Macie cukrzycę, a jecie wafle ryżowe i jogurty? Sprawdźcie, jak to się może skończyć
Adobe Stock
Newsy

Macie cukrzycę, a jecie wafle ryżowe i jogurty? Sprawdźcie, jak to się może skończyć

Jedzenie tych przekąsek nie jest dobrym pomysłem, jeśli cierpicie na cukrzycę. Sprawdźcie, dlaczego.

Osoby cierpiące na cukrzycę doskonale wiedzą, że muszą ściśle przestrzegać zaleconej przez lekarza diety. Dzięki temu mogą zachować zdrowie na dłużej i spowolnić postępy choroby. Wcześnie wykryta cukrzyca jest możliwa do opanowania za pomocą diety, dlatego tak ważne jest jej konsekwentne przestrzeganie.

Oczywistym jest, że zakazane są słodycze czy owoce w dużych ilościach, jednak istnieją produkty, których nikt by nie podejrzewał o sabotowanie diety dla cukrzyka. Sprawdźcie, czego należy unikać. 

Jogurty a cukrzyca

Wydawałoby się, że bogate w białko i wapń jogurty to bezpieczny produkt dla osób chorych na cukrzycę. I tak jest, ale z jednym wyjątkiem - to nie mogą być jogurty owocowe ze sklepu. Znajduje się w nich bardzo dużo cukru, który następnie powoduje wzrost glukozy we krwi.

Nie trzeba jednak całkowicie rezygnować z jogurtów z owocami - wystarczy, że będzie się je przygotowywało samodzielnie. Do jogurtu naturalnego dodajcie po prostu świeże truskawki, maliny i inne owoce - będzie znacznie zdrowszy, a przede wszystkim pozbawiony niepotrzebnej dawki cukru. 

Zobacz także
Czy ostre jedzenie jest zdrowe? Niektórzy nie powinni jeść ostrego pod żadnym pozorem

Czy ostre jedzenie jest zdrowe? Niektórzy nie powinni jeść ostrego pod żadnym pozorem

Obieracie ziemniaki? To błąd, nie powinny tego robić zwłaszcza osoby odchudzające się

Zawsze obieracie ziemniaki? To błąd, nie powinny tego robić zwłaszcza osoby odchudzające się

Wafle ryżowe w diecie cukrzyka

Kolejnym produktem, który jest niewskazany przy cukrzycy są wafle ryżowe. Ta informacja może zdziwić zwłaszcza osoby odchudzające się, ponieważ wafle często pojawiają się w dietach na redukcję wagi.

Jednak przy cukrzycy nie powinno się ich jeść - ryż, z którego wytwarza się wafle zawiera skrobię (podobnie jak ziemniaki), a ta podnosi poziom cukru we krwi. Z tego też powodu jedzenie wafli ryżowych w dużych ilościach na diecie odchudzającej nie przynosi efektów, ponieważ produkt ten szybko wywołuje uczucie głodu. 

Czego powinni unikać cukrzycy?

Osoby zmagające się z cukrzycą muszą uważnie dobierać produkty w swojej diecie i unikać między innymi takich produktów jak:

  • żywności wysokoprzetworzonej

  • słodkich soków i jogurtów

  • gotowanych warzyw (lepiej gotować je na parze)

  • suszonych owoców

  • dżemów i innych przetworów z dodatkiem cukru

  • tłustych mięs (jak wieprzowina, baranina, wołowina)

  • alkoholu

  • tłuszczów zwierzęcych (np. smalcu)

Źródło: zdrowie.wprost.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie swoje zdrowie
AdobeStock
Newsy
Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie sobie zdrowie
W cukrzycy bardzo ważna jest dieta. Spożywanie niedozwolonych produktów może się bardzo źle skończyć!

