Makaron w rosole
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy

Jak uniknąć sklejania się makaronu do rosołu? Róbcie to tylko w ten sposób. Nie chodzi o płukanie nitek

Dobrze przygotowany makaron to połowa sukcesu przy podawaniu rosołu swoim domownikom. Uważajcie, by się wam nie posklejał!

Niedziela, godzina 12. Cała rodzina przy stole, a pani domu przystępuję do wydawania domownikom tradycyjnej złocistej zupy. W jednej chwili ta sielankowa atmosfera może ulec drastycznemu pogorszeniu. Przez rozgotowany i klejący się makaron...

Powiecie, że to drobiazg? Nic z tych rzeczy. Kiedy zamiast eleganckich nitek macie w talerzu gęste „kluchy”, ochota do jedzenia przejdzie wam w mig. Na tak źle przygotowany makaron kaprysić będzie nie tylko wiecznie niezadowolona teściowa. Posklejany makaron nie posmakuje nikomu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak gotować makaron do rosołu?

Jak zachować idealny balans między dobrze ugotowanym, miękkim makaronem, a takim który kilka minut po ugotowaniu będzie sklejał się w nieapetyczne bryłki?

Na początku musimy zastrzec, że polska tradycja przygotowania makaronu różni się od tego popularnego w ojczyźnie pasty, czyli we Włoszech. Co prawda narodowy przydomek Włochów, czyli „makaroniarze” nie wziął się znikąd, ale Polacy nie gęsi i swój sposób na  makaron też mają.

Nasze nitki są w swojej naturze znacznie miększe, niż na przykład wyrabiane z twardej pszenicy włoskie spaghetti, które Włosi gotują al dente, czyli na ząb. Właśnie przez tę różnicę nasz makaron po łatwiej się skleja, jeśli natychmiast po ugotowaniu nie wrzucimy go do talerza z rosołem.

Co zrobić, żeby makaron nie sklejał się w rosole?

Co z tym fantem zrobić? W tym przypadku należy oddać honory Włochom. To właśnie stamtąd pochodzi świetna sztuczka na problemy ze sklejaniem. Jest prostsza, niż mogłoby się wam wydawać. Chodzi o dodanie w odpowiednim momencie odrobiny oliwy, oleju, a nawet masła do gotującego się garnka z wodą na makaron.

Dzięki temu wasze nitki nawet przez długi czas po odcedzeniu nie będą się sklejały. Ten trik przyda się wam zwłaszcza wtedy, gdy podajecie rosół większej ilości osób. Chrzciny, imieniny i inne rodzinne zjazdy – dzięki tej sztuczce na tego typu imprezach wasi goście skosztują tak dobrego makaronu jak nigdy wcześniej!

Zobacz także
Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym kotlety. Tak dobrej panierki jeszcze nie próbowaliście

rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Czy powinno się płukać makaron do rosołu?

Oprócz dodawania oliwy pamiętajcie także o podstawach. Aby uniknąć odcedzania z garnka gęstej „ciapy”, koniecznie gotujcie makaron w odpowiednio dużej ilości wody.

Nie zapominajcie także o obowiązkowym mieszaniu w garnku z wodą od czasu do czasu.

A co z płukaniem makaronu przed podaniem? Według Włochów taka czynność to niemalże profanacja! Nie hartujcie makaronu wodą. O wiele lepiej być czujnym podczas gotowania, by później cieszyć się wspaniałym smakiem ugotowanych nitek.

 

Robicie to z makaronem, gdy wrzucacie go do wrzątku? To karygodny błąd
AdobeStock
Newsy
Robicie to z makaronem, gdy wrzucacie go do wrzątku? To karygodny błąd
Włoska aktorka i szefowa kuchni, podzieliła się swoimi radami na temat gotowania makaronu i zwróciła uwagę na ogromny błąd, popełniany przez wiele osób.

