Przepisów na śniadanie znajdziecie w sieci całą masę. Te w polskiej wersji zazwyczaj jest bardzo tradycyjny. Klasyczne parówki, jajka i tosty mogą się w końcu znudzić. Mamy pewną propozycję na urozmaicenie pierwszego posiłku!

Po pierwsze zjedz śniadanie

Niezależnie od tego jaki tryb życia prowadzicie, śniadanie warto zjeść każdego dnia. Do pierwszego posiłku najlepiej smakuje świeżo wyciśnięty sok i aromatyczna herbata, koniecznie liściasta. Produkty na śniadanie nie są zazwyczaj wyszukane. Możemy je znaleźć w każdym znanym nam sklepie spożywczym.

Polskie klasyki to jajecznice na boczku, parówki z ketchupem, jajka na miękko lub omlet. Jest też ogromna cześć osób, które wybiorą śniadanie na słodko. Wtedy powinniście im podać słodkie bułki, naleśniki z serem albo owsiankę w owocami.

Śniadanie powinno dostarczać cennych dla organizmu właściwości. Właśnie one działają na rozruch naszego organizmu, ładując ciało energią na kilka najbliższych godzin. Jeżeli wolicie postawić na coś bardziej oryginalnego niż klasyczna jajecznica, wybierzcie szakszukę.

Zobacz także:

Szakszuka na początek dnia

Co powiecie na domową szakszukę? W dosłownym tłumaczeniu to wielki bałagan, oryginalnie pochodzący z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Szakszuka jest niezwykle popularna w Tunezji i Jemenie. Składa się z kilku aromatycznych składników, które przed podaniem obsypuje się świeżo siekanymi ziołami i serem.

Co powiecie na szakszukę przeniesioną w polskie warunki klimatyczne?

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • olej do smażenia

  • 1 duży ząbek czosnku

  • 3 jajka

  • 5 dag sera żółtego

  • bazylia suszona według uznania

  • papryka ostra mielona według uznania

  • pieprz kolorowy mielony według uznania

  • kmin rzymski według uznania

  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Czosnek obieracie i przeciskacie przez praskę.

  2. Na patelni rozgrzewacie olej, przesmażacie czosnek. Dodajecie pomidory i dusicie do miękkości.

  3. Gdy składniki będą miękkie przyprawiacie danie do smaku solą, ziołami i przyprawami.

  4. Następnie w pomidorach robicie w głębienie i w każde wbijacie jajko.

  5. Przykryjcie pokrywką potrawę i dusicie kilka minut aż jajka się zetną. Tylko od was zależy jak bardzo mają być ścięte.

  6. Pod koniec duszenia posypujecie szakszukę serem żółtym starym na tarce o dużych oczkach i podajecie na śniadanie po jego roztopieniu. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl