Macie grypę żołądkową? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tych 2 produktów przy jelitówce
AdobeStock
Newsy

Macie grypę żołądkową? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tych 2 produktów przy jelitówce

Gdy dokucza grypa żołądkowa, niezbędne jest podjęcie odpowiednich kroków. Sprawdźcie, co należy wtedy jeść.

Ostre dolegliwości ze strony układu pokarmowego towarzyszące grypie żołądkowej nie są niczym przyjemnym. Ta wywoływana najczęściej przez rotawirusy choroba ma gwałtowny, ale na szczęście szybki przebieg. Zwykle ustępuje samoistnie po kilku dniach, jednak by łagodzić objawy, należy przestrzegać ścisłej diety. 

Objawy grypy żołądkowej

Jelitówka lub inaczej grypa żołądkowa charakteryzuje się ostrymi objawami, które mogą wskazywać zarówno na zatrucie pokarmowe, jak i zwykłą grypę - stąd jej nazwa. Objawy tej choroby to m.in.:

  • biegunka

  • nudności

  • wymioty

  • brak apetytu

  • gorączka

  • bóle głowy

  • złe samopoczucie

  • bóle mięśni

Grypa żołądkowa zwykle trwa około tygodnia, ale jej najostrzejsze objawy ustępują zwykle już po 1-3 dniach.

Zobacz także
Wasza skóra ma „kaca"? Gdy jest przesuszona, koniecznie ograniczcie 1 produkt

Wasza skóra ma „kaca"? Gdy jest przesuszona, koniecznie ograniczcie spożycie tych produktów

Syrop z jaśminowca obłędnie pachnie i pomoże na bezsenność. Zróbcie go w domu

Syrop z jaśminowca pomaga na bezsenność, a do tego obłędnie pachnie. Zrobicie go w domu

Dieta przy grypie żołądkowej

Przy jelitówce bardzo ważna jest odpowiednia dieta, by jak najszybciej stanąć na nogi i zregenerować organizm. Najistotniejsze jest przyjmowanie płynów. Powinno się pić wodę, słabą herbatę i jeść zupy. Odradza się picie soków i coli, ponieważ te mogą nasilić objawy.

Dobrym rozwiązaniem jest przyjmowanie specjalnych preparatów z elektrolitami z apteki, które pomogą szybciej uzupełnić poziom niezbędnych witamin i składników odżywczych w organizmie. 

Uważa się, że przy grypie żołądkowej chorzy powinni, w miarę możliwości, jeść tak, jak przed chorobą. W żadnym wypadku nie wolno się głodzić. Zalecane są delikatne potrawy, takie jak gotowana marchew czy kleik ryżowy. Zdecydowanie natomiast należy odstawić jedzenie bardzo tłuste i słodkie, np. smażone na głębokim tłuszczu ryby czy słodycze. 

Jak zapobiegać grypie żołądkowej?

Jelitówka jest wyjątkowo nieprzyjemną chorobą, a do tego bardzo zakaźną. Wystarczy jeden chory w domu, by po kilku dniach wszyscy domownicy zaczęli skarżyć się na objawy. Często chorobę tę przenoszą dzieci, które zarażają się nią w przedszkolu.

To właśnie najmłodsi są mocno narażeni na zakażenie, ponieważ do przeniesienia wirusów dochodzi przez brak należytej higieny - a dzieci często zapominają o umyciu rąk, szczególnie po zabawie na zewnątrz czy wyjściu z toalety.

By zapobiec infekcji, należy myć ręce jak najczęściej oraz myć owoce i warzywa przed spożyciem. Jeżeli w domu jest osoba zarażona grypą żołądkową, należy do minimum ograniczyć kontakt z tą osobą, często wietrzyć pomieszczenia, a wszystkie dotykane przez nią powierzchnie w miarę możliwości odkażać. 

Źródło: e-zikoapteka.pl, orsalit.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Będzie najlepsza na grypę żołądkową, o ile pamiętaliście o 1 rzeczy
AdobeStock_
Newsy
Ta mikstura będzie najlepsza na grypę żołądkową, o ile pamiętaliście o 1 rzeczy
O chorobach wirusowych nasłuchaliśmy się dużo. Mogą powodować problemy oddechowe, jak COVID-19 lub jelitowe, jak grypa żołądkowa. Podpowiadamy, co pomaga na żołądek.

