Szakszuka z pomidorami, serem żółtym i jajkami
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy

Macie dość jajecznicy i jajek na miękko na śniadanie? Przepis na to danie podbija Internet i podniebienia

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Specjaliści od zdrowego żywienia mówią nam od lat. Przepis na oryginalne i pożywne śniadanie znajdziecie poniżej.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Przepisów na śniadanie znajdziecie w sieci całą masę. Te w polskiej wersji zazwyczaj jest bardzo tradycyjny. Klasyczne parówki, jajka i tosty mogą się w końcu znudzić. Mamy pewną propozycję na urozmaicenie pierwszego posiłku!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Po pierwsze zjedz śniadanie

Niezależnie od tego jaki tryb życia prowadzicie, śniadanie warto zjeść każdego dnia. Do pierwszego posiłku najlepiej smakuje świeżo wyciśnięty sok i aromatyczna herbata, koniecznie liściasta. Produkty na śniadanie nie są zazwyczaj wyszukane. Możemy je znaleźć w każdym znanym nam sklepie spożywczym.

Polskie klasyki to jajecznice na boczku, parówki z ketchupem, jajka na miękko lub omlet. Jest też ogromna cześć osób, które wybiorą śniadanie na słodko. Wtedy powinniście im podać słodkie bułki, naleśniki z serem albo owsiankę w owocami.

Śniadanie powinno dostarczać cennych dla organizmu właściwości. Właśnie one działają na rozruch naszego organizmu, ładując ciało energią na kilka najbliższych godzin. Jeżeli wolicie postawić na coś bardziej oryginalnego niż klasyczna jajecznica, wybierzcie szakszukę.

Szakszuka na początek dnia

Co powiecie na domową szakszukę? W dosłownym tłumaczeniu to wielki bałagan, oryginalnie pochodzący z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Szakszuka jest niezwykle popularna w Tunezji i Jemenie. Składa się z kilku aromatycznych składników, które przed podaniem obsypuje się świeżo siekanymi ziołami i serem.

Co powiecie na szakszukę przeniesioną w polskie warunki klimatyczne?

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • olej do smażenia

  • 1 duży ząbek czosnku

  • 3 jajka

  • 5 dag sera żółtego

  • bazylia suszona według uznania

  • papryka ostra mielona według uznania

  • pieprz kolorowy mielony według uznania

  • kmin rzymski według uznania

  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Czosnek obieracie i przeciskacie przez praskę.

  2. Na patelni rozgrzewacie olej, przesmażacie czosnek. Dodajecie pomidory i dusicie do miękkości.

  3. Gdy składniki będą miękkie przyprawiacie danie do smaku solą, ziołami i przyprawami.

  4. Następnie w pomidorach robicie w głębienie i w każde wbijacie jajko.

  5. Przykryjcie pokrywką potrawę i dusicie kilka minut aż jajka się zetną. Tylko od was zależy jak bardzo mają być ścięte.

  6. Pod koniec duszenia posypujecie szakszukę serem żółtym starym na tarce o dużych oczkach i podajecie na śniadanie po jego roztopieniu. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
ziemniaki pieczone przepis
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy Ziemniaczki pieczone w całości - zróbcie je właśnie w ten sposób, a będą niesamowicie chrupiące
Pieczone ziemniaczki to świetny pomysł na leniwy, niedzielny obiad. Ich przyrządzenie nie zajmie wam wiele czasu i z pewnością wywoła uśmiech na twarzach waszych najbliższych.
Weronika Kępa
grudzień 15, 2020

Jeśli wasze ziemniaki mają ładne skórki, do tej potrawy nie musicie ich obierać. Dzięki temu warzywo będzie miało lepszy smak i zachowa cenne wartości odżywcze. W takim przypadku wystarczy, że dokładnie je umyjecie i wyszorujecie przy pomocy gąbki. Jeśli jednak skórka waszych ziemniaków do niczego się nie nadaje, lepiej będzie jeśli ją usuniecie. Przepis na pieczone ziemniaczki Składniki 1 kilogram ziemniaków 4 łyżki oleju 100 gramów masła Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, tymianek Przygotowanie Oczyszczone lub obrane ziemniaki ponacinajcie wszerz w cienkie plastry. Pamiętajcie jednak, żeby nie przeciąć ich całkowicie do końca. Inaczej danie nie wyjdzie. Blachę z piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia. W małej miseczce umieśćcie olej, szczyptę soli, pieprzu, słodką paprykę oraz tymianek. Całość wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą wysmarujcie ponacinane ziemniaki, a następnie zacznijcie je układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Dla lepszego efektu możecie je również owinąć folią aluminiową, koniecznie matową stroną do zewnątrz. W nagrzanym do 180 st. C piekarniku umieśćcie wasze ziemniaczki i pieczcie przez ok. 30 minut. Po upływie tego czasu otwórzcie piekarnik i na każdym ziemniaku umieśćcie kawałek masła. Następnie zamknijcie piekarnik i pieczcie jeszcze przez kolejne 30 minut. Gotowe! Tak przygotowane ziemniaki z powodzeniem możecie serwować jako dodatek do mięs i ryby, ale również jeść je samodzielnie, na przykład z dodatkiem mozzarelli lub gzika. Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj