szakszuka przepis
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy

Macie dosyć zwykłej jajecznicy? Zróbcie szakszukę, a na stałe zagości w waszej kuchni

Szakszuka to wspaniała alternatywa dla zwykłej jajecznicy. Do jej przygotowania używacie bowiem nie tylko jajek, ale również pomidorów, ziół i przypraw. To danie nie tylko znakomicie zaspokoi wasz poranny głód, ale również rozgrzeje was od środka. Sami się przekonajcie.

Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Do jego przyrządzenia tradycyjnie wykorzystuje się pomidory, paprykę, cebulę, jajka oraz zioła. 

Na temat szakszuki istnieje jednak wiele kulinarnych wariacji. W Polsce przyrządza się ją również z dodatkiem czosnku i sera. Tak przygotowana stanowi świetną alternatywę dla zwykłej jajecznicy. 

Śniadanie w takiej formie na stałe zagościło w domach wielu znanych gwiazd. Jej smak ceni sobie chociażby znana modelka i celebrytka - Natalia Siwiec.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na szakszukę

Będziecie potrzebować

  • 3 jajek
  • 1 puszkę pomidorów krojonych
  • 50 gramów sypanej mozzarelli lub tartego żółtego sera lub sera feta
  • 1 ząbka czosnku
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: pieprzu, soli, bazylii, papryki ostrej, kminku

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej patelni umieśćcie olej i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zeszklij.
  2. Po kilku minutach na patelni umieśćcie również pomidory wraz z przyprawami – solą, pieprzem, papryką, bazylią i kminkiem. Sos wymieszajcie i duście przez ok 7 minut, na wolnym ogniu.
  3. Po upływie tego czasu przy pomocy drewnianej lub plastikowej łyżki zróbcie w sosie 3 wgłębienia. Do każdego z nich wbijcie jajko. Danie przykryjcie pokrywką i duście aż do ścięcia białek.
  4. Na sam koniec posypcie wierzch szakszuki tartą mozzarellą, serem feta lub zwykłym, startym na tarce o grubych oczkach, serem żółtym. Danie zdejmijcie z ognia i poczekajcie chwilę aż ser całkowicie się roztopi.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

makaron
Adobe Stock
Newsy
Ten banalny przepis na makaron jest hitem internetu. Zrobicie go w kilka minut
Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby makaronu. Ten przepis jest tak banalny i szybki w przygotowaniu, że zagości w waszym menu na stałe. Koniecznie przygotujcie go i zaskoczcie bliskich!

Stolicą makaronu bez wątpienia są Włochy. Przygotowują go na wiele różnych sposobów, a każdy z nich jest tak samo smaczny. Jednak w internecie od jakiegoś czasu króluje przepis na makaron z pieczonymi pomidorkami i serem feta. Zdecydowanie bije na głowę inne wersje! To danie z pewnością zasmakuje waszym bliskim! Makaron z internetu Wydawałoby się iż makaron już był podany ze wszystkim. Internet jednak lubi zaskakiwać i od pewnego czasu króluje w nim przepis na  makaron z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, serem feta i przyprawami. Potrawa jest banalnie prosta oraz szybka w przygotowaniu, a w dodatku bardzo smaczna. Swoją wyjątkowość zawdzięcza zapieczeniu składników, a następnie połączeniu ich z makaronem. Proces pieczenia wydobywa z sosu cały smak, dzięki czemu danie jest jeszcze bardziej aromatyczne. Ten przepis idealnie sprawdzi się zarówno na obiad z bliskimi, jak i na romantyczną kolację. Przepis na makaron z pieczonymi pomidorkami i serem feta Składniki: 300 g makaronu ½ szklanki oliwy extra virgin 20 pomidorków koktajlowych 6 ząbków czosnku 200 g sera feta 1 łyżeczka suszonego oregano pieprz czarny mielony listki świeżej bazylii parmezan lub grana padano Przygotowanie: Przygotowanie potrawy rozpocznijcie od nagrzania piekarnika do 190 stopni. Do naczynia żaroodpornego włóżcie umyte pomidorki koktajlowe, ser feta w kawałku oraz obrane ząbki czosnku. Całość polejcie oliwą i przyprawcie czarnym mielonym pieprzem oraz suszonym oregano. Tak przygotowane składniki wstawcie do piekarnika, zapiekajcie je przez 20 minut. W międzyczasie ugotujcie makaron według instrukcji na opakowaniu. Naczynie żaroodporne wyjmijcie z piekarnika. Upieczone pomidorki koktajlowe z czosnkiem, fetą i przyprawami rozgniećcie za pomocą widelca. Do przygotowanego...

lasagne bez beszamelu przepis
Gotujmy.pl/Krakowianka
Newsy
Jak przyrządzić idealną lasagne? Ta z naszego przepisu dosłownie rozpływa się w ustach
Lasagne to, zaraz obok pizzy, zdecydowanie najpyszniejsza włoska potrawa, którą możecie przyrządzić w swojej kuchni. Z racji, że wiele osób nie przepada za dodawanym do niej beszamelem, proponujemy wersje bez jego udziału!

