Macie już dość pomidorówki na rosole? Ta pyszna zupa bije ją na kolana
AdobeStock
Newsy

Macie już dość pomidorówki na rosole? Ta pyszna zupa bije ją na kolana

Na rosole można ugotować niemal każdą zupę, jest on idealną bazą. Warto jednak postawić na takie składniki, które wydobędą aromat wywaru. Propozycją, która podbije wasze kubki smakowe, a w połączeniu z rosołem będzie smakować naprawdę świetnie, jest zupa warzywna.

Zupą, którą najczęściej gotuje się na rosole, jest popularna pomidorowa. Bulion idealnie sprawdza się w tym przypadku jako baza – nadje jej głębszego smaku, a aromat pomidorów jest jeszcze bardziej wyczuwalny. Jeśli został wam rosół, nie musicie jednak robić z niego pomidorowej lub popularnej pieczarkowej. Te opcje po jakimś czasie mogą się już porządnie znudzić. Mamy dla was znacznie ciekawszą propozycję.

Kotlety mielone

Jaką zupę można zrobić na rosole?

Zupa, którą można przyrządzić na bazie mięsnego wywaru, jest pełna warzyw, a więc bogata w witaminy. Znajdziecie w niej między innymi ziemniaki, marchew, kalarepę, kalafiora i fasolkę szparagową.

Taka zupa będzie świetną porcją witamin dla waszego organizmu. Będzie więc nie tylko smacznie, ale też bardzo zdrowo. Ważne jest również to, że robicie ją na rosole, który nie zawiera chemicznych dodatków kostek bulionowych, a jedynie naturalne składniki.

Zobacz także
Przepis na magiczną zupę, czyli rosół kolagenowy. 1 miseczka dziennie zadziała jak eliksir młodości

Przepis na „magiczną zupę”, czyli rosół kolagenowy. 1 miseczka dziennie zadziała jak eliksir młodości

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Rosół będzie pięknie pachniał, jeśli tylko nie wrzucicie od razu tych 2 składników. Zróbcie to pod koniec

Przepis na pyszną zupę na rosole

Potrzebne składniki:

  • ok. 2 litry rosołu z poprzedniego dnia
  • 4 ziemniaki
  • pół kalafiora
  • 1 marchew
  • 1 kalarepa
  • 150 g fasolki szparagowej (możecie ją zastąpić mrożonym groszkiem)
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz .

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przecedzacie rosół w ten sposób, żeby otrzymać czysty wywar.
  2. Później obierzcie warzywa: ziemniaki, kalarepę i marchew.
  3. Pokrójcie je w kostkę.
  4. Kalafior umyjcie, a potem podzielcie na małe kawałki.
  5. Jeżeli używacie mrożonej fasolki lub groszku – podgotujcie go kilka minut, w przypadku świeżej fasolki – po prostu pokrójcie ją na małe części.
  6. Wsypcie do kubeczka mąkę i dodajcie śmietanę, a następnie porządnie wymieszajcie.
  7. W osobnym garnku ugotujcie marchew, kalarepę i fasolkę szparagową.
  8. Do garnka z rosołem dodajcie ziemniaki, kalafior i zagotujcie.
  9. Gdy minie chwila - dorzućcie ugotowane w drugim garnku warzywa wraz z wodą. 
  10. Całość gotujcie jeszcze przez moment, aż wszystkie warzywa zmiękną.
  11. Na koniec zabielcie zupę śmietaną rozrobioną z mąką, doprawcie solą i pieprzem oraz wrzućcie posiekany koperek.

Jak zrobić dobry bulion?

W czym tkwi sekret pysznego i pożywnego bulionu? Przede wszystkim musicie go ugotować z co najmniej ćwiartki kurczaka lub kawałka innego, tłustszego mięsa. Jeśli przed dodaniem warzyw do wywaru podsmażycie je – zupa wyjdzie niezwykle aromatyczna.

Smak podkręci też dodanie odrobiny oleju – zadziała on jak przekaźnik smaków. Bulion powinniście gotować na małym ogniu – celem nie jest to, żeby warzywa zmiękły, ale żeby wydobyć z nich wszystko, co najcenniejsze.

Zupa kalafiorowa Ewy Wachowicz. Sekret jej aksamitności tkwi w tym składniku
Flickr
Newsy
Zupa kalafiorowa Ewy Wachowicz. Wyjdzie aksamitna, jeśli użyjecie tego nietypowego składnika 
Sezon na kalafiora w pełni. Kalafior z przysmażoną na złoto bułką tartą i zupa kalafiorowa to klasyki tego czasu. Ewa Wachowicz postawiła na ten drugi. Jej zupa jest niesamowicie kremowa i aksamitna. Zobaczcie, jak to zrobiła.

