szakszuka przepis
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy

Macie dosyć zwykłej jajecznicy? Zróbcie szakszukę, a na stałe zagości w waszej kuchni

Szakszuka to wspaniała alternatywa dla zwykłej jajecznicy. Do jej przygotowania używacie bowiem nie tylko jajek, ale również pomidorów, ziół i przypraw. To danie nie tylko znakomicie zaspokoi wasz poranny głód, ale również rozgrzeje was od środka. Sami się przekonajcie.
Weronika Kępa
styczeń 10, 2021

Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Do jego przyrządzenia tradycyjnie wykorzystuje się pomidory, paprykę, cebulę, jajka oraz zioła. 

Na temat szakszuki istnieje jednak wiele kulinarnych wariacji. W Polsce przyrządza się ją również z dodatkiem czosnku i sera. Tak przygotowana stanowi świetną alternatywę dla zwykłej jajecznicy. 

Śniadanie w takiej formie na stałe zagościło w domach wielu znanych gwiazd. Jej smak ceni sobie chociażby znana modelka i celebrytka - Natalia Siwiec.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na szakszukę

Będziecie potrzebować

  • 3 jajek
  • 1 puszkę pomidorów krojonych
  • 50 gramów sypanej mozzarelli lub tartego żółtego sera lub sera feta
  • 1 ząbka czosnku
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: pieprzu, soli, bazylii, papryki ostrej, kminku

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej patelni umieśćcie olej i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zeszklij.
  2. Po kilku minutach na patelni umieśćcie również pomidory wraz z przyprawami – solą, pieprzem, papryką, bazylią i kminkiem. Sos wymieszajcie i duście przez ok 7 minut, na wolnym ogniu.
  3. Po upływie tego czasu przy pomocy drewnianej lub plastikowej łyżki zróbcie w sosie 3 wgłębienia. Do każdego z nich wbijcie jajko. Danie przykryjcie pokrywką i duście aż do ścięcia białek.
  4. Na sam koniec posypcie wierzch szakszuki tartą mozzarellą, serem feta lub zwykłym, startym na tarce o grubych oczkach, serem żółtym. Danie zdejmijcie z ognia i poczekajcie chwilę aż ser całkowicie się roztopi.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

Komentarze