Macie dość parzenia liści na gołąbki? Zawińcie je w tę kapustę, a wyjdą genialnie
Adobe Stock
Newsy

Macie dość parzenia liści na gołąbki? Zawińcie je w tę kapustę, a wyjdą genialnie

Przygotowywanie gołąbków zajmuje wam sporo czasu? Możecie go znacznie skrócić, jeśli zdecydujecie się na małą odmianę. Co powiecie na gołąbki pieczone w liściach takiej kapusty?

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Gołąbki to nic innego, jak półmięsne danie składające się z ugotowanych liści kapusty, w które zawija się odpowiednio przygotowany farsz. 

Farsz do gołąbków zwykle jest połączeniem mięsa mielonego wieprzowego oraz ugotowanego ryżu lub kaszy. Danie wzbogacają – podsmażona na rumiano cebula, grzyby oraz aromatyczne przyprawy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować kapustę na gołąbki?

Przygotowanie kapusty na gołąbki zajmuje najwięcej czasu. Dlaczego? Ponieważ kapusta jest bardzo twarda i wymaga długiego gotowania, zanim zaczną z niej odchodzić liście.

Podczas przygotowywania kapusty na gołąbki, najpierw musimy wyciąć głąb ze środka kapusty. Następnie należy włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem. Kapustę gotujemy przez około 8-10 minut na małym ogniu, a następnie rozbieramy z liści, po czym odcinamy delikatnie zgrubienia z każdego liścia. Do tak przygotowanych liści możemy nakładać farsz. Cały proces zajmuje więc przynajmniej 30-45 minut.

Co powiecie na małą odmianę w postaci gołąbków zawijanych w bardzo łatwe do oderwania i miękkie z natury liście kapusty pekińskiej? Gołąbki w kapuście pekińskiej są w wykonaniu znacznie szybsze od tych tradycyjnych. Czy różnią się od nich smakowo? Zdaniem wielu osób, nie czuć specjalnie tej różnicy. Ponadto warto przekonać się, że kapusta pekińska jak najbardziej nadaje się do obróbki termicznej. Jak przygotować to pyszne i szybkie danie?

Zobacz także
Nie używacie kapusty pekińskiej do ciepłych dań? To błąd. Tylko ona ma tę 1 cenną właściwość

Nie używacie kapusty pekińskiej do ciepłych dań? To błąd. Tylko ona ma tę 1 cenną właściwość

Kotlety mielone z kapustą pekińską. Przypominają gołąbki, ale są jeszcze pyszniejsze

Kotlety mielone z kapustą pekińską. Przypominają gołąbki, ale są jeszcze pyszniejsze

Przepis na gołąbki z kapustą pekińską

Składniki:

  • Główka kapusty pekińskiej
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 torebka ryżu
  • 1 cebula
  • Olej
  • Słoik sosu do spaghetti
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na początku myjemy kapustę pekińską i odrywamy z niej liście.
  2. Liście zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 3 minuty.
  3. Po upływie tego czasu odlewamy liście, odsączamy je z wody i przycinamy białe części.
  4. Ryż gotujemy do miękkości.
  5. Ugotowany ryż odcedzamy, osączamy na sicie i studzimy.
  6. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na tłuszczu.
  7. Do mięsa mielonego dodajemy ryż i cebulę. Solimy i pieprzymy do smaku.
  8. Do liści nakładamy farsz i szczelnie je zawijamy.
  9. Gołąbki układamy jeden obok drugiego na brytfannie wysmarowanej tłuszczem.
  10. Polewamy sosem do grilla, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  11. Pieczemy 40 minut w 180 st. C.
  12. Tuż przed końcem pieczenia należy zdjąć folię aluminiową i piec jeszcze około 10 minut.

Smacznego!

Przygotujcie ryż w ten sposób, a gołąbki wyjdą idealnie. Będą was błagać o przepis
Wikipedia commons
Newsy
Przygotujcie ryż w ten sposób, a gołąbki wyjdą idealnie. Będą was błagać o przepis
Wiedzieliście, że można tak ugotować ryż na gołąbki? Takich jeszcze nie jedliście.

