szakszuka przepis
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy

Macie dosyć zwykłej jajecznicy? Zróbcie szakszukę, a na stałe zagości w waszej kuchni

Szakszuka to wspaniała alternatywa dla zwykłej jajecznicy. Do jej przygotowania używacie bowiem nie tylko jajek, ale również pomidorów, ziół i przypraw. To danie nie tylko znakomicie zaspokoi wasz poranny głód, ale również rozgrzeje was od środka. Sami się przekonajcie.
Weronika Kępa
styczeń 10, 2021

Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Do jego przyrządzenia tradycyjnie wykorzystuje się pomidory, paprykę, cebulę, jajka oraz zioła. 

Na temat szakszuki istnieje jednak wiele kulinarnych wariacji. W Polsce przyrządza się ją również z dodatkiem czosnku i sera. Tak przygotowana stanowi świetną alternatywę dla zwykłej jajecznicy. 

Śniadanie w takiej formie na stałe zagościło w domach wielu znanych gwiazd. Jej smak ceni sobie chociażby znana modelka i celebrytka - Natalia Siwiec.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na szakszukę

Będziecie potrzebować

  • 3 jajek
  • 1 puszkę pomidorów krojonych
  • 50 gramów sypanej mozzarelli lub tartego żółtego sera lub sera feta
  • 1 ząbka czosnku
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: pieprzu, soli, bazylii, papryki ostrej, kminku

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej patelni umieśćcie olej i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zeszklij.
  2. Po kilku minutach na patelni umieśćcie również pomidory wraz z przyprawami – solą, pieprzem, papryką, bazylią i kminkiem. Sos wymieszajcie i duście przez ok 7 minut, na wolnym ogniu.
  3. Po upływie tego czasu przy pomocy drewnianej lub plastikowej łyżki zróbcie w sosie 3 wgłębienia. Do każdego z nich wbijcie jajko. Danie przykryjcie pokrywką i duście aż do ścięcia białek.
  4. Na sam koniec posypcie wierzch szakszuki tartą mozzarellą, serem feta lub zwykłym, startym na tarce o grubych oczkach, serem żółtym. Danie zdejmijcie z ognia i poczekajcie chwilę aż ser całkowicie się roztopi.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

Komentarze
natalia siwiec dieta
ONS
Newsy Natalia Siwiec ujawniła sekret idealnej figury. Od lat absolutnie unika produktu, który jemy wszyscy
Mimo ciąży i intensywnej opieki nad małym dzieckiem, Natalia Siwiec wygląda rewelacyjnie! Wszystko dzięki trzymaniu się pewnych reguł żywieniowych.
Katarzyna Wyborska
grudzień 29, 2020

Modelka Natalia Siwiec znana jest z wyjątkowej urody i fantastycznej sylwetki. Celebrytka stała się bardzo popularna w 2012 roku, gdy dzięki wychwyceniu przez fotografów, jej zdjęcia z trybun obiegły media, a Natalia została okrzyknięta „Miss Euro 2012”. Wówczas jej kariera nabrała rozpędu i zaczęła pracować jako fotomodelka oraz celebrytka, czyli bywalczyni różnych znakomitych wydarzeń relacjonowanych przez media. Odkąd urodziła córeczkę Mię, Natalia mocno się wycofała z życia publicznego i postanowiła skupić na swojej rodzinie. Fani są jednak zaskoczeni tym, że modelka pomimo ciąży wygląda wciąż tak samo fantastycznie jak kiedyś! Jej znakiem rozpoznawczym były zawsze wydatne usta, gęste włosy i filigranowa sylwetka. Żaden z tych atrybutów się nie zmienił! Pozostaje się zastanawiać jak Natalia to robi, że po ciąży tak dobrze wygląda? Kto ma małe dzieci ten wie, że opieka nad nimi praktycznie uniemożliwia zajęcie się sobą i np. regularne chodzenie na siłownię. Sposób na zgrabną sylwetkę Natalia Siwiec zapytana o to, jaką dietę i ćwiczenia stosuje, by tak dobrze wyglądać, z rozbrajającym uśmiechem przyznała, że nie robi nic szczególnego. Co więcej, powiedziała że odkąd zajmuje się córeczką chyba jeszcze schudła, ponieważ zupełnie nie ma na nic czasu, a kalorie gubi biegając za dzieckiem, które nieustannie domaga się uwagi. Zdradziła jednak szczegóły swojej diety. Okazało się bowiem, że Natalia wcale sobie nie folguje! Nie je makaronów, słodyczy, a przede wszystkim… mięsa! Do tego stara się jeść bardzo regularnie, według zasady „mniej, a częściej”. Choć przyznała, że odkąd została mamą to głównie je mało i niezbyt często, ponieważ zwyczajnie nie ma na to czasu.        ...

Przeczytaj