Czasem warto dodać do własnego przepisu jakiś składnik, by jeszcze podkręcić jego smak lub konsystencję. To prosty zabieg, a może diametralnie zmienić wasze doznania smakowe. Czemu więc nie spróbować tego w przypadku zupy kalafiorowej? Ewa Wachowicz - gotująca gwiazda  Ewa Wachowicz to nie tylko była Miss Polonia, dziennikarka, prezenterka czy sekretarz prasowy premiera Waldemara Pawlaka. To też człowiek wielu pasji. Jedną z nich jest bez wątpienia gotowanie. Od lat prowadzi programy kulinarne i pisze o gotowaniu. Kto jak kto, ale ona zna się na dobrych przepisach. Sprawdźcie, w czym tkwi tajemnica jej zupy kalafiorowej.   Jak zagęścić zupę kalafiorową? Kalafior, marchewka, ziemniaki i koperek – to warzywna podstawa każdej popularnej kalafiorówki. A do tego śmietana. W tym przepisie nie ma jednak śmietany, za to pojawia się gwóźdź programu, czyli... serek mascarpone. Koniecznie go dodajcie, a zobaczycie, jak bardzo kremowa i przepyszna może być ta zupa.  Przepis na kremową zupę kalafiorową  Składniki: Pół kalafiora  4 ziemniaki  1  marchewka  1 dymka ze szczypiorem  1 łyżka - masła klarowanego  1,5 litra - wywaru jarzynowego  serek mascarpone (jedno opakowanie)  garść świeżego koperku do dekoracji  sól  pieprz  Sposób przygotowania:  Rozgrzejcie masło w garnku. Wrzućcie pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekaną w talarki marchewkę. Podsmażcie, a następnie zalejcie wywarem. Wrzućcie różyczki kalafiora. Przykryjcie i gotujcie do miękkości.  Dodajcie mascarpone. Dorzućcie jeszcze posiekaną dymkę i koperek. Doprawcie do smaku solą i...

Czemu dania wychodzą gorzkie? Dodajecie do nich za wcześnie ten składnik
AdobeStock
Newsy
Zupa jarzynowa wyszła zbyt gorzka? Dodajecie do niej za wcześnie ten składnik
Zdarzyło się wam, że zupa wyszła zbyt gorzka? Sprawdźcie, jak temu zaradzić!

Lekkie i zdrowe dania z dodatkiem świeżych warzyw, ziół i innych przypraw to wspaniała odmiana dla organizmu po dłuższym jedzeniu ciężkostrawnych potraw! Niestety, czasami jarzynowa zupa lub leczo wychodzą zbyt gorzkie mimo stosowania się do przepisu. Dlaczego tak się dzieje? Dowiedzcie się, jak dobrze doprawić zupę i co zrobić, żeby nie wyszła zbyt gorzka! Jak doprawić zupę, żeby wyszła idealna? Sekretem smacznej zupy są oczywiście świeże zioła! Bardzo ważne jest to, kiedy je dodacie do zupy. Podstawowa zasada mówi, że zioła dodaje się dopiero na samym końcu, ponieważ właśnie wtedy oddadzą zupie cały aromat. Ale to nie jedyny powód! Zioła takie jak bazylia, pietruszka, mięta i koperek dodane do zupy na samym początku nie tylko szybko stracą swój smak, ale także sprawią, że zupa będzie gorzka! Dlatego zioła zawsze należy dodać dopiero na końcu. Przepis na zupę jarzynową Do przygotowania tradycyjnej, jarzynowej zupy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego Pół kilograma ziemniaków 250 g kalafiora 150 g fasolki szparagowej 2 marchewki Pół cebuli 1/3 szklanki śmietany 18% 1 łyżka masła Pół łyżki oliwy Świeży koperek Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Marchewkę obierzcie i pokrójcie w plasterki. Obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę. W garnku rozpuśćcie łyżkę masła i dodajcie pół łyżki oliwy. Gdy tłuszcz będzie już gorący, zeszklijcie na nim pokrojoną cebulę. Po chwili dodajcie plastry marchewki i podsmażajcie jeszcze kilka minut. Następnie do warzyw dodajcie pokrojone ziemniaki i podsmażajcie 3 minuty, cały czas mieszając. Do garnka wlejcie podgrzany bulion i zagotujcie. Gotujcie całość przez...

