
Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Do jego przyrządzenia tradycyjnie wykorzystuje się pomidory, paprykę, cebulę, jajka oraz zioła.
Na temat szakszuki istnieje jednak wiele kulinarnych wariacji. W Polsce przyrządza się ją również z dodatkiem czosnku i sera. Tak przygotowana stanowi świetną alternatywę dla zwykłej jajecznicy.
Śniadanie w takiej formie na stałe zagościło w domach wielu znanych gwiazd. Jej smak ceni sobie chociażby znana modelka i celebrytka - Natalia Siwiec.
Przepis na szakszukę
Będziecie potrzebować
- 3 jajek
- 1 puszkę pomidorów krojonych
- 50 gramów sypanej mozzarelli lub tartego żółtego sera lub sera feta
- 1 ząbka czosnku
- Oleju do smażenia
- Przypraw: pieprzu, soli, bazylii, papryki ostrej, kminku
Przygotowanie
- Na rozgrzanej patelni umieśćcie olej i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zeszklij.
- Po kilku minutach na patelni umieśćcie również pomidory wraz z przyprawami – solą, pieprzem, papryką, bazylią i kminkiem. Sos wymieszajcie i duście przez ok 7 minut, na wolnym ogniu.
- Po upływie tego czasu przy pomocy drewnianej lub plastikowej łyżki zróbcie w sosie 3 wgłębienia. Do każdego z nich wbijcie jajko. Danie przykryjcie pokrywką i duście aż do ścięcia białek.
- Na sam koniec posypcie wierzch szakszuki tartą mozzarellą, serem feta lub zwykłym, startym na tarce o grubych oczkach, serem żółtym. Danie zdejmijcie z ognia i poczekajcie chwilę aż ser całkowicie się roztopi.
Gotowe!
Źródło: gotujmy