Macie dość podwyżek cen cukru? Zróbcie go samodzielnie w domu!
AdobeStock
Newsy

Macie dość podwyżek cen cukru? Zróbcie go samodzielnie w domu!

Za ten słodki dodatek musimy teraz słono zapłacić. Sklepowe półki coraz częściej świecą pustkami, a kiedy już uda nam się dorwać cukier, jego cena zwala z nóg. Do tego dochodzą jeszcze limity, przysługujące na jedną osobę, wprowadzane w niektórych sieciach. Wszystko to sprawia, że szukamy innych alternatyw. Jak zrobić cukier w domu? To wcale nie jest trudne!

Cukier stał się trudnodostępnym produktem, dlatego coraz popularniejsze stają się jego zamienniki. W ostatnich miesiącach w sieci pojawiło się wiele pomysłów na to czym zastąpić cukier. Okazuje się też, że można go zrobić samodzielnie w domowym zaciszu. Zobaczcie jak!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czego się robi cukier?

Słodki proszek można wytworzyć z buraków cukrowych, trzciny cukrowej czy z kwiatostanów palmy kokosowej. O ile dwie ostatnie metody są raczej trudne do wykonania w domowych warunkach, o tyle cukier z buraków możemy wyczarować we własnej kuchni. Jak to zrobić? Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku.

Zobacz także
	Dały się oszukać „na cukier" i straciły prawie tysiąc złotych. Bądźcie ostrożni w sieci

Dały się oszukać „na cukier" i straciły prawie tysiąc złotych. Bądźcie ostrożni w sieci

Tymi przyprawami zastąpicie cukier. Idealne rozwiązanie dla cukrzyków

Tymi przyprawami skutecznie zastąpicie cukier. Idealne rozwiązanie dla cukrzyków 

Jak zrobić cukier z buraka w domu?

Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180 stopni. W tym czasie dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w plastry 5 kilogramów buraków cukrowych. Krążki warzyw pieczemy w naczyniu żaroodpornym aż zmiękną, a następnie przekładamy je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane plasterki znów wkładamy do piekarnika i suszymy tak długo, aż staną się całkowicie twarde. Wysuszone plasterki odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie mielimy na drobny proszek i gotowe!

Syrop z buraków cukrowych

Innym pomysłem na zdrowe, domowe słodziło jest syrop buraczany. Ten stary i nieco zapomniany przepis, popularny niegdyś na Kujawach i Pomorzu, właśnie wraca do łask. Aby go zrobić nie potrzeba skomplikowanych narzędzi, ani drogich składników, przyda się za to sporo cierpliwości. Co będzie potrzebne? Tylko buraki i woda. Z 10 kilogramów warzyw otrzymamy 1 litr gotowego słodzidła.

Jak zrobić syrop z buraków? Najpierw musimy je dokładnie umyć i obrać. Następnie kroimy warzywa w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu, aż będą bardzo miękkie. Teraz odcedzamy ugotowane buraki (można je wykorzystać do sałatki), a płyn redukujemy jeszcze przez kilka godzin, aż odparuje i mocno zgęstnieje. Kiedy nabierze ciemnobrązowego koloru, zdejmujemy go z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Taki domowy syrop idealnie sprawdzi się do słodzenia napojów i deserów. Można go dodawać do lemoniady, kompotu, mrożonej herbaty czy koktajlu. Świetnie sprawdzi się także do ciast, naleśników i owsianek. 

Czym zastąpić cukier? Inne zamienniki

Zamiast cukru i syropu z buraka można używać także innych słodkich zamienników. Równie dobrze sprawdzą się w tej roli miód, syrop z agawy, ksylitol czy po prostu fruktoza, czyli cukier zawarty w owocach. Do słodkich dań warto więc wkroić po prostu banana, który doda potrawom nie tylko słodyczy, ale przy okazji też witamin i minerałów. Świetnym naturalnym słodzidłem są także suszone daktyle. W kuchni wykorzystuje się zarówno same owoce, jak i produkowany z nich syrop. Jeśli macie więc w szafkach suszone daktyle, możecie namoczyć je przez godzinę w wodzie, a następnie zblendować na gładki mus, idealny do dosładzania deserów i napojów. 

Źródło: wiadomosci.wp.pl

Czeka nas cukier po 7 zł w sklepach? Eksperci nie widzą innej możliwości
AdobeStock
Newsy
Czeka nas cukier po 7 zł w sklepach? Eksperci nie widzą innej możliwości
Podwyżki chleba, mięsa czy oleju to nie koniec. Niedługo droższy będzie także cukier - sprawdźcie, dlaczego.

