Kiełbasa suszona
Anan/Adobe Stock
Newsy

Macie pończochy w domu? W mig zrobicie domowe salami na kanapki. Pycha

Domowa wędlina? Pycha! Nie znamy nikogo, kto by się oparł kiełbasie własnej roboty. Dzisiaj polecamy wam przepis na paprykowo-czosnkowe salami.

Kiełbasa, szynka, pasztety – uwielbiamy domowe wyroby wędliniarskie wszelkiego rodzaju. Warto otworzyć się na nieco inne przepisy i przetestować jeden przepis na salami swojej roboty. Jeżeli wam posmakuje, śmiało możecie je przygotować go swoim najbliższym na przykład na kolejną rodzinną uroczystość.

Polacy wolą raczej tradycyjne wędzone, a potem obgotowywane kiełbasy. Dzisiaj zaprezentujemy wam prosty przepis na smaczną, chudą, domową kiełbasę suszoną, dojrzewającą powoli w cieple. To prawda, niektórzy z nas nie przepadają za surową wędliną. Rzeczywiście, ma ona swój charakterystyczny smak, który nie wszystkim może przypaść do gustu.

Jeżeli jednak lubicie salami czy szynkę parmeńską, taki smak nie będzie stanowił dla was przykrego doświadczenia. Wręcz przeciwnie – domowe salami pokochają wszyscy amatorzy surowych kiełbas. 
Do przygotowania tego rodzaju kiełbasy będziecie potrzebowali gazy, którą owiniecie mięso. Jeżeli nie dysponujecie tego typu osłonką na kiełbasę, nie wahajcie użyć się niepotrzebnych pończoch. Kiełbasa spokojnie dojrzeje także w nich!

Przepis na domowe salami:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • Kawałek karkówki wieprzowej (ok. 80 dag)
  • Pół szklanki cukru
  • Pół szklanki soli
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
Zobacz także
Salami

Lubisz salami? Zastanów się dwa razy, zanim kupisz je w sklepie

schab suszony w piekarniku

Nie ma nic lepszego od domowej wędliny. Zdradzamy przepis na delikatny i kruchy schab, suszony w piekarniku

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od obtoczenia umytego mięsa w cukrze. Przykryjcie szczelnie i zostawcie mięso w lodówce na 48 g.
  2. Po tym czasie usuńcie nadmiar wody, umyjcie mięso i obtoczcie je tym razem w soli. Ponownie odstawcie mięso w chłodne miejsce na kolejne 2 dni.
  3. Następnie znów umyjcie mięso i obtoczcie w przyprawach. Wykorzystajcie po łyżeczce każdej z przypraw. Mięso, które utraciło już sporo wilgoci, włóżcie znów do lodówki na 48 g.
  4. Po kolejnych 2 dniach pokrójcie mięso na kawałki i zmielcie w maszynce do mięsa na średnich oczkach.
  5. Następnie ręcznie wyrabiajcie mięso i formujcie zbity walec, na kształt właściwej kiełbasy.
  6. Zawijajcie mięso ciasno w gazę lub pończochę i zawiążcie końce sznurkiem. Pilnujcie, by warstwa materiału nie była zbyt gruba – salami musi „oddychać”.
  7. Zawieście mięso na haku, w dość przewiewnym i ciepłym miejscu. Kiełbasę suszcie przez minimum tydzień.
  8. Następnie schłodźcie salami w lodówce, zdejmijcie osłonkę i pokrójcie na cienkie plastry.
  9. Podawajcie z pieczywem.
Kiełbasa bez chemii
Gotujmy.pl
Przepisy
Unikatowy przepis na domową kiełbasę. O wiele smaczniejsza niż kupna! Smak nie do opisania
Tradycyjny skład kiełbasy to mięso wieprzowe solone, z dodatkiem przypraw. Pozwólcie, że zaproponujemy wam coś innego. Kiełbasa bez wędzarni, osłonki i maszynki do mięsa.

Smak kiełbasy zależy nie tylko od rodzaju mięsa, z którego została wykonana, ale w równie znacznym stopniu od proporcji domieszek i przypraw oraz sposobu konserwacji. Rozróżnia się kiełbasy trwałe, zawierające około 36% wody (np. salami, krakowska), kiełbasy półtrwałe, zawierające 36–56% wody (np. kabanosy, żywiecka) i kiełbasy nietrwałe zawierające do 72% wody (np. biała kiełbasa, serdelowa). Gdzie sięgają polskie tradycje jedzenia i wyrabiania kiełbasy? W dawnej Rzeczpospolitej Obojga Narodów każdy szlachecki kucharz wiedział jak przyrządzać kiełbasę. I choć od czasów Augusta III i powiedzenia „za króla Sasa łyżką kiełbasa” minęły już niemal całe epoki, kiełbasa wciąż z powodzeniem cieszy podniebienia Polaków. Kiełbasę je się na zimno jako nieodłączny dodatek letniego grillowania, ale także jako główne danie obiadowe. Kiełbasa łączy smak, sytość i wygodę. Obecnie na rynku dostępne są niezliczone jej ilości. Klienci mogą śmiało przebierać i wybierać w jej gatunkach. Mało która „kupna” kiełbasa dorówna tej, którą można zrobić samemu. Poniższy przepis nie wymaga wcale kucharskiego kunsztu. Wystarczy kilka produktów, odrobina czasu i sprawny piekarnik. Przepis na domową pieczoną kiełbasę Składniki: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 1 duża cebula Pełna szklanka mleka Główka czosnku Gałka muszkatołowa – pół łyżeczki Czarny pieprz – pół łyżeczki Sól i sól azotanowa Szklanka zimnej wody Przygotowanie: Szklankę mleka połączcie ze wszystkimi przyprawami, przetartym przez praskę czosnkiem i  z zeszkloną cebulą. Dodajcie całość do mięsa. Zalejcie mieszankę lodowatą wodą...

domowa kiełbasa przepis
AdobeStock
Newsy
Sprawdzony przepis na domową kiełbasę. Naturalna i bez chemii. W życiu nie kupicie takiej w sklepie
Kto ma ochotę na domową kiełbaskę? Z pomocą tego przepisu zrobicie ją całkiem sami. Wychodzi taka, że palce lizać!

Kto choć raz spróbował wiejskiej kiełbasy ten dobrze wie, że w żadnym sklepie nie można takiej kupić. Wbrew pozorom, przyrządzenie domowej kiełbasy wcale nie jest takie trudne – wymaga jedynie sporo czasu i odpowiedniego sprzętu, czyli maszynki do mięsa z nakładką masarską. Potrzebne też będą wam jelita wieprzowe, które można zamówić w dobrych sklepach mięsnych. Spróbujecie zrobić swojskie kiełbaski? Przepis na domową kiełbasę Do przygotowania pysznej, swojskiej kiełbaski, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej 400 g pręgi wołowej 400 g podgardla wieprzowego lub słoniny Około 6 metrów jelit wieprzowych 4 łyżeczki soli do peklowania 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli morskiej Pół łyżeczki cząbru 2 łyżki pieprzu 2 łyżki majeranku 3 kulki jałowca Przygotowanie: Mięso z łopatki umyjcie, osuszcie i podzielcie na ładniejsze części i te nieco gorsze. Najlepsze mięso pokrójcie w kawałki i zmielcie w maszynce. Następnie zmielcie poprzerastane mięso i na końcu gorsze kawałki. Wszystkie części mielcie osobno i jeszcze nie mieszajcie ich po zmieleniu. Wołowinę zmielcie, a podgardle pokrójcie w kostkę. Oba rodzaje mięsa osobno posólcie solą do peklowania i wyróbcie. Dolejcie odrobinę wody. Gotowe mięso wstawcie do lodówki na przynajmniej dobę. Na drugi dzień wymieszajcie ze sobą przeciśnięty przez praskę czosnek z solą, pieprzem i rozgniecionymi ziarnami jałowca. W misce zacznijcie wyrabiać mięso wołowe z wieprzowym i dodajcie przyprawy. Dolejcie nieco przegotowanej wody. Wieprzowinę dodawajcie w kolejności od najgorszych zmielonych kawałków mięsa do najlepszych. Po wyrobieniu sprawdźcie, czy mięso jest już dobre – uformujcie z niego...

Domowa biała kiełbasa
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Unikatowy przepis na domową i bardzo soczystą białą kiełbasę. Będzie wprost idealna do wielkanocnego żurku
Soczysta i tak pyszna, że zniknie błyskawicznie ze stołu. Taka jest właśnie biała kiełbasa z naszego przepisu. Jeśli marzycie o dobrej kiełbasie na święta wielkanocne, dobrze trafiliście.

