Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Gołąbki to nic innego, jak półmięsne danie składające się z ugotowanych liści kapusty, w które zawija się odpowiednio przygotowany farsz. 

Farsz do gołąbków zwykle jest połączeniem mięsa mielonego wieprzowego oraz ugotowanego ryżu lub kaszy. Danie wzbogacają – podsmażona na rumiano cebula, grzyby oraz aromatyczne przyprawy.

Jak przygotować kapustę na gołąbki?

Przygotowanie kapusty na gołąbki zajmuje najwięcej czasu. Dlaczego? Ponieważ kapusta jest bardzo twarda i wymaga długiego gotowania, zanim zaczną z niej odchodzić liście.

Podczas przygotowywania kapusty na gołąbki, najpierw musimy wyciąć głąb ze środka kapusty. Następnie należy włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem. Kapustę gotujemy przez około 8-10 minut na małym ogniu, a następnie rozbieramy z liści, po czym odcinamy delikatnie zgrubienia z każdego liścia. Do tak przygotowanych liści możemy nakładać farsz. Cały proces zajmuje więc przynajmniej 30-45 minut.

Zobacz także:

Co powiecie na małą odmianę w postaci gołąbków zawijanych w bardzo łatwe do oderwania i miękkie z natury liście kapusty pekińskiej? Gołąbki w kapuście pekińskiej są w wykonaniu znacznie szybsze od tych tradycyjnych. Czy różnią się od nich smakowo? Zdaniem wielu osób, nie czuć specjalnie tej różnicy. Ponadto warto przekonać się, że kapusta pekińska jak najbardziej nadaje się do obróbki termicznej. Jak przygotować to pyszne i szybkie danie?

Przepis na gołąbki z kapustą pekińską

Składniki:

  • Główka kapusty pekińskiej
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 torebka ryżu
  • 1 cebula
  • Olej
  • Słoik sosu do spaghetti
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na początku myjemy kapustę pekińską i odrywamy z niej liście.
  2. Liście zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 3 minuty.
  3. Po upływie tego czasu odlewamy liście, odsączamy je z wody i przycinamy białe części.
  4. Ryż gotujemy do miękkości.
  5. Ugotowany ryż odcedzamy, osączamy na sicie i studzimy.
  6. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na tłuszczu.
  7. Do mięsa mielonego dodajemy ryż i cebulę. Solimy i pieprzymy do smaku.
  8. Do liści nakładamy farsz i szczelnie je zawijamy.
  9. Gołąbki układamy jeden obok drugiego na brytfannie wysmarowanej tłuszczem.
  10. Polewamy sosem do grilla, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  11. Pieczemy 40 minut w 180 st. C.
  12. Tuż przed końcem pieczenia należy zdjąć folię aluminiową i piec jeszcze około 10 minut.

Smacznego!