Zróbcie kluski żelazne z tego przepisu. Babcie robiły je tylko z tego 1 gatunku ziemniaków
Adobe Stock
Newsy

Zróbcie kluski żelazne z tego przepisu. Babcie robiły je tylko z tego 1 gatunku ziemniaków

Znacie żelazne kluski? Inaczej kluski szare to pyszne danie robione z surowych ziemniaków startych drobniutko na tarce. Ze skwarkami smakują genialnie!

Kluski żelazne to jedno z dań, które dla części Polaków są doskonale znaną potrawą, którą regularnie przygotowywano w domu. Dla innych kompletnie obcym daniem, o którym nigdy nie słyszeli.

Kluski żelazne (lub szare) w przeciwieństwie do pyz nie są robione z gotowanych ziemniaków, tylko surowych, koniecznie mączystych ziemniaków z dużą zawartością skrobi. Właśnie takiemu sposobowi przygotowywania zawdzięczają swoją barwę! A czy w waszych domach jadano szare kluski?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kluski żelazne (szare kluski)

Takie kluseczki na pewno często pojawiały się u was w domu. Jeśli nie, to nic straconego – zróbcie je sami! Można je jeść ze skwarkami, cebulką, albo startym serem. Pychota!

Do przygotowania klusek będą wam potrzebne poniższe składniki:

Składniki:

  • Kilogram mączystych ziemniaków
  • Szklanka mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Jajko
  • Sól

Do skwarków:

  • 1 cebula
  • 200 g boczku wędzonego
  • 100 g kiełbasy
Zobacz także
Oto dokładne proporcje na idealnie miękkie kluski śląskie. Wyjdą wam zawsze pod 1 warunkiem

Oto dokładne proporcje na idealnie miękkie kluski śląskie. Wyjdą wam zawsze pod 1 warunkiem

Jak gotować kluski śląskie żeby były idealnie gładkie?

Jak gotować kluski śląskie, żeby były idealnie gładkie? Pamiętajcie o 3 zasadach

Przygotowanie:

  1. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kosteczkę wraz z boczkiem i kiełbasą. Rozgrzejcie na patelni odrobinę oleju i podsmażcie kiełbasę i boczek. Kiedy tłuszcz już się trochę wytopi z mięsa, dodajcie cebulę i smażcie jeszcze kilka minut.
  2. Na tarce na drobnych oczkach zetrzyjcie ziemniaki. Następnie dobrze odciśnijcie je z wody na gazie lub sitku, trzymając je nad głębokim naczyniem. Zgromadzi się w nim woda z ziemniaków oraz skrobia (na samym dnie). Odlejcie wodę, a skrobię dodajcie do masy ziemniaczanej.
  3. Wbijcie do ziemniaków jajko, wsypcie mąkę i wymieszajcie. Masa powinna być tak gęsta, że postawiona w niej łyżka się nie przewróci.
  4. W dużym garnku zagotujcie wodę i zróbcie „kluskę testową”. Jeśli podczas gotowania rozpada się, dosypcie do masy mąki.
  5. Łyżeczką nabierajcie ciasto i wkładajcie do wrzątku. Gotujcie przez kilka minut do momentu, aż zaczną wypływać i wyławiajcie za pomocą cedzaka.
  6. Gotowe kluski przełóżcie na patelnię, na której smażyliście skwarki i podsmażcie.

I gotowe! Podawajcie kluski ze skwarkami z boczku, kiełbasy i cebuli. Palce lizać!

Przepis na kluski przecieraki. Sprawdźcie, ile je gotować, by nie były surowe, ale i żeby się nie rozpadły
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kluski przecieraki. Sprawdźcie, ile je gotować, by nie były surowe, ale i żeby się nie rozpadły
Znacie przecierane kluski? Z tym przepisem ożyją wspomnienia sprzed lat! Zróbcie sami pyszne kluski przecieraki.

