Macie ochotę na czosnek? To może oznaczać 1 rzecz
AdobeStock
Newsy

Ciągle macie ochotę na czosnek? To może oznaczać 1 rzecz

Lubicie jeść czosnek i często macie na niego ochotę? Sprawdźcie, co to może oznaczać.

Macie często ochotę na czosnek? Według kilku badań naukowych, może istnieć pewne wytłumaczenie waszego wzmożonego pragnienia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd bierze się silna ochota na czosnek?

Czosnek jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej używanych warzyw. Jest podstawą kuchni europejskiej i azjatyckiej, a także wielu innych kuchni świata.

Starożytni Egipcjanie używali go nie tylko jako pożywienia, ale również jako lekarstwa, podczas gdy starożytni Grecy używali go do leczenia problemów trawiennych i infekcji dróg oddechowych.

Oprócz swojego wspaniałego, pikantnego smaku i przyjemnego aromatu, czosnek ma także wiele innych zalet. Jest doskonałym źródłem witaminy C, B6, selenu, manganu i cynku — które wspomagają pracę układu odpornościowego.

Zastanawialiście się, dlaczego od czasu do czasu macie wyraźną ochotę na czosnek? Podobnie jak słodycze, węglowodany, tłuszcze, fast-foody, sól i inne rodzaje żywności, czosnek może wywoływać apetyt. Pragnienie zjedzenia czosnku może występować z wielu powodów. Oto niektóre z nich:

  • Jedno z badań wykazało, że im rzadziej jemy pewne jedzenie, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że będziemy go pragnąć. To samo dotyczy czosnku - im mniej go spożywamy, tym mniej prawdopodobne jest, że będziemy go pragnąć. Zatem im więcej go jemy, tym częściej nasz organizm będzie się go domagać.
  • Druga teza opiera się na przekonaniu, że nasz organizm sam domaga się określonych produktów, gdy odczuwa ich niedobory. To dlatego zdarza nam się, że mamy silną ochotę na coś słodkiego, kwaśnego lub słonego - lub - na czosnek. Co więc takiego zawiera czosnek, że ludzki organizm domaga się nieraz tak mocno?
Zobacz także
Jak zrobić czarny czosnek? Poprawia odporność, trawienie i krążenia.

To znane warzywo po sfermentowaniu poprawi odporność, trawienie i krążenie. Samo zdrowie

Chcecie szybko obrać czosnek? Najpierw przetnijcie go na pół

Chcecie szybko obrać czosnek? Najpierw przetnijcie go na pół

Dlaczego warto jeść czosnek?

Korzyści zdrowotne czosnku są nieocenione. Czosnek zawiera związki o silnych właściwościach leczniczych.

  • jest bardzo pożywny, ale ma bardzo mało kalorii. Jeden ząbek (3 gramy) surowego czosnku zawiera 4,5 kalorii, 0,2 grama białka i 1 gram węglowodanów
  • jest bogaty w witaminę C, witaminę B6 i mangan
  • może zwalczać choroby, w tym przeziębienie
  • aktywne związki zawarte w czosnku mogą obniżać ciśnienie krwi
  • czosnek poprawia poziom cholesterolu, co może obniżyć ryzyko chorób serca
  • zawiera przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobie Alzheimera i demencji 
  • ma korzystny wpływ na najczęstsze przyczyny chorób przewlekłych, więc może pomóc żyć dłużej
  • jedzenie czosnku może pomóc w detoksykacji metali ciężkich w organizmie
  • czosnek ma pewne korzyści dla zdrowia kości poprzez zwiększenie poziomu estrogenu u kobiet

Źródło: healthline.com, msn.com

Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić
Flickr
Newsy
Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić
Czosnek jest smaczny i zdrowy, ale nie zawsze. Kiedy należy na niego uważać? Sprawdźcie, bo w pewnych sytuacjach może on wam zaszkodzić.

