gołąbki
AdobeStock
Newsy

Macie już dość obierania kapusty na gołąbki? Znamy świetny sposób. Zajmie wam minutę

Przygotowywanie gołąbków zajmuje wam sporo czasu? Możecie go znacznie skrócić, jeśli zdecydujecie się na małą odmianę. Co powiecie na gołąbki pieczone w liściach takiej kapusty?

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Gołąbki to nic innego, jak półmięsne danie składające się z ugotowanych liści kapusty włoskiej, w które zawija się odpowiednio przygotowany farsz. 

Farsz do gołąbków zwykle jest połączeniem mięsa mielonego wieprzowego oraz ugotowanego ryżu lub kaszy. Danie wzbogacają – podsmażona na rumiano cebula, grzyby oraz aromatyczne przyprawy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować kapustę na gołąbki?

Przygotowanie kapusty na gołąbki zajmuje najwięcej czasu. Dlaczego? Ponieważ kapusta włoska jest bardzo twarda i wymaga długiego gotowania, zanim zaczną z niej odchodzić liście.

Podczas przygotowywania kapusty na gołąbki, najpierw musimy wyciąć głąb ze środka kapusty. Następnie należy włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem. Kapustę gotujemy przez około 8-10 minut na małym ogniu. Po wyjęciu kapusty z wrzątku studzimy ją, a następnie rozbieramy z liści, po czym odcinamy delikatnie zgrubienia z każdego liścia. Do tak przygotowanych liści możemy nakładać farsz. Cały proces zajmuje więc około 30 minut.

Co powiecie na małą odmianę w postaci gołąbków zawijanych w bardzo łatwe do oderwania liście kapusty pekińskiej? Gołąbki w kapuście pekińskiej są w wykonaniu znacznie szybsze od tych tradycyjnych. Czy różnią się od nich smakowo? Zdaniem wielu osób, nie czuć specjalnie tej różnicy. Jak przygotować to pyszne i szybkie danie?

Zobacz także
Panierka kotlet

Chcecie zjeść naprawdę wyśmienite kotlety schabowe? Opanierujcie je w tej mące a nie w pszennej. Genialne

ciasto drożdżowe

Banalny trik na delikatne jak mgiełka ciasto drożdżowe. Dodajcie to zamiast mleka a będzie nieziemsko pyszne

Przepis na gołąbki z kapustą pekińską

Składniki:

  • Główka kapusty pekińskiej
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 torebka ryżu
  • 1 cebula
  • Olej
  • Słoik sosu do spaghetti
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na początku myjemy kapustę pekińską i odrywamy z niej liście.
  2. Liście zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 3 minuty.
  3. Po upływie tego czasu odlewamy liście, odsączamy je z wody i przycinamy białe części.
  4. Ryż gotujemy do miękkości.
  5. Ugotowany ryż odcedzamy, osączamy na sicie i studzimy.
  6. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na tłuszczu.
  7. Do mięsa mielonego dodajemy ryż i cebulę. Solimy i pieprzymy do smaku.
  8. Do liści nakładamy farsz i szczelnie je zawijamy.
  9. Gołąbki układamy jeden obok drugiego na brytfannie wysmarowanej tłuszczem.
  10. Polewamy sosem do grilla, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  11. Pieczemy 40 minut w 180 st. C.
  12. Tuż przed końcem pieczenia należy zdjąć folię aluminiową i piec jeszcze około 10 minut.

Smacznego!

Gołąbki z farszem z gęsiny - przepis na smaczny i wykwintny obiad
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Gołąbki z farszem z gęsiny - przepis na smaczny i wykwintny obiad
Uwielbiacie jeść gołąbki? Przygotujcie je na bazie mięsa z gęsiny. W takiej wersji smakują naprawdę wybornie!