Grypa żołądkowa, to nieżyt żołądkowo–jelitowy, popularnie zwany „jelitówką”. Najczęściej jest chorobą wirusową, choć czasem ma podłoże bakteryjne. Trwa zwykle kilka dni. Jej objawy to ostra biegunka, wymioty, gorączka, a do tego osłabienie i brak apetytu. Może zaczynać się jak zwykłe przeziębienie, ale częste wizyty w toalecie od razu pokazują, że tym razem na katarze się nie skończy. Jak radzić sobie z dolegliwościami żołądkowymi? Sprawdzony przepis, znany już od wieków Najprostsze sposoby zwykle są najlepsze. Dlatego oprócz nowoczesnego leczenia, na problemy żołądkowe nie zaszkodzi zastosować metody naszych babć i sięgnąć po nalewkę orzechową. Doskonale działa na układ pokarmowy i jelita , pomaga na zatrucia, likwiduje nieżyty i biegunkę. Nalewka z orzechów włoskich działa także wzmacniająco, oczyszczająco, bakteriobójczo, a przede wszystkim doskonale smakuje. Żeby była skuteczna, należy ją przygotować zgodnie z tajemnymi recepturami naszych babć. I dobra wiadomość jest taka, że nie trzeba tych receptur szukać na starych strychach.  W dzisiejszych czasach pełno ich w internecie. Korzystajcie jednak tylko z tych, które zdradzają największą tajemnicę orzechówki - do nastawienia nalewki należy użyć niedojrzałych, zielonych orzechów włoskich. Inne przepisy są nic nie warte. Zielone orzechy zawierają nie tylko witaminy z grupy B , ale też olejki eteryczne, garbniki i gorycze, które są ważne w prawidłowej pracy żołądka. Niedojrzałe orzechy zbiera się na przełomie czerwca i lipca, jednak obecnie można je nadal kupić w sklepach internetowych.  Składniki: Zielone orzechy włoskie - 0,5 kg Cukier – 0,5 kg Woda – 0,5l, ćwierć litra przegotowanej wody na początku i ćwierć litra wrzątku po 14 dniach Spirytus 95% - 1l...

Napar z tego zioła zadziała przeciwzapalnie. Jest zbawienny przy jelitówce
Adobe Stock
Newsy
Napar z tego zioła zadziała przeciwzapalnie. Jest zbawienny przy jelitówce
Dopadła was grypa żołądkowa? Pomocne będą kwiaty nagietka, docenianego od wieków za swoje lecznicze właściwości.

Przy grypie żołądkowej trudno jest zmusić się do jedzenia czy picia. Jest to jednak konieczne, by wrócić do zdrowia i odzyskać siły. Zaleca się pić wodę oraz ziołowe napary, które nie tylko nawodnią organizm, ale także zadziałają kojąco na podrażniony żołądek, jelita i błonę śluzową przełyku. Jednym z takich ziół jest nagietek, nieoceniony w domowym leczeniu różnych chorób.  Właściwości lecznicze nagietka Wpływ nagietka na zdrowie jest doceniany przez ludzi od wieków. Najczęściej roślinę tę wykorzystuje się przy wszelkich problemach z trawieniem. Działa przeciwzapalnie oraz bakteriobójczo, dlatego znajduje zastosowanie nie tylko przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. Można go stosować także na skórę na skaleczenia. Nagietka używa się także w kosmetyce i można go znaleźć wśród składników kremów i balsamów. Napar z nagietka na jelitówkę Herbata z nagietka jest nieoceniona przy dolegliwościach żołądkowych, w tym przy jelitówce. Nagietek można zebrać i wysuszyć samodzielnie, jednak musicie z tym poczekać do lipca i sierpnia, ponieważ właśnie w tych miesiącach pojawiają się kwiaty nagietka. Ale nic straconego - suszony nagietek kupicie w każdym sklepie zielarskim za grosze. Można też kupić to zioło w torebkach.  Wystarczy, że zalejecie kilka łyżeczek kwiatów nagietka gorącą wodą i zaparzycie pod przykryciem (przez około 15 minut). Po lekkim wystudzeniu należy pić taką herbatę małymi łykami, jak najczęściej w ciągu dnia. Na podrażniony wymiotami żołądek lepiej sprawdzi się herbata w temperaturze pokojowej niż gorąca, dlatego jeśli macie takie dolegliwości, zostawcie napar do ostygnięcia.  Jak postępować przy grypie żołądkowej? Gdy dopadnie was jelitówka, pamiętajcie o tych zasadach: pijcie jak najwięcej płynów jedzcie lekkostrawne dania, np....

koronawirus węch
AdobeStock
Zdrowie
Jednym charakterystycznym znakiem możesz odróżnić COVID-19 od grypy. Naukowcy przeprowadzili badania
Jeden z możliwych skutków zakażenia koronawirusem SARS-Cov2 to m. in. utrata węchu. Zaburzenia w tym obszarze w przypadku zachorowania na COVID-19 są jednak inne. Jak rozpoznać tę różnicę?

COVID-19 i grypa - mylące objawy Nadal można spotkać osoby, które twierdzą, że COVID-19 to "trochę groźniejsza grypa". Nie brakuje również tych, które twierdzą, że COVID-19 to wymyślony twór polityczny, na którym zyskają wszyscy oprócz nas. W gąszczu domysłów, ale już i mnogości faktów, zgodzić można się co do jednego. Obie choroby są zakaźne i atakują układ oddechowy. Zakażenie jest przenoszone drogą kropelkową, ale możliwe jest także zakażenie poprzez kontakt osobisty jak i również ze skażonymi przedmiotami. Wszędzie apeluje się o mycie rąk i unikanie dotykania twarzy. Czy słusznie? Mając na uwagę dbałość o siebie i innych, a także znane "lepiej zapobiegać niż leczyć", zasadne wydaje się każdy z proponowanych środków ostrożności. Szczególnie, że podobne mogą być pierwsze objawy zakażenia: kaszel, gorączka, bóle gardła, biegunka. Do tego z czasem dochodzą duszności płytki oddech, przy COVID-19. Przy przeziębieniu zauważamy coś innego - katar i zatkany nos. Obydwa zakażenia mogą jednak przebiegać także  bezobjawowo. Nie znaczy to jednak, że nie mając objawów, nie zarazimy innych. Utrata węchu przy COVID-19 różni się od tej charakterystycznej dla grypy  Światowa Organizacja Zdrowia wymienia utratę węchu (anosmię) jako mniej powszechny objaw zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2. Zaburzenia powonienia wystąpić mogą również w przypadku grypy i przeziębienia. Jak zaznacza BBC, utrata węchu towarzysząca koronawirusowi różni się od tej, która występuje przy znanej bardziej powszechnie grypie. Rodzaj utraty węchu niejako decyduje o rodzaju zakażenia, którą może być COVID-19 (nagła utrata węchu, swobodne oddychanie) lub sezonowe przeziębienie (stopniowa utrata węchu,...

Czy przy zatruciu pokarmowym powinno się jeść lekką jajecznicę? Możecie się zaskoczyć
AdobeStock
Newsy
Co powinno się jeść, a czego nie jeść przy zatruciu pokarmowym? Możecie się zaskoczyć
Jak powinna wyglądać dieta przy zatruciu pokarmowym? Sprawdźcie, co należy jeść, a czego unikać. I czy zjedzenie lekkiej jajecznicy bardziej wam zaszkodzi, czy pomoże...

Kiedy żołądek protestuje i zaczyna dawać jasne sygnały, że z ostatnio zjedzonym posiłkiem było coś nie tak, koniecznie trzeba o siebie zadbać i zmodyfikować dietę. To właśnie zmiana żywienia na te kilka dni pozwoli szybciej dojść do siebie i uspokoić podrażniony układ pokarmowy. Co powinno się jeść w trakcie zatrucia i po, a czego nie?  Jak powinna wyglądać dieta przy zatruciu pokarmowym? Najważniejszym elementem diety w zatruciu pokarmowym czy grypie żołądkowej są płyny. Wymioty i biegunka, które towarzyszą zatruciu bardzo odwadniają organizm, dlatego tak ważne jest uzupełnianie płynów. Należy małymi łykami pić ostudzoną herbatę oraz wodę i unikać zimnych napojów - zwłaszcza gazowanych, które mogą dodatkowo podrażnić żołądek.  Gdy wymioty nieco już ustępują, można powoli wdrażać do diety delikatne pokarmy, takie jak biszkopty, sucharki, a później lekki rosół. Jeżeli czujecie głód w trakcie zatrucia, to bardzo dobrze - trzeba słuchać organizmu i coś zjeść. Zapomnijcie o mitach mówiących, że przy wymiotach i biegunce należy stosować głodówkę.  Co należy jeść przy zatruciu? W trakcie zatrucia pokarmowego zalecane są posiłki lekkie i łagodne dla żołądka. To mogą być kaszki albo ugotowany ryż - można dodać do niego gotowaną marchewkę, by dostarczyć organizmowi zastrzyk witamin. Takie posiłki są pożywne i nie obciążają żołądka. Jeżeli jednak nie jesteście w stanie nic przełknąć, nie zmuszajcie się do jedzenia i zamiast tego pijcie jak najwięcej płynów, ponieważ jest to ogromnie ważne przy zatruciu. Dobrze jest wspomóc się elektrolitami dostępnymi w aptekach - szybciej podniosą was na nogi.  Czego nie powinno się jeść przy zatruciu pokarmowym? Zdecydowanie przeciwwskazane są ciężkie i tłuste potrawy, a także smażone. Dobrze jest też unikać na początku owoców, a...