słodkiej papryki mielonej 7-8 zmielonych ziarenek ziela angielskiego i tyle samo ziaren jałowca 30 g suszonego majeranku 3 ząbki czosnku 1 kostka smalcu Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę i zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodaj sól, pieprz, słodką paprykę, ziele angielskie, jałowiec, majeranek i rozgnieciony czosnek. Mieszaj dokładnie przez około dwadzieścia minut, dodając co jakiś czas do mięsa zimną wodę. Na koniec wstaw miskę z mielonką do lodówki na godzinę. Następnie do słoików o podobnej wysokości przełóż mięso. Powinno zapełnić słoiki do ¾ ich pojemności. Na wierzchu połóż...

Papryka konserwowa
Adobe Stock
Przepisy
Przepis na paprykę konserwową do słoika. Jeden błąd i straci swój niepowtarzalny smak!
Marynowanie warzyw potrafi niesamowicie zmienić ich smak. Nie inaczej jest w przypadku papryki konserwowej. Właściwie przyrządzona zaostrza apetyt!

Domowa papryka konserwowa prosto ze słoika to wspaniały dodatek do śniadaniowych kanapek. Świetnie sprawdzi się również jako składnik rozmaitych sałatek. Można ją także podawać solo, w charakterze przekąski. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż godzinę ! Będziesz potrzebować: 1 kg papryki (weź taką, którą najbardziej lubisz, może być czerwona, zielona, a nawet żółta – do wyboru do koloru) 1 cebula 4 ząbki czosnku Pół szklanki octu spirytusowego 10 proc. Pół szklanki cukru 3 szklanki wody Oliwa lub olej rzepakowy Przyprawy i zioła: świeży tymianek, sól, pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca Składniki wystarczą na ok. 4 słoiki o pojemności 500 ml. Przygotowanie Zacznij od zalewy. W rondelku zagotuj wodę, a następnie wlej do niej ocet, dosyp cukier i płaską łyżkę soli. Całość wymieszaj i ponownie zagotuj tak, aby sól i cukier całkowicie się rozpuściły. Tak przygotowaną zalewę zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia. W tym czasie zacznij przygotowywać papryki. Na początku dokładnie umyj warzywa. Następnie pokrój je na cztery kawałki i oczyść z nasion. Jeśli powstałe kawałki wydają ci się za duże pokrój je wzdłuż na jeszcze mniejsze części wedle uznania. Na dnie każdego słoika (bardzo ważne, żeby słoiki były czyste i niezniszczone) umieść ćwiartkę cebuli, zgnieciony nożem ząbek czosnku, dwa ziela angielskie, jeden liść laurowy, 4 ziarenka pieprzu, 4 ziarenka gorczycy i gałązkę świeżego tymianku (może być też tymianek suszony). W tak przygotowanym słoiku umieść wcześniej pokrojoną paprykę. Ważne, aby układać ją w miarę ciasno. Do tak zapełnionych słoików wlej przestudzoną zalewę (może by jeszcze ciepła, ważne, żeby nie była gorąca). Pamiętaj jednak, by nie...

do czego służy korek od szampana
AdobeStock
Newsy
Nie wyrzucajcie korka od szampana. Będziecie żałować, że nie znaliście tego triku wcześniej
Co można zrobić z korkiem od szampana? Na pewno nie znaliście tej sztuczki!

