Kobieta jedząca ciasto
Adobe Stock
Newsy

Macie ciągle ochotę na słodycze? Wasz organizm próbuje tak wam przekazać ważną wiadomość

Ciągły ból głowy, zmęczenie, drażliwość, a do tego wzmożony apetyt na słodycze. Nie lekceważcie tych objawów.

Wbrew pozorom, nie muszą być to zwykłe objawy niewyspania. Często właśnie w tym stanie towarzyszyć mogę tego typu odczucia. Czasami w ten sposób organizm próbuje wam przekazać, że cierpi na brak jakiegoś ważnego mikroelementu. W tym przypadku może być to chrom. W organizmie znajdują się naprawdę mikroskopijne ilości tego pierwiastka.

Jednak jego niedobór może skutkować problemami zdrowotnymi. Chrom i jego poziom w organizmie związany jest z przemianą materii i regulacją gospodarki cukrowej. Ten właśnie pierwiastek odpowiada za wrażliwość tkanek na insulinę, czyli hormon odpowiadający za prawidłowy metabolizm węglowodanów, czyli cukrów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie są skutki niedoboru chromu w organizmie?

W jakich przypadkach może okazać się, że wasz organizm przyswaja zbyt małą ilość chromu? Na to pytanie odpowiecie sobie, patrząc na swoją dietę. Jeżeli spożywacie za duże ilości cukrów prostych, jest duże prawdopodobieństwo, że ograniczacie w ten sposób przyswajanie chromu.

Czym są cukry proste? Przede wszystkim chodzi tu o słodycze i białe pieczywo. Pomimo tego, że zjadacie duże ilości łakoci i bułek, podczas niedoboru chromu może pojawiać się zwiększone zapotrzebowanie na podjadanie słodkości.

Eksperci twierdzą, że takie objawy nie zdarzają się jednak w każdym wypadku niedoboru chromu w ludzkim organizmie. Niedobory chromu mogą pośrednio wpływać na rozwój cukrzycy u człowieka, a także chorób krążenia. Co więc czynić, by mieć pewność, że gospodarka mikroelementami w waszym ciele przebiega prawidłowo?

Zobacz także
„Możesz jeść wszystko!” Apelują dietetycy. Przestali zakazywać słodyczy? O co tu chodzi?

„Możesz jeść wszystko!” - apelują dietetycy. Przestali zakazywać słodyczy? O co tu chodzi?

Macie ciągle ochotę na słodycze? Zacznijcie jeść te produkty

Macie ciągle ochotę na słodycze? Zacznijcie jeść te produkty, a oprzecie się pokusie

Dieta i suplementacja chromu

Warto wzbogacić swoją dietę o produkty zawierające dany pierwiastek. I tak w przypadku chromu będą to przede wszystkim orzechy. Polecamy zwłaszcza przepyszne orzechy brazylijskiej, które oprócz tego, że są niezwykle bogate w chrom, zapewnią waszemu organizmowi także sporą dawkę selenu.

Oprócz orzechów brazylijskich, osoby cierpiące na niedobór chromu powinny dodać do swojego codziennego menu jeszcze kilka produktów. Oto one:

  • Pieczywo pełnoziarniste zamiast białego i inne tego typu produkty
  • Rośliny strączkowe - groch, fasola, ciecierzyca, soczewica i inne
  • Ryby - najlepiej te morskie
  • Jabłka

Na początku zacznijcie więc od zmiany w swoich żywieniowych przyzwyczajeniach. Jeśli to nie pomoże, o ewentualnej suplementacji powinien zadecydować wasz lekarz.

Źródło: medonet.pl

Bor, to minerał którego niedobór (zwiększa ryzyko wielu chorób), w tym raka. Gdzie go znaleźć
Adobe Stock
Newsy
Niedobór boru zwiększa ryzyko zmian kostnych i nowotworów. Sprawdźcie, w jakich jest produktach
O równowagę w organizmie człowieka dba bardzo wiele substancji, których na co dzień dostarczamy sobie wraz z pokarmem. Bor jest jednym z nich.

