Kluski żelazne to jedno z dań, które dla części Polaków są doskonale znaną potrawą, którą regularnie przygotowywano w domu. Dla innych kompletnie obcym daniem, o którym nigdy nie słyszeli.
Kluski żelazne (lub szare) w przeciwieństwie do pyz nie są robione z gotowanych ziemniaków, tylko surowych, koniecznie mączystych ziemniaków z dużą zawartością skrobi. Właśnie takiemu sposobowi przygotowywania zawdzięczają swoją barwę! A czy w waszych domach jadano szare kluski?
Przepis na kluski żelazne (szare kluski)
Takie kluseczki na pewno często pojawiały się u was w domu. Jeśli nie, to nic straconego – zróbcie je sami! Można je jeść ze skwarkami, cebulką, albo startym serem. Pychota!
Do przygotowania klusek będą wam potrzebne poniższe składniki:
Zobacz także:
Składniki:
- Kilogram mączystych ziemniaków
- Szklanka mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Jajko
- Sól
Do skwarków:
- 1 cebula
- 200 g boczku wędzonego
- 100 g kiełbasy
Przygotowanie:
- Obierzcie cebulę i pokrójcie w kosteczkę wraz z boczkiem i kiełbasą. Rozgrzejcie na patelni odrobinę oleju i podsmażcie kiełbasę i boczek. Kiedy tłuszcz już się trochę wytopi z mięsa, dodajcie cebulę i smażcie jeszcze kilka minut.
- Na tarce na drobnych oczkach zetrzyjcie ziemniaki. Następnie dobrze odciśnijcie je z wody na gazie lub sitku, trzymając je nad głębokim naczyniem. Zgromadzi się w nim woda z ziemniaków oraz skrobia (na samym dnie). Odlejcie wodę, a skrobię dodajcie do masy ziemniaczanej.
- Wbijcie do ziemniaków jajko, wsypcie mąkę i wymieszajcie. Masa powinna być tak gęsta, że postawiona w niej łyżka się nie przewróci.
- W dużym garnku zagotujcie wodę i zróbcie „kluskę testową”. Jeśli podczas gotowania rozpada się, dosypcie do masy mąki.
- Łyżeczką nabierajcie ciasto i wkładajcie do wrzątku. Gotujcie przez kilka minut do momentu, aż zaczną wypływać i wyławiajcie za pomocą cedzaka.
- Gotowe kluski przełóżcie na patelnię, na której smażyliście skwarki i podsmażcie.
I gotowe! Podawajcie kluski ze skwarkami z boczku, kiełbasy i cebuli. Palce lizać!