picie szałwii spala tłuszcz
Adobe Stock
Newsy

Macie fałdki na brzuchu? Ten napój w mig wytopi niechciany tłuszcz. W tydzień zapomnicie o kilogramach

Przybyło wam ostatnio co nieco tu i ówdzie? Nie ma się o co martwić. Wykorzystajcie zaparzaną szałwię do wytopienia zbędnego tłuszczu.

Zalety medycyny ludowej i zielarstwa są znane nie od dziś. Zamiast tracić fortunę na wymyślne preparaty, zaufajcie sprawdzonej szałwii. To skromne ziółko posłuży wam do przeprowadzenia solidne kuracji przeciwtłuszczowej. Wystarczy zacząć ją regularnie pić.

Oczywiście nie musimy przypominać, że skutki takiej kuracji będą jeszcze lepsze i wyraźniejsze, gdy dołożycie do tego regularną aktywność fizyczną i postawicie na racjonalne, zdrowe odżywianie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie są zalety picia szałwii?

Wróćmy jednak do szałwii. Olejki eteryczne zawarte w jej suszu, mogą zdziałać prawdzie cuda. Rzućcie okiem na tę listę. Wypisaliśmy na niej specjalnie dla was zalety picia herbatek szałwiowych.

  • Wspieranie trawienia tłuszczów
  • Pobudzanie wydzielania soków żołądkowych
  • Regulacja pracy jelit
  • Działanie bakteriobójcze
  • Działanie przeciwzapalne
  • Blokowanie rozwoju wielu groźnych drobnoustrojów w organizmie
  • Działanie rozkurczowe
  • Działanie moczopędne
  • Ograniczanie krwawienia błon śluzowych
  • Ograniczenie krwawienia naskórka
  • Regulacja niektórych procesów hormonalnych
Zobacz także
Dziewczynka zadławiła skradzionymi naleśnikami

Jak zrobić fit naleśniki? W łatwy sposób odchudzicie każdy przepis

W tym wieku lepiej się nie odchudzać. Wyrządzicie sobie więcej szkody niż pożytku

W tym wieku lepiej się nie odchudzać. Wyrządzicie sobie więcej szkody niż pożytku

Co zawiera szałwia?

Jak to możliwe? Szałwia to naprawdę zdrowotne zioło. Swoje fantastyczne właściwości, szałwia zawdzięcza ciekawemu składowi.

Oto krótki wyciąg z długiej listy tego, co zawiera w sobie szałwia. Oczywiście także i ta suszona.

  • Olejki eteryczne
  • Garbniki
  • Flawonoidy
  • Witaminę A i C
  • Witaminy z grupy B
  • Karoten
  • Cenne minerały, takie jak: potas, sód, wapń, żelazo, magnez i cynk

Kto nie powinien pić szałwii?

Szałwia może być pita przez osoby młode i starsze – nie ma ograniczeń wiekowych w jej spożyciu. Inaczej wygląda sprawa łączenia szałwii z innymi preparatami. Z szałwią ostrożnie powinny postępować osoby przyjmujące antydepresanty, leki oddziaływujące na układ nerwowy, a także leki przeciwzakrzepowe.

Szałwii unikać powinny także kobiety w ciąży. Reszta osób powinna uważać na nudności i wymioty po przedawkowaniu szałwii. Ile razy można ją więc dziennie pić? Lekarze rekomendują od 1 do 3 filiżanek naparu dziennie, do wypicia najlepiej przed posiłkami.

napar z dziurawca
Adobe Stock
Newsy
Napar z tej rośliny jest szczególnie polecany zimą. Ale uważajcie na niego, bo może wam zaszkodzić
Napar z tej rośliny jest szczególnie polecany zimą. Ale uważajcie na niego, bo może wam zaszkodzić

