Macie ochotę cały czas dosalać wszystkie dania? Powinna wam się zapalić czerwona lampka
AdobeStock
Newsy

Macie ochotę cały czas dosalać wszystkie dania? Powinna wam się zapalić czerwona lampka 

Jeśli bliscy zwrócili wam uwagę na to, że ostatnio ugotowane przez was potrawy są zbyt słone albo ostre, nie lekceważcie tego pod żadnym pozorem. Sprawdźcie, jaki może być powód.

Mówi się, że kto dodaje za dużo soli do potraw, ten z pewnością jest zakochany. To jednak nie jest jedyne wytłumaczenie. Jeśli większość potraw wydaje wam się mdła lub w ogóle bez smaku i przez to wręcz przesadzacie z przyprawami, nie ignorujcie tego. Taki objaw może świadczyć o niedoborach pewnego pierwiastka. 

Za co odpowiada cynk w organizmie?

Cynk to jeden z mikroelementów, które są niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. To dzięki niemu nasza trzustka dobrze pracuje, a węglowodany, białka i tłuszcze są prawidłowo przetwarzane. Cynk odpowiada też za nasz układ odpornościowy i pomaga ochronić organizm przed różnymi infekcjami, w tym przeziębieniem i grypą.

Jest bardzo istotny także dla układu nerwowego - pierwiastek ten polepsza koncentrację i stosuje się go wspomagająco przy leczeniu m.in. demencji i depresji. Trzeba też pamiętać o jego pozytywnym wpływie na skórę, włosy i paznokcie. Wiele suplementów diety na wzmocnienie kruchych paznokci czy wypadanie włosów zawiera właśnie cynk. 

Zobacz także
Macie ochotę na czosnek? To może oznaczać 1 rzecz

Ciągle macie ochotę na czosnek? To może oznaczać 1 rzecz

Kobieta jedząca ciasto

Macie ciągle ochotę na słodycze? Wasz organizm próbuje tak wam przekazać ważną wiadomość

Objawy niedoboru cynku

Ten cenny mikroelement ma jeszcze jedną ważną funkcję - odpowiada za zmysł smaku i zapachu. Gdy brakuje go w naszym organizmie, możemy zauważyć, że potrawy stały się mdłe lub całkiem straciły swój smak.

Jeśli nagle zaczęliście używać więcej przypraw, niż zazwyczaj, a większość produktów spożywczych wydaje się być pozbawiona smaku, koniecznie skonsultujcie się z lekarzem. To może być jeden z objawów niedoboru cynku. Zalicza się do nich także:

  • trudności z koncentracją,

  • zmęczenie,

  • brak apetytu,

  • podatność na infekcje,

  • słabe i wypadające włosy,

  • kruche paznokcie,

  • suchość w ustach.

W jakich produktach znajduje się cynk?

By zapobiec niedoborom cynku, warto zadbać o to, by znalazło się go w naszej diecie jak najwięcej. Znajdziecie go najwięcej w:

  • mięsie (zwłaszcza wątróbce)

  • rybach

  • owocach morza (kraby, ostrygi)

  • jajkach

  • serach żółtych

  • nasionach słonecznika

  • pestkach dyni

  • kaszy gryczanej

Co ważne, cynk lepiej się wchłania z białkiem zwierzęcym, dlatego lepiej postawić na produkty mięsne. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jedzcie sezamki i chałwę. Pomogą lepiej odczuwać smaki i zapachy, poprawią apetyt i odporność. To dzięki 1 składnikowi
Adobe Stock
Newsy
Te słodycze pomogą wam lepiej odczuwać smaki i zapachy. Poprawią też apetyt i odporność.
Lubicie sezamki? Jeśli wolicie chałwę, to też dobrze. Sezamki i chałwa, a także pestki dyni i słonecznika są dobrymi źródłami cynku. Pomogą zachować zdrowie i uniknąć przykrych niedoborów.

