Macie ochotę na słodką i zdrową Nutellę? Wykorzystajcie jeden z sezonowych owoców
Flickr
Newsy

Macie ochotę na słodką i zdrową Nutellę? Wykorzystajcie jeden z sezonowych owoców

Czekolada i wszystko, co czekoladowe jest bardzo pożądane. Nie zawsze jednak zdrowie pozwala, by zajadać się tą słodką przekąską. Wówczas, możecie przygotować własną, zdrową wersję popularnej Nutelli. 

Nutella ze sklepu to prawdziwa pogromczyni diet, ciężko się jej oprzeć. Jest słodka, kremowa i doskonale rozsmarowuje się na pieczywie. Niestety jej podstawowym składnikiem jest cukier.  W składzie znajdziecie również: olej palmowy, orzechy laskowe, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, mleko odtłuszczone w proszku, serwatkę w proszku, emulgator: lecytyny i wanilinę.  

Jak widać nie wszystkie komponenty służą waszemu zdrowiu. Dlatego nadszedł czas na przygotowanie domowej, równie pysznej wersji tego smakołyku na bazie popularnego owocu. 

Jak przygotować zdrową, domową Nutellę? 

Bazą tego słodkiego kremu na kanapki będą owoce, na które jest właśnie sezon - śliwki. Domowa Nutella ze śliwek węgierek jest bardzo smaczna, klarowna, gęsta i naprawdę świetnie się rozsmarowuje.  

  • Nie dodaje się do niej dużych ilości cukru, więc śliwki tu wykorzystane muszą być naprawdę dojrzałe i słodkie. 
  • Możecie użyć samego kakao, ale jeżeli dodacie również dobrej jakości czekoladę, to całość będzie smakowała jeszcze lepiej. 
  • Jeżeli chcecie, by krem owocowo-kakaowy był bardziej dietetyczny, wówczas cukier możecie zastąpić jego zdrowszymi odpowiednikami, które dostępne są w każdym większym sklepie, np. stewią lub erytrolem. 
Zobacz także
Obniżony nastrój i depresja?  Nie tylko czekolada poprawia samopoczucie

Obniżony nastrój i depresja? Samopoczucie poprawi nie tylko czekolada. Oto, co warto jeszcze jeść

Ta przekąska to jeden ze smaków PRL. Pamiętacie słodkie kulki?

Pamiętacie słodkie kulki z płatków owsianych? Ta przekąska to jeden ze smaków PRL-u

Przepis na zdrową i pyszną Nutellę ze śliwek  

Składniki na 1 litr dżemu: 

  • 3 kg śliwek węgierek (wydrylowanych z pestek i przekrojonych na połówki) 

  • 250 g drobnego cukru (w wersji bardzo zdrowej można zastąpić go erytrytolem lub daktylami wymoczonymi w gorącej wodzie) 

  • 100 g kakao 

  • 150 g czekolady deserowej (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki węgierki umyjcie, wyciągnijcie pestki i pokrójcie na ćwiartki. 

  2. Następnie przełóżcie je do garnka i zasypcie cukrem. Gotujcie na małym ogniu pod przykryciem przez 3-4 godziny. Pamiętajcie, by co kilka minut zamieszać, bo mogą się przypalić.  

  1. Następnie rozgotowane śliwki zblendujcie na gładki mus, tak aby nie było w nim żadnych grudek. 

  1. Do zmiksowanych śliwek dodajcie kakao i pokruszoną czekoladę, wymieszajcie. Duście jeszcze pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut, aż domowa Nutella stanie się gęsta, a sok z niej wyparuje.  

  1. Od razu przełóżcie do wyparzonych wcześniej słoików, bardzo mocno zakręćcie i pasteryzujcie przez ok 20 – 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni Celsjusza. 

  1. Gotowe słoiki ze śliwkowo-czekoladową masą odwróćcie do góry dnem i pozostawcie do ostygnięcia.  

Smacznego!  

Źródło: zdrowie.wprost.pl, poprostupycha.com.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Postanowił, że będzie jeść tylko Nutellę. Co się stało po tygodniu?
Pixabay
Newsy
Postanowił, że będzie jeść tylko Nutellę. Co się stało po tygodniu?
David Allegretti to prawdziwy fanatyk Nutelli. Jak dotąd zaczynał każdy dzień od łyżki czekoladowego przysmaku. Pewnego dnia jednak postanowił, że będzie jadł… wyłącznie to!