Bor to mikroskładnik występujący w organizmie w śladowych ilościach. Oznacza to, że potrzebujemy bardzo niewielkich ilości tego minerału, żeby zachować zdrowie. Złą wiadomością jest to, że niedobór tego minerału może powodować nieprzyjemne i niebezpieczne dla zdrowia dolegliwości, z nowotworami włącznie. Podpowiadamy, z jakich produktów czerpać bor, żeby utrzymywać prawidłowe stężenie w organizmie. Niedobór boru ma ogromne konsekwencje O ile potrzebujemy bardzo niewiele boru, żeby być zdrowym, to jednak jego niewystarczające ilości w organizmie mogą mieć groźne następstwa. Znacząco zwiększa się ryzyko wystąpienia wielu chorób Najczęstsze skutki niedoboru boru: Problemy ze stawami Skurcze mięśni Zaburzenia hormonalne Nadczynność tarczycy Przyspieszona praca serca Chorobowe zmiany w układzie kostnym przypominające osteoporozę Nowotwory prostaty Często niedobór boru łączy się z niedoborem witaminy D i wapnia w organizmie. Minerał, można jednak przedawkować. Dzieje się tak najczęściej w przypadku suplementacji tego składnika. Objawami nadmiaru boru w organizmie są: biegunka, wysypka, ból brzucha, osłabienie, przemęczenie, a także wysypka i wypadanie włosów. W jakich produktach znajduje się bor? Obawiając się o niedobory mikroelementów w organizmie, w przypadku boru mamy 2 dobre wiadomości: Potrzebujemy bardzo niewielkich ilości tego pierwiastka Bor występuje w wielu produktach łatwo dostępnych w polskiej kuchni, możemy więc w bardzo prosty sposób, odpowiednio się w niego zaopatrywać Wystarczy stosować zdrową, różnorodną dietę, bogatą w owoce i warzywa. Proste, popularny produkty zawierające duże ilości boru: Fasola Ziemniaki Kawa Mleko Suszone śliwki Rodzynki Awokado Brzoskwinie...

Jedzcie sezamki i chałwę. Pomogą lepiej odczuwać smaki i zapachy, poprawią apetyt i odporność. To dzięki 1 składnikowi
Adobe Stock
Newsy
Te słodycze pomogą wam lepiej odczuwać smaki i zapachy. Poprawią też apetyt i odporność.
Lubicie sezamki? Jeśli wolicie chałwę, to też dobrze. Sezamki i chałwa, a także pestki dyni i słonecznika są dobrymi źródłami cynku. Pomogą zachować zdrowie i uniknąć przykrych niedoborów.

Zbyt niska ilość cynku w diecie może powodować suchość w ustach, pogorszenie się smaku i węchu. To z kolei osłabia apetyt. Brak apetytu może mieć wpływ na to, że zaczynacie odżywiać się nieprawidłowo, zjadacie za małe porcje pożywienia, trudniej wam jeść produkty wartościowe, które dostarczą odpowiednich składników odżywczych. Z tej spirali niedoborów mogą pomóc wam wyzwolić się drobne przekąski, jak sezamki, chałwa czy pestki dyni, które większość osób lubi i może je spożywać pomiędzy posiłkami, przywracając równowagę mineralną. Objawy niedoborów cynku w organizmie Cynk, to jeden z tych pierwiastków, których zawartość w naszym organizmie nie jest duża. Wystarczy 15 mg dziennie, żeby organizm wykorzystywał jego obecność i zapewnił sobie prawidłowe działanie tarczycy, wątroby, wzroku. Dobrze wpływa na niemal 200 enzymów i wiele procesów w organizmie. Jego odpowiednia zawartość zapewnia też dobrą kondycję skóry i włosów. Ale wystarczy niewielki jego niedobór, żeby równowaga została zaburzona. Problemy z kondycją skóry to jeden z pierwszych objawów niedoboru cynku. Jeśli zauważacie podrażnienia, pojawiają się stany zapalne, krosty i egzemy, to może być znak, że nie dostarczacie organizmowi odpowiedniej ilości cynku. Wtedy najlepiej zrobić badania, ustalić poziom cynku, a w przypadku stwierdzenia niedoborów, rozpocząć leczenie pod okiem lekarza. Żeby nie dopuścić do powstania niedoborów, najlepiej prawidłowo się odżywiać.  Jakie są objawy niedoboru cynku? Zła kondycja włosów i paznokci. Włosy tracą wodę, przez co stają się łamliwe i kruche. Tracą też sprężystość, rozdwajają się, w skrajnych niedoborach mogą też wypadać. Podobnie źle wyglądają paznokcie...

Pierwsze objawy niedoboru w organizmie to niegroźne zmiany skórne. Mogą skończyć się zanikiem mięśni.
Adobe Stock
Newsy
Pierwsze objawy jego niedoboru w organizmie to zmiany skórne. Mogą skończyć się zanikiem mięśni
Zbilansowana dieta ma wpływ na wszystkie funkcje organizmu. Dostarcza odpowiednich składników odżywczych, które pozwalają utrzymywać równowagę, a w rezultacie zdrowie.

