Macie ochotę na słodką i zdrową Nutellę? Wykorzystajcie jeden z sezonowych owoców
Flickr
Newsy

Macie ochotę na słodką i zdrową Nutellę? Wykorzystajcie jeden z sezonowych owoców

Czekolada i wszystko, co czekoladowe jest bardzo pożądane. Nie zawsze jednak zdrowie pozwala, by zajadać się tą słodką przekąską. Wówczas, możecie przygotować własną, zdrową wersję popularnej Nutelli. 

Nutella ze sklepu to prawdziwa pogromczyni diet, ciężko się jej oprzeć. Jest słodka, kremowa i doskonale rozsmarowuje się na pieczywie. Niestety jej podstawowym składnikiem jest cukier.  W składzie znajdziecie również: olej palmowy, orzechy laskowe, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, mleko odtłuszczone w proszku, serwatkę w proszku, emulgator: lecytyny i wanilinę.  

Jak widać nie wszystkie komponenty służą waszemu zdrowiu. Dlatego nadszedł czas na przygotowanie domowej, równie pysznej wersji tego smakołyku na bazie popularnego owocu. 

Jak przygotować zdrową, domową Nutellę? 

Bazą tego słodkiego kremu na kanapki będą owoce, na które jest właśnie sezon - śliwki. Domowa Nutella ze śliwek węgierek jest bardzo smaczna, klarowna, gęsta i naprawdę świetnie się rozsmarowuje.  

  • Nie dodaje się do niej dużych ilości cukru, więc śliwki tu wykorzystane muszą być naprawdę dojrzałe i słodkie. 
  • Możecie użyć samego kakao, ale jeżeli dodacie również dobrej jakości czekoladę, to całość będzie smakowała jeszcze lepiej. 
  • Jeżeli chcecie, by krem owocowo-kakaowy był bardziej dietetyczny, wówczas cukier możecie zastąpić jego zdrowszymi odpowiednikami, które dostępne są w każdym większym sklepie, np. stewią lub erytrolem. 
Zobacz także
Obniżony nastrój i depresja?  Nie tylko czekolada poprawia samopoczucie

Obniżony nastrój i depresja? Samopoczucie poprawi nie tylko czekolada. Oto, co warto jeszcze jeść

Ta przekąska to jeden ze smaków PRL. Pamiętacie słodkie kulki?

Pamiętacie słodkie kulki z płatków owsianych? Ta przekąska to jeden ze smaków PRL-u

Przepis na zdrową i pyszną Nutellę ze śliwek  

Składniki na 1 litr dżemu: 

  • 3 kg śliwek węgierek (wydrylowanych z pestek i przekrojonych na połówki) 

  • 250 g drobnego cukru (w wersji bardzo zdrowej można zastąpić go erytrytolem lub daktylami wymoczonymi w gorącej wodzie) 

  • 100 g kakao 

  • 150 g czekolady deserowej (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki węgierki umyjcie, wyciągnijcie pestki i pokrójcie na ćwiartki. 

  2. Następnie przełóżcie je do garnka i zasypcie cukrem. Gotujcie na małym ogniu pod przykryciem przez 3-4 godziny. Pamiętajcie, by co kilka minut zamieszać, bo mogą się przypalić.  

  1. Następnie rozgotowane śliwki zblendujcie na gładki mus, tak aby nie było w nim żadnych grudek. 

  1. Do zmiksowanych śliwek dodajcie kakao i pokruszoną czekoladę, wymieszajcie. Duście jeszcze pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut, aż domowa Nutella stanie się gęsta, a sok z niej wyparuje.  

  1. Od razu przełóżcie do wyparzonych wcześniej słoików, bardzo mocno zakręćcie i pasteryzujcie przez ok 20 – 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni Celsjusza. 

  1. Gotowe słoiki ze śliwkowo-czekoladową masą odwróćcie do góry dnem i pozostawcie do ostygnięcia.  

Smacznego!  

Źródło: zdrowie.wprost.pl, poprostupycha.com.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Powidła śliwkowe bez mieszania. Łatwiejsza wersja tradycyjnego babcinego przepisu!
StockFood
Newsy
Powidła śliwkowe bez mieszania. Łatwiejsza wersja tradycyjnego babcinego przepisu!
Nie ma nic lepszego na kanapkę lub do naleśników, niż domowe powidła. Te idealne powinny być gęste i aromatyczne, co wiąże się z wielogodzinnym staniem przy garnku i mieszaniem bulgoczących owoców, aby się nie przypaliły. Jest jednak prosty sposób na to, aby ułatwić to zadanie!