Czosnek jest jednym z najpopularniejszych warzyw świata. Wykorzystujemy go nie tylko do nadawania smaku wielu potrawom, ale również jako naturalny i skuteczny środek na grypę i przeziębienie. Czosnek od wieków stosowany jako produkt leczniczy. Warzywo to może jednak wywoływać zarówno pożądane, jak i niepożądane skutki dla organizmu. Jakie? Dlaczego warto jeść czosnek? Czosnek ma wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto go jeść? Czosnek jest dobry dla mózgu. Zawiera witaminy i minerały, w tym witaminę B6, mangan, selen, witaminę C, żelazo, potas i miedź. Ta kombinacja jest szczególnie dobra dla funkcji poznawczych: witamina B6 i magnez są powiązane z poprawą nastroju i poprawą zdrowia mózgu. Wspiera zdrowy układ odpornościowy. Wszystko to dzięki witaminie C zawartej w surowym czosnku. Działa przeciwzapalnie. Czosnek zawiera siarczki allilu. Jest to przeciwzapalny związek, który, jak wykazały badania, spowalnia tempo wzrostu komórek rakowych. Ponieważ ma działanie przeciwzapalne, oznacza to również, że pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami. Jest dobry dla wątroby. Badania wykazały , że może chronić wątrobę przed niektórymi toksynami i pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. Czosnek jest dobry dla serca. Regularne spożywanie czosnku jest bezpośrednio związane z korzystnym wpływem na układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu i normalizuje ciśnienie krwi. Może pomóc w ochronie przed osteoporozą. Chociaż czosnek jest zdrowym dodatkiem do zbilansowanej diety, nadmierne jedzenie tego warzywa może powodować szereg skutków ubocznych. Jakich? Skutki uboczne spożywania czosnku Zwiększone ryzyko krwawienia. To jeden z najpoważniejszych skutków ubocznych spożywania zbyt dużej ilości czosnku. Robiąc...

Mleko z czosnkiem doskonale wzmacnia odpornosc. Nie każdy jednak może je pić
AdobeStock
Newsy
Mleko z czosnkiem doskonale wzmacnia odporność. Nie każdy jednak może je pić
Każdy z nas dobrze zna prozdrowotne działanie mleka z czosnkiem. Nie wszyscy jednak wiedzą, że nie każdy powinien je pić.

Mleko czosnkowe – mikstura, która powstaje poprzez połączenie dwóch składników – czosnku i mleka – to napój, który ceniono już w starożytności. Jego prozdrowotne walory można by wymieniać bez końca. Dlaczego warto pić mleko z czosnkiem? Picie mleka z czosnkiem to jedna z najlepszych rzeczy, jakie możecie podarować swojemu organizmowi w jesienno-zimowym grypowym okresie. Dlaczego? Podnosi odporność. Czosnek doskonale podnosi odporność, pomagając zmniejszyć ryzyko przeziębienia, a także łagodzi objawy chorób i zapewnia szybszy powrót do zdrowia. Połączenie kilku ząbków czosnku z ciepłym mlekiem sprawia, że mikstura ta jest o wiele bardziej skuteczna. Chroni serce. Zawarta w czosnku allicyna, jest znanym środkiem uspokajającym, relaksującym i zapobiegającym różnym chorobom serca i schorzeniom, takim jak hiperglikemia, hiperlipidemia i kardiomiopatia przerostowa. Aby czerpać maksymalne korzyści dla naszego serca, zaleca się regularne picie mleka czosnkowego. Może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Świeży czosnek zawiera związki, które zapobiegają zniszczeniu oksydacyjnemu i mogą oczyszczać organizm z wolnych rodników. Jak wykazały badania, mleko czosnkowe może mieć pozytywny wpływ na zapobieganie rozwojowi groźnych guzów nowotworowych w naszym organizmie. Pomaga kontrolować cukrzycę. Czosnek jest skuteczny w utrzymywaniu poziomu glukozy we krwi, kontrolowaniu cukrzycy i zapobieganiu długotrwałym powikłaniom związanym z tą chorobą. Może pomóc w leczeniu i łagodzeniu różnych dolegliwości żołądkowych, m.in. zapobiega zaparciom. Kto nie powinien pić mleka czosnkowego? Mleko z dodatkiem czosnku to bardzo zdrowy napój, ale nie wszyscy powinni go pić. Z mikstury tej powinny zrezygnować osoby, które mają...

Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Niektórzy powinni go unikać
Adobe Stock
Newsy
Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Niektórzy powinni go unikać
Lubicie jeść majonez? Lepiej sprawdźcie, jaki wpływ ma on na wasz organizm.

