Nutella ze sklepu to prawdziwa pogromczyni diet, ciężko się jej oprzeć. Jest słodka, kremowa i doskonale rozsmarowuje się na pieczywie. Niestety jej podstawowym składnikiem jest cukier.  W składzie znajdziecie również: olej palmowy, orzechy laskowe, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, mleko odtłuszczone w proszku, serwatkę w proszku, emulgator: lecytyny i wanilinę.  

Jak widać nie wszystkie komponenty służą waszemu zdrowiu. Dlatego nadszedł czas na przygotowanie domowej, równie pysznej wersji tego smakołyku na bazie popularnego owocu. 

Jak przygotować zdrową, domową Nutellę? 

Bazą tego słodkiego kremu na kanapki będą owoce, na które jest właśnie sezon - śliwki. Domowa Nutella ze śliwek węgierek jest bardzo smaczna, klarowna, gęsta i naprawdę świetnie się rozsmarowuje.  

Zobacz także:

  • Nie dodaje się do niej dużych ilości cukru, więc śliwki tu wykorzystane muszą być naprawdę dojrzałe i słodkie. 
  • Możecie użyć samego kakao, ale jeżeli dodacie również dobrej jakości czekoladę, to całość będzie smakowała jeszcze lepiej. 
  • Jeżeli chcecie, by krem owocowo-kakaowy był bardziej dietetyczny, wówczas cukier możecie zastąpić jego zdrowszymi odpowiednikami, które dostępne są w każdym większym sklepie, np. stewią lub erytrolem. 
[content:0_9104,0_9637:undefined]

Przepis na zdrową i pyszną Nutellę ze śliwek  

Składniki na 1 litr dżemu: 

  • 3 kg śliwek węgierek (wydrylowanych z pestek i przekrojonych na połówki) 

  • 250 g drobnego cukru (w wersji bardzo zdrowej można zastąpić go erytrytolem lub daktylami wymoczonymi w gorącej wodzie) 

  • 100 g kakao 

  • 150 g czekolady deserowej (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki węgierki umyjcie, wyciągnijcie pestki i pokrójcie na ćwiartki. 

  2. Następnie przełóżcie je do garnka i zasypcie cukrem. Gotujcie na małym ogniu pod przykryciem przez 3-4 godziny. Pamiętajcie, by co kilka minut zamieszać, bo mogą się przypalić.  

  1. Następnie rozgotowane śliwki zblendujcie na gładki mus, tak aby nie było w nim żadnych grudek. 

  1. Do zmiksowanych śliwek dodajcie kakao i pokruszoną czekoladę, wymieszajcie. Duście jeszcze pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut, aż domowa Nutella stanie się gęsta, a sok z niej wyparuje.  

  1. Od razu przełóżcie do wyparzonych wcześniej słoików, bardzo mocno zakręćcie i pasteryzujcie przez ok 20 – 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni Celsjusza. 

  1. Gotowe słoiki ze śliwkowo-czekoladową masą odwróćcie do góry dnem i pozostawcie do ostygnięcia.  

Smacznego!  

Źródło: zdrowie.wprost.pl, poprostupycha.com.pl