gołąbki
AdobeStock
Newsy

Macie już dość obierania kapusty na gołąbki? Znamy świetny sposób. Zajmie wam minutę

Przygotowywanie gołąbków zajmuje wam sporo czasu? Możecie go znacznie skrócić, jeśli zdecydujecie się na małą odmianę. Co powiecie na gołąbki pieczone w liściach takiej kapusty?
Anna Borkowska
luty 23, 2021

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Gołąbki to nic innego, jak półmięsne danie składające się z ugotowanych liści kapusty włoskiej, w które zawija się odpowiednio przygotowany farsz. 

Farsz do gołąbków zwykle jest połączeniem mięsa mielonego wieprzowego oraz ugotowanego ryżu lub kaszy. Danie wzbogacają – podsmażona na rumiano cebula, grzyby oraz aromatyczne przyprawy.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jak przygotować kapustę na gołąbki?

Przygotowanie kapusty na gołąbki zajmuje najwięcej czasu. Dlaczego? Ponieważ kapusta włoska jest bardzo twarda i wymaga długiego gotowania, zanim zaczną z niej odchodzić liście.

Podczas przygotowywania kapusty na gołąbki, najpierw musimy wyciąć głąb ze środka kapusty. Następnie należy włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem. Kapustę gotujemy przez około 8-10 minut na małym ogniu. Po wyjęciu kapusty z wrzątku studzimy ją, a następnie rozbieramy z liści, po czym odcinamy delikatnie zgrubienia z każdego liścia. Do tak przygotowanych liści możemy nakładać farsz. Cały proces zajmuje więc około 30 minut.

Co powiecie na małą odmianę w postaci gołąbków zawijanych w bardzo łatwe do oderwania liście kapusty pekińskiej? Gołąbki w kapuście pekińskiej są w wykonaniu znacznie szybsze od tych tradycyjnych. Czy różnią się od nich smakowo? Zdaniem wielu osób, nie czuć specjalnie tej różnicy. Jak przygotować to pyszne i szybkie danie?

Zobacz także

Przepis na gołąbki z kapustą pekińską

Składniki:

  • Główka kapusty pekińskiej
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 torebka ryżu
  • 1 cebula
  • Olej
  • Słoik sosu do spaghetti
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na początku myjemy kapustę pekińską i odrywamy z niej liście.
  2. Liście zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 3 minuty.
  3. Po upływie tego czasu odlewamy liście, odsączamy je z wody i przycinamy białe części.
  4. Ryż gotujemy do miękkości.
  5. Ugotowany ryż odcedzamy, osączamy na sicie i studzimy.
  6. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na tłuszczu.
  7. Do mięsa mielonego dodajemy ryż i cebulę. Solimy i pieprzymy do smaku.
  8. Do liści nakładamy farsz i szczelnie je zawijamy.
  9. Gołąbki układamy jeden obok drugiego na brytfannie wysmarowanej tłuszczem.
  10. Polewamy sosem do grilla, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  11. Pieczemy 40 minut w 180 st. C.
  12. Tuż przed końcem pieczenia należy zdjąć folię aluminiową i piec jeszcze około 10 minut.

Smacznego!

Komentarze
gołąbki pieczone z boczkiem
anullka7/gotujmy.pl
Newsy Pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem. Biją na głowę te tradycyjne - z wody
Gołąbki to przepyszne polskie danie. Czasem może jednak zacząć się nudzić. Wystarczą dwa triki, by nieco odświeżyć tę potrawę.
Hubert Rój
grudzień 29, 2020

