Pasożyty
CC search
Newsy

Żerują na zdrowiu blisko 80% ludzi i są przyczyną wielu chorób. Jedna rzecz usunie je bezpowrotnie

Pasożyty potrafią zrujnować zdrowie człowieka, szczególnie jeśli nic z nimi w porę nie zrobimy.

Dolegliwości układu pokarmowego nie należą do przyjemnych rzeczy. Tak zwane robaki odpowiadają też za układ oddechowy czy zaburzenia emocjonalne, ale nie tylko. O odrobaczaniu słyszy się coraz częściej. Decydują się na nie gwiazdy. Być może warto poznać sposób, jak szybko się ich pozbyć?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy należy się odrobaczać?

Zwolennicy metody odpowiedzą wam, że jak najbardziej powinniście się odrobaczać co jakiś czas. Przysłuży się to waszemu zdrowiu i pomoże oczyścić układ pokarmowy. Krąży też popularny pogląd, że za obecnością pasożytów stoją prawie wszystkie choroby. 

Samo odrobaczanie to nic innego jak wyeliminowanie pasożytów, które zaległy w organizmie. Profilaktyczne odrobaczanie to dobry nawyk, który może wejść wam w krew. Objawy ich obecności to m.in. kaszel, astma, problemy skórne, osłabienie, a nawet problemy z zajściem w ciążę. 

Jeśli chcecie dowiedzieć się o pasożytach, sprawdźcie na początek wyniki morfologii. Ich obecność potwierdzi podwyższony poziom eozynocytów. WHO twierdzi, że "niechcianych lokatorów" może mieć nawet 80% społeczeństwa. 

Poczynając od owsików, szczególnie u dzieci, po tasiemce i glisty. Gatunków, które mogą zasiedlić ciało człowieka, jest nawet kilkaset.

Sposoby na skuteczne odrobaczanie

Podstawą, od której warto zacząć jest odpowiednia higiena, czyli często mycie rąk, sprzątanie, dezynfekowanie podłóg i dbanie o czystość domowych  pupili. Zwierzęta należy regularnie odrobaczać, nie ma od tego wyjątku. Robaki mogą bytować np. w sianku dla królików, na podawanych im warzywach czy nowalijkach. Owoce i warzywa należy myć dodając do wody ocet. Mięso koniecznie trzeba poddawać obróbce termicznej. Tylko w ten sposób unikniecie "nieproszonych gości" układu pokarmowego.

Zmiana diety jest równie istotna. Pierwsze do eliminacji nadają się cukier, mleko i pszenica. Zdrowa dieta przede wszystkim sprzyja regeneracji flory bakteryjnej w jelitach. Oprócz tego, możecie sięgnąć po środki farmakologiczne, ale to rozwiązanie ostateczne. Skuteczne odrobaczenie można także zrobić w domu. Z pomocą przyjdą wam zioła i ziołowe preparaty. Co można lub trzeba zażywać, aby wyplenić robaki?

Specyfiki na robaki

Przede wszystkim w sieci warto szukać produktów takich jak: zioła do zaparzania, suszone owoce, kapsułki i syropy. Zwróćcie szczególną uwagę na zawartość składników: czarnuszka, czosnek, mięta, zielona herbata, tymianek, rumianek, szałwia, orzech włoski, prawoślaz, babka płesznik, goryczka czy kozieradka. 

Pasożytów można się też pozbyć w sposób naturalny. Jeśli rozpoznacie u siebie niektóre symptomy takie jak anemię, spadek wagi czy wysypkę alergiczną, warto wprowadzić do menu produkty, które usuną pasożyty skutecznie i bezboleśnie. Prosta mieszanina jest skuteczna i niezwykle tania!

Składniki:

  • 10 główek czosnku

  • 300 ml soku z kiszonych ogórków

Sposób przygotowania

  1. Obieracie ząbki czosnku z łupiny, a następnie rozdrabniacie.

  2. Przekładacie je do słoika i zalewacie sokiem z ogórków.

  3. Miksturę odstawiacie w zacienione miejsce na 10 dni.

  4. Mieszaninę z czosnku i soku z ogórków należy pić codziennie przed snem. Jednorazowo w porcjach po 10 ml.

Na zdrowie!

Czosnek
Pixabay/Anrita1705
Newsy
Wy też nie lubicie obierać małych ząbków czosnku? Wystarczy jeden prosty trik a łupina sama odpadnie
Mogłoby się zdawać, że polska kuchnia nie istnieje bez niektórych prostych składników. Jednym z nich jest z pewnością czosnek, który wzbogaca swoim aromatem mięsa, sałatki i wiele innych polskich dań.

