Macie dość podwyżek cen cukru? Zróbcie go samodzielnie w domu!
AdobeStock
Newsy

Macie dość podwyżek cen cukru? Zróbcie go samodzielnie w domu!

Za ten słodki dodatek musimy teraz słono zapłacić. Sklepowe półki coraz częściej świecą pustkami, a kiedy już uda nam się dorwać cukier, jego cena zwala z nóg. Do tego dochodzą jeszcze limity, przysługujące na jedną osobę, wprowadzane w niektórych sieciach. Wszystko to sprawia, że szukamy innych alternatyw. Jak zrobić cukier w domu? To wcale nie jest trudne!

Cukier stał się trudnodostępnym produktem, dlatego coraz popularniejsze stają się jego zamienniki. W ostatnich miesiącach w sieci pojawiło się wiele pomysłów na to czym zastąpić cukier. Okazuje się też, że można go zrobić samodzielnie w domowym zaciszu. Zobaczcie jak!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czego się robi cukier?

Słodki proszek można wytworzyć z buraków cukrowych, trzciny cukrowej czy z kwiatostanów palmy kokosowej. O ile dwie ostatnie metody są raczej trudne do wykonania w domowych warunkach, o tyle cukier z buraków możemy wyczarować we własnej kuchni. Jak to zrobić? Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku.

Zobacz także
	Dały się oszukać „na cukier" i straciły prawie tysiąc złotych. Bądźcie ostrożni w sieci

Dały się oszukać „na cukier" i straciły prawie tysiąc złotych. Bądźcie ostrożni w sieci

Tymi przyprawami zastąpicie cukier. Idealne rozwiązanie dla cukrzyków

Tymi przyprawami skutecznie zastąpicie cukier. Idealne rozwiązanie dla cukrzyków 

Jak zrobić cukier z buraka w domu?

Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180 stopni. W tym czasie dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w plastry 5 kilogramów buraków cukrowych. Krążki warzyw pieczemy w naczyniu żaroodpornym aż zmiękną, a następnie przekładamy je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane plasterki znów wkładamy do piekarnika i suszymy tak długo, aż staną się całkowicie twarde. Wysuszone plasterki odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie mielimy na drobny proszek i gotowe!

Syrop z buraków cukrowych

Innym pomysłem na zdrowe, domowe słodziło jest syrop buraczany. Ten stary i nieco zapomniany przepis, popularny niegdyś na Kujawach i Pomorzu, właśnie wraca do łask. Aby go zrobić nie potrzeba skomplikowanych narzędzi, ani drogich składników, przyda się za to sporo cierpliwości. Co będzie potrzebne? Tylko buraki i woda. Z 10 kilogramów warzyw otrzymamy 1 litr gotowego słodzidła.

Jak zrobić syrop z buraków? Najpierw musimy je dokładnie umyć i obrać. Następnie kroimy warzywa w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu, aż będą bardzo miękkie. Teraz odcedzamy ugotowane buraki (można je wykorzystać do sałatki), a płyn redukujemy jeszcze przez kilka godzin, aż odparuje i mocno zgęstnieje. Kiedy nabierze ciemnobrązowego koloru, zdejmujemy go z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Taki domowy syrop idealnie sprawdzi się do słodzenia napojów i deserów. Można go dodawać do lemoniady, kompotu, mrożonej herbaty czy koktajlu. Świetnie sprawdzi się także do ciast, naleśników i owsianek. 

Czym zastąpić cukier? Inne zamienniki

Zamiast cukru i syropu z buraka można używać także innych słodkich zamienników. Równie dobrze sprawdzą się w tej roli miód, syrop z agawy, ksylitol czy po prostu fruktoza, czyli cukier zawarty w owocach. Do słodkich dań warto więc wkroić po prostu banana, który doda potrawom nie tylko słodyczy, ale przy okazji też witamin i minerałów. Świetnym naturalnym słodzidłem są także suszone daktyle. W kuchni wykorzystuje się zarówno same owoce, jak i produkowany z nich syrop. Jeśli macie więc w szafkach suszone daktyle, możecie namoczyć je przez godzinę w wodzie, a następnie zblendować na gładki mus, idealny do dosładzania deserów i napojów. 

Źródło: wiadomosci.wp.pl

Ten syrop na kaszel przygotujecie  w domu w 30 min. Potrzebujecie tylko 2 składników.
Adobe Stock
Newsy
Ten syrop na kaszel z buraka przygotujecie w 30 min. Potrzebujecie tylko 2 składników
Zmienna pogoda, chłodne wieczory i poranki, marzniemy, mokniemy, zarażamy się w sklepie i wracamy do domu kaszląc. Czym jest kaszel i jak go łagodzić?