Zbyt niska ilość cynku w diecie może powodować suchość w ustach, pogorszenie się smaku i węchu. To z kolei osłabia apetyt. Brak apetytu może mieć wpływ na to, że zaczynacie odżywiać się nieprawidłowo, zjadacie za małe porcje pożywienia, trudniej wam jeść produkty wartościowe, które dostarczą odpowiednich składników odżywczych. Z tej spirali niedoborów mogą pomóc wam wyzwolić się drobne przekąski, jak sezamki, chałwa czy pestki dyni, które większość osób lubi i może je spożywać pomiędzy posiłkami, przywracając równowagę mineralną. Objawy niedoborów cynku w organizmie Cynk, to jeden z tych pierwiastków, których zawartość w naszym organizmie nie jest duża. Wystarczy 15 mg dziennie, żeby organizm wykorzystywał jego obecność i zapewnił sobie prawidłowe działanie tarczycy, wątroby, wzroku. Dobrze wpływa na niemal 200 enzymów i wiele procesów w organizmie. Jego odpowiednia zawartość zapewnia też dobrą kondycję skóry i włosów. Ale wystarczy niewielki jego niedobór, żeby równowaga została zaburzona. Problemy z kondycją skóry to jeden z pierwszych objawów niedoboru cynku. Jeśli zauważacie podrażnienia, pojawiają się stany zapalne, krosty i egzemy, to może być znak, że nie dostarczacie organizmowi odpowiedniej ilości cynku. Wtedy najlepiej zrobić badania, ustalić poziom cynku, a w przypadku stwierdzenia niedoborów, rozpocząć leczenie pod okiem lekarza. Żeby nie dopuścić do powstania niedoborów, najlepiej prawidłowo się odżywiać.  Jakie są objawy niedoboru cynku? Zła kondycja włosów i paznokci. Włosy tracą wodę, przez co stają się łamliwe i kruche. Tracą też sprężystość, rozdwajają się, w skrajnych niedoborach mogą też wypadać. Podobnie źle wyglądają paznokcie...

Brakuje wam cynku, wit A czy białka? Pokażcie paznokcie, a powiemy wam co jeść.
Adobe Stock
Newsy
Brakuje wam cynku, witaminy A czy białka? Pokażcie paznokcie, a powiemy wam, co jeść
Jak po wyglądzie paznokci rozpoznać czego brakuje w diecie? Okazuje się, że może to być dość cenne źródło wiedzy o swoim organizmie.

Kondycja włosów, skóry i paznokci odzwierciedla ogólny stan zdrowia. Gdy zaczynają wypadać włosy, łuszczyć się skóra czy łamać paznokcie, zawsze warto zastanowić się, jaka jest tego przyczyna. Może to być symptom choroby, nie zaszkodzi więc zrobić badania i skontaktować się z lekarzem. Jedną z przyczyn zmian widocznych na włosach czy paznokciach może być niedobór w diecie witamin, minerałów czy innych składników odżywczych. Spójrzcie na swoje paznokcie i oceńcie czy wyglądają na zdrowe, czy też widać na nich jakieś zmiany. Jaka dieta zapewnia piękne paznokcie? Aby organizm funkcjonował prawidłowo, należy dostarczać mu właściwego, różnorodnego paliwa w postaci pożywienia. Nikogo nie trzeba przekonywać, że zbilansowana dieta pozytywnie wpływa na zdrowie i wygląd. Z kolei niezdrowe nawyki żywieniowe mogą powodować pojawienie się konkretnych schorzeń i dolegliwości. Gdy z organizmem człowieka dzieje się coś niedobrego, w pierwszej kolejności zauważamy zmiany w wyglądzie. Pogorszenie się wyglądu włosów czy paznokci może być więc pierwszym symptomem chorób, takich jak choroby krążenia, tarczycy, wątroby czy problemy związane z systemem immunologicznym. Niedobory składników odżywczych, a wygląd paznokci Przyglądając się swoim paznokciom można zauważyć w ich wyglądzie także nieprawidłowości związane z niedoborami wartości odżywczych w diecie, w tym witamin i minerałów. Zmiana sposobu odżywiania i uzupełnienie brakujących składników, może być najprostszym sposobem na poprawę ich wyglądu. Jednak trzeba pamiętać, że przyczyny mogą się kumulować oraz że na wygląd paznokci mogą mieć wpływ także inne, poważne choroby, których nie wolno bagatelizować. Paznokcie kruche i łamliwe Powodem łatwego...

Dlaczego kobieta po 50-tce powinna jeść pestki z dyni?
Adobe Stock
Newsy
Kobiety po 50-tce powinny codziennie jeść 3 łyżki pestek z dyni. Wspaniale działają na...
Każdy kolejny etap w życiu niesie za sobą nie tylko zmianę zainteresowań i form spędzania wolnego czasu, ale również zmianę diety. Jeśli skończyłyście 50 lat koniecznie zacznijcie jeść pestki z dyni.