Czosnek ma nie tylko szerokie możliwości kulinarne. Czosnek przede wszystkim leczy. Jeśli macie problem z odpornością i sezonowymi infekcjami, ale nie lubicie obierać szczególnie małych ząbków czosnku, podpowiadamy, jak obierać je w łatwy i nieinwazyjny sposób. Czosnek na zdrowie Najważniejszym składnikiem w czosnku jest allicyna, która odpowiada za charakterystyczny smak i zapach czosnku. Oprócz tego ta niepozorna roślina zawiera także: liczne związki flawonoidowe, aminokwasy, związki śluzowe, witaminy (A, B1, B2, PP, C), minerały (wapń, magnez, kobalt, chrom, nikiel). Czosnek działa jak łagodny antybiotyk. Potrafi poradzić sobie z licznymi bakteriami chorobotwórczymi, w tym z niektórymi szczepami wywołującymi zakażenie jamy ustnej, dróg oddechowych czy dróg moczowych.  Oprócz tego działa przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. W przeziębieniu pomaga także dzięki swoim właściwościom przeciwgorączkowym, napotnym i przeciwzapalnym. Może być wykorzystywany w przebiegu biegunki. Czosnek ma korzystny wpływ na układ krążenia Ponadto, wspomaga działanie prostacykliny i innych substancji. Substancja ta wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu. Regularne spożywanie czosnku powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych, co ma duży udział w profilaktyce miażdżycy, udarów mózgu i zawałów serca.  Czosnek jako remedium na dolegliwości ze strony układu pokarmowego Czosnek działa żółciopędnie, rozkurczowo i przyspiesza pracę jelit. To wszystko sprawia, że spożywanie czosnku zapobiega powstawaniu wzdęć. Poza tym, pomimo ostrego smaku, nie dopuszcza do wystąpienia zgagi. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym, chroni wątrobę. Spożywanie czosnku jest zalecane osobom na diecie redukcyjnej, gdyż poprawa...

Finalistka Master Chefa zdradziła przepis na genialny koktajl na płaski brzuch
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Finalistka "Master Chefa" zdradziła przepis na genialny koktajl na płaski brzuch
Idealnie płaski brzuch to marzenie wielu kobiet. Jak się okazuje, można go osiągnąć w bardzo prosty sposób. Finalistka "Master Chefa" codziennie wypija szklankę pysznego koktajlu, który działa cuda. Teraz zdradziła przepis!

Rygorystyczne diety i uciążliwe treningi na siłowni, to nie zawsze klucz do uzyskania idealnie płaskiego brzucha. To część ciała, która jest dosyć kłopotliwa. Szereg starań często mija się z celem. Warto wówczas wprowadzić do codziennego jadłospisu napoje będące zbawieniem dla flory jelitowej i usprawnią cały proces trawienia, co w konsekwencji pozwoli cieszyć się uzyskanym efektem.  Dieta na płaski brzuch  Często w internecie można spotkać się z hasłem „dieta na płaski brzuch”. Niestety, są to zwroty reklamowe, które mijają się z celem. Aby uzyskać zamierzony efekt, należy przede wszystkim zadbać o odpowiednie produkty poprawiające proces trawienia i regulacji flory jelitowej. Takie składniki przyspieszają metabolizm, co wpływa na pozostawienie brzucha w idealnej kondycji. Koktajle w diecie Świetną opcją do uzyskania perfekcyjnie płaskiego brzucha, jest wprowadzenie do codziennego jadłospisu posiłków w płynnej postaci. Wówczas nie będą niepotrzebnie zalegać w żołądku przez dłuższy okres czasu, a jednocześnie idealnie nasycą organizm. Taka opcja jedzenia jest również świetnym rozwiązaniem dla osób zabieganych, które nie zawsze mają rano czas na przygotowywanie śniadania. Koktajle są lekkie, przyjazne dla układu pokarmowego, a co najważniejsze szybko się trawią.  Produkty wspomagające trawienie Aby wypijane koktajle były skuteczne, należy przygotowywać je z odpowiednich składników. W każdym takim posiłku powinno znaleźć się białko, które na syci na dłuższy czas, a także pewne owoce. Finalistka programu kulinarnego "Master Chef", Kinga Paruzel, poleca przygotowanie takiego napoju z ananasa oraz mango. Te składniki przyspieszają metabolizm, wspomagają odchudzanie, mają sporo cennych wartości odżywczych, łagodzą stany zapalne, a przede...

cytryny i pomarańcze
Adobe Stock
Zdrowie
Bije na głowę cytryny i pomarańcze. Doskonała na odporność. Kupicie ją za grosze wszędzie
Wydawać by się mogło, że największe złoża cennej dla organizmu witaminy C znajdują się w cytrynach i pomarańczach. Nic bardziej mylnego. Pod tym względem wśród owoców zdecydowanie króluje dzika róża.

