Na wielkanocnym stole jajek nigdy nie zabraknie. Można je przyrządzić na naprawdę wiele sposobów, jednak zwykle królują te w najbardziej klasycznej wersji, czyli z majonezem. Takie połączenie nie jest szczególnie oryginalne i jako się rzekło, szybko może się znudzić.

Dlatego proponujemy wam przepis na bardzo smaczny farsz do jajek - jest lekko ostry, a do tego przyjemnie chrupiący. Taka tekstura to zasługa jednego składnika, który koniecznie musi się znaleźć w farszu. 

Jak zrobić chrupiący farsz do jajek?

W tym przepisie nie znajdziecie ani grama majonezu. Tak przygotowane jajka są lżejsze od tych z tradycyjnej receptury, ponieważ majonez został zastąpiony jogurtem naturalnym.

Zobacz także:

Obowiązkowo dodajcie do nich pół świeżej, czerwonej papryki. Jest chrupiąca, cudnie soczysta i genialnie komponuje się z jajkami. Na koniec posypcie je świeżym szczypiorkiem, by nadać im lekkiej ostrości. Skompletujcie poniższe składniki i bierzcie się za przygotowania. 

Składniki:

  • 5 jaj

  • pół dużej czerwonej papryki

  • 1 mała cebula

  • 3 pieczarki

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 pęczek szczypiorku

  • sok z połowy cytryny

  • słodka papryka mielona

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotujcie na twardo. Obierzcie ze skorupek, przetnijcie każde jajko na pół i wydrążcie żółtka.

  2. Żółtka przełóżcie do miski i rozgniećcie widelcem.

  3. Pieczarki obierzcie, umyjcie, a następnie pokrójcie bardzo drobno w kostkę. Rozgrzejcie masło na patelni, wrzućcie pieczarki. Dodajcie szczyptę soli i duście, aż zmiękną. Odczekajcie chwilę, aż pieczarki nieco ostygną.

  4. Posiekajcie grzyby i dodajcie do miski z żółtkami.

  5. Do farszu dodajcie jeszcze pokrojoną drobno cebulkę i paprykę czerwoną, jogurt naturalny i sok z cytryny. Wsypcie jeszcze słodką paprykę, sól oraz pieprz i wymieszajcie. W razie potrzeby, dodajcie więcej przypraw do smaku. Wymieszajcie. 

  6. Nałóżcie farsz do wydrążonych jajek. Ułóżcie je na półmisku i na koniec posypcie posiekanym szczypiorkiem. Dla dekoracji możecie dołożyć jeszcze różyczki z rzodkiewek. Smacznego!