
Globalizacja ma swoje plusy i minusy. Skarżymy się na coraz mniejszy udział polskich produktów w naszych sklepach, czy wypieranie rodzimego jedzenia przez to zagraniczne. I słusznie.
Z drugiej jednak strony, międzynarodowy przepływ produktów po całej kuli ziemskiej sprzyja większej dostępności różnorakich produktów i obniżeniu ich ceny. Nie inaczej jest właśnie w przypadku rynku spożywczego.
Niczym dziwnym nie jest więc już jedzenie przez Polaków choćby tofu, które jest cenione ze względu na łatwą przyswajalność zawartego w nich białka i możliwość wykorzystania w różnych daniach na wszelakie smakowe sposoby.
Polacy ukochali sobie także chałwę, do której wytworzenia potrzeba przecież surowca niedostępnego raczej w naszym kraju. Chodzi mianowicie o ziarno sezamu lub ziarno słonecznika (te na masową skalę uprawia się w krajach tzw. południa lub na Wschodzie).
Nie inaczej jest z kolejnym produktem, który warto poznać i wprowadzić do swojego jadłospisu. Chodzi o tempeh. Pod tą egzotyczną nazwą kryje się jeden z podstawowych składników odległej od Polski kuchni indonezyjskiej.
Jakie właściwości ma tempeh?
Przypomina z wyglądu właśnie wspomnianą chałwę, jednak ma zupełnie inne właściwości. Jest pozyskiwany z nasion soi, które są poddawane procesowi obgotowania i fermentacji. Dzięki temu zabiegowi taki produkt nabywa nowych, cennych cech i staje się jeszcze łatwiej przyswajalny przez ludzki organizm.
Można przyrządzać go na wszelkie sposoby, na modłę azjatycką lub bardziej swojsko. W przeciwieństwie do tofu, ma bardziej wyrazisty smak, niektórzy mówią, że jest on nieco orzechowy. Do tego tempeh ma zwartą i ciut twardszą konsystencję.
Czym się wyróżnia?
- Jest niezwykle bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka (ok. 20 g w 100 g produktu)
- Zawiera sporo błonnika, dzięki czemu świetnie działa na trawienie
- Jest niskokaloryczny
- Nie zawiera tłuszczów nasyconych i nie powoduje odkładania się cholesterolu, przez co polecany jest osobom z problemami z układem krążenia.
Ile kosztuje tempeh?
Około 100 g naturalnego tempehu w różnych sklepach to koszt ok. 8-10 zł. Nie jest to mało, ale warto mieć na uwadze, że cena tego produktu w przyszłości może się jeszcze obniżyć – ma to związek z jego coraz większą popularnością i dostępnością.
Czy powtórzy w tym przypadku przypadek tofu, które stało się powszechnie dostępnych produktem w całej Polsce? Pozostaje mieć taką nadzieję.
Gdzie dostać tempeh? Znajdziecie go na pewno w większych supermarketach, w internecie i w sklepach ze zdrową lub azjatycką żywnością. Dla chcącego nic trudnego!