Nie ma chyba bardziej klasycznego polskiego dania od gołąbków (może z wyjątkiem rosołu). Ta stosunkowo tania potrawa często gości na polskich stołach - gołąbki są smaczne, bardzo sycące i smakują każdemu. A czy wiecie, co można zrobić, by ich smak był jeszcze lepszy? Tajemnica tkwi w przygotowaniu ryżu. Jak przygotować ryż na gołąbki? W tradycyjnych przepisach na gołąbki należy ugotować ryż i wymieszać go z mięsem i cebulą. Przyjęło się, że na jedną szklankę ryżu przypadają dwie szklanki wody. Jednak, aby gołąbki smakowały jeszcze lepiej, warto zamiast wodą zalać ryż bulionem - mięsnym albo warzywnym. To sprawi, że ryż będzie miał wyjątkowy, głęboki aromat i gołąbki nabiorą lepszego smaku.  Sam farsz mięsno-ryżowy można wzbogacić także dodając pokrojoną lub startą drobno marchewkę. Nie tylko poprawicie w ten sposób smak potrawy, ale też sprawicie, że gołąbki będą wyglądały na talerzu nieco ciekawiej i żywiej. Przepis na gołąbki z ryżem gotowanym na bulionie Do zrobienia pysznych gołąbków potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 duża główka kapusty 1 szklanka ryżu 2 szklanki bulionu około pół kilograma mięsa mielonego 3 średniej wielkości cebule ziele angielskie liście laurowe kurkuma curry papryka wędzona pieprz sól Przygotowanie: Najpierw należy sparzyć kapustę. Wykrójcie głąb kapusty, a resztę włóżcie do gorącej wody i gotujcie przez około 20 minut. Po ugotowaniu wyjmijcie kapustę i odstawcie, by ostygła. Wsypcie szklankę ryżu do garnka i zalejcie go dwiema szklankami bulionu. Podgrzejcie do zagotowania i gotujcie na małym ogniu.  Pokrójcie cebulę i usmażcie na maśle do...

Zapomnijcie o krokietach na Wigilię i zróbcie te gołąbki. Będą numerem 1 na stole
Adobe Stock
Newsy
Zapomnijcie o krokietach na Wigilię i zróbcie te gołąbki. Będą numerem 1 na stole
Gołąbki na Wigilię? Dlaczego nie! Wystarczy zrobić je w specjalnej, postnej wersji i śmiało można się nimi zajadać nawet w święta.

Z Wigilią zwykle kojarzą się (poza karpiem) pierogi oraz krokiety, a wszystko to koniecznie z farszem z kapusty i grzybów. To tradycyjne i przede wszystkim dość proste w przygotowaniu dania, choć wymagają nieco pracy. Ale przecież nie tylko krokiety czy pierogi nadają się na Wigilię - tego dnia świetnie sprawdzą się również gołąbki w postnej wersji. Sprawdźcie, jak je przygotować.  Jak zrobić wigilijne gołąbki? Takie gołąbki są oczywiście pozbawione mięsa - w końcu to Wigilia. Dlatego ich farsz składa się głównie z ryżu, grzybów oraz ozłoconej na patelni cebuli. Ryż zajmuje tutaj miejsce kaszy gryczanej, którą wiele polskich gospodyń wykorzystuje do przygotowania właśnie wigilijnych gołąbków. W ten sposób przygotowane gołąbki są ciut delikatniejsze i bardzo smaczne. Aby nie wyszły mdłe, zamiast gotować je tradycyjnie w garnku, należy zapiec je w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, zalewając śmietaną.  Przepis na wigilijne gołąbki Składniki: 1 średnia główka białej kapusty pół kilograma ryżu pół litra śmietany 18% 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 100 g masła 65 g suszonych grzybów sól pieprz  Przygotowanie: Zacznijcie od namoczenia suszonych grzybów w wodzie, żeby zmiękły (najlepiej zostawcie je tak na całą noc). Następnego dnia wlejcie wodę z grzybami do garnka i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie, aż zmiękną. Ugotujcie cały ryż. Obierzcie cebulę, pokrójcie ją w kostkę i następnie zeszklijcie na maśle. Smażcie, aż nabierze złotego koloru. Zmielcie grzyby w maszynce. Do miski wrzućcie lekko ostudzony ryż, cebulę i grzyby. Dodajcie jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszajcie. Wytnijcie...

Jaką kapustę wybrać na gołąbki? Wyjdą do niczego, jeśli nie zwrócicie uwagi na 1 szczegół
Adobe Stock
Newsy
Jaką kapustę wybrać na gołąbki? Wyjdą do niczego, jeśli nie zwrócicie uwagi na 1 szczegół
Podstawą smacznych gołąbków jest dobra kapusta. Sprawdźcie, jak rozpoznać idealną kapustę na gołąbki!

