Mamy tutaj mięsożerców? Jeżeli lubicie mięso wołowe, to danie z poniższego przepisu po prostu powali was na kolana. Tak przygotowana szarpana wołowina pachnie nieziemsko i smakuje jeszcze lepiej! Czas przygotowania jest dość długi, ale uwierzcie – warto! Gotowe mięso doskonale nadaje się do kanapek i ciepłych bułeczek w stylu burgerów z dodatkiem świeżych warzyw i sosu majonezowego.
Przepis na szarpaną wołowinę
Składniki:
- 1,2 kg mięsa wołowego bez kości
- 1 cebula
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- Pół szklanki octu jabłkowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- Pół łyżeczki papryczki chili suszonej (lub ostrej papryki mielonej)
Przygotowanie:
- Do miski wlejcie pół szklanki octu jabłkowego i dwie duże łyżki miodu. Wsypcie 2 łyżeczki wędzonej papryki, pół łyżeczki chili i dokładnie zamieszajcie. Jeżeli przyrządzacie wołowinę z myślą o dzieciach, to możecie nie dodawać ostrej papryki – mięso nadal będzie smaczne!
- Następnie umyjcie wołowinę i osuszcie papierowymi ręcznikami. Natrzyjcie mięso solą i pieprzem ze wszystkich stron.
- Rozgrzejcie duży rondel i bez użycia tłuszczu podsmażcie szybko wołowinę z każdej strony i wyjmijcie.
- Cebulę obierzcie, pokrójcie w talarki i podsmażcie na niewielkiej ilości tłuszczu tak, by zmiękła.
- Następnie do tego samego rondla wlejcie przygotowaną w misce mieszankę octu z miodem i przyprawami. Podgrzejcie i gdy całość zacznie wrzeć zmniejszcie ogień i gotujcie, aż część wody wyparuje.
- Do powstałego sosu włóżcie wołowinę. Wlejcie dwie szklanki warzywnego bulionu i zagotujcie.
- Kiedy całość się zagotuje, przykryjcie rondel pokrywką, zmniejszcie ogień i duście mięso przez 6-8 godzin. Po ugotowaniu powinno być bardzo miękkie i dosłownie rozpadać się przy wbijaniu widelca.
- Po podanym czasie, gdy mięso będzie już ugotowane, wyjmijcie je z rondla i za pomocą dwóch widelców szarpcie na kawałki. Poszarpane mięso przełóżcie z powrotem do rondla z sosem i wymieszajcie. I gotowe!