Kapusta, mięso, ryż i dużo, ale to bardzo dużo pracy – tak w skrócie wygląda przepis na gołąbki. Wygotowywanie liści, ugotowanie ryżu, przygotowanie farszu, długie pieczenie – gołąbki to rzeczywiście pracochłonna potrawa. Nie przyrządzamy jej tydzień w tydzień, ale mimo wszystko z czasem może już się lekko znudzić. W jaki sposób można tchnąć w gołąbki nowe życie? Dzisiaj nie będzie to przepis na tak zwane gołąbki papieskie, czyli te bez zawijania. Zamiast tego zawińmy gołąbki nie tylko w kapustę, ale i w boczek. Oprócz tego aromatycznego dodatku, podczas pieczenia warto zalać gołąbki nie zwykłą wodą, a za to rosołem lub innym bulionem. W ten sposób nabiorą jeszcze więcej aromatu. Przepis na pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem Składniki: Kapusta biała średniej wielkości 1 kg łopatki wieprzowej mielonej 2 jajka 20 dag ryżu 1 cebula 30 dag parzonego wędzonego boczku Sól i pieprz 250 ml bulionu Masło lub inny tłuszcz do posmarowania formy ½ litra wody Liść laurowy ½ łyżeczki maggi 1 łyżka mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Ząbek czosnku Bazylia i oregano Przygotowanie: Kapustę obgotowujemy i oddzielamy kolejne liście z główki kapusty. Z ugotowanych liści odkrawamy grubsze elementy. Ryż gotujemy w garnku. Zalewamy ryż dwiema częściami wody, dosalamy. Przygotowujemy farsz. Mięso wyrabiamy z ugotowanym ryżem, jajkami, pieprzem i solą i pokrojoną w kostkę cebulą. Nadziewamy kapustę farszem, a następnie zawijamy je plastrami wędzonego boczki. Składamy je w wysmarowanej brytfannie. Zalewamy gołąbki bulionem i pieczemy ok. 50 min w 200 st. C. Przygotowujemy sos. Czosnek przecieramy na tarce, podsmażamy na oleju i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i nieco wody. Dodajemy...

Przeczytaj
gołąbki z grzybami przepis
Adobe Stock
Newsy Wspaniałe gołąbki z ryżem i grzybami, które pachną świętami. Idealne na wigilijną kolację
Gołąbki z grzybami to świetna alternatywa dla ich mięsnego odpowiednika. Liście kapusty wypełnione tym smakowitym farszem z powodzeniem możesz umieścić nawet na wigilijnym stole. Z propozycji ucieszą się wszyscy wegetarianie.
Weronika Kępa
grudzień 13, 2020

Grzyby to nieodłączny składnik większości wigilijnych potraw. Z pewnością co roku umieszczasz je w barszczu oraz pierogach. Jednak, jeśli naprawdę kochasz ich smak, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je do kolejnego dania, na przykład gołąbków! Ta potrawa zaskoczy i zachwyci twoich gości. Przepis nie należy do skomplikowanych! Przepis na gołąbki z grzybami Będziesz potrzebować 1 średniej wielkości główka kapusty 400 ml bulionu 300 gramów ryżu (3 torebki) 50 gramów ulubionych suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Suszone grzyby umieść w małej miseczce, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc.  Następnego dnia namoczone grzyby umieść w rondelku ze świeżą wodą i gotuj przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodaj ugotowane grzyby (nie wylewaj wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smaż przez ok. 5 minut.  Obsmażone składniki umieść w maszynce do mielenia mięsa. Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu. Po odcedzeniu z wody wymieszaj go wraz ze zmielonymi grzybami i odstaw. W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty wytnij głąb, a następnie umieść ją we wrzątku i gotuj przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę. Po upływie tego czasu wyjmij kapustę z wody i odstaw do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możesz zacząć rozbierać ją z liści. Zrób to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętaj, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie. Tak przygotowaną kapustę zacznij faszerować mieszanką grzybów i ryżu, a następnie zwijać. Dno dużego garnka wyłóż najlepiej porwanymi liśćmi kapusty, a...

Przeczytaj
Pierogi z farszem golabkowym
Gotujmy.pl/monikaT83
Newsy Pierogi nadziewane farszem z gołąbków. Damy sobie rękę obciąć, że nie jedliście lepszych
Od dziś na stałe zagoszczą na waszych stołach.
Magda Borucińska
grudzień 09, 2020