Przepis na krem z kalafiora. Niesamowicie aksamitny i delikatny w smaku
Gotujmy.pl/Alex_M
Newsy
Prosty przepis na pyszną zupę krem z kalafiora. Niesamowicie aksamitna i delikatna w smaku
W momencie, gdy brakuje pomysłu oraz nie ma zbyt dużo czasu na stanie w kuchni to najlepszym pomysłem na obiad jest zupa krem z warzyw. Przygotowana z kalafiora z dodatkiem mascarpone i serka topionego jest niezwykle delikatna. Zaskoczcie bliskich tym szybkim daniem!

Lubicie zupy w stylu  kremu z warzyw ? Są szybkie w przyrządzeniu, a co najważniejsze pyszne w smaku. Nie ma chyba osoby, która przeszłaby obojętnie obok miski pełnej tego dania.  Korzyści zdrowotne z jedzenia kalafiora Kalafior zazwyczaj gości na stole w okresie letnim. Wówczas jest przygotowywany z bułką tartą. To klasyczna forma podania. Jednak z jego udziałem można przygotować wiele innych dań. Warto zauważyć iż to warzywo jest cennym składnikiem, a nie zawsze do końca docenianym. Do wartościowych właściwości zalicza się: Zapobieganie rozwojowi nowotworów, Ochrona organizmu przed powstawaniem wrzodów, Zmniejszanie ryzyka zapalenia stawów  Niski indeks glikemiczny, co świetnie sprawdza się u cukrzyków . Warto włączyć więc go do diety nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i zdrowotne. Kremowa zupa krem z kalafiora Kalafior jest dość wdzięcznym warzywem, toteż można z jego udziałem przygotować wiele potraw. Jedną z popularniejszych form podania jest zupa krem. To szybka w przyrządzeniu potrawa, która idealnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Jest świetnym przepisem dla zabieganych. Patentem na idealną konsystencję kremu jest dodanie do zupy serka topionego oraz mascarpone. Dzięki nim krem będzie delikatny w smaku, kremowy.  Przepis na zupę krem z kalafiora Składniki: 1 główka świeżego kalafiora lub opakowanie mrożonego kalafiora 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki kawałek korzenia selera 1 marchew ½ pora 100 g serka topionego śmietankowego 2 łyżki mascarpone sól morska pieprz czarny mielony ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki suszonego imbiru natka koperku Przygotowanie: Ziemniaki, pietruszkę, seler oraz marchew obierzcie, umyjcie,...

Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy
Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu
Fasolka szparagowa w słoikach to produkt, który każdy powinien mieć w swojej spiżarni. Doskonała na zimę albo czarną chwilę, gdy musicie ugotować szybko obiad. Zróbcie ją z naszego sprawdzonego przepisu.

Fasolka szparagowa ze słoików to doskonały dodatek do obiadu zamiast surówki albo baza do zupy. Zróbcie zapas fasolki właśnie teraz, gdy nie jest zbyt droga i zostawcie słoiki na czarną godzinę, gdy będziecie musieli przygotować posiłek na szybko albo na zimę, gdy nie będzie można nigdzie kupić tego warzywa. Przepis na fasolkę szparagową w słoiku Składniki 5 kg żółtej lub zielonej fasolki szparagowej 10 łyżeczek soli 10 łyżeczek cukru Przygotowanie Słoiki i nakrętki dokładnie umyjcie, opłuczcie i sparzcie wrzątkiem. Może również po umyciu wyparzyć je w piekarniku w 110 stopniach przez 15 minut. Fasolkę szparagową dobrze umyjcie i odetnijcie końcówki. Możecie ją pokroić w mniejsze kawałki lub zostawić w całości. Gotujcie przez 3-5 minut w delikatnie wrzątku. Wody nie wylewajcie. Przestudzoną fasolkę szparagową włóżcie do słoików. Ułóżcie ją ściśle. Do każdego słoika wsypcie po łyżeczce soli i cukru. Zalejcie fasolkę wodą, tak, żeby ją zakrywała. Jeśli zabraknie wam wody z gotowania, możecie dopełnić słoiki zwykłą wodą. Zakręćcie dobrze słoiki. Aby zapasteryzować słoiki, potrzebujecie szerokiego garnka. Jego dno wyłóżcie ściereczką i ustawcie słoiki, tak aby się nie dotykały. Dolejcie wodę, tak by sięgała 3/4 wysokości słoików. Wolno gotujcie pod przykryciem przez godzinę. Wyjmijcie, żeby ostygły. Po 24 godzinach zapasteryzujcie słoiki z fasolką ponownie w ten sam sposób przez 40 minut. Smacznego! Przepisy na fasolkę szparagową Fasolka szparagowa jest bardzo wdzięcznym warzywem, z którego zrobicie mnóstwo mało skomplikowanych dań. Chyba każdy próbował ugotowanej fasolki podanej z bułką tartą. Możecie zrobić lekką jarzynową zupę z fasolką , podać w formie...