szarpana wołowina przepis
AdobeStock
Newsy

Macie ochotę na coś pysznego? Zróbcie szarpaną wołowinę rozpływającą się w ustach

Choć szarpana wołowina jest czasochłonnym daniem, to jej smak wynagradza długie przygotowanie. Coś pysznego!

Mamy tutaj mięsożerców? Jeżeli lubicie mięso wołowe, to danie z poniższego przepisu po prostu powali was na kolana. Tak przygotowana szarpana wołowina pachnie nieziemsko i smakuje jeszcze lepiej! Czas przygotowania jest dość długi, ale uwierzcie – warto! Gotowe mięso doskonale nadaje się do kanapek i ciepłych bułeczek w stylu burgerów z dodatkiem świeżych warzyw i sosu majonezowego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na szarpaną wołowinę

Składniki:

  • 1,2 kg mięsa wołowego bez kości
  • 1 cebula
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • Pół szklanki octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • Pół łyżeczki papryczki chili suszonej (lub ostrej papryki mielonej)
Zobacz także
Jaka mąka do placków ziemniaczanych?

Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące

farsz do pierogów ruskich przepis

Dodajcie to do farszu do pierogów ruskich a zwariujecie ze smaku. Trik polecany przez rodzinę Kuroniów

Przygotowanie:

  1. Do miski wlejcie pół szklanki octu jabłkowego i dwie duże łyżki miodu. Wsypcie 2 łyżeczki wędzonej papryki, pół łyżeczki chili i dokładnie zamieszajcie. Jeżeli przyrządzacie wołowinę z myślą o dzieciach, to możecie nie dodawać ostrej papryki – mięso nadal będzie smaczne!
  2. Następnie umyjcie wołowinę i osuszcie papierowymi ręcznikami. Natrzyjcie mięso solą i pieprzem ze wszystkich stron.
  3. Rozgrzejcie duży rondel i bez użycia tłuszczu podsmażcie szybko wołowinę z każdej strony i wyjmijcie.
  4. Cebulę obierzcie, pokrójcie w talarki i podsmażcie na niewielkiej ilości tłuszczu tak, by zmiękła.
  5. Następnie do tego samego rondla wlejcie przygotowaną w misce mieszankę octu z miodem i przyprawami. Podgrzejcie i gdy całość zacznie wrzeć zmniejszcie ogień i gotujcie, aż część wody wyparuje.
  6. Do powstałego sosu włóżcie wołowinę. Wlejcie dwie szklanki warzywnego bulionu i zagotujcie.
  7. Kiedy całość się zagotuje, przykryjcie rondel pokrywką, zmniejszcie ogień i duście mięso przez 6-8 godzin. Po ugotowaniu powinno być bardzo miękkie i dosłownie rozpadać się przy wbijaniu widelca.
  8. Po podanym czasie, gdy mięso będzie już ugotowane, wyjmijcie je z rondla i za pomocą dwóch widelców szarpcie na kawałki. Poszarpane mięso przełóżcie z powrotem do rondla z sosem i wymieszajcie. I gotowe!
Przepis na pikantne żeberka w niezwykłej marynacie. Szybki obiad dla całej rodziny
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Przepis na pikantne żeberka w niezwykłej marynacie. Szybki obiad dla całej rodziny
Soczyste, idealnie przyprawione żeberka to danie, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Przyrządzone w wersji pikantnej wręcz rozpływają się w ustach. Przygotujcie je według tego przepisu i zaskoczcie swoich bliskich!

Żeberka to mięso, które coraz częściej gości na stołach. Wynika to z szerokiego wyboru ich przygotowania. Wiele gospodyń domowych wzbraniało się przed ich przyrządzaniem ze względu na skomplikowane przepisy i czasochłonność. Pikantne żeberka to danie, które robi się wręcz samo, a przede wszystkim jest przepyszne w smaku. Pikantne żeberka w marynacie Sekretem udanych żeberek jest odpowiednio przygotowana marynata. Dzięki niej mięso jest idealnie chrupiące z wierzchu, a w środku soczyste oraz aromatyczne. To zasługa głównie miodu, sosu sojowego, keczupu i właściwej kompozycji przypraw. Tak przygotowane żeberka w pikantnym sosie idealnie sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i na niedzielny obiad. Ten przepis to gwarancja sukcesu! Przepis na pikantne żeberka w marynacie Składniki: 600 g żeberek w paskach 2 cebule ½ dużej czerwonej papryki 6 plastrów ananasa w syropie ½ szklanki syropu z  puszki z ananasa 2 szklanki bulionu warzywnego 2 kawałki skórki z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka keczupu 1 łyżka sosu sojowego jasnego 6 łyżek oleju 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu syczuańskiego  1 łyżeczka płatków paprykowych ½ łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu ⅓ łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego 1 goździk 2 torebki herbaty tropikalnej Przygotowanie: Żeberka dokładnie umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym i podzielcie je na części. Następnie przygotujcie marynatę do mięsa. Do miseczki dodajcie miód, dwie łyżki oleju, sos sojowy, keczup, mieloną słodką paprykę oraz mielony, czarny pieprz. Całość dobrze wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy. Przygotowaną marynatą natrzyjcie dokładnie żeberka. Przełóżcie je do większego naczynia,...

udka z kurczaka z miodem
AdobeStock
Newsy
Zamarynujcie tak kurczaka, a będzie przyjemnie chrupał przy gryzieniu. Środek nadal będzie soczysty
Marzy się wam złocisty kurczak z piekarnika z chrupiącą skórką? Uda się to dzięki jednej, prostej sztuczce.