Napar z tej rośliny cieszy się dużym powodzeniem ze względu na liczne właściwości prozdrowotne. Doskonale działa przy problemach z układem trawiennym, ale również stosowany jest od lat jako remedium na łagodne stany depresyjne i problemy ze snem. Jednak nie można go stosować przez cały rok. Dziurawiec zwyczajny - właściwości Roślina posiada liście kształcie elipsy, które pokryte są drobnymi kropkami. Widoczne są one pod światło i zawierają w sobie olejki eteryczne. Z łatwością spotkacie ją na polskich łąkach i rozpoznacie po drobnych, żółtych kwiatkach. Dawniej stosowana była do leczenia problemów trawiennych, wrzodów, problemów z układem moczowym i oddechowym oraz do opatrywania ran, skaleczeń i oparzeń. W starożytności przypisywano jej wręcz magiczne właściwości. Obecnie dziurawiec stosuje się przede wszystkim jako naturalny środek przy problemach m.in. takich jak: bezsenność i problemy z zasypianiem obniżenie nastroju i stany depresyjne nadmierny stres zaburzenia krążenia migreny kruche naczynia krwionośne przeziębienie i schorzenia dróg oddechowych (astma, grypa, angina, zapalenie oskrzeli) Przy schorzeniach żołądka, dróg żółciowych oraz problemach z układem trawiennym (zgaga, wzdęcia, biegunka, brak apetytu czy bóle brzucha) zaleca się picie szklanki po jedzeniu. Jeśli macie skłonność do powstawania kamieni w woreczku żółciowym to możecie pić pół szklanki naparu 3-4 razy dziennie godzinę przed jedzeniem. Zadziała on rozkurczowo na drogi żółciowe. Jak zrobić napar z dziurawca? Wystarczy zalać 2 łyżki suszonego dziurawca dwoma szklankami wrzątku. Zaparzajcie przez 20 minut pod przykryciem. Ile naparu można wypić? Zaleca się picie 3 razy dziennie po pół szklanki, ale jeśli macie problemy zdrowotne, cierpicie na...

Czy sok z kiszonej kapusty pić na czczo czy po posiłku? Sprawdźcie, która metoda jest prawidłowa
Adobe Stock
Newsy
Czy sok z kiszonej kapusty lepiej pić na czczo czy po posiłku? Sprawdźcie, która metoda jest prawidłowa
Picie soku z kiszonej kapusty może przynieść korzyści. Pytanie tylko kiedy sięgnąć po szklankę z tym eliksirem zdrowia? I jak często go pić?

Szukacie różnych metod na poprawienie swojego stanu zdrowia? Kupowanie lekarstw i suplementów nie jest najlepszym rozwiązaniem. Zawsze warto zacząć od najprostszych sposobów czy wykorzystania naturalnych, dostępnych składników, które poprawiają funkcjonowanie organizmu. Na przykład od soku z kiszonej kapusty. Jakie wartości odżywcze ma kiszona kapusta? Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, ale też naturalny probiotyk. Kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego. To substancja powstająca w wyniku fermentacji. Oczyszcza organizm,  wzmacnia system obronny, chroniąc przed chorobami. Kiszona kapusta, a także jej sok, to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera witaminy C, B1, B2, K, E, a także minerały: magnez, potas, żelazo i wapń. Jest źródłem antyoksydantów, błonnika, beta-karotenu oraz innych zdrowotnych substancji. Kolejną wartością picia soku z kiszonek jest to, że to napój niskokaloryczny, a więc sprzyjający prowadzeniu diety odchudzającej. Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty? Regularne picie soku z kiszonki, ma dobry wpływ na zdrowie. Wspiera układ odpornościowy przez działanie żywych kultur bakterii. Wpływa pozytywnie na cerę, paznokcie i włosy dzięki zawartej siarce. Pomaga w zwalczaniu uciążliwej grzybicy stóp. Reguluje procesy trawienne. Przyspiesza metabolizm. Wspiera w walce ze zbędnymi kilogramami. Przyspiesza gojenie ran. Pomaga w odkwaszaniu organizmu dzięki właściwościom alkalizującym. Zwalcza skutki zatrucia pokarmowego. Opóźnia rozwój zaćmy i korzystnie wpływa na wzrok. Zwiększa potencję seksualną. Pomaga w walce z bezsennością. Kto nie powinien być soku z kiszonej kapusty? Soki z kiszonek, w tym z kapusty, zawierają dużą ilość sodu. Nie powinny więc w nadmiarze spożywać...

Która kawa najbardziej podnosi cholesterol? Większosć Polaków pije ją codziennie
AdobeStock
Newsy
Która kawa najbardziej podnosi cholesterol? Większość Polaków pije ją codziennie
Pijecie taką kawę? Uważajcie, jeśli macie podwyższony cholesterol. Picie tego napoju może wznieść go na jeszcze wyższy poziom.

