Obieranie jajka
Adobe Stock
Newsy

Macie problem z obieraniem jajek na twardo? Wypróbujcie ten trik – 3 sekundy i gotowe. Szok

Skorupka odchodzi z białkiem, jajko czasem nawet nie chce pęknąć... Obieranie gotowanych na twardo jajek przysparza czasem kłopoty. Też je macie? Oto rozwiązanie.

Bez jajek na twardo nie obędzie się wiele potraw, które często goszczą na naszych stołach. Problem tkwi często w ich obraniu. Ta z pozoru prosta czynność dostarcza często problemów i frustracji. Skąd biorą się kłopoty z obieraniem ugotowanych na twardo jajek?

O tym, czy jajka uda się obrać łatwo, czy napotkacie na trudności, decyduje świeżość jajka. Świeże jaja charakteryzują się wyższym stopniem kwasowości od jaj nieco starszych. Wyższe pH świeżych jajek utrudnia łatwe obranie ich ze skorupki. Ok. 10 dni od zniesienia jaja przez kurę, w między skorupką a białkiem dochodzi do procesów, które ułatwiają obranie jaja.

Właśnie mniej więcej tyle dni mają jajka, które zazwyczaj kupujecie w sklepach. Mimo tego, problemy z obieraniem wciąż mogą się zdarzyć.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co robić, by łatwiej obrać jajka ze skorupki?

Co wtedy robić? Jeżeli macie do obrania większą ilość jajek, warto pomóc sobie w pewien prosty sposób.

Obieranie jajek ułatwi ugotowanie ich w wodzie z dodatkiem czubatej łyżki soli. Wcześniej należy doprowadzić jajka do osiągnięcia temperatury pokojowej . W tym celu wyjmijcie je z lodówki na minimum godzinę przed gotowaniem. Po ugotowaniu należy odlać z garnka ciepłą wodę i zalać jajka chłodną, która powoli powinna wypierać wrzątek.

Po kilkuminutowym pobycie w zimnej wodzie jajka powinny obierać się dużo łatwiej. Dla niecierpliwych mamy jeszcze jeden trik.

Trik dla niecierpliwych

Obranie jajka gotowanego na twardo ze skorupki zajmie wam dzięki temu sposobowi ledwie 3 sekundy.

Wcześniej musicie się jednak zastosować do powyższych uwag. Posólcie więc wodę na gotowanie i ostudźcie jajka w zimnej wodzie po ugotowaniu.

Ugotowane jajko włóżcie do niewielkiego słoika i wlejcie do niego trochę wody (ok. 1/5 pojemności słoika). Potrząśnijcie słoikiem przez 3 sekundy, a jajko zostanie bez skorupki.

Brzmi niewiarygodnie? Spróbujcie sami!

Genialny trik na gotowanie jajek na twardo. Wrzućcie do wody cytrynę, efekt was zaskoczy
Pixabay
Newsy
Genialny trik na gotowanie jajek na twardo. Wrzućcie do wody cytrynę, efekt was zaskoczy
Jak ugotować jajko na twardo? Chociaż wydaje się to być podstawą sztuki kulinarnej, wbrew pozorom nie każdy ma na to niezawodny sposób! I jeszcze to obieranie...

