oddzielanie żółtka od białka przy pomocy chleba
Adobe Stock
Newsy

Macie problem z oddzielaniem żółtka od białka? Wszystko czego potrzebujecie to… kromka chleba

Przelewanie żółtka ze skorupki do skorupki, tak aby białko mogło się oddzielić to już przeszłość. Dzięki nowemu trikowi z TikToka wykonacie tę czynność o wiele szybciej.

Idealne oddzielenie żółtek od białek może sprawiać trudność. Nie ulega wątpliwości, że ta czynność jest dosyć uciążliwa, szczególnie dla osób, które nie grzeszą cierpliwością. W końcu po 10-krotnym przerzuceniu żółtka z jednej skorupki do drugiej okazuje się, że w misce z przezroczystym płynem i tak jest trochę żółci. 

Niektórzy dzielą jajko w inny sposób. Mianowicie rozbijają je na ręce i czekają aż całe białko przepłynie przez palce wprost do miski. To również trwa długo, a na dodatek brudzi ręce i nie zawsze jest skuteczne. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kolejny kulinarny trik z TikToka

Okazuje się jednak, że oddzielenie żółtka od białka wcale nie musi być trudne. Nowym sposobem na tę czynność podzielił się brytyjski tiktoker o nicku @rightguysaldireviews. Zaprezentowany przez niego trik, zakładający wykorzystanie kromki chleba, błyskawicznie stał się hitem Internetu.

Zobacz także
Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Pilnujcie czasu, a wyjdą mięciutkie i soczyste

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Od tego zależy to, czy wyjdą mięciutkie i soczyste

suche mielone

Jak zrobić pyszne i soczyste mielone? Dodajcie do mięsa wieprzowego odrobinę tego składnika

W gwoli wyjaśnienia, tiktoker to osoba działająca na TikToku – aplikacji internetowej skupiającej się głównie na nagrywaniu i publikowaniu krótkich, maksymalnie 60-sekundowych filmików. Za jej pośrednictwem na światło dzienne wyszło już wiele kulinarnych trików. 

Jak oddzielić białko od żółtka przy pomocy chleba?

Na przesłanym przez mężczyznę filmiku widać jak pociera palec wskazujący i kciuk o kromkę chleba, a następnie zwyczajnie wyciąga z miski żółtko i przerzuca je do innego naczynia. Choć na pierwszy rzut oka trik wygląda jak magia, w rzeczywistości nią nie jest. Został przetestowany przez mnóstwo innych użytkowników Internetu i za każdym razem działał. 

Sztuczka okiem ekspertów

Eksperci twierdzą, że potarte o chleb palce zostają pozbawione naturalnej wilgoci. A ponieważ na ich powierzchni nie znajduje się nic, co mogłoby uszkodzić żółtko, z łatwością można przy ich pomocy oddzielić je od białka. 

Koniecznie przetestujcie ten trik, szczególnie jeśli jesteście fanami wyrobów cukierniczych i często przyrządzacie je w swojej kuchni. W końcu idealne oddzielenie białek od żółtek stanowi podstawę chociażby przepysznej Pavlowej. 

@rightguysaldireviews

#egghack #hack #eggs #viral #fyp #lifehack been doing this for years #rightguysaldireviews #rightguys® #magic #duet #goviral

♬ original sound - Official Right Guys Reviews®
jak oddzielić żółtko od białek
Pixabay
Newsy
Jak idealnie oddzielić żółtko od białka? Genialny trik, z którego korzystają najlepsi szefowie kuchni
Gotowanie i pieczenie z użyciem jajek jest zawsze koszmarem, ponieważ nie udaje się wam idealnie oddzielić żółtek od białek? Jest na to sposób!