Choć polskich wariacji na temat lasagne powstało już bardzo dużo, wciąż niekwestionowanym faworytem jest ta w wersji klasycznej – z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Wiele osób stroni jednak od jej jedzenia z uwagi na obecność specyficznego dodatku w postaci beszamelu. Ten przepis wszystko zmieni. Przepis na lasagne Będziecie potrzebować 12 sztuk makaronu do lasagne 250 gramów mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 200 gramów sera żółtego 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy Przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz Przygotowanie Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju lub oliwie. W tym czasie doprawcie ją solą i pieprzem, dzięki czemu łatwiej odda smak do mięsa. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię z cebulą. Mięso mielone również umieśćcie na patelni i przesmażcie, pamiętając o mieszaniu. Pomidory z puszki umieśćcie w wysokim naczyniu i zblendujcie na gładką masę przy pomocy blendera. Tak przygotowany sos dodajcie do mięsa. Całość doprawcie solą, pieprzem, oregano i bazylią, a następnie dokładnie wymieszajcie. Duście przez ok. 10 minut. Makaron lasagne ugotujcie zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu producenta. Płaskie i podłużne naczynie żaroodporne wysmarujcie miękkim masłem, a następnie zacznijcie w nim układać składniki warstwami, w kolejności – makaron, farsz, makaron, farsz, makaron, farsz. Ser żółty zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach i posypcie nim wierzch lasagne. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. C. Danie pieczcie przez ok. 30 minut. Gotowe! Źródło: gotujmy

Z pomidorów zrobicie nie tyko zupę. Placki pomidorowe z Grecji à la placki ziemniaczane
AdobeStock_
Newsy
Z pomidorów zrobicie nie tylko zupę. Placki pomidorowe z Grecji à la placki ziemniaczane
Przygotowujemy z nich zupę, sosy i kładziemy je na kanapkę. Ale czy próbowaliście kiedyś zrobić z pomidorów placki?

Pomidor to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Zwykle kładziemy go na kanapkę z wędliną lub serem, albo przygotowujemy z niego pyszną pomidorówkę . Pomidor świetnie się też sprawdza w sałatce oraz jako baza do sosu , np. do gołąbków. Ale czy słyszeliście kiedyś o plackach z pomidora? Jak zrobić placki z pomidora? Większość z was na pewno przygotowywała już  placki ziemniaczane i placki z cukinii . Ale czy robiliście kiedyś placki z pomidora? Placki z pomidora do złudzenia przypominają swoim wyglądem placki ziemniaczane, ale w odróżnieniu od nich, mają bardziej wyrazisty, pomarańczowy kolor. Placki pomidorowe to prawdziwy przysmak w Grecji, a zwłaszcza na Cykladach. Danie to przygotowuje się z dodatkiem sera feta i podaje z jogurtowym sosem. Jak je zrobić? Składniki: 4 pomidory i pół szklanki posiekanych pomidorów 2 jajka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 łyżki pokruszonej fety 4 łyżki mąki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu szklanki oleju do smażenia Przygotowanie: Wbijamy jajka do miski i ubijamy je z odrobiną soli. Pomidory kroimy na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne z pestkami. Delikatnie wyciskamy pomidory, aby pozbyć się z nich soku. Pokrojone drobno pomidory wrzucamy do ubitych jajek i dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dobrze mieszamy. Dodajemy pokruszoną fetę oraz mąkę i całość ponownie mieszamy. Jeśli istnieje taka potrzeba dodajemy nieco więcej mąki, aby ciasto było nieco cięższe niż ciasto na tradycyjne placki ziemniaczane. Do masy dodajemy sól i pieprz oraz posiekany szczypiorek. Placki smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanej patelni. Gotowe placki odsączamy na kuchennym ręczniku i podajemy z jogurtowym sosem. Smacznego!...

Jakie jest popisowe danie prezydenta Andrzeja Dudy?
ONS.pl
Newsy
Jakie jest popisowe danie prezydenta Andrzeja Dudy? „Żona mówi, że robię najlepsze…”
Prezydent Andrzej Duda zdradził swoim wyborcom, jakie jest jego popisowe danie. Choć, jak sam przyznaje, nie jest mistrzem gotowania, żona uwielbia, gdy przyrządza tę potrawę na śniadanie.

Choć wydawać by się mogło, że wokół prezydenckiej pary wciąż krząta się służba, w rzeczywistości niektóre czynności państwo Duda lubią wykonywać samodzielnie. Wśród nich znajduje się między innymi gotowanie. Mimo iż często bywają na uroczystych kolacjach i bankietach, w domu jadają jak każda normalna rodzina. Mamy swoją malutką kuchenkę w apartamencie na górze, gdzie mieszkamy (...) i tam sobie przygotowujemy śniadania i kolacje. Nikt nas przy tym nie obsługuje. Mamy swoją lodówkę, swoje jedzenie, żona normalnie robi zakupy w sklepie, nic nadzwyczajnego – zdradził prezydent podczas jednego z nagrań na swój kanał YouTube. Popisowe danie Andrzeja Dudy Na filmiku prezydent Andrzej Duda przyznał się również, że choć nie jest mistrzem gotowania, czasami zagląda do kuchni. Wówczas najczęściej przyrządza jajecznicę lub jajka na miękko – fanką ich smaku jest Pierwsza Dama.  Ja nie powiem, żebym był jakimś mistrzem gotowania, aczkolwiek żona zawsze mówi, że jajecznicę i jajka na miękko robię najlepsze. Ale jakichś bardziej wyszukanych potraw to przyznaję się, że nie. Sam nie umiem ugotować. Owszem, potrafię sobie odgrzać – stwierdza Andrzej Duda. Idealne jajka na miękko Przyrządzenie idealnych jajek na miękko to nie lada wyzwanie. Nie wszystkim udaje się to zrobić „w punkt”. Jednak przepis wydawać by się mogło, że jest dziecinnie prosty.  W końcu wystarczy, że nalejecie do garnka zimną wodę, a następnie włożycie do niej jajka i poczekacie, aż woda się zagotuje. Od tego momentu powinniście pilnować czasu. Będzie się on różnił w zależności od wielkości produktu.  Dla rozmiaru S powinno to być 3,5 minuty, dla M – 4 minuty, z kolei dla L – 5,5 minuty. Tak przygotowane odcedźcie z wrzątku, zalejcie...