Zupą, którą najczęściej gotuje się na rosole, jest popularna pomidorowa. Bulion idealnie sprawdza się w tym przypadku jako baza – nadje jej głębszego smaku, a aromat pomidorów jest jeszcze bardziej wyczuwalny. Jeśli został wam rosół, nie musicie jednak robić z niego pomidorowej lub popularnej pieczarkowej. Te opcje po jakimś czasie mogą się już porządnie znudzić. Mamy dla was znacznie ciekawszą propozycję.

Jaką zupę można zrobić na rosole?

Zupa, którą można przyrządzić na bazie mięsnego wywaru, jest pełna warzyw, a więc bogata w witaminy. Znajdziecie w niej między innymi ziemniaki, marchew, kalarepę, kalafiora i fasolkę szparagową.

Taka zupa będzie świetną porcją witamin dla waszego organizmu. Będzie więc nie tylko smacznie, ale też bardzo zdrowo. Ważne jest również to, że robicie ją na rosole, który nie zawiera chemicznych dodatków kostek bulionowych, a jedynie naturalne składniki.

Przepis na pyszną zupę na rosole

Potrzebne składniki:

  • ok. 2 litry rosołu z poprzedniego dnia
  • 4 ziemniaki
  • pół kalafiora
  • 1 marchew
  • 1 kalarepa
  • 150 g fasolki szparagowej (możecie ją zastąpić mrożonym groszkiem)
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz .

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przecedzacie rosół w ten sposób, żeby otrzymać czysty wywar.
  2. Później obierzcie warzywa: ziemniaki, kalarepę i marchew.
  3. Pokrójcie je w kostkę.
  4. Kalafior umyjcie, a potem podzielcie na małe kawałki.
  5. Jeżeli używacie mrożonej fasolki lub groszku – podgotujcie go kilka minut, w przypadku świeżej fasolki – po prostu pokrójcie ją na małe części.
  6. Wsypcie do kubeczka mąkę i dodajcie śmietanę, a następnie porządnie wymieszajcie.
  7. W osobnym garnku ugotujcie marchew, kalarepę i fasolkę szparagową.
  8. Do garnka z rosołem dodajcie ziemniaki, kalafior i zagotujcie.
  9. Gdy minie chwila - dorzućcie ugotowane w drugim garnku warzywa wraz z wodą. 
  10. Całość gotujcie jeszcze przez moment, aż wszystkie warzywa zmiękną.
  11. Na koniec zabielcie zupę śmietaną rozrobioną z mąką, doprawcie solą i pieprzem oraz wrzućcie posiekany koperek.

Jak zrobić dobry bulion?

W czym tkwi sekret pysznego i pożywnego bulionu? Przede wszystkim musicie go ugotować z co najmniej ćwiartki kurczaka lub kawałka innego, tłustszego mięsa. Jeśli przed dodaniem warzyw do wywaru podsmażycie je – zupa wyjdzie niezwykle aromatyczna.

Zobacz także:

Smak podkręci też dodanie odrobiny oleju – zadziała on jak przekaźnik smaków. Bulion powinniście gotować na małym ogniu – celem nie jest to, żeby warzywa zmiękły, ale żeby wydobyć z nich wszystko, co najcenniejsze.