Jajka są niezbędnym składnikiem tylu dań i ciast, że obowiązkowo muszą znajdować się w każdej kuchni. Najczęściej w Polsce używa się jaj kurzych, chociaż najwięksi smakosze na pewno od czasu do czasu pokuszą się na przykład na jaja przepiórcze, które są bardzo smaczne. Czy wy także nie wyobrażacie sobie gotowania bez jajek? Jak oddzielić żółtko od białek? Większość przepisów na ciasta zawiera zawsze punkt o treści „Oddziel żółtko od białek”. To niezbędny krok przy przygotowywaniu pulchnych wypieków czy bezy, ale przydaje się także w przypadku innych potraw – na przykład omleta. Rozbijanie jajek i oddzielanie żółtek to jedna z podstawowych umiejętności, którą koniecznie musi nabyć każdy kucharz. Zdarza się niestety, że rozbijane jajko pęka tak, że skorupki wpadają do miski (albo w jeszcze gorszym scenariuszu – wprost do przyrządzanego dania). Albo nie udaje się dokładnie oddzielić żółtek od białek i wtedy ciasto nie wychodzi. Jeśli czujecie się, jakbyście czytali właśnie o sobie, to koniecznie poznajcie tych 5 prostych trików, dzięki którym oddzielenie żółtek od białek będzie teraz bajecznie proste! Skorupki jajek – najbardziej popularny sposób, którego używały wasze mamy i babcie. Należy delikatnie rozbić jajko tak, by pękło idealnie w połowie i ostrożnie przelewać jego zawartość nad miską tak, by białko spłynęło do miski, a żółtko zostało w skorupce. Lejek – ci, którzy mają niezbyt wprawne ręce mogą skorzystać z pomocy prostych, domowych przedmiotów. Na przykład lejka! Po prostu rozbijcie jajko uważając na to, by skorupka nie uszkodziła żółtka i wlejcie zawartość do lejka. Białko spłynie, a żółtko zatrzyma się w środku. Własne dłonie – szybki, choć...

jajko
AdobeStock
Newsy
Całe jajko, żółtko czy samo białko? Wiecie co jest dla was najzdrowsze?
Wiecie, dlaczego warto jeść jajka? Przeczytajcie, co znajduje się w żółtku, a co w białku jaja.

Na pewno macie w swoich domach jajka. Przygotowuje się z nich wiele kultowych potraw. Jajecznica, omlety, ciasta, babeczki, placuszki… Gotowanie bez jajek byłoby na pewno ciężkie. Oprócz tego, że jajka mają bardzo szerokie zastosowania kulinarne, warto umieszczać je w diecie też ze względów zdrowotnych!  Jajka są od wieków jednym z bardziej cenionych składników pokarmowych. To wyjątkowo skondensowane źródło witamin i minerałów. Przeczytajcie o tym, jakich elementów dostarczają jajka, ile można ich jeść i wreszcie o tym, co jest zdrowsze: żółtka czy białka jaj.  Właściwości zdrowotne jajek Jeśli nie macie na nie alergii, jajka prawie na pewno mogą być składnikiem waszej diety. Pod wapienną skorupką, ukryte jest niesamowicie dużo cennych mikro i makroelementów. Jaja naturalnie muszą stanowić źródło energii dla rozwijających się w nich piskląt. W jajkach kumuluje się więc wiele minerałów i witamin! W jajkach znajdziecie między innymi: Sporo dobrze strawnego białka Dobrze przyswajalne żelazo Prawie wszystkie witaminy (oprócz witaminy C) w pokaźnych ilościach! Magnez, potas, wapń Która część jajka jest najzdrowsza? Żółtko jaja Najbardziej skondensowanych źródłem witamin i minerałów, jest żółtko. Można więc powiedzieć, że to ono jest najzdrowszym elementem jajka. Niektórzy zalecają nawet jedzenie surowych żółtek jako swego rodzaju multiwitaminy. W przypadku żółtek, nie sprawdza się jednak zasada: im więcej, tym lepiej. Żółtko zawiera też znacznie więcej tłuszczu i cholesterolu niż białko jaja. To z tego powodu wydawane są rekomendacje o tym, że jajek też nie można jeść bez limitu. Zdrowe osoby nie powinny przekraczać ilości 7 jajek tygodniowo, a osoby z...

wykorzystanie białka jaja
Adobe Stock
Newsy
Jak wykorzystać białko z jajka? Nie wyrzucajcie go. Ten trik totalnie was zaskoczy
Podczas przyrządzania faworków, tatara czy placka drożdżowego, zostają pozostałości w postaci białek jaj. Często niestety lądują w koszu, gdyż nie ma potrzeby ich wykorzystania w danym przepisie. Aby uniknąć marnowania produktów, skorzystajcie z tego patentu.

