Macie już dość mdłych jajek z majonezem? 1 prosty składnik doda smaku i chrupkości
AdobeStock
Newsy

Macie już dość mdłych jajek z majonezem? 1 prosty składnik doda im smaku i chrupkości

Jajka z dodatkiem majonezu to klasyk, ale szybko można się nimi znudzić. Nie porywają raczej swoim smakiem, a tłusty majonez w połączeniu z bardzo sycącym jajkiem szybko sprawia, że ma się już dość ucztowania. Wypróbujcie przepis na lekkie faszerowane jajka, by zajadać się nimi bez przeszkód.

Na wielkanocnym stole jajek nigdy nie zabraknie. Można je przyrządzić na naprawdę wiele sposobów, jednak zwykle królują te w najbardziej klasycznej wersji, czyli z majonezem. Takie połączenie nie jest szczególnie oryginalne i jako się rzekło, szybko może się znudzić.

Dlatego proponujemy wam przepis na bardzo smaczny farsz do jajek - jest lekko ostry, a do tego przyjemnie chrupiący. Taka tekstura to zasługa jednego składnika, który koniecznie musi się znaleźć w farszu. 

Jak zrobić chrupiący farsz do jajek?

W tym przepisie nie znajdziecie ani grama majonezu. Tak przygotowane jajka są lżejsze od tych z tradycyjnej receptury, ponieważ majonez został zastąpiony jogurtem naturalnym.

Obowiązkowo dodajcie do nich pół świeżej, czerwonej papryki. Jest chrupiąca, cudnie soczysta i genialnie komponuje się z jajkami. Na koniec posypcie je świeżym szczypiorkiem, by nadać im lekkiej ostrości. Skompletujcie poniższe składniki i bierzcie się za przygotowania. 

Składniki:

  • 5 jaj

  • pół dużej czerwonej papryki

  • 1 mała cebula

  • 3 pieczarki

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 pęczek szczypiorku

  • sok z połowy cytryny

  • słodka papryka mielona

  • sól

  • pieprz 

Zobacz także
Awangardowy przepis na jajka faszerowane Jakuba Kuronia

Nietypowy przepis na jajka faszerowane Jakuba Kuronia: „Fantastyczne danie, które zachwyci waszych gości"

Magda Gessler zdradziła przepis na jajka faszerowane po staropolsku. Niechcący pomyliła kolejność składników

Magda Gessler zdradziła przepis na jajka faszerowane po staropolsku. Niechcący pomyliła kolejność składników

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotujcie na twardo. Obierzcie ze skorupek, przetnijcie każde jajko na pół i wydrążcie żółtka.

  2. Żółtka przełóżcie do miski i rozgniećcie widelcem.

  3. Pieczarki obierzcie, umyjcie, a następnie pokrójcie bardzo drobno w kostkę. Rozgrzejcie masło na patelni, wrzućcie pieczarki. Dodajcie szczyptę soli i duście, aż zmiękną. Odczekajcie chwilę, aż pieczarki nieco ostygną.

  4. Posiekajcie grzyby i dodajcie do miski z żółtkami.

  5. Do farszu dodajcie jeszcze pokrojoną drobno cebulkę i paprykę czerwoną, jogurt naturalny i sok z cytryny. Wsypcie jeszcze słodką paprykę, sól oraz pieprz i wymieszajcie. W razie potrzeby, dodajcie więcej przypraw do smaku. Wymieszajcie. 

  6. Nałóżcie farsz do wydrążonych jajek. Ułóżcie je na półmisku i na koniec posypcie posiekanym szczypiorkiem. Dla dekoracji możecie dołożyć jeszcze różyczki z rzodkiewek. Smacznego!

Kotlety mielone

Zamiast jeść to z makaronem, zawińcie w naleśniki i usmażcie na patelni. Wasze kubki smakowe oszaleją
AdobeStock
Newsy
Zamiast jeść to z makaronem, zawińcie w naleśniki i usmażcie na patelni. Wasze kubki smakowe oszaleją
Jeżeli skończyły się wam już pomysły na obiady, spieszymy z pomocą. Mamy przepis na coś pysznego - składnik, który zwykle wykorzystujecie do prostych dań z makaronu, tym razem przyda się wam jako pyszny farsz do naleśników.

