Kiełbasa suszona
Anan/Adobe Stock
Newsy

Macie pończochy w domu? W mig zrobicie domowe salami na kanapki. Pycha

Domowa wędlina? Pycha! Nie znamy nikogo, kto by się oparł kiełbasie własnej roboty. Dzisiaj polecamy wam przepis na paprykowo-czosnkowe salami.
Hubert Rój
listopad 25, 2020

Kiełbasa, szynka, pasztety – uwielbiamy domowe wyroby wędliniarskie wszelkiego rodzaju. Do świąt jeszcze miesiąc, ale warto przetestować jeden przepis na salami swojej roboty. Jeżeli wam posmakuje, śmiało możecie je przygotować go swoim najbliższym na Boże Narodzenie.

Polacy wolą raczej tradycyjne wędzone, a potem obgotowywane kiełbasy. Dzisiaj zaprezentujemy wam prosty przepis na smaczną, chudą, domową kiełbasę suszoną, dojrzewającą powoli w cieple.

Niektórzy z nas nie przepadają za surową wędliną. Rzeczywiście, ma ona swój charakterystyczny smak, który nie wszystkim może przypaść do gustu.

Jeżeli jednak lubicie salami czy szynkę parmeńską, taki smak nie będzie stanowił dla was przykrego doświadczenia. Wręcz przeciwnie – domowe salami pokochają wszyscy amatorzy surowych kiełbas.

Do przygotowania tego rodzaju kiełbasy będziemy potrzebowali gazy, którą owiniemy mięso. Jeżeli nie dysponujemy tego typu osłonką na kiełbasę, nie wahajmy użyć się niepotrzebnych pończoch. Kiełbasa spokojnie dojrzeje także w nich!

Przepis na domowe salami:

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • Kawałek karkówki wieprzowej (ok. 80 dag)
  • Pół szklanki cukru
  • Pół szklanki soli
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od obtoczenia umytego mięsa w cukrze. Przykrywamy szczelnie i zostawiamy mięso w lodówce na 48 g.
  • Po tym czasie usuwamy nadmiar wody, myjemy mięso i obtaczamy je tym razem w soli. Ponownie odstawiamy mięso w chłodne miejsce na kolejne 2 dni.
  • Następnie znów myjemy mięso i obtaczamy w przyprawach. Wykorzystajmy po łyżeczce każdej z przypraw. Mięso, które utraciło już sporo wilgoci, wkładamy znów do lodówki na 48 g.
  • Po kolejnych 2 dniach kroimy mięso na kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach.
  • Następnie ręcznie wyrabiamy mięso i formujemy zbity walec, kształt właściwej kiełbasy.
  • Zawijamy mięso ciasno w gazę lub pończochę i zawiązujemy końce sznurkiem. Pilnujemy, by warstwa materiału nie była zbyt gruba – salami musi „oddychać”.
  • Zawieszamy mięso na haku, w dość przewiewnym i ciepłym miejscu. Kiełbasę suszymy przez minimum tydzień.
  • Następnie schładzamy salami w lodówce, zdejmujemy osłonkę i kroimy na cienkie plastry.
  • Podajemy z pieczywem.
Komentarze
Devolay
buciol78/gotujmy.pl
Newsy Przepis na pyszny kotlet devolay od Magdy Gessler. Zawiera w środku tylko jedno właściwe nadzienie
Magda Gessler wie, co lubią Polacy. W swoim programie nieraz uczyła restauratorów jak powinien wyglądać właściwy kotlet devolay. Przypomnijmy sobie jej rady.
Hubert Rój
listopad 25, 2020

Kotlet devolay wbrew pozorom nie przywędrował do Polski z Francji. Francuskie pochodzenie nazwy to tylko złudzenie – zresztą pierwotna nazwa tego dania ma nieco inną formę zapisu: de volaille. Jako, że język francuski sprawia nam nieco problemów, przyjęła się angielska, łatwiejsza forma zapisu. Żeby było jeszcze ciekawiej – kotlety devolay nie mają nic wspólnego ani z Francją, ani z Anglią. Panierowane i zwinięte w rulon piersi kurczaka z nadzieniem swoje korzenie mają w Imperium Rosyjskim! Nie bez przyczyny jego międzynarodowa nazwa to po prostu kotlet po kijowsku. Przyznacie sami, że z taką nazwą nasze drobiowe danie jakoś traci na elegancji i szyku. Skąd wzięła się  nazwa „de volaille” ? Zwrot ten oznacza po francusku ni mniej, ni więcej jak po prostu… „z drobiu”. Podobno w ten sposób kucharze z Rosji i Ukrainy starali się jak najlepiej zareklamować swoje kotlety zwolennikom francuskiego gotowania. Kotlety po kijowsku nie cieszą się szczególnym poważaniem wśród Francuzów i w całej zachodniej Europie. Są za to jednym z ulubionych dań w krajach, które niegdyś należały do sowieckiej strefy wpływów. Czy to dobrze, czy źle – tego nie oceniamy. Ważne, że popularne „devolaye” wciąż nam smakują. Teraz czas na przepis na kotlety devolay inspirowany recepturą Magdy Gessler z programu „Kuchenne rewolucje”. Z przepisu wyjdą nam 4 kotlety. Składniki: 2 piersi z kurczaka 40 g masła (ok. ¼ kostki) Bułka tarta Mąka pszenna Jajko Sól i pieprz Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Piersi z kurczaka dzielimy na pół i rozbijamy dość cienko, podobnie jak na schabowe. Doprawiamy mięso pieprzem i solą. Na każdym kotlecie układamy pokrojone w słupki masło i zawijamy w...

Przeczytaj