Rolada i zupa gołąbkowa to tylko niektóre pomysły na odtworzenie pysznych gołąbków. Ich przygotowanie wymaga o niebo mniej czasu i nakładów pracy w porównaniu ze żmudnym zawijaniem farszu w liście kapusty. Nie wspominając o wcześniejszym ich oporządzeniu i sparzeniu. Tym razem mamy kolejny pomysł na pyszną i nietypową wersję gołąbków, czyli pierogi ze smakowitym farszem gołąbkowym. To połączenie dwóch uwielbianych przez Polaków dań podbije serce każdego, kto ich spróbuje. Mięsno-kapuściany farsz z ryżem i delikatne ciasto na wierzchu… Palce lizać! Taki farsz to świetny sposób na urozmaicenie klasycznych pierogów z kapusta i grzybami oraz mięsnych. Od razu warto przygotować ich więcej i zamrozić na później. Przepis na pierogi z farszem gołąbkowym Składniki na ciasto Pół kg mąki 1 jajko Sól 250 ml gorącej wody Składniki na farsz 300 g szynki bez kości 1 torebka lub 100 g białego ryżu 1 duża cebula 200 g kapusty białej Sól Pieprz mielony 2 łyżki oleju Przygotowanie W dużej misce zagnieć ciasto: mąkę z jajkiem i solą wymieszaj i dodawaj po trochu wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 30 minut. Ugotuj mięso do miękkości. Po ostudzeniu zmiel je w maszynce do mięsa. Jeśli jej nie masz może być blender, ale maszynka jest lepsza. Liście kapusty wrzuć do osolonego wrzątku i obgotuj. Ostudź i zblenduj na kawałki. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmaż na patelni na złoto. Ryż wyjmij z torebki i dokładnie przepłucz pod zimną, bieżącą wodą. Ugotuj go na sypko w lekko osolonej wodzie. Gdy wszystkie składniki wystygną przełóż do dużej miski i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj...

Przeczytaj
Jak nie porwać liści kapusty na gołąbki?
Adobe Stock
Newsy Koniec z porwanymi liśćmi kapusty. Dzięki łatwym trikom przygotujesz idealne gołąbki
Porwane liście kapusty to zmora każdej pani domu. Niewiele gospodyń ma przecież tyle cierpliwości, żeby oderwać je w całości. Na szczęście istnieje kilka trików, które z pewnością ułatwią ci tę czynność.
Weronika Kępa
grudzień 10, 2020

Gołąbki to jedno z najbardziej tradycyjnych dań polskiej kuchni. Są pyszne, aromatyczne i wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie ma w zasadzie tylko jeden mankament . Bowiem większości gospodyń niesamowitą trudność sprawia rozebranie kapusty… Zazwyczaj połowa jej liści trafia do kosza. Na szczęście istnieje kilka sposobów, by temu zaradzić! Wielkość kapusty Przede wszystkim pamiętaj, że do przyrządzenia gołąbków najlepiej sprawdzi się średniej wielkości główka. Bez względu na to czy wybierzesz kapustę białą, czerwoną, pekińską czy włoską, z łatwością powinna mieścić się w standardowym garnku. Nie prowadzisz przecież restauracji, a co za tym idzie nie masz ogromnych garnków. Zbyt dużą główkę trudno będzie sparzyć w domowych warunkach. Wytnij głąb Zanim włożysz kapustę do garnka musisz pamiętać o tym, aby wyciąć głąb, który jest zwyczajnie twardy i w tym przypadku nieużyteczny. W wielu domach wyrzuca się go do kosza. Pamiętaj jednak, że możesz go zatrzymać i upichcić z niego przepyszne placuszki. Gotuj według zasad W dużym garnku zagotuj wodę. Zanim jednak umieścisz w niej kapustę dodaj 4 łyżki oleju . To umożliwi łatwiejsze oddzielanie liści. Podczas parzenia kapusta musi być całkowicie przykryta wodą . Pamiętaj też, żeby co jakiś czas ją obracać, tak aby równomiernie się sparzyła. Po upływie 8 minut główka będzie gotowa do wyjęcia. Sparzoną kapustę odstaw na kilkanaście minut do wystudzenia. Oddziel liście i odetnij zgrubienia Nadeszła chwila prawdy. Teraz musisz rozebrać wystudzoną kapustę z liści. Zrób to tak delikatnie, jak tylko potrafisz. Prawidłowe wykonanie wcześniejszych kroków powinno sprawić, że nie będzie z tym większego problemu. Jeśli jednak widzisz, że liście wciąż się rwą, sparz...

Przeczytaj