Cukrzyca może się pojawić u ludzi w każdym wieku, choć najczęściej jej pierwsze objawy są zauważalne dopiero po 50. roku życia. Przy tej chorobie ogromnie ważna jest dieta, ponieważ nieuważne dobieranie produktów może bardzo pogorszyć stan zdrowia chorego. Sprawdźcie, jakie produkty są zakazane przy cukrzycy i co powinno się jeść. Cukrzyca – tych produktów nie jedzcie! Spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym jest przy cukrzycy niewskazane. Zjedzenie ich spowoduje gwałtowny wyrzut insuliny do krwi, co przy cukrzycy jest niebezpieczne. Unikajcie poniższych produktów, jeśli chorujecie na cukrzycę: Słodycze, ciasta, ciasteczka itd. Piwo Produkty z białej mąki Kabaczek Miód Dynia Dojrzałe banany Rodzynki Suszone daktyle Rozgotowany makaron, ryż i ziemniaki Dietetycy podkreślają jednak, że spożywanie powyższych produktów jest dozwolone wówczas, gdy spożywa się je rzadko i w bardzo małych ilościach. Cukrzyca typu 2. – objawy Początkowo objawy cukrzycy typu 2. mogą nie wzbudzać większych podejrzeń, a chory kieruje się do lekarza dopiero wtedy, gdy odczuwalne są już powikłania cukrzycowe. Do objawów cukrzycy typu 2. należą: Wzmożony apetyt, napady głodu Znużenie Senność Trudności z koncentracją Problemy ze wzrokiem Sucha i swędząca skóra Zwiększone pragnienie Infekcje intymne Dlaczego dieta przy cukrzycy jest ważna? U osób cierpiących na cukrzycę istotne jest, by utrzymywać jak najbardziej stabilny poziom cukru we krwi. W tym celu stosuje się dietę o niskim indeksie glikemicznym, czyli bogatą w produkty, które nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu. Ważne jest też, by posiłki były odpowiednio skomponowane i zawierały prawidłową ilość białek,...

cukrzyca dieta
AdobeStock
Newsy
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedzcie po 50-tce. Powodują cukrzycę 
Profilaktyka jest bardzo ważna - szczególnie po pięćdziesiątym roku życia, gdy wiele chorób daje o sobie znać. Na szczęście niektórym można zapobiegać pilnując zdrowej diety.

Z wiekiem organizm jest coraz bardziej podatny na różne choroby. Część schorzeń rozwija się latami i dają o sobie znać bardzo późno. Właśnie dlatego w okolicach pięćdziesiątego roku życia ludzie uskarżają się na problemy ze zdrowiem, które nigdy wcześniej im nie dokuczały. Jednym z nich jest cukrzyca, a zwłaszcza LADA – rodzaj cukrzycy typu 1. Dowiedzcie się, jak jej zapobiegać. Cukrzyca typu LADA Ten rodzaj cukrzycy rozwija się u ludzi po 35 roku życia, choć jej objawy zaczynają być bardziej widoczne i uciążliwe około pięćdziesiątki. LADA to rodzaj cukrzycy typu 1, która rozwija się bardzo wolno, przez wiele lat. Jakie są cechy charakterystyczne tej choroby? Objawia się u osób z prawidłową masą ciała Chorzy mają współistniejące choroby autoimmunologiczne, np. niedoczynność tarczycy Pojawia się u ludzi, u których w rodzinie nikt nie chorował na cukrzycę Często poprzedzona jest epizodami umiarkowanej hiperglikemii Ma objawy podobne do cukrzycy typu 1, czyli silne pragnienie czy zaburzenia widzenia Jak zapobiegać cukrzycy? Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę, bardzo ważne jest pilnowanie diety. Należy unikać produktów, które spożywane często i w nadmiarze mogą doprowadzić do rozwinięcia się cukrzycy. Poniżej zebraliśmy dla was krótką listę produktów, które powinny się znaleźć w diecie osób chcących zapobiec cukrzycy. Warzywa Nie zawierają dużo cukru, jednak trzeba sprawdzać jaki indeks glikemiczny mają poszczególne warzywa. Na przykład gotowana marchew jest niewskazana, za to można ją jeść na surowo. Najlepiej większość warzyw gotować na parze lub zjadać w formie surówek i sałatek. W diecie cukrzyka powinny znaleźć się: Buraki Szpinak Rzodkiewka Cebula i czosnek...

Chorujecie na te przypadłość? Nie jedzcie bananów. Mogą wam bardzo zaszkodzić
Pixabay
Newsy
Chorujecie na tę przypadłość? Nie jedzcie bananów. Mogą wam bardzo zaszkodzić
Mimo iż owoce są uznawane za bardzo zdrowe, niektórzy powinni się ich wystrzegać. Chodzi o chorych na cukrzycę typu 2. Jakich konkretnie owoców powinni unikać?