Nutella to ukochany przysmak wielu dzieci, ale także i dorosłych. Niestety, nie należy ona do najzdrowszych produktów. Tak naprawdę bogata jest w cukry proste i niezdrowe tłuszcze. Nie zawiera także zbyt wielu korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Co znajduje się w Nutelli? Nutella produkowana jest przez koncern Ferrero. W składzie kremu orzechowo-czekoladowego znajdziemy: cukier  olej palmowy orzechy laskowe (13%)  mleko odtłuszczone w proszku (8,7%) kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%) emulgatory: lecytyny i wanilinę. Makroelementy, które znajdziemy w tym czekoladowym kremie, nie przedstawiają się wyjątkowo korzystnie: Węglowodany – 57,5 g Tłuszcz – 30,9 g Białko – 6,3 g Sól – 0,107 g Co się stanie, jeśli będziemy jedli tylko Nutellę? David Allegretti szybko zauważył niekorzystne efekty przejścia na „czekoladową dietę”. Już pierwszego dnia po jedzeniu wyłącznie Nutelli miał zgagę i wymiotował.  Drugiego dnia męczył go ból głowy, a do objawów doszła biegunka i zmęczenie. Ponadto, pomimo bardzo wysokiej kaloryczności Nutelli, czuł się głodny.  Trzeciego dnia zauważył wyostrzenie węchu, ale nie opuszczała go także biegunka i nieprzyjemne zmęczenie. Po każdym zjedzeniu Nutelli czuł przypływ energii, który trwał bardzo krótko. Już czwartego dnia mężczyzna nie mógł patrzeć na ulubiony produkt. Próbował więc oszukiwać mozg i rozpuszczał Nutellę w kawie lub jadł ją w formie zamrożonej, jak lody. Piąty, szósty i siódmy dzień były dosyć podobne – Davida męczyło nieustanne zmęczenie. Efekty eksperymentu były jednak zaskakujące: mężczyzna schudł 3 kilogramy. Nie było to jednak warte wyrzeczeń, ponieważ...

Domowa Nutella
Adobe Stock
Przepisy
Pyszna i mega zdrowa domowa Nutella. Dodaj sekretny składnik, a twoje dzieci ją pokochają!
Dobrze wszystkim znana Nutella to przysmak nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Istnieje jednak sposób na wzbogacenie jej o cenne składniki. Wystarczy, że do domowej roboty kremu czekoladowego dodasz… dynię!

Jesień to idealny czas na dyniowe kombinacje w kuchni. Okazuje się bowiem, że z tego wszechstronnego warzywa zrobisz nie tylko rozgrzewającą zupę, pyszny sernik, czy aromatyczne kotlety. Dynia idealnie sprawdzi się również jako składnik zdrowej domowej Nutelli! Przepis na domową Nutelle Będziesz potrzebować: 1 kg dyni 300 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ½ puszki mleka skondensowanego słodzonego 300 g mlecznej czekolady (możesz również dodać gorzką czekoladę lub białą, jeśli lubisz) 100 g kakao Podane proporcje starczą na ok. 8 półlitrowych słoików. Przygotowanie Dynię obierz, a następnie usuń z niej pestki. Tak przygotowane warzywo pokrój na kawałki w dowolny sposób. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Środkową blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na nim pokrojoną dynię (jeśli wolisz możesz użyć dowolnego naczynia żaroodpornego, ale nie jest to konieczne). Dynię piecz przez ok. 15 – 20 minut, aż do miękkości. Po upływie tego czasu wyciągnij dynię z piekarnika i pozwól jej chwilę odpocząć. Wystudzone warzywo przełóż do blendera i zmiksuj na gładkie puree (zrób to bardzo dokładnie, tak aby nie powstały żadne nieestetyczne grudki). Tak przygotowane puree przełóż do małego garnka i zasyp cukrem i cukrem waniliowym. Całość gotuj na średnim ogniu przez ok. 20 minut (w tym czasie cukier musi się całkowicie rozpuścić). Po upływie 20 minut do powstałej masy dodaj mleko skondensowane oraz kakao. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez następne ok. 15 minut. Ulubioną czekoladę, najlepiej mleczną, ale może być też gorzka lub biała, połam na kawałki i dodaj do reszty składników. Masę gotuj jeszcze przez kilka minut, nie zapominając o mieszaniu. Kiedy Nutella...