Gołąbki to smaczne danie, bez którego trudno jest sobie wyobrazić tradycyjną polską kuchnię. Przygotowanie gołąbków jest bardzo proste, ale wymaga sporej ilości czasu. Jak zrobić gołąbki? Wystarczy obgotować i oddzielić liście kapusty - sprawdźcie, jak szybko sparzyć kapustę na gołąbk i , ugotować w oddzielnym garnku ryż - jak ugotować ryż na sypko? - a na patelni przesmażyć cebulkę i dodać ją do przyprawionego mięsa wieprzowego . Następnie nadziewamy kapustę farszem i zawijamy gołąbki - poznajcie ekspresowy sposób zawijania farszu w kapustę , po czym zalewamy je bulionem i gotujemy lub pieczemy w piekarniku. Najczęściej do przygotowania gołąbków używa się łopatki wieprzowej. A co powiecie na gołąbki z nadzieniem z mięsa gęsiny? Gołąbki z farszem z gęsiny Marzą wam się gołąbki inne niż wszystkie? Zamiast mięsa wieprzowego, dodajcie do nich farsz z mięsa gęsiny. Tak przygotowane gołąbki smakują wprost fenomenalnie! Składniki: 1,5 szklanki rosołu z gęsi 4 duże wierzchnie liście młodej kapusty kawałek chudego mięsa z piersi gęsi (po zmieleniu 5 łyżek) 4 łyżki ugotowanego ryżu jaśminowego 1 cebula 1,5 łyżki oleju z pestek winogron 1/2 łyżeczki maggi w płynie 4 łyżki usiekanej natki pietruszki sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu szczypta grubo mielonego czarnego pieprzu 2,5 łyżki majeranku Przygotowanie: Wyluzować pierś z gęsi porcjując 2 połówki do pieczenia. Wykroić kościec z mięsem i okrawkami na rosół i kawałek chudego mięsa bez skóry na gołąbki. Ugotować rosół z rumianymi warzywami i odlać 1,5 szklanki do gołąbków. Mięso odłożone na gołąbki pokroić. Zmielić w rozdrabniaczu lub maszynce do mielenia mięsa. Usiekać drobno obraną cebulę i...

Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie. Przepis na gołąbki inne niż zwykle
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie. Przepis na gołąbki inne niż zwykle
Jesteście fanami gołąbków, ale znudziły wam się już gołąbki w tradycyjnej odsłonie? Czy słyszeliście kiedyś o gołąbkach z rodzynkami, podawanych w cytrynowym sosie? Najwyższa pora ich spróbować!

Istnieje wiele wariacji na temat gołąbków. Zamiast białej kapusty można użyć kapusty pekińskiej, liści botwinki lub liści kalafiora . Farsz również może być zaskakujący. Czy słyszeliście o gołąbkach meksykańskich , z dodatkiem startych na tarce ziemniaków lub na prażonym ryżu ? Sposobów przygotowani tego dania jest mnóstwo. A co powiecie na gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie? Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie to doskonała propozycja na smaczny i niebanalny obiad. Koniecznie je przygotujcie, bo wychodzą naprawdę pyszne! Składniki: 25 dużych liści białej kapusty (bierzemy całą główkę i wykorzystujemy część liści) 1 kg mięsa mielonego (wołowo–wieprzowego lub z drobiu) 3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu (30 dag suchego) 3 cebule (pokrojone drobno) 1 pęczek natki pietruszki 1 szklanka rodzynek 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki oleju z pestek winogron 4 żółtka sok z 1 dużej cytryny skórka otarta z 1/4 cytryny cukier do smaku 1 sztuka anyżu gwiaździstego (badianu) 1,5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki bulionowej) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ugotować al'dente ryż - odcedzić. Obrać i drobno pokroić cebulę - i usmażyć na oleju na złoto. Pokroić drobno natkę pietruszki. Namoczyć rodzynki. Odcedzić. Przygotować farsz z mięsa, ryżu, usmażonej cebuli, natki, rodzynek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cynamonem. Kapustę ułożyć w dużym garnku zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście. Na środek liścia kłaść farsz (dobrze jest liście lekko stłuc drewnianym tłuczkiem do mięsa po ,,nerwach", by zmiękły). Składać liść zakładając dwa...