Owoce i warzywa powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Nie tylko wspaniale smakują, ale też są pełne ważnych składników odżywczych. Jednak niektóre owoce mają wysoką zawartość cukru i nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę typu 2, ponieważ mogą one u nich powodować gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Czym jest cukrzyca typu 2? Cukrzyca typu 2 (inaczej cukrzyca insulinoniezależna) jest uznawana za chorobę cywilizacyjną - jak pokazują statystyki, dotyka już 2-3 milionów Polaków. Stan ten najczęściej wynika z otyłości i niezdrowej diety. Chorobę tę można również odziedziczyć, ponieważ jest ona uwarunkowana genetyczne. Stan ten najczęściej dotyka osoby dorosłe i charakteryzuje się występowaniem wysokiego poziomy glukozy we krwi oraz opornością na insulinę i względnym jej niedoborem. Mimo iż ten typ cukrzycy jest łagodniejszy od cukrzycy typu 1, pod żadnym pozorem nie należy go bagatelizować. Głównym torem leczenia jest zmiana dotychczasowej diety i aktywność fizyczna. Wiele się mówi na temat tego, co powinna jeść osoba chora na ten typ cukrzycy i jakich powinna się wystrzegać owoców. Wyjaśniamy to w poniższym artykule. Jakich owoców nie można jeść przy cukrzycy typu 2? Osoby, które mają zdiagnozowaną cukrzycę typu 2, powinny unikać lub wyraźnie ograniczyć owoce, które są bogate w cukier. Przede wszystkim są to: banany śliwki czereśnie winogrona mandarynki Nie powinny one również spożywać suszonych i kandyzowanych owoców, które zawierają bardzo dużo cukru i są wysokokaloryczne oraz wszelkiego rodzaju dżemów, słodzonych syropów i soków owocowych. Jakie owoce można jeść przy cukrzycy typu 2? Cukrzycy mogą włączyć do...

Czy diabetycy mogą w ogóle jeść słodycze? Tak, ale pod pewnymi warunkami
AdobeStock
Newsy
Czy diabetycy mogą w ogóle jeść słodycze? Tak, ale pod pewnymi warunkami
Jakie desery są bezpieczne dla diabetyków? Sprawdźcie, co powinno się znaleźć w takich słodkościach, a z czego trzeba zrezygnować.

Panuje przekonanie, że osoby cierpiące na cukrzycę czy insulinooporność w ogóle nie mogą jeść słodyczy. To błąd, ponieważ słodycze są dozwolone, ale nie są to słodkości, jakie pierwsze przychodzą wam na myśl. Śmietanowe torty, słodkie i ciężkie ciasta bez pieczenia z masą kajmakową czy czekoladki są zabronione. Co więc można jeść przy cukrzycy? Odpowiedź znajdziecie poniżej.  Jakich składników deserów muszą unikać diabetycy? Insulinooporność czy cukrzyca nie oznaczają, że musicie zrezygnować ze słodkości na zawsze. Deser, tak jak każdy inny posiłek w diecie diabetyka, powinien mieć średni lub niski indeks glikemiczny. Należy więc wybierać takie słodycze, które spełnią ten warunek.  cukry proste - deser dla diabetyka powinien być przede wszystkim pozbawiony cukrów prostych, które wywołują szybki wyrzut insuliny. Zamiast tego, należy używać produktów bogatych w cukry złożone - są to pełnoziarniste produkty, owoce i warzywa, a także rośliny strączkowe. Spróbujcie przygotować na przykład ciasto z fasoli albo cukinii! mąka - zamiast mąki pszennej, wybierajcie mąkę pełnoziarnistą cukier - zabroniony jest biały cukier. Zamiast tego, użyjcie słodziku, na przykład ksylitolu, erytrolu lub stewii. Dzięki temu ograniczycie  stężenie glukozy we krwi po posiłku tłuszcz - tym, co obniża indeks glikemiczny posiłku jest białko oraz tłuszcz. Ważne jednak, by były to składniki wysokiej jakości - zamiast margaryny, dodajcie do przygotowywanych ciast olej rzepakowy. Desery dla diabetyków Diabetycy, przy odrobinie wysiłku, mają szerokie pole do popisu jeżeli chodzi o przyrządzanie deserów dozwolonych na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Ciekawym pomysłem jest pieczenie ciast z cukinii albo fasoli. Z fasoli czerwonej można też przygotować czekoladowy budyń czy...