picie szałwii spala tłuszcz
Adobe Stock
Newsy

Macie fałdki na brzuchu i plecach? Ten napój w mig wytopi niechciany tłuszcz. Po tygodniu zapomnicie o dodatkowych kilogramach

Zima dała się wam we znaki i przybyło wam nieco tu i ówdzie? Nie ma się o co martwić. Wykorzystajcie zaparzaną szałwię do wytopienia zbędnego tłuszczu.
Hubert Rój
marzec 03, 2021

Zalety medycyny ludowej i zielarstwa są znane nie od dziś. Zamiast tracić fortunę na wymyślne preparaty, zaufajcie sprawdzonej szałwii.

To skromne ziółko posłuży wam do przeprowadzenia solidne kuracji przeciwtłuszczowej. Wystarczy zacząć ją regularnie pić.

Oczywiście nie musimy przypominać, że skutki takiej kuracji będą jeszcze lepsze i wyraźniejsze, gdy dołożycie do tego regularną aktywność fizyczną i postawicie na racjonalne, zdrowe odżywianie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie są zalety picia szałwii?

Wróćmy jednak do szałwii. Olejki eteryczne zawarte w jej suszu, mogą zdziałać prawdzie cuda. Rzućcie okiem na tę listę. Wypisaliśmy na niej specjalnie dla was zalety picia herbatek szałwiowych.

  • Wspieranie trawienia tłuszczów
  • Pobudzanie wydzielania soków żołądkowych
  • Regulacja pracy jelit
  • Działanie bakteriobójcze
  • Działanie przeciwzapalne
  • Blokowanie rozwoju wielu groźnych drobnoustrojów w organizmie
  • Działanie rozkurczowe
  • Działanie moczopędne
  • Ograniczanie krwawienia błon śluzowych
  • Ograniczenie krwawienia naskórka
  • Regulacja niektórych procesów hormonalnych

Zobacz także

Co zawiera szałwia?

Jak to możliwe? Szałwia to naprawdę zdrowotne zioło. Swoje fantastyczne właściwości, szałwia zawdzięcza ciekawemu składowi.

Oto krótki wyciąg z długiej listy tego, co zawiera w sobie szałwia. Oczywiście także i ta suszona.

  • Olejki eteryczne
  • Garbniki
  • Flawonoidy
  • Witaminę A i C
  • Witaminy z grupy B
  • Karoten
  • Cenne minerały, takie jak: potas, sód, wapń, żelazo, magnez i cynk

Szałwia może być pita przez osoby młode i starsze – nie ma ograniczeń wiekowych w jej spożyciu. Inaczej wygląda sprawa łączenia szałwii z innymi preparatami.

Z szałwią ostrożnie powinny postępować osoby przyjmujące antydepresanty, leki oddziaływujące na układ nerwowy, a także leki przeciwzakrzepowe.

Szałwii unikać powinny także kobiety w ciąży. Reszta osób powinna uważać na nudności i wymioty po przedawkowaniu szałwii.

Ile razy można ją więc dziennie pić? Lekarze rekomendują od 1 do 3 filiżanek naparu dziennie, do wypicia najlepiej przed posiłkami.

Czytaj także:

Komentarze
Najdroższa woda na świecie
sirisak/Adobe Stock
Newsy Dlaczego warto pić ciepłą wodę? Korzyści przejdą twoje najśmielsze oczekiwania
Do niedawna dyskutowaliśmy o tym czy powinniśmy pić wodę z kranu, czy wybierać tę butelkowaną. Dzisiaj zajmiemy się inną kwestią. Zdradzimy wam to, jaka jest zaleta picia ciepłej wody.
Hubert Rój
grudzień 10, 2020