Dziś coraz więcej osób dba o dietę i szczupłą sylwetkę. Popularne dawniej mięso wieprzowe powoli odchodzi do lamusa, bo jest tłuste i tuczące. Do tego polskie dania z wieprzowiny do zbyt dietetycznych nie należą. Alternatywą może być mięso wołowe, jednak jest ono bardzo drogie. Z tego powodu wiele osób chętnie wybiera drób, a najczęściej mięso z kurczaka. Jest bardzo lekkie, delikatne, chude i stosunkowo tanie. I można przyrządzić je na wiele sposobów. Jednym z lepszych jest upieczenie kurczaka w piekarniku z minimalną ilością tłuszczu. A jeśli przed dodaniem marynaty nasmarujecie mięso miodem, to będzie niesamowicie chrupiące. Przepis na pieczone udka z kurczaka w miodzie Tak zrobiony kurczak będzie cudownie chrupiący i rozpływający się w ustach. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 10 pałek z kurczaka 4 ząbki czosnku 4 łyżki miodu 3 łyżki oliwy 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego Przygotowanie: Pałki z kurczaka obmyjcie pod bieżącą, zimną wodą. Natrzyjcie mięso 4 łyżkami miodu, włóżcie do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawcie do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie przygotujcie marynatę z 3 łyżek oliwy, łyżki mielonej papryki słodkiej, łyżeczki mielonej ostrej papryki, płaskiej łyżki przyprawy do kurczaka i jednej łyżeczki sosu sojowego. Dodajcie 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dokładnie wymieszajcie. Do pojemnika z posmarowanymi miodem pałkami z kurczaka wlejcie marynatę i dokładnie obtoczcie w niej mięso. Odstawcie do lodówki na 3-4 godziny. Wyjmijcie mięso z lodówki i przełóżcie do rękawa do pieczenia wraz z całą marynatą. Wstawcie do rozgrzanego do 180...

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół
ONS, AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół
Zróbcie tę pieczeń z przepisu Ewy Wachowicz, a wasi goście będą zachwyceni!

Podczas świąt wielkanocnych na stole nie może zabraknąć typowych w tym czasie potraw. Koniecznie musi się na nim znaleźć żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka, babka wielkanocna i oczywiście pieczeń! Jedni lubią pieczony schab , inny preferują pieczeń drobiową . Domowa wędlina smakuje doskonale z wielkanocną sałatką jarzynową, sosem chrzanowym i jajkami. Pyszną pieczeń z indyka w smacznym sosie zrobicie według przepisu Ewy Wachowicz, który podajemy wam poniżej. Przepis na wielkanocną pieczeń z indyka od Ewy Wachowicz Do przygotowania soczystej pieczeni wielkanocnej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram filetu z piersi indyka 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka majonezu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Masło do natłuszczenia formy Przygotowanie: Mięso umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem. Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem i włóżcie mięso. Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno. Ząbki czosnku obierzcie i posiekajcie. Wlejcie do miski po łyżce sosu sojowego, oleju i octu balsamicznego. Do tego dodajcie łyżkę musztardy i majonezu. Wsypcie po łyżeczce wędzonej słodkiej papryki i pieprzu, a na koniec dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek. Dokładnie wymieszajcie. Natrzyjcie marynatą mięso. Przykryjcie naczynie i wstawcie do lodówki na minimum dwie godziny. Po wyjęciu z lodówki wstawcie mięso do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę, polejcie mięso sosem i pieczcie kolejne pół godziny. Po upieczeniu wyjmijcie mięso z piekarnika i odczekajcie chwilę – jeśli pokroicie...

bogracz makłowicz
ONS, Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Robert Makłowicz zdradził rodzinny przepis na węgierski bogracz. Dostał go od babci, która była Węgierką
Kto jest ciekaw nowych smaków, ten koniecznie musi wypróbować ten przepis samego Roberta Makłowicza na węgierski bogracz!

Gwiazdor polskich programów kulinarnych - Robert Makłowicz - zna się na gotowaniu jak mało kto. I nic dziwnego! Robert ma bardzo bogate korzenie. Jego obie babcie nie pochodziły z Polski – jedna była Austriaczką, a druga Węgierką. To właśnie im zawdzięcza tyle przepisów i przekazaną wiedzę na temat gotowania. Makłowicz ma też po części korzenie ormiańskie. Powiedział, że większość polskich Ormian, ma tak jak on nazwiska zakończone na „-icz”. Twierdzi też, że właśnie swoim ormiańskim przodkom zawdzięcza charakterystyczny nos i dość niski wzrost. Niedawno podzielił się świetnym przepisem na węgierski bogracz – danie, którego nauczył się od swojej babci! Przepis Roberta Makłowicza na węgierski bogracz Jeśli chcecie spróbować zrobić to znane węgierskie danie, koniecznie skorzystajcie z przepisu samego Roberta Makłowicza! Potrzebne wam będą poniższe składniki: Niecały kilogram wołowiny bez kości (około 800 g) 50 g słoniny wędzonej (albo dwie łyżki smalcu) Pół kilograma ziemniaków 3 marchewki 2 cebule 2 czerwone papryki 2 pietruszki 2 ząbki czosnku 1 pomidor 1 mała, ostra papryczka 1 łyżka słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka kminku Sól Pieprz Przygotowanie Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Obierzcie marchewki i pietruszki i pokrójcie je w kostkę. Papryki posiekajcie, a pomidora sparzcie i pokrójcie w ćwiartki. Do rondla włóżcie 50 g słoniny i roztopcie. Jeśli używacie zamiast słoniny smalcu, to roztopcie smalec. Następnie obierzcie cebulę, pokrójcie w kostkę i wrzućcie do rondelka z rozgrzanym smalcem. Podsmażajcie chwilę i wsypcie łyżkę mielonej słodkiej papryki. Po chwili dodajcie pokrojoną wołowinę i duście całość przez 2-3 minuty. Jeśli woda szybciej wyparuje,...