Jak ugotować jajko na twardo, żeby: nie pękło, nie było surowe, nie było czarne w środku (przegotowane), szybko je obrać ? Chociaż gotowanie jajek to absolutna podstawa pracy w kuchni – wiele osób, nawet wytrawnych pań domu, dalej ma problem z niezawodnym i idealnym gotowaniem jajek na twardo.  Jak ugotować jajko na twardo?  Sekretem sukcesu jest nie tylko świeże jajko, ale także… kilka innych składników oprócz jajek i wody. Wielu osobom może nie przyjść do głowy, że do gotowania jaj przyda się coś jeszcze, ale okazuje się, że drobne składniki pomocnicze robią tu ogromną różnicę.  Przepis na idealne jajka na twardo Poniżej znajdziecie listę składników i akcesoriów, które pomogą wam ugotować jajko na twardo o idealnym wyglądzie, smaku i konsystencji. Składniki: jajka woda plastry cytryny kostki lodu Przydadzą się także garnek z pokrywką i sitko. Przygotowanie: Umieśćcie jajka na dnie dużego rondla lub garnka. Dodajcie wodę do garnka, tak aby jajka były w pełni pokryte. Dodajcie plasterki cytryny. Ustawcie garnek na dużym ogniu i zagotujcie, a następnie wyłączcie kuchenkę. Przykryjcie garnek i odstawcie na palnik bez grzania na około 10-12 minut. Dokładny czas będzie zależał od wielkości jaj, liczby jaj gotowanych na raz i tego, jak mocno ścięte jajka chcecie uzyskać. Odcedźcie jajka i natychmiast umieśćcie garnek pod zimną bieżącą wodą i dodajcie sporo lodu. Sprawi to, że jajka bardzo szybko ostygną i przestaną się dalej gotować. Dlaczego warto jeść jajka? Chociaż jajka uważa się za produkt tłusty i pełen cholesterolu, są one bardzo zdrowe, jeśli nie dodajecie do nich dużych ilości majonezu, oleju czy masła. Bogate w witaminy i mikroelementy jaja wspomagają prawidłowe...

Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą
AdobeStock
Newsy
Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą
Jajka pękają podczas gotowania? Zastosujcie te triki, a zapomnicie o problemie!

Gotowane jajka to absolutna podstawa na wielu śniadaniowych stołach. Niestety, często w trakcie gotowania jajko pęka, białko z niego wypływa i po ugotowaniu jajo nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Czy można temu jakoś zaradzić? Poznajcie ciekawe triki na to, by zapobiec pękaniu świeżych jajek w trakcie gotowania!  Co zrobić, żeby jajka nie pękały w trakcie gotowania? Pękające w trakcie gotowania jajka mogą zniechęcić do całego przygotowywania śniadania. Poniżej podajemy wam garść ciekawych trików, które powinny zminimalizować ryzyko pęknięcia skorupki jajka podczas gotowania. Znaliście wszystkie? Temperatura jajek Zwykle jajka pękają przez nagłą zmianę temperatury. Przed gotowaniem wyjmijcie je wcześniej z lodówki, żeby się nieco ogrzały i osiągnęły temperaturę pokojową. Jeśli nie macie na to czasu, możecie też włożyć jajka do miski z letnią wodą i zaczekać. Po kilku-kilkunastu minutach powinny się ogrzać na tyle, żeby nie pęknąć w trakcie gotowania. Zimna woda Podobnie jak w poradzie podanej wyżej, cała sztuka polega na tym, by nie zmienić gwałtownie temperatury jajek. Dlatego zamiast wkładać je do wrzątku, włóżcie je do zimnej wody i zacznijcie liczyć czas gotowania od momentu, gdy woda się zagotuje. Sól Dodanie soli do gotujących się jajek zapobiega pękaniu skorupki, a także sprawi, że jajko będzie się później łatwiej obierało ! Kwas Skorupka stanie się także mniej podatna na pękanie, jeśli do wody dodacie odrobinę kwasu. Wystarczy wam ocet albo sok z cytryny. Trik z igłą Możecie też spróbować… nakłuć jajka igłą! Takie zabieg sprawi, że z jajek ucieknie powietrze znajdujące się w komorze powietrznej i nie dojdzie do nagłej zmiany ciśnienia w środku – a to właśnie ono...

jak kroić jajka w skorupkach?
Gotujmy.pl
Newsy
Jak przekroić jajka, żeby nie uszkodzić skorupki? Idealny patent na faszerowane jajka
Znacie przepis na jajka faszerowane w skorupkach? Brzmi intrygująco. Podpowiemy wam, jak uniknąć problemów z krojeniem na pół ugotowanych jajek.