Dla niektórych może brzmieć to dość dziwnie. Przecież większość dietetyków mówi o potrzebie picia kilku szklanek czystej, chłodnej wody. Skąd więc pomysł na jej podgrzewanie? Odpowiedź znajdziemy dość daleko od Polski. Picie ciepłej wody wywodzi się z Indii, a konkretnie z filozofii ajurwedy. Zdrowie wg Hindusów Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? Ajurweda to system indyjskiej medycyny. Korzeniami sięga starożytności i w tłumaczeniu na język polski znaczy po prostu „filozofia życia”. Dla Hindusów stanowi to rodzaj alternatywnego leczenia i dbania o zdrowie. Obok stosowania masaży, uprawiania jogi, upuszczania krwi i lewatyw zaliczają się do niej mniej inwazyjne praktyki… A wśród nich właśnie picie ciepłej wody. Czy w Indiach, gdzie upały nie dają mieszkańcom spokoju, raczą się właśnie gorącymi płynami? Sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. Chodzi o wspomożenie swojego układu trawiennego. Według prawideł ajurwedy, picie zimnej wody spowalnia metabolizm i sprawia, że proces trawienia jest rozregulowany. Hinduska filozofia wyznaje jednak zasadę, że temperatura pitej wody zależy od pory roku i naszych wewnętrznych potrzeb. Spróbujcie sami Osoby o „rozgrzanej” osobowości nie powinny według ajurwedy pić wody ciepłej, a za to wybrać tę o temperaturze pokojowej. Hinduska medycyna nie zaleca z kolei nikomu picia lodowatej wody prosto z lodówki, a także tej z dodatkiem lodu. Z nauk ajurwedy płynie natomiast mądrość, że powinniśmy wybierać wodę czystą i wcześniej przegotowaną. Picie powinno odbywać się w pozycji siedzącej, podobnie jak spożywanie posiłków. Czy powinniśmy więc naśladować Hindusów i popijać ciepłą wodę? Jeżeli cierpimy na problemy z trawieniem warto spróbować tego rodzaju praktyki w formie eksperymentu....

Przeczytaj
ból gardła domowe sposoby
AdobeStock
Zdrowie Dokucza ci ból gardła? Przepłucz je tym sokiem, a poczujesz ulgę!
Przy infekcjach najlepiej sprawdzają się tradycyjne, domowe sposoby! Sprawdź nasz poradnik, w którym piszemy co stosować na ból gardła!
Katarzyna Wyborska
listopad 14, 2020

Wraz z zimną, jesienną aurą przychodzą infekcje. Ratujemy się wtedy tabletkami i witaminami z apteki – a to błąd! Na sezonowe infekcje górnych dróg oddechowych świetnie działają tradycyjne, domowe sposoby. Płukanki, syropy i okłady to tylko niektóre z nich. Przygotowaliśmy dla was krótki poradnik o tym, jak radzić sobie jesienią z bólem gardła i jak prostymi, domowymi sposobami szybko się z niego wyleczyć!   Sok z buraków Buraki doskonale wspomagają organizm w walce z chorobami. Zawierają bardzo dużo żelaza, bor, a także działają wykrztuśnie. Sok z buraków warto nie tylko pić, ale i płukać nim gardło! Prosta płukanka składa się z soku z tego warzywa i łyżeczki octu. Należy płukać nią gardło kilka razy dziennie. Ziółka na gardło Od wieków zioła były stosowane w lecznictwie z prostego powodu – po prostu ludzie nie mieli dostępu do innych leków. Zmieniło to dopiero odkrycie penicyliny i masowe stosowanie antybiotyków, jednak zanim to nastąpiło ludzie leczyli się głównie ziołami. Przy zapaleniu gardła ból przy przełykaniu spowodowany jest podrażnionymi i toczonymi stanem zapalnym tkankami. Dlatego warto płukać gardło ostudzonym (!) naparem z szałwii i rumianku. Oba te zioła znane są z właściwości przeciwzapalnych i łagodzących. Taki zabieg należy przeprowadzać kilka razy dziennie. Słona woda Podrażnianie ran solą jest niezwykle bolesne – wie o tym każdy, kto choć raz podczas gotowania skaleczył się w palec, a potem sięgnął do paczki z solą. Jednakże sól świetnie działa na wszelkie skaleczenia i stany zapalne! Odznacza się ona właściwościami odkażającymi i bakteriobójczymi. Sól jest w stanie wybić zarazki znajdujące się na ścianach gardła, dzięki czemu skraca się czas infekcji. Dodatkowo działa ona...