Każdy wiek rządzi się innymi zasadami, również jeśli chodzi o dietę. Dzieci muszą spożywać dużo białka i wapnia, po 20 roku życia powinno się dbać przede wszystkim o prawidłowy poziom żelaza, kwasu foliowego oraz magnezu.  Z kolei po 40-tce zaleca się odstawienie tłustego mięsa i słodyczy. Na polskich portalach nie brakuje również zasad dotyczących żywienia po 50. roku życia.  Dlaczego po 50-tce powinno się jeść pestki z dyni? Nie od dziś wiadomo, że wiek 45-50 lat oznacza menopauzę, która wiąże się z wieloma zmianami w organizmie kobiety, a także zaburzeniami hormonalnymi. Brak równowagi między estrogenami i androgenami sprawia, że zaczynają wypadać włosy, łamać się paznokcie, a skóra staje się nieelastyczna. Eksperci zachęcają więc kobiety po 50-tce do regularnego spożywania pestek z dyni. Zawierają one bowiem bardzo dużo witaminy E, A, K i C, a także błonnika, cynku, kwasów omega-3, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, kwasu foliowego oraz niacyny. Włączenie do diety tego produktu nie tylko wzmocni wasze kości, włosy oraz paznokcie, ale także opóźni procesy starzenia się skóry, poprawi metabolizm i wzmocni odporność. Nie można również zapomnieć, że pestki z dyni zapobiegają miażdżycy, zwalczają wolne rodniki oraz zapobiegają spadkom nastroju. Jedzcie 3 łyżki tego produktu dziennie. Czego nie powinno się jeść po 50-tce? Niestety, menopauza to czas, w którym większość kobiet drastycznie przybiera na wadze. Dzieje się tak, ponieważ wasz metabolizm niesamowicie zwalnia i nie działa już tak sprawnie jak wcześniej. Jeśli chcecie zachować atrakcyjny wygląd powinnyście wyeliminować ze swojej diety kilka produktów. Alkohol to puste kalorie Nawet lampka wina lub puszka piwa dziennie, są szkodliwe dla waszego organizmu. Bowiem...

Jakie jedzenie niszczy wasze włosy? Zobaczcie, czy jecie te produkty
Adobe Stock
Newsy
Jakie jedzenie może niszczyć włosy? Zobaczcie, czy jecie te produkty
Złe nawyki żywieniowe mają wpływ na wasze zdrowie i całe ciało. Piękne włosy świadczą o kondycji organizmu i o tym, jak o niego dbacie. Sprawdźcie jakiego jedzenia wprost nie znoszą wasze włosy.

Słodkie, słone, tłuste, czyli po prostu pyszne! Niestety nie dla waszych włosów. Oto kilka produktów, które lepiej wyeliminować z jadłospisu z myślą o ich zdrowiu.  Dlaczego słodzone napoje pogarszają stan włosów?  Słodzone napoje to zmora obecnych czasów. Szczególnie widoczna w przypadku młodego pokolenia, ale również starszego. W końcu słodki to przecież najprzyjemniejszy ze smaków. Niestety częste spożywanie słodzonych napojów może przyczynić się do rozwoju otyłości, a także zaburzeń takich jak insulinooporność.  Może ona wpływać na kondycję włosów, gdyż ta przypadłość jest powiązana z gorszym odżywieniem mieszka włosowego poprzez wpływ na obkurczenie naczyń krwionośnych. Co to oznacza dla włosa? Słabszy transport substancji odżywczych, witamin oraz składników mineralnych do mieszka, co może powodować spowolnienie porostu, osłabienie kondycji, a nawet wypadanie włosów. Wysokie stężenie insuliny łączy się również z łysieniem androgenowym.   Czy słone przekąski mogą powodować wypadanie włosów?  Po słodkim czas na słone. Paluszki, chipsy czy krakersy. Jedzone przed telewizorem, na kanapie, między posiłkami. Kto z nas jest bez winy... niech pierwszy zje chipsa!   Jedzenie słonych przekąsek daje nam niestety dużą ilość kilokalorii w porównaniu do dostarczenia do organizmu niewielkiej wartości odżywczej, na przykład składników mineralnych czy witamin.   Regularne spożywanie ww. chipsów i paluszków niesie ryzyko dla zdrowia, gdyż może być powiązane z wystąpieniem przewlekłych chorób czy otyłości. Te z kolei mogą powodować zaburzenia hormonalne lub też skutkować stanem zapalnym przyczyniającym się do wypadania włosów.  Jak frytki wpływają na zdrowie?  Frytki, smażone kurczaki w chrupiącej panierce i szereg innych dań serwowanych...