
Mówi się, że kto dodaje za dużo soli do potraw, ten z pewnością jest zakochany. To jednak nie jest jedyne wytłumaczenie. Jeśli większość potraw wydaje wam się mdła lub w ogóle bez smaku i przez to wręcz przesadzacie z przyprawami, nie ignorujcie tego. Taki objaw może świadczyć o niedoborach pewnego pierwiastka.
Za co odpowiada cynk w organizmie?
Cynk to jeden z mikroelementów, które są niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. To dzięki niemu nasza trzustka dobrze pracuje, a węglowodany, białka i tłuszcze są prawidłowo przetwarzane. Cynk odpowiada też za nasz układ odpornościowy i pomaga ochronić organizm przed różnymi infekcjami, w tym przeziębieniem i grypą.
Jest bardzo istotny także dla układu nerwowego - pierwiastek ten polepsza koncentrację i stosuje się go wspomagająco przy leczeniu m.in. demencji i depresji. Trzeba też pamiętać o jego pozytywnym wpływie na skórę, włosy i paznokcie. Wiele suplementów diety na wzmocnienie kruchych paznokci czy wypadanie włosów zawiera właśnie cynk.
Objawy niedoboru cynku
Ten cenny mikroelement ma jeszcze jedną ważną funkcję - odpowiada za zmysł smaku i zapachu. Gdy brakuje go w naszym organizmie, możemy zauważyć, że potrawy stały się mdłe lub całkiem straciły swój smak.
Jeśli nagle zaczęliście używać więcej przypraw, niż zazwyczaj, a większość produktów spożywczych wydaje się być pozbawiona smaku, koniecznie skonsultujcie się z lekarzem. To może być jeden z objawów niedoboru cynku. Zalicza się do nich także:
-
trudności z koncentracją,
-
zmęczenie,
-
brak apetytu,
-
podatność na infekcje,
-
słabe i wypadające włosy,
-
kruche paznokcie,
-
suchość w ustach.
W jakich produktach znajduje się cynk?
By zapobiec niedoborom cynku, warto zadbać o to, by znalazło się go w naszej diecie jak najwięcej. Znajdziecie go najwięcej w:
-
mięsie (zwłaszcza wątróbce)
-
rybach
-
owocach morza (kraby, ostrygi)
-
jajkach
-
serach żółtych
-
nasionach słonecznika
-
pestkach dyni
-
kaszy gryczanej
Co ważne, cynk lepiej się wchłania z białkiem zwierzęcym, dlatego lepiej postawić na produkty mięsne.