Zbliżający się sylwester to idealna okazja do tego, by nauczyć się różnych imprezowych trików! Z pewnością zaszokujecie swoich gości popisując się sztuczkami, z których słyną barmani. Większość z nich jest trudna i wymaga wielu miesięcy ćwiczeń, ale niektórych można się nauczyć bardzo szybko. Doświadczony barman ma w zanadrzu kilka trików, które niekoniecznie muszą być efektowne, ale są bardzo praktyczne. Dziś przedstawiamy wam jeden z nich, który na pewno przyda się nie tylko w trakcie noworocznego przyjęcia, ale i innych uroczystości na których pije się szampana! Być może czasami zastanawialiście się, do czego służy charakterystyczna kolorowa zatyczka w korku od szampana. W końcu reszta win ma tradycyjny korek, dlaczego więc wino musujące (czyli szampan) jest sprzedawany w butelkach z plastikowym korkiem? Odpowiedź może was naprawdę zdziwić! Opakowania wielu produktów są wyposażone w różne udogodnienia, które mają ułatwić korzystanie z nich – choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę. Nie inaczej jest w przypadku szampana! Musujące napoje, jeśli po otwarciu nie zostaną ponownie zamknięte za pomocą nakrętki lub korka, szybko tracą bąbelki i stają się niezbyt smaczne. Jeśli pijecie napoje z plastikowej butelki, to nie jest to jakiś duży problem. Niestety, korek od szampana dość trudno wciska się do butelki i otwiera z powrotem. Wyjścia są dwa – albo wypijecie wino szybko, by od razu wyrzucić butelkę, lub wykorzystacie ten prosty trik! Sprytna zawleczka Wiecie, do czego służy kolorowa „czapeczka” z wierzchu plastikowego korka od szampana? Do bezproblemowego otwierania i zamykania butelki! Wystarczy odciąć dolną część korka za pomocą noża, wsadzić go do butelki, a kolorową zawleczkę po prostu ściągnąć. Teraz z łatwością możecie nalewać...

bita śmietana
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko ubić śmietanę bez miksera? Jedna metoda góruje nad pozostałymi
Choć ubicie śmietany bez miksera na pierwszy rzut oka wydaje się niemożliwe, w rzeczywistości istnieje łatwy sposób, by tego dokonać. Przyrząd, który wam to ułatwi, na pewno macie w swojej kuchni. Musicie jednak pamiętać, żeby odpowiednio go przygotować do pracy.

Bita śmietana to produkt uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również przez dorosłych. Wspaniale komponuje się z owocowymi deserami, galaretkami, biszkoptami, bezą i tortami. Wiele osób w ogóle nie wyobraża sobie bez niej wypieków.  Zdarza się jednak, że sprzęt używany dotąd do jej przyrządzenia po prostu się zepsuje. W końcu na świecie nie ma rzeczy niezawodnych. Dlatego na wszystko trzeba mieć jakąś alternatywę i nie chodzi tu bynajmniej o sięgnięcie po sklepowy odpowiednik smakołyku. Chemiczna śmietana z puszki to nie to samo, co domowa kremówka.  Spróbujcie użyć rózgi kuchennej Okazuje się, że idealnym, choć o wiele bardziej czasochłonnym i męczącym sposobem na ubicie śmietany bez miksera, jest wykorzystanie rózgi kuchennej lub, jak kto woli, trzepaczki balonowej. Ten dziwnie wyglądający przedmiot wspaniale napowietrzy kremówkę. Ubita ręcznie zyska naprawdę niepowtarzalny smak. Sprawdźcie na ile stać widelec Niektórzy twierdzą również, że śmietanę można ubić nawet przy pomocy zwykłego widelca. Jednak nie jest to opcja dla osób bardzo nerwowych. Wykonanie tej czynności sztućcem na pierwszy rzut oka może nie mieć końca. Na szczęście to nieprawda. Zapamiętajcie – widelcem da się ubić śmietanę! Wykorzystajcie słoik Jednak najbardziej zaskakującym sposobem na ubicie śmietany jest ten zakładający użycie słoika. Wystarczy, że wypełnicie go do połowy kremówką, wrzucicie do środka czysty korek po białym winie i zakręcicie pokrywkę. Całość musicie energicznie potrząsać, aż do momentu, w którym produkt zgęstnieje.  Przygotujcie sprzęt Bez względu na to czy do ubijania będziecie chcieli użyć słoika, widelca czy też rózgi kuchennej, narzędzie powinniście wcześniej mocno schłodzić w lodówce lub w...