Kto z was pamięta stare piece, w których paliło się drewnem? Dawniej stały one w każdym domu! Niektórzy wciąż twierdzą, że tylko z pieca opalanego drewnem wychodzą najlepsze ciasta, które przechodzą jego charakterystycznym zapachem. Gotowanie na takiej kuchni wymagało nieco wprawy i idealnego wyczucia czasu, jednak przygotowywane na niej potrawy wychodziły po prostu przepyszne. Czy to kwestia rodzaju pieca, czy po prostu nasze babcie tak fantastycznie gotowały? Pewnie jedno i drugie! By przypomnieć sobie smaki sprzed lat, przygotujcie z poniższego przepisu klasyczne, swojskie przecierane kluski ziemniaczane.  Przecieraki znane są także w innych częściach naszego kraju jako kluski żelazne, kluski szare, czy kluski czarne. Na Śląsku spotykana także jest ponoć też nazwa kluski polskie. Niezależnie od ich nazwy, warto wiedzieć jak długo je gotować. Dlaczego? Dzisiaj nieco zapomniane kluski przecieraki mogą przysporzyć problemów podczas ich obróbki termicznej. Surowa masa ziemniaczana wymaga odpowiednio długiego gotowania, a jednocześnie bywa kapryśna i czasami ma tendencje do rozgotowywania się. Rozwiązanie? Sprawdźcie w naszym przepisie poniżej. Przepis na kluski przecieraki Do przygotowania przepysznych, swojskich kluseczek przecieranych potrzebne wam będą poniższe składniki: Kilogram ziemniaków 150 – 200 g mąki żytniej 1 jajko Sól Oraz do okrasy: Smalec Boczek Kiszona kapusta Twaróg Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i wypłuczcie. Następnie zetrzyjcie je na tarce na małych oczkach. Odciśnijcie ziemniaki z soku i zbierzcie skrobię – dodacie ją później do masy. Dodajcie łyżeczkę soli oraz jedno jajko. Wsypcie do ziemniaków około 150 gramów mąki lub więcej. Ciasto powinno wyjść bardzo gęste. Wstawcie osoloną wodę do gotowania. W tym czasie przygotujcie...

pyzy z mięsem
misia53/gotujmy.pl
Newsy
Najłatwiejszy przepis na pyzy z mięsem. Dodajcie do farszu 1 przyprawę, a ich smak was zachwyci na nowo
Lubicie pyzy? Zróbcie te pyzy z mięsem z pysznym dodatkiem do farszu, dzięki czemu kluski mają bardzo wyrazisty smak.

Tradycyjne pyzy to genialny pomysł na rodzinny obiad. Zróbcie je z tego przepisu, a domownicy będą zachwyceni! Pyzy smakują naprawdę wyjątkowo, dzięki jednemu składnikowi. Jest nim szczególna przyprawa, czyli majeranek.  Nie pomyśleliście wcześniej, by przyrządzić tego typu kluski? Z tym dodatkiem nabiorą zupełnie nowego wyrazu. Rzućcie okiem na nasz przepis i zabierajcie się biegiem do pracy! Przepis na pyzy z mięsem Do przygotowania fantastycznych pyz z mięsnym nadzieniem będą wam potrzebne składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: Kilogram ziemniaków Szklanka mąki 2 jajka Łyżka soli Do nadzienia: 400 g mięsa – tak naprawdę może być dowolne. Wieprzowe, wołowe albo mieszane. Ważne, by nie było zbyt tłuste. Nie polecamy też robić farszu tylko z mięsa drobiowego, ponieważ wyjdzie z kolei zbyt suche. 1 jajko 1 cebula 3 łyżki oleju 1 łyżka majeranku Sól Pieprz Do skwarków: Boczek 2 cebule 2 łyżki oleju Sól Przygotowanie: Umyte, ale nieobrane ziemniaki zalejcie wrzątkiem i gotujcie, aż całkiem zmiękną. W tym czasie zmielcie mięso, a cebulę drobno posiekajcie. Rozgrzejcie olej na patelni i smażcie cebulę przez kilka minut, by się zeszkliła. Gdy zeszklona cebula ostygnie, dodajcie ją do mięsa. Wbijcie jajko i doprawcie solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszajcie. Kiedy ziemniaki się ugotują, odcedźcie je, zalejcie zimną wodą i odstawcie do całkowitego ostygnięcia. Boczek i cebulę pokrójcie w kosteczkę. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie boczek. Gdy już się nieco wytopi, dodajcie cebulę i smażcie do momentu, aż się zrumieni. Kiedy ziemniaki będą już chłodniejsze, obierzcie je i zmielcie w maszynce (jeśli nie macie maszynki do mięsa, możecie użyć tłuczka). Do zmielonych ziemniaków, wsypcie szklankę...

Oto dokładne proporcje na idealnie miękkie kluski śląskie. Wyjdą wam zawsze pod 1 warunkiem
Wikipedia commons
Newsy
Oto dokładne proporcje na idealnie miękkie kluski śląskie. Wyjdą wam zawsze pod 1 warunkiem
Będziecie pierwszy raz robić kluski śląskie? Skorzystajcie z tego podstawowego przepisu, który jest bardzo prosty.