Macie ochotę na naleśniki inaczej? Jeżeli znudziły się wam te z dżemem, serem lub ze szpinakiem, polecamy wam naleśniki w wersji mięsnej. Farsz z mięsa mielonego, papryki i aromatycznych przypraw wychodzi pyszny, a dodany do naleśników sprawi, że stworzycie smaczny i bardzo sycący obiad. W dodatku jest banalnie prosty w przygotowaniu - zobaczcie, jak to zrobić.  Farsz z mięsa mielonego do naleśników Warto pamiętać, że mięso mielone, choć tak doskonale pasuje do kotletów, gołąbków czy spaghetti, ma wiele innych zastosowań. Można z niego wykonać genialny farsz do pierogów czy naleśników - tę drugą opcję wybiera mniej osób, a szkoda. Ciasto naleśnikowe świetnie komponuje się z mięsem i warzywami, tworząc pyszne danie, które posmakuje każdemu. A jeżeli nie chcecie dodawać papryki i pomidorów, możecie zrobić farsz jedynie z mięsem mielonym i cebulą - też wyjdzie smacznie.  Przepis na naleśniki z mięsem mielonym Składniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka mąki 3 jajka 4 łyżki oleju 2 szczypty soli Farsz: pół kilograma mięsa mielonego pół zielonej papryki pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 2 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g tartego parmezanu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich  szczypta pieprzu  Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania ciasta na naleśniki. Do miski wsypcie przesypaną wcześniej mąkę, dodajcie jajka oraz mleko i szczyptę soli. Wymieszajcie wszystko mikserem. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodajcie do niego nieco mąki. Jeśli za gęste - wlejcie mleko.  Po przygotowaniu odłóżcie miskę z ciastem na kwadrans. Umyjcie papryki i pokrójcie je w...

jajka faszerowane przepis
Flickr
Newsy
Wielkanoc. Błyskawiczne jajka faszerowane pieczarkami, które każdemu smakują
Faszerowane jajka to jedna z pyszniejszych potraw przygotowywanych w Wielkanoc! Zróbcie je z tego przepisu.

Na wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć jajek! Na co dzień większość z was jada pewnie jajka w najprostszej formie, czyli po prostu ugotowane na twardo i podane z dodatkiem soli i majonezu. Na święta można jednak zaszaleć i przyrządzić jajka na wiele smacznych sposobów. Jednym z nich są gotowane jajka faszerowane pieczarkami! Wypróbujcie sami ten przepyszny przepis. Przepis na jajka faszerowane pieczarkami Do przygotowania wielkanocnych jajek z pieczarkowym farszem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 350 g pieczarek (12 sztuk) 8 jaj (+2 opcjonalnie) 1 cebula 1 mała czerwona papryka 4 łyżki oleju 2 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku Pół łyżeczki pieprzu Szczypta soli Przygotowanie: Ugotujcie jajka na twardo. Najlepiej gotować je około 9 minut. W przepisie podajemy 8 jajek, ale dla bezpieczeństwa ugotujcie przynajmniej o dwa więcej – może się zdarzyć, że któreś jajko pęknie albo źle się obierze i nie będzie ładnie wyglądało. Pamiętajcie, by jajka włożyć do zimnej wody i odmierzać czas gotowania od chwili, w której woda zacznie wrzeć. Pieczarki umyjcie i oczyśćcie z ziemi. Obierzcie cebulę i umyjcie paprykę. Posiekajcie drobno. Na patelni rozgrzejcie 4 łyżki oleju i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie na średnim ogniu tak, by się zeszkliła. Po chwili dodajcie pokrojoną paprykę. Wsypcie do warzyw pół łyżeczki pieprzu ziołowego oraz szczyptę soli. Wymieszajcie. Smażcie na średnim ogniu przez około kwadrans mieszając od czasu do czasu. Gotowy farsz przełóżcie do miski. Ugotowane jajka ostudźcie i obierzcie ze skorupek. Przetnijcie na pół wzdłuż każdego jajka. Wyjmijcie żółtka i włóżcie do miski z farszem. Dodajcie dwie łyżki majonezu i wymieszajcie. Na...

Pieczarki się myje czy obiera? Oto najlepszy sposób, aby oczyścić pieczarki (2 linki)
Newsy
Pieczarki się myje czy obiera? Oto najlepszy sposób, aby oczyścić pieczarki
Jeżeli zastanawiacie się, jak oczyścić pieczarki i czy w ogóle trzeba pieczarki obierać, to koniecznie zapoznajcie się z poniższym artykułem.