Kaszel to objaw choroby, najczęściej infekcji wirusowej, która atakują górne drogi oddechowe. Zakażenie wywołuje podrażnienia błony śluzowej gardła, a one prowadzą do reakcji skurczowej, która powoduje kaszlnięcie. Kaszlemy i zupełnie nie potrafimy tego kaszlu opanować. Podpowiadamy jak łagodzić podrażnienia doprowadzające do kaszlu, za pomocą dwóch składników, które macie w domu. Jednym z nich jest zwykły burak, drugim cukier lub miód. Dlaczego syrop z buraka pomaga na kaszel? Tajemnica działania syropu z buraka związana jest z właściwościami buraka, którego sok kiedyś był zalecany niemal wyłącznie na anemię, a dziś wiemy, że jego lecznicze właściwości pomagają na wiele dolegliwości. Buraki oczywiście: Wzmacniają układ krwionośny Zapobiegają anemii ale też: Wspomagają organizm wyniszczony chorobami Łagodzą dolegliwości związane z menopauzą Wspierąją odporność Spowalnia rozwój infekcji wirusowej i bakteryjnej  i przede wszystkim: Przynoszą szybką ulgę przy męczącym, suchym kaszlu  Zmniejszają uczucie drapania w gardle Łagodzą chrypkę Powlekają przesuszone i podrażnione błony śluzowe gardła To właśnie działanie ochronne na błony śluzowe gardła powoduje, że warto syrop z buraka pić zawsze wtedy, gdy skarżymy się na infekcje gardła. Czy można zastąpić leki domowymi sposobami w czasie choroby? Podczas żadnej choroby nie należy zastępować domowymi sposobami, w tym syropami czy naparami, leczenia zaleconego przez lekarza.  Wprawdzie syrop z buraka zawiera sporo substancji prozdrowotnych, na przykład: Witaminy - w tym wit. C, wit. A, wit E Składniki mineralne - żelazo , wapń, magnez, potas, cynk, fosfor Substancje o działaniu...

Konfitura z jabłek i chrzanu Karola Okrasy to poezja smaku. Świetnie pasuje do mięsa
ONS/AdobeStock
Newsy
Konfitura z jabłek i chrzanu Karola Okrasy to poezja smaku. Świetnie pasuje do mięsa
Szukacie pomysłu na pyszną konfiturę do mięs? Ta z przepisu Karola Okrasy nie ma sobie równych.

Jesień to czas, gdy chętnie przygotowujemy różnego typu konfitury . Sprawdźcie przepis na przepyszną konfiturę z pieczonych jabłek i chrzanu autorstwa Karola Okrasy . Konfitura ta świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięsa. Jak ją zrobić? Czytajcie dalej! Przepis na konfiturę z jabłek i chrzanu Pieczone jabłka z chrzanem to prawdziwa kwintesencja jesieni. Kiedy jak nie teraz warto przygotować taką smaczną i gęstą konfiturę? Ta autorstwa Karola Okrasy świetnie się sprawdzi jako dodatek do różnego rodzaju mięs – zarówno tych podawanych na ciepło, jak i na zimno, na kanapce. Jak ją przygotować? Przygotowanie takiej konfitury jest bardzo proste, ale wymaga chwili czasu. Wysiłek ten z pewnością się jednak opłaci, bo konfitura ta smakuje wprost obłędnie. Składniki: jabłka – 5 szt. chrzan tarty – 3-4 łyżki czosnek – 0,5 ząbka korzeń imbiru – 0,5 łyżki cytryna – 1 szt. cukier – 5 łyżek Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Jabłka ze skórką kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy, aż jabłka się zarumienią i zaczną się rozpadać. Imbir obieramy i kroimy na plasterki. Czosnek siekamy. Do garnka wsypujemy cukier i rozpuszczamy go na niewielkim ogniu. Dodajemy imbir i czosnek. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, do garnka przekładamy upieczone jabłka. Podlewamy niewielką ilością wody i chwilę smażymy. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajemy 3-4 łyżki chrzanu i małą ilość soku z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i obracamy do góry dnem. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gotową konfiturę podajemy z...

Cukier
Pixabay/Gabriela Sanda
Newsy
Jak zamienić biały cukier w brązowy? Genialna metoda, którą znają tylko wtajemniczeni
Każdy dietetyk powie wam to samo - zamiast białego cukru sięgnijcie po jego zastępniki, np. fruktozę.