Rolada z kluskami i czerwoną kapustą to chyba najpopularniejsze danie Górnego Śląska. Delikatne i miękkie kluseczki w mięsnym sosie są absolutnym hitem, który zawsze się sprawdza podczas większych spotkań w gronie rodzinnym lub wśród przyjaciół. J eżeli macie ochotę przygotować danie z kluskami, a nigdy wcześniej ich nie robiliście, to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis! Zrobienie klusek śląskich nie jest skomplikowane, choć wymaga sporo czasu i pracy. Ale efekty są takie, że warto się napracować! Jakie są proporcje składników na kluski śląskie? Żelazna zasada przy robieniu ciasta na kluski śląskie mówi o wyjęciu jednej czwartej ugotowanych ziemniaków i wsypaniu do masy takiej samej ilości mąki ziemniaczanej. Wielu jednak nie chce bawić się w matematyczne równania i wolałoby przeczytać prosty przepis, który jasno poda ilość ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Podajemy więc poniżej zbliżoną do ideału proporcję. Pamiętajcie jednak, że ziemniak ziemniakowi nie równy. Poniższe proporcje dotyczą przeciętnych ziemniaków - a więc tych ani za bardzo mączystych, ani szczególnie wodnistych. Miejcie to na uwadze przyrządzając masę na kluski. Przepis na kluski śląskie Przyrządzenie klusek jest bardzo proste i wymaga niewielu składników. Zarezerwujcie sobie jednak więcej czasu, ponieważ formowanie klusek jest dość pracochłonne. Do przygotowania klusek śląskich będą wam potrzebne poniższe składniki: 1 kilogram ziemniaków 280 g mąki ziemniaczanej 1 jajo (przydatne jeżeli przygotowujecie kluski z wcześniej gotowanych ziemniaków) 1 łyżeczka soli Przygotowanie Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w całości. Następnie przeciśnijcie je przez praskę. Dobrze sprawdzą się ziemniaki ugotowane dzień wcześniej! Jeśli zostały wam kartofle po wczorajszym obiedzie i nie są niczym doprawione, możecie spokojnie...

kluski śląskie ze skwarkami przepis
Pixabay
Newsy
Kluski śląskie z takim nadzieniem to prawdziwa poezja smaku. Kto chce dokładkę?
Kto by pomyślał, że kluski śląskie mogą mieć nadzienie. A jednak. W końcu w kulinariach ogranicza was tylko wyobraźnia. Czemu by więc nie przyrządzić ich z dodatkiem boczku i cebulki? Gwarantujemy, że tak podane smakują naprawdę nieziemsko. Cała wasza rodzina z pewnością poprosi o dokładkę.

Przygotowane z ziemniaków, mąki i jajek kluski stanowią kulinarną tradycję, szczególnie dla mieszkańców województwa opolskiego i śląskiego. W większości regionów Polski jada się je jako dodatek do mięs. Niewielu jednak wie, że przysmak może sam w sobie stanowić naprawdę pożywny obiad. Tak jest właśnie w tym przypadku.  Przepis na kluski śląskie ze skwarkami Będziecie potrzebować 1 kilogram ziemniaków 250 gramów mąki ziemniaczanej 1 jajko 250 gramów boczku 2 cebule Sól Przygotowanie Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w ćwiartki, a następnie ugotujcie w osolonej wodzie (powinny zrobić się miękkie po ok. 20 minutach). Po upływie tego czasu odparujcie je, utrzyjcie na puree i odstawcie do całkowitego wystudzenia (możecie włożyć na kilka minut do lodówki). Do wystudzonych ziemniaków dodajcie mąkę, jajko oraz sól. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę.  Z tak przygotowanego ciasta odrywajcie niewielkie kawałki i formujcie z nich kulki. Nie zapomnijcie, by w każdym klusku zrobić charakterystyczne wgłębienie przy pomocy kciuka.  Tak uformowane kluski gotujcie partiami (nie wrzucajcie do wody wszystkich na raz). Kiedy wypłyną na powierzchnie, to znak, że są gotowe. Wyłówcie je więc przy pomocy łyżki cedzakowej i odstawcie. Boczek pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie umieśćcie go na rozgrzanej patelni i podsmażcie na skwarki. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i dodajcie do boczku.  Tak przygotowaną okrasę umieśćcie na ugotowanych wcześniej kluskach śląskich. Najlepiej nałożyć ją w taki sposób, by wypełniła dziurki w kluskach. Gotowe! Źródło: gotujmy