Powidła śliwkowe to klasyka wśród owocowych przetworów na zimę, więc słoiczek takiego przysmaku przyda się w każdej spiżarni. Tradycyjny przepis jest jednak dosyć czasochłonny, co potrafi zrazić niektórych amatorów gotowania. Mamy jednak znacznie łatwiejszą wersję tej receptury, która nie wymaga stania nad garnkiem i ciągłego mieszania. Jak zrobić powidła śliwkowe bez mieszania? Składniki: 5 kg śliwek 800 g cukru 10 ml octu Przygotowanie: Owoce myjemy i drylujemy. Małą część z nich wrzucamy na dno garnka i posypujemy cienką warstwą cukru. Na tym układamy kolejną partię śliwek i następną dawkę cukru. W ten sposób naprzemiennie przekładamy wszystkie owoce, kończąc na warstwie cukru.  Całość polewamy octem i odstawiamy na 12 godzin bez przykrywki. Po tym czasie wstawiamy owoce do gotowania na wolnym ogniu przez około 5-6 godzin bez przykrycia.  Jeśli pod koniec tego czasu powidła są zbyt rzadkie, można zebrać z góry nadmiar soku i dalej gotować.  Ugotowane owoce możemy zostawić z większymi kawałkami lub zblendować na gładką masę. Jeszcze gorące powidła przelewamy do umytych i wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Tak przygotowane zostawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy możemy je odwrócić.  Z pięciu kilogramów owoców powinniśmy otrzymać około 1,5 litra powideł. Jeśli chcecie mieć pewność, że powidła dobrze się zamkną i przetrwają cały rok, możecie dodatkowo je pasteryzować na sucho (w piekarniku) lub mokro (w garnku). Co dodać do powideł śliwkowych?  Podstawowy przepis na powidła robi się tylko z 3 składników, jednak można go urozmaicać ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tu przyprawy korzenne, takie jak cynamon, kardamon czy goździki. Śliwki doskonale łączą się też z...

Postanowił, że będzie jeść tylko Nutellę. Co się stało po tygodniu?
Pixabay
Newsy
Postanowił, że będzie jeść tylko Nutellę. Co się stało po tygodniu?
David Allegretti to prawdziwy fanatyk Nutelli. Jak dotąd zaczynał każdy dzień od łyżki czekoladowego przysmaku. Pewnego dnia jednak postanowił, że będzie jadł… wyłącznie to!

Nutella to ukochany przysmak wielu dzieci, ale także i dorosłych. Niestety, nie należy ona do najzdrowszych produktów. Tak naprawdę bogata jest w cukry proste i niezdrowe tłuszcze. Nie zawiera także zbyt wielu korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Co znajduje się w Nutelli? Nutella produkowana jest przez koncern Ferrero. W składzie kremu orzechowo-czekoladowego znajdziemy: cukier  olej palmowy orzechy laskowe (13%)  mleko odtłuszczone w proszku (8,7%) kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%) emulgatory: lecytyny i wanilinę. Makroelementy, które znajdziemy w tym czekoladowym kremie, nie przedstawiają się wyjątkowo korzystnie: Węglowodany – 57,5 g Tłuszcz – 30,9 g Białko – 6,3 g Sól – 0,107 g Co się stanie, jeśli będziemy jedli tylko Nutellę? David Allegretti szybko zauważył niekorzystne efekty przejścia na „czekoladową dietę”. Już pierwszego dnia po jedzeniu wyłącznie Nutelli miał zgagę i wymiotował.  Drugiego dnia męczył go ból głowy, a do objawów doszła biegunka i zmęczenie. Ponadto, pomimo bardzo wysokiej kaloryczności Nutelli, czuł się głodny.  Trzeciego dnia zauważył wyostrzenie węchu, ale nie opuszczała go także biegunka i nieprzyjemne zmęczenie. Po każdym zjedzeniu Nutelli czuł przypływ energii, który trwał bardzo krótko. Już czwartego dnia mężczyzna nie mógł patrzeć na ulubiony produkt. Próbował więc oszukiwać mozg i rozpuszczał Nutellę w kawie lub jadł ją w formie zamrożonej, jak lody. Piąty, szósty i siódmy dzień były dosyć podobne – Davida męczyło nieustanne zmęczenie. Efekty eksperymentu były jednak zaskakujące: mężczyzna schudł 3 kilogramy. Nie było to jednak warte wyrzeczeń, ponieważ...

Domowa Nutella
Adobe Stock
Przepisy
Pyszna i mega zdrowa domowa Nutella. Dodaj sekretny składnik, a twoje dzieci ją pokochają!
Dobrze wszystkim znana Nutella to przysmak nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Istnieje jednak sposób na wzbogacenie jej o cenne składniki. Wystarczy, że do domowej roboty kremu czekoladowego dodasz… dynię!