Cukier zalicza się do słodkich substancji, które nadają potrawom specyficzny smak. Trudno wyobrazić sobie wyroby cukiernicze bez jego użycia. Jak zmienić cukier biały w brązowy? Słodka substancja w formie proszku Cukier wytwarzany jest zazwyczaj z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. To nieodłączny element sporów wśród dietetyków. Jedni uważają, że niewielka jego ilość wam nie zaszkodzi, drudzy polecają całkowite jego wyeliminowanie z codziennej diety. Cukier trzcinowy, brązowy, biały, buraczany, czy kryształ to określenia, z którymi możecie spotkać się na co dzień  w sklepach spożywczych. Wszystkie wymienione określenia można zastąpić słowem sacharoza. Występuje ona w postaci białych lub bezbarwnych kryształów, bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i ma słodki smak.  Największa zawartość cukru występuje w burakach cukrowych oraz trzcinie cukrowej. Sacharoza wchodzi również w skład niektórych warzyw takich jak pomidor, marchew, papryka czy seler naciowy. Cukier znajdziecie również w melonie, brzoskwiniach i winogronach.  Popularne rodzaje cukru Używany w kuchni cukier stołowy, może być wytwarzany z buraków cukrowych. Sacharoza produkowana jest również z trzciny cukrowej, z której powstaje cukier trzcinowy. Budowa chemiczna oraz wartości odżywcze w przypadku obu tych cukrów, są takie same. Cukier trzcinowy i buraczany dostępny na półkach sklepowych, występuje najczęściej w postaci białego cukru rafinowanego, który jest oczyszczony i pozbawiony tzw. melasy. Właśnie ona nadaje mu kolor. Na rynku dostaniecie również biały cukier z aromatem wanilii, nazywany po prostu cukrem waniliowym. Nowością na rynku i alternatywą dla klasycznego białego cukru, jest cukier kokosowy pozyskiwany z kwiatostanów palm...

barszcz ukraiński przepis
AdobeStock
Przepisy
Fantastyczny przepis na barszcz ukraiński! Dodaj ten jeden składnik
Jesień to idealny czas na sycące i rozgrzewające zupy - takie, jak barszcz ukraiński! To pyszne danie nie jest bardzo trudne w przygotowaniu, a jego smak wynagradza godziny spędzone w kuchni!

Jesień i zima to najlepszy czas na gotowanie zup. Ciepłe posiłki rozgrzewają i wzmacniają odporność! Dziś mamy dla was wyjątkowy przepis na barszcz ukraiński – jest nie tylko nieprawdopodobnie smaczny, ale i bardzo sycący! Barszcz ukraiński w Polsce Już po samej nazwie możemy się domyślać, że ojczyzną tego dania jest Ukraina. Rzeczywiście, to właśnie u naszych wschodnich sąsiadów rozwinęła się tradycja gotowania treściwej zupy bazującej na burakach. Co ciekawe, na samym początku nie gotowano jej z buraków, a liści barszczu zwyczajnego. I do tego kiszonych! To właśnie tej roślinie barszcz zawdzięcza swoją nazwę. Z czasem, gdy rozpowszechniła się uprawa buraków, do zupy zaczęto dodawać ciemnoczerwone bulwy. Na Ukrainie istnieje aż 40 (!) sposobów przygotowania tego dania. Polski barszcz ukraiński oczywiście nieco różni się od pierwowzoru. W przeciwieństwie do naszych sąsiadów, my dodajemy do barszczu białą fasolę i grzyby. Przepis na barszcz ukraiński Aby ugotować tradycyjny barszcz ukraiński, przygotujcie: 600 g buraków 100 g suchej białej fasoli 2 pomidory 1 duży ziemniak 4 liście kapusty włoskiej 2 marchewki 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 łyżki koncentratu barszczu 1 łyżka masła 100 ml śmietanki 22% cukier, sól, pieprz   Z wymienionych składników przygotujecie 6 porcji barszczu. Czas przygotowania wynosi niecałe dwie godziny, ale pamiętajcie o tym, że biała fasola musi się wcześniej namoczyć przez 8 godzin! Przygotowanie Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 8 godz., odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, solimy, gotujemy godzinę, odcedzamy i odstawiamy. Buraki płuczemy, obieramy, kroimy w zapałkę, zalewamy 750 ml wody, solimy i gotujemy godzinę....