Doświadczeni kucharze mają swoje przyzwyczajenia, które trudno jest zmienić. Dodają bekon do jajek , choć to niekoniecznie dobre dla zdrowia i gotują kaszę w torebkach . Na szczęście nie wszystkie kulinarne zwyczaje są dla was szkodliwe, ale wiele z nich niepotrzebnie zabiera wiele czasu. Na przykład obieranie pieczarek! Czy pieczarki się obiera? Pewnie czasami zadajecie sobie to pytanie przyrządzając zupę pieczarkową albo sos z pieczarkami. Ale czy rzeczywiście trzeba obierać pieczarki? Okazuje się, że… nie! Pod warunkiem, że będziecie je smażyć lub gotować. Wówczas wystarczy tylko dokładnie umyć i wyszorować pieczarki. Obierania wymagają stare i zbrązowiałe okazy. Przepis na faszerowane pieczarki z mięsem Do przygotowania smacznych pieczarek faszerowanych mięsem mielonym potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 500 g dużych pieczarek 200 g wieprzowego mięsa mielonego z szynki 1 cebula 1 ząbek czosnku Bułka tarta Świeża natka pietruszki Około pół szklanki startego sera żółtego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego Szczypta ostrej papryki mielonej Pół płaskiej łyżeczki słodkiej papryki mielonej Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie pieczarki. Odkrójcie nóżki i wydrążcie kapelusze tak, by było w nich jak najwięcej miejsca na farsz. Nóżki i środek kapeluszy pokrójcie bardzo drobno. Tak samo pokrójcie obraną cebulę. Rozgrzejcie na patelni łyżkę oleju i smażcie przez kilka minut pokrojone pieczarki z cebulą, cały czas mieszając. Na koniec dodajcie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszajcie i odstawcie do ostudzenia. Do miski włóżcie mięso mielone i dodajcie do...

Magda Gessler zdradziła przepis na jajka faszerowane po staropolsku. Niechcący pomyliła kolejność składników
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Magda Gessler zdradziła przepis na jajka faszerowane po staropolsku. Niechcący pomyliła kolejność składników
Magda Gessler dzieli się swoim niezawodnym przepisem!

Magda Gessler to znana polska szefowa kuchni, restauratorka i celebrytka. Dla wielu osób jest prawdziwym autorytetem kulinarnym. Gwiazda ma swój własny program telewizyjny, w którym pomaga restauratorom w odbudowaniu renomy i pozyskaniu klientów. Magda Gessler znana jest ze swojej bezpośredniości i asertywności. Bez ogródek wytyka kucharzom błędy. Chętnie dzieli się też swoimi recepturami i pomysłami na najlepsze przepisy. Chciałaby, żeby każdy Polak dobrze jadł i gotował.  Jajka faszerowane z przepisu Magdy Gessler Tym razem Magda Gessler podzieliła się przepisem na jajka faszerowane po staropolsku. Przepis i sposób przygotowania umieściła na swoim koncie na Instagramie. Składniki na jajka faszerowane  Jajka ugotowane na twardo Pieczarki Masło klarowane Cebula Sól pieprz Koperek Natka pietruszki Musztarda Przygotowanie jajek po staropolsku Ugotujcie jajka na twardo. Ważne jest, żeby jajka były twarde i pochodziły z hodowli jak najwyższej jakości. Ugotowane jajka przekrójcie zdecydowanie jednym ruchem na pół. Wykorzystajcie do tego bardzo ostry nóż. Skorupka powinna być nienaruszona i pęknąć w jednej linii. Będziecie wykorzystywać ją do nadziewania jajek.  Cebulę i pieczarki oczyśćcie i obierzcie.  Pokrójcie cebulę bardzo drobno. Pokrójcie pieczarki na cząstki lub zetrzyjcie je na tarce. Na patelni rozpuśćcie masło klarowane. Magda poleca zrobić masło klarowane samodzielnie rozgrzewając masło powoli i pozbywając się osadu białkowego. Na patelnię dodajcie cebulę i przyrumieńcie ją. Bardzo ważne jest, żeby najpierw dodać cebulę i odparować wydzielający się  z niej sok. Do cebuli dodajcie po pewnym czasie pieczarki i smażcie je na maśle przez jakiś czas. Gdy cebula i...