Kawa, tuż obok wody i herbaty, to jeden z najpopularniejszych napojów świata. Nie tylko wspaniale smakuje, ale też pomaga nam zwiększyć energię i dobrze rozpocząć nowy dzień. Kawa jest też przy okazji zdrowa, jeśli oczywiście pijemy ją z umiarem. Napój ten dostarcza naszemu organizmowi przeciwutleniacze i składniki odżywcze, m.in. błonnik, sód i potas. Ale kawa ma też swoje minusy, ponieważ może powodować bezsenność, niepokój i rozstrój żołądka, zwłaszcza jeśli jest spożywana w nadmiarze. Jak pokazują badania, kawa może też podnosić poziom cholesterolu. Cholesterol LDL jest uważany za „zły” cholesterol, który powoduje gromadzenie się złogów tłuszczu w tętnicach, zmniejszając lub blokując przepływ krwi i tlenu, których potrzebuje nasze serce. Inny rodzaj cholesterolu, lipoproteina o dużej gęstości (HDL), jest lepsza w większych ilościach, ponieważ może pomóc usunąć LDL z krwioobiegu. Czy kawa rzeczywiście podnosi cholesterol? Według badań, niektóre rodzaje kawy rzeczywiście mogą podnosić poziom cholesterolu. Winne są olejki kawowe (znane jako diterpeny), takie jak kafestol i kafeol. Olejki kawowe występują naturalnie w kawie zawierającej kofeinę oraz w kawie bezkofeinowej. Jak pokazują badania, kafestol wpływa na zdolność organizmu do metabolizmu i regulacji cholesterolu. Według metaanalizy kontrolowanych badań nad kawą i cholesterolem, oleje kawowe mogą zmniejszać kwasy żółciowe i obojętne sterole. To z kolei może doprowadzić do podwyższenia poziomu cholesterolu. Naukowcy doszli do wniosku, że kafestol jest najsilniejszym związkiem podnoszącym poziom cholesterolu zidentyfikowanym w diecie człowieka. Jeśli więc macie mutację genetyczną, która spowalnia metabolizm kawy w ciele i pijecie dwie lub więcej filiżanek kawy dziennie, ryzyko...

Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić
Flickr
Newsy
Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić
Czosnek jest smaczny i zdrowy, ale nie zawsze. Kiedy należy na niego uważać? Sprawdźcie, bo w pewnych sytuacjach może on wam zaszkodzić.

Czosnek jest jednym z najpopularniejszych warzyw świata. Wykorzystujemy go nie tylko do nadawania smaku wielu potrawom, ale również jako naturalny i skuteczny środek na grypę i przeziębienie. Czosnek od wieków stosowany jako produkt leczniczy. Warzywo to może jednak wywoływać zarówno pożądane, jak i niepożądane skutki dla organizmu. Jakie? Dlaczego warto jeść czosnek? Czosnek ma wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto go jeść? Czosnek jest dobry dla mózgu. Zawiera witaminy i minerały, w tym witaminę B6, mangan, selen, witaminę C, żelazo, potas i miedź. Ta kombinacja jest szczególnie dobra dla funkcji poznawczych: witamina B6 i magnez są powiązane z poprawą nastroju i poprawą zdrowia mózgu. Wspiera zdrowy układ odpornościowy. Wszystko to dzięki witaminie C zawartej w surowym czosnku. Działa przeciwzapalnie. Czosnek zawiera siarczki allilu. Jest to przeciwzapalny związek, który, jak wykazały badania, spowalnia tempo wzrostu komórek rakowych. Ponieważ ma działanie przeciwzapalne, oznacza to również, że pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami. Jest dobry dla wątroby. Badania wykazały , że może chronić wątrobę przed niektórymi toksynami i pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. Czosnek jest dobry dla serca. Regularne spożywanie czosnku jest bezpośrednio związane z korzystnym wpływem na układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu i normalizuje ciśnienie krwi. Może pomóc w ochronie przed osteoporozą. Chociaż czosnek jest zdrowym dodatkiem do zbilansowanej diety, nadmierne jedzenie tego warzywa może powodować szereg skutków ubocznych. Jakich? Skutki uboczne spożywania czosnku Zwiększone ryzyko krwawienia. To jeden z najpoważniejszych skutków ubocznych spożywania zbyt dużej ilości czosnku. Robiąc...