
Na wielkanocnym stole jajek nigdy nie zabraknie. Można je przyrządzić na naprawdę wiele sposobów, jednak zwykle królują te w najbardziej klasycznej wersji, czyli z majonezem. Takie połączenie nie jest szczególnie oryginalne i jako się rzekło, szybko może się znudzić.
Dlatego proponujemy wam przepis na bardzo smaczny farsz do jajek - jest lekko ostry, a do tego przyjemnie chrupiący. Taka tekstura to zasługa jednego składnika, który koniecznie musi się znaleźć w farszu.
Jak zrobić chrupiący farsz do jajek?
W tym przepisie nie znajdziecie ani grama majonezu. Tak przygotowane jajka są lżejsze od tych z tradycyjnej receptury, ponieważ majonez został zastąpiony jogurtem naturalnym.
Obowiązkowo dodajcie do nich pół świeżej, czerwonej papryki. Jest chrupiąca, cudnie soczysta i genialnie komponuje się z jajkami. Na koniec posypcie je świeżym szczypiorkiem, by nadać im lekkiej ostrości. Skompletujcie poniższe składniki i bierzcie się za przygotowania.
Składniki:
-
5 jaj
-
pół dużej czerwonej papryki
-
1 mała cebula
-
3 pieczarki
-
2 łyżki jogurtu naturalnego
-
1 pęczek szczypiorku
-
sok z połowy cytryny
-
słodka papryka mielona
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Jajka ugotujcie na twardo. Obierzcie ze skorupek, przetnijcie każde jajko na pół i wydrążcie żółtka.
-
Żółtka przełóżcie do miski i rozgniećcie widelcem.
-
Pieczarki obierzcie, umyjcie, a następnie pokrójcie bardzo drobno w kostkę. Rozgrzejcie masło na patelni, wrzućcie pieczarki. Dodajcie szczyptę soli i duście, aż zmiękną. Odczekajcie chwilę, aż pieczarki nieco ostygną.
-
Posiekajcie grzyby i dodajcie do miski z żółtkami.
-
Do farszu dodajcie jeszcze pokrojoną drobno cebulkę i paprykę czerwoną, jogurt naturalny i sok z cytryny. Wsypcie jeszcze słodką paprykę, sól oraz pieprz i wymieszajcie. W razie potrzeby, dodajcie więcej przypraw do smaku. Wymieszajcie.
-
Nałóżcie farsz do wydrążonych jajek. Ułóżcie je na półmisku i na koniec posypcie posiekanym szczypiorkiem. Dla dekoracji możecie dołożyć jeszcze różyczki z rzodkiewek. Smacznego!