Jesień to idealny czas na dyniowe kombinacje w kuchni. Okazuje się bowiem, że z tego wszechstronnego warzywa zrobisz nie tylko rozgrzewającą zupę, pyszny sernik, czy aromatyczne kotlety. Dynia idealnie sprawdzi się również jako składnik zdrowej domowej Nutelli! Przepis na domową Nutelle Będziesz potrzebować: 1 kg dyni 300 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ½ puszki mleka skondensowanego słodzonego 300 g mlecznej czekolady (możesz również dodać gorzką czekoladę lub białą, jeśli lubisz) 100 g kakao Podane proporcje starczą na ok. 8 półlitrowych słoików. Przygotowanie Dynię obierz, a następnie usuń z niej pestki. Tak przygotowane warzywo pokrój na kawałki w dowolny sposób. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Środkową blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na nim pokrojoną dynię (jeśli wolisz możesz użyć dowolnego naczynia żaroodpornego, ale nie jest to konieczne). Dynię piecz przez ok. 15 – 20 minut, aż do miękkości. Po upływie tego czasu wyciągnij dynię z piekarnika i pozwól jej chwilę odpocząć. Wystudzone warzywo przełóż do blendera i zmiksuj na gładkie puree (zrób to bardzo dokładnie, tak aby nie powstały żadne nieestetyczne grudki). Tak przygotowane puree przełóż do małego garnka i zasyp cukrem i cukrem waniliowym. Całość gotuj na średnim ogniu przez ok. 20 minut (w tym czasie cukier musi się całkowicie rozpuścić). Po upływie 20 minut do powstałej masy dodaj mleko skondensowane oraz kakao. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez następne ok. 15 minut. Ulubioną czekoladę, najlepiej mleczną, ale może być też gorzka lub biała, połam na kawałki i dodaj do reszty składników. Masę gotuj jeszcze przez kilka minut, nie zapominając o mieszaniu. Kiedy Nutella...

Jak wybrać dobre i słodkie śliwki na powidła? Zwróćcie uwagę na 1 szczegół
Flickr/Wikimedia Commons
Newsy
Jak wybrać dobre i słodkie śliwki na powidła? Zwróćcie uwagę na 1 szczegół
Powidła śliwkowe to samo dobro zamknięte w słoiku. Gęste, o pięknym kolorze i tak słodkie, że nie trzeba dodawać do nich cukru. Takie powidła to ideał. Żeby jednak je zrobić, trzeba wybrać odpowiednie śliwki. 

Śliwki są skarbnicą wartości prozdrowotnych. Dobrze dobrane do powideł sprawią, że zyskacie nie tylko smakowite i aromatyczne smarowidło do kanapek, ale również domowej roboty łakoć bez dodatku rafinowanego cukru.  Do czego można wykorzystać powidła śliwkowe?  Posmarowane na świeżym pieczywie stanowią klasyk klasyków. Nie wpadajcie jednak w schemat wykorzystywania ich tylko do kanapek. Chociaż i tutaj można wprowadzić drobne urozmaicenie, dodając np. twaróg lub ser typu camembert.  Powidła śliwkowe doskonale sprawdzą się również jako dodatek do innych potraw:  do ciast, np. piernika lub strucli,  do pierogów i naleśników,  do dekoracji racuszków i tostów francuskich, do przygotowania zdrowej, domowej Nutelli,  a także do zrobienia zupy śliwkowej.  Jak wybrać odpowiednie śliwki na powidła?  Podstawą powideł są oczywiście śliwki. Najlepszą do tego odmianą będą polskie węgierki. Możecie je obecnie dostać na każdym straganie.   Nie zawsze są jednak odpowiednio dojrzałe i słodkie. Jeżeli takie kupicie, będziecie musieli sięgnąć po torebkę cukru. A tego zapewne chcecie uniknąć.  Kupując węgierki, zwróćcie uwagę na okolice ogonków. Jeżeli skóra wokół nich zaczyna się marszczyć, to znaczy, że powinniście je kupić. Takie śliwki są dojrzałe i pięknie wybarwione w środku, a powidła z nich zrobione będą idealnie słodkie.  Przepis na naturalnie słodkie powidła śliwkowe  Składniki:  1 kg śliwek węgierek  kilka łyżek wody  Sposób przygotowania:  Węgierki umyjcie, a następnie usuńcie z nich pestki.   Do garnka z grubym dnem wlejcie odrobinę wody. Dodajcie śliwki i gotujcie je...