Przeczytaj
seler naciowy sok
Adobe Stock
Zdrowie Przez 30 DNI piła sok z selera naciowego! Niewiarygodne, co się stało!
Pewna kobieta przez miesiąc codziennie piła sok z selera. Nie uwierzycie, co się stało! Czy było warto?
Katarzyna Wyborska
listopad 04, 2020

Pewna Amerykanka postawiła sobie wyzwanie i przez miesiąc codziennie rano piła sok z selera naciowego. Co skłoniło ją do tego pomysłu? Jak przyznaje, zachęcona zdrowotnymi właściwościami z których słynie seler postanowiła spróbować przez 30 dni pić sok z tego warzywa i zobaczyć, co się stanie. Efekty naprawdę ją zaskoczyły! Piła sok z selera przez miesiąc! Co się zmieniło? Jak przyznaje, nie spodziewała się żadnych zadziwiających rezultatów. Czytała o dobrym wpływie selera na zdrowie, cerę i ogólne samopoczucie, jednak nie wierzyła, że samo picie soku zmieni cokolwiek w jej życiu. Jednak po ukończeniu 30-dniowego wyzwania przekonała się, jak bardzo się myliła! Amerykanka zaobserwowała u siebie piorunujące efekty! Trawienie Codziennie picie soku z selera zauważalnie wpłynęło na trawienie. Kobieta stwierdziła, że nie ma już problemów z zaparciami i pozbyła się uczucia ciężkości po posiłku. Apetyt Okazało się, że seler hamuje apetyt! Amerykanka relacjonuje na swoim blogu, że gdy piła rano sok z selera, to przez cały dzień czuła się bardziej syta i nie miała ochoty na słodycze i inne kaloryczne przekąski. Energia Picie soku przez miesiąc zdecydowanie wpłynęło na samopoczucie kobiety. Jest mniej ospała, ma więcej energii i dużo wolniej się męczy podczas ćwiczeń. Właściwości selera naciowego Seler naciowy znany jest ze swoich właściwości przeciwstarzeniowych i przeciwzapalnych. Może również zapobiegać chorowaniu na nowotwory. Zalety picia soku z selera docenią osoby cierpiące na nadciśnienie oraz cukrzycę.   Źródło: attunehealth.com Źródło zdjęcia: Adobe Stock

Przeczytaj
woda z ogórków
AdobeStock
Newsy Co zrobić, by mielone były wilgotne? Sok po ogórkach kiszonych może ci w tym pomóc. Genialny trik
Nie wylewaj wody po ogórkach! Możesz ją ponownie wykorzystać w kuchni do kotletów i innych dań!
Katarzyna Wyborska
grudzień 02, 2020

Wylewasz wodę po ogórkach kiszonych? Ogromny błąd! Można ją wykorzystać chociażby do zakwaszania zup albo po prostu wypić prosto ze słoika. Bogata jest w cenne witaminy i minerały oraz kwas mlekowy, który świetnie usprawnia działanie układu pokarmowego. Jakie jeszcze właściwości ma woda z ogórków? Sprawdź koniecznie, a już nigdy więcej jej nie wylejesz! Właściwości wody z ogórków kiszonych Woda z ogórków jest doskonałym źródłem witamin niezbędnych do prawidłowego działania naszego organizmu. Jej właściwości to m.in.: Wspomaganie pracy układu pokarmowego Wyrównanie gospodarki wodno-zasadowej Nawodnienie organizmu Jest źródłem witaminy C, E, K, A oraz B Woda z ogórków na odchudzanie i problemy z żołądkiem Zalewa po ogórkach zawiera duże ilości kwasu mlekowego i bakterii probiotycznych. Działają one kojąco na układ pokarmowy i wspomagają trawienie. Zalety wody po ogórkach docenią także osoby cierpiące na problemy z nieregularnym wypróżnianiem, ponieważ doskonale reguluje ona pracę jelit i pomaga na zaparcia. Pomoże także tym, którzy uskarżają się na zatrzymywanie wody w organizmie! Opuchnięte stopy i dłonie często są wbrew pozorom wynikiem odwodnienia, a nie nadmiaru wody. Gdy jej brakuje, organizm zaczyna zatrzymywać ją w tkankach i stąd opuchlizny. Warto włączyć do swojej diety wodę z ogórków, by zwalczyć ten problem. Jak stosować wodę z ogórków? Sposobów na wykorzystanie zalewy po ogórkach jest naprawdę sporo! Oto najpopularniejsze z nich: Zakwaszanie zup i sosów – zupa ma mało wyrazisty smak? Dodaj do niej wody z ogórków! Nada jej charakteru i kwaśnego posmaku. Świetnie pasuje do zupy jarzynowej, kalafiorowej i ogórkowej oczywiście....

Przeczytaj