Sporo przepisów na różne dania czy wypieki, wymaga jedynie użycia żółtka jaja. Wówczas często pojawia się problem, co zrobić z pozostałym białkiem. Z jednej strony szkoda jest je wyrzucać, a z drugiej, wiele osób nie ma pomysłu na jego wykorzystanie. Dzięki zastosowaniu tego patentu, nie będziecie więcej marnować jedzenia. Sprawdźcie! Kuchnia z dodatkiem żółtek Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że przygotowując wiele potraw bądź wypieków, nie wykorzystuje się całego jaja. Najczęściej przydaje się żółtko, a białko jest składnikiem zbędnym. Najczęściej przygotowywane przez domowe gospodynie dania z żółtkiem to: tatar, pączki, wszelkie ciasta drożdżowe, faworki, kruche ciasteczka, krem zabajone, kogel mogel, makaron, sos holenderski, sos carbonara, deser tiramisu czy krem brulee. Takich propozycji jest wiele, natomiast z białkiem niestety może być problem. Właściwości zdrowotne białka Jaja to wartościowy produkt, który powinien znaleźć się w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Jednak sporą rolę w tej kwestii odgrywa białko. Jest świetnym źródłem białka i nie zawiera dodatkowych tłuszczy. Dzięki temu jest idealnym składnikiem dla osób zmagających się z nadmierną masą ciała, gdyż na dłuższy czas zapewnia sytość. Poza tym, ma wiele witamin i mikroelementów pozytywnie wpływających na funkcjonowanie całego organizmu. Świetnie się sprawdza przy wsparciu układu odpornościowego, reguluje wchłanianie fosforu i wapnia, a także jest istotne dla utrzymania zdrowych kości oraz stawów. Patent na wykorzystanie białka Kiedy zużywacie żółtko podczas kuchennych wypieków bądź innych potraw, to nie wyrzucajcie białka. Białka idealnie sprawdzają się do podkreślenia wyglądu dań z piekarnika. Wystarczy takie białko dobrze...

Piana z białek
Gotujmy.pl/mysza75
Newsy
Co zrobić, gdy białka jajek nie ubijają się? Ten kardynalny błąd popełnia większość osób
Bić pianę – tak określa się niekiedy robienie zamieszania bez potrzeby. Z ubijaniem piany z białek jest zupełnie inaczej – to bardzo ważna kuchenna czynność. Jak ubić pianę z białek w prawidłowy sposób?

Ubite białka są podstawą wielu ciast, deserów, bez nich nie ma mowy o upieczeniu chociażby bezy. Nie będziemy więc wnikać w to, skąd wzięło się znane powiedzenie o zbytecznym biciu piany. Warto od razu zaznaczyć, że w dzisiejszych czasach ubicie piany nie jest już tak mozolnym i żmudnym zadaniem, jak jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Nasze babcie w takich momentach musiały chwytać za trzepaczki lub różnego rodzaju wymyślne rózgi. Dzisiaj to już tylko wspomnienie. Do ubicia wystarczy nam ręczny mikser, jeszcze inni użyją blendera lub innych maszyn i robotów kuchennych. Czym należy ubijać pianę? Mimo tego, ubijanie piany wciąż przysparza wielu gospodyniom domowym sporo problemów. Jakie błędy popełnia się najczęściej? Zacznijmy od samego początku, a więc od procesu oddzielenia białek od żółtek. Większość z nas wybiera tradycyjną metodę przelewania żółtka ze skorupki do skorupki. Czasem zdarza się jednak to, że niewielka ilość żółtka trafi do miski z białkami na ubicie. I klops gotowy. W taki sposób ubicie piany będzie niemożliwe. Jeszcze innym błędem jest zły wybór miski. Okazuje się, że najgorszą opcją do ubijania piany, ale także i śmietany jest plastikowe naczynie. W takim właśnie naczyniu pęcherzyki powietrza nie będą wspinały się po ściance i w ten sposób uniemożliwią utrzymanie się piany. Dlaczego białka nie mogą się ubić? Wybierzcie więc miski szklane lub metalowe, a także innego rodzaju garnki. W takim oto naczyniu powinniśmy ubijać jajka, które znajdują się w temperaturze pokojowej. Świeże jaja nadadzą się do ubicia piany oczywiście najlepiej, ale pamiętajcie także, że lodowate jajka mogą być problemem w przygotowaniu puszystej białkowej masy. Wielu z nas zapomina podczas bicia piany o jeszcze dwóch podstawowych...