Majonez to jeden z ulubionych dodatków do dań Polaków. Smarujemy nim kanapki, dodajemy go do różnych potraw, dipów i sałatek. Czy jedzenie majonezu jest zdrowe? Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie jemy majonez? Co to jest majonez? Majonez to bardzo prosty sos, który powstaje z połączenia żółtka jajka, octu (lub soku z cytryny), oleju, musztardy, soli i pieprzu. Mimo iż majonez jest uznawany za tłusty i kaloryczny, w rzeczywistości, jedzenie tego sosu w rozsądnych ilościach może być dla nas dobre. Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Możecie podnieść poziom cholesterolu. Majonez ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych - łyżka zawiera około 1,6 grama tłuszczów nasyconych. I chociaż może wam się wydawać, że to wcale nie dużo, jeśli weźmiecie pod uwagę fakt, że większość ludzi nie odmierza porcji majonezu, gdy go używa, cały ten tłuszcz nasycony może łatwo się sumować i mieć negatywny wpływ na poziom naszego cholesterolu. Jednym z głównych powodów, dla których zaleca się ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych do minimum, jest fakt, że spożycie tłuszczów nasyconych może zwiększać niektóre czynniki ryzyka chorób serca, w tym poziom cholesterolu LDL (złego). Dostarczycie organizmowi zdrowych tłuszczów. Jednym z głównych składników majonezu jest żółtko jajka, które jest uznawane za bardzo zdrowe.  Majonez zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które są nienasyconymi tłuszczami. Te nienasycone tłuszcze mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Zatem, mimo iż majonez zawiera tłuszcze nasycone, które są szkodliwe, zawiera również tłuszcze nienasycone, które są zdrowe. Zmniejszenie ryzyka udaru....

To warzywo jest znacznie tańsze od pietruszki, łatwiejsze w uprawie i doskonale smakuje
AdobeStock
Newsy
Pasternak zamiast pietruszki. Dlaczego warto go jeść?
Jest pyszne, tanie i ma wspaniałe właściwości. Poznajcie warzywo, które jest znakomitym zamiennikiem pietruszki.

Korzeń pietruszki jest nieodłącznym dodatkiem do rosołu i wielu zup . Niestety, jej ceny bywają bardzo wysokie! Niedawno pisaliśmy o zawrotnych cenach za pietruszkę . Czy jest jakiś sposób na uniknięcie płacenia takich kwot? Owszem – wystarczy, że zastąpicie pietruszkę… pasternakiem! Pasternak w kuchni europejskiej Dziś pasternak jest dość zapomnianym warzywem, choć dawniej spożywano go bardzo często. Do XVIII wieku w Polsce pasternak był niezwykle popularny, ponieważ nie znano wtedy jeszcze ziemniaków i innych jarzyn, które obecnie jada się na co dzień. Z kolei starożytni Grecy i Rzymianie używali pasternaku nie tylko do jedzenia, ale także do produkcji maści, syropów czy nalewek! Ze względu na pobudzające apetyt właściwości pasternaku, podawano go jako przystawkę przed posiłkami, by pobudzić wydzielanie soków trawiennych przez dużą ucztą. W Europie natomiast pasternak wykorzystywano do produkcji cukru. Warzywo to zaczęło tracić popularność w momencie, gdy upowszechniła się uprawa ziemniaków i marchwi. Dziś jednak pasternak wraca do łask, ponieważ jest bardzo zdrowy, smaczny i znacznie tańszy od pietruszki, którą przypomina! Właściwości pasternaku Korzenie pasternaku w smaku przypominają nieco marchewkę i seler, ale są pozbawione goryczki – można wyczuć w nich charakterystyczną słodycz. W 100 g pasternaku znajduje się 75 kalorii i sporo błonnika, dlatego powinny po niego sięgać osoby dbające o linię. Ponadto, pasternak zawiera wiele witamin, np. witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6 i kwas foliowy. Pasternak na przeziębienie Dzięki sporej zawartości witaminy C, pasternak jest bardzo polecany na przeziębienie. Już od wieków stosuje się go do leczenia różnych infekcji – na przykład dodając do wina kilka plastrów pasternaku!...