Szakszuka z pomidorami, serem żółtym i jajkami
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy

Macie dość jajecznicy i jajek na miękko na śniadanie? Przepis na to danie podbija Internet i podniebienia

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Specjaliści od zdrowego żywienia mówią nam od lat. Przepis na oryginalne i pożywne śniadanie znajdziecie poniżej.

Przepisów na śniadanie znajdziecie w sieci całą masę. Te w polskiej wersji zazwyczaj jest bardzo tradycyjny. Klasyczne parówki, jajka i tosty mogą się w końcu znudzić. Mamy pewną propozycję na urozmaicenie pierwszego posiłku!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Po pierwsze zjedz śniadanie

Niezależnie od tego jaki tryb życia prowadzicie, śniadanie warto zjeść każdego dnia. Do pierwszego posiłku najlepiej smakuje świeżo wyciśnięty sok i aromatyczna herbata, koniecznie liściasta. Produkty na śniadanie nie są zazwyczaj wyszukane. Możemy je znaleźć w każdym znanym nam sklepie spożywczym.

Polskie klasyki to jajecznice na boczku, parówki z ketchupem, jajka na miękko lub omlet. Jest też ogromna cześć osób, które wybiorą śniadanie na słodko. Wtedy powinniście im podać słodkie bułki, naleśniki z serem albo owsiankę w owocami.

Zobacz także
Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Pilnujcie czasu, a wyjdą mięciutkie i soczyste

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Od tego zależy to, czy wyjdą mięciutkie i soczyste

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym kotlety. Tak dobrej panierki jeszcze nie próbowaliście

Śniadanie powinno dostarczać cennych dla organizmu właściwości. Właśnie one działają na rozruch naszego organizmu, ładując ciało energią na kilka najbliższych godzin. Jeżeli wolicie postawić na coś bardziej oryginalnego niż klasyczna jajecznica, wybierzcie szakszukę.

Szakszuka na początek dnia

Co powiecie na domową szakszukę? W dosłownym tłumaczeniu to wielki bałagan, oryginalnie pochodzący z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Szakszuka jest niezwykle popularna w Tunezji i Jemenie. Składa się z kilku aromatycznych składników, które przed podaniem obsypuje się świeżo siekanymi ziołami i serem.

Co powiecie na szakszukę przeniesioną w polskie warunki klimatyczne?

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • olej do smażenia

  • 1 duży ząbek czosnku

  • 3 jajka

  • 5 dag sera żółtego

  • bazylia suszona według uznania

  • papryka ostra mielona według uznania

  • pieprz kolorowy mielony według uznania

  • kmin rzymski według uznania

  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Czosnek obieracie i przeciskacie przez praskę.

  2. Na patelni rozgrzewacie olej, przesmażacie czosnek. Dodajecie pomidory i dusicie do miękkości.

  3. Gdy składniki będą miękkie przyprawiacie danie do smaku solą, ziołami i przyprawami.

  4. Następnie w pomidorach robicie w głębienie i w każde wbijacie jajko.

  5. Przykryjcie pokrywką potrawę i dusicie kilka minut aż jajka się zetną. Tylko od was zależy jak bardzo mają być ścięte.

  6. Pod koniec duszenia posypujecie szakszukę serem żółtym starym na tarce o dużych oczkach i podajecie na śniadanie po jego roztopieniu. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Jecie to na śniadanie? Jak większość ludzi. Zdaniem dietetyków, już lepiej zjeść... pizzę. Dlaczego?
Adobe Stock
Newsy
Jecie to na śniadanie? Jak większość ludzi. Zdaniem dietetyków, już lepiej zjeść... pizzę. Dlaczego?
Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Sugestia dietetyków, że warto jeść pizzę na pierwszy posiłek może was zdziwić. A jednak, według specjalistów to zdecydowanie lepszy wybór niż popularny produkt, który najczęściej pojawia się na talerzach.