Gotowanie makaronu to, wbrew pozorom, wcale nie taka prosta sprawa! Włoska aktorka i specjalistka od gotowania Sylvia Colloca opowiedziała o tym, jak powinno się gotować makaron i jakiego błędu kategorycznie należy się wystrzegać. Poznajcie porady prawdziwej Włoszki na temat makaronu! Jak powinno się gotować makaron? By wasze spaghetti i inne włoskie dania oparte na makaronie wyszły idealnie, warto poznać zasady jego gotowania: Duży garnek Odpowiednie naczynie do gotowania to jedna z podstawowych reguł! Dobry makaron, zwłaszcza ten na spaghetti, wyjdzie smaczny tylko wtedy, gdy będzie miał dużo miejsca. Dlatego do gotowania wybierzcie duży garnek, a jeśli przyrządzacie dużo makaronu, to weźcie największy jaki macie. I nie martwcie się, gdy nitki będą wystawały ponad krawędź garnka – wrzucony do wrzątku makaron już po kilkunastu sekundach zmięknie na tyle, że w całości zmieści się w garnku. Żadnego oleju Niektórzy do gotującego się makaronu wlewają olej lub oliwę, by się nie sklejał. To wielki błąd! Nigdy nie dodaje się tłuszczu do makaronu w trakcie gotowania. Jedyny efekt jaki osiągniecie, to oka unoszące się na powierzchni wody, a makaron nie połączy się później z sosem (zwyczajnie z niego spłynie). Duży ogień Co zrobić, by makaron się nie sklejał? Zamiast oleju zadbajcie o duży ogień! Gotujcie makaron na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając – to bardzo ważne! Czas gotowania Ważny jest także czas gotowania. Zauważcie, że na każdym opakowaniu makaronu podana jest instrukcja mówiąca o tym, jak długo makaron powinien się gotować. Zawsze podaje się tam czas w konkretnym przedziale, na przykład od 7 do 9 minut. Dlaczego? Jeśli wolicie twardszy makaron al dente, to odcedźcie go już po 7 minutach gotowania, a jeżeli preferujecie bardziej miękki, to 9 minut. Uwaga – warto wyciągnąć...

dlaczego nie należy przelewać makaronu wodą
Adobe Stock
Newsy
Przelewacie ugotowany makaron zimną wodą? To ogromny błąd, który psuje każde danie. Wiecie dlaczego?
Choć pod względem ilości spożywanego makaronu Włosi wciąż biją Polaków na głowę, nie ulega wątpliwości, że produkt ten stał się bardzo popularny w naszym kraju. Badania wykazały, że ponad połowa z was serwuje go w swoich domach przynajmniej raz w tygodniu. Mimo to podczas jego przygotowywania wciąż popełniacie wiele błędów.

Większość Polaków nie wyobraża sobie swojej diety bez makaronu . Przyrządzany na bazie mąki, wody i jajek produkt stanowi bowiem podstawę wielu inspirowanych Włochami dań - spaghetti , lasagne, zapiekanki czy sałatki makaronowej. Popularne jest również dodawanie go do różnego rodzaju zup, między innymi rosołu , pomidorowej czy grzybowej. Cenne wartości odżywcze makaronu Statystyczny Polak zjada ok. 5 kilogramów makaronu rocznie. Badania przeprowadzone z okazji Światowego Dnia Makaronu dowodzą, że Polacy bardzo często wykorzystują ten produkt w swojej kuchni.  Aż 93 proc. respondentów przyznało, że jada go co najmniej raz na 2 tygodnie, z kolei ponad połowa badanych (55 proc.) stwierdziła, że spożywa makaron przynajmniej raz w tygodniu lub częściej. To doprawdy imponujący wynik. Nie ma się czemu dziwić. W końcu dania zakładające wykorzystanie makaronu są nie tylko tanie, łatwe, szybkie i pyszne, ale również zdrowe. Bowiem, w jego składzie można znaleźć między innymi cenne węglowodany, białko, tłuszcze, błonnik i minerały, a także witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo oraz magnez. Jego częste spożywanie z pewnością wam nie szkodzi. Jak ugotować makaron? Choć wydawać by się mogło, że gotowanie makaronu jest dziecinnie proste, w rzeczywistości nawet doświadczeni kucharze miewają z nim problem. Bywa, że po wyjęciu z wody jest za twardy albo wręcz przeciwnie – rozgotowany. Zdarza się również, że kluski zamieniają się w jedną, wielką, sklejoną bryłę, której za nic nie sposób rozdzielić.  Okazuje się, że wszystko zależy od tego, jak postępujecie z makaronem. Przede wszystkim powinniście go przyrządzać zgodnie z instrukcją, choć i te bywają zawodne. Aby się nie sklejał, pamiętajcie, by gotować go w odpowiedniej ilości wody – na każde 100...

gotowanie makaronu
Adobe Stock
Newsy
Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas
To będzie prawdziwa gratka dla osób zabieganych i niemających zbyt wiele wolnego czasu na gotowanie makaronu. Sprawdźcie sami!