Mrożenie gołąbków
Newsy
Zamrażacie surowe czy ugotowane gołąbki? 1 z tych metod sprawi, że będą nadawały się do kosza
Ten błąd może was dużo kosztować! Na pewno nie chcecie wyrzucać całej partii gołąbków…

Zamrażanie potraw jest świetną metodą na usprawnianie gotowania. Raz zrobiona potrawa, może potem służyć na wiele obiadów. Gotowe jedzenie w zamrażarce uratuje was w bardziej zabiegany dzień albo sprawi, że szybko będziecie mogli spełnić swoją zachciankę na jakieś danie, bez konieczności jego gotowania i długiego stania w kuchni. Gołąbki Gołąbki to potrawa, której nie trzeba nikomu przedstawiać. Pyszny mięsny lub półmięsny farsz, zawinięty w obgotowane liście kapusty. W skład gołąbków najczęściej wchodzą: Mielone mięso (najczęściej wieprzowe, ale spotyka się też drobiowe, wołowe lub mieszane) Ryż lub kasza (na przykład kasza gryczana lub jęczmienna) Cebula Grzyby Przyprawy Inne ciekawe dodatki przy innych wariantach gołąbków Po ciasnym owinięciu gołąbków w liście kapusty, są one najczęściej podduszane lub smażone. Gołąbki najczęściej jada się z sosem: pomidorowym lub grzybowym. Dostosujcie przepis do siebie Trudno znaleźć osobę, która nie lubi gołąbków. To potrawa, którą łatwo dostosować do gustu gości lub domowników. W gołąbkach można: Wymieniać typ mięsa mielonego, a nawet je pomijać i zamienić a inny dobrze przyprawiony farsz Przygotować je z różnym rodzajem ryżu lub kaszy i sprawić tym, że zupełnie zmienią smak Dodawać do farszu ciekawe dodatki smakowe jak np. pieczarki lub grzyby leśne Podawać gołąbki z różnorodnymi sosami, nie tylko tym tradycyjnym, pomidorowym Przyprawiać je na różny sposób dostosowując do preferencji Zawijać je w kapustę białą, pekińską lub nawet kiszoną! Opcji jest mnóstwo. Potrawa przez to jest bardzo rozchwytywana. Nic dziwnego, że przygotowując gar gołąbków, chcielibyście zachować je jak najdłużej. Mrożenie...

gołąbki z kaszą
Gotujmy.pl
Newsy
Czym zastąpić ryż w gołąbkach? Dodajcie ten składnik a zakochacie się w ich smaku
Lubicie jeść gołąbki, ale pragniecie jakiejś odmiany? Zróbcie gołąbki z kaszą gryczaną z dodatkiem boczku. Gwarantujemy, że zakochacie się w ich obłędnym smaku.

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Tradycyjne gołąbki przygotowuje się z nadzieniem z ryżu. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, przyprawy, podsmażoną na rumiano cebulkę i całość zawijamy w ugotowane licie kapusty, po czym danie ląduje w garnku lub w piekarniku. Co powiecie na gołąbki, do których zamiast ryżu dodaje się kaszę? Gołąbki z kaszą gryczaną Jeżeli marzy wam się odmieniona wersja tradycyjnych gołąbków, zamiast ryżu dodajcie do zmielonego mięsa kaszę gryczaną. Do farszu z powodzeniem możecie dodać zarówno kaszę jęczmienną, jak i gryczaną. Tak przygotowane gołąbki będą się świetnie komponować z sosem – pieczarkowym lub pomidorowym. Dla odmiany jednak warto czasem podać je z podsmażonym na rumiano boczkiem, który idealnie komponuje się ze smakiem kaszy gryczanej. Jak przygotować to obłędne w smaku danie? To banalnie proste. Składniki: Główka kapusty, 1,5 szklanki kaszy gryczanej 500 gram pieczarek 5 dag żółtego sera  Garść suszonych grzybów Świeżo mielona sól i pieprz do smaku Olej do smażenia, Kostka rosołowa Oraz: Około 250 gram wędzonego boczku natka pietruszki do udekorowania Przygotowanie: Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie, po czym zdejmujemy z niej delikatnie liście. Grzyby namaczamy na około 2 godziny w misce z wodą. Gotujemy je następnie do miękkości w niewielkiej ilości wody. Ugotowane grzyby miksujemy razem z wodą w której się gotowały. W oddzielnym garnku gotujemy na sypko kaszę i studzimy ją. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na oleju do miękkości. Przyprawiamy do smaku. Pod koniec smażenia pieczarek, dodajemy ugotowane i zmiksowane grzyby. Smażymy aż płyn...