Macie cukrzycę? Jedzcie te warzywa. Obniżają poziom cukru we krwi i poprawiają wzrok
AdobeStock
Newsy

Macie cukrzycę? Jedzcie te warzywa. Obniżają poziom cukru we krwi i poprawiają wzrok

Zbilansowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia i zdrowia. Przy różnych dolegliwościach ważne jest to, co jemy - zwłaszcza przy cukrzycy. A pewne warzywa mają pełno witamin i związków, które przydadzą się w tej chorobie.

Nie od dziś wiadomo, że w przypadku takich chorób przewlekłych jak cukrzyca, poza przyjmowaniem zaleconych przez lekarza lekarstw, należy zadbać o zdrowy tryb życia oraz dietę. Zwłaszcza to, co znajduje się w codziennym jadłospisie ma duży wpływ na ogólne samopoczucie przy tej chorobie. Jednym z zalecanych produktów w diecie cukrzyka są brokuły. Sprawdźcie, dlaczego. 

Dlaczego warto jeść brokuły?

Te zielone warzywa nierzadko wzbudzają kontrowersje i polaryzują społeczeństwo. Jedni uważają, że brokuły są bardzo zdrowe i należy ich jeść jak najwięcej, a inni wzdrygają się na samą myśl o tych warzywach.

Z jakiegoś powodu dla części ludzi brokuły mają zapach i smak, które są dla nich nie do zniesienia. Warto jednak się przemóc, ponieważ rzeczywiście zawierają one mnóstwo witamin i składników odżywczych, na przykład:

  • witaminę A

  • witaminy z grupy B

  • witaminę C

  • witaminę K

  • magnez

  • potas

  • cynk

  • siarkę

  • żelazo

  • fosfor

  • sód

Ponadto, brokuły wykazują wiele prozdrowotnych właściwości, jak zmniejszenie ryzyka chorób serca czy miażdżycy. Są doceniane również ze względu na ich pozytywny wpływ na sprawność widzenia i poziom cukru we krwi. 

Zobacz także
Macie cukrzycę, a jecie wafle ryżowe i jogurty? Sprawdźcie, jak to się może skończyć

Macie cukrzycę, a jecie wafle ryżowe i jogurty? Sprawdźcie, jak to się może skończyć

Pijcie codziennie ten sok. Nie tylko odchudza, ale też zbija cholesterol i wspomaga walkę z cukrzycą

Pijcie codziennie ten sok. Nie tylko odchudza, ale też zbija cholesterol i wspomaga walkę z cukrzycą

Brokuły na lepszy wzrok 

W brokułach znajdziecie dużo luteiny oraz zeaksantyny - związków, które działają profilaktycznie na choroby oczu.

Dzięki jedzeniu produktów bogatych w luteinę, takich jak brokuły, można zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na takie choroby jak zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej, a także retinopatia cukrzycowa, czyli jedno z powikłań cukrzycy.  W 300 g brokułów znajduje się około 10 mg luteiny czyli tyle, ile potrzeba by poprawić ostrość widzenia. 

Brokuły na obniżenie poziomu cukru we krwi

Kolejną właściwością brokułów jest ich zdolność do zmniejszenia poziomu cukru we krwi. Skorzystają na tym osoby cierpiące na cukrzycę, insulinooporność i inne choroby, przy których poziom cukru jest nieprawidłowy. W surowych brokułach znajdziecie sulforafan, który może nawet o 10% obniżyć poziom cukru we krwi.

Źródło: radiozet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kto nie powinien jeść imbiru? W tych przypadkach może być szkodliwy
Adobe Stock
Newsy
Kto nie powinien jeść imbiru? W tych przypadkach może być szkodliwy
Imbir to jeden z najzdrowszych produktów, które możemy włączyć do swojej codziennej diety, ale nie każdy może go jeść. Kto powinien się go wystrzegać?

Imbir już od czasów starożytnych był wykorzystywany w leczeniu wielu powszechnych problemów zdrowotnych, takich jak kolka, bóle głowy lub przeziębienia. To także popularna przyprawa oraz dodatek do wielu dań. Dlaczego warto włączyć do diety imbir? Właściwości zdrowotne imbiru Imbir to korzeń o wielu dobroczynnych właściwościach. Korzeń imbiru jest bogaty w gingerol - substancję o silnych właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Wśród innych jego zalet należy wymienić m.in.: Pomaga w walce z nudnościami. Wystarczy 1-1,5 grama imbiru, aby pomóc w zapobieganiu różnym rodzajom nudności, w tym nudnościom związanym z chemioterapią, nudnościami pooperacyjnymi i porannymi nudnościami u kobiet w ciąży.  Pomaga schudnąć i obniża poziom insuliny. Imbir może również pomóc w obniżeniu wskaźnika masy ciała (BMI) i poziomu insuliny we krwi. Skutecznie zmniejsza objawy choroby zwyrodnieniowej stawów, zwłaszcza choroby zwyrodnieniowej stawu kolanowego. Obniża poziom cukru we krwi i poprawia różne czynniki ryzyka chorób serca u osób z cukrzycą typu 2. Przyspiesza opróżnianie żołądka, co może być korzystne dla osób z niestrawnością i związanym z nią dyskomfortem żołądkowym. Jest skuteczny w walce z bólem menstruacyjnym, gdy jest przyjmowany na początku okresu. Może prowadzić do znacznego obniżenia poziomu cholesterolu LDL (złego), cholesterolu całkowitego i trójglicerydów we krwi. Imbir zawiera substancję gingerol, która ma działanie ochronne przed rakiem.  Może chronić przed uszkodzeniami mózgu związanymi z wiekiem. Imbir może pomóc w walce ze szkodliwymi bakteriami i wirusami, co może zmniejszyć ryzyko infekcji. Kto nie powinien jeść imbiru? Istnieje sześć sytuacji, w których nie powinno się spożywać imbiru. Kto powinien go unikać? Niedowaga. Spożywania imbiru...

zdrowe jedzenie
AdobeStock
Zdrowie
Superfoods, które powinna jeść każda kobieta! Pierwsze efekty widoczne są już po kilku dniach!
Marzysz o szczupłej sylwetce i dbasz o swoje zdrowie? Przeczytaj ten artykuł, w którym opisujemy superfoods, czyli produkty pełne witamin!

Dobre zdrowie, promienna cera i smukła sylwetka – przynajmniej jednej z tych rzeczy chce każda kobieta. Czy wiecie, że znajdziecie to wszystko w… jedzeniu? Mamy dla was listę produktów, które pełne są witamin i składników odżywczych, dzięki którym na dłużej zachowacie młodość i wzmocnicie odporność! Orzechy włoskie Nie tylko świetnie smakują i nadają się rewelacyjnie jako składnik do ciast, ale też są bardzo zdrowe! Orzechy włoskie bogate są w kwasy omega 3, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Są pełne antyoksydantów, które oczyszczają organizm z toksyn i hamują procesy starzeniowe. Jagody Jagody są doskonałe dla twojego zdrowia! I nie mówimy tu tylko o granatowych jagódkach, które rosną w lesie, a o wszystkich drobnych owocach rosnących na krzewach. Maliny, jeżyny i borówki amerykańskie są prawdziwą bombą witaminową. Poleca się je osobom cierpiącym na choroby autoimmunologiczne, ponieważ wzmacniają organizm i łagodzą objawy choroby. Do tego udowodniono, że spożywanie dużych ilości borówek poprawia wzrok! Brokuły Dużo ludzi nie przepada za brokułami, a już szczególnie nie cierpią ich dzieci. Brokuły mają charakterystyczny smak i zapach, ale warto się do niego przekonać. Te warzywa są bogatym źródłem żelaza – warto je jeść, gdy cierpimy na anemię. Ponadto regulują poziom cukru we krwi i tak jak orzechy włoskie obniżają cholesterol. Ryby Ryby trzeba jeść koniecznie, i to nie byle jakie! Najlepsze dla naszego zdrowia są ryby tłuste, takie jak makrela i łosoś. Zawierają ogromne ilości zdrowych tłuszczów i kwasów omega 3, a także witaminę D. Uzupełnianie poziomu witaminy D jest bardzo ważne szczególnie w naszym kraju – większość Polaków jesienią i zimą cierpi na jej niedobór....

Tę dietę mógł ułożyć okulista. Jest bogata w przeciwutleniacze i witaminy dobrze działające na wzrok
Pixabay
Newsy
Tę dietę mógł ułożyć okulista. Jest bogata w przeciwutleniacze i witaminy dobrze działające na wzrok
Co jeść, żeby dobrze widzieć? Sprawdźcie, aby dłużej cieszyć się dobrym i ostrym wzrokiem.

Coraz częściej mamy do czynienia z problemami ze wzrokiem, zmęczeniem czy podrażnieniem oczu. Wynika to z naszego trybu życia, np. spędzania wielu godzin w ciągu dnia przez ekranem komputera. A gdy już zakończymy pracę przed komputerem, przesiadamy się przed telewizor i spędzamy przed nim cały wieczór. Nic dziwnego, że nasze oczy są zmęczone. Żeby je chronić, warto podjąć 2 działania jednocześnie: nawilżać je kroplami i zadbać o dietę wspierającą wzrok. Oto, na czym polega taka dieta. Dieta dobra na wzrok Sposób odżywiania ma bardzo ważne znaczenie dla utrzymania zdrowia. To, co jecie liczy się nie tylko wtedy, gdy chcecie zadbać o serce, obniżyć poziom cholesterolu we krwi czy wzmocnić kości, ale także, gdy pragniecie zachować zdrowie oczu i prawidłowe widzenie. Te substancje powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie, żeby wspierać oczy i wzrok od wewnątrz: Przeciwutleniacze. Blokują rozwój wolnych rodników, które przyczyniają się do degeneracji komórek, a w rezultacie powodują nowotwory i choroby przewlekłe związane z wiekiem. Choroby mogą dotyczyć także wzroku, a jedną z nich jest zwyrodnienie siatkówki. Produkty bogate w przeciwutleniacze to np. pietruszka, szpinak, brokuły czy sałata. Witamina A. Najważniejszą witaminą, której niedobór może prowadzić do zaburzeń widzenia, w tym nawet do „kurzej ślepoty”, jest właśnie witamina A. Znajduje się ona w marchwi, brzoskwiniach czy czerwonej papryce. Witamina C. Przyczynia się do walki z wolnymi rodnikami i produkcji kolagenu, zapewniającego trwałość naczyń krwionośnych oka. Znajdziecie ją m.in. w cytrusach, brokułach i papryce. Witamina E. Jest odpowiedzialna między innymi za szczelność błon komórkowych oczu. Znajduje się w olejach, orzechach i nasionach zbóż. Luteina. Znajdziecie ją w jarmużu,...

Co jeść, żeby poprawić sobie nastrój? Te 3 produkty dają poczucie szczęścia
Adobe Stock
Newsy
Co jeść, żeby poprawić sobie nastrój? Te 3 produkty dają poczucie szczęścia
Zróbcie listę produktów, które przy najbliższej wizycie w sklepie włożycie do koszyka. Do dzięki nim nawet w trudnych chwilach nie opuści was humor i optymizm.

Co jeść, żeby poprawić sobie nastrój? W pierwszym odruchu w takich sytuacjach sięgamy po produkty, które tylko pozornie wpływają na poprawę nastroju. To słodycze, wysokokaloryczne, pełne tłuszczy utwardzanych fast foody, czy przekąski pełne ulepszaczy. W rezultacie zamiast poprawy humoru potrawy te podnoszą nam cukier we krwi, powodują ospałość i uczucie zmęczenia, a czasem nawet wywołują niestrawność. Nie ma więc mowy o poprawie nastroju. Zamieńcie je na te trzy produkty, które dadzą efekt murowany. Serotonina, czyli hormon szczęścia powstaje w jelitach Serotonina nazywana jest hormonem szczęścia. Jest jednym z ważniejszych neuroprzekaźników, wpływających na wiele procesów w organizmie. Od jej prawidłowego poziomu zależy nasze dobre samopoczucie i apetyt. Obniżony poziom serotoniny może wywoływać stany obniżonego nastroju, a nawet depresję.  Produkowana jest w jelitach. Aby narząd produkował serotoninę i wchłaniał witaminy i minerały musi mieć stały dopływ różnorodnego pokarmu, w których się znajdują: Świeże owoce i warzywa Nasiona Nieprzetworzone ziarna Kiszonki Sfermentowany nabiał: kefir, maślanka, jogurt 3 składniki dań najważniejsze na dobry humor Pośród wymienionych grup produktów najważniejsze znaczenia dla poprawy humoru mają następujące: Świeże owoce i warzywa Ważne są szczególnie te zawierające witaminę C. Witamina jest antyoksydantem i zmniejsza stany depresyjne. Działa terapeutycznie w sytuacjach stresu oksydacyjnego. Jeśli sięgacie po te produkty, chcąc wprawić się w dobry nastrój, wybierzcie przede wszystkim: Ananasy – stymulują produkcję serotoniny Banany – źródło potasu, witamin z grupy B i tryptofanu, aminokwasy niezbędnego do produkcji serotoniny Seler naciowy – zawiera związek, który zmniejsza poziom hormonów stresu we krwi i...