Cukier stał się trudnodostępnym produktem, dlatego coraz popularniejsze stają się jego zamienniki. W ostatnich miesiącach w sieci pojawiło się wiele pomysłów na to czym zastąpić cukier. Okazuje się też, że można go zrobić samodzielnie w domowym zaciszu. Zobaczcie jak!

Z czego się robi cukier?

Słodki proszek można wytworzyć z buraków cukrowych, trzciny cukrowej czy z kwiatostanów palmy kokosowej. O ile dwie ostatnie metody są raczej trudne do wykonania w domowych warunkach, o tyle cukier z buraków możemy wyczarować we własnej kuchni. Jak to zrobić? Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku.

Jak zrobić cukier z buraka w domu?

Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180 stopni. W tym czasie dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w plastry 5 kilogramów buraków cukrowych. Krążki warzyw pieczemy w naczyniu żaroodpornym aż zmiękną, a następnie przekładamy je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane plasterki znów wkładamy do piekarnika i suszymy tak długo, aż staną się całkowicie twarde. Wysuszone plasterki odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie mielimy na drobny proszek i gotowe!

Syrop z buraków cukrowych

Innym pomysłem na zdrowe, domowe słodziło jest syrop buraczany. Ten stary i nieco zapomniany przepis, popularny niegdyś na Kujawach i Pomorzu, właśnie wraca do łask. Aby go zrobić nie potrzeba skomplikowanych narzędzi, ani drogich składników, przyda się za to sporo cierpliwości. Co będzie potrzebne? Tylko buraki i woda. Z 10 kilogramów warzyw otrzymamy 1 litr gotowego słodzidła.

Zobacz także:

Jak zrobić syrop z buraków? Najpierw musimy je dokładnie umyć i obrać. Następnie kroimy warzywa w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu, aż będą bardzo miękkie. Teraz odcedzamy ugotowane buraki (można je wykorzystać do sałatki), a płyn redukujemy jeszcze przez kilka godzin, aż odparuje i mocno zgęstnieje. Kiedy nabierze ciemnobrązowego koloru, zdejmujemy go z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Taki domowy syrop idealnie sprawdzi się do słodzenia napojów i deserów. Można go dodawać do lemoniady, kompotu, mrożonej herbaty czy koktajlu. Świetnie sprawdzi się także do ciast, naleśników i owsianek. 

Czym zastąpić cukier? Inne zamienniki

Zamiast cukru i syropu z buraka można używać także innych słodkich zamienników. Równie dobrze sprawdzą się w tej roli miód, syrop z agawy, ksylitol czy po prostu fruktoza, czyli cukier zawarty w owocach. Do słodkich dań warto więc wkroić po prostu banana, który doda potrawom nie tylko słodyczy, ale przy okazji też witamin i minerałów. Świetnym naturalnym słodzidłem są także suszone daktyle. W kuchni wykorzystuje się zarówno same owoce, jak i produkowany z nich syrop. Jeśli macie więc w szafkach suszone daktyle, możecie namoczyć je przez godzinę w wodzie, a następnie zblendować na gładki mus, idealny do dosładzania deserów i napojów. 

Źródło: wiadomosci.wp.pl