Witamina C jest bardzo cenna dla naszego zdrowia, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta podatność na infekcje i przeziębienia. Substancja ta wspomaga pracę układu odpornościowego, co w praktyce oznacza to, że choroby, które nas dotykają, przebiegają o wiele łagodniej niż zazwyczaj. Na tym jednak nie koniec. Witamina C odgrywa ogromną rolę w procesie wchłaniania żelaza i wapnia do przewodu pokarmowego, a także chroni przed rakiem, między innymi jelita grubego, żołądka oraz przełyku. Ponadto, zapobiega uszkodzeniom mózgu, a co za tym idzie wspomaga leczenie choroby Alzheimera czy schizofrenii. Stosuje się ją również podczas leczenia wolno gojących się ran, odleżyn, a także pękających naczyń krwionośnych. Dzika róża - bogate źródło witaminy C Powszechnie uważa się, że najwięcej witaminy C zawierają cytryny oraz pomarańcze. Nic bardziej mylnego. Jeśli chodzi o warzywa, najwięcej tej witaminy znajduje się w natce pietruszki oraz papryce. Z kolei w grupie owoców, najbogatsza w nią jest dzika róża. Szacuje się, że w każdych 100 gramach świeżej masy produktu znajduje się od 250 do nawet 800 mg witaminy C, podczas gdy w cytrynie jest jej tylko 40 – 60 mg.  Cenne właściwości dzikiej róży Owoce dzikiej róży są składnikiem wielu produktów leczniczych. Trudno się dziwić. Owoc ten przede wszystkim uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, wzmacnia układ odpornościowy i naczynia krwionośne, niweluje objawy reumatyzmu, uspokaja, ułatwia zasypianie, leczy problemy żołądkowe oraz ma właściwości przeciwzapalne. Lekarze mówią też o korzystnym wpływie jej owoców na prace wątroby i nerek.  Jak używać dzikiej róży? Codzienną suplementację witaminy zawartej w dzikiej róży, ułatwią wam przetwory. Możecie z niej...

Napar z tego zioła pomaga przy wzdęciach i niestrawności, ale może też być trujący
AdobeStock
Newsy
Napar z tego zioła pomaga przy wzdęciach i niestrawności, ale może też być trujący. Lepiej uważajcie
To zioło znane jest od wieków i ma wiele właściwości zdrowotnych. Pamiętajcie jednak, że niewłaściwie stosowane może być niebezpieczne.

Piołun zwyczajny to zioło z rodzaju artemisia, występujące naturalnie na terenach Europy, Ameryki Północnej i Syberii. Ma charakterystyczne szarobiałe, puszyste liście i żółte pąki kwiatowe. Piołun zwykle rośnie jako chwast wzdłuż ogrodzeń i poboczy dróg. Największy rozgłos zyskał dzięki jednemu z jego aktywnych składników – absintolu, który jest używany do produkcji wysokoprocentowego trunku – absyntu. Zioło to ma też długą historię prozdrowotną, sięgającą starożytnej Grecji i czasów Hipokratesa. Najczęściej piołun wykorzystywano do wypędzania z organizmu pasożytów, ale był on też znany dzięki swoim zdolnościom do leczenia bólu menstruacyjnego, żółtaczki, anemii i reumatyzmu. Korzyści zdrowotne piołunu Zaparzony piołun ma wiele korzyści zdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich. Poprawia trawienne. Piołun poprawia trawienie dzięki temu, że wpływa na gorzkie kubki smakowe. To gorzkie w smaku zioło wysyła sygnały do mózgu, które stymulują cały układ trawienny (ślinienie, wytwarzanie kwasu żołądkowego, ruchy przewodu pokarmowego). Piołun wspiera także uwalnianie żółci z wątroby, magazynowanie żółci w woreczku żółciowym i innych wydzielinach z gruczołów jelitowych, dzięki czemu poprawia zdolność organizmu do trawienia pokarmu. Ma działanie przeciwpasożytnicze. Piołun skutecznie neutralizuje przeróżne robaki, zwłaszcza glisty i owsiki. Warto dodać, że wykorzystuje się w tym celu również goździki i czarnego orzecha włoskiego. Te trzy produkty razem wzięte przerywają cykl życiowy pasożyta, zabijając w ten sposób infekcję. Ma działanie przeciwzapalne. Piołun zawiera fitochemikalia, które mają silne działanie przeciwzapalne, które może zapewnić ulgę od...