Trudno bez niej wyobrazić sobie święta wielkanocne. W końcu biała kiełbasa jest nieodłącznym dodatkiem tradycyjnego, aromatycznego żurku . Połączenie to jest doskonałe w smaku i wielu właśnie na to danie czeka z niecierpliwością, siedząc przy świątecznym stole.  Jeśli żurek to tylko z białą kiełbasą Najsmaczniejszy żurek to ten przygotowany na porządnym zakwasie, z jajkiem i z ziemniakami. Kolejną ważną rzeczą jest bardzo dobrej jakości biała kiełbasa . Jeśli znudził się wam smak tej sklepowej i chcecie na święta podać żurek o wyjątkowym smaku, koniecznie wypróbujcie poniższy, unikatowy przepis na domową, białą kiełbasę . Jest pyszna zaraz po ugotowaniu jak i na zimno. Gwarantujemy, że tak przygotowana kiełbasa będzie idealnie smakować w połączeniu z wielkanocnym, domowym żurkiem.  Przepis na domową białą kiełbasę Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej  1,5 kg karkówki 50 g soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 5 ząbków czosnku  300 ml zimnej wody 4 łyżki suszonego majeranku jelita 1 łyżka przyprawy do białej kiełbasy Sposób przygotowania:  Karkówkę oraz szynkę umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi. Następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki.   Przygotujcie maszynkę do mielenia. Pokrojone kawałki mięsa zmielcie na maszynce o dużych oczkach. Zmielone mięso przełóżcie do dużej miski. Do mięsa wsypcie 4 łyżki suszonego majeranku, łyżeczkę pieprzu, łyżkę przyprawy do białej kiełbasy oraz sól.  Do tak przygotowanej mięsnej masy dodajcie zimną wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyróbcie na zwarty farsz.  Gotowy farsz odstawcie na kilka godzin w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.  W międzyczasie przygotujcie flaki....

Biała kiełbasa z grilla. Oryginalny przepis na staropolską kiełbasę
lalunia/Gotujmy.pl
Newsy
Biała kiełbasa z grilla. Oryginalny przepis na staropolską kiełbasę
Biała kiełbasa z grilla może brzmieć nietypowo, ale gwarantujemy, że od teraz nie będziecie chcieli jej przyrządzać w żaden inny sposób.

Chociaż biała kiełbasa to tradycyjny specjał wielkanocny, można ją także przygotować na dziesiątki innych sposobów m.in. zapiekaną w kapuście , w sosie chrzanowym lub w szarym sosie (według przepisu Magdy Gessler). Dzisiaj podpowiadamy jak stworzyć własną, ręcznie robioną kiełbasę, a następnie upiec ją na grillu! Przepis na białą kiełbasę z grilla Ta wyjątkowo delikatna w smaku kiełbasa wymaga odrobiny pracy, jednak efekt końcowy będzie tego absolutnie wart! Podajcie ją na letnim przyjęciu ogrodowym, a na pewno zachwycicie wszystkich gości.  Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej 1,5 kg tłustej wieprzowiny (np. karkówki) sól pieprz ok. 3 łyżek majeranku 3 ząbki czosnku Cienkie jelita wieprzowe 1,5 szklanki bardzo zimnej wody Przygotowanie: Mięso porządnie umyjcie i odcedźcie. Chude części wieprzowiny pokrójcie w drobną kostkę, a te tłustsze – zmielcie w maszynce do mięsa. Czosnek obierzcie, rozetrzyjcie z łyżką soli, dodajcie pieprz i majeranek. Mięso połączcie ze sobą, wlejcie do niego 1,5 szklanki lodowatej wody i wyrabiajcie, aż mięso wchłonie cały płyn. Odstawcie na 6-8 godzin w chłodne miejsce. Mięso po tym czasie jeszcze raz starannie wyróbcie.  Jelita umyjcie w ciepłej wodzie i pozostawcie je w niej na 1,5 godziny, aby wszystkie zanieczyszczenia dobrze się wypłukały. Jelita wypełnijcie masą mięsną za pomocą specjalnej końcówki do kiełbas przy maszynce do mięsa albo robocie kuchennym. Kiełbasę pozostawcie w lodówce na ok. 24 godziny. Następnie włóżcie ją do przegotowanej, gorącej wody na 35 minut i przykryjcie pokrywką. Przygotowaną w ten sposób kiełbasę upieczcie na grillu na rumiany kolor z obydwu stron.  Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Spiralki z boczku z...