Nie wyobrażacie sobie wyjścia z domu bez śniadania? W ciągu tygodnia zazwyczaj sięgamy po szybkie dania jak kanapki czy płatki z mlekiem, zaś w weekendy celebrujemy śniadania, bo mamy więcej czasu na kucharzenie.  Klasyczne śniadania W dni powszednie jest zazwyczaj mniej czasu na przyrządzanie wykwintnych śniadań. Wtedy najczęściej na talerzu pojawiają się kanapki, owsianki , płatki z mlekiem czy koktajle owoce. Sobota czy niedziela to dni, kiedy można zaszaleć i przygotować bardziej czasochłonne posiłki, takie jak: omlet , naleśniki , placki ,  jajecznicę .  Pizza na śniadanie  Takie zalecenie dietetyków może sporo osób zdziwić. Eksperci uważają, że zjedzenie pizzy na śniadanie jest o wiele lepszym wyborem niż przykładowo płatki z mlekiem. Oba posiłki mają podobną ilość kalorii w jednej porcji, jednakże płatki śniadaniowe powodują nagły skok glukozy we krwi, która jednocześnie szybko spada. Można wtedy zauważyć, że po krótkim czasie znowu pojawia się głód. Pizza jest więc lepszym wyborem, bo zapewnia sytość na długi czas. Oczywiście nie warto się szczególnie przywiązywać, do tej konkretnej sugestii, są zdrowsze alternatywy do pizzy. Chodzi po prostu o to, by zrezygnować z jedzenia niezdrowych śniadań . Najważniejszy posiłek Specjaliści powtarzają, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dostarcza on aż 25% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Jeśli go pomijacie, wasz organizm może mieć za mało energii, by funkcjonować prawidłowo. Ryzykujecie też niedoborem ważnych składników odżywczych. Niestety ze względu na szybkie tempo życia, wiele osób odpuszcza sobie jedzenie śniadań. Warto jednak poświęcić kilka minut, by przygotować szybki posiłek, nawet można zrobić to dzień wcześniej. Pora na...

AdobeStock
Newsy
Zapychają tętnice i podnoszą poziom cholesterolu. Polacy jedzą je na śniadanie myśląc, że są zdrowe
Lubicie jeść na śniadanie parówki i serdelki? Dobrze się zastanówcie, zanim włożycie je następnym razem do ust...

Śniadanie jest często nazywane najważniejszym posiłkiem dnia i nie bez powodu. Śniadanie nie tylko uzupełnia zapas glukozy, zwiększając nasz poziom energii i czujność, ale także dostarcza nam wielu składników odżywczych niezbędnych dla utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Gdy przygotowujecie rano śniadanie pamiętajcie, żeby było ono nie tylko smaczne, ale też zdrowe i odpowiednio zbilansowane. I dlatego lepiej nie sięgajcie po parówki. Dlaczego lepiej wykluczyć je ze swojej diety? Dlaczego lepiej nie jeść parówek? Parówki to jedna z najgorszych rzeczy, jakie możecie włożyć do swoich ust. Niskiej jakości parówki zawierają MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie. Co to dokładnie jest? Są to tak naprawdę wszystkie odpady z rozbioru kurcząt czy świń. W parówkach znajdziemy rozdrobione kości, ścięgna, chrząstki, tłuszcz i błony. Szczególnie niebezpieczny jest znajdujący się w nich tłuszcz, który przyczynia się do podniesienia poziomu cholesterolu, co z kolei prowadzi do powolnego zapychania tętnic. Ale to nie wszystko. W parówkach znajdziemy też mnóstwo szkodliwych związków, takich jak wzmacniacze smaku, polepszacze, spulchniacze i wiele innych zbędnych dodatków. Przyjrzyjcie się opakowaniom parówek w sklepie - im dłuższa lista składników, tym można mieć pewność, iż do najzdrowszych one nie należą. Jakiś czas temu naukowcy odkryli kolejną niepokojącą rzecz na temat parówek. Dotyczy ona dzieci i kobiet w ciąży. Co udało im się ustalić? Z badań wynika, że: dzieci kobiet, które w ciąży jadły smażone parówki przynajmniej raz w tygodniu, statystycznie częściej chorowały na nowotwory mózgu u maluchów, którym podawano parówki raz i więcej razy w tygodniu, ryzyko zachorowania na...