Wszystko wskazuje na to, że nie widać na razie końca podwyżek cen. Drogie paliwo, gaz i inflacja - to sprawia, że za podstawowe produkty trzeba płacić coraz więcej. Bardzo mocno wzrosła cena mięsa czy chleba, drogie są także warzywa. Wiele wskazuje na to, że będziemy niedługo więcej płacić także za cukier - i to nawet dwa razy więcej! Poznajcie szczegóły.  Podrożeją buraki cukrowe W Polsce większość cukru sprzedawanego w sklepach jest pozyskiwana z buraków cukrowych. Uprawa tych warzyw stała się bardzo kosztowna, m.in. z powodu wojny w Ukrainie i rosnących cen nawozów. Kolejnym powodem podwyżek są ceny paliw - buraki trzeba w końcu czymś transportować. Inny, równie ważny czynnik, to koszt gazu, który jest konieczny do produkcji cukru z buraków.  Jakby tego było mało, problemy z cukrem mają strukturalne podstawy: - W Europie część krajów zrezygnowała z własnej uprawy buraków cukrowych lub znacznie ją ograniczyła (np. Węgry, Rumunia czy Chorwacja). Tam cukier jest już teraz droższy niż w Polsce - powiedział Roman Kubiak, prezes Pfeifer & Langen Polska w rozmowie z money.pl.  W Polsce uprawia się coraz mniej buraków Ceny cukru wzrosną nie tylko przez coraz wyższe ceny upraw ale także fakt, że także i w Polsce buraków cukrowych rośnie coraz mniej. Nie są one zbyt dochodowym biznesem, dlatego rolnicy wolą uprawiać inne warzywa lub zboża. Także więc przez niedobór buraków cukrowych ich cena niedługo wzrośnie. Do tego nałożą się wysokie koszty produkcji, co w efekcie spowoduje, że cukier na sklepowych półkach będzie o wiele droższy. Możliwe jest lekkie obniżenie kosztów poprzez np. inwestycję w energooszczędne rozwiązania, jednak to wszystko są rozwiązania długoterminowe, które nie rozwiążą problemu wysokich cen z dnia na dzień.  - My to wszystko robimy i w długim okresie...

Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego? Odpowiedź was zaskoczy
AdobeStock
Newsy
Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego? Odpowiedź was zaskoczy
Który cukier kupujecie - biały, czy może brązowy? Sprawdźcie, czy w tym przypadku wybór ma znaczenie.

Przed wojną każdy dobrze znał hasło „cukier krzepi”, które jednak niezbyt dobrze się zestarzało. Dziś już wiemy, że jest wręcz przeciwnie i biały cukier należy zdecydowanie ograniczać w swojej diecie. Popularny stał się za to cukier brązowy, który ma być rzekomo zdrowszy od białego. Czy rzeczywiście tak jest? Sprawdźcie, na czym polega różnica między cukrem białym a brązowym i który z nich jest lepszy dla zdrowia.  Czy cukier brązowy jest zdrowy? Brązowa barwa cukru wynika ze sposobu produkcji. Taki cukier produkuje się z trzciny cukrowej, w której znajduje się naturalna melasa. Z kolei najpopularniejszy w naszym kraju cukier biały wytwarza się z buraków cukrowych. Okazuje się jednak, że poza sposobem produkcji, różnice między cukrem białym a brązowym są naprawdę niewielkie. Biały zawiera minimalnie więcej kalorii (16 kcal w jednej łyżeczce, podczas gdy w jednej łyżeczce cukru brązowego jest 15 kcal). Cukier brązowy jest też droższy, co chętnie wykorzystują producenci. Niektórzy barwią zwykły, biały cukier i sprzedają jako brązowy po wyższej cenie. Dlatego koniecznie zwracajcie w sklepie uwagę na opakowania i jeśli chcecie kupić oryginalny brązowy cukier, to szukajcie takiego, na którym opakowaniu jest wyraźnie napisane „cukier trzcinowy” Jednak czy taki cukier jest rzeczywiście zdrowszy? Odpowiedź jest bardzo prosta i krótka: nie. Różnice między cukrem białym a brązowym są minimalne, a spożywanie jednego i drugiego w dużych ilościach tak samo szkodliwe.  Czym zastąpić cukier? Jeżeli nie wyobrażacie sobie życia bez słodkich przekąsek i ciast, nie musicie całkowicie z nich rezygnować. Warto oczywiście ograniczyć takie przysmaki, a w przypadku tych, które nie mogą się obyć bez słodzidła, wykorzystajcie zdrowsze zamienniki. Na przykład: ksylitol erytrytol...