Gołąbki są jednym z bardziej uniwersalnych polskich dań. Można je przyrządzić na wiele sposobów i wszystkie są pyszne! Smakują przyrządzone z różnych gatunków kapusty, a farsz można zrobić z czym tylko chcecie. Jest doskonały zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Do środka pasuje kasza, ryż, grzyby i inne dodatki. Jakie są wasze ulubione? Jaką kapustę do gołąbków wybrać? Początkujący kucharze zastanawiają się pewnie, jaka kapusta jest najlepsza do zrobienia gołąbków. Kluczowe są tutaj dwie podstawowe rzeczy. Pierwszą trudnością, którą nastręcza robienie gołąbków jest twardość kapuścianych liści. To najczęściej kwestia odpowiedniego sparzenia kapusty we wrzątku przed zawinięciem w nie farszu. Nieraz jednak zdarza się, że robi się to z należytą starannością, a efekt jest taki, że gołąbków nie da się jeść. To często kwestia przerośniętej, starej kapusty, której nie pomoże nawet długie gotowanie. Co z tym fantem począć? Tutaj przechodzimy do drugiej sprawy. A więc rozmiary kapusty na gołąbki. Naturalnie wydawałoby się, że najlepsza będzie ta największa z możliwych. Można jednak trafić w ten sposób na wyjątkowo twardą sztukę. Dlatego wybierając kapustę do zawijania w gołąbki najlepiej wybierać średnie kapuściane głowy. Gołąbki wyjdą eleganckie, nie za duże, czyli takie jakie lubią wszyscy najbardziej. Oprócz tego polecamy także wypróbowanie specjalnej kapusty do gołąbków o spłaszczonym głąbie, znaną także pod nazwą coolwrap. Dobrym pomysłem będzie także wypróbowanie do gołąbków kapusty stożkowej. Przepis na gołąbki z kaszą Do przygotowania smacznych gołąbków z farszem z kaszy jaglanej, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g) 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1...

Czy można zrobić gołąbki bez ryżu? Tak robiły je nasze prababki ponad 100 lat temu
Adobe Stock
Newsy
Czy można zrobić gołąbki bez ryżu? Tak robiły je nasze prababki ponad 100 lat temu
Lubicie jeść gołąbki, ale pragniecie jakiejś odmiany? Zróbcie gołąbki z kaszą gryczaną jak za dawnych lat. Z kolei nowoczesny dodatek w postaci boczku sprawi, że zakochacie się w ich obłędnym smaku.

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Tradycyjne gołąbki przygotowuje się z nadzieniem z ryżu. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, przyprawy, podsmażoną na rumiano cebulkę i całość zawijamy w ugotowane licie kapusty, po czym danie ląduje w garnku lub w piekarniku. A co powiecie na gołąbki, do których zamiast ryżu dodaje się kaszę? Skąd wzięły się gołąbki z kaszą gryczaną? Obecnie większość osób kojarzy gołąbki z kaszą gryczaną wyłącznie ze świętami Bożego Narodzenia. Wigilijne gołąbki kaszowo-grzybowe są przepyszne, ale zasługują na to, by gotować je także poza tym świętem. Czyli zupełnie tak, jak czyniły to jeszcze wiele lat temu dawne polskie gospodynie. W ich kuchniach nie było ryżu, który zaczęto do Polski importować na szeroką skalę dopiero w XX w. Kombinowano więc z kaszą gryczaną - również w wersji mięsnej! Jeżeli marzy wam się zatem odmieniona wersja zwykłych gołąbków, zamiast ryżu dodajcie do zmielonego mięsa wieprzowego kaszę gryczaną. Do farszu z powodzeniem możecie dodać zarówno kaszę jęczmienną, jak i gryczaną. Tak przygotowane gołąbki będą się świetnie komponować z sosem – pieczarkowym lub pomidorowym. Dla odmiany jednak warto czasem podać je z podsmażonym na rumiano boczkiem, który idealnie komponuje się ze smakiem kaszy gryczanej. Przepis na gołąbki mięsne z kaszą gryczaną Składniki: Główka kapusty 1,5 szklanki kaszy gryczanej 50 dag mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 1-2 marchewki Dużą cebula 1-2 ząbki czosnku Świeżo mielona sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Oraz: Wędzony boczek do omasty Przygotowanie: Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie, po czym zdejmujemy z niej delikatnie liście. W oddzielnym garnku...