Najczęstsze niedobory w organizmach Polaków dotyczą witaminy D. Mówił o tym w rozmowie z Polską Agencją Prasową dr Paweł Płudowski z Zakładu Biochemii, Radioimmunologii i Medycyny Doświadczalnej Instytutu "Pomnik Zdrowia Dziecka" w Warszawie: - Z badań epidemiologicznych wynika, że ze względu na położenie geograficzne i klimat Polski, ponad 90 proc. populacji naszego kraju ma deficyty tej witaminy. Inne niedobory ważnych substancji odżywczych związane mogą być nie tyle z warunkami geograficznymi, w jakich żyjemy, ale przede wszystkim z nieprawidłową dietą. I mogą mieć dla zdrowia bardzo poważne konsekwencje. Groźne skutki niedoboru białka w diecie Gdy jecie zbyt mało białka, zaczyna cierpieć cały organizm. W pierwszej kolejności spada odporność i stajecie się bardziej narażeni na infekcje bakteryjne i wirusowe. Pojawia się apatia, rozdrażnienie, złe samopoczucie i przewlekłe zmęczenie. Pierwsze objawy niedoborów mogą być dyskretne i mało uciążliwe, przez co bywają niezauważone i nie alarmują wystarczająco mocno, że coś złego zaczyna się dziać w organizmie. Wyczulcie się jednak na te objawy: Problemy skórne polegające na przesuszeniu lub nadmiernym przetłuszczaniu się skóry Wypadające i łamiące się włosy Łamliwe paznokcie Z czasem skutki niedoborów dają coraz poważniejsze symptomy: Bóle stawów Próchnica zębów Łamliwość kości Zanik mięśni Problemy z wątrobą Żeby uniknąć niedoborów białka, należy dobrze bilansować dietę, sięgać po produkty z różnych grup żywieniowych, także te zawierające duże ilości białka. Nie bagatelizować nawet lekkich symptomów zmian, a  w przypadku podejrzenia wystąpienia niedoborów, robić badania. W jakich produktach znajduje się białko?...

Ile soli można zjeść dziennie? Nadmiar soli szkodzi, a niedobór sodu grozi nawet udarem
Adobe Stock
Newsy
Ile soli można zjeść dziennie? Nadmiar soli szkodzi, a niedobór sodu grozi nawet udarem
Podpowiadamy co jeść, a czego nie jeść, żeby zapewnić sobie równowagę w dostarczeniu sodu do organizmu.

Czasem słyszycie, że nie można za dużo solić, a czasem, że nadmiar sodu w organizmie szkodzi. Jaka jest różnica pomiędzy solą a sodem? To bardzo proste. Sól, kuchenna czy stołowa to artykuł spożywczy. Najczęściej jest prawie czystym chlorkiem sodu. Natomiast sód to pierwiastek chemiczny, który występuje naturalnie w przyrodzie, i jest obecny we wszystkich organizmach żywych na ziemi. To ten sam sód, którego oprócz magnezu, potasu czy wapnia dostarczacie sobie z pożywieniem i badacie robiąc analizę krwi. Po co nam sód w organizmie? Sód jest elektrolitem, który obok magnezu, potasu czy wapnia odpowiada za utrzymanie wewnętrznej gospodarki wodnej w odpowiedniej formie. Dostarczacie go sobie z pożywieniem, a usuwacie z moczem czy potem. Odpowiedni poziom sodu jest bardzo ważny dla człowieka, bo jest odpowiedzialny za funkcjonowanie błon komórkowych, utrzymanie właściwego ciśnienia krwi i prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Ponieważ bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, jego niedobór może mieć bardzo złe skutki dla zdrowia i prowadzić nawet do udaru mózgu. Drugim negatywnym skutkiem niedoboru sodu w organizmie jest kwasica prowadząca do osteoporozy. Powstaje dlatego, że sód odpowiada także za zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej w ciele człowieka, a niedobór zaburza tę równowagę. Dbając o właściwą ilość elektrolitów, należy używać soli kuchennej do potraw. Warto też uzupełniać je np. wodami mineralnymi w przypadku nadmiernego pocenia się w czasie wysiłku fizycznego czy upałów. Nadmierne solenie też szkodzi zdrowiu W 5 g soli znajdują się zwykle 2 g sodu. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, żeby dzienne spożycie soli nie przekraczało 5 g, co odpowiada 1 łyżeczce od herbaty. Badania pokazały...