Czego to polskie pomysłowe panie domu nie wymyślą… W wielu domach furorę robi przepis na jajka faszerowane ze skorupkami. W sam raz, by wprowadzić zachwyt gości przy wielkanocnym stole. Niektórzy narzekają, że taka skorupka jedynie kruszy się na talerzu, ale czego nie robi się dla uzyskania fenomenalnego smaku… Sekret przepisu na faszerowane jajka w skorupkach tkwi w podsmażaniu lub podpiekaniu jajek już po ich przygotowaniu. Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Próbowaliście kiedyś kroić gotowane jajka wraz ze skorupką? Lepiej na dobry początek naostrzcie swoje noże! Jak przekroić ugotowane jajko bez uszkodzenie skorupki? Kiedy już będziecie dysponowali dobrym ostrzem, skupcie się na celu. Krojenie jajka w skorupce powinno być szybkie i zdecydowane. Najpierw jednak ostudźcie jajka po ugotowaniu. Najlepiej zalać je zimną wodą z kranu i po chwili wyciągnąć. Przejdźmy do krojenia. Weźcie do ręki nóż i wprawnym, energicznym ruchem wbijcie go pośrodku jajka. Dalej krójcie jajko już nieco bardziej delikatnie, tak by nie uszkodzić delikatnej skorupki. Ta potem powinna być wypełniona przecież jajecznym farszem. Pamiętajcie, by po przekrojeniu jednego jajka dobrze wytrzeć wasz nóż, by potem bez problemu przekroić kolejne jajeczko. Przepis na jaja faszerowane w skorupkach Składniki: 6 jajek 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła 2 łyżki mleka Odrobina natki pietruszki Odrobina szczypiorku Odrobina koperku Sól Pieprz Przygotowanie: Ugotujcie jajka na twardo. Po ostudzeniu w zimnej wodzie, przekrójcie je na pół według opisanych przez nas wskazówek. Delikatnie usuńcie jajka ze skorupek, tak by ich nie uszkodzić. Rozgniećcie jajka na pastę wraz z bułką tartą, mlekiem, posiekanym szczypiorkiem, pietruszką i koperkiem...

Mity kulinarne
skumer/Adobe Stock
Triki kulinarne
6 największych mitów kulinarnych, w które nadal wierzy większość z nas
Z kuchnią tak samo jak z normalnym życiem. I tu, i tam panują pewne zasady, przyzwyczajenia i prawdy. To samo z przesądami – czas obalić kilka kuchennych mitów.

Gotowania często uczymy się od starszych od siebie. Zwykle nasze mamy i babcie przekazują nam całą masę ciekawych przepisów, wskazówek i sztuczek. Wraz z nimi do naszych głów trafiają także jednak niekiedy zwykłe, kulinarne mity. Kulinarni pogromcy mitów Nadszedł czas, by rozwikłać kilka kulinarnych zagadek i oddzielić prawdę od fałszu. Za chwilę przeczytacie tych kilka kuchennych stereotypów, które dotąd uznawaliście za podstawowe kuchenne zasady! Solona woda gotuje się szybciej. Nic z tych rzeczy. Co prawda dodanie soli do wody podwyższy temperaturę jej wrzenia, ale taki zabieg jedynie wydłuży gotowanie. Jedyne co osiągniemy tym zabiegiem, to woda gorętsza o kilka stopni… Gotowanie niszczy wartości odżywcze warzyw. Nieprawda. Większość warzyw nie traci witamin podczas obróbki cieplnej. Jedynie gotowanie warzyw bogatych w witaminy rozpuszczalne w wodzie (np. C i B) sprawia, że mała ich część pozostanie w gotowanej wodzie. Słonina jest niezdrowa . Będziecie w ciężkim szoku. Ten wieprzowy przysmak ma w sobie mniej cholesterolu i tłuszczów nasyconych niż masło. Nie bójcie się też używać w swoich kuchniach smalcu! Marynaty zmiękczają mięso. Nie do końca… Często marynujemy twarde mięso (np. wołowina) w nadziei, że po ugotowaniu nieco zmięknie. Kwas (z octu lub z cytryny) rzeczywiście wpływa na strukturę białek mięsa. Jest to jednak działanie wyłącznie powierzchowne. Właściwym powodem dla którego rzeczywiście marynujemy mięso, jest próba wpłynięcia na zachowanie wilgotności w mięsie. Alkohol wyparowuje podczas gotowania. Powszechnie uważa się, że jeżeli dodamy do naszego dania nieco wina, alkohol za chwilę się ulotni i zostanie sam smak. Nie tak prędko! W większości przypadków potrzeba do...