Piernik
gotujmy.pl/luna
Newsy
Napełni dom cudownym zapachem. Wyśmienity piernik z bakaliami na święta Bożego Narodzenia 
Napełni dom cudownym zapachem. Wyśmienity piernik z bakaliami na święta Bożego Narodzenia 

Nie ma wspanialszego ciasta na święta. Pachnący miodem i przyprawami korzennymi piernik. Z bakaliami i suszonymi śliwkami. Pysznie miękki i aromatyczny, z polewą czekoladową. Przy jego pieczeniu zapach rozchodzi się po całym domu, kusząc wszystkich domowników. Dzięki niemu czuć magię świat.  Staropolski piernik  Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny. W Polsce pojawił się już w połowie XVIII wieku i był symbolem majętności. Dziś piernik i pierniczki o pięknych wzorach kojarzą się właśnie ze świętami Bożego Narodzenia.  Wystarczy trochę czasu i serca By upiec wyśmienity piernik na święta nie potrzeba wielkich umiejętności. Wystarczy trochę czasu i serca. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Ogromnym plusem piernika jest to, że długo utrzymuje świeżość i z każdym kolejnym dniem jego smak jest coraz lepszy. Dlatego warto zrobić go 5 dni przed świętami. Niebezpieczne może być jedynie to, że może zostać zjedzony.    Do zrobienia piernika z bakaliami będziesz potrzebować:  Składniki na ciasto: 35 dag mąki pszennej 3 jajka 12 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao  1 łyżka przyprawy do piernika  15 dag cukru brązowego 20 dag miodu  3 dag suszonych śliwek 2 dag rodzynek 5 dag orzechów włoskich Składniki na polewę czekoladową: 10 dag czekolady gorzkiej 1 łyżeczka oleju 4 dag masła Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem i olejem roztopić w kąpieli wodnej. Całość dokładnie wymieszać.  Przygotowanie piernika: Oddzielamy żółtka od białek. Orzechy kruszymy na mniejsze kawałki a śliwki kroimy w małe paski. Przesianą mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, kakao i...

Przepis na pyszny tort Ferrero Rocher. Nikt mu się nie oprze na Wielkanoc
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy
Przepis na pyszny tort Ferrero Rocher. Nikt mu się nie oprze na Wielkanoc
Czy jest lepszy sposób na uroczyste powitanie świąt od zrobienia pysznego tortu? Ten z naszego przepisu nosi nazwę Ferrero Rocher i jest wprost obłędny. Koniecznie przygotujcie go na Wielkanoc.

Już za kilka dni Wielkanoc. Większość z was na pewno ma już dobrze przemyślane świąteczne menu. Czy wiecie już, co podacie w tym roku na słodko? Poza mazurkami, sernikami i babkami, na świątecznym stole z pewnością znajdzie się też miejsce dla tortu. Co powiecie na tort o smaku cukierków Ferrero Rocher? Tort Ferrero Rocher Tort Ferrero Rocher to przepyszny tort czekoladowy przekładany kremem ganache i bitą śmietaną. Zróbcie go na święta a zachwytom nie będzie końca! Składniki: Na ciasto 200 g mąki pszennej 100 g cukru 30 g kakao 8 g proszku do pieczenia 7 jajek na krem czekoladowy 350 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 200 g czekolady gorzkiej 100 g orzechów włoskich 15 g śmietanfixu Na krem śmietankowy 350 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g cukru pudru 15 g śmietanfixu Dekoracja 360 g pralinek Ferrero rocher 150 g orzechów włoskich 100 g czekolady mlecznej 100 ml śmietany 30% Nasączenie 50 ml likieru kawowego 50 ml wody Przygotowanie: Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy. Dodajemy pojedynczo żółtka. Miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Ciasto pieczemy około 60 minut 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na trzy części. Krem czekoladowy: Orzechy włoskie mielimy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Zimną śmietanę wyjmujemy dwie godziny wcześniej. Podgrzewamy. do ciepłej śmietany dodajemy czekoladę. Mieszamy. Studzimy. Masę umieszczamy w lodówce na całą noc. Zimną masę czekoladową ubijamy. Dodajemy śmietanfix....