Makaron już od wielu lat jest podstawą wyżywienia dużej części naszego społeczeństwa. Wielu z nas spożywa go kilka razy w tygodniu. Ziemniaki , kasze – jęczmienna i gryczana, ryż, no i wreszcie makaron – tak wygląda podstawowy zestaw węglowodanów, zjadanych przez Polaków. Minęły już lata, kiedy gospodynie domowe musiały z mozołem stać nad stolnicą, wyrabiając ręcznie lub za pomocą maszynki makaron domowy . Tak, to prawda. Nitki własnej roboty smakują doskonale, zwłaszcza podane z rosołem. Ale tylko panie domu wiedzą, ile pracy kosztują i ile czasu pochłaniają. Mamy na to alternatywę - gotowanie makaronu w patelni! Ekspresowe gotowanie makaronu w patelni Lubicie robić kilka rzeczy na raz? Ten sposób jest stworzony dla was. Dodatkowo nie będziecie marnowali ani swojego cennego czasu, ani dużych ilości wody potrzebnych do ugotowania makaronu w garnku. To także więc opcja dla osób bardzo oszczędnych lub po prostu jedzących obiady w pojedynkę. Dzięki temu patentowi takie osoby zaoszczędzą także trochę energii. Wystarczy skorzystać z jednego zmyślnego triku. Zamiast garnka, przygotujcie do gotowania makaronu patelnię . Brzmi ciekawie, prawda? To dopiero początek. Do takiego ekspresowego gotowania niepotrzebne będą litry wody. Włóżcie porcję makaronu na patelnię i zalejcie go zimną wodą z obowiązkową dozą soli dla smaku. Woda powinna sięgać delikatnie ponad poziom nałożonego na patelnię makaronu. Włączcie gaz i po kilku minutach gotowania makaron wchłonie wodę i w mig będzie gotowy! Jak szybko ugotować makaron? Od kilku już dziesięcioleci w polskich kuchniach króluje makaron gotowy, sprzedawany w sklepach. Wysuszony makaron wyprodukowany w fabryce różni się od tego klasycznego, przygotowanego w domowym zaciszu. Nie chodzi tylko o smak, a także o długość gotowania....

gotowanie makaronu
AdobeStock
Newsy
Myjecie makaron przed włożeniem go do wrzątku? Niektórzy tak robią, bo…
Słyszeliście o płukaniu makaronu przed gotowaniem? Sprawdźcie, czy ma to sens.

Czy ugotowanie makaronu jest trudną sztuką? Wydawałoby się, że niekoniecznie. A jednak można popełnić przy tym kilka błędów które sprawiają, że makaron traci swój smak, a potrawy, do których się go używa nie wychodzą. Dowiedzcie się, jak gotować makaron i czego unikać! Jak ugotować idealny makaron? O tym, jak należy ugotować idealny makaron wiedzą najlepiej Włosi. W końcu Włochy to ojczyzna makaronu! Warto poznać ich wskazówki na gotowanie tego przysmaku – w końcu świetnie się na tym znają. Poznajcie sposoby Włochów na to, jak ugotować smaczny makaron: Sól Makaron zawsze powinno się solić dopiero pod koniec gotowania – w przeciwnym wypadku woda za mocno wyparuje! Nie żałujcie soli, ponieważ wyciąga ona cały smak makaronu. Idealna ilość to od 7 do 10 gramów na 100 gramów makaronu. Czas gotowania Zawsze gotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Zwróćcie uwagę na to, że zwykle czas gotowania jest podawany w przybliżeniu, np. od 7 do 9 minut . Dlatego po 7 minutach od zagotowania sprawdźcie, czy makaron jest już ugotowany, żeby go nie rozgotować. Woda Nie żałujcie wody! Im więcej wody, tym lepiej. Gotowanie makaronu w małej ilości wody przyśpiesza czas przygotowania, ale zabiera cały jego smak! Powinno się używać przynajmniej 1 litra wody na 100 g makaronu. Odpowiedni garnek Makaron potrzebuje dużo miejsca, dlatego do gotowania spaghetti lub dużych ilości makaronu wybierzcie największy garnek, jaki macie. Częste błędy przy gotowaniu makaronu Wiele osób popełnia błąd w sztuce i nieprawidłowo gotuje makaron. Te błędy nie sprawią, że przestanie się on nadawać do jedzenia, ale będzie znacznie mniej smaczny, dlatego lepiej ich unikać. Dolewanie oliwy Wlewacie olej albo oliwę do garnka, w którym gotuje...