
Macie już dość obierania kapusty na gołąbki? Znamy świetny sposób. Zajmie wam minutę
Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Gołąbki to nic innego, jak półmięsne danie składające się z ugotowanych liści kapusty włoskiej, w które zawija się odpowiednio przygotowany farsz.
Farsz do gołąbków zwykle jest połączeniem mięsa mielonego wieprzowego oraz ugotowanego ryżu lub kaszy. Danie wzbogacają – podsmażona na rumiano cebula, grzyby oraz aromatyczne przyprawy.
Jak przygotować kapustę na gołąbki?
Przygotowanie kapusty na gołąbki zajmuje najwięcej czasu. Dlaczego? Ponieważ kapusta włoska jest bardzo twarda i wymaga długiego gotowania, zanim zaczną z niej odchodzić liście.
Podczas przygotowywania kapusty na gołąbki, najpierw musimy wyciąć głąb ze środka kapusty. Następnie należy włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem. Kapustę gotujemy przez około 8-10 minut na małym ogniu. Po wyjęciu kapusty z wrzątku studzimy ją, a następnie rozbieramy z liści, po czym odcinamy delikatnie zgrubienia z każdego liścia. Do tak przygotowanych liści możemy nakładać farsz. Cały proces zajmuje więc około 30 minut.
Co powiecie na małą odmianę w postaci gołąbków zawijanych w bardzo łatwe do oderwania liście kapusty pekińskiej? Gołąbki w kapuście pekińskiej są w wykonaniu znacznie szybsze od tych tradycyjnych. Czy różnią się od nich smakowo? Zdaniem wielu osób, nie czuć specjalnie tej różnicy. Jak przygotować to pyszne i szybkie danie?
Przepis na gołąbki z kapustą pekińską
Składniki:
- Główka kapusty pekińskiej
- 250 g mięsa mielonego
- 1 torebka ryżu
- 1 cebula
- Olej
- Słoik sosu do spaghetti
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na początku myjemy kapustę pekińską i odrywamy z niej liście.
- Liście zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 3 minuty.
- Po upływie tego czasu odlewamy liście, odsączamy je z wody i przycinamy białe części.
- Ryż gotujemy do miękkości.
- Ugotowany ryż odcedzamy, osączamy na sicie i studzimy.
- Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na tłuszczu.
- Do mięsa mielonego dodajemy ryż i cebulę. Solimy i pieprzymy do smaku.
- Do liści nakładamy farsz i szczelnie je zawijamy.
- Gołąbki układamy jeden obok drugiego na brytfannie wysmarowanej tłuszczem.
- Polewamy sosem do grilla, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy 40 minut w 180 st. C.
- Tuż przed końcem pieczenia należy zdjąć folię aluminiową i piec jeszcze około 10 minut.
Smacznego!