Jesień coraz bliżej. Uzbrójcie się w rozgrzewający sok na odporność za kilka zł
AdobeStock
Newsy
Pijcie codziennie pół szklanki tego napoju. To domowy eliksir na długowieczność za grosze
Zapomnijcie o środkach z apteki. Naturalny sposób na dobrą kondycję znajdziecie we własnej kuchni. Ten napój to prawdziwa bomba witaminowa.

Zakwas z buraka to hit ostatnich lat, choć nasze mamy i babcie znały jego moc już od dziesiątek lat. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, nie czekajcie ani chwili dłużej. Zobaczcie, co daje picie zakwasu z buraków, a czym prędzej włączycie go do swoich codziennych jadłospisów. Co daje picie zakwasu z buraków? Na co działa zakwas z buraków? Ta naturalna mikstura to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i probiotyków, które zwalczają wiele dolegliwości: pomaga zwalczyć anemię, przez wysoką dawkę żelaza i witaminy B, zmniejsza stany zapalne, dzięki zawartości choliny, chroni przed chorobami serca, gdyż poprawia dotlenienie mięśni, obniża ciśnienie tętnicze, przez azotany zawarte w burakach, zapobiega nowotworom, dzięki zawartości betaniny. Wielu smakoszy tego napoju zastanawia się, czy zakwas z buraków można pić codziennie. Otóż tak, ale w niewielkich ilościach i o określonych porach. Aby utrzymać dobre zdrowie, w zupełności wystarczy pół szklanki dziennie, najlepiej rano na czczo . Jeśli chcecie zacząć swoją przygodę z tym napojem? Zobaczcie, jak zrobić zakwas buraczany domowej roboty. Zakwas z buraków do picia - przepis Składniki: 1 kg buraków 1 litr przegotowanej, zimnej wody 1 łyżka soli 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka soku z kiszonek (kapusty lub ogórków) Przygotowanie:  Buraki obieramy i kroimy w grube plastry, czosnek obieramy i kroimy każdy ząbek wzdłuż na pół.  Plastry buraków ciasno układamy w wyparzonym słoiku, a pomiędzy nie wciskamy czosnek oraz listki laurowe i ziele angielskie. Wodę mieszamy z solą i sokiem z kapusty lub ogórków kiszonych, a następnie zalewamy tym płynem buraki, aby były nim przykryte. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką lub czystą gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około...

Ten syrop na kaszel przygotujecie  w domu w 30 min. Potrzebujecie tylko 2 składników.
Adobe Stock
Newsy
Ten syrop na kaszel z buraka przygotujecie w 30 min. Potrzebujecie tylko 2 składników
Zmienna pogoda, chłodne wieczory i poranki, marzniemy, mokniemy, zarażamy się w sklepie i wracamy do domu kaszląc. Czym jest kaszel i jak go łagodzić?

Kaszel to objaw choroby, najczęściej infekcji wirusowej, która atakują górne drogi oddechowe. Zakażenie wywołuje podrażnienia błony śluzowej gardła, a one prowadzą do reakcji skurczowej, która powoduje kaszlnięcie. Kaszlemy i zupełnie nie potrafimy tego kaszlu opanować. Podpowiadamy jak łagodzić podrażnienia doprowadzające do kaszlu, za pomocą dwóch składników, które macie w domu. Jednym z nich jest zwykły burak, drugim cukier lub miód. Dlaczego syrop z buraka pomaga na kaszel? Tajemnica działania syropu z buraka związana jest z właściwościami buraka, którego sok kiedyś był zalecany niemal wyłącznie na anemię, a dziś wiemy, że jego lecznicze właściwości pomagają na wiele dolegliwości. Buraki oczywiście: Wzmacniają układ krwionośny Zapobiegają anemii ale też: Wspomagają organizm wyniszczony chorobami Łagodzą dolegliwości związane z menopauzą Wspierąją odporność Spowalnia rozwój infekcji wirusowej i bakteryjnej  i przede wszystkim: Przynoszą szybką ulgę przy męczącym, suchym kaszlu  Zmniejszają uczucie drapania w gardle Łagodzą chrypkę Powlekają przesuszone i podrażnione błony śluzowe gardła To właśnie działanie ochronne na błony śluzowe gardła powoduje, że warto syrop z buraka pić zawsze wtedy, gdy skarżymy się na infekcje gardła. Czy można zastąpić leki domowymi sposobami w czasie choroby? Podczas żadnej choroby nie należy zastępować domowymi sposobami, w tym syropami czy naparami, leczenia zaleconego przez lekarza.  Wprawdzie syrop z buraka zawiera sporo substancji prozdrowotnych, na przykład: Witaminy - w tym wit. C, wit. A, wit E Składniki mineralne - żelazo , wapń, magnez, potas, cynk, fosfor Substancje o działaniu...