śniadanie
Adobe Stock
Newsy
Jecie to na śniadanie? To pyszna trucizna. Po podgrzaniu może być rakotwórcza
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego bez niego z domu ani rusz. Wiele osób na ten posiłek najczęściej serwuje parówki na ciepło. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z konsekwencji spożywania takiego produktu. A wy wiedzieliście o tym?

Rozpoczynając każdy kolejny dzień nie wolno zapomnieć o zjedzeniu śniadania, a wyjście bez niego z domu jest wręcz karygodne. Dobrze skomponowany posiłek napędza organizm do dalszego działania, zaś w tym przypadku do realizowania kolejnych punktów w ciągu dnia. Można je zjeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Wśród najpopularniejszych znajdują się kanapki, koktajle, owsianki, parówki czy jajka w różnych formach. Wybór konkretnej opcji zależy od indywidualnych preferencji.  Pierwszy posiłek to dobry start Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinien być zjedzony do godziny po przebudzeniu, a poza tym składać się z wielu cennych składników, by stanowić pełnowartościowy posiłek. Dostarcza on organizmowi większości energii potrzebnej na cały dzień. Odpowiednio skomponowany jest ważny dla dobrego samopoczucia, właściwego funkcjonowania organizmu i sytości. Przy jego przygotowaniu należy pamiętać o zachowaniu proporcji pomiędzy węglowodanami, białkiem i tłuszczami.  Propozycje na śniadanie Wybór odpowiedniego śniadania zależy od smaku oraz indywidualnych preferencji. Można je przygotować na zimno bądź ciepło lub słono i słodko. Możliwości jest wiele, a ostateczna decyzja uzależniona jest od kilku czynników, jak czas, chęć na konkretny smak czy dostępność danych produktów. Do najczęściej przygotowywanych śniadań należą: kanapki, owsianki, jaglanki, koktajle, parówki, jajecznica, jajka sadzone, jaja na twardo lub miękko czy omlet. Każdy z nich odpowiednio skomponowany może stanowić pełnowartościowy posiłek, który nie tylko będzie zdrową opcją, ale i nasyci na długo organizm. Parówka parówce nierówna Każda z nich różni się składem, ilością mięsa bądź różnymi dodatkami. Podczas zakupów warto przyjrzeć się...

czego nie jeść na śniadanie
WanilioweImprowizacj / gotujmy.pl
Newsy
Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego warzywa na pusty żołądek. Skutki będą opłakane
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Trzeba jednak zwracać uwagę na to, co się rano je, by nie zrobić sobie krzywdy...

Dietetycy od lat grzmią, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Aby mieć siły na cały dzień, rano trzeba koniecznie zjeść porządny posiłek, składający się z pełnowartościowych produktów. Jadacie śniadania, czy omijacie i zaczynacie dopiero od drugiego śniadania? Najważniejszy posiłek Pierwszy posiłek w ciągu dnia jest bardzo ważny. Równie istotne jest to, co się wtedy zjada! Na przykład śniadanie składające się z samych cukrów i węglowodanów, jest bardzo mało wartościowe. Po takim posiłku będziecie szybko głodni, a do tego odczujecie znużenie i senność. A na pewno nie o taki efekt wam chodzi z samego rana! Złym pomysłem na śniadanie są na przykład popularne płatki z mlekiem. Zawierają bardzo dużo cukru i sycą tylko przez chwilę. Również owsianka z całych płatków owsianych, nie jest najlepszym wyborem. Sporo osób skarży się na uczucie zmęczenia po takim posiłku i szybkie odczuwanie głodu. Jakie powinno być zdrowe śniadanie? Odpowiedź na to pytanie brzmi: odpowiednio zbilansowane i sycące! Według najnowszych badań, rano najlepiej jest zjeść posiłek składający się głównie z białek i tłuszczów – na przykład jajka na miękko albo jajecznicę. Koniecznie też powinny w nim znaleźć się warzywa.   Jednak nigdy nie powinniście zjadać warzyw na pusty żołądek – a zwłaszcza pomidorów! Zawierają one sporo kwasów, które działają drażniąco i mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości u osób cierpiących na zgagę albo refluks. Sałatka pomidorowa na śniadanie brzmi, jak bardzo złe rozpoczęcie dnia. Lepiej zjeść kilka plasterków pomidora - ale na kanapce.